pátek 16. srpna 2013

MOBY DICK: Vyhrocení eskalace

Vyčůraná vláda, bojovníci za zbabělost, mrtvé rozhovory, studený start, nestandardní způsoby a krvavá dovolená.
********************************
Sobota 10. srpna

V Česku začíná nenápadně foukat ze strnišť.

Televizní moderátorka Daniela Drtinová, která v pořadu ČT Události komentáře minulou středu grilovala ministra kultury Balvana, přičemž ho donutila, aby vyjevil svou pánovitost a nebetyčnou hloupost, včera z hodiny na hodinu v tomto pořadu skončila. Následné pozdvižení novinářských hyen chlácholil ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal. Že prý byl Drtinové výměnou nabídnut vlastní pořad "Interview Daniely Drtinové", který by nahradil pořad Interview ČT24 vysílaný od 18:35. Což bude povýšení! Trochu divné je, že o tom Danielu nikdo předem neinformoval.
Žena Moby Dicka: "Asi to pro ni mělo být překvapení."
Mrtvá Kočka: "Bylo, pro každého."
"Cílem těchto změn je vytvořit profesionální analytický pořad, který co do respektu a informační nosnosti bude na stejné úrovni jako komentované události a zahájí tak hlavní zpravodajský blok na ČT24. Jsem proto rád, že se Daniela Drtinová jako zkušená moderátorka tohoto úkolu ve svém novém pořadu chopí." (Bolívarský ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.) Změny jsou prý "dlouhodobě plánovány" a dojde k nim od 1. září.
"Můj odchod nebyl dobrovolný. Překvapilo mě to, protože žádné výhrady k mé práci nebyly. Pokud moderuji pořad, který generální ředitel označí za nejlepší, pak můžu nabídku na vedení jiného těžko vnímat jako povýšení." (Daniela Drtinová.) Nakonec však na nabídku kejvla. Ale začíná se už tohle pondělí!
Žena Moby Dicka: "Buďto Šámal uposlechl telefonát z Ústředního výboru Balvanů, anebo je jako manažer absolutně neschopný."
Mrtvá Kočka: "Šámal je trouba."

Vláda Mlhoše Zemana, která se dle průzkumu, vyvedeného pro ČT ještě před týdnem "těšila" pětašedesátiprocentní podpoře obyvatelstva, prý poněkud ztratila svou oblibu – poté, co od Sněmovny nezískala důvěru.
Pouze 20 % respondentů si přeje, aby zůstala do konce řádného volebního období, tedy do května 2014! Jak si vysvětlit takový posun?
Žena Moby Dicka: "Záleží na tom, jak se ptáš."
Mrtvá Kočka: "A které z odpovědí pak uveřejníš."

První ministr Zemanovy vlády Jiří Rusnok prohlásil, že vláda, která nezískala důvěru a míří do demise už nebude činit žádná závažná rozhodnutí, a to ani co se obsazení velvyslaneckých postů tejče.

Expresumptivní premiérka neexistující Stojedničky Miroslava Němcová (ODS) prozradila Mladé frontě Dnes, že si přeje vést partaj do voleb.

ČNB zveřejnila prognózu, podle které příští rok klesne deficit veřejných financí jen na 2 %. Pokud by nová vláda chtěla udržet dluh na 3 %, mohla by utratit navíc 40 miliard Kč.
Žena Moby Dicka: "Hodný premiér Slávek Sobotka bude populární."
Mrtvá Kočka: "Díky zlému ministrovi financí Mirkovi Kalouskovi."
Moby Dick: "Chtělas říci, ženo, »hodný premiér Míša Hašek«, ne?"

Ale proč bychom se vlastně měli dále zadlužovat?
Žena Moby Dicka: "Abychom sledovali světové trendy."
Mrtvá Kočka: "Ale proč?"
Moby Dick: "Aby nám naše úspory neukradli jiní dlužníci!!!"

Ze sportu: Při slaňování z jihozápadní stěny osmitisícovky Gašerbrum I v Pákistánu zahynul předseda Českého horolezeckého svazu Zdeněk Hrubý. Jeho spolulezec Marek Holeček osvědčil neuvěřitelný morál, když se mu podařilo po mnohahodinovém usilí dostat se dolů bez jištění. Lano šlo totiž za jeho parťákem do kilometrové propasti.

Indie uvedla do provozu reaktor své první nukleární ponorky domácí výroby, již nazvala Arihant (Ničitel nepřátel).

Neděle 11. srpna 2013

"Rozhodnutí bude na nové vládě po volbách." (Jiří Schneider, 1. náměstek bolívarského ministra zahraničí Jana Kohouta, který zastavil projekt výstavby nové české ambasády v USA.) Jde o kšeft za 579 milionů Kč, který schválila ještě minulá vláda, a na který z vlastních zdrojů našetřil minulý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg prodejem celé diplomatické čtvrti v Troji a bytového komplexu v Berlíně. Bolí-Kohout "naznačil", že se jedná jen o první krok k úplnému zrušení projektu. Rozpočet je totiž, dle něj, podceněný.
Mrtvá Kočka: "Nová vláda rozhodne. A mezitím tahle rozfofruje nalezenou půlmiliardu."
Projekt se měl rozběhnout na začátku roku 2014, a v USA již proběhlo první kolo výběrového jednání na místního partnera pro přípravu projektové dokumentace.
"Každé odložení s sebou nese vícenáklady. Při odstoupení by šlo samozřejmě o zmařenou investici." (Marek Chalupa, Chalupa architekti, architekt.)
Žena Moby Dicka: "Nejspíš se předpokládá, že ambasádu v USA nakonec nebudeme vůbec potřebovat."
Mrtvá Kočka: "A zastoupeni tam budeme nějakou anglickou baronkou jako příštipek EU."

Návrh nové české ambasády vzešel r. 2010 z dvoukolové anonymní soutěže, které se zúčastnilo 87 soutěžních návrhů. Ty posuzovala sedmičlenná jury, vedená profesorem Miroslavem Masákem, troubo Kohoute!
Mrtvá Kočka: "Bez důvěry do demise padající troubo."

Velký imám káhirské mešity Al-Azhar (mohamedán/sunnita) hodlá moderovat rozhovory mezi zastánci svrženého prezidenta Mohameda Mursího (Muslimští bratři, což jsou víceméně sunnitští panislamisté, považovaní třeba Ruskem a občas i USA za teroristy, ale Evropou označovaní za »umírněné«) a přívrženci vojenského převratu (mohamedány/saláfisty), který zorganizoval ministr obrany Abdal Fattáh Sísí (mohamedán/dříve předpokládaný tajný člen Muslimského bratrstva – ale hlavně občan/generál.)
Mrtvá Kočka: "To budou mrtvé rozhovory."

"Skladiště bylo používáno pro teroristické činy proti ozbrojeným silám a policii, terorizující nevinné občany severní Sinaje.“ (Ahmed Ali, mluvčí egyptské armády, oznamuje zničení skladu zbraní v severní části Sinajkého poloostrova.) Při náletu vojenským vrtulníkem bylo zabito 12 lidí a následně bylo zatčeno 6 skladníků. Celkem zabila egyptská armáda 25 ozbrojenců "ve snaze obnovit pořádek v zemi". Podle místních mohamedánů jde o "mučedníky".

"Pokud si někdo myslí, že s těmito organizacemi lze vést mírové rozhovory, je buď velmi naivní nebo sám sebe utvrzuje v klamu, ačkoli ví, že druhá strana na žádný kompromis nepřistoupí a ani z hlediska fundamentalistického islámu nemůže. Stačí se podívat na znak OOP a každému musí být jasné, že k mírovým rozhovorům nemáme partnera, i když si Obamova administrativa myslí opak a snaží se, aby se izraelská vláda s jejím názorem ztotožnila. Jedno si musíme uvědomit všichni, Izrael není v Evropě, ale na Středním východě. V Orientu platí jedna zásada, kdo prokáže slabost, je zničen." (Z článku rabína Daniela Mayera "Kdo prolije krev člověka, toho krev člověkem bude prolita" na webu Eretz.cz)

Moby Dick: "Co vadí Mayerovi na té vlajce? Je tam zkřížené nějaké pracovní nářadí!"
Mrtvá Kočka: "Myslíš ty pušky, podložené granátem?"
Žena Moby Dicka: "Hlavně si všimni mapy pod tím náčiním: Palestina od řeky k moři."
Mrtvá Kočka: "Od Jordánu k Středomoří."
Moby Dick: "Jo tak o tom budou jednat???"
Mohamed Abbás, John Kerry a Barack Obama: "Jo!"

Izraelská vláda se jako gesto dobré vůle rozhodla propustit 104 palestinských teroristů, kteří si odpykávali dlouholeté tresty. Ministerstvo zahraničí Palestinské autonomie rozeslalo svým velvyslancům dopis, aby o nich hovořili zásadně jako o "bojovnících za svobodu“.

V první skupině dvaceti šesti bojovníků za svobodu je jednadvacet zbabělých vrahů. Zbytek jsou jejich společníci.
Žena Moby Dicka: Što éto takóje »zbabělý vrah«?"

Když někdo úderem železnou tyčí do hlavy zabije 72letého hotelového vrátného, a ukradne pak z hotelu televizor.
Když někdo umlátí majitele krámku s potravinami, který pak vykrade.
Když někdo vyslýchá, mučí a nakonec zabije čtyři bezbranné lidi, kvůli údajné "kolaboraci" s policií, která hledá vrahy a teroristy.
Když někdo společně s komplicem na stavbě ranami sekyrou zezadu do krku zabije 67letého stavitele, který měl tu drzost, že jako dítě přežil nacistické lágry.
Když někdo ve skleníku bodne svého zaměstnavatele a zabije ho.
Když někdo v sadu zavraždí svého 61letého zaměstnavatele.
Když někdo ranami sekery zabije 79letého pána, který si čte knihu na lavičce na veřejném prostranství.
Když někdo, místo aby pracoval v jednom bytě, zabije v sousedním bytě dva spící lidi, a na důkaz své statečnosti jim uřízne uši.
Když je někdo číšník, a místo aby obsluhoval ubodá francouzskou turistku.
Atd…

Éto takóje »zbabělý vrah«!
Mrtvá Kočka: "Jeden z důvodů obliby Thajců jako zaměstnanců židovských podnikatelů v Izraeli."

Izraelská vláda vyvolala nevoli v určité části izraelské veřejnosti (zejména u příbuzných a přátel obětí bojovníků za svobodu vraždění), a nakonec si to zkazila i u Palestinců a Američanů vyhlášením výběrových řízení na prodej pozemků pro výstavbu skoro 1.200 nových domů na osvobozených územích.
Žena Moby Dicka: "Snad na okupovaných územích, ne?"
Mrtvá Kočka: "Nebuď OSN! Na územích, osvobozených r. 1967 z jordánské okupace, na nichž Palestinci nikdy svůj vlastní stát nevyhlásili, ačkoli mohli a měli."
Tendry v Jeruzalémě zahrnují projekty v historicky židovských čtvrtích ve východní a severní části izraelského hlavního města.

Za tři dny má začít další kolo právě rozjetých rozhovorů mezi Izraelem a palestinskou samosprávou.
Mrtvá Kočka: "To budou mrtvé rozhovory."

Pondělí 12. srpna 2013

"Chci poděkovat panu řediteli Burianovi za vstřícnost, s jakou přistupoval k dosavadním jednáním. A za to, že se nepřipojil k lidem, kteří kladli ultimativní požadavky. Byl bych rád, aby toto naše dnešní setkání bylo považováno za definitivní tečku složité situace v ND. Pan ředitel má u mě kdykoliv otevřené dveře a jsem připraven být nápomocen stabilizaci situace na naší přední umělecké scéně." (Jiří Rusnok, předseda vlády Mlhoše Zemana se sešel s nově novým ředitelem Národního divadla Janem Burianem.) Premiér po jednání konstatoval, že jej celá situace, "jejíž geneze začala za minulé vlády"(???), velice mrzí a její řešení považuje za jednu z priorit vlády ČR.
Žena Moby Dicka: "Tuhle prioritu jste si mohli odpustit."
Mrtvá Kočka: "Kdybyste se do ND nesrali, balvani!"

Daniela Drtinová nastoupila fachu v podvečerním pořadu ČT, který se ale jmenuje "Interview ČT24".
Žena Moby Dicka: "Tak asi ten název překvapení malůvkáři ještě nestihli přemalovat."
Mrtvá Kočka: "A nebo to na těch pár tejdnů, než vytěsní protivnou Drtinku natrvalo, nestojí za to."

NKÚ zjistil nárůst nákladů ministerstev na externí právníky a poradce až o 90 %. Prověřovány byly kšefty za necelých 200 milionů kaček. A přitom prý mají ministerstva vlastních odborníků dost!
Žena Moby Dicka: "Nemají. Propustili je při katování kostek."
Mrtvá Kočka: "A teď pracují pro ministerstva externě."
Moby Dick: "Hlavně, že se ušetřily osobní náklady!"

"ODS musí hrát jako tým. A snažit se o co nejlepší výsledek. Osobní ambice by v tuto chvíli měly u každého ustoupit stranou ve prospěch dobrého výsledku. Za ten jsme odpovědní." (Martin Kuba, první místopředseda a zastupující předseda ODS k sobotnímu vyjádření paní téměř premiérky Miroslavy Němcové o tom, že by měla být volební vůdkyní partaje.)
Žena Moby Dicka: "A u kterého konkrétního »každého« by měly osobní ambice ustoupit?"
Martin Kuba: "Jak dopadl kongres? S paní Němcovou jsme se tam ucházeli o pozici 1. místopředsedy a delegáti se vyjádřili, myslím, poměrně jednoznačně."
Mrtvá Kočka: "Toto veřejné vyjádření bylo tuze hloupé, kubo."

Maďarsko předčasně splatilo úvěr Mezinárodnímu měnovému fondu, který si ve výši 20 miliard € vzalo r. 2008. Ministerstvo financí se chlubí, že zapravením 2,15 miliardy € (55,6 mld. Kč) ušetří na úrocích 3,5 miliardy forintů (304,4 mil. Kč).
Opozice marně upozorňuje rozjásaný maďarský lid, že si na to vzala vláda komerční půjčku – za vyšší úroky!!! Tak proč to orbánovci udělali?
"Aby nám sem nikdo nestrkal svůj mezinárodní měnový rypák!" (Volný překlad vládního komentáře o "zbytečném cizím vlivu na hospodářskou politiku Maďarska".) Guvernér maďarské centrální banky György Matolcsy vyzval MMF, aby se koukal pakovat z Budapešti. Po splacení úvěru podle něj už není důvod mít v zemi kancelář.
MMF se nelíbily nestandardní způsoby snižování rozpočtového deficitu.
Žena Moby Dicka: Što éto takóje »nestandardní způsoby«?"
Moby Dick: "Nové daně pro banky a další podnikatelské sektory v rukou převážně zahraničních majitelů. Zestátnění soukromých penzijních fondů."
Mrtvá Kočka: "Nečti, Mlhošu!"

K Arihantu přibyl Vikrant (Odvážný). Tak se nazývá první letadlová loď indické výroby. Indie tak umí to, co zatím na světě dovedly jen USA, Rusko, Francie a Velká Británie. Čína si svou první letadlovku dodělala z ukrajinskosovětského polotovaru.
Žena Moby Dicka: "No Čína už dlouho tvrdí, že jí patří Jihočínské i Východočínské moře. "
Mrtvá Kočka: "A pochopitelně i nekorektní Žluté moře."
Moby Dick: "A Indie teď přišla s tím, že jí patří celý Indický oceán."

Indické námořní choutky jsou namířeny proti čínské námořní rozpínavosti. Nikoli proti nepřátelskému Pákistánu, se kterým se Indie dlouhodobě přetahuje o Kašmír. S Pákistánem prý Indie nebude válčit atomovkami: Použije na něj doktrínu "Studený start". Tedy pořídí si dostatek moderních zbraní a svého pákistánského souseda přemůže během několika málo dní. Takže prý Pákistánci nestačí použít své jaderné zbraně.
Žena Moby Dicka: "Za jak dlouho si myslí Indové, že Pákistán dokáže vypustit své jaderné rakety?"
Mrtvá Kočka: "Nevím. Ale už vím, jak dlouho to potrvá Indům…"

Poslankyně strany Bajit Jehudi (Židovský domov) Ajelet Šaked navrhla na demošce před izraelským ministerstvem obrany, která byla svolána na protest proti propuštění první skupiny palestinských bojovníků za zbabělost způsob, jak zabránit příštímu propuštění podobných teroristických vrahů: Aby jim byl ukládán trest smrti.

Rada bezpečnosti OSN se obává "vyhrocení eskalace" v Egyptě.

Úterý 13. srpna 2013

"Vážený pane prezidente, v souladu s článkem 73 odstavcem prvním Ústavy České republiky vám přináším demisi vlády České republiky.“ (Jiří Rusnok, předseda vlády Mlhoše Zemana v demisi, Mlhošovi Zemanovi.)
Mlhoš v souladu s odstavcem přijmul demisi vlády, která v pátek nezískala důvěru Sněmovny. Načež pozval svého podřízeného na dobrý oběd.
Moby Dick: "No moment, premiér přece není podřízený prezidenta!"
Mrtvá Kočka: "Mlhoš si to myslí."
Žena Moby Dicka: "Jiří evidentně také."

Vychází najevo, že demisní vláda bez důvěry dle Rusnokova slibu skutečně nebude posílat prezidentské velvyslance ani do Ruska či na Slovensko – protože o jejich vyslání rozhodla už 31. července! Rusnokovo nedávné prohlášení ho tak ukazuje nikoli jako lháře, ale jako podrazáka.
Jedinou překážkou by tak mohla být bezpečnostní prověrka jmenovaných, která trvá pár měsíců, a bez nichž velvyslancovat nelze. Ale pan ministr zahraničních Zemanových věcí může udělit dočasnou výjimku.
Žena Moby Dicka: "No nevím. Remek je přece zažraný komunista."
Mrtvá Kočka: "Vždyť jede do Ruska! A tam je to výhodou."
Žena Moby Dicka: "A Klausová měla dědečka fašistu."
Mrtvá Kočka: "Vždyť jede na Slovensko!"

Bolí-ministr zemanovské kultury Balvan v demisi rozhodl po soudružském rozhovoru s historikem umění Jiřím Fajtem, že zachová jeho jmenování ředitelem NG. O tom rozhodla nebohá předcházející ministryně kultury. Aby se však Balvan nažral a Národní galerie zůstala celá:
1. Datum jmenování se nemění. Zůstává jím 1. září 2013.
2. Mění se datum nástupu pana Fajta do ředitelské funkce: Bylo posunuto na 1. ledna 2014.
3. Aby nedošlo k problémům v řízení NG, začíná Fajt pracovat už od 1. září.
Žena Moby Dicka: "Jako co?"
Mrtvá Kočka: "Jako jmenovaný neplacený ředitel-libero."

Žena Moby Dicka: "Velvyslanec-nevelvyslanec, ředitel-neředitel – to je mi ale vyčůraná vláda!"
Mrtvá Kočka: "Řekla bych přímo vychcaná."

"Brala jsem to tak, že ve chvíli, kdy jsem přijala nominaci na možnou předsedkyni vlády, tak že z toho vyplývá, že jsem se stala nejen lídrem té, jakési koalice, ale také ODS." Miroslava Němcová se v Lidovkách diví včerejšímu výpadu Martina kuby.)

Členové Spojenectví proti převratu (= zastánci svrženého prezidenta Mursího) se pokusili na třech místech v Káhiře napadnout vládní budovy. Policie je zahnala slzným plynem a dalšími prostředky mírného násilí v mezích zákona. Na jiných místech na ně házeli lahve a kameny Spojenci pro převrat. Komentátoři očekávají, že se čeká "vyhrocení eskalace". České ministerstvo zahraničí má dovolenou a naučení opičáci opakují, že není důvod rušit zájezdy do Egypta. Jen je třeba vyhnout se cestování po zemi, zapojovat se do veřejných shromáždění, a zdržovat se toliko v turistických rezortech na pobřeží Rudého moře. České cestovky tedy neruší zájezdy, a kdo ho zruší o své újmě, přijde o prachy.

Jeruzalémská radnice rozhodla o výstavbě 942 nových bytů na jednom z předměstkých sídlišť. Svět je rozhořčen – je to ve východní části města, kterou OSN označuje jako "arabskou".
Izrael v noci propustil prvních 26 palestinských zločinců. 15 jich bylo eskortováno k hranicím Pásma Gazy do pracek Palestinců/hamásovců, 11 pak na arabská autonomní území v Judeji a Samaří do tlap Palestinců/fatáhovců.
"Říkám vám, že nepřestaneme, dokud nebudou všichni vězni mezi námi. Jste jen první skupinou a jistě vás bude následovat zbytek.“ (Mohamed Abbás, hodný prezident samosprávy Palestinců/fatáhovců, v projevu ke svým soudruhům vrahům.)
Zatímco to Abbás říká, Hamás to dělá: Ve stejný okamžik, kdy byli propuštěni palestinští vejlupci, odpálil z Gazy dvě rakety, které zasáhly jihoizraelské město Sderot.
Mrtvá Kočka: "To budou mrtvé rozhovory."

Středa 14. srpna 2013

V odvetu za noční střílení raket provedlo izraelské letectvo útok na pásmo Gazy. Pod dohledem USA (Martin Indyk, zvláštní vyslanec) začínají v Jeruzalémě mírová jednání Izrael (Cipi Livni, ministryně spravedlnosti)/ Palestinská samospráva (Saíb Irikát, vyjednavač).
Mrtvá Kočka: "Tomu říkám »studený start«!"

Na Velkého imáma káhirské mešity Al-Azhar každý zvysoka. Krátce po úsvitu začaly egyptské bezpečnostní síly rozhánět slzným plynem tábor mursíovců Rabá al-Adavíja ve východní Káhiře a další shromáždění opozičníků současné vlády na náměstí al-Nahdá v centru města. Tábořily zde celé rodiny umírněných, avšak zarputilých islámistů, i se ženami a dětmi. Někdo začal střílet. Střílelo se pak z obou stran. Bohatší arzenál a větší palebnou sílu má armáda. V jedné nemocniční márnici leží nejméně 124 mrtvých většinou zastřelených mužů. Po 2 hodinách přestřelky dostaly bezpečnostní síly náměstí Al-Nadhá pod "naprostou kontrolu“. Islámistické provokatéry pomáhají policajtům zadržovat místní obyvatelé.
Mluvčí Muslimského bratrstva Gehad al-Haddad vyzval všechny Egypťany k pochodu do ulic, "aby zastavili masakr".
Armáda přerušila silniční a železniční spoje do Káhiry. Mursíovci totiž sváželi své příznivce z venkova. Následky bezpečnostního zásahu se různí, podle úhlu pozorovatele. Podle vlády zemřelo 15 demonstrantů a 6 policajtů. Podle protestujících islamistů je mrtvých nejméně 2.250 a raněných více než 10.000. Ke střetům kromě Káhiry dochází i v Alexandrii a dalších egyptských městech, rozsah je ale menší než v hlavním městě. Ke "zdrženlivosti" vyzvala vládu EU, Německo a Velká Británie. Za "naprosto nepřijatelný“ označil zákrok bezpečnostních sil turecký machometánský premiér Erdogan.

"Naše země se stane druhou Sýrií." (Mohamed Biltagí, vůdce Muslimského bratrstva, t.č. ve vězení.)
Žena Moby Dicka: "Je to obava – nebo přání?"
Biltagí přišel při současných masakrech o sedmnáctiletou dceru Asmu.
Mrtvá Kočka: "Pravověrní mohamedáni tohle nepokládají za ztrátu."

V Egyptě byl vyhlášen výjimečný stav.
Žena Moby Dicka: "Spíše byl po necelém roce obnoven."
Cestovky jásají: Tak třeba v Hurghadě je teď bezpečno, protože ji stráží armáda. Akorát se večer nesmíte courat venku. A vystrkovat nos z rezortu se taky nedoporučuje. Což může být trošku problém u těch hotelů, které jsou "přes ulici od moře" (čti jeden kilometr).

Tohle je problém: Egypt zkusil demokracii, a vyhráli Muslimští bratři, umírnění fundamentální islamisté.
Fundamentální islamisté zkusili demokracii, a vyhráli. Ale dříve, než mohli zavést šaríju tak je – za značného potlesku většiny egyptského lidu a radikálních salafistů – brutálně potlačila armáda.
Fundamentální islamisté si říkají, jestli pro ně nebude vhodnější přestat s umírněností a demokracií a navrátit se k teroru. Zatímco je honí egyptský lid po ulicích s noži, sekyrami, montážními pákami a holemi. Fundamentální islamisté litují, že sami nemají v ruce podobné pracovní nářadí. A nebo i účinnější. A pořizují si ho.
Madždí Islám (Muslimské bratrstvo, aktivista): "Nyní vedeme džihád. Bůh se pomstí těmto řezníkům. Ulice jsou plné naší krve."
Mrtvá Kočka: "Chvilku počkejte, bratříci. Návrat k moci vám zajistí OSN, EU a USA."

Islamisté se zatím vládě pomstili tím, že podpálili kostel ve městě Sohag ve středním Egyptě, kde žije největší koptská křesťanská komunita. Další kostely hoří ve městech Al-Aríš na Sinaji a ve městě Minja. V Luxoru zase křesťanské obchody a hotel. Není jisté, zda podpalovali umírnění nebo radikální islamisté. EU, OSN, USA a Ergodan k tomu mlčí. Potichu je i papež František.
Žena Moby Dicka: "Zdá se, že mu jsou egyptští křesťané lhostejní."
Mrtvá Kočka: "Však koptové taky nejsou ti správní katolíci!"

"O pozici viceprezidenta v takovéto situaci nestojím." (Mohamed Baradej, naděje liberálního světa na to, že se v Egyptě vytvoří něco, co by mohli Euroameričané pochopit, odstupuje z vlády, instalované vojenským pučem, aby sám neměl "ruce od krve".)

"O pozici volebního lídra nestojím." (Martin kuba, úřadující vůdce ODS v Radiožurnálu pravil, že "je připraven podpořit" Němcovou i jakékoliv jiné řešení, které bude pro stranu optimální.)
Během dvou týdnů bude jasno o celkovém volebním lídrovi ODS, i o vůdcích v čele volebních obvodů. V Praze to už nejspíš opravdu bude Mirka, problém je s jihočeským kubou. Ten je ve svém vlastním kraji tak profláklý, že zde bude těžko volebním tahounem. Kam s ním?
Žena Moby Dicka: "To už je problém ODS."
Mrtvá Kočka: "Ano, takový kuba v čele je problém ODS."

Policie začala stíhat exředitele silnic a dál-nic Alfreda Brunclíka kvůli smlouvě na nájem sídla ŘSD-n. Smlouva je prý třikrát předražená a do roku 2022 prakticky nevypověditelná.
Žena Moby Dicka: "Žila jsem v domnění, že smlouva, která je výsledkem zločinného spiknutí, automaticky zaniká."
Mrtvá Kočka: "U nás ne. Tady se bude muset ten barák nejdřív vypálit."

Čtvrtek 15. srpna 2013

"Nebude z toho vytrženo ani jméno paní Klausové, ani jméno pana Remka, bude to celé v balíku všech těch velvyslanců, kteří byli předloženi." (Vratislav Mynář, kancléř prezidenta Zemana, prozrazuje státní tajemství, tedy jména z množiny právě připravovaných českých velvyslanců.)

"Nejsem netrpělivý. Proklamace, že se Sněmovna rozpustí, už tady taky byla a nerozpustila se, takže já počkám do 20. srpna. Musím o tom mluvit s panem prezidentem. Jeho přání, respektive rozhodnutí pro mě bude alfou a omegou a budu ho stoprocentně respektovat." (Vratislav Mynář, možný kandidát zemanovců na poslance.) Vráťa ví, že jeho současné angažmá na Hradě by se nedalo "skloubit" s poslaneckým mandátem.
Žena Moby Dicka: "Ale proč ne, už dnes úspěšně kloubí politiku ve prospěch své partaje!"
Mrtvá Kočka: "Partajní kloubí, státní vyklubuje."
William Shakespeare: "Vymknuta ze svých kloubů doba šílí."

"Nikdy nebudu jezdit jak kolotočář a shánět peníze. Ale chodí za mnou přátelé, kteří už nám pomáhali dříve, a pokud přijdou další, nemohu je odmítnout. Z pozice kancléře žádné peníze shánět nebudu, ale pokud taková nabídka přijde, zprostředkuju ji." (Vratislav Mynář nabízí zemanovcům služby dohazovače zlobbistů.)
Moby Dick: No vida, jak se nám Vráťa vyklubal!"

"Pro mě osobně je pan premiér Rusnok výjimečná osobnost, a udělám vše pro to, abych s ním na toto téma mohl hovořit." (Vratislav Mynář, republikový expředseda zemanovců, předseda zlínských zemanovců a aktivní člen jejich volebního výboru, se snaží zlomit zemanovského předsedu vlády k nástupu na kandidátku zemanovců.)
Rusnokovi se nechce, má už od Mlhoše slíbený flek v ČNB.

Mynář by ostatně bral všechny ministry Rusnokovy vlády – kromě ministra kultury Balvana, který se ukázal jako neschopný tupec a běsný managor.
Většina z nich se na to vysloveně těší, včetně exČSSD vnitráckého Martina Peciny, jenž by se mohl stát celostátním volebním lídrem zemanovců.
Žena Moby Dicka: "Ano, přívětivá a spokojená kulatá tvář tohoto velkého muže zcela odpovídá partajní politice zemanovců."
Mrtvá Kočka: "Prosím, prosím, dejte si tu jeho tlamu na billboardy!"

Jedině spravedlivá zemanovská ministryně Marie Benešová odmítá kandidovat za zemanovce. Má už lano od své rodné ČSSD/haškovců, kde je pouze pozastavená.

"Je to přímý útok na demokracii." (Vedení ODS v Praze 10 odmítá vyloučení svého člena, pumpaře/majitele sítě heren, kterému patří půlka Prahy a magistrátu, Tomáše H.) Toto nedemokratické rozhodnutí, které na návrh pražské regionální rady provedla výkonná rada ODS, má přezkoumat smírčí výbor strany. Jinak se Desítka obrátí na soud, který by měl kmotra Hrdličku vrátit do lůna strany.
Mrtvá Kočka: "Prosím, prosím, dejte si tu jeho tlamu na billboardy!"
Žena Moby Dicka: "Ono to pak bude jedno, kdo je na kandidátce, když budete mít pod 5 %."

"Debatujeme o tom, že by byly léky a zdravotnické potřeby úplně osvobozeny od daně." (Jan Mládek, ČSSD, ekonomický expert.)
Žena Moby Dicka: "Takovéto debaty o nulové dani pro zdravotnictví jsou zejména v předvolebním čase velice potřebné."
Mrtvá Kočka: "Zejména když se dopředu ví, že nám ji v povolebním čase nedovolí zlá EU."

Oficiální počet obětí včerejšího zásahu ozbrojených sil proti mursíovcům je 638, podle mursíovců je to 2.000. Ve výřadu se ocitl i kameraman Mick Dean, který točil pro britské Sky News. Raněných jsou tisíce, jejich nával nestačily zvládat ani na místě postavené lazarety.
Turecko, Francie, Británie a Austrálie požádaly o naléhavé svolání Rady bezpečnosti OSN. Francie, Německo, Dánsko a Česká republika jsou "znepokojeny". Navi Pillay, vysoká, převysoká komisařska OSN pro lidská práva, soudí, že bylo užito "nepřiměřené síly". Egyptský premiér Házim al-Bebláwí blábolí, že bylo nutno "zabránit šířící se anarchii".
"USA se nestaví ani na jednu stranu." (Barack Obama takto tvrdě odsuzuje postup egyptských generálů.)
Prezident USA požaduje "okamžité zrušení" výjimečného stavu. Obává se vrcholení eskalace a ruší tradiční společné manévry s egyptskou armádou. Nikoli vojenskou pomoc.
Čtvrtina Egypťanů žije pod hranicí egyptské chudoby.
Mrtvá Kočka: "Kolik to je lidí?"
Žena Moby Dicka: "To nikdo neví. Egypťanů je totiž 80, anebo i 100 milionů."

Muslimské bratrstvo vyzývá k "pochodu milionů". Zítra má po poledních modlitbách ze všech mešit vyjít islámský lid do ulic k "nenásilným protestům".
Žena Moby Dicka: "Tak vidíš, že jsou nenásilní."
Mrtvá Kočka: "Když se po tobě projde milion lidí, tak už je jedno, jestli násilně nebo nenásilně."
Nenásilné protesty se budou konat pod sloganem "Pátek hněvu".

Pátek 16. srpna 2013

Prezident republiky Mlhoš Zeman poskytl Haló novinám, orgánu KSČM (strana je hlavním akcionářem vydavatele listu – Futura a.s.), exkluzivní rozhovor, v němž za "hlavní nebezpečí dneška" označil možnou koalici ČSSD a TOP 09. Mlhoš zde řekl jasně:
"V případě, že v úterý sněmovna přijme usnesení o svém rozpuštění, vyhlásím předčasné volby na 25. a 26. října. Tuto zprávu oficiálně oznámím až tehdy, jestliže se Poslanecká sněmovna rozpustí, ale vzhledem k sympatiím k Haló novinám a vzhledem k rozumnému postoji komunistického klubu při hlasování o Rusnokově vládě, jste první, komu to říkám."

Na otázku jestli je KSČM strana, která by mohla být ve vládě, odpověděl sympatizant Haló novin a "rozumného komunismu" pan prezident republiky zemanovců takto: "Domnívám se, že KSČM by měla projít jakousi čtyřletou mezifází, v níž by tolerovala menšinovou vládu sociální demokracie. Ale je to samozřejmě můj osobní názor. Tím se nevměšuji do věcí KSČM či ČSSD. Jak se tyto strany rozhodnou, tak bude."
Žena Moby Dicka: "A třeba bude i jinak?"
Mrtvá Kočka: "Optimistko!"
Moby Dick: "To spíš ČSSD projde – komunistickou metastází."

Koncem minulého týdne byl v sedmi městech v indické části Kašmíru vyhlášen zákaz vycházení. A to kvůli bitkám mezi hinduisty a muslimy, které vypukly v pátek ve městě Kištvaru, u příležitosti nehinduistického  svátku Íd al-fitr, kdy zahynulo několik lidí. Obětí tohoto zákazu se stal český manželský pár neohrožených turistů, který se chystal na podhimalájský trek. V Kištvaru byli od 8. srpna.
"Žádali jsme o pomoc policii, místní vládu a premiéra státu Džammú a Kašmír, ale od nich jsme se žádné odezvy nedočkali. Přebývali jsme v hotelu, jako bychom byli rukojmí, bez náležitého vybavení a stravy." (Nejmenovaný český neohrožený turista.) Nakonec pro ně přijeli indičtí vojáci a armádním vozidlem je přepravili do města Džammú. "Nežádali jsme je o pomoc, ale oni přijeli, když se doslechli o naší zoufalé situaci. Jsme jim za tento humanitární čin hluboce zavázáni."
Pěkné. Milé. A co ostatní obyvatelé Kašmíru?

"Členové Rady se domnívají, že je nutné ukončit v Egyptě násilnosti. Strany konfliktu musejí projevit maximální zdrženlivost a směřovat k národnímu usmíření." (María Cristina Perceval, zástupkyně Argentiny, současná předsedkyně RB OSN, po "naléhavé schůzi" RB, která probíhala za "zavřenými dveřmi".) Takto byl tedy "definován společný přístup k vývoji v Egyptě v zájmu zmírnění krize".

A? A neříkají to snad všichni? A co jako bude OSN dělat?
Žena Moby Dicka: "To, co v Sýrii."
Mrtvá Kočka: "Kontrolovat/nekontrolovat užití/neužití chemických zbraní."

Den hněvu započal hned po modlitbách. Káhira hlásí 50 mrtvých, další egyptská města dvacet. Hněv má být "nenásilný", což asi nezahrnuje házení zápalných lahví na státní budovy.

Počet zahraničních turistů do nejbezpečnější středovýchodní země stoupá. Která to je? Izrael!

Oddíl ruských lodí v čele s raketovým křižníkem Černomořské flotily Moskva vyplouvá z nikaragujského přístavu Corinto, kde byl na pracovní a přátelské návštěvě. Z Nikaraguy zamíří ruské lodě do Panamského průplavu. Kde se neočekává, že by se ruští námořníci bavili se zadrženými severokorejskými námořníky, kteří pašovali staré sovětské zbraně z přátelské Kuby do přívětivé KLDR. Zato se očekává se, že 26. srpna dorazí oddíl do bratrské Venezuely.
Agentura Muška na Zdi očekává, že je to součástí ruské politiky rozvojové pomoci upadajícím socialistickým zemím: Místní bolívarští pohlaváři by mohli přistoupit k proměně dluhu zhuntované Venezuely, která si ze soudružského Ruska půjčuje nehorázné miliardy na nehorázně velké dodávky ruských zbraní, za území pro novou ruskou námořní základnu.

Čeští poslancové zase pilně pracovali. Alespoň někteří. Pokračovala schůze, která začala 8.8., kdy premiér Rusnok nedostal důvěru pro Zemanovu vládu. Dnes poslancové prošli zrychleně třetím čtením vládní návrhy dvou nejpalčivějších zákonů: O dalším nepodporování podporovaných zdrojů energie + Novelu o tom, kdo je ZTP. Načež je poslali Senátu.
Vláda pak informovala o řešení situace možného nárůstu nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji. 70 z přítomných 78 poslanců pak přijalo návrh usnesení k řešení možného. Stiskli tlačítko a zvedli ruku.
Poslední hlasování schůze se týkalo zrušení všech ostatních zbytečných bodů. Ve 12.58 hodin skončila 57. schůze Sněmovny.

Načež byla zrušena celá 58. mimořádná schůze s jediným bodem programu, a to třetím čtení senátního návrhu zákona, kterým se zrušuje sKarta, což proběhlo už osmého osmý.
Ve 14 hodin se sešla mimořádná 59. schůze. Která rozhodla, že se rozhodne o samorozpuštění 20. srpna. Pro bylo 108 ze 144 přítomných poslanců, proti 28. Marek Benda (ODS) navrhoval, aby se hlasování o rozpuštění Sněmovny konalo až 3. září, což neprošlo.

Drobný problém je v tom, že zemanovec a předseda Ústavního soudu JUDr. Pavel Rychetský začal z neznámého důvodu tvrdit, že v okamžiku rozpuštění Poslanecké sněmovny není dále možné, aby Senát pokračoval v legislativním procesu. Čímž by pod stůl spadly všechny ty zákony, které právě Sněmovna prošla a odeslala do Senátu.
"Já myslím, že minimálně toto by mělo být vyjasněno a že by bylo férové vůči občanům této země, aby ty zákony, které tady byly schváleny ve třetím čtení, abychom počkali na výsledek Senátu, který - věřím - že když si dokáže pospíšit, tak to dokáže během 14 dnů zvládnout. Myslím, že je úplně zbytečné teď tady šturmovat. Těch 14 dní je úplně jedno. Upřímně řečeno, byl-li by zájem vypsat předčasné volby na 25. a 26. října, tak jak byly avizovány prezidentem republiky, tak samozřejmě se dají stihnout i v případě, že by se Sněmovna rozpustila až 3. září." (Marek Benda, podle stenozáznamu schůze PSP ČR.) Média v této souvislosti vůbec nezmínila Rychetského blábol, a udělala společně s tzv. "politology" z ódeesáků úplné sraby.

"Já myslím, že minimálně by mělo být uděláno lékařské vyšetření pana Rychetského, jestli už nepropadá stařecké demenci." (Žena Moby Dicka)
"Anebo jestli nepropadá tajuplným náznakům z Tajuplného Hradu." (Mrtvá Kočka.)

**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick
**********************************************
Zdroje provozu:

Neviditelný pes
lidovky.cz
zpravy.idnes.cz
Šamanovo doupě
GGW.org
Jeruzalem Post
Eretz.cz
iHned.cz
vlada.cz
Novinky.cz
Týden.cz
Český rozhlas
PressEXPRES.eu
Haló noviny
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
Hlas Ruska