pátek 16. května 2014

MOBY DICK: Práh bolestivosti

Vládní nezájem, národní zájem, republika DeLiRium, pohádkář Rogozin, řádní neřádi, zupák Chládek a globální průšvih

************************************



Sobota 10. května

V letech 1948 – 1989 popravili naši komunisté z politických důvodů 248 lidí, dalších 327 lidí zabili při přechodu hranic. Do vězení a lágrů putovalo 205.486 lidí, umučeno v nich bylo dalších 4.500 komunistických obětí. Jejich popel se stal státním tajemstvím, díky píli i náhodě se teprve na konci 90. let podařilo zjistit, že desítky uren leží na motolském pohřebišti. V Motolském krematoriu proto dnes uspořádala Konfederace politických vězňů už tradiční vzpomínkový den na oběti komunismu. Mezi hosty byl zástupce Senátu (za ODS), zástupkyně Sněmovny (za ODS), primátor (za TOP 09), starostka Prahy 6 (za ODS), starosta Prahy 4 (bezpartijní), místostarosta Prahy 5 (bezpartijní).

Zarážející je, že přítomen nebyl žádný zástupce vlády, ani vládní koalice!!!
"Třeba je Konfederace nepozvala." (Žena Moby Dicka)
"Proč asi!?" (Mrtvá Kočka)

Tak – promluvil ředitel odboru pro válečné veterány ministerstva obrany, vojenský historik Eduard Stehlík.
"Jako čestný občan Lidic." (Mrtvá Kočka)

Připomeňme, že Stehlíka vyhodila před rokem z ÚSTRku svoloč z neomarxistického socdemáckého spolku "Masarykova demokratická akademie" (nezaměňovat s Masarykovou společností!!!) a jejich spolčenci.
"Ten název považuji za hanobení památky TGM." (Mrtvá Kočka)
"I demokracie." (Žena Moby Dicka)

"Rumunsko uzavřelo na žádost USA svůj vzdušný prostor pro moje letadlo. Ukrajina také nepouští. Příště poletím v Tu-160.“ (Dmitrij Rogozin, zvláštní zmocněnec carprezidenta RF pro Podněstří a místopředseda vlády RF, tvítuje o své současné bratrské návštěvě moldavské stolice Kišiněv.)

Vysvětlivka: Tu-160 je ruský nadzvukový (2M) strategický (mezikontinentální) bombardér, který unese 40 t nákladu (raket).
"Je čas na to, aby byly na hranicích Rumunska a Moldavska postaveny Patrioty." (Mrtvá Kočka)


Neděle 11. května

V Doněcké a Luhanské lidové republice došlo k pochybným referendům o samostatnosti. S předpokládanými výsledky. Někteří publicisté se nepodívali do slovníku (protože přece ruštině každý rozumí) a píší o "národních" republikách.
"To je ten problém s chápáním Rusů obecně. Opravdu, těžko rozumět zemi, kde je národem míněn lid, který považuje práci za robotu a trud… (Žena Moby Dicka)
"A který, když říká, že chce »mír«, tak chce – svět." (Mrtvá Kočka)

V Krasnoarmejsku (Doněcká oblast, dosud Ukrajina) referendum zastavila ukrajinská armáda po palbě do voličů. Agentura AP uvádí nejméně dva mrtvé. Střílet se bude v následujících dnech z obou stran.
"A kdo má tedy pravdu?" (Moby Dick)
"Što éto takóje »Pravda«?" (Žena Moby Dicka)
"Do roku 1991 lživé noviny ruských bolševiků." (Mrtvá Kočka)

A kdože má na té Ukrajině pravdu? Nevíme. Víme, kdo ji tam nemá. A víme, že naším národním zájmem je udržet Rusáky co nejdál od našich hranic.

"Provokace Kišiněva bude mít vážné následky pro vztahy mezi Ruskou federací a Moldavskem." (Dmitrij Rogozin, zvláštní zmocněnec cara pro připojení Podněstří.)
Provokace: Moldavské tajné služby zabavily na palubě ruského vládního letadla, kterým se měl Rogozin vrátit do Moskvy, několik beden s podpisovými archy místních sudetských Rusů, kteří žádají o připojení k Rusku. Další rumunsko-ukrajinská provokace, kdy vzdušný prostor těchto zemí byl pro Rogozinův speciál uzavřen, vedla k tomu, že jak Rogozin, tak i další poslanci Státní dumy, "kteří vykonávali v republice oficiální návštěvu", byli nuceni použít k návratu do Moskvy komerční linku. Rogozin (pravděpodobně na nahém těle) přesto nějaké zvací podpisy pronesl.

Ke zprávě Hlasu Ruska dodejme, že "Podněsterská republika" nebyla (zatím) uznána ani Ruskem.
"A už se do ní konají oficiální návštěvy." (Žena Moby Dicka)
"Asi už jsou ruští poslanci a novináři permanentně ožralí." (Mrtvá Kočka)

Pondělí 12. května

Okamžitě po oznámení výsledků nezákonného referenda "o statutu regionu" vyhlásila Doněcká lidová republika, že je svrchovaným státem. "Spolupředseda prozatímní vlády" Denis Pušilin prohlásil, že DLR se má připojit k RF.
"Další republika DeLiRium." (Žena Moby Dicka)

Další DeLiRiózní spolupředseda vlády Miroslav Rudenko se domnívá, že nejprve je třeba "osvobodit jihovýchod Ukrajiny z nacistické okupace“.
"A až potom zavést okupaci sovětskou." (Mrtvá Kočka)


Úterý 13. května

Americké stanice GPS přestanou na území Ruska definitivně fungovat, jestliže jednání o rozmístění ruských stanic GLONASS v USA nebudou úspěšně dokončena. Oznámil to, dle Hlasu Ruska, místopředseda vlády RF Dmitrij Rogozin. Při té příležitosti pohrozil, že RF neprodlouží využívání Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) po roce 2020. (Což Hlas Ruska neuvedl.)

"Je čas na to, aby Amíci oprášili projekt Orion." (Mrtvá Kočka)
Aby měli vlastní dopravní lodě na ISS, jež mohou sloužit i jako kosmické remorkéry, které vytlačí stanici zpátky do potřebné výšky. A pak ať se Rusáci i s pánem (pravoslavným) bohem odpojí i se svým blokem.

Moskva se prý bude muset poohlédnout po "nadějnějších partnerech" v Asii.
"Třeba Číňani by se hodili, mohli by mít společný Nebeský palác." (Žena Moby Dicka)
"Nemohli." (Číňani.)

Zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas Rogozinovu výhrůžku označil za "kosmické pohádky". Vicepremiér Rogozin je dle něj "enfant terrible ruské vlády, který má vždy nejostřejší jazyk".

Zvláštní je, jak se vždy takové zlobivé dítě hodí, když je potřeba poštvat lidové masy proti pojmenovanému nepříteli. A zvláštní je, že o této jediné "zlobivosti" Hlas Ruska neinformoval – o ostatních ano. Menažerie má proto za jisté, že ostatní Rogozinovy vejšplechty byly – "nepohádky".

Ukrajinská vláda chystá "kulaté stoly", kde by se mělo široce debatovat o otázkách, zajímajících všechny strany. Zdá se, že z růžice světových stran nebude pozván pouze jihovýchodní azimut.

Po poledni explodoval transformátor v tureckém uhelném dole u města Soma. Dva kilometry pod zemí začalo hořet. V dole je 787 horníků, první zprávy hovoří o 70 mrtvých. 80 postižených bylo převezeno do nemocnic kvůli otravě kysličníkem uhelnatým. Vypadla elektřina, nefungují výtahy.
Večer je hlášeno už 201 mrtvých. Místo neštěstí navštíví premiér Recep Tayyip Erdogan, místo toho, aby jel do Albánie.
Hornické odbory jsou naštvány. Důvod dnešní katastrofy vidí ve včerejší katastrofální privatizaci dolů a z toho plynoucího šetření na nesprávném místě.
"Čeští manažeři tomu říkají »snižování nákladů«." (Žena Moby Dicka)
"Ne, čeští manažeři tomu říkají »katování kostek« či »kostkování katů«." (Mrtvá Kočka)
"Podívejte se do stanov akciovek: Na prvním místě jsou zisky akcionářů, druhým bodem je nenaštvat příliš zákazníky (říká se tomu "péče" a "retence") – a až na posledním jsou zaměstnanci. O bezpečnosti práce se moc nemluví." (Žena Moby Dicka)
"Zapomnělas nultý bod: Platy, benefity a padáky pro managory." (Mrtvá Kočka)
"A na největší zvěrstvo, kdy se chamtivost, sobectví a sprosté chování k zákazníkům i zaměstnancům halí do výrazu »péče řádného hospodáře!" (Moby Dick)
"Řádného neřáda!" (Mrtvá Kočka)

Ehud Olmert (expremiér, Izrael) vyfásl 6 let za korupci. Soudce David Rozen pravil, že veřejná osoba, která přijme úplatek, je zrádce. Tento čin rovněž označil za "morální zvrhlost".
Odsouzený morální zvrhlík se cítí nevinen. V kauze šlo o byty v luxusním bytovém komplexu Holyland.
"A nějak bydlet musí každej." (Mrtvá Kočka)
"Ať už v Jeruzalémě nebo v Praze." (Žena Moby Dicka)

V Londýně se scházejí Přátelé Sýrie, kteří se mají dohodnout, kdo je umírněná a kdo neumírněná syrská opozice, a kdo je syrský přítel a kdo nepřítel. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius při té příležitosti oznámil, že má "důvěryhodná svědectví", podle nichž syrská vláda od loňského října nejméně čtrnáctkrát použila chemické zbraně.
"Tak Francouzi mají svědectví? Izraelci mají důkazy!" (Mrtvá Kočka)


Středa 14. května

V 6:00 moskevského času přistála v Kazachstánu tříčlenná posádka z ISS. Rus Michail Ťurin, Američan Richard Mastracchio a Japonec Koiči Wakata byli na orbitě půl roku. ISS je teď obsazena dvěma Rusy a jedním Američanem.
"Je čas na to, aby byla na ISS označena demarkační čára." (Mrtvá Kočka)

Za dva týdny se k nim má připojit další trojka, Rus Američan a Němec.
"Bude zajímavé, na jaké straně té čáry zůstane – Němec." (Žena Moby Dicka)

Počet potvrzených mrtvých v tureckém dole je 274. Evakuovat se podařilo přes 400 lidí. Asi stovka pohřešovaných má ještě naději, která se však snižuje. Už teď jde o největší podobnou katastrofu, která překonala skóre z roku 1992, kdy poblíž černomořského přístavu Zonguldak zabila exploze plynu 263 horníků. Podobné katastrofy jsou v Turecku časté, i když nemívají tak masový charakter.

"Pokoj našim bratrům, kteří zahynuli, a zraněným chci vyjádřit naději na brzké uzdravení. Záchranné práce pokračují a doufám, že se všechny horníky podaří z dolu dostat." (Recep Tayyip Erdogan, turecký premiér, na mítinku s pracujícími v Somě)
Jeho posluchači nebyli moc spokojeni. Křičeli, že "Turecku je stát stát vrahů".

Spokojen byl (zatím) vlastník dolu, společnost Soma Holding. Podle ní byla bezpečnostní opatření "na vysoké úrovni". Poslední kontrola BP proběhla před dvěma měsíci a neodhalila žádný problém. Ačkoliv se jen vloni v místních dolech událo asi 5.000 incidentů, při kterých bylo zraněno devět lidí.
(Mimochodem: 29. dubna hodlaly v tureckém parlamentu projednávat bezpečnost právě v tomto dole opoziční strany. Vládní AKP to ale nepřipustila.)
Majitel vlastníka dolu, Alp Gürkan, si před časem liboval, že zkatoval náklady těžby z původních $140/t na necelých $24/t, a to díky "operativnějšímu postupu soukromého sektoru".
"Zdá se, že podlezl pod určité »hygienické minimum«. " (Moby Dick)
Všichni báňští odborníci (zejména z ČR a ČLR) se shodují na tom, že turecké doly "nevybočují z průměru" v bezpečnosti.

"Naše země je na tom líp." (Než třeba Belgie, pravil Erdogan do tváří nespokojenců a pozůstalých.)
"Jeho projev tak dosáhl kvality projevu soudruha Miroslava Štěpána v listopadu 1989 před dělníky ČKD…" (Mrtvá Kočka)

Je to měsíc, co nigerijští machometáni ze sekty Boko Haram unesli 250 gymnazistek (z nichž 50 uteklo). Je to týden, co unesli dalších 11 holek. Nigerijská vláda si tohoto problému konečně začíná všímat. Začíná si ho (po několika letech této Bohunelibé činnosti) všímat i světové veřejné mínění. Demonstrace na podporu unesených dívek konají ženské organizace i v Argentině.
"Hlavní je, aby věděly, že nejsou samy." (Nezachycená argentinská aktivistka.)
"V tom pralese je to určitě při sledování televizních zpráv potěší." (Moby Dick)
"Troubo, hlavně že to podpoří nigerijské mámy." (Žena Moby Dicka)
"Krom toho, nevím, proč si myslíš, že v nigerijském pralese není internet a televize." (Mrtvá Kočka)

V kostele svatého Martina v polích na Trafalgarském náměstí (Londýn) převzal profesor Tomáš Halík Templetonovu cenu, která vyjadřuje uznání za mimořádný přínos pro duchovní dimenzi člověka. Slavnosti se z Čech zúčastnili i kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk, generální sekretář ČBK Tomáš Holub a ministr kultury Daniel Herman (KDU+ČSL). Nadace již zesnulého britského bankéře a filantropa Johna Templetona vyzdvihla, že se Halík zasazoval o náboženské a kulturní svobody po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Za což převzal šek na 1,1 milionu liber. Tuto prémii hodlá Tomáš věnovat zejména na "dialog mezi věřícími a ateisty".
"Zatím ten dialog stál spíš za všechny prachy..." (Mrtvá Kočka)

Ve Vietnamu hoří více než deset čínských (a dalších) zahraničních továren. Zapálili je rozzuření lidé na protest proti minulotýdenní čínské provokaci. Čínské plavidlo se tehdy pokusilo založit další ropný vrt u Spratleyho/Paracelských ostrovů v Jihočínském moři. Došlo k přestřelce s vietnamskými námořními loděmi, ve které bylo zraněno několik námořníků. (Zatím poslední vietnamsko-čínská Bitva o Paracelské ostrovy proběhla r. 1974 a Vietnam ji prohrál.)
Vietnamská policie zadržela asi 500 lidí, kteří byli "přistiženi při drancování, krádežích a žhářství".
ČLR označila Vietnam za "provokatérský stát" a předala do Hanoje v souvislosti s nepokoji protestní nótu.

Čtvrtek 15. května

Turecká vláda vyhlásila třídenní smutek, turečtí horníci jednodenní stávku.

"Odešlo patnáct lidí z tisíce. Nikdo vám neřekne, že neuspěl, protože to nezvládl. Vymyslí jiný důvod.“ (Marcel Chládek, ministr školství a Peltova stadionu, senátor (ČSSD) k šikaně, jíž se údajně dopustil na svých podřízených.)
"Patnáct lidí? Jen ti, na které přítel Marcel dosáhl rukou." (Žena Moby Dicka)

Podle svědectví postižených se Chládek ve své funkci chová jako hovado: Řve na ně, když okamžitě nepřiběhnou na zavolanou, nebo když si na stole nakřivo položí dokumenty.
"Inu, jako správný vojenský zupák!" (Mrtvá Kočka)

Tak – Marcel získal titul PhDr. v oboru andragogika a personální řízení na Filozofické fakultě UK a titul MBA na Vysoké škole ekonomie a managementu v Praze. Ale svoje pedagogické zdělání započal na Vojenské politické akademii Klementa Gottwalda (1988), kterou dostudoval už pod názvem Vysoká vojenská škole pedagogická.

"Kléma by měl radost." (Mrtvá Kočka)
"Slávek nemá. Před evropskými volbami padá rating ČSSD za TOP 09." (Žena Moby Dicka)

ANO se umisťuje stabilně na prvním místě a nic na tom nemění probíhající soud na Slovensku, který projednává žalobu generálního ředitele ANO Andreje "Bureše" Babiše na pomluvu ze strany Ústavu pameti (slovenského) národa.
"Byl Babiš agent StB?" (Žena Moby Dicka)
"Vědomý nebo nevědomý?" (Moby Dick)
"Pracoval v pézetce – a tam byli všichni nějak zapojeni." (Mrtvá Kočka)
"Ale to vy všichni." (Fiktivní Bureš)

"Viděl jsem hrubá data, která naznačují, že v průběhu války byl chlór několikrát použit.” (John Kerry, US ministr zahraničí.) Jde o "opatrné připuštění", že v syrské občanské válce "mohl být použit" chlór jako chemická zbraň. Podle Johna jde však o "neověřené a nepotvrzené informace". Odmítl se vyjádřit, kdo jest podezřelý z použití těchto zbraní.
"Ten, kdo má k dispozici vrtulníky, troubo." (Mrtvá Kočka)

Menažerie s údivem zjišťuje, jak se tvrdá data, tedy důkazy, cestou z místa bezprostředně sousedícího s konfliktem (Izrael) proměňují v "důvěryhodná svědectví" (EU) až po vágní "naznačování" (USA).
"Nediv se, prezident Obava nakreslil tolik nepřekročitelných rudých čar, že by nakonec byl nucen proti Sýrii zakročit vojensky, aby neztratil tvář." (Žena Moby Dicka)
"Ale to co ukazuje, není jeho tvář, ale prdel." (Mrtvá Kočka)


Pátek 16. května

Ministr turecké energetiky Taner Yildiz oznámil, že mrtvých horníků nebude více než 302. V tom skóre je i 18 lidí, kteří jsou ještě dole v dole.
"Stále nevíme, co nehodu způsobilo. Není v tom žádné zanedbání z naší strany." (Akin Celik, manažer dolu.) V těžbě se bude dále pokračovat – po uhašení požáru atd.
"Zvláštní je, že nevědí, co za to může…" (Žena Moby Dicka)
"…ale vědí, že oni ne." (Mrtvá Kočka)

Přátelé Sýrie se dohodli, kdo je přátelská syrská opozice. Britský ministr zahraničních věcí William Hague oznámil, že dosavadní zastupitelství syrské opozice v Londýně získá status "diplomatické mise". A obdrží další podporu ve výši $50 milionů. V Sýrii je každá druhá rodina na útěku před vládou či před hodnými či nehodnými opozičníky.

ČLR se chystá vybudovat startovací a přistávací dráhu na jednom z útesů sousostroví Xisha/ Quần Đảo Hoàng Sa/ Paracelských, prostě Spratkovských ostrovů. Stěžují si na to Filipíny. Na ostrovy (či spíš písčiny, či spíš ropu pod těmi písčinami) si dělají nárok kromě Filipín a Číny také zmiňovaný Vietnam, Tchaj-wan a Malajsie.
"Veškeré práce, které Čína na ostrově provádí, pramení z čínské suverenity." (Mluvčí čínského ministerstva zahraničí).
Spojené státy výstavbu na ostrůvku považují za provokaci.

"Přeji si, aby americká strana objektivně hodnotila situaci spojenou s Východočínském a Jihočínském moři a zabránila tomu, aby tyto otázky měly vliv na rozvoj vztahů mezi Čínou a USA a obou armád." (Fang Feng-chuej, náčelník generálního štábu Čínské lidové osvobozené armády, jenž je v USA na oficiální a přátelské návštěvě.)

"Što éto takóje »spolupráce armád«?" (Žena Moby Dicka)
"My si zabereme, co budeme chtít, a vy budete dělat, že to nevidíte." (Mrtvá Kočka)

Fang poté v Pentagonu jednal s předsedou Federálního shromáždění náčelníků štábů americké armády Martinem Dempsey. Ocenil, že když "americká strana prováděla strategii obnovení rovnováhy v tichomořsko-asijské oblasti", tak mnohokrát zdůraznila, to tato strategie není zaměřena proti Číně. Avšak: "Některé okolní země způsobily, že se původně »klidné« Východočínské a Jihočínské moře stalo »neklidným«. Ve zmíněných otázkách se některé země domnívají, že Čína musí ochraňovat svou strategickou příležitost, proto provokují Čínu, to jim však nedovolíme. Nevyvoláváme nesváry, ale nebojíme se problémů, jsme pevní v ochraně své suverenity, bezpečnosti a celistvosti svého území."
"Včetně Měsíce a Marsu." (Žena Moby Dicka)
"No, sere se to skutečně globálně." (Mrtvá Kočka)

Ze sportu: Majitel jabloneckých latifundií, písečného dolu a českého fotbalu Miroslav Pelta na schůzce s fanoušky moravských klubů slíbil "posunout práh bolestivosti". Míní se tím, že když na něj budou fanoušci při zápasech sprostě nadávat, že "sudí nebudou úzkostlivě přerušovat zápasy"…

Tak menažerie si myslela, že kvůli vzrůstajícím vulgárnostem a následnému násilí se budou kritéria rozhodčích pro přerušování záípasů zpřísňovat a ne naopak, voni vole Pelto!!!

**********************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick