úterý 17. září 2024

Eurokomisař na baterky

Ministr na baterky je Dán Dan
Končící ministr  průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela (nestraník hnutí STAN) obdrží jakožto eurokomisař na starost něco, co se zove "mezinárodní partnerství". Není to tak špatné, jak se jeví na první pohled. Starostové jsou, jak se zdá, spokojeni. Nevíme tedy, jak budeme my spokojeni s novým starostenským ministrem prům+obch. Síkela byl, alespoň podle venkovního zdání, jedním z lepších ministrů Fialovy vlády. Tentokráte nedošlo ke špidlovskému "u nás zkrachoval, šoupnem ho do Brusele". Ale zdá se, že "nejsou lidi". Když už i na ministerský post museli Starostové nominovat nestraníka...

Síkela bude mít v kešeni 300 miliard €, které má vrazit do "investičního programu Global Gateway". Ofiš se má jeho portfolio týkat "dohledu nad evropskou mezinárodní spoluprací a rozvojovou politikou, podpory koordinace mezi Evropskou unií a jejími členskými státy v oblasti rozvojové spolupráce...". Což přeloženo značí, že Evropa se chystá dohánět zpoždění, jaké má v ekonomické spolupráci s Afrikou a Latinskou Amerikou - kde už dávno zakotvila Čína a (dnes oslabené) Rusko. A Pepovi ještě navíc dali na hrb "spolupráci s partnery při prosazování hodnot EU, včetně demokracie, právního státu a dodržování lidských práv". To se moc nezmiňuje, protože tyto "hodnoty EU" jsou často v příkrém protikladu proti evropským ekonomickým zájmům.

Mohl dopadnout hůř. A s demokracií  mu pomohou další dva €komisaři ("pro technologickou suverenitu, bezpečnost a demokracii" a "pro demokracii, spravedlnost a vládu práva").

Nakonec je to pro Síkelu jedno ze tří portfolií, se kterým jsou Starostové spokojeni (tváří se tak). Ale na tom přece nezáleží! Žádný €komisař nemá hájit zájmy své země, ale EU. Bylo by však lepší, kdyby Síkela získal prvně zmiňovaný post šéfa pro pro energetiku (a bydlení?). Pohled na zelenou cestu by mohl dostat atomovou tvář. Pak jsem doufal, že tuto pozici by mohl obdržet nějaký Francouz. Francouzi jsou v tomto také rozumní (a většinu své elektrické práce dojí z jaderných elektráren).

A víte co? Ale hovno!

Stalo se to nejhorší, co se mohlo stát. Soudružka Uršula von der Leyen, zkrachovaná ministryně německé obrany, má ze své vůdcovské pozice možnost nejen milostivě přidělovat různá portfolia, ona je může rušit, spojovat, zavádět nová. €parlamentu pak zbývá jen najmenované komisaře schválit či neschválit. A tak tu teď máme komisaře a komisařky (v poměru 16:11) pro různé podivuhodnosti.
Například bývalou státní tajemnici francouzské vlády pro změnu klimatu Teresu Riberu, jež bude místopředsedkyní "pro čistou, spravedlivou a soutěživou tranzici".

Nebo Rumunku Roxanu Mînzatu, která bude místopředsedkyní "pro lidi, dovednosti a připravenost".
Výživná je i Belgičanka(?) Hadja Lahbib, eurokomisařka pro "připravenost, zvládání krizí a pro rovnost", která tu "rovnost" osvědčila jako ministryně zahraničí Belgie, když vloni udělila víza ruským a íránským delegacím, aby si mohly zajet na summýš starostů do Bruselu. Obě země přitom drasticky válčí s Evropou! A proto na ně platí mezinárodní sankce. No ale je to žena, že. A možná pojede na zájezd zase do Íránu, kde by ji mohli pro změnu třeba ukamenovat.

Teda - slepice ke slepici sedá...

Ale máme zde také superkohouta, kterému bylo uděleno vládnutí evropské energetice (a bydlení). Sociální demokrat Dán Dan Jörgensen je aktuálně ministrem pro rozvojovou spolupráci - a "globální klimatickou politiku". Dříve byl ministrem energetiky - a "klimatu" nebo zemědělství. Díky jeho úsilí (a spolupráci celé dánské vlády) bylo rozhodnuto, že Dánsko zastaví těžbu ropy a zemního plynu po roce 2050. Dánsko také přijalo "zákon o elektrických vozidlech" podle kterého bude do roku 2030 v provozu nejméně 775.000 elektrických automobilů (včetně vozidel s plug-in hybridním pohonem). V roce 2030 bude zakázána výroba automobilů se spalovacím motorem, od roku 2035 i hybridů.

Dánsko je již několik let po sobě "nejlépe hodnocenou zemí v Climate Change Performance Index ". Takové je alespoň vyjádření  mezinárodních ekologických organizací, jež posuzují  "úsilí vybraných zemí v oblasti klimatu". Dan Jørgensen vloni volal po záchraně planety, která je možná jen tehdy, pokud budou další země "kopírovat dánské úsilí". Teď tedy nebude mít v referátu celou Zeměkouli, ale aspoň její evropský cancourek. A jaký tedy je ten dánský recept, záchrana pocházející z této "zelené průkopnické země"?

Letos v červnu 2024 se Dánsko jako první země na světě rozhodlo zavést daň z CO2 na zemědělství. A k tomu ještě přifařilo novou klimadaň pro průmyslové podniky. Dánové chtějí celkově reformovat koncept "zelené daně". Jak daleko to hodlají zavést se nejspíše dovíme právě od Evropské komise. Možná i na dýchání, ne?

V září 2022 se  Dan Jørgensen pokusil zavést leteckou daň a a navrhl vytvoření nové trasy pro "zelené vnitrostátní lety". Jak je jeho nápad daleko, nemám tušení.

Dánové rovněž zachrání planetu tím - že si do masových kuliček budou dávat více zeleniny! Aspoň k tomu je nabádal podkast na Facebooku. Vlastně nabádal celou planetu, neb byl vyveden v angličtině. Kampaň dánského ministerstva klimatu se jmenovala "Planet A" a byla levná. Z dánských daní uždibla pouhých 1,2 milionu korun.

Dánové (a Uršula) chtějí zachránit planetu elektromobily, které mají "nulové emise". Čím je budou krmit? Eletřinou z jádra? Ale kdežpak! Postaví další ekovětrníky na šelfu, a to ve spolupráci s německými protiatomovými pokrokáři. Ano, osobní automobily představují asi 12 % celkových emisí kysličníku uhličitého v EU. Avšak kolik CO2 se už spálilo v rusko-ukrajinské válce??? Kdybychom tu dokázali ukončit, jak by se pročistilo ovzduší!

Nezapomeňme, že se Uršula von der se při prvním nástupu do předsednictví  EK zavázala, že Evropa se v roce 2050 stane "prvním uhlíkově neutrálním kontinentem". A tak si k tomu teď vytvořila tým. Nejspíš zavede pro Evropu i povinnost válčit pomocí elektrických tanků. Má jí v tom dopomoci i Dan Jörgensen, tento ministr na baterky. 

Pomoc! Evropská unie je dobrý sluha - ale zlý pán. Zbytečně nasírá své poddané, protože zelená tranzice je v současnosti ekonomicky a fyzikálně možná pouze přes jádro. Evropská zelená blbost už dokvetla a začíná vydávat své antiekologické plody.

Nejvíce ekologické je být mrtvý. Nebo vymřít jako národ. On už místo nás někdo přijde.

Psáno a marně naříkáno v Praze na Lužinách v úterý 17. září 2024