pátek 17. června 2022

Putinův Hitler vytržený z kontextu

Moby Dick
S ruským energetickým imperialismem dlouhodobě kolaborovaly hlavně Německo a Francie. A teď máme, co máme – čtvrtou válku o plyn. Vraťme se o osm let zpátky a podívejme se, co si o tehdejší době zaznamenával kolega Moby Dick. Je to znepokojivě aktuální:

Sobota 8. března 2014, MDŽ

Telefonují, telefonují, telefonují západní představitelé s Vladimirem Vladimirovičem, až se žhaví bezdrát. Vůdce Ruska označil kroky krymských Rusů za "legitimní".

Arsenij Jaceňuk, sympatický premiér Ukrajiny, pravil na shromáždění na Majdanu, že Rusku Ukrajina neodevzdá ani centimetr své země.
"Jsem přesvědčen, že Británie a USA udělají maximum pro zachování ukrajinské územní celistvosti." (Arsenij)
"Što éto takóje »maximum«?" (Vladimir Vladimirovič)

"USA neuznají žádné referendum, které nebude schváleno ústřední vládou v Kyjevě. Jinak by šlo o porušení ukrajinské ústavy a mezinárodního práva." (Barack Obama, US prezident)
Barack již vydal prezidentský dekret (pardon, příkaz), na jehož základě by mohl vyhlásit sankce proti Rusku bez složitého schvalování Kongresem.

"To nám nevadí. Znárodníme americké majetky. Stejně jsme chtěli." (Vladimir Vladimirovič)

Neděle 9. března 2014

Zásah NATO na Krymu, který obsadili "údajně ruští vojáci" nepřipadá v úvahu. Je třeba najít diplomatické řešení "takzvané krymské krize". (Martin Stropnický, ANO, ministr zahraničí, pro TV Prima)
"Snad ministr obrany, ne?" (Žena Moby Dicka)
"A, no jo. Když já si to furt pletu" ( Moby Dick)
"On taky." (Mrtvá Kočka)

Čonharští zastupitelé (Ukrajina) nediplomaticky sdělují, že ruská armáda pronikla na katastr jejich příkrymské obce, kde začala klást na polích minová pole. Fotografie ukazují stavbu provizorního plotu. Média budou ještě několik dní hovořit o "nepotvrzených zprávách".

"Davaj!" (V.V. Putin)

 Pondělí 10. března 2014

 "Je třeba zachovat územní celistvost Ukrajiny." (Pravil čínský zástupce v RB OSN k chystanému krymskému referendu.)

"Je třeba zachovat územní celistvost Číny." (Nepravil čínský zástupce v RB OSN k nechystaným referendům v Tibetu a v provincii Sin-Ťiang.)

Neděle 6. dubna 2014

Sudetští Rusové z ukrajinského Doněcka (60 km od ruských hranic) provedli puč, při kterém dobyli sídlo místního gubernátora, kde vyhlásili "Doněckou lidovou republiku".
V září 1938, když provedli ozbrojený puč sudetští Němci, vyhlásila československá vláda v dotčených okresech výjimečný stav a poslala tam vojsko. Soudruhu Hitlerovi se to vůbec nelíbilo a prohlásil, že soukmenovce ochrání. Ukrajinská vláda poslala do Doněcka jenom zvláštní jednotky policie a uzavřela přístupy do města. Ale ani to se panu Putinovi nelíbí.

"… v okamžiku, kdy by se Rusko rozhodlo rozšířit svoji teritoriální expanzi na východ Ukrajiny, přestává legrace, protože tím se spouští řetězová reakce. Tady bych se přimlouval nejenom pro co nejostřejší sankce Evropské unie, ale dokonce i pro vojenskou připravenost NATO například tím, že by vojska NATO vstoupila na ukrajinské území." (Státní prezident Mlhoš Zeman v "Hovorech z Lán".)

"Legrace už přestala s Krymem, Jižní Osetií a Čečenskem." (Mrtvá Kočka)
"A řetězová reakce běží." (Žena Moby Dicka)

Moby Dick upozorňuje na drobný problém: "Vojska" NATO? Když se USA prakticky stáhly z Evropy???

Pondělí 7. dubna 2014

Ministři zahraničních věcí USA a RF se shodli na tom, že na Ukrajině působí agenti USA a RF.
Ministři zahraničních věcí USA a RF se shodli i na tom, že agenty tam vysílá druhá strana.

Doněcká lidová republika požádala Vladimira Vladimiroviče Putina o internacionální pomoc.
"Snad »nacionální«, ne?" (Mrtvá Kočka)

Úterý 8. dubna 2014

Zpráva dne: Pouhý týden po tom, co NATO vyhlásilo, že (u některých aktivit) ruší (částečně) spolupráci s RF, "bylo uvedeno do praxe omezení přístupu" ruských diplomatů do prostor centrály aliance v Bruselu.

Menažerii zajímá, jestli, až začne válka, bude rovněž "do praxe uvedena" obrana již týden po rozhodnutí bránit se! (A pouhý měsíc po útoku.)

Sudetští Rusové vhodili dvě zápalné lahve do dvou kanceláří sídla oblastní správy v Charkově (centrum města 30 km od ruských hranic), načež zasáhly ukrajinské speciální pořádkové síly Jaguar.
"Místní policie toho nebyla schopna?" (Žena Moby Dicka)
"Nebyla ochotna." (Mrtvá Kočka)
"Mnohé z toho, co jsem viděl, připomínalo spíše sabotáž než službu." (Arsen Avakov, ministr vnitra, Ukrajina)

"Što sdělat?" (Žena Moby Dicka)
"Prostě to, k čemu se Spojené státy i Evropská unie odhodlaly - tedy zavést sankce a ty důsledně provádět. Nemůžeme tak závažné porušování mezinárodního práva tolerovat. Naposledy se to stalo, když Rusko obsadilo Jižní Osetii a Abcházii. Pak pochopilo, že to smí. Kdo viděl dobrý Švankmajerův film, tak ví, že když krmíte Otesánka, tak ten chce víc a víc a víc. Toho času je Rusko Otesánek mezinárodní politiky." (Odpověď Karla Schwarzenberga, předsedy TOP 09, exministra zahraničí ČR na otázku ženy Moby Dicka a iDnes.)

Na Ukrajině zuří "občanská válka", alespoň podle carprezidenta VV Putina a zglajchšaltovaných ruských médií.

Menažerii a plánovače NATO neznepokojuje ani tak 80.000 ruských vojáků na hranici jako to, že ruská armáda tam začíná rozvinovat polní nemocnice.

Středa 9. dubna 2014

Bouří se i sudetští Rusové v Luhansku (25 km od hranic s Ruskem). Ukrajinské ministerstvo vnitra vyhlásilo, že do zítřka bude situace se separatisty vyřízena – buďto diplomaticky, anebo silově.
"Ach so: So oder so." (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 10. dubna 2014

Státní prezident Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě Anderse Fogha Rasmussena, generálního tajemníka Severoatlantické aliance.

"Pan tajemník se ho zeptal, kolik vojáků mu dá pro zásah aliance na Ukrajině." (Žena Moby Dicka)
"Nemůžeme přispět. Již jsme vázáni v Mali a chystáme se do Středoafrické republiky." (Mrtvá Kočka)

"Neustálá obvinění, která proti nám vznáší generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, nás utvrzují v tom, že aliance využívá ukrajinskou krizi k tomu, aby se šikovala proti smyšlenému vnějšímu ohrožení členů NATO a aby zvýšila poptávku po paktu." (Ministerstvo zahraničí RF.)
"Tak ohrožení pobaltských států ruskými vojsky je smyšlené?" (Žena Moby Dicka.)
"Ano. Alespoň do té doby, dokud nebudou mít Rusáci pokopě sovětské impérium." (Mrtvá Kočka)

Doněcká lidová respublika vyhlásila referendum o samostatnosti. Mělo by proběhnout do 11. května. A pak?
"Můžeme zůstat samostatní nebo požádat o připojení k Francii, Holandsku nebo jiné zemi. Třeba i k Rusku." (Nezachycený sudetský Rus.)
"Navrhovala bych připojení Doněcka ke Katalánsku nebo Quebecku, případně Skotsku." (Mrtvá Kočka)

Úterý 25. března 2014

"Budoucnost plynovodu je poněkud temná." (Paolo Scaroni, ředitel italského koncernu ENI, hlavního partnera Gazpromu o projektu South Stream poté, co Ruská federace oficiálně anektovala Krym.)

Evropa si konečně uvědomila, že když budou mít Rusáci pracku i na kazažském a ázerbajdžánském plynu, tak by mohli udělat to, co dělají už od té doby, co se rozpadla RVHP vůči svým bývalým spojencům. Totiž utáhnout kohoutky i na jihu.

Pátek 28. března 2014

Ukrajina zavádí tvrdé reformy, aby dostala slíbené miliardy od MMF. Cena plynu, kterou dostává z Ruska, se zvyšuje o 50 - 100 %.

"Pokud jim ho Rusáci nezarazí úplně." (Mrtvá Kočka)

Pondělí 31. března 2014

Ministři zahraničních věcí USA a RF se dohodli na tom, že se neshodnou ve svém pohledu na dění kolem Ukrajiny.
Ministři zahraničních věcí USA a RF se shodli v tom, že je nutné řešit problém diplomaticky.
RF požaduje, aby Ukrajina byla "neutrální a federální".

"Rusko se otevřeně vměšuje tím, že požaduje, aby se Ukrajina zřekla západní pomoci." (Žena Moby Dicka)
"Přičemž svoji pomoc poskytne velice ochotně." (Mrtvá Kočka)

RF požaduje, aby východní regiony Ukrajiny dostaly autonomii.
"Pan Hitler to taky požadoval pro české pohraničí." (Žena Moby Dicka)
"A dostal ho." (Mrtvá Kočka)

"No, sudetští Němci o to dost stáli. Ale sudetští Rusové na Ukrajině, alespoň ti ze Strany regionů o to moc nestojí!" (Moby Dick)
"Na nich nezáleží. Exprezident Janukovič už přece poslal zvací dopis." (Mrtvá Kočka)
"A VPP ho studuje." (Žena Moby Dicka)

Také Wolfgang Schäube (německý ministr financí, CDU) učinil na setkání se stranickou mládeží stejné srovnání (citujeme doslova, abychom nebyli nařčeni z nepřesnosti): "Das kennen wir alles aus der Geschichte. Mit solchen Methoden hat schon der Hitler das Sudetenland übernommen - und vieles andere mehr."

Anděla Merkel (německá kancléřka, vůdkyně CDU a osobní přítelkyně VVP) se od takového historického přirovnávání distancovala. Ruský zábor Krymu prý nelze srovnávat s "událostmi v Německu pod vedením Adolfa Hitlera" (míněna anexe československého pohraničí).
"Ale zábor se záborem lze srovnávat, ne?" (Moby Dick)
"Jenže mluvit v Německu o Hitlerovi, to je jako mluvit o provaze v domě oběšencově." (Žena Moby Dicka)
"Doslova." (Mrtvá Kočka)

Rovněž koaliční partner SPD a opozice toto srovnání co nejdůrazněji odsoudili. Načež ministerstvo německého finančnictví prohlásilo, že "Schäuble jasně odmítl srovnávat Rusko s Třetí říší. Pokud vznikl dojem, že pan ministr srovnával ruského prezidenta s Hitlerem, to by bylo špatné."
Žena Moby Dicka: "Tak já to snad přeložím i se svou chabou znalostí němčiny: »S těmito metodami už Hitler převzal Sudety - a mnohem více."«
Ach so! Schäube nesrovnával politiky - jen jejich metody.

Čtvrtek 3. dubna 2014

Wolfgang Schäube ve večerním vysílání televize ARD pravil, že "Hitlera s nikým nesrovnával": "Nejsem blázen, abych takové srovnání dělal. Mohou si to dovolit jiní, ale německý politik takové srovnání učinit nemůže." Nepopřel, že ta výše uvedená slova padla. Po nich však prý následovala věta, v níž sdělil, že "obě události nejsou srovnatelné". Novinářské hyeny pak jeho projev zpracovaly "neprofesionálně" a výrok byl "vytržen z kontextu".

Na základě onoho zlovolného hyeního vytí již ruské ministerstvo zahraničí co nejurputněji protestovalo a německé ministerstvo zahraničí se co nejpokorněji omluvilo.

A že nám a milionu dalších komentátorů a politiků podobná prohlášení prošla?
"Nemáme podíl na plynovodu Nord Stream / Северный поток / Nordeuropäische Gasleitung." (Mrtvá Kočka)
"A nevisí nám na něm půjčka Rusku ve výši miliardy eur, za kterou se zaručila německá vláda…" (Žena Moby Dicka)

 Pondělí 14. dubna 2014

  Ukrajina je připravena "zcela uzavřít hranice s Ruskem".

"A Rusové zcela uzavřít plynovody." (Žena Moby Dicka)

Konec 5. části výpisků z deníčku Moby Dicka

Zde odkaz na 1. část: Ruské plynovody včera a předevčírem  (2006-2008)

Zde odkaz na 2. část: Přátelství s klackem v ruce (2009)

Zde odkaz na 3. část: Kdy nám Rusové zavřeli plynový kohoutek (2009-2012)

Zde odkaz na 4. část: Varování před 3. plynovou válkou

Žádné komentáře: