pátek 30. srpna 2013

MOBY DICK: Brutální způsoby

Červená čára, děsuplné výroky, partajní mlení, morální obscénnost, vypuštění Sněmovny, Klausova zpátečka a rozvod po korejsku
************************************
Sobota 24. srpna

Česko na několik dní navštívil podzim.

Čeští fašouni přišli s novou taktikou: Více menších "protiromských demonstrací". Přesto se policii podařilo většinou zabránit jejich průniku k bytům, kde (většinou) bydlí Romové. Kvůli "protiprávnímu jednání" byl zadržen 101 člověk.
Žena Moby Dicka: "Řekla bych, že házení kameny na policajty je útok na veřejného činitele a pokus o těžké ublížení na zdraví?"
Mrtvá Kočka: "Řekla bych, že útoky na obydlí není »demonstrace « nebo »pochod«, ale pogrom!"
Radnice povolují pogromy a policajti na sebe nechávají beztrestně metat kamením. Je něco divného s naší demokracií.
Na Přerovsku byl nalezen druh suchohřiba, který byl poprvé objeven před šesti lety v Itálii, a který ještě nemá ani české jméno.

Zasedal Výkonný výbor ČSSD. Místopředseda strany Lubomír Zaorálek (ČSSD/neomarxisté) navrhl, aby se vyjádřila podpora předsedovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD/sobotkovci), načež senátor Zdeněk Škromach (ČSSD/zemanovci) navrhl, aby se hlasovalo tajně (což je dle stanov). Hlasování prý vyvolal místopředseda Michal Hašek (ČSSD/haškovci.) V hlasování zvítězil Sobotka se skóre 86:51, 14 výborníků si nevybralo.
Žena Moby Dicka: "Za »podporu« bych to neoznačila."
Mrtvá Kočka: "Pěkně se to u socanů mele."

V pražské ODS se o první flek na kandidátce sváří exministr životního prostředí místopředseda ODS Tomáš Chalupa (ODS/hrdličkovci) a exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS/exnečasovci).
Středočeská ODS nechce mít na své kandidátce zastupujícího zemského vůdce strany Martina Kubu (ODS/dlouháni), která zase nechce kandidovat v rodném Jihočeském kraji, kde v minulých volbách prohrál jak s exódéesáky, tak i voliči ODS.
Mrtvá Kočka: "Pěkně se to u modroptáčníků mele."

Minulou středu jsme se ptali: "Ještě nás bude zajímat, jak se chce prezident Obama přetvařovat v úsilí přesvědčit obecenstvo, že neztratil tvář." Včera zveřejnil Reuters (s odvoláním na nejmenované americké a evropské bezpečnostní zdroje): Zpravodajské agentury USA a spojenců údajně dospěly k předběžnému závěru, že syrská armáda použila při středečním útoku chemické zbraně, a to se souhlasem vlády prezidenta Asada. Načež Barack Obama (prezident, USA) vystoupil (72 hodin po události) se zásadním prohlášením:
"Informace o možném chemickém útoku by byla velkou událostí a zdrojem silného znepokojení. Pokud se zprávy potvrdí, dotkne se to hlubokých národních zájmů USA". Pokud byly nasazeny smrtí plyny, znamenalo by to překročení "červené čáry", pravil. Ale co hodlá podniknout, to nepravil.

"Nasazení smrtících plynů v Sýrii by znamenalo překročení »červené čáry«". (Barack Obama, US prezident, 30.4.2013)
Dnes jedná Barák Obava se svými poradci. US NAVY "přeskupuje" své síly ve Středomoří. Armáda chce být připravena na jakýkoli rozkaz pana prezidenta.

Lékaři bez hranic potvrdili 355 obětí středečního útoku a to, že šlo jednoznačně o chemický útok, Baráku. Celkem bylo s příznaky otravy přijato 3.600 lidí. Lékaři bez hranic jsou nepolitická humanitární organizace a nejsou řízeni zdrbanštělým OSN.
Angela Kane, vysoká představitelka OSN pro odzbrojení, přicestovala do Damašku, kde se jí podařilo ukecat syrskou vládu, aby do zasažené oblasti "povolila přístup" inspektorům OSN, kteří pár bloků dále sedí trpělivě na zadnici. Syrská vláda inspektory na místo pustí až v pondělí, jen co se tam trošku uklidí.
Při té příležitosti si Asádovci konečně vzpomněli: Ano, chemické zbraně byly rozhodopádně použity! A použili je rebelové! Syrská armáda právě našla jejich sklady.
Chemické zbraně použili rebelové. Tvrdí to Rusko. "Žádáme USA, aby se vyvarovaly minulých chyb a neprováděly akce v rozporu s mezinárodním právem." (Ministerstvo zahraničí Ruské federace.)
Chemické zbraně použili Asádovci. Tvrdí to Francie, Británie a USA. Což bude mít pro Asádův režim blíže nespecifikované "závažné následky".
Žena Moby Dicka: "Embargo na dovoz Coca Coly a pornočasopisů?"
Podle Obavy není zatím jasné jakým způsobem byly ty chemické zbraně "použity".
Mrtvá Kočka: "Aby zabíjely."

V noci zahynul při zneškodňování výbušnin 42. polský voják v Afghánistánu.

Indická policie dopadla všech pět pachatelů nedávného hromadného znásilnění mladé novinářky.

Neděle 25. srpna 2013

Prezident republiky Mlhoš Zeman obšťastnil národ svým dalším Hovorem z Lán.

Na konferenci Forum 2000 přijíždí na soukromou návštěvu České republiky dalajláma tibetský. Tentokrát se s ním žádný český státník nesetká, abychom nebortili naše křehké vztahy s ČLR a obchodní úspěchy našich firem. Se soukromou osobou dalajlámy se soukromě setká pouze senátor Petr Bratský (exstarosta Prahy 13, ODS) a možná se na konferenci uvidí i s exministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem.

"Jde o brutální způsob mého odstranění z funkce. Pak už zbývá jen vražda." (Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu v Otázkách Václava Moravce, ČT, ke svému trestnímu stíhání.) Alena je obviněna z napomáhání, když svou podřízenou nechala zrušit přezkum podezřelých solárních staveb.
Mrtvá Kočka: "Hele, takhle zavraždil Mubarak Bhútovou!"
Paní předsedkyně tvrdí, že nic zrušeno nebylo, že naopak šetření dále probíhá. Za kuriózní považuje, že lidé, kteří se v tom nečistém kšeftu smočili, v jejím případě vystupují jako – svědci. Podle ní jde o rozsáhlé spiknutí za účasti nejmenovaných politických činitelů, které může stát daňové poplatníky až 162 miliard korun.

OVM bylo tentokrát vskutku výživné. Vystoupil zde i expředseda Senátu Petr Pithart, který o "ztrátě důvěry" pana prezidenta v Nejvyšší soud (případně v nejvyšší soudkyni) prohlásil: "To je katastrofální výrok a tady bych řekl, že se nám vyjevuje, v čem podstatném se bývalý prezident Václav Klaus a nynější prezident shodují: Naprosto nemají jasno v otázce třetí moci, soudní moci, a jsou prostě zklamáni a rozčíleni, když nerozhoduje tak, jak oni si přejí… To je opravdu děsuplný výrok."

Na Rudém náměstí zatkla policie 10 lidí, kteří zde rozvinuli repliku historického transparentu ze srpna 1968: "Za vaši i naši svobodu". Rudé náměstí je zakázanou zónou, takže přestupníky okamžitě zatkli. Už nepojedou do gulagu ani do psychiatrické léčebny, jenom zaplatí pokutu až 20.000 Kč.
"Tentokrát byla policie na místě rychleji – a ani nás nebila." (Natalija Gorbaněvská, básnířka, účastnice z 1968.)
Žena Moby Dicka: "Možná tam mohli jít jako na procházku, když jich bylo jen deset?"
Mrtvá Kočka: "Nezáleží, kolik jich je, ale co vzkazují."
Co? Za naši a vaši svobodu!

Car-prezident V.V. Putin vydal prezidentský dekret, kterým na dobu měsíc před a měsíc po konání ZOH 2014 zřizuje v Soči "zvláštní zónu", ve které budou dočasně a místně omezena určitá občanská práva, jako třeba právo shromažďovací a právo otevřít si hubu.
Žena Moby Dicka: "Dnes Rudé náměstí, zítra Soči…"
Mrtvá Kočka: "…a pozejtří celé Rusko!"

Právník Pavel Čikov pravil pro Echo  Moskvy, že carputinovský výnos by mohl být "legální" jen v případě, pokud by bylo přijat jako zákon, případně při vyhlášení výjimečného stavu.
Mrtvá Kočka: "Pavle, nenapovídej!"

Chemické zbraně v Sýrii použili rebelové. Tvrdí to Írán. Pokud Amíci zaútočí na Sýrii, bude to pro ně mít "tvrdé následky".
Obava dal příkaz svým generálům, aby se připravili, ale neřekl jim, jak by měl (případný) útok vypadat, ani, jaké by měly být jeho cíle. Cíle mu dodala syrská opozice.
Žena Moby Dicka: "Obava však mínil »politické cíle«!"
"Hrozí nám, že budeme zataženi do velmi drahé, obtížné, nákladné intervence, která se ve výsledku obrátí proti nám." (Nářek US prezidenta Obavy, nositele Nobelovy ceny míru, pro CNN.)
Mrtvá Kočka: "Proboha, Kongrese, zakaž mi to. Prosím, moc prosím!"

Indická policie hlásí hromadné znásilnění mladé policistky.
Žena Moby Dicka: "Zase klasická indická pětka?"
Hlas lidu: "Chytit a popravit!"
Mrtvá Kočka: "Chytit a uříznout!"

(Přidáno 0:38:)

Pondělí 26. srpna 2013

Prezident republiky Mlhoš Zeman přijal na zámku v Lánech členy vlády České republiky v demisi, kde spolu (pravděpodobně) chutě poobědvali a (nejspíš) projednali příští prezidentské degrety.
Žena Moby Dicka: "Myslíš zákonná opatření vlády?"
Moby Dick: "A co je to jiného?"
Mrtvá Kočka: "Zákonná opatření bezdůvěrné Zemanovy vlády v demisi."
Moby Dick: "No dyť!"

"O rezignaci jsem neuvažoval ani minutu. Nebyl k tomu žádný důvod a lidé, kteří mě znají, vědí, že mám pevné nervy a tvrdou hlavu. Nemám ve zvyku uhýbat ani ustupovat. Jen mne na hlasování překvapilo, že některým lidem v sociální demokracii vůbec nezáleží na volebním úspěchu, ale záleží jim jen na jejich osobním prospěchu. Ve skutečnosti tím pomáhají Kalouskovi a ODS. Jakékoliv vnitřní oslabování ČSSD nahrává pravici." (Bohuslav Sobotka (ČSSD/sobotkovci) v tiskovém prohlášení veřejně odsoudil "podporu", kterou mu v sobotu poskytl VV, aniž veřejně jmenoval zrádce sociáldemokratismu/sobotkismu.)
Mrtvá Kočka: "Pěkně se to u socanů mele."

Magistrátní stavební úřad potvrdil novou výstavbu Na Pláni (Praha 5) a odmítl tak námitky krahujců, rorýsů, ještěrek a netopýrů. Sice zde došlo ke změně územního plánu, kdy bylo označení dotčeného území změněno z "obytné funkce" na "zeleň", ale je nutno postupovat podle plánu, který sice už neplatí, ale platil, když (ex)starosta Milan Jančík (Praha 5, ODS) tuto stavbu povolil.
Žena Moby Dicka: "Tak praví zákon."
Moby Dick:  "Blbý zákon."
Mrtvá Kočka: "Blbí úředníci."

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil Andreji Babišovi, aby "převzal" společnost MAFRA.
Žena Moby Dicka: "No on ji v podstatě převzalv červnu."
Moby Dick:  "A od šéfkomentátora Mladé fronty Dnes Martina Komárka si pro svou politickou stranu ANOnymní miliardáři koupil ksicht."
Mrtvá Kočka: "A duši."

Žena Moby Dicka: "Miliardář chemobaron Babiš má Mafru, miliardář uhlobaron Bakala Economii, co máme my?"
Mrtvá Kočka: "Neviditelného psa."
Upozornění Moby Dicka: NP vychází na serverech Lidovky.cz, které jsou součástí mediální skupiny MAFRA, která si na Psa hodila i svoje céčko.

Mezinárodní inspektoři dostali milostivé svolení, aby se po čtyřech dnech jeli podívat do Dúmy, města poblíž Damašku, kde byly použity chemické zbraně. Konvoj jejich šesti aut se stal v území nikoho několikrát "cílem střelby" neznámých teroristických ostřelovačů, ale nikdo nebyl zraněn. Pouze jedno auto bylo znepojízdněno. Experti nicméně dojeli na místo a odebrali postiženým vzorky krve.
Žena Moby Dicka: "Nešikovní ostřelovači!"
Mrtvá Kočka: "Naopak. Velice, velice šikovní!"

"Pokud podnikneme nějakou akci, bude to ve spolupráci s mezinárodním společenstvím.“ (Chuck Hagel, ministr obrany.) Kladně se na to tváří Velká Británie, podle které by mohl Západ reagovat – pokud se potvrdí, že syrský režim použil chemické zbraně – i bez požehnání Rady bezpečnosti.
Turecko je celé dychtivé osvobodit další jižní tureckou provincii. Mohlo by tak likvidovat islámistický sultanát, který zde vzniká. Přidat by se mohly státy Ligy arabských zemí.
Mrtvá Kočka: "Pokud se budou mít ke komu přidat."

"Ty zbraně byly použity. Všechny národy se musí zodpovědně postavit k chemickým zbraním a zajistit, aby už nikdy použity nebyly." (John Kerry, US ministr zahraničí) promluvil o "neomluvitelném a nepopíratelném vraždění civilistů" v Sýrii, odsoudil používání chemických zbraní, které označil za "morální obscénnost – avšak nic více "nenaznačil".
Podle Kerryho syrská vláda nechala zasažené místo, kam nejdřív nechtěla inspektory pustit, vybombardovat, aby zahladila důkazy. (Oblast je v moci povstalců, takže se tam nedalo jinak "uklízet".)
Podle průzkumu je 60 % Američanů proti zásahu, jen 9 % jasně pro.

"Použití síly bez svolení Rady bezpečnosti OSN je hrubým porušením mezinárodního práva.“ (Sergej Lavrov, ministr zahraničí země, která bez svolení RB OSN vtrhla na mezinárodně uznávané území Gruzie, které i nadále okupuje, a chystá se ho přivtělit do své říše.) "Copak je pro syrský režim výhodné v době vrcholící inspekce útočit chemickými zbraněmi? Jako provokace by to sloužilo spíš zájmům opozice. Na rozdíl od jiných ale nechci nic takového tvrdit.“
Mrtvá Kočka: "Netvrdí, jen říká."

Izraelská pošta distribuuje mezi občany plynové masky. Izrael si nemůže dovolit luxus "pochybovat" o použití chemických zbraní.

Snowden už mohl být někde v bolívarské Latinské Americe, kdyby Kuba nepodlehla výhrůžkám USA a neodmítla Edovi tranzit. Jinak už měl koupenou letenku do Havany, kam chtěl odletět 23. června. (Informace nejmenovaného zdroje ze "státních struktur RF" pro list Kommersant.)

"Mnozí homosexuálové se chtějí vrátit k normálnímu životu, být heterosexuály." (Michail Degťjarev, kandidát na moskevského starostu za Liberálnědemokratickou stranu Ruska.) A měl by jim k tomu pomoci i zákon o dobrovolných anonymních konzultacích s psychology, psychoterapeuty, sexuology a dalšími odborníky.
Mrtvá Kočka: "Třeba penology."

Z kultury: Michael Douglas a Catherine Zeta-Jones se rozvádějí. Dělit se bude společný majetek ráže 3,55 miliardy Kč.

Úterý 27. srpna 2013

Prezident republiky Mlhoš Zeman podepsal dvanáct zákonů.

Prezident republiky Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě vedoucí zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí. Pravil k nim (mj.), že by se Česká republika mohla více zapojovat do mírových misí OSN, konkrétně v UNDOF, která působí v nárazníkové zóně mezi Izraelem a Sýrií na Golanských výšinách.
Faktem je, že teď by se to hodilo, když některé země (třeba Rakousko) odtamtud utekly. Slováci tam ostatně působí už asi deset let. Někteří nepozorní novináři to interpretují tak, že Zeman by chtěl poslat české vojáky válčit do Sýrie.

Exprezident republiky Václav Klaus je tak žádaným politickým lídrem, že se k němu začali slézat všichni zhrzení a opuštění exódéesáci: Boris Šťastný, Pavel Bém, Jiří Janeček a jiní kmotřenci.

"Členství v SPOZ bylo selháním." (Michal Rusnok, premiérův syn, oznamuje na fejsu ukončení dvouletého působení u zemanovců.)

"Živnostníky vezmeme pod ochranná křídla" (Titulek rozhovoru Jiřího Dolejše, místopředsedy KSČM a partajního odborníka na ekonomiku pro dnešní Hospodské noviny.)
"Dnes před volbami se opět objevuje ve zbrojnici některých stran starý strašák, že prý komunisté jsou nepřátelé živnostníků a obchodníků, že prý je chtějí "zracionalisovat", "združstevnit", "vyvlastnit" atd.
Jenomže tento strašák je dnes již opravdu starý a vypelichaný."
(Klement Gottwald, předseda KSČ, Živnostenské nedělní noviny; číslo 20; 19.května 1946.)

"Česko se otáčí vlevo a k Rusku“ (Titulek včerejšího telefonního rozhovoru Jana Mládka, stínícího ministra financí ČSSD pro Hlas Ruska.) Mládek tvrdí, že nastupující levicové vlády zlepší vztahy k Rusku a Číně. Což dříve kazil zejména Schwarzenberg. Ten pokračoval v politice vysoké rakouské šlechty, která se radovala z rozpadu Jugoslávie, Československa i Sovětského svazu. Nechtěla totiž fungující "slovanské federace".
"Pana Mládka jsem si vážil jako rozumného ekonoma, a teď vidím, že začíná blbnout. Že byl Sovětský svaz ‚slovanskou federací‘? Asi by se měl nejprve seznámit s fakty a až poté mluvit." (Karel Schwarzenberg.)
Žena Moby Dicka: "Že by Litevci, Lotyši, Estonci, Gruzínci, Ázerbájdžánci, Kyrgyzové, Evenkové, Osetinci, Arméni, Uzbekové, Tataři, Tádžikové, Moldavci… byli ausgerechnet Slované???"
Mrtvá Kočka: "Ne, ale psali azbukou. protože museli."
Soud Moby Dicka: Náš budoucí ministr financí chce pravděpodobně psát azbukou. Zatím alespoň mluví. I když nemusí!

Martin J. z firmy P.-K., která dodávala předražené zdravotnické zařízení pro středočeské nemocnice odmítl, že by komukoli předával jakékoli úplatky, a šest milionů už vůbec ne. Vše se odehrálo dle zákona.
Mrtvá Kočka: "Dle zákona nejsilnějšího v kraji."
Čtyři souzení jsou prý zcela nevinní, neb oni žádné zakázky nezadávali.
Žena Moby Dicka: "Ty peníze v krabici u Davida R. se snad natiskly samy, ne?"
Mrtvá Kočka: "Uvidíš, že s tím obhajoba nakonec přijde."

Městský soud v Praze usoudil, že Miroslav J. a Jana Č. neokradli bezdomovce o výhru 30 milionů. Prý mu na tu sázenku dali peníze, a jako důvěryhodného občana ho požádali, aby za ně vsadil. Opak se "nepodařilo prokázat".
Žena Moby Dicka: "Ono by se stejně ale ani nedalo prokázat jejich tvrzení!!!"
Mrtvá Kočka: "Jenže oni ty prachy maj, tak co."

Jack Lew (ministr financí, USA) zaslal Kongresu dopis, ve kterém upozorňuje, že země nebude mít v polovině října peníze na placení svých účtů. Pokud zákonodárci zase nezvýší dluhový strop. V lednu schválených $16,7 bilionu nestačí.

"Sýrie je příliš velké sousto. Máme materiál k tomu bránit se. Překvapíme ostatní." (Valíd Mualim, ministr zahraničí, Sýrie.) Překvapením má být – raketové a dělostřelecké ostřelování Izraele.
Připomeňme Valídovi, že také Izrael má rakety, a jeho děla dostřelí z Golan až do Damašku.

Inspektoři OSN byli kvůli nespecifikovaným potížím donuceni na den přerušit práci.

Vojenští analytici předpokládají, že Amíci zaútočí na Sýrii střelami s plochou dráhou letu, případně strategickými bombardéry. Zásah by měl trvat den až dva, a neměl by za cíl svrhnout Asada.
Žena Moby Dicka: "Jen udržet tvář na ksichtu Baráka Obavy."
USA požádaly Řecko o přelety jeho území a využití svých základen na Peloponésu a Krétě. Řecko souhlasí, vymiňuje si však, že zůstane "neutrální".
Velká Británie začala shromažďovat svoje lodě na své základně Akrotiri na Kypru.
LAS žádá "přísné potrestání" viníka chemického útoku, jímž je dle organizace Bašár Asad.
Francouzský prezident François Hollande pravil, že Asada je nutno "potrestat".

Rusko varuje před útokem: "Jeho následky by mohly být katastrofální pro celý Blízký východ a severní Afriku." Ale do války prý kvůli Sýrii nepůjde. Média zmiňují evakuaci ruských občanů, která však probíhá už od února, aniž by evakuační letadla byla přeplněná. V zemi je jich (dle různých zpráv) 8 až 30 tisíc, přičemž presumptivně evakuovatelných má být až 100.000 rodinných příslušníků.
Žena Moby Dicka: "V Sýrii je jim asi stále lépe než by mohlo být v Rusku."
Ruská civilní letadla přivezla zároveň 20 tun humanitární pomoci.
Mrtvá Kočka: "Ráže sedm dvaašedesát."
Připomeňme, že Rusko dlouhodobě zásobuje zbraněmi Bašára Asada. Nějaká embarga jsou mu fuk, zejména, když je vyhlásila EU.
Žena Moby Dicka: "Zbraně dávají Rusové na půjčku. A teď se bojí, že nedostanou zaplaceno."

Írán varuje před útokem: "Jeho následky by uvrhly do konfliktu celý region." Chemii prý použili povstalci.
Připomeňme, že íránské Revoluční gardy bojují v Sýrii na straně Bašára Asada a mají na svědomí nejhorší masakry na obyvatelstvu.

Čína varuje před útokem: "Operace by byla nebezpečná a neodpovědná".
Žena Moby Dicka: "Rusko dováží do Sýrie zbraně, Írán vojáky. Co do Sýrie dováží Čína?"
Mrtvá Kočka: "Budoucnost."
A z regionu vyváží strategicky důležitou ropu.

Novinářka Tereza Spencerová varuje v ČT před útokem na Sýrii. Nevěří, že by použití chemických zbraní měla na svědomí syrská armáda. Zabiti byli civilisté. Ne ozbrojenci. Proč by Asad útočil na civily a ne na válečníky?
Mrtvá Kočka: "To se taky ptáme, Terezo. Už dva a půl roku!!!"
Žena Moby Dicka: "Co dováží do Sýrie Spencerová?"
Mrtvá Kočka: Evropskou levičáckou antisemitskou a environmentalistickou ideologii."

K tomu "porušování suverenity" Sýrie a nepřípustnosti "zahraničního vměšování" (ausgerechnet od Ruska to sedne!) připomeňme, že už v roce 1925 byl přijat Ženevský protokol o zákazu válečného použití smrtících plynů.

František (toho jména první, papež, Vatikán) zatelefonoval Alejandře Pereyro do argentinského města Córdoba, aby ji podpořil a utěšil v situaci, v jaké se ocitla po znásilnění policistou. (To je zase argentinská špecialita.) Když Aleyandra násilníka udala, stala se sama cílem výhrůžek ze strany úřadů. Poslala proto mail papeži – a on se k němu po deseti dnech dostal a hned jí brnknul. Mluvili spolu asi půlhodinku, a Franta postižené ženě slíbil audienci u Svatého stolce.

Z kultury: Slavná dvojice Monica Belluci (italská herečka) a Vincent Cassel (francouzský herec) se rozešli.
Tak jsem zase zdělanej. Pro mě byli slavná dvojice Laurel a Hardy, Pierre Brice a Lex Barker, a Křemílek a Vochomůrka.

Středa 28. srpna 2013

Prezident republiky Mlhoš Zeman podle čl. 35 odst. 2 a čl. 62 písm. c) Ústavy České republiky a podle usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ze dne 20. srpna 2013 č. 1767 stvrdil podpisem své rozhodnutí o rozpuštění Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.
Prezident republiky Mlhoš Zeman rozhodl podle čl. 63 odst. 1 písm. f) Ústavy České republiky a podle § 1 odst. 3 a § 55 zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky o vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.
Termín voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR stanovil na pátek 25. října 2013 a sobotu 26. října 2013. Toto rozhodnutí spolupodepsal předseda vlády Jiří Rusnok.

Nepozorní novináři premiérův spolupodpis na vyhlášení termínu voleb (což přikazuje Ústava) zaměnili za spolupodpis na rozhodnutí o rozpuštění Sněmovny, což se nestalo. Vedlo to pak k určitým podivným a hloupým dotazům nepozorných novinářů.

Prezident republiky Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě předsedu Strany Práv Občanů ZEMANOVCI Zdeňka Štengla.
(Tak se teď zemanovci píšou. Verzálkami. My zůstaneme u minusek.)

Prezident republiky Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě senátora ČSSD/zemanovců Zdeňka Škromacha.

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě Prof. JUDr. Zdeňka Jičínského DrSc (do roku 2010 poslance ČSSD).

Váslav Klaus se – po dlouhém a bolestném rozhodování – rozhodl v těchto volbách nekandidovat… Zvlášť poděkoval Bobo. Avšak: "Tímto pokusem pro mne nic nekončí. V průběhu následujících dvou měsíců rád aktivně pomohu těm, kteří i beze mne do tohoto volebního souboje půjdou. Po uskutečnění předčasných voleb a po seznámení se s jejich výsledkem jsem připraven – společně se všemi, kteří o to budou stát – se ptát, co s pravicí v naší zemi a s jejím dosud nejvýraznějším představitelem, Občanskou demokratickou stranou, v budoucnu učinit." (Z tiskového prohlášení Václava Klause, které čerstvé odpadlíky z ODS značně roztrpčilo, i když se tváří optimisticky.)
Mrtvá Kočka: "Myslím, že vomejvaj i ty, kteří zatím v ODS zůstali."

ODS má jasného zatím jen jednoho lídra na krajské kandidátce: Na jižní Moravě jím je exministr školství Petr Fiala.
Žena Moby Dicka: "Jaká je jeho přednost?"
Mrtvá Kočka: "Že není členem ODS."

"Ani vláda, ani já jako ministr nemáme jiné možnosti, než které nám umožňuje zákon. Podle toho, co nám podle statistických údajů vychází, považuju to téměř za neřestné a nemravné, protože valorizace bude v průměru činit nějakých 63 či 65 korun." (František Koníček, ministr práce a důchodů zemanovské vlády v demisi.)
Žena Moby Dicka: "Neřesté a nemravné, že je to málo, nebo že to je moc?"
Mrtvá Kočka: "Z kontextu že to je málo. Ale prej musí respektovat zákon."
Žena Moby Dicka: "Který říká, že že se penze zvyšují »nejméně« o třetinu růstu cen a reálných mezd. Vláda může dát víc. Kdyby chtěla."
Mrtvá Kočka: "A měla."
Soud Moby Dicka: Neřestné a nemravné je, že pan Koníček, který zítra vystoupí z ČSSD a přejde k SPOZ (jako "nezávislý"), za kterou bude kandidovat ve Středočeském kraji, zneužívá svých možností k předvolební kampani zemanovců.
Mrtvá Kočka: "Přičemž lže."

"Celostátní výbor lidovců rozhodl, že spolupráce KDU-ČSL s politickou stranou LES Martina Bursíka by především v programových oblastech byla velmi nečitelná a nesrozumitelná.“ (Pavel Bělobrádek, KDU-ČSL, předseda.)
Žena Moby Dicka: "Bursík má partaj?"
Mrtvá Kočka: "Tu, o které v pondělí říkal, že ji mít nebude."
A jmenuje se – podržte se – Liberálně ekologická strana.
Mrtvá Kočka: "Pěkně se to u zelených mele."

Lidovci nepůjdou do holportu ani s Josefem Dobešem (školním exministrem a exVeVerkou) a jeho "Hnutím pro sport a zdraví".
Žena Moby Dicka: "Nechce pořádat v Liberci další lyžařský šampionát?"
Mrtvá Kočka: "Ne. Tam ne. Tam už to znají."

"V době, kdy jsem v hnutí ANO působila, o demokracii nemohla být žádná řeč. Základní heslo Babiše bylo: Já platím, já rozhoduji. Stačí se podívat na hysterické reakce Andreje Babiše v nesestříhaných televizních pořadech. Velmi rychle je vyveden z míry a věci řeší naprosto nepřijatelnými osobními útoky. K prosazování svých názorů používá z mého pohledu nepřijatelné manipulativní techniky." (Hana Greplová,  exmístopředsedkyně ANO 2011.)
Žena Moby Dicka: "Ano, mele."

USA si připomněly 50. výročí projevu kazatele Martina Luthera Kinga, který měl sen.

Britský parlament končí prázdniny, chystá se jednat o případném zásahu v Sýrii. David Cameron (premiér, GB) také ukončil svou dovolenou a svolává bezpečnostní radu státu. Britové vypracovali návrh rezoluce pro RB OSN, která by odsoudila chemický útok na civilní obyvatele a přikryla vojenský zásah v Sýrii.
Večer však předseda opozičních labouristů Ed Miliband prohlásil, že se o zásahu musí hlasovat až po obdržení zprávy inspektorů OSN, pokud ta bude obsahovat "pádné důkazy" o vině Asádova režimu. Drobná potíž je – že zpráva bude obsahovat jen konstatování o použití/nepoužití plynů, ne o tom, kdo je použil. To totiž inspektoři OSN nezkoumají!
Žena Moby Dicka: "Proboha, tak proč tam valstně jsou!?"
Mrtvá Kočka: "Aby se OSN nažrala a Asad zůstal celej."

Francouzský prezident François Hollande pravil, že je nutno "zarazit násilí". Nejdříve je však potřeba ověřit důkazy toho, co se "skutečně událo".

US prezidenta Obavu hodlá grilovat Kongres, který se zajímá, co se stane, až USA sednou na skluzavku. Totiž, jaký bude další postup, zejména pokud se do věci vloží Írán.
Žena Moby Dicka: "Anebo až bude napaden Izrael."
Mrtvá Kočka: "To by bylo jednoduchý, ale nechtěj to vědět."

Izraelské tajné služby odposlechly komunikaci mezi syrskými jednotkami, podle které to vypadá, že rozkaz k použití zbraní hromadného ničení vydal nějaký subalterní generál. Také americké výzvědné služby mají tyto odposlechy. Za masovou vraždu by tak nebyl odpovědný přímo Asad, ale jeho "režim".
Mrtvá Kočka: "V totalitním státě je přímo odpovědný sám vůdce."

Izrael a Irák mobilizují zálohy. Sýrie ukrývá zbraně a štáby do podzemí.

Čtvrtek 29. srpna 2013

Prezident republiky Mlhoš Zeman navštívil České Budějovice a zúčastnil se zde zahájení 40. ročníku mezinárodního agrosalonu "Země živitelka 2013". Ve svém projevu navrhl "vytvoření národního obchodního řetězce", který by byl konkurencí nadnárodním obchodním řetězcům, "jejichž zisková marže se pohybuje kolem šedesáti procent". Konkrétně by to mělo být "na bázi" následníka Jednoty, tedy COOP, což je "jedna z možných cest jak tento rozdíl překonat a dosáhnout spravedlivějšího rozdělení zisku".
Žena Moby Dicka: "No já nevím, ale snad může COOP sám zisk »spravedlivěji« rozdělovat, ne?"
Mrtvá Kočka: "To by nemohli investovat do nových supermaketů, ženo."

Mlhoš také oznámil, že má dalšího kandidáta na ústavního soudce za právě odešlou Dagmar Lastoveckou Jméno neprozradí, dokud mu ho neschválí předseda ÚS Rychetský.

Obec Křešín má 150 obyvatel, z nichž donedávna bylo 12 ve Staně práv občanů zemanovců. Teď je tam zemanovců 200, svolali schůzi, odvolali staré středočeské vedení, navolili nové a hlavně – schválili novou krajskou kandidátku. Schůzi černých duší řídilo přímo vedení partaje, a to soudruzi Zdeněk Štengl (předseda zemanovců), Martin Nejedlý (1. místopředseda zemanovců) a Radek Augustin (exmladý sociální demokrat, místopředseda zemanovců – pozastavený, protože aktuálně je nestranickým vedoucím Úřadu zemanovské vlády). Do čela krajské kandidátky byl najmenován Miloš Adamec, profesor, lékař, syn jistého Ladislava Adamce.
Bývalé středočeské vedení podává na svou centrálu žalobu ke správnímu soudu kvůli porušení stanov strany. Žádají o předběžné opatření, aby nemohla být nadekretovaná kandidátka podána. To se musí stihnout do 17. září!
Mrtvá Kočka: "Pěkně se to u zemanovců mele."
Krom demisního ministra Koníčka se na zemanské kandidátce objevil i další demisní ministr František Lukl.
Žena Moby Dicka: "My máme ministra Lukla? Není to Lukoil?"
Mrtvá Kočka: "Ne. Za Lukoil kope další kandidát zemanovců Martin Nejedlý, ředitel české pobočky ruského giganta."

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) se chce soudit s ČSSD, že se nedostal na kandidátku ČSSD. On tedy nezískal nominaci ani v místním združení, ani na kraji. I když je mezi ostravským lidem oblíbený, zejména za přiklepnutím dotace ve výši 30 milionů korun na rekonstrukci stadionu Bazalů. Ale hádal se třeba s exhejtmanem (a dnes exČSSD) Jaroslavem Palasem.
Žena Moby Dicka: "Zejména, když jim může dát soud zaracha…"
Mrtvá Kočka: "Pěkně se to u zemanovců mele."
Žena Moby Dicka: "Snad u socanů, ne?"
Mrtvá Kočka: "Poznáš rozdíl?"

Vladimír Dryml, senátor (exČSSD, nyní zemanovec) a ředitel pověstné Česko-německé horské nemocnice si stěžuje na "nepravdivá a křivá obvinění" policie, která jedná "účelově". Účelem je zjistit, proč v senátorově nemocnici umřeli tři lidi, u kterých to – dle podjatých příbuzných – vůbec nebylo nutné.

Ano, David R. při své obhajobě skutečně tvrdil, že ta zpropadená krabice s vínem stála asi 20 minut bez jeho dohledu. Že by se tam plížil nějaký podlý policajt neřekl, jen naznačoval. Smůla byla, že video ukazuje, jak tu krabici, než ji položili na zem, policajti otevřeli, a byly v ní ty zpropadené miliony. Pravda je, že tento videozáznam nemá onu krabici neustále v záběru.
David se při zatýkání ohražoval, že má (kromě revolveru a obušku) také "imunitu". Policajtka mu řekla, že byl zadržen ihned po spáchání trestného činu. A takové zatčení ústava připouští. Což naše menažerie marně policajtům připomínala už před dávnými lety. Takhle mohl být zadržen i ožralý poslanec ČSSD Jan Kavan, když zlískaný francovkou naboural ve Sněmovní ulici pár aut…

Britský parlament neschválil Cameronovi vojenský zásah proti Sýrii.
Francouzský prezident François Hollande uvedl, že britské "ne" neovlivní postoj Paříže potrestat Asada: "Chemický masakr u Damašku nemůže a nesmí zůstat nepotrestán."

Anděla Merkel (kancléřka, SRN) v telefonním rozhovoru s car-prezidentem Putinem (RF) pravila, že RB OSN zareaguje na krizi v Sýrii "rychle a jednomyslně", a že konflikt bude vyřešen "politicky" Totéž upřednostňuje i carPutin.
Žena Moby Dicka: "Proto blokuje RB."
Mrtvá Kočka: "A proto taky Sýrii dodává zbraně."

Kuba, Ekvádor, Bolívie, Venezuela a Brazílie prohlašují, že útok na Sýrii by byl "porušením principů OSN a mezinárodního práva".
Žena Moby Dicka: "Asi stejné, jako když Vietnam vtrhl do Kambodže a zarazil tam řádění Rudých Khmérů, anebo když Indie vnikla do západní části Pákistánu a zastavila tam pobíjení Bengálců…"
Mrtvá Kočka: "Akorátže tady sami Amíci nic nezarazej!"
To není vina USA!

"Světové síly, které jsou proti vojenské intervenci, by se měly spojit a zabránit tomuto západnímu útoku v Sýrii. Je nutné, aby Rusko a Írán počítaly s přímou vojenskou pomocí (syrskému režimu)." (Oficiální čínský list Global Times.)

Inspektoři OSN v Sýrii sbalili kufry a nenápadně mizí zadem. Za několik měsíců vydají zprávu, že byl použit nějaký plyn, a jaký. To bude vše.

Pátek 30. srpna 2013

Aby nemohlo být pochyb o tom, jak probíhalo zatčení středočeského (ex)hejtmana, předložila obžaloba další videozáznam, na kterém je vidět inkriminovaná krabice celou dobu. Skutečně se k ní nikdo neplížil. Naštvaný David R. nařkl obžalobu, že tahá důkazy jako králíky z kloubouku.
Ono je to tak, že obžaloba přeloží z těch tun, co má, jen ty důkazy, které jsou podle ní rozhodující. Když pak obžalovaný tahá svoje lži jako králíky z klobouku, tak halt musí dovalit další důkazy, Davide!
Dříve tedy stačily výpovědi hodnověrných osob, což policajti bývali. Také bývalo záhodno vzít otisky prstů na bankovkách, a to stačilo jako důkaz, a nemusely na to být ani odposlechy, ani videa…
Mrtvá Kočka: "Vzali jste alespoň ty otisky?"

Na soud se obrátilo dalších pět nespokojenců, že se nedostali na kandidátky ČSSD. No, mele se to!

Zaměstnanci amerických fastfoodů stávkují: Žádají, aby se jejich mzda zvýšila z $9/hod na $15/hod. S takovýmhle příjmem totiž musí žádat o sociální dávky, aby vůbec přežili.

"V nové situaci je třeba důsledně provádět plán na posílení výstavby silné armády a neustále zvyšovat schopnost našich vojsk splnit svou misi či úkol. Je třeba rozhodně posílit studium tohoto cíle a při studiu propojit teorii s praxí. Tento cíl by se měl stát silnou motivací k posílení komplexní výstavby armády a prohloubení reformy a inovace ohledně vývoje armády. Jedním z nejdůležitějších úkolů našich vojsk v současné době je podporovat místní ekonomický rozvoj. Armáda by se měla pozitivně zapojit do úkolů týkajících se likvidace chudoby, vývoje vzdělávání, rozvoje zdravotnických služeb i výstavby nového socialistického venkova." (Si Ťin-pching, generální tajemník ÚV KSČ, prezident ČLR a předseda Ústřední vojenské komise KSČ při zvláštní návštěvě jednotek rozmístěných ve vojenské oblasti Šen-jang, která proběhla v rámci příprav na zahájení 12. celostátních sportovních her.)
Žena Moby Dicka: "???"
Mrtvá Kočka: "Ty už jsi dlouho nečetla žádný tiskový orgán KSČ, viď?"

"Při útoku zemřelo 1.429 Syřanů včetně 426 dětí." (US prezident John Kerry. Ech, překlep, ministr zahraničních věcí.) Spojené státy zveřejnily zprávu tajných služeb o chemickém útoku v Sýrii, podle které je viníkem syrský režim. "Otázka už není, co víme. Ale co jako svět uděláme."
Prezident Obama poté "upřesnil" – že se ještě nerozhodl, jak na útok zareaguje.
Mrtvá Kočka: "Takže zase hovno."
**************************
(Rozvod po korejsku jsme nestihli. Tak snad příště!)

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick
**********************************************
Hlavní zdroje provozu:

Neviditelný pes
Šamanovo doupě
lidovky.cz
zpravy.idnes.cz
iHned.cz
Klub přátel českého rozhlasového vysílání z Číny
Pražský hrad
Metro.cz
Český rozhlas
Hlas Ruska