pondělí 12. března 2012

Jsme v NATO


(Před 13 lety, v pátek 12. března 1999, vstoupila Česká republika do NATO. Opakuji reportáž z tehdejších, nu, českých, oslav)

Posledně jsem tu psal, jak budeme se ženou Ivanou sledovat slávu našeho přístupu do NATO v různých televizích. Jaksi nebylo kde. Přímý přenos z předávání listin v Independence (Missouri) jsme v pátek nakonec zmeškali, neboť jsme se vydali na naši stodůleckou oslavu. A udělali jsme dobře.

    V parku kousek pod stanicí metra Lužiny byl o půl sedmé večer několikasethlavý houf. Dvojice středního věku, rodinky, spousta dětí a mladých lidí. Počínající tmu osvětloval pouze reflektor kamery ČT1. Na metromostu nad rybníčkem se míhala světla projíždějících souprav. Na západě svítila věž kostelíka, nad ní v modravé tmě jasně plála Večernice. Davem se proplétali mladíci, kteří rozdávali upomínku na dnešní den: přívěšek ke klíčům, na jedné straně s naším barevným státním znakem a na druhé straně s kompasem NATO a nápisem 12.3.1999.

    Konečně se na ochoze montované budovy, v jejímž přízemí mají školáci různé kroužky a v patře jsou učitelské byty, objevila slavnostní delegace. Krátce promluvili radové polského a maďarského velvyslanectví (spolu s námi čerství Naťáci) a nakonec i náš starosta Petr Bratský. Na ochozu se ještě tísnily různé uniformy, mihl se i hábit faráře ze stodůleckého kostela, ale žádné další proslovy se nekonaly. Nálada lidí byla uvolněná a skvělá. Bylo to hodně neformální a hodně občanské. Na závěr krátkých proslovů nás starosta vyzval ke zpěvu české hymny a sám se rozepěl. Lidi zpívali, ale já jsem zpočátku pro sevřené hrdlo nemohl. Byl jsem dojatej, ba i slzel jsem. Pak jsem se přidal, ale v závěru jsem už zase nemohl.

    Slavnost byla zakončena pěkným ohňostrojem. Tryskal už k temnému nebi a jasným hvězdám ve výši. Osvětloval líbající se dvojice. Zatleskali jsme závěrečnému zlatému dešti a rozešli se do svých domovů. Tedy většina. My s Ivanou jsme zamířili ke kruhové tržnici s různými užitečnými zařízeními. V Pizza bar restaurantu Esperanza jsme si dali tuňákový salát a tortellini, domů jsme odnesli poslední lasagne pro synka Honzu, který ještě krutě brigádničil v jisté Internet kavárně. (Dcerka Terka tento víkend někde běhá v maskáčích se svými kamarády survivalisty, děti si hrajou...)

    Domů jsme přišli po večerních zprávách, pustili jsme si až Jednadvacítku a hned nás dobrá nálada přešla. Že liberečtí komunisté chodí ve smutku, mne nepřekvapilo. Překvapilo mne spíš, že jim žádný Liberečák neukázal na ty rekonstruované domy na náměstí, které před jednatřiceti lety rozmlátily komunistické tanky. Éto váše dělo, komunisti, máte teď být proč smutní! Ale vůbec jsem nechápal komentátora, kerej furt šťoural. Dokonce i náš bruselský delegát Kovanda ho musel seřvat, když zase začal o jaderných zbraních na našem území. Atomovky přece stáhli Amerikáni z Německa chvíli po revolučním roce 1989, mají je na svých lodích, nejspíš, pochopitelně. Jediné jaderné zbraně v Evropě jsou teď vlastní francouzské a britské! A pak až v Rusku. A k nám je nikdo cpát nechce, není proč. Kdyby měla být atomová válka, tak je to snad něco jinýho a jistě může někdy nastat dnes pouze hypotetická situace, kdy o ně sami požádáme. Tenhle bolševický blábol ve veřejnoprávní televizi mne skutečně znechutil. (Čtenář Slunéčko promine: Nasral!)

    Pan redaktor to ještě vylepšil při rozhovoru s vicepremiérem Lánským, když se ho ptal hned dalším komunistickým argumentem. Prej, co nás to bude stát?? Egon mu opět vysvětloval, jak na tom vyděláme. Krucinálfagot, proč musí v zemi, která je dnes už členem NATO, vysvětlovat politici publicistům to, co by měli publicisti vysvětlovat národu už alespoň deset let??? Tohle je věc, která by měla být zřejmá každému našemu občanu bez ohledu na politickou orientaci. Tedy pokud podporuje současný režim!

    A tak já, zarytý pravičák, dnes můžu jen poděkovat naší levicové vládě, že převzala štafetu předchozích vlád a proceduru se vstupem do NATO dotáhla do zdárného konce, ani Kavan neztratil onu důležitou listinu při přestupování z letadla na letadlo. Mrzelo mne, že v pátek nikde nevystoupil prezident Havel.Takže ještě jednou děkuju Lánskému, který pravil že "v Liberci byla skvělá nálada, taková, jakou si zaslouží občané naší země".

    Na Lužinách byla nálada nakonec taky skvělá, sklenka svatovavřineckého, kterou jsme si slíbili včera, plně splnila svůj účel.

    Na závěr bych vás chtěl ještě pozvat na setkání u pomníku Zpravodajské brigády v horní části parku Na Jezerce v Praze 4, které se koná v pondělí 15. března 1999 ve 14:30. (Od metra C, stanice Pankrác, se tam dostanete jednu stanici autobusem č. 188.) Ministerstvo obrany ČR, generální štáb AČR, Český svaz bojovníků za svobodu, Československá obec legionářská, Sdružení domácího odboje a partyzánů ČR, Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých a Sdružení českého národního povstání tu v den 60. výročí nacistické okupace uctí památku hrdinů. My jsme totiž měli taky hrdiny, nejsme jen národ Švejků, páni redaktoři!

(Poprvé vyšlo na Neviditelném psu dne 13. března 1999)

PS: Letošní pietní akce u pomníku Zpravodajské brigády v parku na Jezerce je naplánována až na středu 16. května od 14. hodin. 15. března proběhne vzpomínka na okupaci ČSR r. 1939 od 10:00 u památníku Vítkov.

Ještě podotknu, že nebýt před 13 lety Bratského, tak nikde v Praze neproběhla veřejná oslava vstupu do NATO!

40 komentářů:

Schumacher řekl(a)...

A jak se nám to vyplatilo ! Uplynulo už víc než dvacet let a ruské tanky do Prahy zatím nedorazily. Děkujeme. Navíc jsme se mohli podílet na zahraničních misích šířících mír, demokracii a lidská práva a jsme účinně chráněni před světovým, především islámským terorismem.

Sice se najdou šťouralové, staré struktury, temné síly a přátelé starých pořádků a jiné podvratné živly tvrdící, že ruské tanky do Prahy nedorazily, protože se jim nezachtělo, že účast na těch zahraničních misích a na všem co s tím je spojeno, nás stála majlant a že sice je moc pěkné, že NATO nás chrání před teroristy, jenže chrání nás před tím, co by nám nehrozilo, kdybychom v NATO nebyli. Ale my jsme prohlédli jejich nenávistné spády a ukážeme jim kam patří. mezi staré struktury a temné síly, které v naší demokraticko lidskoprávní společnosti nemají místo. Demokracii, lidská práva si rozvracet nedáme! Mupy Mup !

STK řekl(a)...

Tož tady vyjímečně s přítelem Schumacherem nesouhlasím.
Kdo ví, jaká by byla naše vojensko-politická váha, kdybychom v NATO (tata) nebyli. Ono někdy stačí pomyšlení, že ten druhý má za zády silný klacek. Ani s ním nemusí moc mávat. A že jako Středoevropané někam patřit musíme, vlevo nebo vpravo, to je jasné. Takže se musíme vždy přidružit k nějakým "velkým klukům" .
Leč naše ochota s velkými dobře vycházet a nějak se za tu "ochranu velkým klackem" revanšovat je taková typicky česká: Radar v Brdech. To jest, prosím, ostuda. Konzumovat, to ano. Al když dojde k placení...

A.S. Pergill řekl(a)...

NATO je asi jediná organizace, v níž má cenu být, na rozdíl od EU, nebo třeba i OSN.

Kopretina řekl(a)...

Nejhnusnější považuji organizaci OSN, nyní ve vlivu muslimských a komunistických států, poté, co do ní začali vstupovat muslimské a komunistické země, stojí to za.....
http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-protiizraelska-zaujatost-osn-du8-/p_zahranici.asp?c=A100719_220458_p_zahranici_wag

Schumacher řekl(a)...

STK, jaká by byla naše vojensko politická váha ? Stejná jako je. Nahovno. Odpovídající našemu ekonomicko vojenskému potenciálu. I neutrální Rakousko je na tom líp, o Švýcarsku nemluvě. Krom toho naše "strategická" poloha je taková, že nemáme vzdálenějšího nepřítele, kterému by stálo za to aby se k nám prodíral. Nehledě proč. Pokud na sbe neupoutáme pozornost tím, že abychom se zavděčili jednomu budeme usilovně nasírat druhého. Co se týče okupování, tanky vyšly z módy. Stačí cestovní pas a peníze na letenku. V rámci EU a Schengenu není třeba ani ten pas. Česko je malá bezvýznamná zemička jejíž někteří politici dosud trpí utkvělou představou, že řídí svět z Bílého domu.

Anonymní řekl(a)...

Radar v Brdech nebyl záležitostí NATO, ale výhradně USA (resp. aktuální věrchušky financované jistými firmami více než ta druhá věrchuška). NATO jako celek se stavilo k projektu dosti rezervovaně.

stk řekl(a)...

Co se týče okupování Schumachere,
stále platí, jak možno ověřit i na "arabském jaru" a podobných veselicích, že pod kontrolou máme pouze to území, kam vstoupí noha pěšákova (motostřelcova). (A ani to ne docela. Partyzáni, víme?)
Ale nejde ani tak o kotlinku, tady je jen tu trochu průmyslu včetně obsluhy, ale je to především pozemní cesta z východu na západ a opačně. Obcházet ji by bylo strategicky nevhodné a takticky obtížné. Ne naše věrchuška, ale území je cenné - jako nástupiště.
Až se bude dát vyhrát válka (válka, ne bitva) jen letecky, dejte mi vědět. [;>)

To Anonym: NATO je USA. Ne "de jure", jen "de facto". Z velké části to totiž platí. Podívejte se na vojenskou sílu (a schopnost tu sílu použít) ostatních členů. Než se jejich vlády a parlamenty rozkývají k nějakému rozhodnutí, bude dávno po třetí světové.

Poslední poznámka: Vojenskou přítomnost CCCP jsem si na našem území "očichal" osobně. Doučil jsem se dokonce rusky. Maníci "z druhé strany" snad ani nemohou být horší.

Anonymní řekl(a)...

Aha, tak v tom případě samozřejmě ano. Není nad přímou řeč - připomínáme si, že jsme se slavně stali nástupištěm a další stafáží pro rozhodnutí výše již zmíněné věrchušky, dodávající jim zdání mezinárodnosti. A já bloud myslel, že jsou to jen nenávistné pomluvy.

drak řekl(a)...

Nahlížím na to podobně, jako Šaman, A.S. Pergill a STK. Dodal bych jen, že USA už díky tomu, že už příliš dlouho tahá horké kaštany z ohně za kdekoho, došly peníze i trpělivost a proto už dává nějakou dobu poměrně nepokrytě najevo, že nadále se bude muset role Evropy ve financování paktu NATO významně zvýšit. Evropané dělají, že neslyší a začíná z toho být tak trochu jakási válka nervů. Pakliže se ale časem USA stáhnou a nechají to na Evropanech, tak to moc růžově vskutku nevidím, protože reálná vojenská evropská síla opravdu za moc nestojí, ani počty, ani výzbrojí, ani výcvikem. To dlouhodobé nedostatečné financování je prostě už hodně znát. Evropanům to ale zdá se vrásky příliš nedělá.

Anonymní řekl(a)...

Zajímavý názor, Bezejmenný. Zkuste nastínit, jak by to mělo nebo mohlo, podle Vás, být.

informace řekl(a)...

Nad čím zas dumáte, milánkové? Jestli by nebylo lepší vystoupit z NATO?
Jste jak černý pasažér, co na každé zastávce dostává cukání vylézt z vlaku, aby na něj nepřišel kontrolor.
Ven z EU, ven z OSN, ven z NATO! Dojedete někdy na konečnou?

stk řekl(a)...

O tom tu dumá snad jenom Bezejmenný, Informace.
Nikdo jiný. Ale Hobiti se zachovali v případě USA radaru v Brdech jako praví Češi. Když dojde na placení, tak najednou - my to NATO asi vůbec nepotřebujeme...
Jsem někdy rád, že jsem směska. Když konzumuji, musím přece být připraven i zaplatit. A ne naběhnout mna propagandu z východu o tom, jak je radar škodlivý, zbytečný, na nic atd. Ty argumenty byly velmi dobře z psychologického hlediska sestaveny. Taky kdyby bývalo bylo došlo k referendu, radar by byl odmítnut.
Nestačil jsem se tehdy divit, kolik demagogů vystupovalo v TV a na netu proti radaru. Protože to je třetí obor, o kterém ledacos vím, tak jsem byl hodně zhnusený. Lži, polopravdy, výmysly. Goebelsovština. Ale ta proruská propaganda tehdy zabrala. Včetně vyhrůžek, jak na nás Rus namíří rakety když povolíme radar. Opět předposranost.
Mě jenom naštvalo - že Rus vyhrožuje. Na jedné straně bratr Slovan, osvoboditel a bůhví co, ale když si dovolíme něco jiného, než se Ivanovi líbí, hned by na nás zaměřoval raketky.
Mimo jiné - planý kec. Přeprogramovat raketu středního doletu trvá pár desítek sekund. A alternativní cíle mají tam na východě určitě zpracované dokonale včetně důležitých bodů Ukrajiny - v případě rychlého postupu sil NATO. [;>)

informace řekl(a)...

Co je to tu zas za cirkus: Bezejmenný, který diskutuje s Anonymem. To jsou líní si vybrat pár písmenek jako nick? Čert aby se v nich vyznal.

Kopretina řekl(a)...

STK i já jsem byla šokovaná propagandou levičáků proti radaru, jako, že jich bylo, jirka s kdysi několikrát vypsal seznam organizací (Socialistická solidarita, Socialistický klub, Svaz palestinských studentů, Socialistický kruh, Islámská nadace...)

Jakub S. řekl(a)...

Když konzumuju - zaplatit. Omlouvám se, leč opět mi stačí se plně a stručně připojit k stk.
Proč bychom měli mít ve světě nějaké renomé, úctu, řečeno módně a trapně - i m a g e ? S nejhlubším smutkem pronáším potichu, že není moc důvod... Jsme prostě Slovani a hotovo.
Aby bylo jasno, snad je - emluvím eteď jenom o politicích, dokonce ne v první řadě. Mluvíme o n a s t a v e n í , s e š t e l o v á n í , hodnotovém a morálním žebříčku vetšiny národa - tzv. prostého lidu. Alas, poor yoricks.

jiný Honza řekl(a)...

STK, těžký souhlas s každým slovem. Ta demagogie kolem radaru byla odporná. Je taková okázečka pro ty anonymní, bezejmenné: kolik asi tak procent nákladů na NATO a kolik procent sil NATO tvoří USA?
On ten radar chtělo NATO, jen na něj nechtělo dát penízky. Financovat to měly ty zlé USA a NATO by pak převzalo provoz.

Jakub S. řekl(a)...

- vůbec se už předlouho nestačím divit, že US znova a znova a už je to skoro sto let tahají (i) za Evropu kaštany z ohně. A ten oheň hasí. Jestli víte o lepší ilustraci rčení Za dobrotu..., dejte vědět.

Anonymní řekl(a)...

Jakube S.
V WWII zahynulo 8.8 - 10.7 milionů vojáků Rudé Armády a partyzánů. V WWII zahynulo 12.7 - 14.5 milionů civilistů SSSR. Ztráty USA činí 416000.
Baz vitězství SSSR nad nacionálně-socialistickou 3. Říši pod vedením Hitlera a spol, by jste pravděpodobně vůbec nežil, anebo pracoval jako otrok na území 3. Říše.
Vy o sobě tvrdíte že se zabývate profesionálně historií, a tak Vaše velmi subjektivní narážky způsobují mnohem větši škody než narážky nevzdělanců. Tito nevzdělanci Vám totiž jako odborníku věři.
Podívejte se na dokumentární snímky z WWII. Občané USA neměli vůbec žádný zájem na událostech v Evropě. Redaktoři New York Times učinili v Lednu 1939 Hitlera Mužem Roku 1938. Zamlouval se jim svým potojem ke komunistům / sociálním demokratům / levicovým intelektuálům. Věděli moc dobře z úst německých uprchlíků o zvěrstvech v 3. Říši.
Mnoho Lásky a Moudra

EK podotek řekl(a)...

BEZ KOMENTÁŘE PRO ANONYMNÍHO BLUDAŘE.
Početní stav vojáků armády USA a cena vítězství

Na jaře roku 1945, s ohledem na jasné ukončení války v Evropě, byl početní stav důstojníků a mužstva stanoven na 6 968 000. I nadále bylo přihlédnuto k požadavku rychlého ukončení války v Tichomoří a dále se mohlo začít s demobilizací jednotlivých příslušníků mužstva, kteří na to měli největší nárok.

I když USA měly obrovskou převahu v letectvu a palebné síle, byla tato válka nejdražší ze všech válek, které Spojené státy do té doby vedly. Samotné vítězství v Evropě bylo poznamenáno ztrátou 772 626 mužů, z čehož bylo 160 045 mrtvých. Celkové ztráty na všech frontách činily od 07.12.1941 do ukončení války v Evropě (nikoliv v Tichomoří) 943 222 osob, z tohoto počtu 201 367 padlých, 570 783 raněných, 114 205 zajatých a nezvěstných 56 867.

Početní stav vojáků armády USA a cena vítězství

Na jaře roku 1945, s ohledem na jasné ukončení války v Evropě, byl početní stav důstojníků a mužstva stanoven na 6 968 000. I nadále bylo přihlédnuto k požadavku rychlého ukončení války v Tichomoří a dále se mohlo začít s demobilizací jednotlivých příslušníků mužstva, kteří na to měli největší nárok.

I když USA měly obrovskou převahu v letectvu a palebné síle, byla tato válka nejdražší ze všech válek, které Spojené státy do té doby vedly. Samotné vítězství v Evropě bylo poznamenáno ztrátou 772 626 mužů, z čehož bylo 160 045 mrtvých. Celkové ztráty na všech frontách činily od 07.12.1941 do ukončení války v Evropě (nikoliv v Tichomoří) 943 222 osob, z tohoto počtu 201 367 padlých, 570 783 raněných, 114 205 zajatých a nezvěstných 56 867.

Početní stav vojáků armády USA a cena vítězství

Na jaře roku 1945, s ohledem na jasné ukončení války v Evropě, byl početní stav důstojníků a mužstva stanoven na 6 968 000. I nadále bylo přihlédnuto k požadavku rychlého ukončení války v Tichomoří a dále se mohlo začít s demobilizací jednotlivých příslušníků mužstva, kteří na to měli největší nárok.

I když USA měly obrovskou převahu v letectvu a palebné síle, byla tato válka nejdražší ze všech válek, které Spojené státy do té doby vedly. Samotné vítězství v Evropě bylo poznamenáno ztrátou 772 626 mužů, z čehož bylo 160 045 mrtvých. Celkové ztráty na všech frontách činily od 07.12.1941 do ukončení války v Evropě (nikoliv v Tichomoří) 943 222 osob, z tohoto počtu 201 367 padlých, 570 783 raněných, 114 205 zajatých a nezvěstných 56 867.
Můj článek si nedělá nárok na historickou preciznost, je určen především mladším faleristům, kteří ne vždy měli možnost objektivně se seznámit s tažením a boji armády USA a jejím podílu v boji proti fašismu. Zároveň se pokusím ukázat na druhy a množství udělovaných dekorací. Tyto skutečnosti chci připomenout slovy generála Marshalla v hlášení předloženém ministru válka USA:

„Žádný stát nemůže vynahradit bojujícímu vojákovi v poli jeho služby. Ale armáda učinila svoji trvalou zásadou, že odměňovala ještě v
průběhu bojů své vojáky za svízelnou službu a statečné činy tak, aby bojující voják a jednotky věděli, že si národ je vědom této prosté pravdy.“

Armáda USA udělila od vstupu do války 1 400 409 vyznamenání za statečnost a všeobecnou záslužnou službu, mimo PURPUROVÉ SRDCE (Purple Heart), které dostane voják již v případě prostého zranění, často na předsunutém obvazišti.

Nejvyšší americké vyznamenání:

KONGRESOVÁ ČESTNÁ MEDAILE - (Congressional Medal of Honor)
Byla udělena jen 239 mužům, ale z tohoto počtu více jak 40 % padlo při výkonu a plnění úkolů své hrdinské služby.

Křížů za vynikající službu (Distinguished Service Cross) bylo uděleno 3 178.

Medailí Za vynikající službu (Distinguished Service Medal) bylo uděleno pouhých 630 kusů.

Legie zásluh (Legion of Merit) toto vysoké vyznamenání bylo uděleno 7 192 vojákům.

ČESTVŠVEST!

EK řekl(a)...

omlouvám se za násobné nakopnutí
čest v šest

Jakub S. řekl(a)...

Anonyme, s diletanty a náboženskými (a jinými) blouznivci, co vědí všecko líp než odborníci, a navíc netuší, že se projevují dojemně nelogicky, nedebatuju. A zrovna teď mne to velice mrzí. Tak mne to svrbí, jak jsem dostal nahrávku... Ne. Anonymovi ne. Škoda. Vaše, člověče boží. A Lásku a Dobro a Tohle Všecko si prosím snažně ponechejte do shromáždění vaší věroučné obce, tam to ocení. Tady tuhle cukrkandlovou faleš (aniž to tak vidíte sám) neoceníme, jsme proti vám beznadějně neosvícení - ostuda a hanba, že...

Jakub S. řekl(a)...

Ta Marshallova slova! Páni. Neznal jsem. Ď!

drak řekl(a)...

Ano, když si vzpomenu na ten barnumský profesionálně vedený a organisovaný protiradarový humbuk na jedné straně a na druhé na zoufalý amaterismus až katastrofální neschopnost politiků státních úředníků a činovníků, dodnes mi z toho mrazí v zádech.

Z těch mezinárodních organisací, jejichž jsme členem bych opravdu řekl, že členství v paktu NATO se jeví být nejvíce smysluplným a užitečným. To už se o EU s takovou jistotou říci nedá a o OSN už vůbec ne. Na druhé straně se ale domnívám, že by k většímu sjednocení v EU mělo dojít, ale ne dosavadním způsobem, ale způsobem, kdy rozhodně dojde k mnohem vyššímu využití a posílení vlivu prvků přímé demokracie spolu s odstavením od válu oněch neprůhledných a nikým nevolených struktur, usurpujících si čím dál tím větší rozhodovací pravomoci prostřednictvím nedemokratických mechanismů zakódovaných do LS. Prostě se to celé bude muset dost zrevidovat a hodně předělat a přeonačit, aby to konečně k něčemu bylo.

Anonymní řekl(a)...

Konzumuji Libyi, Irak, afganistán, Srbsko.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> že jako Středoevropané někam patřit musíme, vlevo nebo vpravo, to je jasné.

Já na tom nic jasného nevidím, naopak z vyššího principu etymologického bych očekával, že jako Středoevropané bychom měli patřit doprostřed.

Jak pravil již Heiligeregiment Böhm: "Jsme slabí, malí - Dosti těchto řečí!
Jen kdo tak zoufá, sláb a malý jest."

Srovnávejme srovnatelné:
Poslovanštění Bójové: 10M55 obyvatel, 78k87 km2;
Pogermánštění Bójové: 12M54 obyvatel, 70k55 km2.

Celkem Západoslované: 54M32 obyvatel, 440k56 km2;
celkem Němci: 81M80 obyvatel, 357k02 km2.

To mi přijde zcela rovnocenné.

stk řekl(a)...

Být "netrálem" je krásný, leč nesplnitelný sen, Zdeňku. Jsme nevěsta, kterou chce mít každý pro sebe - už jenom proto, aby ji neměl ten druhý. Ani to Rakousko není tak zcela neutrální...

Anonymní řekl(a)...

Místo vlastní silné armády teď v ČR existuje skupina nájemných žoldnéřů, kteří momentálně vraždí afghánské partizány bojující za osvobození vlastní země od okupantů z USA a NATO. Místo strašení okupací od SSSR se přešlo na strašení okupací od Ruska (které bylo ještě hůře okupovaným státem než ČSSR a tím, že se osvobodilo z okupace od SSSR osvobodilo i nás). A radar na našem území jako zařízení vadil jen hrstce lidí. Zdrcující většině lidí ale vadilo to, že by byl pod svrchovaným velením USA a tím mohlo snadno dojít k zatažení ČR do nějakého konfliktu vyvolanému z rozhodnutí USA.

Jakub S. řekl(a)...

Heiligeregiment Böhm - krása! Chvíli jsem byl perplex, vraště čelo - sakra, dyť tohle je od Čecha... ahá!! No buďa (valašský dosud zcela živý přechodník! Jenom tu, ogaři!) vojenský dešifrant nehrál sem si s tým dlúho. Za chvílu pokluzené.
Nájemní žoldnéři, jejichž profesí je vraždit hrdinné obránce rodného Afghánistánu. A už je to aji tady. Zavilý mesiáši Pravdy - nějaký občan US ti kdysi přebral holku, či co?
FuOff. Sakra, nemůžou to rovnou vypsat celé?!

Anonymní řekl(a)...

ogare, ševci už ani do Afgánu nemmžó. Akurát možná do teho Irána.

STK řekl(a)...

VVVV - nikoliv ovšem Vlastimil Větší, vlastenec vypráví, ale Velmi Veselé Věty Vidím!

Nu zdrávstujte taváryšč političeskij rukavadíteľ! Ja znáju!

Napriměr: "partizan". Da, práviľno, no toľko porúski. Česky je to odjakživa "partyzán".
Zatažení ČR do konfliktu vyvolaného z rozhodnutí USA - óčeň krasívaja těória. Paétomu što každúju nědělju istneet kakój nibúď konflikt. Navérno, kagsda ty, taváryšč, dumáješ.
I tak dáľše...

Bóže, proč jsou někteří ovčané AŹ TAK blbí... [;>)))

Jakub S. řekl(a)...

Navěrno tak! Uch... zachvatyvajet duch. Kak skazal tovarišč Berija: Ech - na Lubjanke vsje těorii k čortu idut... i nikto boľše ně sprašivajet. Kakije-to voprosy - ?!

Anonymní řekl(a)...

Půjčte mi prosím protokoly, podcenil jsem je. Není šprochu aby

Anonymní řekl(a)...

Jsme v .... . Kopretina to umí dešifrovat.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Heiligeregiment Böhm - krása!

To jsem kdysi čet v jedný knize, jmenovalo se to nějak jako Švejk za protekterátu nebo snad za druhý světový války - už nevím přesně co to bylo za verzi, vono takový věci psalo víc lidí (tohle prej napsal Haškův duch při spiritistický seanci); a tam se psalo že mostě Svatopluka Čecha musela bejt německojazyčná cedule "Heiligeregimentböhmenbrücke".

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> Být "netrálem" je krásný, leč nesplnitelný sen

Pro neutralitu nejsem; neutralita znamená nebejt na žádný straně, kdežto já myslím, že bychom měli bejt na naší straně.

(Aneb jak se zpívalo na Divadelní pouti v písni Malostranská:

Už je to tak / na světě daný /
každá věc má / nejmíň dvě strany. /
I trenýrky maj / svůj rub a líc /
volební systém / ten zná stran víc.

Svět má čtyři strany / Rudý Právo vosum /
lidem však stačí / ke štěstí dvě /
velká a malá / to je náš vosud /
tu druhou máme / spíš v oblibě.
Ref.:
Na malý straně / tam je mi nejlíp /
na malý straně / tam je mi hej /
i kdyby byla / potopa světa /
já na ní musím / děj se co děj.)

Jakub S. řekl(a)...

To neznám! No holt su z v e n k o v a , no... To se tam zpívalo už za komančů? A na nějakou známou notu? Začátek druhé sloky je téměř anticky stručný a dokonalý.

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> To se tam zpívalo už za komančů?

V pozdní době komunistické, což bývá obvykle doba nejpříznivější pro vznik kvalitního umění, jak tomu bylo na konci šedesátých a osmdesátých let. Skoro bych řekl, že by stálo zato opět nastolit komunistický režim, abychom mohli za dvacet let opět zažít tu skvělou atmosféru až se bude hroutit.

Tenkrát se na Střeleckém ostrově pořádala tak zvaná Divadelní pouť.
Dalo se na to jít mnohokrát, protože tam sérioparalelně probíhala spousta představení.
Písně jako Malostranská, Naše prase, Čučo, Housle nebudou Dalibore, U direkce práskla puma, Šel jsem pozdě z hospody atd. i s doprovodným komentářem provozoval
Pražský pouťový orchestr,
AKA Pankrácký polepšovací oktet.
Vynikající představení měla taky Šejkspírtovská kočující společnost Vincence Orfea Kočvary.

Jakub S. řekl(a)...

To musela být paráda! A to se, a opakovaně, trpělo? A byli za to dodatečně lidi předváděni a vyšetřováni a postihováni? To bývalo venku, na té volné špici? Tam jsem se v červnu 67 účastnil prvního velkolepého a poetického happeningu u nás, Evžena Brikcia - Svěcení chleba. Následovalo zatýkání a soud na Ovocném trhu, byl jsem naštěstí s Karlem Michalem a dr. Chalupeckým jen v auditoriu...

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

> To musela být paráda!

To byla. Když se na závěr hudebníci všech ansámblů sešli na společné produkci nějaké podvratné písně (IIRC tak to bylo "We Shall Overcome") za sborového zpěvu diváků, tak se to tou letní nocí nad vltavskou hladinou nádherně neslo do dáli.

> A to se, a opakovaně, trpělo?

To už se trpělo lecos, sezóna už nebyla tak nejistá jako dříve.

> To bývalo venku, na té volné špici?

Na té polovině ostrova severně od mostu.

Jakub S. řekl(a)...

Jó, Praha... Praha, jó! To jsou nádherné vzpomínky, srovnatelné s dny po 17. listopadu, že.
Já jsem tehdy unikl zatčení díky svému vycvičenému bdělému oku a mozku: "obřad" se konal na Ledeburských terasách a já si včas všiml, že dole dávají pokyny k uzávěře. Bleskově jako myška - teda muzikant Jánic - jsem s pár dalšíma vyklouzl a pali pryč.