úterý 10. září 2024

Boj o rybník

Nejčistší voda ve venkovním pražském koupališti je v Motolském rybníce, přesněji v Motolském rybníce R2, protože v Motole na Motolském potoce jsou pod Motolskou nemocnicí rybníky rovnou tři. Ve všech se chovají ryby, i když ten prostřední, eR Dvojka, byl postaven jako koupaliště. A tento rybník má dlouhodbě nejlepší kvalitu vody, protože byl v roce 2011 odbahněn a  počet ryb byl snížen na minimum.
Leč rybičky tu jsou stále. Před týdnem jsem tu poprvé viděl, jak si kapři pochutnávají na listech rákosí. Nejdřív najedou tlamou na trs rákosí, pokácí si ho do vody a pak do sebe soukají list na délku. Kdo nevěří, ať tam běží, ale rychle, protože to už příště nejspíš neuvidí. Po třinácti letech po rehabilitaci R2 se totiž chystá zkulturnění tohoto rybníka, v rámci čehož má být i částečně vybetonován.

Zkulturnění začne už v říjnu, kdy se má zbourat zázemí koupaliště. To pochází někdy ze šedesátých let a vskutku již zřetelně chátrá. Avšak stále slouží. Jednak domek plavčíka a zároveň bufet u vstupu, u něhož si koupíte lístky. A to za 140 Kč dospělci a za 80 Kč jsou dětské a dědské - na celý den! Jsou tu funkční záchodky a převlékací kabiny. Venkovní sprcha a trampolína pro děti. A hlavně travnatá pláž a pískem vysypaný vstup do vody. Bokem, za hustými trsy rákosí a křovin se skrývá i malá nudistické pláž se zvláštním vlezem do vody. Jo, na té travnaté pláži si dávejte pozor, kam šlapete, protože na ni z vody vylézají a drobky sbírají a loudí kačenky, potápky, lysky, slípky zelenonohé a občas i nějaká ta labuť. A zanechávají zde své, nu husince. Ale to zřejmě po rekonstrukci zmizí, protože dojde k onomu zkulturnění. 


Zázemí se nebude pouze renovovat, postaví se rovnou moderní, architektonicky hodnotná budova, jež bude dychtivým návštěvníkům sloužit po celý rok. Nejprve se rozhořel spor kolem této nové budovy a i kolem nového parkoviště, které má k ní přiléhat. Asi před čtyřmi lety se ozval Sousedský spolek Homolka - Motol, kterému se zdály plány na objemnou budovu, kde má být kromě restaurace i sauna, toalety, převlékárny a sprchy poněkud předimenzované. Vypadá to pěkně, ale zdá se, že to sežere pobytovou plochu u rybníka. Sousedé se dlouho dohadovali s magistrátem, jemuž tyto pozemky patří, o změnách v projektu. Něčeho malého bylo dosaženo, ale vypadá to, že jejich boj byl marný. Důvodem, proč se stejně bude stavět (pardon,  nejdříve bourat) je - že projekt má už stavební povolení a další prodleva by mohla vést k vypršení jeho platnosti.

Projekt má na radnici na starosti náměstkyně primátora pro životní prostředí Ing. Jana Komrsková, s níž bylo hlavně jednáno. Její poslední argument pro nového mamuta zněl takto: Koupaliště neslouží pouze vám, sousedům z Prahy 5, ale celé Praze. Je to pravděpodobně reakce na petici s nejméně 1.200 podpisy, která chce "zastavit stávající projekt betonové výstavby na koupališti a vytvořit nový, citlivý projekt rekonstrukce koupaliště v Motole ve spolupráci se sousedy".

Avšak nejen sousedům se nový projekt nezdá. V pondělí jsem přijel z Prahy 13, setkal se tam s kamarádkou z Prahy 8 a přítelkyní z Prahy 7. Občas tam zazní i angličtina, a samozřejmě i ukrajinština. A všichni jsme tu petici také podepsali. Teď tedy petici proti bourání, které má nastat už po skončení této sezzony, hned v nastávajícím říjnu. Avšak nejen sousedé (a Pražané a Kladeňané) naléhají na magistrát (Komrskovou), zastala se jich i radnice Prahy 5, která chce provoz koupaliště zachovat.

Argumentem pro změnu projektu je, že by to bylo levnější. Argumentem proti projektu je nově vybudované parkoviště, které je dnes zbytečné. Je sem dobré spojení MHD (jednu stanici busem od konečné metra A, nebo 400 metrů pěšky od tramvají na Plzeňské). Parkoviště bude nutné, pokud sem budou přijíždět i v zimě návštěvníci nového gastroprovozu či wellnes. Nu, ale proč by měli? V Praze je spousta konkurence a provozovat to jen proto, aby tu byl "celoroční provoz" mi přijde poněkud vadné. Sousedé sem totiž určitě chodit na kafíčko nebudou!

Argumentem pro je jiné hodnocení studie, které hovoří o tom, že "navržená budova, která nahradí všechny stávající, důmyslně využívá terénní poměry, bude zasazená do svahu pod ulicí Zahradníčkova, odkud zůstane zachován vstup". A: "Přes dostatečně komfortní velikost užitné plochy není budova nijak předimenzovaná, naopak, pohled z ulice ukazuje spíše nenápadný objekt, jen částečně vynořený z terénu."

(Sousedé hovoří poněkud demagogicky o "dvoupatrovém objektu", pravdou je, že nad terénem se mají vznášet jen dvě podlaží.) 

Jeden ze snímků z oficiální vizualizace

Teď to vypadá tak, že pokud by se měl dělat nový projekt, bude to trvat několik let. (Nový projekt je již navržen, ale dva roky počítejte na posouzení vlivu na životní prostředí atd. a nejméně rok na stavbu.) Rozhodnutí o bourání současných "zchátralých, mnohokrát provizorně opravovaných budov, které již dlouho dosluhují a jež nevyhovují esteticky, funkčně, kapacitně ani v technicko-hygienickém ohledu" se zdá už nevratné. Asi jsme se tam v pondělí koupali na dlouhá léta naposled.

Ale hádání stále ještě pokračuje, ty baráky se možná hned bourat nebudou. A neměly by dříve, pokud po té bouračce nenastane okamžitá výstavba nového areálu. Možná by mohl být pěkný i podle současného projektu. To ale jakožto architektoničtí a urbanističtí amatéři zjistíme až po jeho výstavbě. Avšak jakožto podnikatelský pamětník věštím celoročnímu wellnes provozu trvalou ztrátu, kterou bude muset sanovat buďto město - anebo návštěvníci koupaliště ve vstupném.

Poslední hádání o budoucnosti motolského koupaliště proběhne již tento čtvrtek 12. září ve 12:30 na veřejném zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy na Mariánském náměstí. Bude se na něm bojovat proti předčasnému bourání současného dosluhujícího zázemí.

Koho to pálí, ať přijde!

Psáno v Praze na Lužinách, osm stanic autobusem od Motolských rybníků v úterý 10. září 2024