středa 14. září 2011

ZASLÁNO: Nová technologie na zpracování kontaminovaných zemin


Aneb Co dalšího by se mělo ještě stát, aby odpovědní činitelé vypověděli smlouvu společnosti Čistá Ostrava a nechali nás řádně vyčistit Ostravské laguny?“

Ke svému článku Chemický útok z lagun Ostrama z 30. srpna tr. jsem dostal toto tiskové prohlášení:


Firma SIMUL TRUST představila veřejnosti a zástupcům státních institucí novou technologii SIMUL®PTR-E na likvidaci kontaminovaných zemin a starých ekologických zátěží. Technologie je ochráněna několika průmyslovými vzory.

Tým vratimovské firmy se rozhodl zveřejnit způsob, jakým je možné vyčistit toxickou část ostravských Lagun Ostramo, a to:
  • bez navýšení stávajícího rozpočtu
  • ve stanoveném termínu
  • bez negativního dopadu na životní prostředí
a to v době, kdy současný generální dodavatel Geosan group, a.s. požádal stát o prodloužení termínu a navýšení rozpočtu.

Znečištěné zeminy z Lagun Ostramo jsou technologií rozloženy na pevný zbytek - čistý uhlík, metan a na pyrolytický olej. Metan a pyrolytický olej lze využít jako palivo generátoru typové řady BOOMEL od společnosti PHOENIX ZEPPELIN spol. s r.o. na výrobu elektrické energie. Ta by mohla být dodána Ostravanům, jako kompenzace za příkoří, které utrpěli dosavadním průběhem sanace. Technologie SIMUL®PTR-E nemá žádný negativní vliv na životní prostředí a plnohodnotně a jednoduše by zhodnotila energetický potenciál odpadů Ostravských lagun.

Rádi bychom Vám všem položili otázku :

Co dalšího by se mělo ještě stát, aby odpovědní činitelé vypověděli smlouvu společnosti Čistá Ostrava a nechali nás řádně vyčistit Ostravské laguny ?“

Kromě kontaminovaných zemin umí naše zařízení energeticky zhodnocovat i čistírenské kaly, zemědělský odpad či jakýkoliv organický materiál. Technologie má tedy široké využití a má veškeré předpoklady zcela změnit organický odpad na energetickou surovinu.
SIMUL trust a.s.
Frýdecká 819, 739 32 Vratimov, Czech Republic
E: h.saldova@simul.cz,

Ve Vratimově 7.9.2011

Mg.A. Helena Šaldová
tisková mluvčí

***************************
Šamanova poznámka k otázce „Co ještě by se mělo stát…“: Dnes bohužel nejde o to, co umíte či neumíte, jestli plníte smlouvy, platíte subdodavatelům nebo dodržujete technologické normy či podepsané kontrakty. Důležité je hlavně, jaké máte právníky! A tak se už ozvalo, že Čistá Ostrava prostě musí ty laguny „dodělat“, protože by se jinak jejich likvidace zpozdila o 10 let:

Nejméně 5 let budou trvat arbitráže a dalších 5 let výběrové řízení, včetně všech odvolávek.

Šamanova otázka: Nesmrdí něco ve státě českém?

Odpověď: Smrdí. Ostravské laguny.

28 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Kovbojové a Indiáni
aneb
Žádné pochyby o dobrých a zlých hoších

Je to všechno tak jednoduché, že by to pochopil i kůň : Na jedné straně padouši (Čistá Ostrava + státní úředníci, rozumí se samo sebou že podplacení Čistou Ostravou a přeplácení státem), na straně druhé hodní hoši (SIMUL trust + Ó Velký Šaman, jejich neplacený a neúplatný mediální mluvčí).
Prostě klasická dichotomie dobro/zlo, jako například v „rodokapsových“ příbězích o kovbojích a Indiánech.

Jenže když chlapec vyroste z krátkých kalhotek a Rodokapsů, začnou jej trápit různé otázky. Třeba : "Opravdu jsou Indiáni zlí a kovbojové dobří ?"
Nebo : "Opravdu jsou SIMULové takoví šikulové a státní úředníci takoví korupčníci ?"
Případně : "Vážně tomu Ó Velký Šaman rozumí, když jeho vzdělání, povolání i záliby jsou danému problému značně vzdáleny ? Necucá si opět „informace“ z palce, jako ve starším případě „zlých“ pracovníků Povodí Labe, a tzv.Intze-Keil coby „opatření proti plovoucímu dříví“ ?"

Odpověď bude samozřejmě příznivá pro Ó Velkého Šamana a jeho oblíbené SIMULy-šikuly. Že ?!

Více třeba zde : ...p://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/laguny_vratimov20110907.html

Čest práci a Míru zdar !

informace řekl(a)...

Jak vyplývá ze článků v Moravskoslezkém deníku, na které dal VV odkaz, firma SIMUL TRUST je malá a snaží se získat místo na trhu. Ze článků také vyplývá, že už s spolupracuje s firmou Čistá Ostrava. Co k tomu mohu dodat? V byrokratických otázkách se nevyznám.
Jistě Ostrava je značně postižené místo, pokud jde o znečištění prostředí. Asi jako italská Neapol a provincie, kam po léta neapolská camorra zarývala do země průmyslové odpadky severoitalských průmyslových firem. I moře je snad nejvíc znečištěné. V t. zv. trojúhelníku smrti , Acerra, Nola e Marigliano, výskyt případů rakoviny je vyšší o 43% u mužů a o 47% u žen oproti státnímu průměru (podle údajů Světové zdravotní organizace).
Pokud jde o moře, objevili novou řasu, která by měla vodu vyčistit a pak by byla použita jako biopalivo. Zatím je čištění v pokusném stadiu. O čištění půdy se zatím jenom mluví, ale pokud je mi známo, k žádnému rozhodnutí zatím nedošli. V Neapoli, jak jsem četla, je také nejvíc znečištěný vzduch z celé Itálie.
A k tomu mají ještě problém s odpadky.

Šaman řekl(a)...

Nejsou hodní a zlí. Jsou jedni, druzí, třetí..., entí. O jedněch moc nevíme, jen to, že tvrdí, že mají schopnou technologii. A předvedli ji těm, kteří se chtěli a mohli dostavit na místě. Jejich tiskovou zprávu jsem zde zveřejnil, kdo má hlubší zájem, nechť se obrátí na uvedené kontakty. (Proto rubrika Zasláno)
O entých oných zase víme, že neplatí subdodavatelům (jeden z nich je dánský, takže si už Dánsko stěžovalo a máme na krku další mezinárodní ostudu - po Polsku), že chtějí od státu další stamiliony - a hlavně - že "alternativní palivo" (nesmyslný výraz) nemá slibované parametry a ve skutečnosti je jenom dalším chemickým odpadem, který nikde nechtějí.

Akorát ho berou ti první, kteří ho nakonec přece jen spalují - až po odkupu od entých oných...

\ :-)

Schumacher antisemita řekl(a)...

Jedovaté organické lítky lze rozložit na neškodné. Jsou na to různé technologie. Třeba s pouužitím vysoké teploty a katalyzátorů. Problém je se separací těžkých kovů a arzenu. Rád bych věděl víc o oné patentované zázračné technologii, jejích vstupech a výstupech.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jistě, drahý antisionistický kutile s diplomem. Lze likvidovat prakticky všechny organické látky a neorganické sloučeniny, vznikající během všech druhů moderních výrob. Lze vyčistit odpadní vody těmito sloučeninami kontaminované; nezřídka se tak tyto odpadní vody stanou zdrojem surovin.

Jen taková maličkost : Lze likvidovat, zpracovávat atd. JEDNOTLIVÉ látky a sloučeniny. Jejich SMĚS je téměř nezpracovatelná. Což je právě případ ostravských "lagun".

Lépe řečeno - směs tekutých a rozpuštěných škodlivin BYLA nezpracovatelná, dokud nepřišli hodní hoši ze SIMUL trustu se svou zázračnou metodou.
Takže – jakmile budou vyměněni (a zatčeni) úplatní státní úředníci, bude možno přesunout pár (pár desítek) miliard Kč na konta hodných hochů, a začne ta pohádka : Nejdříve laguny ostravské, pak severočeské, následně ostatní slovanské. A potom – potom čeští inženýři vyčistí zbytek světa !

A pak už se bude tančit všude !

STK řekl(a)...

Do Prčic, pánové,
já už vám vůbec nerozumím. Mluvíte tu jak činoherní režiséři k baleťákům. Myslel jsem, že se aspoň v tomhle izolovaném případě dozvím pravdu. Tu technickou, chemickou. Kdo je v právu (t.j. kdo je padouch a kdo hrdina) se s takovou asi nedozví nikdy nikdo.
Sluníčko dneska už od rána dost přihřívá a když zavane větříček ze SZ (azimut cca 205°) budu to ovšem já, který bude čuchat ten smrad. Asi to měli (podle jednoho dávného a dost šíleného nápadu) zahrabat hluboko pod zem. Ať si s tím potomci poradí. Pitomci. Naši předci.

s.t.k. řekl(a)...

azimut 315° - to jenom pro pořádek, ne že by na tom záleželo.

Schumacher antisemita řekl(a)...

VV nutná je separace. Nejsem specialista, ale obecně je možná chemická separace kovů před dalším zpracováním nebo spálením všeho toho sajrajtu za vysoké teploty rozkládající všechny organické látky, přitom je třeba zajistit aby to co zbude nesloučilo v jiné sajrajty, a extrahovat kovy. Nevím jakou technologií chtějí z kalů plných komplexních sloučenin extrahovat kovy a PCB a získat tak neškodné palivo. Jde všechno, je to jen otázka nákladů. Rád bych si o tom něco přečetl.

Schumacher řekl(a)...

STK až budu mít čas, podívám, co bych nastudoval a mám kamaráda, který se mimo jiné problémy kol těch fujtajblátů zabývá. Určitě by to šlo zgruntu likvidovat vysokoteplotním plazmatem. Doufám, že Simul nehodlá použít termonukleární bombu. O Geosanu není problém získat reference.

drak řekl(a)...

I kdyby se to svinstvo spálilo při hodně vysokých teplotách, což je samo o sobě energeticky a tedy nákladově dost náročné, tak stejně zůstane problém se separací těch těžkých kovů, což je rovněž náročné a nákladné, ty se pak stejně budou muset buď nějak zužitkovat, nebo dlouhodobě uskladnit, zlikvidovat asi nepůjdou, není jak, leda jim zařídit setkání s antihmotou.

Samozřejmě, že jde zkoušet různé fígle, jak ušetřit na tom či onom a nemusí na tom nutně být nic špatného, naopak to může být velmi k užitku. Nicméně se tu pohybujeme v oblastech, kde přichází do styku několik chemických oborů a pak i další vědy, což je práce spíš pro tým zdatných odborníků, nežli pro jedno nepříliš početné, navíc v těch oborech nevzdělané a nepracující fórum.

Jak znám náš stát, jeho činovníky a jejich životní projevy, tak vůbec nepochybuji o tom, že významná část veřejných vynaložených prostředků bude privatisována těmi správnými lidmi, i kdybychom kvůli tomu měli nezaplatit nějaké dánské dodavatele a následně pak projet jednu či několik arbitráží.

Ostravákům jen přeji, ať jim to tam co nejdříve vyčistí, aby se tam dalo žít a hlavně dýchat, to je to jediné, na čem opravdu sejde, nicméně s mým povědomím o té složité chemii, o kterou v tomto případě jde, si opravdu netroufám být arbitrem, která technologie je tou pravou, která pomůže ty pozůstatký budovatelské minulosti z toho prostředí zdárně odstranit. Je to otázka především ryze odborná, ale z toho, co se kolem toho děje, se to navenek spíš projevuje jako klasický místní nechutný střet zájmů, nežli ryze odborná záležitost. Takové to klasické české: "Myslel to každý ze zúčastněných tak nejlépe, jak jen dovedl a uměl, ale dopadlo to jako vždycky, tedy blbě, prachy fuč a užitek žádný..."

Větší vlastenec řekl(a)...

Přesně, drahý antisionistický kutile s diplomem !
Váš včerejší příspěvek (ze 17:14) obsahuje klíčové slovo : SEPARACE. *)
Ano, to je to, oč tu běží : Jak z toho blivajzu separovat nejen využitelné složky, ale LIKVIDOVATELNÉ složky.
Přesněji - likvidovatelné jinak než spálením za vysokých teplot + prohnáním spalin soustavou sofistikovaných katalytických filtrů + uložením popele do „věčných“ úložišť. To umí kdekdo. Možná i padoušský spolek „Čistá Ostrava“.

Hodní hoši ze SIMUL trustu prostě separaci umějí; podle svých vlastních čestných slov. Až dostanou těch hloupých pár miliard, jistě si ten revoluční postup **) patentují. Celosvětově. Aby nedopadli jako bratranci Veverkové s ruchadlem resp. husiti s pistolí.

Čest a Nazdar !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Pro nezasvěcené : V tomto případě se výjimečně nejedná o separaci ve smyslu „korekce“ resp. hezky česky „samovazba“.
**) Pro zasvěcené : V dobře informovaných kruzích se proslýchá, že hodní hoši ze SIMUL trustu v podstatě oprášili téměř zapomenutý (a naštěstí nepatentovaný) separační postup Cinderella-Dove.

Schumacher antisionistický kutil řekl(a)...

VV tak. Všechny kovy, které tam mohou být, jsou průmyslově využitelné. Jen je otázka, jestli se je vyplatí extrahovat, nebo převést do sloučenin nerozpustných ve vodě a někam hluboko do vytěženého prostoru uložit jako odpad. Postup Cindarella-Dove má jednu zásadní vadu. A to, že proběhl jen jako simulace. V reálu by byl zásadní problém co s Dove výstupem. Bohužel Dove sytem postrádá konverzní funkci, v případě sledovaných látek to znamená co na vstupu to na výstupu. Kromě toho v důsledku naprosto nevhodných systémových vlastností neslučitelných nejen s bezproblémovým zpracováním, ale i průchodem těchto látek, navíc hrozí problém s recyklací nefunkčních Dove jednotek.
"Schumacher antisionistický kutil" se mi líbí, začnu používat ve zkratce "Schumaku".

Schumaku řekl(a)...

Zkouška

Schumaku řekl(a)...

To se mi líbí !

drak řekl(a)...

Schumacherovi:

Myslím, že by naprosto postačovalo Schumak, tedy složenina slov Schumacher a kutil, ale je to jen Vaše věc, co si vyberete.

Všem:

K odlehčení tématu:

Přejděte si v prohlížeči na stránku:

http://translate.google.com

Nastavte si tam překlad čeština -> angličtina a napište tam následující text:

Jak startuje škodovka v zimě. vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv. vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv. vvvvvv. vvvvv


Pak si spusťte klikem na ikonku reproduktorku anglický i český poslech. Zvuk motoru Škody 105/120, kterému se v zimě startovat ani omylem nechce, to vystihuje naprosto věrně :-D

I když tedy naše 120 GLS kdysi startovávala dobře a to za jakéhokoliv počasí, to co uslyšítě, když se vám to povede nám rozhodě nepředváděla, některým našim známým ale jejich škodovky ano :-)

Šumák řekl(a)...

Draku, to beru. A co kdybych to počeštil takhle?

drak řekl(a)...

A proč ne?

STK řekl(a)...

Je to vaše věc Obuvníku, ale říká se "...je mi to šumák!"

Větší vlastenec řekl(a)...

Ctěný Schumacher, zasloužilý antisionista a přemkopodlahovský kutil, hrdý držitel diplomu jedné ze skvělých socialistických škol, se chce přenickovat na Šumáka ?!?
Vlastně, proč ne ?
Vždyť, jak zpívá Labuťák Avonský :
What's in a name? That which we call a shoe
By any other name would smell as a shit


Nicméně, drahý Šumáku, problémy separačního postupu Cinderella-Dove nevidím tak černě. Pravda, v určité fázi je nutný vstup samoorganizující se entity vyššího řádu, leč náš lid má s tímto jevem své dlouhodobé pozitivní zkušenosti (viz např. známé angažmá Krakonoše resp. Mrazíka).
Jistě, během separačního procesu zákonitě dojde k určitému úbytku užitečných separovaných látek, tyto ztráty ovšem pokryjí značnou část energetické spotřeby procesu.

Takže, nahradíme-li holoubky speciálně vyšlechtěnými bakteriemi a směs zrní/popel obsahem ostravských lagun, proženeme-li výsledek působení bakterií (tj. výkaly) vhodně zvolenou sestavou filtrů, tak, pokud všechno půjde dobře, za pár set let je Ostrava čistá jako za Praotce Čecha.
To jsou ale nudné technické podrobnosti. Nejdůležitější v tuto chvíli je přesun vyčleněných finančních prostředků na konta hodných hochů ze SIMUL trustu; to je prostě conditio sine qua non.

Čest a Nazdar !

informazione řekl(a)...

Snad: What's in a name? that which we call a rose
By any other name would smell as sweet;
Troppa licenza poetica, caro Pseudo Patriota! La debbo mettere in riga!

Schumacher řekl(a)...

VV to by šlo, bakterie se používají. Co se týče přejmenování, když se například Mojše mohl přejmenovat třeba na Rosendufta, proč bych nemohl já...Asi zůstanu u toho s čím jsem vstoupil, už sám si začínám být nejistý svoji identitou.

Jakub S. řekl(a)...

Inf. se odvážila s. Velkého Vlastence napomenout (!): Přílišná básnická licence, rádobyvlastenče. Odkazuji vás do patřičných mezí!
Inu, koleduje si...

s.t.k. řekl(a)...

To je Shakespeare?

Jakub S. řekl(a)...

O té růži? Yeah. Co po jménu? Co růží jest, i jinak zváno, vonělo by stejně (Sládek).

Větší vlastenec řekl(a)...

V pořádku, vážený Schumachře-antisionisto.
Přejmenování většinou páchne čertem resp. Trockým.
Samozřejmě - s výjimkou vysoce mravných přejmenovaní vedoucích představitelů Strany a mezinárodního dělnického hnutí, Eduarda Beneše na Edvarda, Anny Vlčkové na Hanu Benešovou, a Československé republiky na Československou socialistickou republiku.

Paže tuž, vlasti služ !***Volte ČSSD a KSČM !

Větší vlastenec řekl(a)...

Co to vidí oko mé modravé, vážený Jakube S. ?
Dubiosní entita „informace“ že mě odkazuje do „patřičných mezí“ ? Odkud to stvoření (nebo spíše nepovedený spamový program makarónských cestovních kanceláří) by mohlo vědět, kde leží „patřičné meze“ ?!?

STK řekl(a)...

Malý příspěvek k problému ostravských lagun. Mohu potvrdit osobně: Smrdělo to jaxviňa!

informace řekl(a)...

Ani jsem si nevšimla, že VV. glosoval mou poznámku.
Pro jeho informaci: patřičné meze znamená držet jazyk za zuby. Frštendlich, frajere na liáně?