pátek 7. dubna 2023

Z historie politické kultury Rusáků

(Putinův „Gruzínský rok“ 2008 v zrcadle Deníčku Moby Dicka)

Hle, co kolega Moby Dick psal o báťuškovi Putinovi před dlouhými 15 lety. Kdy pod záminkou vysvobození Jižní Osetie z gruzínského područí nechal Putin prostřednictvím svého cvičeného medvědího prezidenta bombardovat Tbilisi i gruzínské produktovody z Ázerbájdžánu do Evropy, aby zarazil konkurenční dodávky nafty. Snad jenom žena Moby Dicka tehdy věděla, že Česko je společně s celou Evropou dalším „nárazníkovým pásmem“ na které si Rusáci brousí zuby. A co na to Evropa, co Amerika?

Nenuťte mne býti neslušným…

Neděle 20. ledna 2008

Soudruh Jurij Balujevskij, takto náčelník postsovětského generálního štábu prohlásil na "bezpečnostní konferenci": "Nikoho nechceme napadnout. Všichni naši partneři ale musejí pochopit, že k obraně Ruska a jeho spojenců v nutném případě použijeme ozbrojené síly včetně preventivního zásahu a včetně jaderných zbraní."

Što éto takóje "nutný případ"? Mj. i "ohrožení ruských zájmů v zahraničí".

Třeba když někdo nebude chtít prodat Putinovi plynovod???

Pátek 29. února 2008

Ruský prezident Vladimir Putin burcuje krajany, aby přišli hlasovat v nedělních prezidentských volbách v hojném počtu. Přál by si masivní podporu svého oblíbence a to by mohla zaručit volební účast alespoň 70 % : "Všichni chápeme, jak důležitou a odpovědnou roli má vůdce takového státu, jako je Rusko." Ruským fýrerem na další období se má stát současný Putinův milec Dmitrij Medveděv. Medveděv je členem vedení Gazpromu. Tam by ho mohl nyní Putin vystřídat, aby si pohlídal některé ze svých 40 miliard dolarů, které vyrval zchudlému ruskému lidu...

Ze všech politických person se před volbami dostali k televiznímu vysílacímu času hlavně tito tři lidé: Putin (60 %), Medveděv (36 %) a - pak ti ostatní (4 %...)

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) odmítla na tuto šaškárnu poslat své pozorovatele.

Jindy tak přísná žena Moby Dicka si jen povzdechla: "Zlaté české prezidentské volby"

Neděle 2. března 2008

Prezidentské volby v Rusku vyhrál Dmitrij Medveděv, princ, jmenovaný dosavadním vládcem. Proč si ho car Putin zvolil? Nejspíš pro jeho výšku - Dmitrij je při svých 162 cm o osm cenťáků menší než jeho protektor.

Úterý 18. března 2008

Bezpečnostní služba Kremlu kupuje 3200 bílých myšek. Proč jich potřebuje ochranka prezidenta Putina tolik? Jako potravu sokolům, kteří chrání Kreml před vránami? Ale proč pak byla požadavána minimální váha myší 18 gramů a proč to měly být výhradně samičky? Nejspíš za rudými zdmi sídlí nějaký hodně zdatný - myšák…

Pondělí 4. srpna 2008

Pět Rusek a dva Rusové bylo vyloučeno z týmu pro OH. Rusky kvůli podvodu při antidopingové kontrole, Rusové kvůli nalezení "zakázaného prostředku EPO" v krvi.

(Nepíšu "ruští sportovci", protože to nejsou sportovci.)

Pátek 8. srpna 2008

Ruské tanky opět vtrhly do cizí země, která má tu smůlu, že sousedí s Rusáky.

Rusáci se konečně rozhodli připojit Jižní Osetii (Gruzie) k Severní Osetii (Rusko). Jako odpověď na pokus Gruzie ovládnout své vlastní území, začali Rusáci střílet z raketometů a děl ne do mraků, ale do lidí. [2023: Pro spravedlnost dodejme, že podobným sovětským způsobem před tím postupovala gruzínská armáda, která tak odpovídala na pohraniční provokační přestřelky s jihoosetskými bojovníky – s ruským občanstvím.]

Ruská vojska poté vnikla do cizí země, která měla tu drzost uvažovat o vstupu do NATO a tu smůlu, že sousedí s Rusákama. Rusácké letectvo bombarduje letiště v Tbilisi a gruzínské vesnice. Rusácký agresor vyslal na území cizího státu sto tanků. Opět.

(Píšu "Rusáci", abych neurazil Čajkovského, Puškina, Irinu a miliony dalších Rusů.)

Ale dnes je jiná doba než třeba v osmašedesátým: Rada Bezpečnosti zvažuje, že vydá nějakou rezoluci, ale ještě neví, jakou jí rusáčtí agresoři a čínští komunisté dovolí...

Bývalý sovětský kágébák, současný rusácký premiér Putin, který už má bohaté zkušenosti z války proti teroristům v Čečně (kdy terorista se poznal podle toho, že ho zastřelili Rusáci), se na zahájení olymblbských her v komunistické Číně děsně rozčiloval, že gruzínští teroristé rozpoutali válku ausgerechnet v době této velké mírové slavnosti.

Sobota 9. srpna 2008

Korektní žena Moby Dicka je na sólo dovolené, proto nemůže korigovat Mobyho výkřik: “Běž domů, Putine! A už se nevracej!!!“

Neděle 10. srpna 2008

Ukrajinský ministr zahraničí se odvážil vyslovit tuto větu: "Ukrajina si vyhrazuje právo zabránit (ruským) válečným plavidlům, která se zúčastní akce (v Gruzii), v návratu na ukrajinské území (do krymských přístavů), dokud konflikt nebude vyřešen."

Ruský generálplukovník Anatolij je tuze překvapen: "Toto prohlášení je pro nás nové a vyžaduje analýzu. Do situace zasahuje třetí strana, což je překvapující.“

Pondělí 11. srpna 2008,

Ruský prezident Medveděv řekl, že "boje se chýlí ke konci". Je vyjednáváno příměří s Gruzií. Zato vojenské síly Abcházie začaly ostřelovat děly a bombardovat svým mocným letetvem agresorské gruzínské oddíly.

Ruský velvyslanec v Radě bezpečnosti OSN Vitalij Čurkin se zhrozil, že jeho americký soudruh Zalmay Khalilzad neeticky zveřejnil obsah důvěrného telefonátu mezi ministry zahraničí USA a Ruska. Čurkin prohlásil, že Rusku v souvislosti s nasazením armády nejde o změnu režimu v Gruzii: "Termín »změna režimu« je americký výraz". Ve skutečnosti Sergej Lavrov řekl Condoleezze Riceové, že "gruzínský prezident Michail Saakašvili musí jít."

Ruský premiér a vládce širé sovětské Rusi Putin veřejně pohrozil: "Saakišvili se chová jako Saddám Husajn. Ale neměl by zapomenout, že Saddáma oběsili".

No jo, Saddáma pověsili, Stalina ne, protože ten se uchlastal. Hitler byl přísný abstinent - jako někdo, Vladimíre Vladimíroviči – a ten se zasebevraždil...

Úterý 12. srpna 2008

Rusko vyhlásilo příměří s Gruzií, které v noci přijal i Saakašvili. Ruský prezident Medvěděv nařídil ruským obranným silám "zastavit operace ke zpacifikování gruzínských úřadů". "Gruzínští agresoři" prý byli dostatečně potrestáni.

Gruzínská vláda drze lže, že ruská letadla pokračují v bombardování země. Podle agentury Reuters byla zasažena i nemocnice v Gori.

Možná to bude tím, že ono "příměří" je prý "prozatímním klidem zbraní". Anebo tím, že ho dodržují Rusáci po svém starém známém způsobu.

Lavrov se pohoršil nad vyjádřením USA, že Rusové by snad chtěli gruzínskou vládu odstranit násilím: "To nepatří do politické kultury Ruska. My nikoho nesvrháváme ani nenastolujeme na trůn, tím se zabývají jiní."

Zastřelení nizozemského kameramana a zranění dalšího novináře si zavinili zpravodajové sami, protože drze natáčeli mírotvoření ruskosovětských vojsk. Tedy - tu starou známou "politickoukulturu Ruska".

Středa 13. srpna 2008

Ruští představitelé kritizují, že "gruzínští hrdlořezové nezveřejnili počet civilních obětí zásahu v Jižní Osetii". Spočítat je však mohou jenom Rusvé. Však také oni uváděli počet až 2000 mrtvých, pak odhad snížili na 1600. Nezávislé potvrzení neexistuje.

Zástupce náčelníka ruského genštábu Anatolij Nogovicyn popřel, že by v Gori byly ruské tanky. "S veškerou svou odpovědností oznamuji, že žádné tanky v Gori nejsou a ani být nemohou.“

Avšak podle agenta CIA (maskovaného za reportéra CNN), vyjela z Gori kolona asi padesáti neexistujících tanků se stovkami ruských vojáků směrem k Tbilisi. Později však odbočily směrem k severu. Zástupci ruské armády prohlásili, že "vojáci dostali za úkol evakuovat jeden ze zbrojních skladů". Rusové budou "evakuovat" gruzínské sklady? Evakuace - ruské slovo pro krádež. A ještě také zajímavé vysvětlení, jak si Rusáci představují "odpovědnost".

Další agent CIA, fotograf agentury Reuters, protizákonně vyfotografoval velkou kolonu ruských nákladních aut, směřujících do gruzínského města Zugdidi z Abcházie.

Rusáci rozhořčeně odmítli zmínky o obsazení gruzínského přístavu Poti.

Neznámí ozbrojenci přepadli čtveřici českých novinářů v Gori. Po klasickém "davaj časy" (= hodinky), následovalo novodobé - a taky davaj mobil, kameru, foťáky, notebook...

Čtvrtek 14. srpna 2008

Sergej Lavrov vysvětlil ruský postoj jasně: "Na nějaké řeči o gruzínské územní celistvosti lze zapomenout." Podle jiné Lavrovovy glosy je "otázka gruzínské územní celistvosti mrtvou záležitostí.

Ruské tanky opětně vtrhly do Gori - aby "pomohly s odsunem (neexistujících) ruských vojáků."

Ruský genštáb je "znepokojen druhem nákladu", který do Gruzie letecky vyslaly Spojené státy.

Moby Dick se ptá, kdy Rusáci "zastaví lety" amerických imperialistů.

Ruský genštáb konečně "provedl analýzu", načež prohlásil, že "černomořská flotila přijímá rozkazy pouze od ruského prezidenta". Lodě ruské černomořské flotily nebudou potřebovat od ukrajinských úřadů povolení k návratu na Krym. Moby Dick se diví, že Rusko ještě nevyslyšelo nářky utlačovaných ukrajinských Rusů a neosvobodilo (zatím) západní Ukrajinu a historicky ruský Krym spravedlivou mírotvornou silou!

[2023: „Zatím“ trvalo jen šest let.]

Možná, že Rusáky nedootrávený ukrajinský prezident Juščenko svým ultimátem vlastně donutil ruskou flotilu, aby obsadila (dle mezinárodně uznaných hranic gruzínský) přístav Poti.

(Včera neexistující) přítomnost ruských vojáků v Poti je prý legitimní, aby mohly být podpořeny "operace mírových sborů".

Moby Dick upozorňuje na další zajímavý význam ruského slova "legitimní".

Nogovicyn neví, kdy ruské jednotky opustí území Jižní Osetie: "Není možné teď otočit o 180 stupňů..." uvedl. (Neuvedl: "...Když jsme se tak dlouho a pečlivě připravovali na obsazení celého toho gruzínského hnízda hadů". ) Časový plán odsunu jednotek musí prý nejdřív schválit ruské ministerstvo obrany a musí ho podepsat prezident Medveděv.

Moby Dick se pamatuje, jak dlouho se stahovali Sověti z Československa z preventivně okupačního cvičení v červnu 1968: Do srpna. Aby se jedenadvacátýho vrátili - na věčné časy....

Pátek 8. srpna 2008

Čeští sportovci by už dopředu měli být vděčni Rusům, že se je snaží ochránit při zimní olympiádě 2014 v Soči, které je vzdáleno pouhých 40 km od současných gruzínských hranic. Rozhodným zásahem proti gruzínským hrdlořezům posunuli Rusové tuto hranici míru a demokracie o 200 km po pobřeží Černého moře na východ.

Možná, že v roce 2014 už nebude žádná Gruzie, ani žádní "čeští" sportovci. Ale zimní olympiáda v Soči ano! A půjde o výstavní kousek sportovního přátelství národů celého pokrokového světa...

Ruští vojáci střílí novináře v přímém přenosu. To v roce 1968 nebylo. Tedy ten přímý přenos...

Sobota 9. srpna 2008

Ruské vojenské zdroje uvádějí, že na území Gruzie nejsou ruské jednotky, za loupežemi stojí početné ozbrojené lupičské bandy.

Přesná žena Moby Dicka podotýká: “Není rozdílu.“

Neděle 17. srpna 2008

Rusko vyhlásilo další příměří s Gruzií. Načež jeho bojové vrtulníky shodily zápalné bomby na národní park Borjomi. Rusové poté nedovolili leteckým hasičským týmům z Turecka a Ukrajiny pomoci při hašení požárů. Zástupce kavkazského programu Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Nugzar Zazanašvili označil požár největšího jehličnatého lesa na Kavkaze za katastrofu.

NAŠI OTCOVÉ ZAŽILI MNICHOV, CO ZAŽIJEME MY?

Pondělí 18. srpna 2008,

Ruská vojska se stahují z Gruzie. Cestou obsadila nejdůležitější gruzínskou vodní elektrárnu na řece Inguri u hranic s Abcházií, aby “bylo zajištěno zásobování elektřinou“. Do té doby žádné problémy s elektřinou nebyly...

NEMŮŽEME SE RADOVAT, ALE NEMUSÍME ZOUFAT

Úterý 19. srpna 2008

Rusko vyhlásilo příměří s Gruzií, tím klubkem černých zmijí. Ruská vojska se připravují na stahování. Nejspíše v rámci tohoto stahování rozmístili Rusové na gruzínském území v Jižní Osetii útočné balistické střely krátkého doletu SS-21.

SERVÍT NENÍ VŮL, MÁME BREŽNĚVA

Středa 20. srpna 2008

Ruská vojska se stahují z Gruzie, z té země hrdlořezů. Rusko přijalo další příměří, aniž kdy porušilo předchozí.

“Vláda ČR považuje stávající situaci v Gruzii za velmi vážnou a vyzývá všechny strany konfliktu k maximální zdrženlivosti. ČR podporuje nezávislost, suverenitu a územní celistvost Gruzie včetně Jižní Osetie a Abcházie. Pokračující ruská vojenská invaze do Gruzie porušující mezinárodní právo je nepřijatelná.

VY STALI AGRESSORAMI

Čtvrtek 21. srpna 2008

Většina měst v Česku si důstojně připomněla 40. výročí ruské okupace aneb „vstupu vojsk bratrských států“. Ze srpna 1968 pocházejí hesla, provázející zápisky tohoto týdne.

Ruská vojska se stahují z Gruzie, té enklávy teroristů.

Do Ruska přibyl na dvoudenní přátelskou pracovní návštěvu generální tajemník ÚV Socialistické strany arabské obrody (حزب البعث العربي الاشتراكي) syrský prezident Asád II., aby společně s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem projednali otázky, zajímající obě strany. Soudruh Asád podpořil Rusko v jeho spravedlivém boji proti gruzínským agresorům. Soudruh Medveděv poté slíbil dodat syrským přátelům nové typy zbraní. Taktické rakety Iskander mezi nimi zatím nejsou.

BĚŽ DOMŮ IVANE ČEKÁ TĚ NATAŠA

Pátek 22 srpna 2008

Podporu ruskému boji za svobodu kavkazských národů jako druhý z drahých vůdců pracujícího lidu vyjádřil i běloruský prezident Alexander Lukašenko. Ruské vedení slíbilo, že rovněž na běloruském území budou umístěny rakety míru, bránící svět před hrozbami útočných obranných radarů.

Severní Korea zatím s podporou Ruska váhá.

V platnost vstoupilo další příměří Ruska s Gruzií, z tou zemí podlých psů. Ruská vojska se začala skutečně stahovat! Odjelo už čtyřicet nákladních aut a sto vojáků.

AŤ ŽIJE RUDÁ ARMÁDA, ALE NĚKDE JINDE

Sobota 23. srpna 2008

Upřesnění ruského genštábu:

1. Abcházie a Jižní Osetie nejsou Gruzií.

2. Kolem těchto samostatných států bude zachováno nárazníkové pásmo, které je Ruskem.

Upřesnění myslící ženy Moby Dicka: “Česko je společně s celou Evropou druhým nárazníkovým pásmem...“

Pondělí 25. srpna 2008

Poté, co Rusáci bombardovali gruzínský ropovod, jímž mimo ruské území teče ropa ze Zakavkazí k přístavům v Černém moři, poté co ruští okupanti vyhodili do vzduchu nákladní vlak s cisternami, obsadili i přístav Poti, ze kterého putovala ropa dále do Evropy. Touto cestou přicházela do Česka až třetina dodávek...

Středa 27. srpna 2008

Ruské válečné lodi, které v rozporu s mezinárodním právem blokují přístav v Poti, nevpustily do Gruzie americké válečné lodi, vezoucí humanitární pomoc. Američani se museli vylodit v Batumi.

Ruští piráti prohlásili, že jejich lodě “kontrolují výsostné vody, brání obchodu se zbraněmi a zároveň plní humanitární misi.“

Pátek 29. srpna 2008

Evropa se chystá na setkání, na němž by se měly domluvit rozhodné sankce proti Rusku za jeho agresi vůči Gruzii. Rozhodné - avšak opatrné, abychom si naše partnery příliš nepohněvali!

Evropští mudrci prorokují, že nebude tak zle, neboť nejen my potřebujeme Rusko jako dodavatele energetických surovin, ale i Rusáci potřebují nás jako jejich odběratele.

Evropští mudrci přehlédli plány na budování ropovodu, které na Olymblbádě projednával Putin s čínským vedením. Až začne Rusko dodávat ropu a plyn Číně, nezbude mu zboží pro Evropu.

No, možná, že Německo něco dostane. Německo, jehož bývalý kancléř Schröder se nechal zkorumpovat sinekurou ve vedení "severoevropského plynovodu" (majitelé: E.on, BASF a 51 % Gazprom).

Sobota 30. srpna 2008

Ruští generálové se chlubí, že nový typ hlavice balistické rakety Topol je pro evropskou část americké protiraketové obrany nezachytitelný. (MD: Nejen pro evropskou část.) Navíc mají Rusové i zcela novou raketu „Bulava-M“, jež je schopna nést až deset samostatně manévrujících hlavic. Heč!

Ruští politici vyhrožují, že „jsou připraveni na novou studenou válku“.

Pesimistická žena Moby Dicka podotýká: „Že jsou připraveni? Vždyť se deset let soustavně připravovali, tak aby nebyli! A že na studenou válku? I na horkou!! A už si s ní začali - když se na ni připravili. A budou pokračovat!!!“

[2023: A pokračují…]

Neděle 31. srpna 2008

Ruský premiér Putin zachránil televizní štáb před sežráním amurským tygrem. Putin si vyjel podívat se na program mezinárodní záchrany sibiřské divoké zvěře. Divoké zvíře však zdivočelo. Putin je uspal uspávací střelou z uspávací pušky, kterou měl náhodou v ruce, když šelma zaútočila. Ruská stanice Rosija jásala: “Nejenže se Vladimir Putin nebál přiblížit se k tomu gigantickému predátorovi tak blízko. Dokonce dokázal zachránit náš televizní štáb před jeho útokem“.

Putin k tomu prohlásil, že děkuje “našim západoevropským a americkým přátelům“ za účast na tomto programu (jeho zaplacení).

Pondělí 1. září 2008

Západoevropští přátelé Ruska se na mimořádném summitu v Bruselu, kde chtěli najít jednotnou odpověď EU na ruskou agresi v Gruzii, vzácně sjednotili. Nasadili totiž "bezprecedentně tvrdý tón" odsuzující ruské “akce“! A to rozhodně a jednoznačně!! Sankce žádné nebudou, aby Rusáci ještě “dostali příležitost k přehodnocení svého postupu“!!!

Putinovo poděkování však naši evropští posránkové nezískali.

Češi byli tentokrát mnohem bojovnější než ostatní - nenavrhli sice bojkot zimní olymblbády v Soči, jak se ještě včera kasali v domácí České televizi, avšak náš ministr zahraničí Schwarzenberg statečně vyhlásil, že "pořádání her v bezprostřední blízkosti ozbrojeného konfliktu (40 km) by bylo »velmi zvláštní«".

„Velmi zvláštní“ mi připadá vyjádření českých politiků, že “viníka krize mají hledat spíš historici“... Zeptejte se sudeťáckých historiků, co vám řeknou o zločinci Edvardu Benešovi, vy volové!

Jo – Gruzie může počítat s humanitární pomocí...

Úterý 2. září 2008

Ruský prezident Medveděv se před ruským publikem, sledujícím ruskou televizi tuze podivil, že americkou humanitární pomoc do Gruzie dopravují americká válečná plavidla. Zároveň vyjádřil neskrývanou hrozbu, že se na ty ptáčky taky můžeme dobře podívat!

Rusáci a evropští levičáci hýkají společně s Medveděvem – američtí liberálové nikoli. Vědí totiž, že toto je už nejméně od dob druhé světové jednou ze základních činností amerických ozbrojených sil v místech válečných konfliktů a přírodních pohrom! Ani barmští juntáši se nedivili, když jim U.S. NAVY vezla po hurikánu rýži. Nedivili se, ale lodě na své území nevpustili.

Rusáci omezují vplutí cizích lodí do cizí země!

Podle sebe soudím tebe – zatímco americká vojska vozí po světě humanitární pomoc, sovětskoruská vojska loupí, rabují a ničí...

Čtvrtek 4. září 2008

Americký viceprezident Richard Cheney v Tbilisi označil uznání suverenity gruzínských separatistů ze strany Ruska za pokus změnit hranice Gruzie. “Rusko tím zpochybnilo svou spolehlivost mezinárodního partnera.“

[2023: Oni si všimli! Američani si konečně všimli! Na chviličku…]

Pátek 26. prosince 2008, Štěpána

Zvolený prezident Barack Obama jde do funkce s rekordní podporou 82 procent Američanů. Průzkum byl uveřejněn ještě před tím, než deník New York Post otiskl fotografii Baracka v superkorektních šortkách po kolena. Papráci Obamu zachytili během jeho havajské dovolené. Ještěže se nekoupal v plavkách!

Takže víme, že nový americký prezident má "propracované svalnaté tělo". Směle se tak může měřit s "jemně vyrýsovaným svalstvem" budoucího doživotního prezidenta širé Rusi a vášnivého rybáře Vladimira Putina. Teď jde jen o to, jestli to spolu zkusí v judu anebo v šermování balistickými raketami s jadernými hlavicemi.

[2023: Zatím to nezkusili. Ale vyhrožují tím nejméně od tohoto roku 2008!]

Poslední poznámky 2023: Doživotním prezidentem už Putin je, otázkou zůstáva – na jak dlouho? V ruských médiích se lze dočíst, že Putin přežil přinejmenším 13 pokusů o atentát...

A čo je také absurdné? Že do Gruzie, která má jen asi 4 miliony obyvatel, uteklo vloni v září před částečnou mobilizací až milion Rusů! A trvale jich v zemi zůstává tři sta tisíc.

No vot – okkupácija!

Viz i předcházející Putinův rok 2007: Ďéduška Maróz existuje!