úterý 3. září 2024

Šmejdi stále rejdí

Staré praktiky podomních obchodníků s nekvalitními zázračnými hrnci poznenáhlu ustoupily, dnes šmejdi rejdí hlavně na sociálních sítích. Dříve zneužívali ku zlákání obecentstva jména a tváře kulturních a sportovních celebrit (oblíbenými osobnostmi byli např. Jan Kraus a Jaromír Jágr), v předvolebních termínech se začali objevovat politici. Nejen prezident Petr Pavel, i o něco níže postavení ústavní činitelé. Při včerejším otevření svého Facebooku na mne vyskočily hned dvě "sponzorované zprávy" (placené reklamy), jak rychle přijít k milionům.

Šokující rozhovor neznámého a nejmenovaného moderátora neexistujícího média odhalil, jak může každý Čech zbohatnout. Při rozhovoru se totiž jaksi prořekla paní Markéta Pekarová Adamová. Nebyly sice explicitně uvedeny její funkce (předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a předsedkyně TOP 09) ale všichni ji známe a podle přiložené fotky z interview i poznáme.

Ta poznamenala, že příjmy, které má jako politička ji nezajímají, protože nejvíce má z investování do kryptoměn. Každý Čech tak může zbohatnout. Stačí jen poslat na určité konto 6.000 Kč a hned během prvních pár hodin máte na svém kontě o několik set korun více. Možná ze začátku někdy méně, ale pak více. Druhý den pak o tisíce a během měsíce máte na svém kontě desetitisíce, ba statisíce! Investuje za vás umělá inteligence podle dokonale fungujících algoritmů. Ta dokáže být úspěšná v závratných 80 % případů!

Aha, takže když vám vklad propadne, tak máte tu smůlu, že jste v těch 20 procentech neúspěšných. Tak byste to měli zkusit znova, ne? A kde ty peníze máte, když vyhrajete? No na kryptoúčtech v kryptoměnách a zřejmě v kryptokorunách, které vy ale už nikdy neuvidíte.

Během rozhovoru (údajně) intervenovala Česká národní banka (to víš, že jo!), aby zarazila jeho další vysílání.

(Technická poznámka: V kryptoměnách můžete investovat, jak je libo, když o nich máte nějaké povědomí. Avšak ne tak, že někomu na konto pošlete skutečné peníze! No, skutečné. Prostě ta čísílka, co máte v bance...)

Tento článek generovala evidentně neumělá inteligence, protože text přeskakoval mezi různými jmény jedné zbohatnuvší osobnosti. Podle titulku to měla být "Markéta Pekarová Adamová", u fotky se vyskytovala neupřesněná  "Lucie" a nakonec zasáhla i jakási "Svitlana Vitovská" (zřejmě mělo jít o novinářku Světlanu Witowskou). Navíc byly tyto dámy obdařeny mužským rodem. (Nejspíš šlo o nepovedenou kompilaci různých článků.) K dramatizaci byl zjevně určen i titulek, který oznamoval  "skondalový" rozhovor.  Vypadá to na neobratný překlad, jak soudný člověk pochopí, ale stejně je to skandální!

Zejména proto, že článek byl obdařen hlavičkou iDNES a na první dobrou se člověk nepodiví nad adresou, která zabere sedm řádek, které ale vůbec tomuto deníku nepatří. Jde o podvod a zneužití dobrého jména redakce, tedy o trestný čin. Napsal jsem tedy do MfD a hle, dnes se již ona skandální informace na webu nevyskytuje - ne alespoň na původní adrese. Nu, rodná matka těchto médií MAFRA, a.s. má celkem 79 reklamních partnerů, avšak toto zjevně nebyl nikdo z nich!

Zato už celé týdny sleduji jinou reklamu, vlastně články na webech, které slibují pojištění vozidel pro seniory nad 70 let (a spešl vylepšení nad 80 let). Poskytuje ji prý Pojišťovna ČSOB. Nic jednoduššího není, než si na jejích stránkách zachatovat a obratem se dovědět od pana Agenta Avatara:   

"Bohužel, jedná se o podvodnou reklamu. O těchto reklamách víme a je to v řešení."

Načež už ten slibočlánek nenacházím. Asi zafungovala skutečně inteligence, možná i ta umělá...

Naříká se nad podvody na internetu, ale to, co je dnes fake video, byl dříve jen falešný zvuk, předtím falešná fotka, doprovázená falešným textem. A tito šmejdi stále rejdí i ve zdarmém tištěném médiu. Deník Metro (česká mutace tohoto mezinárodního titulu je rovněž v portfoliu skupiny MAFRA, a.s.) stále uveřejňuje podvodné inzeráty na 100 kusů šmejdů ZDARMA (pokud vám je refundují). 

Šmejdská reklama se na internet vloudí třeba přes pět kontinentů a je tak jen těžko postižitelná, ale pokud má někdo konkrétní reklamní partnery, od nichž inkasuje nemalé částky i za inzeráty v tištěném médiu, tak by snad měl mít nějakou odpovědnost i za ty šmejdy, ne???     

Psáno a zlobeno v Praze na Lužinách v úterý 3. září 2024.

Více o šmejdských reklamách v Metru viz Šamanův článek z 24. dubna 2024 Jak se prodloužit o 9 cm ZDARMA