sobota 3. března 2012

ČESKÉ TEXTÁRNY 2002: Otevřený dialog

Pondělí 4. března
Dnes poprvé šel na poradu managorů na Severní Město i Trn, nově jmenovaný vedoucí nového oddělení "Tlachy a Mekty", které vzniklo v rámci naší textárny. Zatímco Duto se po návratu z porady zavřel ve svém kanclu a jal se vykonávat prac. přestávku, Trn vychvaloval "profesionální vedení" porady. "Jednání bylo věcné, rychlé, rozhodné," bájil. Viki tvrdí, že neobvykle krátké zasedání bylo způsobeno tím, že už od 11 hodin probíhal na Jižním Městě na závěr slídění privatizačních poradců slavnostní raut. Duto ani Trn nebyli pozváni.


Úterý 5. března
Podvedoucí Trn svolal poradu svého úseku, kde Drnovi a Juniorovi vykládal, že pro ně má být "přirozenou potřebou pracovat s plným nasazením". Apeloval na ně: "Chci, aby se tak stalo nikoliv cestou zákazů, příkazů či hrozeb, ale spontánně, z vědomí sounáležitosti k Českým Textárnám, z pocitu hrdosti, že zde můžete pracovat." Drn se zeptal, kdy se budou zvyšovat platy. Trn odvětil, že chce zaměstnance "loajální, vysoce motivované a oddané firmě, jejíž prosperitu budou považovat za svoji vlastní".

Středa 6. března
Podvedoucí Trn si do svého kanclu pozval kolegu Drna, ale nechal otevřené dveře, abychom mohli ocenit jeho styl vedení diskuse: "Odpovědnost za chod firmy musí být vzájemná. Je třeba posilovat lidskou stránku našeho vztahu, vzájemný ohled, pochopení a důvěru." Drn se zeptal: "Tak kdy mi přidáš?" Trn začal křičet: "Musíme činit kompromisy, hledat shodu, umět naslouchat, vést otevřený dialog založený na vzájemném respektu. Vypadni!"

Čtvrtek 7. března
Trn ráno přinesl Viki do Dutova kanclu květiny. Když mu poděkovala, odvětil: "Jde o pozitivní, ve smyslu lidsky slušný počin, který musí manadement pěstovat jako nezbytnost." Na to ho Duto vyhodil se slovy: "Přestaň kecat a jdi makat!" Trn si povzdechl: "Musím připustit, že slušnost, jako základní atribut firemní kultury stále ještě není v naší firmě vždy a za všech okolností samozřejmostí."

Pátek 8. března
Možná přece jen dostaneme přidáno. Alespoň se už "zpracovávají nové vylepšené nástroje k průhlednému dodržování pravidel odměňování," jak jsme si přečetli v podnikových Zprávách. Nastane "objektivní hodnocení výkonu a větší provázanost mzdy a jejího růstu na produktivitu práce". Badavá mi to při obědě vysvětlila: Při očekávaném poklesu odbytu klesnou platy zaměstnancům příslušného oddělení. Po očekávaném propouštění porostou odměny jejich vedoucím.
...............................................

Sobota 9. března
Z listárny Moby Dicka

Ahoj Moby,
nedávno do naší firmy přišli dva pracovníci jedné nejmenované pražské kanalizační společnosti prohlédnout kamerou vnitřek ucpané vnitřní kanalizace. Ta kamera je vskutku div 21. století, bohužel jsme ji v akci neuviděli. Pánové přišli s rukama v kapsách a celou dobu je odtamtud nevyndali. Nejdřív tvrdili, že nemohou kameru spustit, dokud je voda v kanále. "Přijdeme, až nebude pršet," pravili. Upozornili jsme je, že vlastností kanálů, zejména ucpaných, je, že jsou zavodněné. Pak řekli něco neuvěřitelného: "Co bychom tam strkali kameru, není to náš objekt." My na to: "Ale poslali jsme vám přece objednávku!" "Objednávka přišla jen faxem a rozmazaná," odtušili.

Posledním naším trumfem měla být otázka: "To nemáte zájem o kšeft?" Odvětili: "Ano, ale ne za každou cenu." Za cenu toho, že by vůbec něco dělali? Nemusí se obávat - objednávku od nás už na žádnou další práci nedostanou.

Zdraví čtenář M.V.
*************************************

ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., - velká zavedená česká firma, těžící z dřívějšího postavení na trhu, kde měla prakticky monopol na produkci různých užitečných textů. Současně v ní probíhá přestavba, zeštíhlování, hledání nové filozofie, liberalizace a doprivatizace.
MOBY DICK - nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, který si vede zápisky.
(Informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a dalších reáliích firmy viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

3 komentáře:

Větší vlastenec řekl(a)...

Ruský volič a volby ve Velké zemi - nejlepší na světě

Dobro zvítězilo, spravedlnost triumfuje. Jak často se toto děje mimo pohádky ? Ruku na srdce - málokdy.
Ale právě nyní, doslova v tyto hodiny, se pohádka stává skutečností : Krásný hrdina vítězí nad všemi úklady, a krásná nevěsta, Velká Ruská Zem, již řekla svoje ANO. Padouši se propadají do horoucího pekla (či alespoň propadají zoufalství), přátelé se radují a připravují se na hostinu.
Ano, Vladimír Vladimirovič opět zvítězil nad tyrany a zrádci všemi, zvítězil nad odrodilci-poskoky Euroameriky, porazil stohlavou saň-internet, ovládaný z Washingtonu a Tel Avivu.

Takže předseda Ústřední volební komise Ruské federace s.Vladimír Čurov mohl spokojeně a pravdivě prohlásit, že ruský volič je nejlepší volič na světě. A samozřejmě, že ruské volby jsou vzorem pro celý svět :
Глава ЦИК РФ также заявил, что другим странам следует поучиться у России проводить прозрачные президентские выборы: "Мне кажется, что сейчас более открытой, честной прозрачной и честной кампании по выборам президента не будет в других странах".


Všeobecné volby se konají a probíhají i v některých kapitalistických zemích, takzvaně demokratických. Ale v jakém ovzduší tam probíhají volby ? V ovzduší třídních srážek, v ovzduší třídního nepřátelství, v ovzduší nátlaku, který vykonávají na voliče kapitalisté, statkáři, bankéři a jiní kapitalističtí žraloci.
Nelze takové volby, i když se konají na základě všeobecného, rovného, tajného a přímého volebního práva, nazvat úplně svobodnými a demokratickými volbami.

(J.V.Stalin, projev na voličské schůzi v Stalinském volebním okrsku města Moskvy, 11.12.1937)


Volte NS-LEV 21, KSČM a Václava Klause !

Větší vlastenec řekl(a)...

Přerušit veškeré styky s Němci !

Hle, jak se prořekl jeden z našich dědičných nepřátel :

Nejvyšší představitel vysídlených Němců Bernd Posselt vyzval německého ministra zahraničí Guida Westerwelleho, aby tento požadavek nadnesl při své úterní návštěvě Prahy. Informoval o tom server DerWesten.
„Čím více máme kontaktů, tím lepší je naše sousedství. Čím lepší je naše sousedství, tím lépe pro sudetské Němce“, řekl tlustý fašista.


Ano, takto otevřeně dnes píší tzv.Lidové noviny, ten ohavný protilidový plátek vlastněný velkoněmeckým velkokapitálem.

Jak každý opravdový český vlastenec ví, co je dobré pro Němce (všechny, nejen tzv.sudetské), je špatné pro nás.A naopak.
Takže : Je nutno OKAMŽITĚ přerušit veškeré naše styky s Němci !
Úchyl Guido Westerwelle ať si jede do nějaké země úchylů - ne do naší vlasti plné zdravých heterosexuálů !
Je nutno OKAMŽITĚ uzavřít provokační německé kanceláře v celé naší vlasti, je nutno IHNED odvolat našeho velvyslance z Berlína !

Nebojme se dědičných nepřátel, na množství Němců a ostatních Euroameričanů nehleďme ! Soudruh Vladimír Vladimirovič stojí za námi, za ním stojí Nesmrtelný Lenin ! On nedá zahynouti nám ni budoucím !

Záseky do hraničních průsmyků ! Na vozové hradby !

Anonymní řekl(a)...

Otevřený dialog?
Jeden blb mi už dvanáct dní nepřetržitě nadává na svém blogu. A to mu ani neodpovídám. Musela to být pěkná trefa, přímo do bolavého místa, když se nemůže uklidnit!
Pak někde otevřeně dialogujte!