úterý 3. září 2019

Co se divíme

Všichni se diví jako diví, že dozorující státní zástupce zarazil jisté trestní stíhání až v posledním termínu (ba snad i hodině) před předáním věci patřičnému soudu.

Podivuhodné je, že to onen st. zástupce poté nikomu neřekl. Vlastně by to bylo zbytečné. On to totiž oznámil v přímém televizním vysílání sám trestně stíhaný už večer před tím. Jak to bylo? Asi takhle: "Pevně věřím, že státní zástupce tu věc k soudu nepředá." Takový poslední vzkaz panu státnímu. Po tom, co už prohlásil: "Já vám říkám, že pokud máme nezávislou justici, jsem přesvědčen, že musí rozhodnout v můj prospěch."  A protože se v tom celkově točí velký prachy a možné roky ve vězení, a protože nejmenovaný trestní stíhanec umí na své konkurenty i spojence účinně kleknout, což všichni víme, máme za to, že se nemáme čemu divit.



Takže pan státní věc soudu nepředal, nevrátil ji ani policii a vypadalo to, že nejspíš skutečně zastavil trestní stíhání. Pro sichr totiž nejdřív nikomu ani neřekl, co vlastně udělal. První informaci zveřejnil až jistý zvídavý nebulvární web, kterému to zřejmě práskl nejistý insider. Nešťastný insider. Silně frustrovaný insider.

A nejmenovaný pan státní prezident si buďto tu informaci přečetl, anebo mu ji předala osobně jeho exporadkyně, nejmenovaná nedávno jmenovaná ministryně spravedlnosti, při audienci, jež se konala (nejspíše náhodně) ve vhodně zvoleném termínu sichr ten den, co státní zástupce nic neřekl. Tahle ženská má fakt štěstí na náhody, stejně jako v červenci, kdy se zrovna trefila se svým nástupem na den poté, co byla zde probíraná kauza předána policií panu dozorovému státnímu nástupci. 

Pan prezident panu (už téměř) nestíhanci veřejně pogratuloval k vítězství pravdy a lásky nad zlobou a nenávistí. Taky to prý říkal předem, že to takhle dopadne. Veřejně. No, tohle je prezident, jehož emisaři projednávají jiné kauzy se státními zástupci a soudci neveřejně.

Ale možná pan stíhanec, ani jeho prezidentský protektor, ani narychlo jmenovaná paní ministryně, aniž jejich emisaři nic nikde zákulisně nepekli. Možná jen stačilo před kulisy vystavit svá tělesa, oděná tituly, funkcemi, pravomocemi a s kázeňskými důtkami v rukách.

Jenže pak se ukázalo, že informace, hozená do éteru, není pravdivá. On totiž dotyčný zástupce trestní stíhání nezastavil, on navrhl jeho zastavení (úkol splněn) a pak ho předal vejš s tím, že na tohle má moc malou hlavu, tu skloní, a nechá to koni. V každém případě trestní stíhání není zastaveno. Zatím. Unie státních zástupců chce vědět, co přimělo dozorujícího státního zástupce ke změně právního názoru.

Jo, tohleto se stalo: Změna právního názoru na poslední chvíli. Státní zástupci prý zastavují trestní stíhání jen asi ve dvou procentech případů. Proto je tento obrat "raritní".

Jakožto autor sci-fi (a rodinný přítel Moby Dicka) si dovolím ze svého pozemku v Mare Serenitatis přehlédnout možný scénář téhle frašky:

1.(Ne)stíhanec je generálním ředitelem republiky a veřejně prohlásí, že jeho podřízený jistě nebude tak nerozumný, aby ho dával k soudu.

2. Státní zástupce je rozumný a neudělá to. Sdělí své ministryni (úroveň GŘ minus jedna), že stíhání zastavil a jde se vyplakat do závodní kantýny všem presumptivním insiderům na rameno. Snad se to ujme.

3. Ujalo se. Proniklo do mediálního prostoru.

4. Zatímco toto se na ranči děje, spěchá paní GŘ minus jedna za Jeho Apoštolským Veličenstvem Milošem Prvním. Sdělí Mu radostnou novinu, a Ono vyjádří blahosklonné blahopřání směrem ke svému vazalovi.

5. Protože to proniklo ven, stal se stav neudržitelným a nejmenovaný státní zástupce hází ten hnůj vidlemi vejš... On je z obliga.

Konec fantazie. Teď realita: V žáru mediálního zájmu o ministry-neministry kultury-nekultury zcela zanikla zprávička z 20. srpna, že dva policajti byli kázeňsky potrestáni za chybu v kauze únosu údajného syna našeho dnes probíraného zlosyna. (Pardon, údajného únosu syna skutečného našeho dobrosyna.) Bez řádného vyšetření odložili oznámení dobrosyna mladšího, který jim z Rusy okupovaného Krymu vloni v lednu telefonoval, že je sem unesen a zde nedobrovolně držen. A to lidmi svého papínka, aby nemohl svědčit - právě v kauze, která se dnes odkládá - neodkládá!

Tehdy to generální ředitel republiky rozhodně odmítl, dobrovolně oznámil médiím důležitou informaci o zdravotním stavu svého syna, jenž prý trpí schizofrenií. Tedy pan syn, žijící s rozvedenou matkou ve Švajcu je přesto svéprávný a není jisto, jestli dal souhlas s tím, aby takovou intimní informaci otec prásknul novinářským hyenám.

Hyeny se vydaly na lov a ulovily zajímavé informace, načež je otec (pořád ten samý generální netrestanec) nařkl z hyenismu.

Tak proč jste jim to říkal, Otče národa? No poněvadž schizofrenik jen tak blábolí, že. Ani lékaři, ani policie si to avšak nemyslí. (Jinak unikátní příklad, jak se klubající se schizofrenik stal dopravním pilotem, a ještě roku 2015 létal jako druhý pilot s B737 - s těmi jejich prohlídkami...) Případ policie neodložila, nicméně k výslechu možného poškozence se nedostala. Co se divíte!

Koukal jsem s hubou otevřenou dokořán, jak starostlivý otec/ údajný podvodník s eudotacemi zase v přímém přenosu sděluje národu, že jede za synkem a jeho matinkou do jejich bydliska, aby zjistil, kterak jim může pomoci v jejich nelehké situaci, již zavinily hyeny. Skutečně jsem čuměl, jak trestně stíhaný miliardář jede za svědkem (a spolustíhancem) možného trestného činu, jak člověk nařčený z únosu jede za obětí svého údajného zločinu!!! A bylo mi jasné, že svědek již nepromluví. A také nepromluvil.

Nejen jako scifista jsem přesvědčen (názor!), že tam ve Švýcarsku promluvily peníze.

A také jsem přesvědčen, že když někdo dokáže unést vlastní dítě (údajně), dokáže udělat lidem cizím ještě větší svinstvo. Údajně. Jo, pardon, Andrej Babiš mladší nebyl unesen. (Teď jsem teda tu důsledně dodržovanou anonymitu proflákl!) Je jen schizofrenní. Jak můžete, pane redaktore, zneužívat jeho choroby a montovat se mi do rodiny, vy hajzle.

No moment. A proč jste tedy, pane premiére, namontoval manželku, švagra, dcerku a (duševně chorobného) synka do toho svého Hnízdečka, když jste tam z nich nadělal akcionáře?

Já se nakonec nedivím. Každý predátor, každý podnikatel, každý politik se snaží udržet si a zvětšovat svůj životní prostor, svůj byznys a svou misi. A dělá jen to, co mu ostatní dovolí. Co se politiky tejče, tak mu staré, kdysi velké strany nedokážou čelit politicky, chudáčci. A my, nevoliči systematicky nesystémového hnutí ANO 2011, my máme při volbách vždy problém, koho zkusit protentokrát. (Osobní povzdech.)

To slovo jsem dnes ještě nepoužil - demokracie. V tomhle sousloví ještě nikdy: Tohle je reálná demokracie...

Voličům pana Andreje Babiše bych pak chtěl vzkázat: Mám vás rád. Ale není kobliha zadarmo!

Psáno v Praze na Lužinách dne 3. září 2019

PS: Pevné nervy přeju bratrům Slovákům.

Žádné komentáře: