pondělí 3. října 2011

Praha a svět za dvacet let


Deník Metro uspořádal povedenou soutěž čtenářů, kteří měli přispět zajímavými zprávami z metropole 2031. Z vybraných článků byl sestaveno číslo, které vyšlo 30. září 2011. Soutěže se účastnilo 83 autorů s celkem 184 články. Taky Šaman - naštěstí jsem nevyhrál, takže nemusím letět balonem do neznáma. Ale pět krátkých zpráv mi v pátečním Metru vyšlo. Pro, ty co tyto zdarmé noviny nemají k dispozici (stejně jako já:), zveřejňuji své příspěvky v nezkrácené verzi zde.



Copa Centrum? Bude!
Archeologický výzkum na místě budoucího multifunkčního Copa Centra u stanice metra Národní skončí už během příštích tří měsíců. V té době by již měli mít archeologové na svém účtu složeny peníze za své nesplacené pohledávky včetně úroků a penále z prodlení. Poté může započít samotná stavba.
"Koncept sedmipodlažní budovy zůstává zachován," prozradil našemu deníku na otázku "copa Centrum?" majitel Nového Nového Města pan Sebastian Pawlovski. "Celý objekt však bude zahlouben pod terén, přičemž jako obchodní prostory budou sloužit i rekonstruované gotické sklepy."
Na obnovené piazzetě za obchodním domem VY bude instalována historická louže, která sem bude pietně přenesena od staré budovy magistrátu na nám. primátora Béma. Tento umělecký projekt získá potřebné dvě miliardy z účelové městské daně, protože má sloužit všem obyvatelům i návštěvníkům Prahy.


Letiště ochromeno
Milovické letiště kosmoplánů je ochromeno po krádeži kabelů k zabezpečovacím zařízením. Přílety jsou odkloněny na kosmodromy Jalta a Madrid. Odlety jsou až do odvolání zrušeny. ČSA rozdává pasažérům, uvězněným po odbavení v terminálu, zdarma balíčky s výživnými sušenkami Tvrdík a 330 ml. lahev s Pozitivně Laděnou Přírodní Turbovodou, která vám dá křídla.

Jubilejní kuřácká budka
Včera byla zprovozněna tisící Veřejná kuřácká budka, a to symbolicky poblíž vrátnice řeporyjské spalovny. Jejím prvním zákazníkem byl primátor Schwarzenberg. Společnost Kyslík, která VKB v Praze provozuje, na oslavu této události snižuje na celý říjen kuřácký tarif na 95 haléřů na za sekundu.

Labužníci na Měsíci
Hotel Endeavour, který leží v ohbí Hadleyho brázdy, pouhých deset kilometrů od místa přistání Apolla 15, otevírá nový restaurant Alkaron. Hotel je zatím oblíbený nejvíce mezi  fanoušky astroarcheologie, kteří zde při vyjížďce lunobusem mohou z jeho panoramatických oken obdivovat historické artefakty, zbylé zde po primitivní kosmonautice minulého století. Duše každého správného dobrodruha se zachvěje při pohledu na opravdický rover, který je zaparkován sto metrů od přistávacího modulu. (Je třeba zdůraznit, že baterie prvního mimozemského vozítka jsou už dávno vybité.)
V hotelovém fitcentru lze pod dohledem osobních trenérů okusit zvláštnosti šestinové přitažlivosti při skocích na trampolíně či si zašplhat na umělé lezecké stěně. Po podepsání reversu můžete obléci skafandr a učinit svůj samostatný "malý krok" i na samotném povrchu Měsíce, kam je jinak kvůli ochraně místní přírody vstup co nejpřísněji zapovězen.
Mezi rozkoše hotelu se nyní řadí i kulinářské hody. Zeptali jsme se šéfkuchaře Romana Pauluse, kterou specialitu by nám doporučil. "Tak jednoznačně to bude kotleta Měsíční sen, kterou připravujeme v přírodním vakuu na grilu z místní lávy."
Což po požití tohoto skvělého pokrmu doporučujeme i my. Přidáváme však i jedno doporučení: Při popíjení vín se musíte chovat opatrně a nepřekročit svou míru. Opička v mikrogravitaci je sice nejdříve příjemná, avšak případné znečištění interiéru by mohlo zasáhnout i strop. Rovněž oblíbené pánské závody "Kdo nejvýš" jsou zde přísně zakázány.

Svět za 20 let
Deník Metro hledá nové členy pro posílení svého skvělého redakčního týmu. Můžete se jím stát i vy. Stačí, když nám dnes do 20:51 SELČ zašlete příspěvek, ve kterém popíšete svou vizi Prahy, Českého království i okolního vesmíru v roce 2051. Ty nejzajímavější články se stanou součástí zítřejšího vydání Metra. Absolutně nejlepší autor dostane příležitost zařadit se na svém bicyklu do slavnostní kolony, která jako první projede celý právě dokončený Pražský okruh.
Dnešní vaše příspěvky nebudou mimořádně zpoplatněny. To znamená, že je můžete na náš web ukládat zdarma, a to v jakémkoli množství. Naši pravidelní čtenáři se však nemusí obávat, že by přišli o předplatné. Pro rok 2032 dokonce uvažujeme o navýšení plateb na vaše konta, pokud zatrhnete okénko s kvalifikovaným souhlasem se zasíláním sítnicové reklamy.

Nezveřejněno:
Vodní daň

Od 1. října 2031 vchází v platnost usnesení Evropského parlamentu, které zpoplatňuje vypouštění vodní páry z kyslíkovodíkových spalovacích článků elektromobilů. Obyvatelé v okolí magistrál si oprávněně stěžují na zvýšenou vlhkost vzduchu. Jak známo, vodní pára je tím nejnebezpečnějším a nejvíce zastoupeným škodlivým skleníkovým plynem v atmosféře.
Pro letošek je vodní daň stanovena na 1 € za 1 km ujeté vzdálenosti pro vozidla do objemu 1000 kubíků. V přepočtu jde tedy o necelé dvě koruny. Pokud se zoufalý stav zavodněné atmosféry nezlepší, bude přistoupeno k razantnímu zvýšení daně.
Praha v rámci boje za ekologický životní environment připravuje zákaz vjezdu automobilů do centra. Výjimku mají dostat pouze auta na dřevoplyn. Podle Kjótského protokolu a následných nařízení Evropské komise patří dřevo mezi podporované obnovitelné nefosilní přírodní zdroje energie, a produkty po jeho spálení (popel, prach, CO2, dioxiny, uvolněné těžké kovy) se do zatížení atmosféry nezapočítávají.

(Viz i číslo Metra z 30. září roku 2031 v pdf.)

38 komentářů:

Větší vlastenec řekl(a)...

Za dvacet let bude konec se zrádci a managory všemi.
Za dvacet let bude obnovena plná samostatnost naší vlasti; v Milovicích bude dočasně umístěna posádka ruských Mírotvorných sil.
Za dvacet let bude na Měsíci společná rusko-čínská vědecká a technologická základna. Naši kosmonauti, reprezentanti naší Česko-Moravské sovětské socialistické republiky, budou mít tu čest doprovázet některé z pravidelných dodávek čerstvých pozemských potravin. Akademie věd ČMSSR projedná s Akademií věd Ruské sovětské socialistické federativní republiky možnost provádění určitých jednoduchých vědeckých experimentů, v těch krátkých chvílích, kdy naši kosmonauti nebudou zaměstnáni úklidem paluby kosmického korábu.
Za dvacet let se bude chvět světa základ vratký, v důsledku další periodické, neustále se prohlubující krize, a také v důsledku generální stávky všeho euroamerického dělnictva. Naši a ruští pracující budou z každé výplaty dobrovolně přispívat do stávkového fondu na podporu hrdinných euroamerických dělníků a jejich rodin. Naše lidové armády se budou pilně připravovat na překročení naší západní hranice, na podporu euroamerických stávkujících.
Za dvacet let budou tak jako tak euroamerické ekonomiky krachovat, v důsledku opuštění jaderné energetiky. Zato naše země budou v důsledku posílení naší jaderné energetiky doslova zářit.
Za dvacet let bude dokončena konsolidace našeho venkova. Venkov se bude opět podobat městům - již nebudou žádní kulaci-bohatci, žádná venkovská chudina. Venkov bude opět jedna rodina, jako v dobách po humánním odsunu Němců a kulaků.
Za dvacet let bude opět litr benzínu za pět korun, dolar za 4 Kč, a € za 6,10 Kč. Vše bude přidělováno občanům v dostatečném množství, na základě předložení příslušných žádostí,
dokumentů a hodnocení Závodního (Uličního) výboru Strany.
A tak dále.

Prostě – za dvacet let opět budeme mít vše, co si dnes jen toužebně přejeme.

Nazdar !

informace řekl(a)...

Žádné sci fi - realita.
Podle «Nature Climate Change» do r. 2050 počet obyvatelstva planety vzroste na 9,3 miliard. Nejvíc se zvýší počet v Africe (průměrná plodnost ženy v Nigeru je 7,19 dětí).
V roce 2050 pak 70% lidí bude sídlit v megalopolích.
Do konce října t.r. nás bude přesně sedm miliard.

drak řekl(a)...

informaci:

Chcete-li vlastnit zbraň, musíte na to mít povolení a musíte na to mít zbrojní průkaz, tedy prokázat určitou kvalifikaci, chcete-li řídit vozidlo, musíte na to získat odpovídající řidičský průkaz, tedy zase prokázat určitou kvalifikaci (u nás pravda skoro žádnou), jenom ty děti si může pořídit každý debil, navíc vlastně v libovolném množství, protože vlastně ani není povinen se o ně potom starat. Následky takového konání jsou rozhodně mnohem nebezpečnější, nežli řízení automobilu či držení zbraní, které je aspoň trochu a aspoň nějak regulováno, takže se pak nedivme, když to začíná špatně končit.

Jakub S. řekl(a)...

Ty článečky jsou paráda a pošušňáníčko a radost. Třikrát jsem jen taktak nevyšplíchl svůj dopolední čaj s mlékem. Protože je v něm mj. Iceland(ic) moss (Tillandsia islandica), dovezený speciálně ztama mým synkem, musel bych vám to předepsat k úhradě. To nejni finančně sranda.
Ále co. Přece nejsu jediný, komu se líbí - ?
MMCh: to není vůbec mech, alébrž lišejník. No vidíte. Je překládání sranda?
Odpověď: Je. Obrovská. Někdy. Jindy strašná robota, a toužíte po překládání uhlí.

informace řekl(a)...

Jen chudáci Číňani vzali tu kontrolu růstu populace doslova a teď prý mají víc mužských než ženských a pak prý kolem 2050 r. jejich počet klesne asi na 850 milionů.

drak řekl(a)...

informaci:

Číňané jsou mistry světa v disciplíně zvaná dodávka takřka čehokoliv a takřka komukoliv v krátké lhůtě, tedy skoro okamžitě, ale bohužel jenom tak z 80 - 90% maximálně. V téhle jejich mentalitě také tkví ten největší průšvih a proto to se vším u nich vypadá tak, jak to vypadá, tu regulaci růstu populace nevyjímaje. Teď si k vraždám malých holek hned po narození mohou dodatečně pogratulovat a těmi nadbytečnými chlapečky ekologicky zatopit. No, ten přetlak se pravda sice jen velmi částečně, ale řeší prosakováním nadbytečných čínských chlapečků směrem na Sibiř, kde si je místní dámy poměrně ochotně "rozebírají", protože mít něco s pracovitým Číňanem je asi mnohem lepší, nežli mít něco s ruským ožralou, feťákem a karbaníkem. Je to zajímavé, ale v Rusku je jakási touha mužských po sebezničení chlastem, fetem, nebo čímkoliv jiným natolik zjevná a nepřehlédnutelné, že dámy v Rusku správně vyhodnotily, že začínat si cokoliv s ruskou mužskou polovinou obyvatelstva, je zhoubné, nebezpečně a hlavně naprosto bezperspektivní a zoufalý čin, takže buďto si pořídí nějaké jedno dítě s nějakým mužským dokud je toho ještě zdravotně schopen a po úspěšném otěhotnění se ho okamžitě zbaví vykopnutím a nadále se pak o dítě starají samy, nebo se koukají provdat do ciziny, nebo si nějakého cizince, třeba toho přimigrovaného Číňana, udrapsnou pro sebe. Nicméně Rusko už začíná být kvůli tomu chlastu významně ohroženo vyhynutím a nikdo tam proti tomu nic moc nedělá a ani se o tom moc vážně neuvažuje.

drak řekl(a)...

Jakubovi S:

Ty článečky jsou nádherné.

Překládání a teď mám na mysli to kvalitní překládání, prováděné zkušeným překladatelem, který má svůj obor rád a který svou práci odvádí kvalitně a má i nějakou stavovskou čest, je činnost, které si velice vážím. Dělat něco takového je náročné i krásné zároveň, občas se u toho možná zažije i sranda, ale ta tvrdá práce asi převažuje, aspoň v těch případech, kdy jsem se o to pokoušel, tomu tak bylo. Ty pocity krásna má asi až ten čtenář, případně divák. Dnešní masový odklon směrem ke strojním překladům a nedovzdělaným ignorantům, jenom proto, že jsou o něco levnější, mě ale upřímně děsí, protože to, co z nich padá, to prostě odmítám číst.

Větší vlastenec řekl(a)...

Oznámení vlastizrádného článku

Vlastenci a vlastenky, plním svoji vlasteneckou povinnost : V tzv. Lidových novinách, protilidovém plátku vlastněném velkoněmeckým velkokapitálem, dnes vyšel další ostře protičeský článek.*)
Jeho autor není nikdo jiný než samozvaný „historik architektury“ Z.Lukeš, jenž před časem nechvalně proslul svým hrubým útokem na naši národní ikonu (prohlásil, že náš Zlatý slavík, Národní umělec Karel Gott je tzv.zombie).
Vlastizrádce Lukeš za jidášské € nyní tvrdí, že jakési stavby, kterými fašisti zhyzdili naši tisíciletou vlast, jsou hodnotné. Že by prý neměly být zbourány, nýbrž opraveny. Takový nesmysl !
My roduvěrní Češi a Moravané přece dobře víme, že z fašistů nikdy nic dobrého nevzešlo; víme, že jednou nahradíme ošklivý a zastaralý tzv. Karlův most mostem naším, novým, krásným, mostem bez soch prokletých papeženců a sionistů.
Dobře víme, že na místě jiné fašisty navržené stavby, tzv.chrámu tzv.svatého Víta, vyroste nová dominanta našeho Hradu – Síň družby a revolučních tradic.
Víme, že jednou obnovíme původní přívětivou tvář naší vlasti, tvář bez bezpočtu dosud stojících papeženeckých a fašistických staveb.
A pak se bude tančit všude.

Očekávám vaše návrhy na potrestání vlastizrádce Lukeše.

Čest a Nazdar !

------------------------------------------------------------------------------------------------
*) „Proč architekty Češi zavrhli? Mluvili německy“

informace řekl(a)...

Draku,
Rusáci vždycky chlastali a nasávali jako houby, zdecimovala je válka, ale na vymření nejsou. Fakt, že i tam je trend jednoho nebo mazimálně dvou dětí. A tak populace nepřibývá.
Stejně je to nesmysl, proč se nezabrání množení Afričanů a jihoazijců?
Místo aby se dělala nesmyslná politika otevřených dveří do Evropy? My nerosteme, nepřispíváme k dalšímu populačnímu zatížení zeměkoule, ale pak se máme starat o tyto etnie, co se množí bez jakékoliv kontroly a zábran?
Oni mají svá práva se množit a rozlézat po světě my máme jen morální povinnosti je přijímat a starat se o ně? Není to Unhrc nějak pošinuté?

Anonymní řekl(a)...

test
jabo

Větší vlastenec řekl(a)...

Dodatek k nádhernému článečku "Labužníci na Měsíci", otištěnému ve skvělých a zdarmých novinách Metro, oblíbených a kvalitních skoro jako největší a nejčtenější český deník Blesk :

Po prvním výskoku na trampolíně v měsíční tělocvičně pochopíte, proč je další trampolína upevněna na stropě, přímo nad Vaší hlavou.
Pokud ovšem vyskočíte šikmo, nepochopíte už nikdy nic.

drak řekl(a)...

informaci:

V Rusku to nikdy zrovna moc k žití nebylo nikdy, ani za cara a za bolševika už vůbec ne. Nicméně jak se tak probírám vzpomínkami, tak si myslím, že nic jim neublížilo víc, než marný pokus o demokratisaci poměrů v devadesátých letech a následný příklon k putinovské kgbošské totalitě.

Co se té Asie a Afriky týče, tak bohužel, ale máme to tu řízené buď pomatenými magory ale spíš bych řekl, že podplacenými hajzly, kteří určují, o čem se smí mluvit a o čem ne a když se o tom smí mluvit, tak v jakém počtu a s kým a jak ano a s kým a jak rozhodně ne. Viz například zákaz uspořádat besedu na téma islamisace Evropy na půdě VŠE. Ale tohle nebyl první případ, vadil mi například velmi silně zákaz Přemysla Sobotky, když nenechal v senátu hovořit Geerta Wilderse, protože se zalekl případných komplikací. Geert Wilders je člověk, který po své vlastní zemi musí chodit s ochrankou, protože mu hrozí smrt ze strany islámských okupantů, kterým se nelíbí, když říká, že oni s jejich totalitními manýrami nemají v Evropě co pohledávat a ještě je kvůli tomu na jejich popud a na popud jimi nějak ovlivněných poskoků, popotahován před soud. Kde to jsme a v čem to žijeme?

Aby se v té Asii a Africe přestali nekontrolovaně množit, museli bychom zavřít hranice, přestat tam dodávat jídlo a léčiva případně je zkusit naučit pracovat a starat se o sebe bez cizí pomoci, případně je nechat, ať si na to, jak se to dělá přijdou sami ti, co přežijí ten hlad a rvačku o kus žvance, tak jako to museli absolvovat mnohdy i naši předci, kterým rozhodně nikdo v ničem nepomáhal. To, co se doposud děje, postrádá jakýkoliv smysl, vyjma plundorvání fondů a jejich privatisaci předem vybranými ksichty, kteří se pak asi dělí s těmi, co hlasují o jejich poskytnutí. Kdybychom je aspoň nevyráběli dalším a dalším zadlužováním, nebylo by to tak hloupé a devastující zároveň.

informace řekl(a)...

To odmítnutí Wilderse byl skutečně pěkný kousek zbabělosti maskované jako politicky korektní zákrok. Ostuda. Ačkoliv jinde, na př. ve V.B. se pokryli skutečně hanbou (v Itálii by se řeklo si sono ricoperti di merda, což je výstižnější), když mu odmítli vstup do země.
Co dělat v Africe? I papež je zrazuje od používání kondomu. Prý neslouží ani jako ochrana proti nákaze Hiv.
Stejně nic dělat nemůžeme, alespoň něco podstatného. Třeba tam zavede něco racionálního Čína, alespoň tam, kde má své zájmy. My se pořád kajeme z vin kolonializmu.

Šaman řekl(a)...

Afrika vymírá hlady a AIDS.

Nejlepší antikoncepce je blahobyt.

Rusové byli vedeni, aby místo vodky pili raději pivo. Tak teď pijí pivo. Ještě navíc k té vodce. Průměrný věk ruského muže v Rusku něco přes 50 let.
Takže je zastoupí Číňané.

Čínský imperialismus už dávno řádí v Africe. Místo, aby vedl k zbohatnutí národů, vede k jejich zchudnutí a ničení přírody. Bohatnou jen lidožraví prezidenti a králové.

Afrika je jediný kontinent, jehož tvar a plocha zůstanou vpodstatě zachovány, pokud stoupne moře o 200 metrů.

Dobrou!
\ :-)

\ :-)

STK řekl(a)...

Šamanovi: Když náhodou nějaká část Afriky nevymírá hlady ani na nějaké nemoci, začnou tam vzápětí černoušci vést náboženské nebo kmenové války a vyvraždí se manuálně - mačetami a kalašnikovy. Zdá se mi to jako jakási samoregulace, kterou do člověka natvrdo naprogramovala nějaká "vyšší moc". Ostatně s tím blahobytem je to stejné...
Prostě já nemohu být ani věřící, ani ateista...
Jako ten mlíkař Tovje...
[;>)<

informace řekl(a)...

Šamane,
pdle posledních projekcí OSN Afrika bude v r. 2100 mít 3,5 miliard obyvatel namísto dnešní miliardy.
http://esa.un.org/unpd/wpp/unpp/panel_population.htm

stk řekl(a)...

Pro Informaci: Afrika že bude mít v roce 2100 3 500 000 000 obyvatel?
Nebude, nebude, nebude...

informace řekl(a)...

Poslední zajímavá zpráva.
Italská Wikipedia znepřístupnila své stránky na protest proti vládnímu návrhu na tiskovou reformu. Podle ní i internetové noviny a periodické publikace jsou povinny zveřejnit do 48 hodin opravu svých tvrzení, jestliže o ni požádá postižená osoba. Podle redakce zákon by narušil sám systém fungování internetové encyklopedie.
Takže se mohu dostat jen na cizojazyčné stránky, na italské ne.
Italské noviny nad tím jásají. Konečně přestane fungovat ten monstr plný chyb a pomluv!
Co kdyby to udělala i česká Wikipedie?

Jakub S. řekl(a)...

Dění v Netálii je už po generace zhola neuvěřitelné, poutavé, překvapivé, ke kroucení hlavy vybízející, občas inspirativní - jindy výstražné... Taková Evropa s jakousi příměsí čehosi jiného. nenapadejte, ovšemže je to napadnutelné. Prostě mě to napadlo tak napsat... Mi lo é venuto in mente, e finito.

Jakub S. řekl(a)...

Dybyste nerozuměli. V Itálii by se řeklo - pokryli se - no - exkrementy. Prostě tím, co budou muset - repasované - pojídat znovu a znovu kosmonauti. Jajá... žádná romantika. Nuda, rutina, uzavřený koloběh vzduch - voda - organismy - pokrmy - exkrementy... no a psychózy. Tenze. Nesnášenlivost. Otupění. Alergie na už přítomnost jiného kolegy. Nemožnost dokonalého řešení vztahů muži x ženy, když už by to muselo takto být (jistě nemuselo, leč - korektnost, džendristky, že...). No, satis. It´s another story.

Šaman řekl(a)...

STK: Prosil bych méně pohrdání k barbarské Africe. Dtto bylo vidět nedávno v Evropě při rozpadu Jugoslávie.
A Čečna je taky ještě v Evropě! Stejně jako Rusko.
A Česko - to i s těmi mačetami.
\ :-/

Jakub S. řekl(a)...

Dyť taky Balkán a ruské roviny jsou Evropa na baterky. Já se za to hned sám stydím, co jsem napsal, ale zde stojím a nemohu jinak (řekl Luther. Neřekl.) Cítíme to všichni, snad. Na tom nic nemění, že tam aji tam máme pár dobrých kamarádů, obdivovaných kolegů atd.
A uživatelé mačet jsou taky implantát z Asie, ne...

Šaman řekl(a)...

Jakube, a kde teda končí ta "správná Evropa", ta - která není "na baterky"? Na Volze? Nebo na řece Moravě? A kde začíná? Na Rýnu? V Bruseli?

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Kdybychom znali odpověď na tyto a další otázky, žilo by se nám snadněji a lépe. No ale neznáme. Říká se, že v Hranicích na Moravě končí civilisace, ledacos tomu nasvědčuje.

Jakub S. řekl(a)...

Nevím, nevíme. Potíž je, že hranice jsou věc umělá. Res artificiale. Stanovená dohodou. Dohodami. Někoho s někým. I ty virtuální, v hlavách. Hranice v hlavách se překrývají, jsouce subjektivní (přeložím: zmatené, chaotické). Příchozí vejda (to je přechodník) jest pak zmaten, a to tak, že tím víc, čím víc se snaží se v nich vyznat.

Větší vlastenec řekl(a)...

"Zatr..", skrz skřípající zuby zuřivě procedil nový příchozí.
"V těhdle palicích aby se čert vyznal. Sem myslel, že šecko je uš stanovený dohodou, ale tady je prostě chaos. Něgdo s někym, suběktivně, jinej se překrejvá s jinou, prostě sprostej zmatek bes hranic.
Do toho ten res umělej jako, ten arficiti ... afritici ... KRUCI !
To se na to teda vyresetuju, fakt, jako že se Vejda menuju !"

Větší vlastenec řekl(a)...

Ověřovací slovo pro výše uvedený přípěvek bylo
"ratione".
Spousta menších bratrů nás pozoruje; spousta.

informace řekl(a)...

„Šeš mrtvej hajžle“ zašišlal přes vyražený zuby nový příchozí. Druhej se držel za frňák a skučel. Táhl z něj chlast na sáh daleko.
Vycouval jsem ven a čerstvý vzduch mě skoro srazil na kolena.
Kurva, to je zase večer, napadlo mě, když jsem se potácel ven z hospody kde se všecno s topilo v chlastu.
Zahnul jsem do ulice kde byla moje oblíbená putyka, když se přede mnou vynořil jakýsi chlap.
„tadyk seš sračko“ zavrčel a v dalším momentě mě zasáhl kdosi do hlavy.
Tma.

(Variace na téma ze soudobé tvorby)

STK řekl(a)...

To Šaman:
Jistě. Mačetové hrátky se pěstují tu, tam i onde. I u nás doma v Kotlince se ledacos řeší sekyrkou do hlavy. Tady jde spíše o převládající jev. A zase: V jihovýchodní Asii se tyhle folklórní prvky pěstují rovněž v míře víc než hojné. To, že Afričany vidíme jako téměř biblické národy v nezkažené přírodě je taky způsobeno jen a jen nedostatkem informaci a opisováním těch pozitivních. Dovolím si připomenout Somálsko a jeho hordy pirátů, ženskou obřízku tu i onde, bandy zdivočelých černoušků v JAR po převzetí moci černou většinou atd. atp.
Nechci obracet pozitivní obraz, jde jenom o sejmutí růžových brýlí. Mluvil jsem s doktorem, který v Africe byl rok s nějakou misií. Už tam nepojede - říkal, že člověk by musel mít povahu Krista, aby neměl chuť své pacienty a hlavně jejich příbuzné vyvraždit.
Člověk který byl jednou v Africe na fotosafari má na ni pochopitelně jiný pohled.
Ale nejsem odborník, jenom čtu a poslouchám. Osobní zkušenost nemám.

Jakub S. řekl(a)...

Eh - dam - ! zaznělo za mými zády. Nový příchozí, jenž stanul ve dveřích, to pravil irokézsky, míchaje v to slova španělská a siouxská. Nehybně jsem jej pozoroval v zrcadle nad nálevním pultem a má pravička neznatelně sjížděla k boku. Ten hlas se mi proklatě nelíbil, meššůrs... nejni to lepší, I? Ženy ovšem toho pochybného podvodníka z druhé strany Krušných hor neznají, že...
A vy znáte kerýho Vejdu? Já znám oba. Ale že sou si podobný, co?

informace řekl(a)...

Vyšlehl plamen.
Vejda mezi zaťatými zuby procedil nekonečný řetěz kleteb, když se snažil potlačit bolestivý výkřik. Napùl zaslepený bolestí se svíjel na zemi a držel si pupek.
Himlhergot, kerýho Vejdu sem to vlastně sestřelil? šišlal mezi vyraženými zuby neznámý návštěvník. Žeby to nebyl ten mrzák, co mi vobdělává moji starou? Že prej si sou podobný.

Jakub S. řekl(a)...

Však oni do toho soudruzi z východu zase vnesou pořádek. Pořádek musí bejt, paní Müllerová!

Větší vlastenec řekl(a)...

Kterého že znám Vejdu, vážený Jakube S. ? Inu přece toho, o němž píšete ve svém ctěném a čteném příspěvku do pranice (6.října, 0:05).
Ano, tento Vejda je mi znám; je mi sympatický, dovedu se cele vžít do jeho pocitů :
Přišel, viděl, zděsil se.
V hlavách přítomných zmatenců a zoufalců vytušil chaos, chaos vyvěrající z nejistých, překrývajících se hranic. Viděl zmatek a chaos subjektivního (= Stranou neřízeného ani nekontrolovaného) způsobu myšlení přítomných zbloudilců.

Leč tento „můj“ Vejda zmatku ani zděšení nepodléhá; má proti nim štít i zbraň.
Ach, jak tvrdý je štít pobitý pláty ostravské ocele, vytavené z bohaté sovětské rudy !
Jak břitký je pádný meč marxismu-leninismu-stalinismu, meč ukutý ve výhni Revoluce a válek proti fašismu a imperialismu !
Pevně stojí Vejda, pevně svírá meč, štítem kryje se proti zákeřným ranám zbabělých Euroameričanů. Na štítě tom skví se hrdý znak : Dvouocasý lev s rudou hvězdou místo koruny.
Vejda stojí pevně, však hotov k činům jak reci dávných dnů; jak husiti, čistící naši vlast od feudálů a papeženců, od Němců, sionistů a intelektuálů. Jak bojovníci našeho Boleslava, humánně likvidující multikulti zrádce vlasti Václava. Jak příslušníci SNB, StB, Pohraniční stráže a Lidových milicí, bránící naši vlast před tyrany a zrádci všemi.

Toho Vejdu znám; je to můj přítel a soudruh, je to muž českého ražení, vykovaný ze sovětského kovu.

Čest a Nazdar !

Jakub S. řekl(a)...

Nu vždyť už samotný klasik vzkřikl: Vejdas der ganzen Welt, vereinigt euch! Příchozí Vejda jej vzápětí skromně pokáral: Ach mein Gott (možná to bylo oslovení dr. M., na to se názory badatelů různí - pozn. edit.), ich bin ja doch ein einfacher Proletarier - !, načež ten se rozzářil: Achchch, dies wird doch die beste Anrede sein - Proletarier, to tam dáme - co pravíš, Fritz? (Za ním stál - zrovna se připravovali k fotografování pro potomky - opíraje se o sesli Fr. Engels, jeho sponzor.) Ten pod vousy kývl, a bylo. A tak to zůstalo. Takto se stalo, že příchozí Vejda se nedostal do dějin. Sotva do nich vešel, hned z nich odešel. Z lit. uvádím pouze stěžejní práci: Cimrman, Jara (da): Das Rätsel der Marxschen Anrede im Manifest - kurze Einführung in drei Bändern, Heidelberg 1866.

informace řekl(a)...

Postava Vejdy se vyrýsovala v temném obdélníku dveří. "Hospodskej, pivo!" zavelel, cedě pomalu slova skrz sevřené zuby jako převařené špagety skrz děravý cedník.
"Tohle pívo, - řekl po napití - chutná jako koňská moč.“
„Ale... tak to si myslíš?“ procedil hospodský mezi řídké zuby a vyplivl chuchvalec temnohnědých slin. „Ty už jsi někdy pil koňský chcanky?“ a nastavil mu pod nos obrovskou pěst.
Kunčafti ztrnuli, to byla slova, za která hospodský nemilosrdně trestal vyhazovem a to ne zrovna tím nejjemnějším.
"Tak to teda né - odvětí hrdě Vejda - ale podle čuchu poznám, co je do tý špinavý břečky namíchaný. Víš, já jsem člověk novýho ražení, vykovanej ze sovětskýho kovu."
Ruka hostinského sjela neuvěřitelnou rychlostí pod pult za dřevěnou palicí a bác! Vejda se válí po zemi, vedle něj meč a štít bezmocně břinknou o zem.
"Já ti dám, pacholku, - řekne spokojeně hospodský - budeš mi tu víst nějaký blbý řeči!"
"Klid, štamgasti", dodá, když vidí, že se v rohu jeden postarší intoš strachy pozvracel.

Variace na soudobou prozu.

Větší vlastenec řekl(a)...

Jak všeobecně dobře známo, velký český vlastenec Jára Cimrman se narodil v únoru roku 1856, 1864, 1868 či 1883. Do úvah občas padá i rok 1884.
Jeho přínos světové vědě a umění je olbřímí, jeho zásluhy o likvidaci prohnilého rakouského mocnářství jakbysmet.
Leč při vší povinné úctě k našemu géniovi (i k Jakubovi S.) je vročení výše uvedené práce (1866) vysoce nepravděpodobné.

Míru zdar !

Jakub S. řekl(a)...

To je tzv. antedatování, kterým Mistr promyšleně mátl potomky. Pamětníci vzpomínali na tzv. Titelblattersetzungsgrundsatz - zásadu zaměňování titulních listů, posléze rozšířenou i na veškeré osobní dokumenty. Prof. Fiedler ovšem píše o Titelblattfalschungsgrundsatz. Ovšem psi štěkají, ale karavana ... jak průhlwedné, pane profesore.

s.t.k. řekl(a)...

Hledáte skutečnou krásu přátelé? Tady je!