neděle 2. října 2011

Konec sezony

Dneska jsme se byli naposledy koupat. Nikoli ve volné přírodě, protože ta je nám vzdálena, avšak v bazénu na Petynce, který jest vyhříván.

Bazén jest vyhříván, leč marně. Noční teploty pod 10 stupňů ho dokáží vychladit tak, jak už sluníčko nedokáže zahřát. Z trysek na dně v prostředním plavecké dráze sice tryská voda o deklarované teplotě 24° C, avšak zbytek vody je chladnější. Alespoň nevypadala, že by byla teplejší o 5 stupňů oproti vzduchu, jehož teplota byla mírně pod dvacet.

Bazén na Petynce je vyhříván méně, než jeho známější konkurent v Podolí. Možná proto, že Podolí působí jako chlazení Kavek. Alespoň mi to tvrdil kamarád technik z České, vlastně ještě Československé televize. TV technika velice hřála, reflektory též, chladit bylo nutno. A chlazením se zahřívaly bazény. Nevím, jak je tomu dnes, když místo elektronek se už používají energeticky méně náročné technologie. I když reflektory, pokud mají svítit tak, aby v nich byly barvy živé, asi nic moc lepšího než žárovky neznají. (Tedy, čím se tam vlastně dnes svítí? Ledkami?) A nevím, jestli se za tuto službu v nové době neplatí. Jestli ČT neplatí podolskému koupališti za odběr odpadového tepla, nebo jestli naopak neplatí Podolí ČT za odběr tepelné energie. Nebo jestli náhodou nahoře kvůli těmto nevyřešeným právním problémům nevrhají teplo do environmentu...

Do Podolí nejezdíme. Je pro nás poněkud z ruky je tam poněkud přeplněno. Kdežto na Petynce je skutečně narváno jen když je opravdu teplo - bez ohledu na vyhřívanost bazénu. A v posledních dvou letech je kvůli stavbě tunelu Blanka téměř nepřístupná. Autobus je odkloněn, člověk se musí plížit prachem přes lávky či podél stavebních ohrad. Anebo přijet autem, rozsáhlá štěrková parkovací plocha je k dispozici zdarma. Petynka startuje v květnu a končí posledního září. Letos jsme si ještě užili prodloužení, když se první říjnový týden tak vyvedl.

To asi proto, že nám Česká televize tak báječně topí...

Pokud to nevíte, pak na Petynce je padesátka. A pokud vím, tak se po Podolí jedná o druhou fungující pražskou venkovní vyhřívanou padesátku. Nová doba přinesla hlavně nové aquaparky, které nabízejí mnohé atrakce, z nichž ale schází ta jedna hlavní - totiž možnost pořádně si zaplavat! Ano, pětadvacítka je taky možná - pod střechou. A co je pod střechou, to je pro mě tělocvična a tělocvičny neoblibuji. Rád plavu pod volnou oblohou. Při plavání na zádech si prohlížím oblaka či sleduji kondenzační čáry za drobnými šipkami letadel, při plavání na břiše se zase dívám pod hladinu na světelné krajky na dně. A pak, pětadvacítka, to znamená pro pořádné zaplavání čtyřicet bazénů - a kdo se s tím má počítat...

Podle velkolepých plánů se měla Petynka masivně zmodernizovat, aby mohla být v provozu po celý rok. To znamená krytý bazén, venkovní plavci neměli přijít o "termální bazén", celá se měla změnit na "sportovně rekreační a rehabilitační areál" s vířivkami, dalšími vymyšlenostmi a fitness centrem. Už se mohlo začít, ale developerská firma, která měla původně areál vystavět a po pětiletém provozu odkoupit za 110 milionů, nakonec hodlala koupit pozemky ještě před výstavbou. To známe! Takže se nestaví, je krize, v blízkosti pořád bují stavba Blanky, ale přestavba ze ztrátového sezonního podniku ve vlastnictví Prahy 6 do nějakého náročnějšího cirkusu nás asi v budoucnosti přece jen čeká.

Dneškem pro nás skončila sezona koupání, a jiná začíná. Už jsme dlouho nebyli v kině nebo v divadle. A pokud bude chod počasí pokračovat dle obvyklého českého roku, mohl bych si už za chvíli vyrazit na běžkách do prokopského údolí.

Hlavně aby nám neskončila sezona svobody...

(foto: www.koupalistepetynka.cz)

13 komentářů:

informace řekl(a)...

šaamane,
moře v září

http://www.sardegnafoto.com/wp-content/uploads/2010/10/tramontoselargius2.png
http://www.sardegnafoto.com/wp-content/uploads/2010/08/colori-nel-mare.png
http://www.sardegnafoto.com/wp-content/uploads/2010/08/mare-trasparente-costa-rei.png

Jakub S. řekl(a)...

Představte si, co mi zůstalo padesát (+-) let v paměti: že jednou jsem se koupal parádně venku ještě šestého října.
Nemohla se ta mozková buňka rozhodnout věnovat svou kapacitu něčemu hodnotnějšímu?

drak řekl(a)...

informaci:

Moři to sluší takřka za každé roční doby i počasí, ale v září to bývá na naší severní polokouli zpravidla takové hezky prosluněné a klidné.

drak řekl(a)...

Jakubovi S:

Víte, když se zamyslíme nad tím, co považujeme za krásné, báječné a já nevím jaké ještě, prostě proč je něco "bezva" a spousta dalšího zase ne, tak se začneme dostávat k tomu, že to, či ono je pro nás i naše okoli užitečnější a upotřebitelnější a tudíž důležitější a to, co považujeme za krásné a bezva je sice hezké, ale žít bez toho na rozdíl od jídla a vody jde. No ano, jde, ale když pak ten život zbavíme všeho toho zdánlivě nepotřebného balastu, tak bude nás pak ještě vůbec bavit?

Zkrátka a dobře, když už to té hlavě stálo za to zapamatování si, tak to určitě nějakou hodnotu a dobrý důvod mělo, kdybychom neměli ten náš krásný vnitřní svět s tím, co považujeme za krásné bez ohledu na užitek, tak čím bychom se lišili od racionálně konajícího hmyzu či robotů?

Jakub S. řekl(a)...

No asi nebude... Vedlejší věci jsou ve svém úhrnu ty nejdůležitější. Dodávají aroma, barvy, říz, chuť či pachuť, vůni či smrad, celkový ráz, šmrnc, radostný či nostalgický či znepokojený či uspokojený resentiment, kompletují scénu či výjev, dodávají časové a místní zasazení, pomáhají krzevá oblečení atp. identifikovat osoby v nich. Tož tak.

STK řekl(a)...

Ale Jakube, problém je v tom, že se k tomu (určitě pravdivému) zjištění jeden musí tak nějak "prostárnout".
...Velikonoce - bylo tak horko, že jsme se v koupali v horském potoce. Nikdo neměl plavky - ani holky ne... ...První máj, průvod, já v pionýrském šátku a bílé košili - a shora na to hustě padal sníh...

Jakub S. řekl(a)...

Chesterton, můj milovaný a současně mmne v mnohém popouzející (jako všichni ti angl. katolíci) Chesterton: Ohromné maličkosti. Aji česky.
Prostárnout se - no to je krása. Na tohle teda západní jazyky nemají. V těchhle odstínech v rámci jediného slova jsou Slovani jednička.
Aspoň v něčem...

Větší vlastenec řekl(a)...

Přesně tak.
Na naše mateřské jazyky - češtinu a ruštinu - prostě žádné evropské jazyky nemají.
To ví každý Čech i Rus.
My se zanedlouho vrátíme k našemu dokonalému mateřskému písmu – azbuce. A evropské jazyky budou začas mrtvé jako latina. Nebo spíš jako stará řečtina : To je anglicky, takže se to nečte.

Čest a Nazdar !

Větší vlastenec řekl(a)...

Díky Leninu za globální oteplení !
Už už jsem si začínal myslet, že se letos do hor nedostanu. Jinak řečeno, že je celý rok v zadeli.
A hle ! V sobotu ráno jsem vyjel, v Horním Maršově z autobusu vystoupil, a pak už jen chodil a chodil. Donoci. I v trekových šortkách. V říjnu. Cha !

Ale není všechno na horách tak krásné jako počasí; za ty desítky let jsem ještě nikdy neměl takové potíže s ubytováním jako v sobotu. No když už i Vosecká byla plná ...
Ptal jsem se, co se to děje. Prý Němci-fašisti mají jakýsi svátek, takže se masově vrhli do našich tisíciletých hor.
No prostě pěkný hnus.
Už abychom opět zvítězili, už abychom se opět odtrhli od Evropy. Němci a vůbec všichni Euroameričani (a jim podobní) budou do naší vlasti jezdit jen s vízem, budou se ubytovávat jen ve schválených ubytovacích zařízeních typu "Interhotel".
Povinná směna valut je taky pěkně nadefekuje, takže brzy naše vlast bude zase naše - bez mizerných cizáků.

* * * * *

Dnes jsem se pěkně zblízka podíval na dějiště velkého vlasteneckého činu - na půvabné ruiny odporné tzv.Petrovy boudy.
Ano, tak se musí na nechutné památky po staletém řádění fašistů : Pěkně spálit jako Luční boudu nebo Rennerovku. Nebo nechat spadnout jako zámek v Maršově. A na uvolněném místě postavit něco krásného, jako je třeba Labská bouda; prostě repliku našeho rodného paneláku.
A lanovky stavět, aby si pracující v horách opravdu odpočali, a ne se ničili pracnými výstupy na jednotlivé horské velikány.
A parkoviště stavět, i u nejvýše položených bud. A zlepšit příjezdové cesty – ne každý ruský bratr má terénní automobil.

Ano, jednou to vše přijde, protože to přijít prostě MUSÍ. Náš pokrokový prezident jde ve šlépějích svého slavného předchůdce pres.Beneše : Krok za krokem, v dlouhodobém geniálním plánu, nás V.Klaus a jeho spolupracovníci vedou k obnovení těsného bratrského svazku s našimi staršími ruskými bratry.
Až budou Karlovy kurorty tak plné jako Praha, naši starší bratři objeví krásy Krkonoš. Zatím jsou jen „dole“, v centrech. Proto jim musíme přiblížit i vrcholky našich tisíciletých hor – právě silnicemi, parkovišti, novými horskými boudami ve stylu paneláků nebo naopak kasin atd.

Ach, jak se těším na tu krásnou chvíli, kdy v Krkonoších nepotkám jediného fašistu, kdy na horských rychlostních silnicích se budu vyhýbat Volhám, ZILům a Čajkám !

Míru zdar !

drak řekl(a)...

Jakubovi S:

Ony ty rozličné jazyky a hatmatilky mají každý něco do sebe. Nevím, zda na zhudebnění textu je nejsnadnější angličtina, ale rozhodně se to prý v ní dělá dobře.

Zajímavé jsou kombinace několika slov v němčině, zejména technické němčině, to je opravdu zážitek, někdy i pro bohy, když se to musí přeložit :-)

My jsme s tou češtinou dopadli celkem dobře, řekl bych, že jazyk je to opravdu krásný, znám ho vlastně jen část ale i podle té části vím, že je nádherný. Jen nevím, proč si ho všelijakými reklamními, mediálními, úředními, politickými a dalšími pitomci, dementy a ignoranty necháváme tak mrvit a prznit, místo abychom je natřeli latí a to v některých případech už ani ne po zádech, ale rovnou po hubě...

Je zajímavé, že jazyků je po světě hodně, já bych řekl, že až moc a že některé kontinenty, třeba zrovna Afrika, z nějakého důvodu produkují těch jazyků až nadúrodu a je pak otázkou, kolik z nich se pod sílícími globálními tlaky vůbec zachová do budoucna. Jazyk a jazyky by měly sloužit spíš k sjednocení a komunikaci, nežli k isolaci a zablokování komunikace. I když při komunikaci je nejdůležitější e všeho dobrá vůle, kde ta je, tam k dorozumění dojde, kde není, tam nepomůže nic.

Jakub S. řekl(a)...

Hottentottenpotentatentanteattentatentäter erwischt!
Z dávné soutěže jednoho něm. časopisu o nejdelší srozumitelné složené slovo. Nú, studenti - kdo se pokusí - ? I skladník, žáno...!
Aufmachungserklärungserhaltungsbekanntmachung. Tohle jsem právě vytvořil já. Takhle blbnu, když si rozumím se zákazníkem a vím, že to v záhlaví jako Věc ocení. A teď si to přečtu, abych věděl, co jsem v záchvatu geniality stvořil - a hele, má to smysl. Elementární, milí watsoni.

Větší vlastenec řekl(a)...

Ale fuj. FUJ !
Tak dlouho musela celá naše zem poslouchat nechutné a nesrozumitelné šprechtění tvorů lidem jen zdánlivě podobných, tvorů sice zvuky vydávajících, leč z našeho českého (= jediného správného, kromě ruského) úhlu pohledu (a poslechu) vpravdě němých - tedy němců.
Tak dlouho jsme museli trpět fašisty rvoucí naši vlast, rdousící náš národ, na řetěze vlekoucí vší náš lid do Evropy.
Tak dlouho !

Pak jsme konečně zvítězili, díky našim starším bratřím a Nesmrtelnému Leninovi.
Němce, buržuje a kulaky jsme humánně vylikvidovali, a na věčné časy jsme si vytvořili Dekrety presidenta republiky a Zákon o trestném činu němectví *). Mohli jsme nastoupit na radostnou cestu zpět z východní Evropy do našeho domova, do Západní Asie.

A teď přijde nějaký intelektuál, a zatahuje sem "řeč" němých ?! Pokouší se nás snad zatáhnout zpět do Evropy ?!?
Zákon o trestném činu němectví proti němu Marxužel použít nelze, neboť němčina není jeho hlavním dorozumívacím prostředkem, ale některý z věčně platných dekretů pres.Beneše zcela určitě ano !

Takže pozor, oni intelektuále !!!


------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Zákon č.140/1961 Sb., §112 :
(1) Trestného činu němectví se dopustila každá osoba, jež se v období od 1.1.624 do 25.2.1948 zdržovala na území naší vlasti, a používala jako svůj hlavní dorozumívací jazyk němčinu, nebo, pokud v důsledku svého nízkého věku ještě nebyla schopna řeči, se narodila osobám, používajícím němčinu svůj hlavní dorozumívací jazyk.
(2) Trestný čin němectví se trestá odnětím občanských práv a smrtí, nebo odnětím občanských práv a vyhoštěním.
(3) Trest uložený v odst. (2) lze zmírnit na odnětí občanských práv po dobu 20 let, pokud pachatel splňuje podmínky předepsané vyhláškou Ministerstva vnitra.

Větší vlastenec řekl(a)...

I v Americe už končí sezóna : ...p://www.gocomics.com/redmeat