pátek 13. září 2024

Několik stručných rad k jízdě v území ohroženém povodní

Když už musíte vyjet, pak používejte významné komunikace - většinou jsou lépe udržované a nehrozí, že by si vás v případě nouze nikdo nevšiml.

Nejezděte po různých "zkratkách" a vůbec ne tam, kde to moc neznáte. Při záplavách větších území si málokdo uvědomí, kde všude mohou auta uváznout.

Věřte místním - když nějakou cestu nepovažují za spolehlivou, nejezděte jí.

Nevěřte místním - asi se jedná o největší povodeň poslední doby a ten spolehlivý můstek, který vypadá tak chatrně, ale hodně vydrží, nemusí být tak spolehlivý.

úterý 10. září 2024

Boj o rybník

Nejčistší voda ve venkovním pražském koupališti je v Motolském rybníce, přesněji v Motolském rybníce R2, protože v Motole na Motolském potoce jsou pod Motolskou nemocnicí rybníky rovnou tři. Ve všech se chovají ryby, i když ten prostřední, eR Dvojka, byl postaven jako koupaliště. A tento rybník má dlouhodbě nejlepší kvalitu vody, protože byl v roce 2011 odbahněn a  počet ryb byl snížen na minimum.

úterý 3. září 2024

Šmejdi stále rejdí

Staré praktiky podomních obchodníků s nekvalitními zázračnými hrnci poznenáhlu ustoupily, dnes šmejdi rejdí hlavně na sociálních sítích. Dříve zneužívali ku zlákání obecentstva jména a tváře kulturních a sportovních celebrit (oblíbenými osobnostmi byli např. Jan Kraus a Jaromír Jágr), v předvolebních termínech se začali objevovat politici. Nejen prezident Petr Pavel, i o něco níže postavení ústavní činitelé. Při včerejším otevření svého Facebooku na mne vyskočily hned dvě "sponzorované zprávy" (placené reklamy), jak rychle přijít k milionům.