pátek 2. března 2012

MOBY DICK: Proti Pánu Bohu

Smetiště plné lží, nezpochybnitelní rampuláci a odměna za neviditelnost.
*********************************************************


Neděle 26. února 2012
V Česku taje sníh. Koryta řek se plní ledem. Problém je, že teče málo vody. Ale to se časem zlepší.



Justiční mafie se rozhodla podržet vrchního pražského státního zástupce Vlastimila Rampulu ve funkci. Podle ní nebylo jednání manažerů Mostecké uhelné "trestné". Vida, co jsme si mohli ušetřit: výdaje za zbytečné policejní vyšetřování. Možná bychom mohli zrušit policii, a o trestnosti jednání různých podvodníků, a úplatkářů by mohli rozhodovat rovnou rampuláci?

Nad Severním mořem fouká. Fofrníky fofrují elektřinu do evropské sítě. Přes západní Čechy teče z Německa do Německa 3,5 GW elektrické energie, místo obvyklého jednoho gigáče. ČEPS už nějakou dobu zvažuje postavení dvou transformátorů, kterými bychom se mohli od Německa odepnout, ale jednak by to bylo drahé (2 mld. Kč), jednak politicky neprůchodné. Premiér Nečas je proti, a ČEPS je státní podnik.

Evropská centrální banka začala do kolabujícího finančního oběhu fofrovat další půlbilion €. Splečně s lednovou transfúzí to bude celkem skoro bilion. Zde transformátory stavět nemusíme, euro jsme zatím nezavedli.

Exředitel pražského DP Martin Dvořák se v Otázkách Václava Moravce pochlubil – aby ukázal, že si nemusel přikrádat – že si za posledních šest až sedm let vydělal ve své funkci asi 50 milionů korun.

Mrtvá Kočka: "Ve své prostotě stejně geniální věta, jako pronesl exministr Kocourek o »odklánění peněz«. To nemohl legálně vydělat."

"Prezident Obama je z hlediska ochrany naší vlasti nejnebezpečnější prezident americké historie... Musíme žít ve skutečné obavě, že v našich městech vybuchnou jaderné zbraně." (Podle republikánského kandidáta na republikánského kandidáta na prezidenta USA Newta Ginriche.)

I dnes vyšlo na Velkou Británií slunce. A také nový týdeník Sun of Sunday. Mediální padouch Rupert Murdoch říká, že k úspěchu by mu stačilo dva miliony prodaných výtisků. (Jeho padlý neetický News of The World prodal 1,3 milionu kusů.) Mediální odborníci věští neúspěch - list je oproti svému předchůdci příliš "učesaný". Prodaly se tři miliony.

Lid Sýrie přistupuje k volebním urnám, aby dal najevo svůj odpovědný postoj k návrhu nové syrské ústavy.
"O čem máme hlasovat? O tom, jestli máme zemřít při bombardování nebo jestli nás zastřelí?" (Walíd Fares, aktivista z Homsu.)
V Sýrii existují i jiná místa než Homs, takže ústava bude schválena. Podle ní může být prezident zvolen jen dvakrát za sebou. Volební období trvá 7 let. Platnost ústavy není retroaktivní.  Současný prezident se tedy může v roce 2014 na konci svého současného mandátu ucházet o svou funkci znova. A pak zase. Takže Asád II. by mohl demokraticky vládnout do roku 2028.

Mrtvá Kočka: "Jestlipak už vychovává Asada III.?"

Agenti CIA pod pláštíkem nevládních organizací "získávali informace o Egytu". Desítky Američanů, Srbů, Egypťanů a Němců z pěti organizací (mj. německé Nadace Konrada Adenauera) jsou obviněni ze špionáže pro USA. Měli totiž "styky se CIA". Dnes s nimi Egypt zahájil krátký, ale spravedlivý proces.

Z kultury: Proběhlo vyhlášení Oscarů. Více jiní jinde.

Pondělí 27. února 2012
"Je to neospravedlnitelné. Je to proti Pánu Bohu." (Bývalý předseda lidovců, současný nejlepší ministr financí EU, Miroslav Kalousek k razantnímu snižování paušálu pro podnikající fyzické osoby.) Je potřeba zvýšit příjmy státního rozpočtu, když "nemůžeme počítat s žádným nárůstem příjmů, který by plynul z ekonomiky". (Dle Kalouska bude letos výpadek příjmů 24 mld.) Takže by se měly i zvýšit daně pro příliš vydělávající padouchy a zmrazit zvyšování důchodů pro neodpovědně dlouho žijící občany. Ale jenom jako dočasné opatření na příští tři roky.

Mrtvá Kočka: "Poslední »dočasnost« trvala přes 20 let."

Žena Moby Dicka: "Ale jde o správná opatření. Živnostníkům neuškodí. Ti si zase začnou odepisovat rodinná auta a vrátí se k dalším vyzkoušeným fintám. Bohatci těch pár tisícovek snížení nepoznají. A důchodci těch pár stovek nepřidání taky ne."

Zato lékaři trvají na splnění slibu vlády - že jim přidají nemocnice.

Mrtvá Kočka: "Já bych jim to taky slíbila."

Ministr školních docházek Josef Dobeš ustoupil hned první den týdne studentského nepokoje z (vládním prohlášením přijatého) školného. Místo toho se má platit za překročení standardní délky studia. (Což platí už drahně let), zavést zápisné a zpoplatnit studium další vysoké školy.

Bundestag schválil zatím poslední evropskou pomoc Řecku ve výši 130 mld. €. Němcům se zatím nechce zvyšovat "euroval" z půl bilionu na dva biliony eur.

Mrtvá Kočka: "A já bych slíbila euroval třeba ve výši deseti bilionů. Ono už to stejně bude jedno."

Nesestřelitelný jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih, jenž své zemi a svému klanu věrně sloužil 33 let, se nechal ukecat a předal vládu nově zvolenému kolegovi Abdar Rabbúovi Mansúrovi Hadímu. Našel už totiž zemi, která mu umožní exil: Etiopii.

Ruská státní televize zveřejnila, že tajné služby odhalily plán na zavraždění presumptivního car Putina, do jehož demonstrativního zvolení zbývá necelý týden. Jde již o několikátý pokus o pokus o atentát na milovaného vůdceho. Tentokrát měl být carovrahem Tádžik jménem Osmajev. Minule to byl Čečenec Osmanov. Největšími teroristy jsou ovšem tradičně Američané, a to díky tomu, že ovládají internet. "Bylo by to užitečné, kdyby to celé nepatřilo americkému ministerstvu zahraničí, takhle je to jen smetiště plné lží." (Stanislav Govoruchin, velitel Putinova předvolebního štábu.)

V káhirském procesu hrozí uvěznění i agentovi C.I.A., jímž je předseda amerického Mezinárodního republikánského institutu Sam LaHood, syn U.S. ministra dopravy. U.S. státní tajemnice Hillary Clinton egyptské vládě domlouvá. Spravedlivý proces byl zatím odložen na duben.

Žena Moby Dicka: "Hrozí Amerika dělovými čluny a letadlovými loděmi?"

Mrtvá Kočka: "Ne, tvrději. Zastavením pravidelné platby zahraniční pomoci o ráži $1,5 mld. ročně."

Úterý 28. února 2012
V Česku jsou rozpracovány plány na stavbu 200 nových fofrníků. Nejdříve bude postaveno 25 vrtulí v Krušných horách. Na turistických cestách v okolí budou umístěny bezpečnostní značky: "Pozor na padající led." Podpora podporovaných zdrojů (krom zvýšení cen elektřiny, kterou platí přímo spotřebitelé) přijde státní rozpočet letos na 12 mld. Kč.

Lid si hodlá udržet životní úroveň navzdory neustálému zvyšování daní. Zatímco dnes dle OECD v oblasti "šedé ekonomiky" pracuje polovička práceschopných paracantů (kteří vyprodukují produkty za $10 bilionů ročně), do deseti let má jejich podíl vzrůst na polovinu.

Podle statistik US vlády je každý rok při couvání osobních vozidel zabito 200 lidí, z toho téměř polovina dětí do 5 let. Národní úřad pro bezpečnost provozu zasílá do kongresu návrh na povinné zavedení zpětných kamer do všech amerických aut do roku 2014. EU zatím podobný krok nezvažuje. Evropští výrobci aut jsou pro.

Žena Moby Dicka: "Taky by měl u nás platit zákon, že silnice nemají být děravé, zvlněné a propadající se, a to ani okresky 3. třídy. Rovněž zákon o sjízdnosti železničních přejezdů by se hodil. A o nepřípustnosti chybějících deklů od různých kanálů."

Mrtvá Kočka: "V Německu jsou silnice sjízdné i bez zákona."

Ministerstvo českých financí předkládá vládě návrh nového loterijního zákona, který odporuje evropskému právu. MF: "To je jenom názor legislativní rady vlády." Tentokrát je problematické sázení přes internet. MF míní, že Češi by měli sázet výhradně jen přes český internet. (Zatímco Rusové míní, že celý internet je americký…)

MF počítá, že minulý týden schválené "předdůchody", do kterých budou moci předdůchodci odcházet už od příštího ledna, sníží výběr daní o pouhou miliardu. (Nu, ta se uspoří právě nezvyšováním důchodů současných starodůchodců.) MF nepočítá, o kolik přijde zdravotnictví - stát má za předdůchodce platit zdravotní pojištění. Zde jsou dva drobné problémy: Státní rozpočet bude zatížen dalším povinným odvodem, ale zdravotním pojišťovnám to nebude stačit. Předčasný důchod byl původně plánován pro profese typu hutník, horník. Minulý týden odbory společně s vládou přesvědčily na tripartitě podnikatele, aby byl možný pro kohokoliv. Na předdůchod má přispívat stát i podnikatelé.
Stát: To znamená vyšší daně pro všechny, aby na to bylo.
Podnikatelé: To znamená vyšší ceny, anebo nižší platy (jejich nižší růst), aby na to bylo.

Žena Moby Dicka: "Taky by se mohly snížit současné důchody o 30 %, aby na to bylo."

Mrtvá Kočka: "Taky by se měl přísněji posuzovat výraz »rok kvalitního života«."

Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala: "To neřešíš. Už seš mrtvá."

Středa 29. února 2012, svátek všech přestupníků

Premiér Petr Nečas (ODS) po pravidelném zasedání vlády oznámil, že dostal od kabinetu "mandát nepřipojit se k evropskému paktu rozpočtové stability". Tento mandát je prý základem koaliční dohody. Média tvrdí, že "vládní koalice zatím nenašla shodu". Jinde zase Nečas tvrdí: "Vláda se shodla na tom, že výsledkem tohoto summitu, tohoto jednání Evropské rady, nebude podpis za Českou republiku pod smlouvou o fiskální unii." Zápis z jednání zatím není k dispozici.
Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg byl mazaně na zahraniční cestě v zahraničí (Švýcarsku) takže se jednání vlády neúčastnil. Pro Právo však sdělil: "Několikrát jsem zdůraznil, že postup považuji za mylný, že ČR neprospívá, ba naopak, a u tohoto názoru zůstávám."

Shoda je tedy dokonalá. Zejména s ČSSD, která považuje slovy svého stínícího ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka současnou činnost české vlády za "nečinnost": "Pokud bude současný stav nečinnosti vlády vůči EU pokračovat, reálně hrozí popření smyslu polistopadového směřování ČR k zapojení se do procesu evropské integrace, který se v současném globálně propojeném světě jeví jako jediná životaschopná alternativa pro ČR."

Severní Korea souhlasí s tím, aby jí Amerika vykrmila dvoumilionovu armádu ("zahraniční potravinová pomoc"). Za to zatím přeruší zkoušky svých balistických raket a nebude obohacovat uran na známých lokalitách.

Syrská armáda "zahájila operace" ve čtvrti Bábá Amr v Homsu. Ředitelka humanitárních operací OSN Valerie Amosová nedostala povolení ke vstupu do země.

USA se "smiřují s faktem", že případný útoku na íránská jaderná zařízení, ukrytá hluboko v hoře u města Kom se "neobejde bez jejich účasti" a bez jejich nových (největších nejaderných) bomb k ničení bunkrů.

Čtvrtek 1. března 2012
V Brně se po dvouleté rekonstrukci otevírá bývalé dětské rehabilitační středisko, stáje Rudé armády a sídlo Gestapa, a po drobných osm let i rodinná vila rodiny Tugendhat. Rekonstrukce za pouhých 174 mil. Kč se vydařila. Je podivuhodné, že přes všechny peripetie byla zachována onyxová zeď, vlastně rozsáhlé pláty polodrahokamu. Rekonstruktéry málem vomejvali, když zjistili, že po celou tu dobu "zeď" visela na zdi, přichycená odspodu zkorodovanými skobami.

Schodek letošního rozpočtu ČR páčí ke včerejšku 16,6 miliardy Kč.

MF přichází s "námětem, ke kterému ještě proběhne diskuse v rámci koalice": Energetickou daní by měl být zatížen i zemní plyn pro domácnosti, který je zatím od tohoto poplatku osvobozen. 1,5 milionu domácností by si tak celkem připlatilo 900 milionů korun. Také by se měla zdvojnásobit daň na elektřinu (pouhé procento zvýšení konečné ceny elektřiny). Od r. 2014 bude zavedena daň také na "topné oleje" (naftu k topení) a uhlí.

Daň za Ostravskou raketu se zatím neuvažuje.

Bilion eur, nalitých do eurozóny "křísí trhy jak živá voda". Inu - kde nic není, ani smrt nebere. (A kde je, tam bere i smrt.) Co ještě Kalouskovi nikdo neporadil: natisknout bilion korun.

Policie hodlá stíhat podezřelé podnikatele a úředníky  z kauzy Promopro. Tehdejšího ministra zahraničí Alexandra Vondru (ODS) zatím nikoli. Podle vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly je "v tomto případě znalecký posudek velmi důležitý".

Žena Moby Dicka: "Uvidíme, kolik se před soudem sejde znaleckých posudků."

Mrtvá Kočka: "A kolik jich bude připuštěno."

Ministr Vondra se stavěl za ministra spravedlnosti Pospíšila, který se marně snažil dostat rampuláky od kormidel.

Policie obvinila 17 členů pražské ČSSD z úplatářství. Měli vstoupit do partaje za prachy, za které pak prohlasovávali jednání podle přání svých pasáků.

Studie odborníků na extremismus pro ministerstvo vnitra počítá se čtyřmi tisíci "militantních neonacistů". Ti nejmilitantnější, jichž je si 400, jsou ochotni a schopni dopouštět se teroristických činů.

Hadí, prezident v Jemenu, slíbil zachovat zemi sjednocenou a nezávislou. Rovněž slíbil i nadále bojovat proti Al-Kejdě. Američani slíbili zvýšit příspěvek na tento boj z 30 na 50 milionů dolarů ročně.

Syrská armáda dobyla čtvrť Bábá Amr v Homsu, po té, co se z ní stáhly partyzánské osvobozenecké jednotky dezertérů.

Nizozemská "Klinika konce života" začíná poskytovat své služby s donáškou přímo do domu. Vlastně s odnáškou.

Italská vláda zavedla novou daň na luxusní auta. V Itálii se nedaří prodávat ani luxusní ojetiny, prakticky všechny míří do zahraničí: Ty lepší do Německa, Rakouska, Česka, ty hodně ojeté do Polska či na Ukrajinu. Slibný trh by mohl být - v Jižní Americe.

"V tuto chvíli mám docela pozitivní dojem z obrovské práce, kterou Řecko udělalo v posledních hodinách." (Christine Lagarde, přednostka MMF.)
Nemělo snad Řecko na své záchraně pracovat už celé poslední dva roky???

Mitt Romney vyhrál primárky na Floridě a získal tak 50 delegátů. Průběžné pořadí:  Romney 84, Gingrich 27, Santorum 10 a Paul 8.

Z kultury: Do českých kin přichází film Železná lady, jenž v neděli získal Oscara za make-up. Za roli Margaret Thatcherové zde obdržela Meryl Streep svého třetího Oscara. Recenzeti zvlášť oceňují "foukanou baronky".

Pátek 2. března 2012
Vrchní pražský státní zástupce Vlastimil Rampula odvolal odvolání náměstka vrchního státního zástupce v Praze Libora Grygárka. Grygárek k tomu potěšeně pravil: "Respektuji přání nezpochybnitelného vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly."

Vida, co jsme si mohli ušetřit výdajů za soudy. Rampula je "nezpochybnitelný", neodvolatelný, věčný - jako Kim Ir Sen.

"Možnost politické nejistoty v Rusku ustoupila, to investoři ocenili." (Chris Weafer, analytik, pro Financial Times, k výsledkům průzkumů, které dávají Putinovi v nedělních prezidentských volbách 58,6 % hlasů.) A což teprve za Stalina, anebo ještě dříve, za Mikulášů a jiných carů - ó jak bývala širá Rus stabilní! I jinde se stabilitě dařilo, třeba v arabském světě. Nu a stabilita severokorejského režimu je rovněž známa, a podporována ze všech stran.

Žena Moby Dicka: "Ano, stabilita samoděržaví, diktatur a genocidních států je pověstná."

Mrtvá Kočka: "Dokud se to neposere."

Pro zajištění stability otřeseného Homsu popravila syrská armáda 17 zajatců/teroristů.

1600 obyvatel Nového Jižního Walesu bylo evakuováno ze svých domovů kvůli povodním, které které teď řádí kolem Sydney. Přehrada Warragamba je už přeplněná, pod vodou jsou rozsáhlá území.

Přednostové 25 evropských zemí podepsali "Smlouvu o stabilitě, kooperaci a řízení". Tedy všichni z EU, krom zástupců Velké Británie a Česka.

"Tento pakt pomůže předejít opakování dluhové krize. Jsme rádi, že jsme naši zůsob, jak může být užitečný pro sedmnáct zemí, pro pětadvacet zemí i pro sedmadvacet zemí." (Herman Van Rompuy, přednosta Evropské rady.)

"Tato smlouva znamená významný díl naší globální strategie o obnovení stability evropských veřejných financí. Právě stabilita je nutný předpoklad důvěry, která je potřeba pro obnovení hospodářského růstu." (José Manuel Barroso, předseda Evropské komise.)

"Evropská unie, místo aby nejdříve dokončila vytvoření hospodářské unie, začala s unií měnovou a nyní i politickou. Smlouva je zbytečná a škodlivá." (Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze a ředitel Liberálního institutu.)

Sčuch EU si včera před půlnocí zvolil i na druhé dvouapůlleté období za prezidenta všech Evropanů jistého Hermana Van Rompuye. Je to odměna za jeho "vyjednavačské schopnosti".

Mrtvá Kočka: "A neviditelnost."
Podle HN Herman rovněž "odolal pokušení využít svého postavení k prosazování se na veřejnosti a zastiňování partnerů".

Sobota 3. března 2012
Žena Moby Dicka: "Dovolil, aby EU řídili šéfové dvou nejsilnějších zemí."
*******************************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

117 komentářů:

Schumacher řekl(a)...

Splašená myš : Po úspěšném zavedení demokracie a lidských práv v Lybii pokračujeme v Sýrii. Až je tam zavedeme, zavládnou tam mír a všeobecná prosperita s takovou samozřejmostí, že bude zbytečné o tom referovat. Jako například o Lybii. Kdo je další na řadě aby zmizel z mediální mapy světa ?

Harpyje řekl(a)...

Vy jste zaváděl demokracii a lidská práva v Libyi, a nyní v Sýrii, Schuhmachere?
»Znovu libyjský scénář« Zdá se, krvavá cena, již Arabové musí zaplatit za své »jaro«, nezná omezení. Po krveprolití v Egyptě, Jemenu, Bahrajnu a Libyi je i 11 měsíců staré povstání v Sýrii stále strašnější. (Haló Noviny)
Krizi v Sýrii prohlubuje Západ (Haló Noviny)
O tom, že zejména USA a jejich spojenci financují ozbrojená uskupení teroristů, včetně al-Kajdá, kteří představují syrskou »opozici« a zákeřně prolévají krev syrských občanů podle stejného scénáře, který použili proti Libyi, se úporně mlčí. (Haló Noviny)

Kopretina řekl(a)...

Úžasný zdroj Haló noviny, ruce by mi upadly, kdybych měla takový plátek vzít vůbec do rukou. Jinak Harpyje, nejsem klausovec, nepřebírám ideu homosexualismus a tak. Na Klausovi mi vadí jeho přátelství se Semínem, odporně nelidským člověkem, plný arogance a duchovní pýchy...

s.t.k. řekl(a)...

A to mi Vlastimil vyčítá šroubovanost...
Já se o ni krvepotně snažím - a tady tryská jako nezkrotná fontána floskulí a frází!

Jakub S. řekl(a)...

Mlok G. má v té své první větě možná celkem pravdu. I když takový Nixon...
A Haló noviny - no tak. Ty fakt myslíš, že ona je cituje jako vážný hodnověrný zdroj? Harpyje, jo? Je to proslavený, mezinárodně, plátek. Tím pádem nechť ještě dlouho vydrží! Holka, dyť je to neuvěřitelné. Dinosauři vydávají noviny!

Harpyje řekl(a)...

Mně toho na něm vadí poněkud víc. Každopádně gratuluji k novému místu. Asi jste neměla čas mrknout se na "diskusi" pod úvodníkem.
Hájková byla už kolem poledne opět silně podroušená, a tohle jsem si okopírovala:

VÁŽENÝ- spíše nevážený - RYBO:
Autor: V. Hajková Datum: 02.03.2012 13:27

Proboha- to jste tak blbý, že jste nepochopil- že jste pro mne tupým - žvanilem?? Nebudu na vaši - SOCANSKOU - tupost reagovat! Víte jsem ochotna kdykoli - s kým koli diskutovat- ale s vámi NE! Několikrát jsem tu nabídla diskuzi přes skype- kdy diskutující - nemá čas, zjištovat názor své strany- a nedokáže - říci ten svuj názor! pŘEDSTAVTE SI- - ŽE NIKDO Z LEVIČÁKU - si nedovolil- se do přímé diskuze - pustit? Víte - co by napsal komoušský dobytek .- HOFMAN s jením "f"- - kdo by se s ""domovnicí" bavil?? Jak ví toto ¨- prase kým jsem?? Jak je možné- že tolik lidí - mu : HÝKAJÍ " - JAKOU MÁ PRAVDU?? Patříte mezi tyto blby - "" SMEČKY KOMOUŠE - Hofmana? -:)))))))))))))))))))))

Jakub S. řekl(a)...

No tam se musím mrknout. To je kouzelná kulturní vložka!
Ale já jsem včera procházel pár dní z 2009 na Psu. Ohromen jsem zíral nad tou šíří i obsáhlostí diskusí. Jichž jsem se účastnil mnohem víc, než jsem měl v paměti. Ještě vedle svého Zvířetníku. Jak je to závratně dávno, mes amis.

informace řekl(a)...

No já taky. To je na zarámování a i případné uplatnění pro ty.co nemají takovou výřečnou enfazi.

Harpyje řekl(a)...

Celý Pes upadl.
Pan redaktor se snaží, seč může. Nejhorší ale je, že osobně zasahuje do některých diskusí, a uráží diskutéry, kteří si dovolí vyjádřit názor, lišící se od jeho. Jaký arogantní fracek to je, jsi nakonec zažil na vlastní kůži.

informace řekl(a)...

Pod úvodníkem je 33 stránek plků, bezobsažných, nesmyslných, prázdných. kdo to má číst? Já zásadně diskuze pod články nečtu, když ke článku nemám co říct. K čemu by mi to bylo?

Kopretina řekl(a)...

Děkuji, na diskusích budu už jen sporadicky, takže se s Vámi možná rozloučím, končí mi flákačka.

Jakub S. řekl(a)...

Čím větší je kdo nula (je nula kvantifikovatelná - ?), tím větší má většinou - ne vždy - puzení ke slovnímu průjmu, vyjadřování se ke všemu pod sluncem: teď mi napadá, že doufá v přechod kvantity v kvalitu. Což není, jak upozorňuju všecky už věky, vynález M-L. Navíc opojení, že to můžu činit 1) zadarmo, 2) anonymně, je asi, jak vidět, neodolatelné. Srdečně závidím. Musí to být přímo Ersatzsex. To míním zcela vážně a doslova, sím. Taková dokonalá prostá ničím nekalená radost, radost.

Jakub S. řekl(a)...

Jasně. Pinkat, ať jsme ráno v reálném světě realit svěží a reálně živá a opravdu (z)dravá. Rozkaz! Rozuměno?

STK řekl(a)...

Tak mě napadá:
Toto zde je Šamanův blog. On ho založil, on se něj stará, on zaň odpovídá. Když ho bude někdo iritovat, bude tu trollovat nebo dělat flamewar* - bylo by moc od věci, kdyby takové lidi poslal do "džu"?
Myslím, že ne. Na Psu je to podobné. Jakýkoliv blog totiž není tak zcela veřejným prostorem. Pokud někdo chce absolutní svobodu projevu, nechť si založí vlastní blog a zodpovídá se zaň před zákonem. Zaplatí si vlastní kupé ve vlaku, kde pak nemusí dbát na spolucestující - ti jsou tam jenom z jeho vůle. Když se jim tam nelíbí, můžou si maximálně vystoupit.
Zdá se mi totiž, že "Pes" neztrácí úroveň - tu ztrácejí jeho komentátoři. Registrace se ukázala jako zcela neúčinná. Pár prudičů a trollů totiž dokáže znehodnotit jakýkoliv blog. Takže na NP už delší dobu čtu jen články. On ten hostinskej, který dbá na to, aby mu hosté nesvinili v lokále je sice obviňován ze surovosti, ale v lokále to má útulné a lidé tam rádi "posedí", pokecají, ve vší slušnosti se třeba i pohádají, ale jdou spát bez pocitu křivdy, bez nenávisti.
====
*/ Flamewar se vyznačuje zvláštním účelem zasílaných příspěvků – cílem je protivníka nikoli přesvědčit, ale porazit, případně naštvat. Pravý „flame“ bývá úmyslně nepřátelský a urážlivý k oponentovi a flamewar roste dalšími reakcemi, které opět mají podobu flamování. Průvodním rysem takové flamewar bývá zhoršení sociálních vztahů v komunitě.(Wiki)

Jakub S. řekl(a)...

Flamewar: představte si, že já jsem to slovo neznal. Já! No vidíte. Co už.

Kopretina řekl(a)...

Svatá pravda. Cílem bývá diskutéra ponížit, zesměšnit, urážet a deptat ho, ničení úrovně diskusí, dávat ponižující nálepky a vyprovokovat jiného diskutéra do varu...

informace řekl(a)...

V Itálii si všichni libují, jak je rázná a výkonná úřednická vláda. V parlamentu Montimu všechna opatření schválejí, a když se jednalo o liberalizaci a o úpravu trhu práce a strany dodaly k návrhu zákona spoustu návrhů na změny a úpravy, zakročil prezident a tak zákon poslanci schválili jedním šupem.
Dokonce, držte se, Berlusconi přišel s návrhem, ža by i politická vláda by měla být vládou národní jednoty, totiž velkou koalicí hlavních politických stran. Zni to pěkně, ale jak se dají Pd dohromady s Berlusconim, když mu do nedávna nemohli přijít na jméno. Prý to dobro státu vyžaduje.
Kladný účinek Montiho vlády je pozorovatelný hlavně na finančním trhu, spread mezi německým bundem a italským BTP klesl na 300 bodů. Je nižší než španělský. Nátlak spekulace značně polevil.

Jakub S. řekl(a)...

S p a t ! Nebo mě zas máš na svědomí. Neodmlouvat!

Kopretina řekl(a)...

Ač nemám příliš v lásce komunistu Hejla (není to nálepka, sám se kdysi ke KSČM přihlásil, tak na Hájkové příspěvek zareagoval vtipně...

Re: VÁŽENÝ- spíše nevážený - RYBO:
Autor: P. Hejl Datum: 02.03.2012 13:30
Teda, Drůbežárny Karlovy Vary sa rozjely...

informace řekl(a)...

Jenomže dívat se, jak se ten druhý bezmocně vzteká, je taky zdrojem zábavy. ne zrovna ušlechtilé, ale za to značně obveselující. Lepší jak sklenička vína.

Jakub S. řekl(a)...

No je to tak, co si budem říkat. Lepší než šutrem do hlavy.
A úřednické vlády vůbec nemusí být špatné. U nás ani za první republiky ani v devadesátých nebyly, přece. Monti, zdá se mi, to montuje šikovně. Ale esi se smontuje ta zvláštní koalice... su teda zvědavý!

s.t.k. řekl(a)...

Já bych volil raději to víno, Informace. Pokud je někdo rozhořčen dlouho, je to podívaná spíš smutná, protože dostat se do takové role vyžaduje mít v sobě jistý druh sebemrskačství. Tady se dá přece vždycky odejít - takže...
Ale otrávit - to ano. To oni zase umí. Ale každý má v knihovně ještě pěkných pár knížek, které nečetl. A PC má tlačítko EXIT.

informace řekl(a)...

No, vidíte, Jakube,
už začínají různí opinion makers mluvit o národní hrdosti. Že se musí Itálie vzchopit, aby se mohla s hrdým čelem a klidnou tváří dívat ostatním do očí. Teď začali opravdu stíhat daňový únik a různé podvody, jako na př. falešné invalidn důchody. V Neapoli přišli na třicet lidí, co prý okradli invalidní úřad o 4 miliony euro. Jak je to možné, nechápu. Kolik asi pobírají měsíčně?

informace řekl(a)...

V Neapoli říkají: Cummanare e' piu' dolce del fottere. Kdoví jestli političtí lídři se vzdají dobrovolně této slasti.

informace řekl(a)...

Já to neříkám, STK,
o zdejších štamgastech, ale všeobecně. Nakonec se tady na blogu zase všichni usmíří.

informace řekl(a)...

Na Sicilii zase: “Megghiu cumannare ca futtiri”

Větší vlastenec řekl(a)...

Božínečku, já se raději přiznám bez mučení : Jsem nejen zlýzlýzlý, ale taky hloupý.
Neboť jsem se právě snažil najít tlačítko EXIT na svém PC, pak na klávesnici - a nic. Tak jsem požádal o radu imperialisticko-židovský internet - taky nic.
No nic. Nechám raději hledání, nebo se z toho poexituji.

A.S. Pergill řekl(a)...

Já jsem toho názoru, že vila Tugendhat je naprosto názornou ukázkou impotence moderní architektury: Odlidštěná ratejna, závislá na strojních ovladačích (při vypnuté elektřině tam ani nezatáhnete záclony nebo nezatemníte ložnici), bez jakékoli lidské intimity.

STK řekl(a)...

Vlastimile,
zapomněl jsem podotknout (speciálně pro Vás): tlačítko s názvem EXIT možná na svém PC nenajdete. Ale rozhodně tam máte tlačítko s touto funkcí. Nahrazuje se často znakem X v pravém horním rohu - máte-li výdobytek zvaný Windows. Kdyby nebylo zbytí a nic nepomáhalo, zkuste stroj vyhodit s vyššího patra budovy. Je to sice definitivní, ale té funkce určitě dosáhnete.

Slunce v duši Vám přeje STK.
(Nemáte-li, tak kdekoliv jinde cokoliv jiného.)

stk řekl(a)...

Pro Pergilla:
Možná ani ne tak krize moderní meziválečné architektury jako "moderního myšlení" tehdejší doby. Vila byla navržena a postavena pro určitého člověka a jím byl návrh i realizace zaplaceny. Architekt se podle mě snažil tam dostat všechno podle přání zákazníka - i potomci prvního majitele tvrdí, že si zadavatel vilu velmi pochvaloval.
===
To, co je opravdu hrůza a estetický i funkční horor jsou prosklené krabice obložené lakovaným hliníkem, které se stavějí dnes a říká se jim - různě.
Chodím kolem takového "soukrabicí" zvaného Nová Karolina do Ústavu a přemýšlím, jak tam navést velké letadlo plné kerosenu.
(Pilota bych nechal v poslední chvíli vyskočit. Za sebeobětování to nestojí.)

Větší vlastenec řekl(a)...

Ještě bych podotknul, že tzv.Vilu Tugendhat navrhnul Němec na objednávku Žida-buržuje.
Správně, velmi správně jsme Židům a buržujům majetek humánně znárodnili, správně jsme dědičné nepřátele odsunuli.

Po našem opětovném vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem (čili žido-euroamerickými výmysly) z tzv. Vily Tugendhat uděláme opět něco užitečného. Mateřskou školku například, konírnu pro koně Ruské armády osvoboditelky apod.

A pak se bude tančit všude !

informace řekl(a)...

Při tom povídání o vile Tugenbund jsem si vzpomněla na článek, který jsem četla asi před patnácti lety v Architectural Digest, o slavné vile Savoye švýcarského architekta Le Corbusiera, která měla být manifestem nového pojetí bydlení. To číslo A.D. jsem doma nenašla, ale na webu se mi podařilo vyhledat článek jiného autora. O vile vám psát nebudu, totiž o pojetí architektury veleslavného Le Corbusiera, to najdete na Wikipedii, i historii vily
http://en.wikipedia.org/wiki/Villa_Savoye
Co v různých oslavných článcích o průkopnictví, originalitě, uměleckosti L.C. při návrhu a provedení vily nenajdete, je informace, že vila byla od samého počátku prakticky neobyvatelná. Jak vyplývá z dopisů manželky majitele madame Savoye, do vily zatékala voda, když pršelo a to do celého prvního patra. Následkem toho se na stěnách dělala plíseň. Do garáže v přízemí prosakovala voda z vedlejší studně, takže byla nepoužitelná. V domě byl neustálý průvan, protože srolovací okna (což nevím, jak vypadala), netěsnila. Ústřední topení nestačilo dům vyhřát a v obytné části se roztříštila vejpůl skleněná rozdělovací stěna. Jestli je to všechno, nevím, přečtěta si článek http://lacapannainparadiso.blogspot.com/2012/02/la-scatola-di-le-corbusier.html .
Takže majitelé vyhrožovali architektovi soudem.
Vila, postavená mezi 1928 a 1931 rokem, byla od r. 1940 neobývaná a pomalu chátrala. V r. 1958 se stala majetkem francouzského státu (jestli ji stát koupil nebo znárodnil, to nevím). Po dlouhých diskuzích co s ní, kdy různí architekti navrhovali její zboření, byla nakonec v r. 1965 prohlášena za národní památku a nakonec restaurována. Restaurační práce trvaly dvanáct let.
Le Corbusier nikdy nepřiznal, že se jednalo o neúspěch, o krach, pokud jde o obytnou architekturu, prohlásil, že je to umělecké dílo, abstraktní škatule ne-architektury.

Kopretina řekl(a)...

Kočka, která cvičí...
http://hobby.idnes.cz/ocicat-je-nefalsovana-domaci-kockovita-selma-ktera-dokonce-i-aportuje-12r-/hobby-mazlicci.aspx?c=A090726_121426_hobby-mazlicci_mce
Kočka do bytu...

Kopretina řekl(a)...

http://hobby.idnes.cz/ocicat-je-nefalsovana-domaci-kockovita-selma-ktera-dokonce-i-aportuje-12r-/hobby-mazlicci.aspx?c=A090726_121426_hobby-mazlicci_mce

Schumacher řekl(a)...

Jistěže, Harpyje. A až to rozjedu v Íránu, budete mrkat na drát! Demokracie a lidská práva jsou mým oblíbeným obchodním artiklem určeným pro všechny země, kde se něco důležitého těží nebo mají důležitou strategickou polohu. Mnohé mé zboží ke své škodě odmítají. Jde mi výlučně a nezištně o jejich dobro. Proto jim ho sypu shůry. Když na mě střílejí, dá rozum, že se musím bránit. Konat dobro je hrozně namáhavé a nevděčné. Vente si takové Rusko. Ne a ne si nechat domluvit. Hned se ježí zbraněmi. A přitom to s ním myslím tak dobře. Velká země, velké problémy. Rozdělil bych ho do malých zemiček. Do takových je vývoz demokracie a lidských práv snadnější. A užitečný. V mnohých se lecos důležitého těží. Co by si s tím tam sami počali? K čemu by jim to bylo ? Kdo jiný naž já lépe než všichni ostatní ví jak s tím prospěšně naložit ? Jo,jo, šíření demokracie a lidských práv je tuze nevděčný úkol.

Jakub S. řekl(a)...

Pergille, stk mne předběhl. Ad Tugendhat-Tugend (to sem sím právě vynaleznul, jsa odpočat, su nezvládnutelně genitální: Ctnost Tugendhatů! Musím honem přibrzdit.) Vytýkáte architektovi, co jest vytýkati (pokud vůbec) stavebníkovi. V dnešním Relaxu LN je dlouhý velmi zajímavý rozhovor s jednou dcerou Tugendhatových. A já o tom hodně vím, jedni dědečci tehdy bydleli 50 m od nich, druzí 200 m, přitom viděli z oken celý ten svah. A já jsem jednu poznal a koneckonců su kunsthistorik a znám kolegy z pamáťáku aji MM či MmB. A sám jsem taky pro pamáťák dělal. A hele, záviďte: na podzim jsem s mým nejst. vnoučkem-šesťáčkem procházel ten opravovaný objekt ze všech stran a povídal, zapletl do toho dědečky a babičky jeho dědečka(!), pak jsme šli do úúžasné designové kavárny... a on prohlásil, že se rozhodl, že bude architektem. Zatím na tom trvá a obdivuje čistou funkc. či dnešní nejlepší tvorbu. Myslíte, že je normální? Jinak je normální nadšený skaut a košikář.
Odbočil jsem, tož jenom tlg: intimní menší a malé prostory tam ovšemže jsou taky, no tak - ! A ty holčičky + rodiče tam bydleli normálně a šťastně a nelitovali toho.
Dneska si lidi bohatí jak tehdá oni postaví zdařilou renesančně-barokní haciendu s pergolami, terasou, arkýři a balustrádovými schodišťátky a klandry s věncem garáží, bazénů a divných nad- i podzemních prostor... jedna je na kraji Luhačůvek, říkám jí Dům u sedmi trpaslíků. Od začátku neobydlená, jen udržovaná. Toto mé označení převzala nadšeně i místní mně nakloněná inteligence. Tož tak.

informace řekl(a)...

Teď teprv jsem si všimla, že jsem místo Tugendhat napsala Tugenbund - tajná liga ctnostných, založená v prusku počátkem 19. stol.
Ještě žw si toho nikdo nevšiml.

Harpyje řekl(a)...

Ale všiml.

Harpyje řekl(a)...

Cestou na summit

S trochou fantazie si lze představit rozhovor, který se mezi oběma muži ve vlaku cestou na summit odehrál.
Cameron: „Jsme vděčni za vaši podporu, Slovinsko bylo vždy dobrým spojencem“.
Nečas: „Pane premiére, naše země se ale jmenuje Česko…“.
Cameron: „No ano, ovšem Československo…“ Obrací se s otázkou v očích ke svému tajemníkovi.
Tajemník: „Pane premiére, jak řekl už lord Chamberlain, když přijel z Mnichova, to je ta daleká země, o které nic nevíme“.

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-pehe.php?itemid=15783

s.t.k. řekl(a)...

...a místo Camerona si můžeme dosadit jakéhokoliv premiéra mnohem větší země než je ta naše. Téma schůzky není důležité, důležitý je úhel pohledu na tu směšnou zemičku obklopenou horami. Kotlinka... Takže se nedivte: když okamžitě poté, co se naši politici vyjádřili k podpisu negativně, byla čeština vyškrtnuta ze seznamu jazyků. do kterých by se tato úmluva měla přeložit. "Když chtějí vědět, co podepisují, ať si to přeloží, hobiti zatracení..."
A EU zase ušetřila "podstatnou částku" za překlad. Tak tomu bych docela rozuměl.

informace řekl(a)...

No tak Vám musím poděkovat za nečekanou diskrétnost.

Harpyje řekl(a)...

Ale je dobře, že se Nečas nenechal zlomit, že, vážený STK?
"Rozhodnutím zůstat mimo evropskou rozpočtovou smlouvu premiér David Cameron oslabil postavení Británie v Evropě. Vyplývá to z redakčního komentáře, který po pátečním summitu EU otiskl britský list The Independent. " :-)))
Ten článek není želbohu na netu. http://www.lidovky.cz/the-independent-cameron-oslabil-postaveni-britanie-v-evrope-plx-/ln_zahranici.asp?c=A120303_172847_ln_zahranici_ani

Kopretina řekl(a)...

Petr Nečas má celkem zajímavý článek
http://virtually.cz/journal/?q=node/5210
Jak jsem si Nečase vážila, v tomhle zklamal, v čem nám pomůže spojenectví s Velkou Británií? Jenže to je vliv Bátorovské lobby a to dokonce na EUportalu mluví o Nečasovi jako o "lhářovi" a zrádci českých zájmů. Nečas se brání "diktátu Merkozyho", ale podléhá "diktátu Camerona" a Klaus by nás dotáhl k "diktátu Putina"...

Jakub S. řekl(a)...

S, Cesta na summit je kou-zel-ná! A - lze si představit, ano...
Právě se vracím... klid. Pouze z Velkého (kdysi největšího v Č.S.R.) kina, z úchvatného téměř desetioskarového čb němého velkofilmu o natáčení němých filmů The Artist. Naprosto dokonalé zmrtvýchvstání konce dvacátých let, stovky statistů (dělal jsem, toho si všímám), desítky dobových fordek a GM a všeho, kostýmy 1*, a navíc dojemná strhující story Fairbankse zkříženého s Valentinem a sexy (no v t+ěch šatečkách tehdy to není kumšt!) kočky a ovšem happy end... Hrajou to pět dní a krutě přehnali naděje, bylo nás tam dvaadvacet. Za 119 káčé, blbci. Mohli dát polovic.

STK řekl(a)...

Ale Harpyje! [;>))
Vždyť víte, že v tomhle ohledu není se mnou rozumná řeč. Uparty Polak! Nesnáším poručníkování jako osoba ani jako člen "Kotlinkového Hobitstva".
Posilování nebo oslabování pozic jsou jen kecy komentátorů. Ani nebudu hledat protinázor. Pro mě je podstatná ta škrtnutá položka hned poté, co Nečas poprvé řekl ne. To byl pro mě ten rozhodující příznak "arogance moci".
"Jen počkejte, vy čeští Niemandi!" - to přesně ten škrt znamenal. Abychom se lekli své vlastní "šílené odvahy" nepodepsat něco, co tehdy ještě ani nebylo zcela sepsáno.
Abych Vás potěšil: Božínku, Harpyje, myslíte, že nejsem aspoň třikrát měsíčně vystaven nátlaku lidí, kteří si myslí, že mají nade mnou navrch? Že ho nepoznám? A že se z něj "poonďám"?
Já si brblám pořád upravené Palackého heslo: Byli jsme před EU, budeme i po ní!
P.S.: Už se těším, co za to na mě za to vymyslí Vlastimil!

STK řekl(a)...

...bylo nás tam dvaadvacet. Za 119 káčé, blbci. Mohli dát polovic...
Bylo by vás tam potom dvojnásobek?

===
Bohužel, to, co se dneska vydává za zábavu* "středního proudu" vychovává diváka k naprosté idiocii. Takže i divácký vkus je idiotský. A už to tak asi zůstane. Ani v mladých totiž není chuť něco jiného poznávat, chápat. Ti 4%ní to nevytrhnou. Protože musím konstatovat, že mezi gayi a lesbami je kulturní povědomí (skutečné, ne hrané) tak asi 33%, ten zbytek tu "kulturnost" hraje, aby se neocitnul "mimo hru".
Mezi "hetéráky" sotva 8%. Inu - máme mnoho jiných zájmů. Třeba se rozvádět. Jak jsem se dočetl, Češi jsou v rozvodovosti na čestném druhém místě v Evropě. Hned za Rusy.

*/ nemůžu ani se stisknutými zuby napsat slovo "kultura".

Jakub S. řekl(a)...

- ale všiml, dobře. praštilo mě to totiž přes oči: tyto tajné, polotajné, státní, řádové, fémové atd. spolky, sdružení, svazy v pruské / německé / říšské historii doslova berou dech, když se do toho dostáváte. Snad někde ve velké knihovně získáte něco unikátního - Paul Winkler: The thousandyear Conspiracy. Secret Germany behind the Mask, Scribner´s, NY, 1943, Stačilo ještě vyjít v létě 48 aji česky: Německé spiknutí. Mám u postele. Jako šílený román psaný v deliriu. Junkeři, Freischöffen, akad. gildy, turneři, Alte Kameraden, Arijský(!) Wandervogel, Bismarckjugend(!), Siegfriedjugend, Svaz věrných, Svaz Grál, Nesemitský(!) svaz, spousta Říšských svazů, svazy žen, brannosti, národní výchovy, věrných, přátel Eddy(!), německá víra... promiňte. Fascinuje vás to? Jako mě? Fakt to chci vědět. To je ale jen asi desetina, a to jen známých. Úspěšně utajené nefigurují nikde, ovšem. No - ?

stk řekl(a)...

Ještě poznámka k tomu, čemu se říká moderní kultura.

Harpyje řekl(a)...

To je Jakube, ona pověstná německá Vereinsmeierei.
Tugendbundů bylo, pokud se nemýlím, povícero. Ten nejpozoruhodnější byl Tugendbund zur „Pflege der Freundschaft“ der Henriette Herz (sionistky, jak by řekl Vlastenec, která později konvertovala k protestantismu. Její literární salón frekventovala spousta významných osobností. Bratři von Humboldtovi, Ludwig Boerne, Friederich von Gentz, Jean Paul, a, a ...

žibřid řekl(a)...

Pokleslost takových funkcionalistických vil oceňují jen samozvaní intelektuálové. Naopak vojíni sovětské armády hned poznali co je to za šancajk a ustájili ve vile koně.
Co vedlo ale Gestapo k tomu, aby se ubytovali ve vile, která představovala typickou židovskou kulturu, bohužel netuším. Pravděpodobně nedůslednost propagandy? Předpokládal bych, že názor nacistů bude stejný jako komunistů.

Mimochodem, Pergille, pravděpodobně uznáte, že Vaše vlastní domácnost je na elektřině závislá dost možná více, než tehdejší Tugendhat.

Informace, co píšete o vile Savoy, je pravda. Ale nějak to vypadá, že vila je podle Vás ošklivá proto, že do ní zatéká...

A.S. Pergill řekl(a)...

To STK
Ona ta vila Tugendhat byla pomrvená i po ryze řemeslně stavitelské stránce: Začala praskat ne proto, že tam byli za války gestapáci a po ní sovětští koně. Měla prachsprostě špatně stavebně udělané základy, které ruply a jedna půlka se začala odsouvat od té druhé. Prostě "navrch huj, vespod fuj"; to tady platí prakticky doslova.

Anonymní řekl(a)...

Bohužel, ani pan Nečas nenašel odvahu, aby celé té sebr.. schůzi řekl na plnou hu.. ústa : K tomu, co tady chcete podepsat, jste se včichni závázali před deseti lety (max 3% rozpočtový schodek, max 60% kumulované zadlužení). A kdo to porušil jako první? A pak si dal schválit, že on "může"? A kdo z vás tyto podmínky splňuje dnes? Vemte se za ruce, na kolena, a jděte všichni do brusele.


Jenik

informace řekl(a)...

Jakube,
těch tajných spolkú a společností bylo tehdy po celé Evropě velké množství, nejen v Německu. Byly v Řecku, Itálii, Francii, Rusku. Revoluční a protirevoluční.Zvlášť se rozmnožily po Vídeňském kongresu. Tugenbund se mi tam vloudil podvědomě, protože jsem se soustředila hlavně na vilu Savoye.

Žibřide,
vilu jsem viděla jen na fotografiích. Ale o tom, že tam tekla voda z terasy a dokonce i do vany v koupelně psali jak v A.D. před patnácti lety, tak letos. Musíte uznat, že mít vodu v domě,jak v bytě tak v garáži, za který jste zaplatil pěkné peníze, není nic moc příjemného. Kromě toho, jak si pamatuju z A.D., mohli na terasu po rampě vyjet autem. Bude to tedy umělecké dílo, ale měl si je L.C. postavit za své.
L.C.byl také designerem nábytku. Když jsme zařizovali byt, chtěl nám majitel obchodu vnutit jeho chaise long místo gauče, že prý to dá bytu originální vzhled. A nechtěl tomu rozumět, že se nám to lehátko do bytu naprosto nehodilo. Tenkrát bylo velice v modě.
Takže, když jsem četla po létech o jeho neúspěchu s vilou, řekla jsem si, kdoví jakou nástrahu mohlo v sobě to lehátko skrývat.

informace řekl(a)...

Pokud jde o podpis smlouvy o stabilitě, kooperaci a řízení, jde hlavně o podání signálu mezinárodní finanční spekulaci o jednotném postupu Evropy, její solidaritě a snaze o dosažení finanční stability. Že všechny státy nedokáží podmínky splnit, se ví už teď, ohlásilo to už Španělsko. Jde o iniciativu, která nebude a nemůže mít okamžitý účinek po finanční stránce. To bylo již několikrát řečeno.
Je to tedy spíš politický signál. Po finanční stránce se čelí nátlaku finanční spekulace zásahy ECB, poskytnutím likvidity bankám. A pak značný účinek bude mít nedávné rozhodnutí International Swaps and Derivatives Association, která stanovila, že v případě restrukturace řeckého dluhu nebudou swaps na řecké dluhopisy vypláceny. Tedy finanční společnosti, které kredity pojistily,hlavně německé a americké banky, ušetří něco jako 3,25 miliard dollarů. Doplatí na to hlavně malí spořitelé, kteří si dluhopisy nakoupili (prý 16 miliard euro), aby na řecké krizi vydělali.
Nečas pak podepsal dopis dvanácti, v němž se navrhují kroky k oživení evropské ekonomiky. Takže Česko nezůstalo izolováno, jak tu někteří jásají nebo zase lkají.

A.S. Pergill řekl(a)...

Informace,
pamatuji si, jak kdysi přišli svazáci (SSM) na gymnáziu s iniciativou, že se všichni budeme pilně učit a dodržovat studijní řád. Soudružka ředitelka, jinak kovaná komunistka spíše stalinského typu, jim vysvětlila, že tohle je povinnost studentů gymnázia a nechť si tedy vymyslí něco, co by bylo nad/mimo rámec těchto povinností.
Obávám se, že soudruzi z brusele mají úroveň těch 16 - 17 letých gymnaziálních svazáků.
A přijmout závazek, o němž už předem vím, že ho nebudu moci dodržet, to není "ukázka pozitivní vůle", ale ukázka totální idiocie. Sorry.

informace řekl(a)...

Pergille,
já bych se na to dívala jinak. Ještě před několika týdny byla situace skutečně dramatická, finanční spekulace ohrožovala i jiné státy než Řecko, i samo Německo. Pamatujete si, že jedna aukce na německý bund zůstala bez zájemců? Nikdo je nekupoval, musela je koupit německá státní banka. Spread mezi německým bundem a italským desetiletým BTP vylezl na 600 bodů.
Státy eurozony musely nějak reagovat, vztyčit nějaký "firewall" proti spekulaci. Politika, jak bylo už mnohokrát konstatováno, je proti finanční spekulaci prakticky bezmocná. Nemůže zasáhnout do trhu derivátů a spekulace s nimi. Nemá na to prostředky a nějaká snaha je legálně společně vytvořit probudí hned křik zastánců volného trhu, že je to omezování svobody podnikání.
Co tedy politikům zbývá? Dát jasně najevo spekulantům, že eurozona je jednotná, solidární a že učiní nezbytné kroky ke stabilizaci a to kontrolou státních rozpočtů (co taky může jiného kontrolovat, když na to nemá pravomoc).
Už to podepsání smlouvy, které také neproběhlo bez diskuzí a téměř roztržek, bylo prvním signálem pro spekulanty. Dalším byla snaha států eurozony, jako na př. Itálie, uvést státní rozpočet do pořádku, často i drastickými opatřeními. V případu Itálie politika úřednické vlády Montiho měla během dvou měsíců za účinek značné ochlazení situace - spread se snížil na 300 bodů, tedy klesl o polovinu.
Je jasné, že kromě politických kroků, jako ten společný dokument, bude zapotřebí reagovat i na finančním trhu a to v rámci kompetencí ECB, nebo vytvořením záchranného fondu a spoluprací s MMF. Pád eura by byl mezinárodní fianční katastrofou. Na tom se shodují všichni. Euro je v mnoha zemích měnovou rezervou, vedle anebo namísto dolaru.
Žádnou idiocii v podepsání smlouvy nevidím. Je to akt, který bude muset být následovně upraven. Ale první signál, že se eurozona a Unie mají vůli společně se bránit, už byl vyslán. A také už zabral.

Větší vlastenec řekl(a)...

Je to tak, drahý soudruhu a soukmenovče Pergille :
Ta „slavná“ EU smlouva o stabilitě atd. je v podstatě novodobým Marshallovým plánem. Účast na ní by naši vlast zatáhla do Evropy, do Euroameriky.
To samozřejmě žádný opravdový český vlastenec nechce - my se chceme vrátit do bezpečí a klidu; chceme se vrátit do dob, kdy tzv.Rom byl Cikán (a jako s takovým jsme s ním nakládali), do dob, kdy Žid byl prostě Žid, a muslim náš spojenec proti soinismu a imperialismu.
A brzy se do těch krásných dob vrátíme. Pak se bude zase tančit všude.

informace řekl(a)...

Dalším krokem italské státní banky k omezení spekulace nad dluhopisy je rozhodnutí prodávat příští emisi on line přímo malým soukromým investorům. Tak zůstanou dluhopisy doma, mimo mezinárodní spekulace.

informace řekl(a)...

To jsem pochopila, ale dodávám, že ani článek nestojí za nějaký komentář.
Situace se neustále mění, ale komentátoři melou pořád to samé.

stk řekl(a)...

To Pergill:
Ale až přejde ten počáteční návštěvnický boom a budu náhodou v okolí Brna, stejně se na to monstrátko půjdu podívat. Příliš mnoho jsem o něm četl a viděl hodně fotek. Chci si k té slavné vilce "čuchnout" osobně.

Jakub S. řekl(a)...

Pozor, tam se objednává, a dopředu! Nemůžou totiž logicky vodit vilou výpravy po dvaceti lidech, že. Ovšem i zvenku lze něco málo vidět. Jinak Blekfíld čili Černá Pole jsou má rodná čtvrť a jako takovou ji pořád chápu, jakkoliv tam už přes šedesát let nebydlím. Ta vila je tqkový solitér - já tomu říkám koláž: vystřižená odjinud a vsazená tam. Jako Kongresové centrum pí Jiř. v mém městě teď třeba,

informace řekl(a)...

Putin vyhrál volby. Po sečtení hlasů v 14,5% volebních okruhů počet hlasů "per l'ex agente del Kgb" je 61,8%, píše il Corriere. Celá Moskva je plná policistů, jsou zablokovány ulice na hlavní moskevská náměstí a kontrolovány vchody do metra, aby se zabránilo manifestacím. Z venkova prý přijela nákladní auta, aby policii pomáhala. Hluboká matička Rus báťušku Putina miluje.

Jakub S. řekl(a)...

Ano... e finito con una delusione. Skončilo to zklamáním, že. Čekalo se (?), že jeho výhra bude výrazně méně výrazná. A je to zas výhra absolutně absolutní, byť nižší. Abyste viděli, že nejsu typický inťoš, jak je všichni tu prezentujete (víceméně právem) - mám potřebu být přímý: a demokracie de na Rusi už zas plnou párou do p ---e. A de o to, že nezastíraně, otevřeně, urážlivě přímo. A pomalu se pude po těch, co se teď moc zviditelnili. Dyť stačí číst úžasnou Petru Procházkovou v LN, že.

informace řekl(a)...

Já jsem si žádné iluze nedělala. Co chcete, aby se v Rusku změnilo? Venkov prý pro něj hlasoval masově. Je to jejich báťuška car, co je vyvedl ze smuty a postavil na cestu umírněného samoděržaví.
Nic jinho Rusové neznají buď smutu nebo samoděržavije.

stk řekl(a)...

Když se skamarádíte s Rusem, počkejte s jeho definitivním hodnocením, až se pořádně napije. Protože ne ve víně, ale ve vodce je pravda. Vysvětlí vám, že okolní státy Rus se dělí na ty, které už ruské byly a na ty, které ruské teprve budou. Že Češi žijí jen díky tomu, že to Rus chtěl.
Ruská duše je široká ale jaksi jednostrunná. Pán nebo otrok, nic mezi.
A to mají takových spisovatelů a básníků a muzikantů a malířů a vůbec. Ale ti se opíjeli jen občas. Za střízliva podávali zprávy o svých "těžkých ránech opilců".

Ale stejně je člověk chápe mnohem líp, než ty "kluky islámský..."

informace řekl(a)...

Zajímavé je, že Putin dostal sice
63,75% hlasů, ale také, že hlasovalo jen 65,3% voličů. Nevím, jaké procento se dosahovalo při jiných volbách, ale tahle cifra ukazuje, že buď o volby nebyl zájem, anebo že těch 36% je ze značné části proti a tak se vyjádřili tak, že nešli hlasovat.

informace řekl(a)...

Hlasovalo pro něj 45,1 milionů občanů RF.
To taky stojí za úvahu.

Anonymní řekl(a)...

Pane Jakube S.
Co je dle Vás ta demokracie? Jestli nevíte, to je jenom o demokracii povrchně plácáte, tak nemusíte odpovídat. Jestli neplácáte, tak si zkuste promyslet zda ta Váše demokracie je vhodná pro všechny lidi všech států. V té odpovědi na můj dotaz, nejenom Váši odpovědi, bych prosil žádné urážky a narážky. Ja take nikoho neurážím. To, že se Vám moje názory nelíbí, není urážka!
Mnoho Lásky a Moudra Vám přeje Hledající

informace řekl(a)...

Podívejte se, tady je mapa regionů RF s jdnotlivými volebními výsledky.
http://italian.ruvr.ru/2012_03_05/67568609/

informace řekl(a)...

Klikněte na Risultati a pak na Regioni. Objeví se mapa.

Větší vlastenec řekl(a)...

Hleďme - Hledající slepé kuře konečně našlo zrno !
Ano, demokracie (demokracie bez přívlastků, tzv. HOLÁ) je vhodná jen pro naprosté minimum lidí - v podstatě jen pro vykořisťovatele euroamerického a židovského původu.

Všichni ostatní lidé všech států požadují demokracii S PŘÍVLASTKEM - dle místních podmínek d.socialistickou nebo islámskou.

A my ji všude zavedeme, po našem vítězství nad multikulti, Euroamerikou, kapitalismem, demokracií a globálnem : My Slovani na našem území (od tzv.Japonských ostrovů přes celou Velkou Rus po ostrovy britské, býv.území USA a Kanady) zavedeme osvědčenou socialistickou demokracii, naši spojenci Muslimové na tom svém (zbytek světa) tu svoji.

A pak se bude tančit všude !

informace řekl(a)...

Vážený Hloubající nad Světem,
o tom, že každá kultura si vykládá demokracii podle svých tradic, o tom nepochybuju. Jestli je aplikovatelná na všechny kultury, o tom zase dost pochybuju. A to proto, že často tradice, kultura, zvlášť když je těsně spjata s náboženskou vírou, prostě pojem a principy demokracie není pro svou podstatu schopna vstřebat.
Tak třeba Rusko. Do počátku 18. století žilo v kulturní a i náboženské izolaci, chtěné a důsledně aplikované. Nějaké vyjímky, kdy se chtěli carové dostat do bližšího vztahu se západní Evropou, jako na př. Ivan Hrozný, který se chtěl oženit s neteří anglické královny, jsou docela nepodstatné. "Moskva třetí Řím a čtvrtý nebude." to je leitmotiv ruské autokracie a církve. Rusko se dostává do styku s Evropou až za cara - imperátora Petra I. Ten, aby vyvrátil staré mravy, ostříhal brady bojarům, svlékl je z kaftanů, poslal jejich syny studovat na západ, zmodernizoval vojsko, postavil válečnou flotilu, zavedl novou ruskou azbuku namísto staroslověnské, podporoval i vzrůst nové literatury podle západních vzorů. Petr I se sice snažil dostat Rusko do Evropy, ale zároveň vládl zcela absolutisticky. Později v Rusku vládla dokonce Němka, Kateřina II, ale jako absolutní monarcha podle ruských tradic, i když písemně koketovala s osvícenstvím.
V r. 1917 tam proběhla revoluce, která měla být realizací myšlenek západní politické filozofie - marxizmu. Nechme stranou, jak proběhla. Po Leninovi přijde do čela státu další absolutní monarcha - Stalin, který dovádí absolutní moc až k tyranii. Sedmdesát let poté dojde k rozpadu imperia, ale zároveň i k t.zv. smutě, nepokojům, politické nestabilitě, ekonomickému úpadku. Zakročí KGB, která spolu s oligarchy nastolí další absolutizmus, aby uvedla stát do klidu.
Kdy mělo Rusko nějaké delší významné období, aby tam mohla zapustit kořeny myšlenka a hlavně praxe demokracie? V devatenáctém a na počátku dvacátého století se tam sice diskutuje o politice, o nových směrech politického myšlení, ale nic z toho se pak neuplatí. Po Napoleonově tažení na Moskvu vznikají v Rusku skupiny prozápadně orientovaných intelektuálů nebo mladých důstojíků, t.zv. zapadniki, někteří se sdruží do tajných společností Petrohradské a Moskevské, a kteří plánují svržení monarchie. Proti nim se staví zase tradicionalisti - slavjanofilové, kteří hájí zuřivě starý ruský způsob vlády a života. Již v organizaci vesnické obščiny a miru vidí základy socializmu, který je podle nich hluboce zakořeněný v ruské duši, která považuje cara za svého batjušku, který se stará s otcovskou péčí o všechny.
V Rusku vždycky převládala t.zv. slavjanofilská duše, což více méně znamená autokratickou vládu a skloněné hřbety poddaných.
Mohlo dojít k nějaké podstatné změně v těchto volbách?

Jakub S. řekl(a)...

Urážka však, přinejmenším zbabělost a pohrdání, je, když vystupuju jako Anonymní. Že... Howgh.

informace řekl(a)...

Tak moc bych se nad bratry Slovany, spojenými rodem, jazykem, kulturou,společnými zájmy, neradovala. Oni totiž ti kořenní Rusové Čechy za Slovany nepovažují. Češi jsou podle nich Slovanům cizí, jsou Němci.
Ten názor jsem slyšela víckrát, hlavně z úst ruských emigrantů.

Anonymní řekl(a)...

Možná ten zaostalý hloupý Rus neví, jak by měl správně demokraticky hlasovat. Možná si ani neuvědomuje, že je historicky předurčen k ohnutému hřbetu a poslušnosti "báťuškovi". Možná ten nezodpovědný Rus dokonce netuší, kolik vrásek svojí volbou zase přidělal všem pravým demokratům na celém světě. Nicméně ten hloupý zaostalý nezodpovědný věčně ožralý Rus si bohužel zcela určitě a velmi dobře pamatuje, jak se měl on a jeho rodina za panování Západem velebeného demokrata Jelcina (pardon, Yeltsina vlastně!) a jak za zlořečeného kágébáka diktátora Putina. Někteří si dokonce pamatují i to, jak se tehdy (za vlády demokrata Yeltsina) hledělo zvenčí na jejich zemi. (Považte, takové slovanské zpátečnictví!) Velká škoda, že ten hloupý Rus většinou nečte Lidové noviny (co po nich taky chtít, po azbucích, jsou rádi, že po pár stakanech přelouskají svoji vlastní haťmatilku), ona by jim Petra Procházková v nějakém svém zpravodajsky zodpovědně vyváženém článku už vysvětlila, jak mají demokraticky správně volit a co je pro ně skutečně důležité.

informace řekl(a)...

Ale vážený Anonyme,
nehádejte se zbytečně. Místo invektiv uvádějte fakta.
Jaké procento lidí v Rusku má příjmy pod úrovní minima nutného pro přežití? Jaký majetek má Putin osobně? Nemluvě už o majetku skupiny jeho oligarchů. Psaly ruské nezávislé noviny, že je nejbohatší člověk v Evropě. A teď i nejmocnější.
Právě že při volbě Putina má velkou váhu nacionalizmus. Ten úpadek jejich "velikoj děržavy" na mezinárodním poli tenkrát skutečně těžce nesli.
No tak teď mají demokracii v putinském vydání. Nechal si to odhlasovat parlamentem a tak zůstane na místě kormidelníka dalších šest let.
Demokracie je mrtvá, ať žije demokracie!

informace řekl(a)...

Kdybyste, vážený Anonyme,
nemohl ta data najít, dávám Vám k dispozici čísla uveřejněná Vasilijem Kononenko.
Zdroj: Ria Novosti, překlad do it. pro blog resistenze.

"Secondo dati dell’Istituto di Progetti Sociali e della compagnia di sondaggi “ROMIR-MONITORING”, in condizione di povertà si trova circa il 60% della popolazione adulta della Russia. I sociologi hanno stabilito che i redditi della “classe più bassa” della popolazione non superano i 110 dollari mensili. Molti non dispongono nemmeno del denaro per alimentarsi. La maggioranza dei poveri vive in campagna, mentre il grosso dello “strato più basso” è occupato nel settore statale. Il gruppo più povero è quello dei pensionati."
"Circa 60% dospělého obyvatelstva se nachází ve stavu chudoby ... některým peníze nestačí ani na stravu..."
Další si doluštěte sám.
Jsou to sice údaje o stavu před pěti léty, ale situace se jistě nezměnila natolik, abychom mohli hovořit o nějakém hromadném zabezpečení obyvatelstva.

Anonymní řekl(a)...

Jaké hádání??? Já tady vylévám svůj demokratický žal nad hroznými (správnější by bylo nepřípustnými, ale vím, na to doba ještě zcela nenazrála) výsledky voleb a hledám příčiny. Zaostalost a hloupost Rusů, zpátečnický slovanský nacionalismus, nedostupnost Lidových novin. Potěšitelnou skutečností je alespoň existence ruských nezávislých novin. (To jsou ty, které píší stejné informace jako Lidové noviny? Alespoň vzdáleně?) Paprsek pravdy může zasvitnout mezi zaostalé, nevědomé Rusy. A výsledky jsou, pravda, vidět už nyní. Ve velkých městech, v Moskvě např. - soupeř diktátora Putina, Gennadij Zjuganov, obdržel celých 19% hlasů, zatímco v celkovém součtu pouze 17%.
Nu, mají Rusové, co chtěli. Demokracii v putinském vydání. Parlamentem si to nechal ten diktátor prohnilý odhlasovat! To demokrat Yeltsin, blahé paměti, ten se s nějakým parlamentem nemazal.

informace řekl(a)...

Tisková agentura TM News uveřejnila v září minulého roku:
Russia/ Poveri cresciuti di 2 milioni in un anno,
15% popolazione vive con meno di 5 euro al giorno
15% obyvatelstva má denně k dispozici míň jak 5 euro denně.

Anonymní řekl(a)...

No, vždyť to říkám, hloupý Rus neumí pořádně číst, natož italsky, takže nemá šanci se dozvědět, že za demokrata Yeltsina se měl vlastně lépe. Musí se chudák spolehnout na svou prochlastanou paměť a jak potom mají ty výsledky vypadat.
Teprve až v Rusku zavládne taková demokracie jako v nejsvobodnější a nejdemokratičtější zemi na světě, pak teprve bude 15% jeho obyvatelstva odkázáno na potravinové lístky (stav z července 2011, když jsme u té statistiky...)

informace řekl(a)...

Ale velevážený Anonymní,
jestli jste nějaký zažraný příznivec Putina, tak to nemá cenu Vám tu lepit nějaké dokumenty. Běžte se tam podívat sám, na opuštěné a rozpadající se závody na Sibiři, nebo na opuštěnou chátrající automobilku v Togliattigradu. Při předloňských požárech vyšlo najevo, že v celých okrskách nemají ani hasiče a že se tam nemohla protipožární služba ani dostat, protože přes řeku nejsou po desítky kilometrů mosty.
Běžte se podívat na ty "radi Christa", co prosí o almužnu.
Nevěřící Tomáš anebo propagandista?

informace řekl(a)...

A mrknou se Vašnosto Soudruhu,
na novou vilu Putina, která stála miliardi dolarů. Fotografie uveřejnil ruský WikiLeaks, site potom policie zatemnila.

http://www.lettera43.it/foto/6713/il-castello-dello-zar.htm

To je bydleníčko, co?
Každýmu podle jeho potřeb, že jo?

Anonymní řekl(a)...

Ano, ano, na Sibiři to začíná, ve městech to bude pokračovat a v Moskvě to skončí. Rozpad, požáry, bída, žádné mosty. A může za to ten hnusný diktátor Putin!!!
Už aby tam zavládla skutečná demokracie. Pak bude most přes každou řeku co dva kilometry, 15% obyvatelstva bude mít denně v potravinových lístcích celé 4 USD namísto 5 EUR (mají, mají Rusové co dohánět!) a všichni se budou moci svobodně i osobně zajet podívat do zemí se zavedenou skutečnou demokracií na vzkvétající města a nespoléhat jen na nějaké
fotografie.

informace řekl(a)...

Ale jste mi nějak povědomý Soudruhu Vašnosto. Neznáme se náhodou odněkud?

Schumacher řekl(a)...

STK ano, žijeme jen díky tomu, že Rus chtěl. Jsme klikaři, že spor o to vyhrál Rus a ne Němec, který nechtěl. Jistě, Rusovi lze lecos vytknout, ale rozhodně ne to, že měl v programu nás vyhubit nebo případně ty zbylé vhodnější zotročit. V tom, při všech složitostech zákoutí jeho duše a občasné opilecké vnucování, je naň splehnutí. V opilém Rusovi může být víc lidskosti než ve střízlivém Němci. Když má dobrou náladu. Kdržto Němec jedná na befehl, bez ohledu na náladu. Na befehl by přivedl k utracení nejen psa, ale i vlastní babičku.

Anonymní řekl(a)...

Pochybuji, že bych měl tu čest, Soudružko Informace. Do vzkvétající demokratické Itálie jsem toliko dvakrát za svůj život zavítal žádnou tak uvědomělou demokratku tam nepotkal.

informace řekl(a)...

No, to teda můžeme říci oba dva, že jsme měli štěstí.
A co říkáte tomu, Soudruhu Vašnosto, že v Petroburgu pořád rodiny bydlí v komunálkách? Víc rodin v jednom bytě se společnou kuchyní a koupelnou?
Ale ta Putinova vila, to je luxus, co? Na jiných stránkách zase byla fotografie kohoutků v koupelně ze zlata. (Ony ty fotky oblítly svět. Jakto že jste je neviděl? Ale vyrazily Vám dech, co?)
Každému podle jeho zásluh.
Čest v 26:00, soudruhu!

Anonymní řekl(a)...

Neviděl jsem fotografie vily toho diktátora, Soudružko Demokratko Informace. Patří-li však podle Vás jejich zhlédnutí k nutné výbavě každého správného demokrata, neprodleně tak učiním. Dokážu si ale představit, že nebýt tohoto ohavně okázalého luxusu, možná již dnes by 15% obyvatel Ruska mělo denně 4 USD v potravinových lístcích namísto 5 prašivých EUR.
A to bydlení, jak píšete, to je úplná tragédie. (Mmch, Petroburg je nějaké demokraticky posměšné nové označení bývalého "Petrohradu"? Abych ho taky správně označoval.) To jistě za demokrata Yeltsina nebylo. Poučit by se zaostalí Rusové mohli např. v Hong Kongu, demokratické výspě na potemnělém východě, kde se bydlí již zcela moderně. Absence diktátora má nepochybně na kvalitu a dostupnost bydlení blahodárný vliv.

Moby Dick řekl(a)...

Ad: "Zajímavé je, že Putin dostal sice 63,75% hlasů, ale také, že hlasovalo jen 65,3% voličů. "

To v nejdemokratičtější republice Svazu, v Čečně, kterou car Putin osvobodil od islámistických teroristů, přišlo k volebním urnám 99 % nadšených voličů, kteří dali svému báťuškovi 100 %. Anonymní volby proběhly i na Mezinárodní kosmické stanici, kde v místním volebním okrsku hlasovalo dokonce 100 % občanů. Výsledky neznám, jsou přece anonymní.

>>:))

informace řekl(a)...

Vážený Vašnosto:
Санкт-Петербург до 18 [31] августа 1914, до 26 января 1924 — Петроград, до 6 сентября 1991 года — Ленинград, с 1991 года Санкт-Петербург,
česky Sankt-Petěrburg.
Trochu jsem si to spetla s italským názvem San Pietroburgo.
Takže, stále ještě asi 20% tam žije v коммуналкаx, jak se říká tomu společnému bydlení. A to vím z vlastní zkušenosti, sama jsem s těmi osobami mluvila. A to bylo jak za Jelcyna tak i teď za Putina.
Beh, máte k tomu zase nějakou vtipnou poznámku?
A na tu vilu se podívejte.
A podívejte se taky na recenzi knihy Maši Gessen: The Man Without A Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin
http://www.guardian.co.uk/books/2012/feb/26/vladimir-putin-masha-gessen-review

STK řekl(a)...

Hodnotíme, rozebíráme, uvažujeme...
Houby! Žvaníme! Čekal snad někdo jiný výsledek? Opravdu?
===
Obuvníkovi:
Myslím, že kdyby vyhrál Germán, jeho plány by se změnily. Zjemnil by je, protože velká říše potřebuje odstupňovanou přízeň centrální moci. A pro Teutony jsme pořád pochopitelnější než Ivan. Protože žijeme vedle sebe už strašně dlouho a moc si toho o sobě nenalžeme. Známe se jak staří, mrzutí manželé. Myslím, že bychom fungovali stejně jako tady v Kotlince: nárazníkové pásmo. A překladatelé z Germánštiny do Slovanštiny. (Nemyslím řeč, ale životní postoje.) V tomhle kontextu nechápu, proč si Němci tak příšerně zasedli na Źidy. Šoa. Leda by potřebovali "exemplárního nepřítele". Chytré to od germána ale nebylo. Historicky se tím znemožnil.
P.S.: Všimněte si společných rysů komunismu a nacismu. Není jich málo.

informace řekl(a)...

A víte, že v jednom volebním okruhu v San Jekaterinburgu Putin volby prohrál? Umístil se na druhém místě za Prochorovem.
http://www.nr2.ru/ekb/376189.html

informace řekl(a)...

STK,
podle Vás"Hodnotíme, rozebíráme, uvažujeme...Houby! Žvaníme!"
Teď jsem právě vyslechla žvanění o ruských volbách v TV a to na vysoké úrovni. Mezi diskutujícími byl velvyslanec RF v Římě A. Meškov, šéfredaktor listu la Repubblica, Ezio Mauro, politologové, italští profesoři rusistiky.
Nakonec s jistými rozdíly ve formulaci svých názorů - se shodli na jedné tézi, na té, co jsem tu prezentovala já ráno (což není moje téze, ale téze ředitele Ústavu historie ruské Akademie věd, kterou zastával už na počátku příchodu k moci Putina) a totiž, že Rusko nezná jinou formu vlády než autokracii (samoděržavije) nebo smutu (bezvládí, zmatek, revoluci). Žádná třetí cesta neexistuje. To tvrdí nyní ruský velvyslanec Aleksej Meškov, v Rusku není možná demokracie západního typu, protože venkovské obyvatelstvo je hluboce tradiční a novoty nepřijímá, bojí se totiž násilných přeměn, revoluce. Podle velvyslance lídr opozice A. Navalnyj a jeho straníci představují právě hrozbu nové revoluce, jako byla v devadesátých letech ta Eľcynova - revoluce kriminální (jak ji nazval velvyslanec), která rozvrátila Rusko. Je nutno nedávat této opozici prostor pro manifestace a protesty, v Rusku stačí malá hrstka dobrodruhů, aby rozvrátila stát a společnost, jako Lenin a bolševici v 1917 (sic! přesná slova velvyslance). Dlouhá doba Putinova mandátu - šest let a pak dalších šest bude-li znovu zvolen, zajistí Rusku na dlouho stabilitu a klid.
Problém může nastat, když z nějakých příčin Putin ukončí svůj mandát dřív. Může pak nastoupit nová smuta? nepokoje, nepořádky, revoluce?

Člověk má dojem, že se v Rusku za celé století nic nezměnilo. Na jedné straně je malá hrstka opozice, západníků, která chce změnu. Na druhé tradiční venkovská (kresťjanskaja) Rus', která věří v cara - jasnoje solnyško a o moderní Rossiji nechce slyšet. To je přesně tatáž kontrapozice jako v devatenáctém a na počátku dvacátého století. Kresťjanskaja Rus' kontra elitární prozápadní Rossiji.
Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. Řekl to, jinými slovy i velyslanec, potvrdili italští rusisti.

A nakonec, Putin má prý v zahraničních bankách uloženo 40 miliard dolarů. Velvyslanec to nedementoval. Psaly o tom už všechny noviny, asi to bude pravda.
Někdy je to užitečné nějaké to žvanění vyslechnout.

STK řekl(a)...

Nic proti pěknému pokecu, Informace.
K tomu je hospůdka U hřbitova přece stavěná. Já jenom, že všichni, kteří aspoň maličko sleduji situaci v Rusku, museli výsledek vědět aspoň týden dopředu. A pro stabilitu a rozvoj Ruska je (myslím si já) Putin vhodnou osobou. Navíc: v Putinově kampani (aspoň podle těch střípků, které se dostaly až do Kotlinky) je vidět jednak vliv Goebbelsovy školy a taky něco z amerických presidentských kampaní. Promyšlená bombastičnost.
I kdyby bylo několik % hlasů zfalšováno, na zpochybnění Putinova vítězství to není. Na druhém místě byl komunista Zjuganov. To by byla mnohem horší volba, i když by 18% Rusů jásalo.
Ona vláda "snesitelného diktátora" je pro lidi lepší, než bezvládí. Viz "Arabské jaro 2011". K čemu byly ty tisíce mrtvých? Co vyhrála Evropa rozbitím Kaddáfiho režimu?

Podobně i v Kotlince se ozývají hlasy, volající po vládě silné ruky. Protože v autoritativním režimu jednak není tolik selhání a zákulisních bojů (lidé mají strach), jednak se o nich tolik nedozvíme (je cenzura).
Celkem je větší klid, než v tzv. "demokracii". Proč tzv.? Protože v ní rozhoduje většina a ta nemusí (a velmi často ani nemívá) pravdu.

Jakub S. řekl(a)...

x) Ano, v Rusku bylo 1917 bolševiků ("většinových"!) pár promile.
x) Nezadržitelný vzestup... nádherná parafráze. A na místě.
x) Ale nejde o to, přece, že by člověk to vítězství nečekal. T a k hlúpí, kúrňa, zas nejzme! Ale že to procento je jasně větší než očekávané.

Jakub S. řekl(a)...

- nepravděpodobný. Ale vy ovšem hned víte, proč: Bert Brešt...jistý Artur Ui.

Anonymní řekl(a)...

Splniv svou demokratickou povinnost a zhlédnuv fotografie oné nestydatě diktátorské vily, jsem zpět. (Jen mi tam maličko chyběl zpupný diktátor pyšně na odiv dávající svůj přepych. Třeba bude na jiných fotografiích, tak pobuřujících, že obletí nejen svět, ale i Měsíc a možná i Venuši.) Jsem nadšen Vaším mlčenlivým souhlasem s názorem na směřování ruského bydlení směrem k demokratickému Hong Kongu. Tam, ano tam je pokrok, tam by se měla vyvíjet zaostalá ruská země.
Jako každý správný demokrat teď však jedním dechem čtu, přímo nedočkavě hltám zodpovědné zpravodajství Petry Procházkové, informující nás přes Lidové noviny silným písmem o všech demonstracích proti Putinovy. Je to tak ... silné, tak bezprostřední, že si tyto zprávy zaslouží scan a zachování i pro budoucí generace.

informace řekl(a)...

A hele, už se znova ozval náš Vážený soudruh Vašnosta.
Já jsem si také prohlédla na webu, jaké je bydlení v Hong Kongu a našla jsm, že tam jsou nejdražší byty na světě. Po N.Y., Londýnu, Paříži a Moskvě!!! Tak tedy alespoň pokud jde o ceny, je RF na správné cestě. O kvalitě moskevských bytů se v článku nehovořilo. Ale asi v Moskvě budou mít všechny vymoženosti jako ti ostrovní Číňani. Že to nebude jen spekulace, co vyhnala ceny nahoru. A pak také psali, že boháči celého světa nakupují v Hong Kongu byty, aby tam ulili peníze. Že by se z Moskvy stával nový daňový ráj pro neplatitele dani?
To by byl jistě také značný pokrok na cestě k zlodějskému kapitalizmu, že?
Doufám, že jste si také přečetl výroky ruského velvyslance v Římě o podstatném sklonu ruského venkova zůstat věrným starým patriarchálním tradicím ruského samoděržaví, což ho vedlo k masovému hlasování pro Putina.
Trochu mi při tom cosi neštymuje. Sovětští soudruzi po sedmdesát let vytvářeli, ztvárňovali, vychovávali nového člověka - člověka socializmu a najednou po tolika letech přijdou na to, že místo pracovitých kolchozníků, překračujících plány a hrdých traktoristů, úspěšných chovatelek vepřů, odměňovaných stalinskými řády práce, jsou na venkově pořád staří "krest'janě v lapt'jach", co se modlí za cara bat'jušku? Kam všichni ti socialističtí člověci zmizeli?
A teď si představte, že jsem našla v ruských novinách zprávu o mezinárodním kongresu GF2045, co se konal v únoru t.r.(Global Future), kde ve videu ruský futurolog hovoří o tom, že vedle všech možných technologických vynálezů bude zapotřebí do r. 2045 vytvořit nového ruského člověka, člověka globální budoucnosti. Přetvořit jeho jeho myšlení, psychologii, etiku.
Nezadali si nějak moc krátký termín? Udělat z patriarchálního venkovana v láptích nového globálně uvědomělého соревнователя?
Jistěže na to budete mít nějaký osvícený názor.

Jakub S. řekl(a)...

Studená hrůza.
Tak vytváření dalšího Nového člověka. Ono to několikagenerační vytváření Člověka komunismu něchvatílo. Ukovat, uhníst, smontovat Nového golema - mankurta - vzorného bezchybného vykonavatele pokynů shora. Strojového spokojeného budovatele čehokoliv, co se mu kdy tehdy implantuje do mozku. O tom už jsme jaksi čítali. Bože chrani!

Anonymní řekl(a)...

Ale no tak samozřejmě, že si majitelé nechávají za takové bydlení poctivě zaplatit. Přece nenechají používat bydlení demokratické budoucnosti (doufám, že jste se též podívala, vážená Informace!) nějaké socky za pod-tržní ceny!
A ruský člověk je bez debaty zaostalý a hloupý, to tady píšu poněkolikáté, na tom se samozřejmě shodneme. Nicméně, potěšitelné jiskřičky pokroku se objevují i v Rusku. Jak uvádí zodpovědné zpravodajství úžasné Petry Procházkové, demokratický odpůrce diktátora Grigorij Javlinskij na jedné z demonstrací proti Putinovy uvedl:
"Brzy si vynutíme nové volby a zvítězíme!"
Ano, to je závan skutečné demokracie západního typu! Takové, která takto zvítězila v Gruzii a žel jen na krátký čas i na Ukrajině. Nicméně pro Rusy stále tato opravdová demokracie západního typu není vhodná, neboť zaostalý ruský hlupáček v laptích, modlící se denně k báťuškovi, si nejspíš pořád nemoderně myslí, že demokracie znamená respekt menšiny k názoru většiny.

informace řekl(a)...

No,mně z toho bylo taky jaksi nevolno, když jsem to poslouchala. Mrkněte se, Jakube, a hlavně si poslechn+te to video, co je na stránce.
Конгресс GF2045 v únoru t.r. v Moskvě
Новая эволюционная стратегия для человечества
http://gf2045.ru/?autoplay=1#video

informace řekl(a)...

Ale, jakou nejapnost tu zase tvrdíte, Velevážený Vašnosto(ale takhle vybrat si nějaký nickname to né?)
ruský mužík je ten nejchytřejší člověk na světě. Pochopil, že nejlepší ze všeho je držet se svých láptí a batjuški cara. V něm je skryta všechna ruská síla, přímo rezervoár vší pozemské síly. Nic ho nezlomí, ani kolektivizace, ani záběry do filmu, kde ukazují statné hrdiny traktoristy a mladé kolchoznice, co za zpěvu častušek sklízejí jablka.
Co se týká paní Procházkové, nšl jsem v Lidovkách jen dva její komentáře. Byly asi v obvyklém průměru.
Pokud jde o Putina, nebyl přítomen při fotografování vily, protože se nacházel na Kavkazu na lovu užovek.

Jakub S. řekl(a)...

Č e h o ? !

Anonymní řekl(a)...

Lovil chráněné užovky a páral těhotným laním břicha. Jestli o tom nenapsala Petra Procházková, tak určitě Jaromír Štětina - bylo to ostatně na Kavkaze.

informace řekl(a)...

Ale kdepák, Vy novinářská drbno. Vlad. Vlad. vedl na Kavkaze výpravu, která měla chytit a zachránit tak před vyhynutím potomka prvních hadrosaurů. Byla to výprava plná rizika a nebezpečí a V.V. opět měl příležitoat podat důkaz své odvahy a síly.

Schumacher řekl(a)...

STK, jen jestli by na ono "zjemnění" byl čas. Heydrichův utajený nástupní projev byl jednoznačný. Souhlasím co se týče Putina. Nejvíc nasral tím, že nedovolil parcelaci Ruska mezi jednotlivé oligarchy propojení s cizími zájmy. Jednoznačně dal najevo, že Rusko si o svém přírodním bohatství i nadíle bude rozhodovat samo. Rusko potřebuje silnou centrální vládu. Nemusí být ideální, stačí, že bude rozumná a přijatelná. Chápu, že se brání proti rozesíracím snahám a to i ne "v rukavičkách". Být to podle pravdoláskovníků, už by se topilo v občanské válce. Co se týče kritizované vnitřní politiky a politiky ve vztahu k "blézkému zahraničí", připomínám praktickou politiku "nejdemokratičtější" mocnosti světa na svém středo a jihamerickém dvorečku i jinde ve světě. Při pozorování praktických důsledků mám otázku, jestli "demokracie a lidská práva" jsou ideálem a autentickým cílem nebo jen aktuálně užitečným nástrojem imperiální politiky.

Jakub S. řekl(a)...

Toto stojí za zamyšlení, úvahu, rozbor. A diskusi, ovšemže. A jsa z toho města co jsem, rád prohlašuju, že dobří přemýšlející obuvníci furt eště nevyhynuli!
21.30 Vltava: Sen o mně od Karla Sidona!!

informace řekl(a)...

Kyrenaika vyhlásila svou autonomii.
Libye se začíná drobit.
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/asie-a-oceanie/vychodolibyjska-kyrenaika-vyhlasila-autonomii_227323.html
http://www.welt.de/politik/ausland/article13907202/Oelreiche-Region-in-Libyen-erklaert-sich-fuer-autonom.html
Itálie z toho má zamotanou hlavu.

Jakub S. řekl(a)...

Itálie? A kdo jiný? Jak by ne. Dyť je to její odvěká zájmová sféra. A málo lidí u nás ví, že Talijáni tam stihli postavit spoustu nádherné skvostné moderní architektury. Nechci se radši zajímat, jaký by\l/je její osud...
Stejně jako např. frantíci v Maghrebu. Jo vlastně, zapoměl jsem, že kolonialismus je sprosté slovo, sorry... eště že nemáme povinné pokání, jak mi nedávno vylíčila přítelkyně - velmi úspěšná emigrantka (zastupuje zájmy konzumentské obce jednoho státu na jihu US): na zasedání advokátní komory byla čtvrthodinka těžkého pokání a proseb o odpouštění čer- pardon, tzv. Afroameričanům. Když pravila, že její národ ani stát nikdy nikoho nekolonizoval, tak že ona nebude, nastal závan chladu, citelné odtažení od ní... a bylo zadělané. A trvá to...

Anonymní řekl(a)...

No samozřejmě, vážený Jakube S. - to strašnosměšné povinné pokání Euroameričanů se nás Slovanů naprosto netýká.
My jsme opravdu NIKDY a NIKOHO nekolonizovali, neutlačovali, nevyháněli, nepronásledovali. My jsme NIKDY a NIKOHO netrestali za jeho původ, politické přesvědčení, náboženskou víru.
Ba právě naopak - kam jsme přišli, tam jsme šířili naši kulturu, nejlepší kulturu na světě. Vždy a všude jsme napravovali nepravosti sociální i rasové, odstraňovali jsme tmářství, šířili osvětu.

Prostě - správně se Vaše přítelkyně vydělila z masy těch blbých a nevzdělaných neslovanských bělochů, našich dědičných nepřátel. Jen tak dál.

Světu mír !

Větší vlastenec řekl(a)...

U Kalininova kníru !
Omylem jsem odeslal příspěvek jako "Anonymní".
Za nedopatření se omlouvám všem vlastencům a vlastenkám.

Schumacher řekl(a)...

Kyrenaika...není náhodou v oné části Lybie, kde se těží něco důležitého ?

Jakub S. řekl(a)...

- beztak.
NE?! Poslouchejte: ecodays. Já chci taky mít takové nápady! Žárlíím!!

žibřid řekl(a)...

Informace,
ještě se vracím k ploché střeše. Níže posílám pro zajímavost link na nejstarší realizovanou plochostřechou stavbu v Praze, rok 1912. Nevím o tom, že by do ní někdy nějak zásadně zatékalo.

Jestli je Savoy nebo Tugendhat špatně postavená, není to problém ploché střechy obecně. A, opakuji, jsem přesvědčen, že špatně zvolené technologie při realizaci nemají vztah k estetické kvalitě díla. Je to jako kdyby se obraz stal mazaninou tím, že spadne ze zdi:-)


http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Praha,_Dejvice,_Ministerstvo_kultury_%C4%8CR.JPG

Větší vlastenec řekl(a)...

Nanesu jinou analogii staveb s obrazy :
Řada starých olejomaleb zčernala či rozpraskala - obrazy jsou dnes prakticky zničené. Důvod? Špatně zvolená technologie resp. materiály (především krycí lak).

Řada krásných staveb moderní architektury byla "uživatelsky nepřátelská" - vinou přílišné "rozmáchlosti" architektů. Ve funkcionalistických vilách bývalo obyvatelům zima. Skleněnými střechami o malém spádu (F.L.Wright) zatékalo. Atd.
Což je špatně - stavba má jinou funkci než socha.
Lze se dokonce setkat s názorem, že teprve pokrok stavební techniky a technologií posledních desetiletí rehabilitoval předválečné architektonické výboje.

A už kurňa musím spát. Pokud bude dnes jen trochu hezky, budu muset lézt po ŠIKMÉ střeše (na Žižkově, pětipatrový dům z 90.let 19.století). Někudy zatéká do půdních vestaveb; asi špatně provedeným oplechováním komínů.
Jestli se nevyspím, jestli špatně uvážu uzel ... tak si pár zdejších diskutérů oddechne.

Čest a Nazdar !

informace řekl(a)...

Žibřide,
myslím, že všechny ty nedostatky vily Savoye, o kterých píše ve svém článku Enrico Bardellini (historik umění a architektury) budou spíš vinou nedbalého nebo neodpovídajícího provedení než návrhu architekta. V Itálii v posledních desetiletích skoro všechny víceposchoďové stavby končí terasou a ne střechou. Náš dům má terasu, vedlejší také, terasou končí i supermarket naproti, co postavili asi před deseti lety. A dovnitř neteče. Zřejmě to závisí na materiálu a provedení.
Bardellini píše, že u vily nebyly okapové roury, perimetrální zdi byly příliš tenké, chyběl gravitační kontakt s půdou. Co je gravitační kontakt, nevím, nejsem znalec, ale z výčtu nedostatků vyplývá, že kámen úrazu byl v provedení, použitých materiálech.
Nevím, nakolik se pak architekt podílí nebo rozhoduje o způsobu realizace svého návrhu, nakolik je naopak volba materiálu svěřena staviteli. Z dopisů madame Savoye spíš ale vyplývá, že Le Corbusier měl hlavní slovo i tady. Zaráží konstatování, že rodina Savoye tam prakticky nikdy nebydlela a že se původně pomýšlelo na zbourání vily jako nefunkční a že jen jméno slavného architekta vedlo k rozhodnutí ji restaurovat.
I to, že restaurační práce trvaly dvanáct let, hovoří o nedostatcích nebo nepromyšlenosti způsobu, jak návrh realizovat. Což by měla být vina, podle Bardelliniho, architekta. Nakreslil pro svou dobu revoluční innovativní návrh bydlení, podle jeho vlastního výroku použitelný všude na světě od Evropy až po argentinské pampas (in luoghi molto diversi del Mondo, fino alle Pampas argentine) jako prototyp bydlení, jako perfektní model "mašiny" lidského obydlí. Ale zřejmě nedomyslel, jak ho provést konkrétně, při stavění.
http://lacapannainparadiso.blogspot.com/2012/02/la-scatola-di-le-corbusier.html

informace řekl(a)...

Žibřide,
hledala jsem nějaký článek o restauračních pracích na vile, ale našla jsem jen informace o změnách barev, co navrhoval sám L.C. Jinak nic.
Pak jsem našla nákresy a fotografie. Snad Vás budou zajímat.
http://www.uniroma2.it/didattica/COA1/deposito/16_villasavoye.pdf