pátek 22. února 2013

MOBY DICK: Vyčerpání energetické zásoby srdečního svalu


Svéráz rozvinutých a šílenství zaostalých ekonomik, neohrožení turisté, demokracie v Leninově čtvrti a zločinná justice
Z listárny Moby Dicka:

Dobrý den,
zprávu o meteoritu přinesl v pátek 15.2. i Český rozhlas 2. Dověděl jsem se v ní, že meteorit udělal tlakovou vlnu "v Čeljabinsku, Sverdlovsku a Jekatěrinburgu". Hm, jenže Sverdlovsk je sovětské jméno pro Jekatěrinburg. To je, jako by se řeklo "v Brně, Gottwaldově a ve Zlíně" nebo "Moskvě, Leningradě a Sankt Petěrburgu"...
Velice zdravím,
J.B.

Vážený čtenáři, 
jsem rád, že se to naštěstí tentokrát nestalo mně.
Za dovzdělání dík,
\ :-) Moby Dick

****************************************************************
Sobota 16. února 2013
Veverky měly konferenci. Formálním předsedou se stal zatím neformální předseda Věcí veřejných Vít Bárta (80 z 98 hlasů). Čestným předsedou se překvapivě pro všechny stal odstupující předseda Radek John. Radek byl viditelně dojat. Jest to pro něj vzpruha do jeho další "novinářské práce".
Žena Moby Dicka: "Pro kterého uhlo- či energobarona hodlá pracovat?"
Mrtvá Kočka: "Pro toho, který mu zaplatí."

Včera si Libye připomněla druhé výročí vypuknutí revoluce. V ulicích panovala veselá nálada. Hranice s Tuniskem i Egyptem jsou na čtyři dny uzavřeny. Také Libyjci, stejně jako Tunisané, žádají druhou revoluci a “odchod staré gardy z nových struktur”. Největší veselí asi už brzo vypukne v největším libyjském městě Benghází, kde doposud lid neodevzdal zbraně.

“Ekonomika není v dobrém stavu, potřebuje odpočinek.” (Optimistické prohlášení  Hišáma Kandíla, premiéra Egypta.) Egypt se těší na to, že "získá" $4,8 miliard od Mezinárodního měnového fondu.
Mrtvá Kočka: "Bacha, je to půjčka!"
Ratingová agentura Moody´s v úterý snížila úvěrový rating Egypta pro pochybnosti, zda tu půjčku budou Egypťané schopni ji řádně a včas splatit.
Žena Moby Dicka: "Schopni a ochotni."
Egypt však dostává nečekanou vzpruhu: V zemi se již "adaptují" – uprchlí syrští podnikatelé.

"Násilí proti členům odborů se stupňuje, žádáme zastavení těchto násilností.” (Sassi Nassedine, člen levicového Svazu Tuniských Pracujících (UGTT).) Tunisko se zmítá už druhý týden v bouřích kvůli vraždě opozičního předáka Šukrího Bilajda. Rozpory vládnou i ve vládní koalici. Hamádí Džibálí, premiér (strana Ennahda), by chtěl rozpustit vládu, Moncef Marzouki, prezident (a předseda Kongresu pro republiku (CPR)) by uvítal rozpuštění, či alespoň oslabení Ennahdy.
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »levicový«?"
Mrtvá Kočka: "V Arábii »neislámistický«."

Protestní akce v Tunisku, Libyi a Egyptě jsou způsobeny zejména zoufalou ekonomickou situací. Protestní akce vyhánějí turisty a činí ekonomickou situaci ještě zoufalejší. Průmysl obchodního ruchu klesá v těchto zemích na 20 %.

Bulharský lid protestuje proti zdražení elektřiny. Bulharský premiér Bojko Borisov slíbil rozhněvanému lidu, že odebere licenci nenažranému zahraničnímu distributorovi, jímž je ČEZ. (Přesněji: Jeden ze tří distributorů, ale i díky dlouholeté snaze českých médií dobře definovaný cíl nenávisti.)
Žena Moby Dicka: "Je skutečně pozoruhodné, jak se bulharská a česká média vyhýbají zmínkám o rakouské energetické společnosti EVN."
Lednové faktury, v nichž se odrazily místní zvyky (topení elektřinou – při extrémě chladném prosinci, fakturace až po extrémě dlouhých pravoslavných Vánocích, kdy prosinec trval 40 dnů) byly až dvakrát vyšší než prosincové. Ovšem – elektřina zdražena nebyla! Teď. Její cena se zvedla v půlce loňského roku, zejména vinou zaspání místního regulačního orgánu, po němž se poplatek za "ekologickou" elektřinu zvýšil z 3,6 na 13,6 %. (Samotný distributor z celkové koncové ceny elektřiny má toliko 10 %.)
Bulharský lid si obecně zoufá nad neúnosnou ekonomickou situací. Výhrůžky státních orgánů odrazují další zahraniční investory od investic v zemi, kde je zvykem neplatit faktury a odebírat elektřinu načerno, což – dle balkánského zvyku – není trestné.

"Země G20 vyzývají k vynaložení úsilí pro upevnění ekonomického a měnového svazku eurozóny." (Ze závěrečného komuniké summýše G20, jenž proběhl v Moskvě za ruského předsednictví.) Slabá globální ekonomická aktivita je prý dána "neurčitostí v oblasti ekonomické politiky, snížením úrovně úvěrování ze strany soukromého sektoru a zdržováním ekonomického růstu kvůli zvýšení daní".
Setkání ministrů financí a přednostů centrálních bank G20 se rovněž shodlo na tom, že obamy z "měnových válek" jsou "přehnané". K tomu byl vysloven i tento slib: "Nebudeme používat směnné kurzy pro účely zvýšení konkurenceschopnosti."
Tištění japonských jenů, které mají zlomit deflaci, a snaha dostat dolů jen jen na 100 jenů za dolar, není prý takovou válkou, ale pouze "politikou na podporu růstu ekonomiky, ne úmyslnou devalvaci jenu." (Dle Guida Mantegy, ministra financí, Brazílie.)
Žena Moby Dicka: "Jaký je v tom rozdíl?"
Mrtvá Kočka: "Ten, že to jsou Japonci, a ne Yankees."
Západní rozvinuté státy budou "pečlivě zvažovat dopady své makroekonomické politiky na světové hospodářství a budou se snažit přispívat k stabilizaci globální ekonomiky".
Žena Moby Dicka: "Alespoň to slíbily."
Mrtvá Kočka: "A kerej z nich? Amerikáni, nebo někdo z Evropy?"
Žena Moby Dicka: "Slíbil to za ně – Ču Kuang-jao, čínský ministr financí."

V Pákistánu pokračuje sunnitsko/šíitská válka: Ve městě Kvéta vybuchla na tržišti v šíítském předměstí tunová nálož. Je hlášeno na 80 mrtvých a 180 raněných. Včetně žen a dětí, pochopitelně, kdo asi tak chodí na tržiště?
Vraždami se chlubí výbojné sunnitské uskupení Laškare Džhangvi.
Mrtvá Kočka: "Takový teroristický svéráz."

Neděle 17. února 2013
Třípodlažní panelák ve Frenštátě pod Radhoštěm vybuchl po úniku plynu. Pět lidí zabito, z toho tři děti. Podezřelým z neštěstí, které mohlo být úmyslný trestným činem, je muž z přízemí, který jakožto člen sdružení vlastníků bytů dlužil – vlastně sousedům – blbejch 140.000.

Zákon o veřejných zakázkách, který měl snížit korupci, vede k tomu, že se celková doba od vypsání k uskutečnění zakázky zdvojnásobila. Nepřekvapivě také vítězí nejnižší ceny – když je to prakticky jediné kritérium. Tedy ceny buďto dumpingové, nebo nereálné (takže to vede k jejich dodatečnému navyšování anebo ke krachu neopatrných firem), anebo je dílo odfláknuté či zmetkové.
Žena Moby Dicka: "Koho to překvapuje?"
Mrtvá Kočka: "Kavárenské antikorupčníky."
Kavárenští antikorupčníci protestují proti snahám zákon zlidštit.

Ruský liberální nacionalista Vladimir V. Žirinovskij prohlásil, že včerejší meziplanetární neštěstí na Uraleje dílem "provokatérů a válečných štváčů" z USA.
Žena Moby Dicka: "A že se do vás netrefili, Vladimire Volfoviči?"

Několik tisíc egyptských demonstrantů zablokovalo v egyptském přístavním městě Port Said cesty do přístaviště a shromáždilo se okolo státních budov ve městě. Účastníci protestu požadují spravedlnost kvůli

Ze sportu: Tisíce fanoušků port-saidského fotbalového klubu al-Masra vyhlásili další "den občanské neposlušnosti“. Stále ještě protestují proti 21 rozsudkům smrti za loňské vražedné násilnosti na místním hřišti. Rovněž protestují proti zabití několika desítkek demonstrantů, kteří byli zabiti při stejných protestech minulý měsíc. Egyptský přístav Port Said je zablokován.
Žena Moby Dicka: "Takové egyptské perpetuum mobile."
Mrtvá Kočka: "Dokud je dost protestujících, kteří jsou ochotni něchat se zastřelit."

Papež Šestnáctka vyprodal při svém předposledním veřejném šou Svatopetrské náměstí. Vyzval 100.000 diváků, aby se modlili – za jeho nástupce.
Mrtvá Kočka: "Asi ví, že to bude víc potřebovat."
Římské úřady odhadují, že za bezpečnostní procedury s ukončením papežského turné a volbou nové římskokatolické superstar zaplatí asi 4,5 milionu €.
Mrtvá Kočka: "Však taky jaký přínos to má pro italský turistický průmysl!"

Nikos Anastadias (konzervativec) vyhrál prezidentské volby nad Stavrosem Malasem (levicový kandidát).
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »levicový«?"
Mrtvá Kočka: "Na Kypru »komunistický«."
Nikos vyhrál tedy 1. kolo v poměru 45 :27 % (při 83% účasti!). Druhé kolo bude už za týden.

AP hlásí únos sedmi zahraničních zaměstnanců z Británie, Itálie, Řecka a Libanonu v severní Nigérii.
Mrtvá Kočka: "Jakej si dávali únosci pozor, aby mezi nimi nebyl Francouz!"

V Iráku pokračuje sunnitsko/šíitská válka: Několik náloží v autech zabilo 28 a zranilo 70 lidí na otevřených tržištích v šíítských čtvrtích Bagdádu.
Žena Moby Dicka: "Sunnité! To jste mohamedáni?"
Mrtvá Kočka: "Asiže ano."
Sunnitů je asi 75 % ze všech muslimů. Také většina muslimských přistěhovanců v evropských zemích patří k této větvi.

Pondělí 18. února 2013
"Jak se můžete připravit na to, že jdete do vězení? Nota bene odsouzený za věci, které jsem nespáchal. Například porušení pravomocí veřejného činitele jsem prostě neudělal, protože tu pravomoc jsem zkrátka neměl. To je velice jednoduché. Samozřejmě se odvolám se všude, kam to půjde. Protože myslím, že není dobře, když soudy takto soudí.“ (Roman Pekárek, poslanec (nezávislý, pozastavený ODS) při nástupu k výkonu pětiletého trestu před věznicí v Hradci Králové.)
Žena Moby Dicka: "Vězení jsou plná nevinných lidí."
Mrtvá Kočka: "A teď budou plná i nevinných poslanců."

"Zákon není použitelný pro nějaké další jednání. Měl by se nastavit úplně nový mechanismus výpočtu odškodnění." (Jeroným Tejc, předseda klubu poslanců, ČSSD.) ČSSD podala k Ústavnímu soudu návrh na zrušení zákona o církevních restitucích.
Žena Moby Dicka: "Zákon platí. Církve chvátají."
Mrtvá Kočka: "Než ČSSD nadekretuje nové ústavní soudce."

Důchodový účet, založený r. 1995, je již čtvrtý rok po sobě ve strátě. Celkový propad je  49,4 mld. Kč, od loňska se zvýšil o 9,9 miliard. A to i přesto, že na jeho konto "mělo" jít zvýšení DPH. A dividendy z ČEZu.
Žena Moby Dicka: "Chtělo by to asi vyšší daně, ne Kalousku?"
Nebo více ČEZů!
Mrtvá Kočka: "Nebo míň důchodců…"

"Určitě budu schopen těm závazkům dostát." (Poražený nezaměstnaný prezidentský kandidát Jan Fischer o dluhu asi 7,5 milionu Kč z volební kampaně po setkání s vítězným důchodcem z Vysočiny. Ale Mlhoš, ani po krátkém srdečném pohovoru s poraženým kolegou, ho zaměstnat nechce. Honzík odlétá na zaslouženou několikatýdenní "dovolenou", na níž hodlá "přemýšlet" o své další budoucnosti.)
Žena Moby Dicka: "Příští prezidenští kandidáti by měli mít kampaň na leasing."
Mrtvá Kočka: "Anebo na hypotéku."

Bulharský lid, zblblý médii, protestuje v ulicích Sofie, Plovdivu, Varny a dalších měst proti (ne)zvýšení cen elektrické energie. Mediální hysterie má první oběť – ve městě Veliko Tarnovo se během protestů zapálil psychicky nemocný mladý muž. Zemřel po převozu do nemocnice.

Mark Dutroux, pedofil, sexuální otrokář a čtyřnásobný bestiální vrah, jenž byl za svoje zvěrstva r. 2004 odsouzen na doživotí, zůstane bručet v belgické base. Chtěl do domácího vězení, kde by prý byl dostatečně hlídán elektronickým náramkem. Dutrouxova exmanželka a spoluvraždenice Michelle Martinová už byla předčasně propuštěna loni v srpnu, a je hlídána (?) klášteře. Oba zvrhlíci už byli potrestáni vězením v 80. letech, a to za únos a znásilnění čtyř mladých dívek, ale byli pro "pro dobré chování" předčasně propuštěni.
Mrtvá Kočka: "Prosím, neurážejte zvěř. Dutroux mohl provádět jedině lidstva."

“Ano, naše vláda selhala, nepodařilo se nám uskutečnit kladný rozvoj země.” (Hamádí Džibálí, premiér (Tunisko, strana Ennahda), oznamuje parlamentu svou rezignaci. Pan expremiér hodlá ještě pohovořit s prezidentem Moncefem Marzoukim.) Lid je nespokojen s ekonomickou situací, vražda opozičníka Šukrího Bilajdího byla jen rozbuškou.

Zrady národních zájmů se dopustil ředitel řeckého statistického úřadu Elstat Andreas Giorgiu, za což může být zaťumen až na deset let. "Nadsadil" prý totiž řecký schodek.
Mrtvá Kočka: "Řecký schodek nelze nadsadit."
Andreas se diví: "Je obtížně uvěřitelné, že je někdo ve členském státu Evropské unie stíhán za to, že dodržuje evropské normy."
Měl jsi dodržovat řecké normy, soudruhu! "Národní statistiky jsou nedílnou částí řecké národní identity." (Odborový svaz zaměstnanců Elstatu, kteří po dlouhou dobu úspěšně tajili řecké rozpočtové průůůšvihy.)
Žena Moby Dicka: "Inu – balkánský svéráz!"

Realitní trh v Afghánistánu krachuje poté, co se ze země stahují zahraniční jednotky. Provincie Bámján hodlá přilákat turisty. V létě na pěší výlety, v zimě na lyžovačku.
Mrtvá Kočka: "Takový slalom v minovém poli!"

"Děkuji Fidelovi, Raúlovi a celé Kubě! Děkuji Venezuele za všechnu lásku. Jsme zpátky ve vlasti. Díky, Bože! Díky milovaný národe!"
(Hugo Chávez (neinaugurovaný prezident, Venezuela) se vrátil z Kuby domů. Přesněji do vojenské nemocnice, kde se bude doléčovat. Jak prozradil svým čtyřem milionům fanoušků na Twitteru.) Opozice se táže, proč prezident "nepromluví k národu".
Mrtvá Kočka: "S rourou v  průdušnici to jde dost špatně."

"Válečné zločiny v Sýrii páchají vládní i povstalecké jednotky."
(Sergio Pinheiro, vedoucí týmu OSN v Sýrii.) Neobjevné prohlášení bylo doprovozeno nečekaným prohlášením: Zločinci prý byli "identifikováni", ti na vládní, i ti na povstalecké straně. Pinheiro vyzval RB, aby tyto "osoby odpovědné za zločiny" v Sýrii pohnala před mezinárodní trestní soud. Rusko to považuje za "nepatřičné". (dle MnS).
Vládní rakety Scud, dodané syrské armádě Ruskem, dopadají na sverosyrská města a vesnice, kde zabíjejí bez výběru.

"Nikoho jsem nežádala, aby hájil zájmy mého syna. Člověk, který na sebe vezme funkci jeho obhájce, bude od samotného počátku pracovat proti jeho zájmům."
(Natalija Magnitská, matka Sergeje Magitského.)
Sergej je viněn z daňových úniků ve výši asi půl miliardy rublů. Byl z nich obviněn r. 2007 až poté, co zveřejnil, že skupina neznámých osob z Hermitage Capital okradla ruský stát na daních o 5,4 miliardy rublů. Rozdíl v obou kauzách je v tom, že zatímco Sergej pracoval pro americkou firmu, Ermitážníci byli zřejmě paseni kremelskými sponzory. Sergej byl ve vyšetřovací vazbě r. 2008 zavražděn/ umlácen dozorci, když si stěžoval, že je nemocný a žádal o lékařskou pomoc/ pogib na vyčerpání energetické zásoby srdečního svalu. Ruský carský režim s jeho mrtvolou dále povede proces, ačkoliv to odporuje ruským zákonům. Museli by o to totiž požádat jeho příbuzní, aby očistili jeho jméno. Tento proces je ale vynucený ruským státem a evidentně nemá za cíl očistit Magnitského jméno.
"Co odporuje ruským zákonům, a co ne, o tom rozhodujeme my. A když nám nějaký zákon chybí, tak je zákonem to, jak rozhodneme."
(Josif Visserionovič Stalin-Džugašvili, vůdce sovětského komunistického teroru.)
"Ruské zákony musí odpovídat ruským zájmům. A o tom, co jsou ruské zájmy, rozhodujeme my."
(Nejmenovatelný ruský velmož pro agenturu Muška na Stěně.)

Z kultury: Česká televize poprvé připustila, že prezident Václav Klaus pořádá na Hradě pravidelné jazzové večery, z nichž ten dnešní sám uvedl. Bezprecedenční investigativní objev ČT byl učiněn při příležitosti předposledního – devadesátého – koncertu…

Úterý 19. února 2013
Již je znám poradce prezidenta eklektika Mlhoše Zemana pro zemědělství, hospodářství a rybolov. Bude jím František Čuba, známý jakožto strůjce Slušovického zázraku. A velký příznivec kanálu Labe-Odra-Slušovice.

Nejvyšší kontrolní úřad stále ještě nemá svého prezidenta. Poslanci dnes nevybrali ani jednoho z pěti kandidátů. NKÚ je bez hlavy už rok.
Mrtvá Kočka: "Někomu to asi vyhovuje."
Žena Moby Dicka: "Těm kontrolovaným."
Mrtvá Kočka: "Těm nekontrolovaným."

"Distribuční společnost ze Skupiny ČEZ ještě dnes přijde o licenci na dodávku elektrické energie." (Bojko Borisov, premiér, Bulharsko.) Pan premiér se včera pokusil zklidnit situaci vyhozením ministra financí Simeona Ďankova. Dále prohlásil, že s "platností od března vláda snižuje ceny elektřiny".
Mrtvá Kočka: "To může?"
Žena Moby Dicka: "Slibem nezarmoutíš."

Tak pozor: V Maďarsku to už zvládli. Od 1. ledna tam platí vládní nařízení o snížení cen elektřiny a plynu pro "domácnosti, veřejné instituce a malé firmy", a to o bombastických 10 %!
Mrtvá Kočka: "Kdo to zaplatí?"
Žena Moby Dicka: "Velkoodběratelé ve zvýšených tarifech. Ale to nevadí. Veklkoodběratelé většinou patří nemaďarským vlastníkům."
Mrtvá Kočka: "Kdo to zaplatí?"
Žena Moby Dicka: "Zákazníci ve zvýšených cenách výrobků."
Mrtvá Kočka: "Hlavně, že je lid spokojenej!"

V ulicích bulharských měst demonstruje přes 100.000 rozhněvaných lidí. Už nejde jenom o ceny elektřiny.
"Pokud jde o systematické porušování, jehož se dopouštějí jednotlivé regionální distribuční společnosti, dospěli jsme k závěru, že je nezbytné navrhnout jménem kanceláře prokurátora odebrání licence distribuční společnosti ČEZ." (Georgij Kamburov, bulharský prokurátor.)
Soudruzi si pravděpodobně nevšimli, že podle bulharských zákonů tak může učinit pouze příslušný nezávislý regulační úřad.
Mrtvá Kočka: "Nezávislý? Na Balkáně?"
Žena Moby Dicka: "Tenhle Balkán je v EU."
Mrtvá Kočka: "Možná to Borisova teď mrzí."
Žena Moby Dicka: "Nebo spíš EU."

"Očekávám, že Bulharsko jako člen Evropské unie bude dodržovat mezinárodní závazky, evropské právo i vlastní zákony včetně těch, které se týkají ochrany zahraničních investic. O nastalé situaci budu mluvit s generálním ředitelem ČEZu, stejně jako budu chtít slyšet od bulharských představitelů důvody, které je vedly k takto bezprecedenčnímu kroku." (Petr Nečas, český premiér. Česko je 67% akcionář ČEZ.)

"V zemi nazrává revoluční situace." (Jevgenij Dajnov, politický analytik, v bulharské TV.) Je možné, že premiér Borisov by mohl v předvolebním období (volby jsou za pět měsíců) zvolit staré osvědčené komunistické metody a učinit nějaké nezákonné kroky.
Pan premiér Bojko Borisov zatelefonoval panu ruskému prezidentovi V.V. Putinovi, aby mu poradil jak vyřešit "energetické otázky" zajímající obě strany.
Mrtvá Kočka: "A požádal o bratrskou pomoc."

V kamerunské lokalitě Dadanga poblíž hranice s Nigérií byla při návratu z rezervace v přírodním parku Waza unesena ozbrojenci na motorkách sedmičlenná francouzská rodina. Jde o tři dospělé a čtyři děti. Jde o první podobný únos Kamerunu.
Žena Moby Dicka: "A pečlivě byli vybráni Francouzi, milý manželi."

120 balíčků s diamanty v ceně $50 milionů (asi miliarda v kačkách) si včera večer odnesli od letadla, zaparkovaného na bruselském letišti, těžce ozbrojení lupiči, převlečení za policisty. Na letištní plochu vjeli dírou v plotě, kterou si vystřihli, ve dvou autech, vybavených policejními majáčky. Nestřílelo se. Nemuselo se. (Bylo vidět, že by jim to nedělalo problém.) Odjeli s lupem, aniž by se je někdo snažil zastavit, a možná o tom ostraha letiště ani nevěděla. Celá akce netrvala ani 10 minut. Bezpečnost civilní dopravy prý nebyla ohrožena.
Žena Moby Dicka: "Ta není nikdy při žádném násilném vniku na letiště ohrožena.
Mrtvá Kočka: "A nebude. Dokud v těch dodávkách nebude komando Laškare Džhangvi nebo Boko Haram."
Hlavněže jsou cestující před nástupem do letadla buzerováni kvůli nůžtičkám na nehty!

1.200 vyšetřovatelů rejdí v Hamburku a Frankfurtu v kancelářích firem Deutsche S&K Sachwert a United Investor Treuhand. Zatčeno je šest, a vyšetřováno dalších padesát osob, a to kvůli podvodům na investorech, jímž se dopouštěli svým byznis plánem ve stylu Letadlo alisa Pyramidová hra. Odkloněné penízky prý využívali k investicím do – svého "extrémě rozmařilého životního stylu".
V pyramidové hře jsou nároky klientů vypláceny z nových vkladů.
Mrtvá Kočka: "Hele, není náhodou státní důchodový fond pyramidovou hrou?"

Členové výboru, zastupujících majitele belizských dluhopisů, jednomyslně souhlasili s odepsáním 10 % své pohledávky v celkové výši $550 milionů. Za to jim Belize bude na dluhopisy připisovat menší úroky, a splatí je o devět později, až v roce 2038.
Žena Moby Dicka: "Proč nejsem země v krizi! Ležela bych na pláži, cucala koktejly a vydávala dluhopisy, které bych nikdy nesplatila!"
Mrtvá Kočka: "Na tebe přijde tak leda exekutor, když nebudeš platit dluhy. Jednomyslně s policií."

François Hollande (prezident Francie) přibyl na krátkou přátelskou návštěvu do Řecka. Své kolegy v Athénách ujistil svou bezbřehou podporou v boji proti ekonomické krizi a přislíbil francouzské investice v zemi. Jeho návštěva nakonec alespoň večer prolomila vyhlášenou čtyřiadvacetihodinovou stávku řeckých médií.

Středa 20. února 2013
Česká vláda schválila návrh šestnácti smluv s církvemi, kterými bude provedeno finanční vyrovnání dle přijatého zákona o restitucích. Pouze Bratrská jednota baptistů zatím nic nechce. Až v dubnu se bratři rozhodnou, jestli chtějí 228 milionů korun.
"Smlouvy v pátek podepíše premiér Petr Nečas. Nevidíme důvod, proč čekat na rozhodnutí Ústavního soudu." (Miroslav Kalousek, obmyslný ministr financí.)

1.500 hektarů, zejména v českém podhůří, již slouží pro energetiku. Rostou na nich RRD. Tedy "rychle rostoucí dřeviny" na štěpku.
Mrtvá Kočka: "RRD? Topoly, vrby, pajasan, jilmy, růže trnité, olše, lípy, lísky, jeřáby či baobaby?"
Žena Moby Dicka: "Zatím hlavně japonské topoly."

"Nechci být svědkem krveprolití v ulicích, nehodlám přihlížet, jak budovu parlamentu ohrazují ostnatým drátem." (Bojko Borisov, premiér, Bulharsko, zdůvodňuje v parlamentu překvapivou demisi své vlády.)
Mrtvá Kočka: "Tak vida, kdo přišel o licenci."
Žena Moby Dicka: "Ale to Bojkovi Vladimir Vladimirovič dobře poradil!"

"Předčasné volby jsou zapotřebí, protože žádná vláda zvolená tímto parlamentem nedokáže prosazovat normální politiku." (Sergej Stanišev, předseda opoziční Bulharské socialistické strany (BSS) – a bulharský expremiér.) Demise je prý "zoufalý a panický čin" vlády, která zemi přivedla na pokraj občanské války.
Rovněž muslimské koaliční Hnutí za práva a svobody (DPS) "trvá na co nejrychlejších předčasných volbách". Do té doby by zemi měla vládnout "úřednická vláda jmenovaná prezidentem". Borisovova strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) v úřednické vládě být nechce, nezúčastní se jednání o jejím vzniku, nikdy ve vládě nebyla a s vývojem v Bulharsku nemá nic společného.
Další mladý muž se zapálil, tentokrát ve Varně. Nepokoje se rozšířily do 33 bulharských měst.

Bulharsko odpuzuje zahraniční investory mírou korupce.
Žena Moby Dicka: "Místo evropských energetik prý přijdou do země Číňani."
Mrtvá Kočka: "Ti korupčníky popravují."

První letošní generální stávku řeckých pracujících již řecká média kryjí. Desetitisíce lidí je v ulicích. Stávkují státní úřady, školy, železnice, trajekty. K odborové konfederaci zaměstnanců veřejného sektoru se připojily i federace soukroměfiremní, takže stávkovaly i banky. Díky masivnímu škrtání výdajů a zvýšení daní se HDP za pět let snižuje o čtvrtinu, počet nezaměstnaných se ztrojnásobil, ale rozpočtový schodek klesl z loňských 6,6 na 4,3 %. Tři čtvrtiny Řeků je ale naštváno, vládní koalice je křehká a druhá strana z loňských voleb, opoziční koalice Syriza, vedená Alexisem Tsiprasem, získává stále větší podporu. Hlavní složka této koalice, Synaspismós, vyznává myšlénky demokratického socialismu, eko-socialismu, eurokomunismu a environmentalismu.
Žena Moby Dicka: "Komunismu, marxismu a eko-terorismu."
Mrtvá Kočka: "Hlavněže je to strana proevropská."

"Je rozumné předpokládat, že Evropská komise navrhne o rok posunout lhůtu, kterou má Portugalsko na snížení nadměrného rozpočtového deficitu." (Vítor Gaspar, ministr financí, Portugalsko.)
Portugalsko dostalo internacionální pomoc ve výši 78 miliard €, za což mělo snížit deficit z loňských 5 na letošních 4,5 %. Avšak to nezvládne, protože, dle Vítora, "ekonomika má horší vývoj než se očekávalo".

Sedm francouzských turistů, kteří byli včera uneseni v Kamerunu, jsou už v Nigérii. Únosci jsou zřejmě mohamedánisté ze sekty Boko Haram. François Hollande (prezident Francie) varoval Francouze před cestami na sever Kamerunu.
"Teroristická skupina Boko Haram zakořenila v Kamerunu. Je to pro nás dost znepokojivé na to, abychom se zmobilizovali. Francie je v Mali, Francie tu akci dotáhne. Právě teď tam probíhají důležité operace. Ale s terorismem musí bojovat celé mezinárodní společenství." (François Hollande.)
Čtu to dobře, milá ženo, že až zpacifikuje Cizinecká legie Mali, tak se podívá na sever Kamerunu a do Nigérie? Pokud to tam do té doby nevyřeší čeští výsadkáři?

Piráti unesli z ropného plavidla v Guinejském zálivu u nigerijského pobřeží šest námořníků z Indie, Ukrajiny a Ruska. Požadují výkupné milion eur.
Žena Moby Dicka: "Nezahrávala bych si s únosem Rusů!"
Mrtvá Kočka: "Rusko neposkytuje pirátům politický azyl, ale posílá je tradicionalisticky po prkně.

Ahmad Šafík, bývalý egyptský premiér (poslední Mubarakův), neúspěšný prezidentský kandidát, který se vloni v červnu přemístil do Spojených arabských emirátů, má být stíhán Interpolem za "zpronevěru veřejných financí". Jest obviněn z "nelegálního přivlastnění si farem sloužících k chovu ryb a přerozdělování ubytoven úřadu pro územní plánování". Na rozkrádačkách státního majetku se měly podílet i jeho tři dcery.
Mrtvá Kočka: "Bacha na to, současný premiér má dcer pět…"

Český premiér Petr Nečas odpoledne odcestoval na dvoudenní přátelskou návštěvu sousedního Svobodného státu Bavorsko. V Mnichově ho srdečně přivítal premiér Horst Seehofer. Páni se dohodli, že český a bavorský premiér by se měli navštěvovat každý rok. Po společném jednání navštívili oba premiéři památník v mnichovském předměstí Dachau, kde v době nacistické vlády byl koncentračního tábor, a poklonili se jeho obětem. Pietnímu aktu v Dachau byl přítomen i Bernd Posselt, člen předsednictva okresního svazu Křesťansko-sociální unie (CSU), mluvčí "sudetoněmecké národnostní skupiny" (Sudetoněmeckého krajanského sdružení anobrž landsmanšaftu), jenž se díky Seehoferovu pozvání zúčastnil i večeře na počest českého premiéra.
Mrtvá Kočka: "Jen jestli dodržuje Bavorsko národnostní práva a podporuje školství a kulturu v samostatném a originálním sudetoněmeckém jazyce!"

Čtvrtek 21. února 2013
"Litujeme, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny." (Petr Nečas, český premiér, citoval ve svém projevu před bavorským sněmem příslušnou pasáž z česko-německé deklarace z roku 1997.) "Je ale nadevší pochybnost jasné, že se nemůžeme vrátit do doby před 80 lety. Musíme si přiznat, že můžeme napravit jen velmi málo z toho, co špatného se v dějinách stalo. Hledání společné interpretace dějin poskytne morální satisfakci, předválečné majetkové poměry však není možné obnovit." Nečasův projev vyvolal standing ovation.

Prezidenta eklektika navštívil další přednosta další strany, dnes tedy Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. Nabídl Zemanovi, že pokud se Zemanovci dostanou do Sněmovny, a pokud se tam dostanou lidovci, tak že by mohly obě strany po volbách "spolupracovat".
Mrtvá Kočka: "Spolu či samostatně, hlavně že budete pracovat."

"Prohlášení, že amnestie je nemorální, zní krásně. Když budete volat po morálce, přečtěte si vnitřní řád SS. Tolik morálky jako tam už nikde jinde neuvidíte." (Pavel Blažek, ministr spravedlnosti (ODS) na veřejném slyšení v Senátu.) Podle Blažka "amnestie nikomu život nezničila".

Ruský blogger Alexej Navalnyj zveřejnil minulé úterý dokumenty z US katastru. Našel na něm několik ruských vlastníků amerických nemovitostí, a to v Miami, a to v ráži přes $5 milionů, a to z řad poslanců, kterým to ruský zákon zakazuje. Včera rezignoval Vladimir Pechtin, místopředseda poslaneckého klubu Jedotného Ruska, předseda parlamentní komise pro etiku(!). Nejdřívě tedy mlžil, až pak se rozhodl čestně očistit svou partaj:
"Kdyby šlo jen o mě, tak bych neodcházel. Ale našim oponentům nejde o Pechtina. Oni chtějí diskreditovat moc."
Povšimněme si, že ruští poslancové nechtějí sloužit lidu, jak tvrdí. Ne, oni touží po moci, a občas to z nich po slovansku vytryskne.
Pechtinovo doporučení vyslechli už dva jeho kolegové, šest dalších odchodu zvažuje.
"Chtěli bychom samozřejmě uchovat stranu, ale musíme všechno obětovat v zájmu růstu ratingu prezidenta. A antikorupční kampaň – to je to, co dnes přináší nejvíce bodů." (Nejmenovatelný pohlavár Jednotného Ruska.)
Mrtvá Kočka: "Nu vot, etika vnitřního řádu SS v praxi."

Americká sonda Curiosity na Marsu, dokázala poprvé od loňského srpna, kdy přistála, dopravit navrtaný vzorek z horniny asi 5 cm pod povrchem do své laboratoře.
Žena Moby Dicka: "Sto milionů km cesty vesmírem a kaskadérské přistání na Marsu nemusí být takový problém, jako dopravit vzorek, metr vzdálený."
Mrtvá Kočka: "Anebo se navrtat pět cenťáčků pod povrch."

Vloni poskytla Francie garance hypotečnímu ústavu Crédit Immobilier de France ve výši 18 miliard €.
Dnes Evropská komise dospěla k rozhodnutí, že se tak stalo správně. EK ale od Francie žádá, aby do půl roku představila plán, co hodlá učinit, aby CIF již nadále nepotřebovala státní podporu.
Mrtvá Kočka: "Zrušit!"
Žena Moby Dicka: "Ano, to je jedno z možných řešení. Garance pak splatí francouzský státní rozpočet."
Mrtvá Kočka: "Myslela jsem, že se CIF měla zavřít už vloni!!!"

Bulharský premiér Bojko Borisov nepřišel na zasedání Lidového shromáždění (parlamentu) věnované rezignaci jeho vlády a odvolal se na "velkou zaneprázdněnost". Počet raněných z demonstrací stoupl na 26 lidí.

Ze sportu: Z vyšetřování případu beznohého jihoafrického běžce Oscara Pistoriuse, který omylem zastřelil svou družku ve svém domě po půlhodinové hádce (dle sousedů) přes zavřené dveře koupelny v obavě že je to zločinec, byl odvolán detektiv Hilton Botha, který je sám obviněn ze sedminásobné vraždy.
Žena Moby Dicka: "To je prý v Jižní Africe normální."
Mrtvá Kočka: "Vítejte, neohrožení turisté!"

Pátek 22. února 2013
Česká ekonomika má horší vývoj než se očekávalo. Letos se tedy nesníží deficit pod tři procenta, ale vyleze na zrůdně masivní 3,1 %. Alespoň tak právě rozhodla Evropská komise. EK určila loňský schodek českého rozpočtu na 5,2 % HDP. Zářez v něm udělalo hlavně započítání církevních restitucí. Výdaje se totiž podle nové debilní metodiky započítávají už v roce, kdy se o nich rozhodne. Prý to bylo "ošetřeno" – podle staré metodiky. 0,3 HDP jsme ztratili kvůli ne-čerpání evropských fondů. Česko se ocitlo v "proceduře pro nadměrný deficit" už r. 2009.
Mrtvá Kočka: "Nadměrný deficit? A co těch 5 % u Portugalska? Nebo 190 % u Řecka?"
Žena Moby Dicka: "3 % a méně je nutno mít, aby se nezastavily evropské dotace."
Mrtvá Kočka: "Aha, tak už víme, proč je nutno mít deficit 3 %, i kdyby to mělo znamenat další zvýšení DPH a další snížení HDP!"

Přednosta klubu ČSSD Lubomír Zaorálek včera večer elektronicky a dnes ráno fyzicky požádal Ústavní soud, aby vydal předběžné opatření, kterým by zakázal podpis smluv mezi vládou a církvemi.
"Bylo by korektní a zodpovědné, kdyby vláda s podpisem smluv s církvemi nespěchala. Právně jí ale v tuto chvíli nic nebrání." (Tomáš Langášek, generální sekretář Ústavního soudu.) "Lze říci, že si vláda musí být vědoma, přistoupí-li k podpisu smluv ještě před rozhodováním Ústavního soudu, značných finančních nákladů pro stát, jež by mohly vzniknout v případě, že by Ústavní soud později návrhu vyhověl." Tomáš Langášek přesně cituje dnešní argumenty ČSSD. Jenže to si ČSSD pěkně naběhla, když čekala až do poslední chvíle: Soudci se v pátek nescházejí, v pondělí přece také ne, to musí právě poslanci velmi dobře vědět! Takže plénum ÚS zasedne pravděpodobně až v úterý.
"Slušná, solidní vláda by určitě neuzavírala smlouvy, než věc projedná Ústavní soud." (Bohuslav Sobotka, předseda, ČSSD.)
Žena Moby Dicka: "Slušná, solidní ČSSD, by už problém s církevním majetkem v době své osmileté vlády dávno vyřešila sama."
Mrtvá Kočka: "Jenže v té době řešila slušná ČSSD problém se svými neslušnými předsedy…"
Sobotka "nevidí žádný důvod, aby vláda v záležitosti spěchala".
Všichni ostatní ho vidíme.

"K podpisu nedochází narychlo, ale dlouhodobě plánovaně. Termín byl navržen dříve, než byla žádost k Ústavnímu soudu podána." (Petr Nečas, premiér ČR, po odpoledním podepsání smlouvy se zástupci církví o finančních náhradách v rámci přijatého zákona o církevních restitucích.) Pan premiér dobře returnoval, když prohlásil, že je přesvědčený, že pokud bude Ústavní soud rozhodovat "uvážlivě a spravedlivě", pak zrušení zákona o církevních náhradách restitucích nehrozí – a proto si mohl dovolit podepsat smlouvy s církvemi již nyní.

Žena Moby Dicka: "Tento týden vyhrál premiér 2:0."

Jedině baptisti si dohodnutou čtvrtmiliardu neberou. Komouši jim prý zas toho tolik nesebrali, a oni už mají rozjeté samofinancování.
Mrtvá Kočka: "Pomáhej Pámbu!"

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu od včerejška čuchají v kanceláři soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřeje Havlína. Pan soudce byl obviněn z nejmenovaného trestného činu, ale jinak je na dovolené. Vyšetřování se týká "více osob z justičního prostředí". Příslušník justiční mafie O.H. se vloni snažil ovlivňovat proces Jana Harangozzy známého z kauzy konkurzního soudce Jiřího Berky. Jeho kolegové z Nejvyššího správní soudu ho za to potrestali – snížením platu.

Rosen Plevneliev, bulharský prezident, nesouhlasí s demisí vlády premiéra Bojka Borisova, což je dle něj "neodpovědnost". Ale co může dělat? Musí konzultovat s předsedy parlamentních stran. Těch je šest, nejsilnější stále Borisovův GERB. Ale protože nikdo z předsedů se nechce stát ouřednickým premiérem země v průšvihu, pozval si je prezident všechny najednou. Rozhovory tím byly urychleny alespoň o týden, či spíše o několik týdnů.
Nepřišel pouze zástupce strany Útok (zjevně populistické, prý pravicové strany, 21 z 240 mandátů). Útočníci žádali, aby konzultace s prezidentem vysílala v přímém přenosu státní televize, což pan prezident odmítl.
Vypadá to, že Bulharsko bude do předčasných (či spíše urychlených) voleb v dubnu či květnu spravovat "technická vláda" v čele s předsedou parlamentu.
Mrtvá Kočka: "Pokud ten nepodá demisi."

"Velké divadlo, to není jen budova, to je i odkaz skladatelů, pěvců a tanečníků – Čajkovského, Prokofjeva, Nižinského – tohle všechno je pro mě Velké divadlo." (Gérard Depardieu, velký Rus, opět navštívil svou novou vlast. Dnes s rozechvěním vstoupil do prostor Bolšóvo těátra v Moskvě, aby obdivoval, jak prokoukla po nedávné rekonstrukci.) GD slavnostně otevře nově opravený biograf Iljuzion a pobeseduje s patriarchou Kirillem, hlavou ruského pravoslaví, aby spolu probrali základní otázky víry a určili nového papeže. Zítra zamíří do svého nového trvalého bydliska v Mordvinsku (federativní republika, vzdálená asi 500 kilometrů na východ od Moskvy). Zde, v Saransku, daleko od Moskvy, mezi svými Rusy, Mordvinci a Tatary, oděn do národního kroje (ruského nebo mordvinského nebo tatarského?) převezme bumážku s potvrzením o místě trvalého bydliště a obdrží razítko do pasu. Kdybyste mu chtěli psát, tak je to Demokratická ulice, Leninova čtvrť.

Sobota 16. února 2013
Mrtvá Kočka: "To musí Lenin v mauzoleu rotovat!"
Žena Moby Dicka: "Kvůli Depardieovi?"
Mrtvá Kočka: "Ne, kvůli jménu té ulice."
Moby Dick: "To bude nejspíš alespoň socialisticky Demokratická ulice."