pátek 30. května 2014

MOBY DICK: Troufalé činy

Sezona voleb, svatá návštěva, antiteroristické zásahy, přežité modely a islámská spravedlnost

Sobota 24. května

Minulý týden se zřítil rozestavěný dům v Severní Koreji, při čemž bylo zabito 500 lidí. Důvod? Rozsáhlé rozkrádání oceli a cementu soudruhy dělníky, kteří pak svůj lup prodávají na černém trhu, aby si na černém trhu mohli koupit potraviny, by nepochcípali hlady. Popraveni byli – exsoudruzi inženýři, a to na přímý roskaz Nejvyššího Soudruha Kima Trojky.

Súdánka Meriam Yehya Ibrahim, o jejímž absurdním trestu jsme referovali v zápise ze včerejška, nebyla popravena, avšak porodila v chartúmském vězení holčičku. Trest za její nepatřičné křesťanství se odkládá o dva roky.
"Što éto takóje »absurdné«?" (Žena Moby Dicka)
"Ortodoxně islámské." (Mrtvá Kočka)

Papež Franta Jednička se vydává na svou druhou zahraniční pouť. Letadlo společnosti Alitalia ho dopravilo nejprve do Jordánska. V Ammánu srdečně pohovořil s králem Abdalláhem Dvojkou. Hášimovské království se chlubí, že dnešním dnem se Jordánsko stává první zemí, které v posledních padesáti letech navštívili čtyři různí papežové.
"Jordánsko je zemí, kde muslimové a křesťané budují a sdílejí svou budoucnost, na společném základě vzájemné úcty, míru a úcty k Bohu… Kde však ideologie šíří neznalost a nedůvěru, náš společný hlas může přinášet porozumění a dobrou vůli… Muslimové si váží vašeho poselství úcty a přátelství. Kromě toho, že jste nástupcem svatého Petra, jste se stal svědomím celého světa.“ (Z projevu Dvojky)
"Tato země poskytuje velkodušnou pohostinnost velkému množství palestinských a iráckých uprchlíků, ale i uprchlíkům z jiných krizových oblastí, zejména ze sousední Sýrie, drásané konfliktem, který trvá již příliš dlouho. Tato pohostinnost si, Veličenstvo, zasluhuje úctu a podporu mezinárodního společenství.“ (Z projevu Jedničky) František poté "vroucně pozdravil křesťanské komunity, o které toto království pečuje". Vyzdvihl, že jsou "přínosem k obecnému blahu společnosti, do které jsou plně začleněny. Přestože jsou dnes početně menšinové, mohou vyvíjet kvalifikovanou a ceněnou činnost na výchovném a zdravotnickém poli prostřednictvím škol a nemocnic a klidně vyznávat svoji víru v úctě k náboženské svobodě, jež je základním lidským právem a na kterou, jak hluboce doufám, bude brán zřetel všude na Blízkém východě a na celém světě“.

"Tak, řekl to hezky." (Žena Moby Dicka)
"Na to, že mluvil katolík o pravoslavné konkurenci…" (Mrtvá Kočka)

Neděle 25. května

Byly vyhlášeny výsledky voleb do Evropského parlamentu.
"Kdo vyhrál?" (Moby Dick)
"Německo – má nejvíc poslanců." (Mrtvá Kočka)
Poznameneme, že mezi nimi už nebude jistý Berndt Posselt. (Kdybyste si nemohli vzpomenout, tak model sudeťáka 1:1.)

"No ale kdo vyhrál v jednotlivých zemích?" (Žena Moby Dicka)
Tak třeba ve Francii vyhrála Národní fronta, fakt, s vůdkyní Marine Le Pen. A to pod heslem "Francie Francouzům a pro Francouze".
Ve Spojeném království vyhrála Strana za nezávislost Spojeného království. A to pod heslem "vystoupení Spojeného království z Evropské unie".
V Řecku zvítězila ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. (Ne Pizza, ale Syriza.) A to pod rudými prapory marxismu, antikapitalismu, ekosocialismu a terorkomunismu.
A v Česku vyhrála – vládní koalice. První tři partaje mají po čtyřech poslancích (ANO 2011, Coal. (TOP 09 + STAN), ČSSD). Komunisté zůstali na třech, stejně jako lidovci. ODS se raduje, že ji zvostaly aspoň dva kusy.
"ODS se raduje?" (Moby Dick)
"Ty dva kusy." (Mrtvá Kočka)
Svobodní skákají až do stropu, že překonali strop 5 % a mají jednoho poslance.
Česká pirátská strana podává ústavní stížnost, že existuje pětiprocentní omezení, a piráti jsou s 4,78 % pod ním – tudíž bez poslance.

Ehm, matematická vsuvka. ČR má 21 poslanců, čili na zisk jednoho poslaneckého místa je stejně třeba sebrat 4,76 % hlasů. I bez zákonného omezení! Tedy, ono stačí o něco míň – když propadnou hlasy propadlých stran… A které propadly? Tak třeba nezlatý Úsvit přímé demokracie Tokia Omamury.
"Aby nás Tokio nežaloval." (Žena Moby Dicka)
"Píšeme snad o něm, že je Pitomio?" (Mrtvá Kočka)
"Anebo státní prezident Mlhoš Z.!" (Žena Moby Dicka)
"Neboj, to není žádný malý pitomec." (Moby Dick)

"Počkej, my máme jednadvacet poslanců ze 766?" (Moby Dick)
"Ano. A ti tam hájí české zájmy." (Mrtvá Kočka)
"Spíš stranické." (Žena Moby Dicka)
"Tak už vím, proč u nás přišlo k euvolbám jen 18 % voličů! Včetně těch slovenských se dvojím občanstvím…" (Moby Dick)

Předčasné prezidentské volby proběhly na Ukrajině. Hned v prvním kole v nich zvítězil Petro Olexijovyč Porošenko, eministr zahraničních věcí a exministr obchodu a hospodářského rozvoje. Zvítězil nejen v západních okrscích, ale i tam na východě, kde lidově-nedemokratické pseudostáty volby nedokázaly znemožnit. (Alespoň po sečtení 50 % hlasů)
"Ukrajinci tak veřejně vyjádřili svůj »antisemitismus«, když zvolili borce z židovské rodiny…" (Mrtvá Kočka)
"Anebo spíš vyjádřili svou lásku k čokoládě." (Žena Moby Dicka)
Čokoládový král Porošenko je majitelem firmy Rošen, která je největším ukrajinským výrobcem čokolády.
Vítězství hned v prvním kole se nečekalo. Bylo způsobeno zoufalou touhou Ukrajinců po návratu do běžného života. A také tím, že další těžká váha, exboxer Vitalij Kličko, účast v tomto mači stornovala.

František Jednička s doprovodem byl dopraven letkou tří vrtulníků jordánského vojenského letectva do Betléma, izraelského města pod palestinskou samosprávou. Z Ammánu je to jen 75 km. (Podle křesťanů se tam narodil Spasitel, podle mohamedánské konkurence prorok Ježíš.) Cestou na Náměstí jesliček se zastavil u ochranné betonové stěny, kde setrval pár okamžiků mlčky v modlitbě. V bazilice Narození páně vedl mši, ve které apeloval k péči o ubohé, hladové, opuštěné atd. děti. František v rámci plánované nedělní promluvy pak vypálil:

"Na tomto místě, kde se narodil Kníže pokoje, bych rád vyslovil svoje pozvání Vám, pane prezidente Mahmúde Abbási, a panu prezidentovi Šimonu Perésovi, abyste se spolu se mnou spojili v intenzivní modlitbě k Bohu za dar pokoje. A jako místo konání tohoto modlitebního setkání nabízím svůj dům ve Vatikánu. Všichni touží po míru, mnoho lidí jej denně vytváří malými gesty; mnozí trpí a trpělivě snášejí námahu četných pokusů o jeho vytvoření. A všichni, zvláště ti, jejichž úkolem je sloužit vlastnímu národu, máme povinnost stát se nástroji a tvůrci pokoje především v modlitbě. Budovat pokoj je obtížné, ale žít bez pokoje jsou muka. Všichni muži a ženy této země a celého světa nás žádají, abychom přednesli Bohu jejich vroucí touhu po pokoji.“

Jordánské vojenské vrtulníky pak papeže přenesly na 65 km vzdálené letiště Ben Gurion, kde byl Franta přivítán izraelským prezidentem, premiérem plus celou izraelskou vládou. O přesun do 60 km vzdáleného Jeruzaléma (jehož je Betlém de facto jižním předměstím) se postaraly už vrtulníky izraelského letectva.

Na jeruzalémském konzulátu apoštolské nunciatury se pak Franta sešel patriarchou Bartolomějem. Hlavy dvou největších křesťanských církví se zde sešly po 50 letech, přičemž podepsaly společnou deklaraci. Načež společně navštívily baziliku Božího hrobu, kde se vůbec poprvé totiž konala ekumenická bohoslužba. Jinak se zde místní křesťanské církve (římská, řecká pravoslavná, arménská apoštolská, pravoslavná koptská, syrská a etiopská, nevynechali jsme někoho?) dost rafají a bohoslužby jsou přísně oddělené.

Ze sportu: Naši hoši nevyhráli bronz na hokejovém veltmajtrovství v Minsku. Jaromír Jágr oznámil, že to byl jeho poslední reprezentační zápas. A ještě něco. Něco mnohého. Například o tom, proč nás v Bělorusku vypráskali:
"Můžete se zeptat odborníků, kteří nikdy nic nevyhráli. Měli jsme tu mladý tým, hlavně v obraně. Hráči udělali maximum, nemůžete jim nic vyčíst… Štvou mě lidi, kteří dělají nějaký názor a neví ani hovno. Já ze sebe nedělám génia, ale hokej hraju 25 let a musel jsem se nějakým způsobem přizpůsobit. Když někdo něco vypustí, tak si musí být jistý, že to má smysl, protože to ovlivní názory dalších lidí."
Jaromír to vypustil, a rozpoutala se bouře na vlnách ledu.
"Počkej, a ty jsi expert na hokej?" (Žena Moby Dicka)
"Expert ani na hokej, ani na fotbal. Ale vidím výsledky!" (Moby Dick)
"Praxe je kritériem pravdy." (Aristoteles, od kterého to opsal Spencer. Nebo ten druhý?)


Pondělí 26. května


Exboxer Vitalij Kličko vyhrál komunální volby v Kyjevě a stal se tak tamním starostou.

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko (alespoň po sečtění 60 % hlasů) se nezakecává. Mluví, to ano: Se sudetskými Rusy je ochoten jednat – ale až po složení zbraní, neboť "diskuse s teroristy možná není". Ale nejen mluví. Jako vrchní velitel hodlá pučisty zabraný Východ osvobodit silou. Zejména, když se potvrdil pohyb ruských vojsk do vnitrozemí RF. A také poté, co carprezident VVP už předem prohlásil, že výsledek ukrajinských voleb bude "respektovat".

"S Putinem se osobně známe…" (Petro Porošenko se hodlá s vládcem RF sejít ještě během června.) Co se Krymu tejče, měla by se vrátit pod správu Ukrajiny "právní cestou": "Nasadíme všechny páky. Připravujeme žaloby k mezinárodním soudům, půjdeme až do Štrasburku.“
"Anebo na lampárnu." (Mrtvá Kočka)

"Vaše svatosti, papeži Františku, vítejte v naší zemi, v zemi Izrael, ve Svaté zemi. Přinášíte s sebou ducha usmíření, víry a míru milionu křesťanů po celém světě a také mnoha, kteří ještě nejsou křesťany, ale které polapil duch lásky k lidstvu, jehož jste ztělesněním. Vaše návštěva je důležitou kapitolou historie vztahů mezi křesťany a židy, pouta, které trvá již 2.000 let." (Bejamin Netanjahu, premiér, Izrael, vítá Frantu.)
"Z toho pouto nenávisti Říma k židům trvalo jen 1950 let." (Mrtvá Kočka)

"Velmi jsem toužil navštívit jako poutník místa pozemského přebývání Ježíše Krista. Tato moje pouť by však nebyla úplná, kdybych nevzal v úvahu také setkání s lidmi a komunitami, které ve Svaté zemi žijí, a proto jsem obzvláště rád, že se setkávám s vámi věřícími muslimy a drahými bratry… Drazí bratři, drazí přátelé, z tohoto svatého místa upřímně vybízím všechny lidi a komunity hlásící se k Abrahamovi: respektujme se a mějme se vzájemně rádi jako bratři a sestry! Učme se chápat bolesti druhých! Nikdo ať nezneužívá Boží jméno k násilí! Společně se přičiňujme o spravedlnost a pokoj. Salam." (Franta na Chrámové hoře, kam mu muslimští bratři dovolili vstoupit. Což jinak neplatí o věřících židech.)
"Ale ti jsou jen bratranci…" (Žena Moby Dicka)

Franta pak sešel o jedno patnáctimetrové patro níž, k Západní zdi Chrámové hory, kde se pomodlil, a i lísteček vstrčil do škvíry mezi Herodovými kameny. Načež odjel na Herzlovu horu, kde položil květiny na hrob Theodora Herzla a zastavil se u pomníku židovských obětí současného terorismu.

"Na tomto místě, památníku Šoa, znovu slyšíme otázku, kterou klade Bůh: »Adame, kde jsi?«“ V této otázce je veškerá bolest Otce, který ztratil syna. Otec znal riziko svobody; věděl, že by syna mohl ztratit… ale možná si ani Otec nedokázal představit takovýto pád, takovouto propast! Ono zvolání: »Kde jsi?« zní tady tváří v tvář nezměrné tragédii holokaustu jako hlas, který se ztrácí v bezedné propasti…" (Franta, papež, v památníku Jad Vašem, co je hned pod Herzlovou horou.)
"Františku, když oni se ti lidi v koncentrácích ptali obráceně: »Bože, kde jsi?«." (Mrtvá Kočka)
"Lidi obviňují Boha za to, co udělali – jiní lidi." (Arnošt Lustig)
"»Adame, kde jsi?« Tady jsme, Pane, stydíme se za to, co byl schopen udělat člověk, stvořený k Tvému obrazu a Tvé podobě. Pamatuj na nás ve svém milosrdenství." (František, papež)
Frantovi byli představeni též někteří přeživší. Každému z nich políbil ruku.

"Jsme jako křesťané i židé povoláni klást si hluboké otázky o duchovním smyslu svazku, který nás pojí. Jde o svazek, který pochází shůry, překračuje naši vůli a zůstává pevným navzdory všem těžkostem, jimiž tyto vztahy v dějinách prošly… Společně budeme moci významně přispět k míru, společně budeme moci v rychle se měnícím světě dosvědčovat nepomíjivý význam božského plánu stvoření, společně se budeme moci pevně postavit proti jakékoli formě antisemitismu a různým jiným formám diskriminace. Pán ať nám pomáhá ubírat se s důvěrou a silou ducha po jeho cestách. Šalom." (Franta při návštěvě jeruzalémského Vrchního rabinátu.)
"Společně. S muslimskejma teroristama." (Mrtvá Kočka)

"Důrazně je však třeba odmítnout všechno, co se staví proti míru a uctivému soužití židů, křesťanů a muslimů. Násilí a terorismus, jakýkoli druh diskriminace z rasových či náboženských důvodů, snaha vnucovat vlastní hledisko na úkor práv ostatních, antisemitismus všech možných forem, stejně jako násilí či projevy nesnášenlivosti proti lidem či místům náboženského kultu židů, křesťanů a muslimů." (Franta při návštěvě prezidentského paláce, Jeruzalém.)
"Tohleste měl říct Abbásovi. (Mrtvá Kočka)

Pak se ještě Franta setkal s kněžími, řeholnicemi a seminaristy v Getsemanech. Na závěr dne sloužil mši ve Večeřadle.
Drobná vysvětlivka: Večeřadlo je místnost v prvním patře mešity na hoře Sion. V přízemí objektu je synagoga s hrobkou krále Davida. Ten zde byl uložen asi roku minus 970. Ona mešita patří státi Izrael – od roku 1948, kdy bylo toto místo osvobozeno od jordánské okupace. A stará se o ni "muslimská náboženská autorita", které šéfuje jordánský král, jak jinak. Jo, a naposledy se tu večeřelo někdy roku 33 plus. A celé to postavili  někdy ve 12. století křižáci poté, co ekumenicky vyvraždili jeruzalémské muslimy i židy…
"Takhle jednoduchý to v Izraeli je?" (Mrtvá Kočka)
"Jednoduché to není…" (Žena Moby Dicka)
"…ale takhle to tam funguje." (Moby Dick)

Trojice izraelských armádních helikoptér pak papeže i s jeho delegací přepravila na mezinárodní letiště Ben Gurion, kde byl opět předán do péče italských aerolinek.

Izraelské velvyslanectví v Praze uspořádalo v hotelu Hilton recepci pořádané při příležitosti oslavy 66. Dne nezávislosti Státu Izrael. Z nějakého důvodu až tři týdny po předmětném svátku. Možná proto, aby měl čas přijít hlavní host podujatia, jímž byl státní prezident Mlhoš Zeman. Ten, ač Evropan, se projevil opět velmi "neevropsky":

"Je třeba jasně pojmenovat nepřítele lidské civilizace a tímto nepřítelem je mezinárodní terorismus spojený s náboženským fundamentalismem a religiózní nesnášenlivostí. Tento fanatismus se nesoustřeďuje pouze na jediný stát, jak jsme ostatně mohli zaznamenat po 11. září. Muslimští fanatici nedávno v Nigérii zajali 200 mladých křesťanských dívek. A v květné Evropě se v srdci Evropské unie nedávno odehrál odporný atentát v židovském muzeu v Bruselu. Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitismus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají."
("Ideologií" myšlen samotný islám, viz text celého projevu.)

V Egyptě začaly prezidentské volby. Má se za to, že ze dvou kandidátů masivní většinu získá exministr obrany a první místopředseda vlády juntáš Abd al-Fattáh Sa‘íd Husajn Chalíl as-Sísí, exgenerál a muslimský exbratr. Očekávala se 80% účast, ale vypadá to podobně, jako v Česku při euvolbách.
"Šak je zbytečný k těmhle volbám vůbec jít!" (Egyptští a čeští voliči)
Po prvním dni voleb zní odhad pro generála (nehrajme si na "ex") 80 %.

Ráma IX., vulgo Pchúmipchon Adunjadét (čti ภูมิพลอดุลยเดช, Thajsko, král) jmenoval nového premiéra země. Stal se jím (zcela v duchu ústavy) vůdce minulotýdenního puče, generál Prajuth Čan-oča.
Neodvolatelný, nekritizovatelný, respektovaný a všeobecně oblíbený tatíček Devítka má již za 68 let své vlády bohaté zkušenosti s pučisty, které nakonec vždy jmenoval v souladu s ústavou... ústavami...
"…a přáním současně dočasných pučistů." (Mrtvá Kočka)

Úterý 27. května

Po zpracování 95 % volebních lístků má Porošenko 54,45 % hlasů. Moskevský patriarcha Kirill to považuje za natolik dostatečné, aby novému panu ukrajinskému prezidentovi poblahopřál. A vybídl ho k tomu, aby "udělal všechno, co je v jeho silách, aby byl v zemi znovu nastolen mír" a aby "vyslechl obyvatele všech regionů". Menažerie to považuje za neofiš ruské uznání nového prezidenta.

Válka/ protiteroristický zásah v Doněcku pokračuje. Při osvobozování místního mezinárodního letiště zásahly vládní síly povstalecký/teroristický náklaďák, kde bylo zabito 35 raněných opozičních teroristů.

"Musíme apelovat na celý ruský lid, aby nám pomohl jakýmkoli způsobem." (Denis Pušilin, předseda Nejvyššího sovětu Doněcké pseudolidové republiky, z moci jím přijaté ústavy z 15.5. t.r. též pseudoprezident onoho DeLíria, opětně žádá o bratrskou pomoc.)
"Poněkud po sezoně."  (Mrtvá Kočka)
"Protože na východě Ukrajiny konečně se vší silou operuje ukrajinská armáda. A když už se střílí, tak se hned tak nepřestane." (Žena Moby Dicka)
"A do toho už Putin nepůjde." (Moby Dick)
"A to je návod, jak se ubránit uchvatiteli." (Mrtvá Kočka)
"???" (Dosud nechápající.)
"Střílet!" (Mrtvá Kočka a Stát Izrael.)

Papež odletěl z Jeruzaléma šťastně. Abbás i Netanjahu přijali Frantovu výzvu ke společnému setkání ve Vatikánu (Franta to nazývá "modlitbou"). Bibi jen poznamenal k papežově vyčítavé tiché modlitbičce u zdi, tedy u toho ochranného betonového monstra mezi palestinskou samosprávou a zbytkem státu Izrael, že "tato zeď zachránila tisíce životů".

Ze sportu: "Žádné mistrovství nebude!" (Nálepky, které nalepují riojaneiroští učitelé na autobusy s fotbalisty.) Brazilští učitelé jsou nespokojení se slibem 1% růstu platů.

Čeští učitelé jsou nespokojení se slibem 3,5% růstem platů. Ale Národní fobalový PeltaStadion za předem nejasných miliard z milosrdenství zupáckého ministra fotbalu Marcela Chládka (exvojenská politická akademie Klementa Gottwalda) nejspíš utrpíme. V Brazílii to je jasné: Zatím to stálo $13,5 miliard, v čemž jsou zahrnuty i náklady ministerstva obrany za obranu mistrovství…
"…před vlastním lidem." (Žena Moby Dicka)
"Vím o tom tedy…, hm, kulový, ale myslel jsem, že Brazilci jsou fotbalový národ?" (Moby Dick)
"Brazilci jsou chudý národ." (Žena Moby Dicka)
"A nasraný národ." (Mrtvá Kočka)

Co se Brazílie tejče, tak do ulic vyrazili i Indiáni s luky a šípy. A netvářili se jako sportovci...

Po druhém dni egyptských prezidentských voleb zní odhad pro generála 90 %. Voličů přišlo tak 30 %. Pro velký ne-úspěch prodloužila volební komise volby o další den.


Středa 28. května

V Česku prší. Největší škody má na svědomí voda z lesů a polí.
"Tedy hlupáci z lesní správy, kteří nespravují těžební cesty." (Žena Moby Dicka)
"A zločinci, pěstující na svazích kukuřici a řepku olejku." (Moby Dick)
"A zemědělští flákači, kteří nechali zarůst úvozové cesty a vorají po spádnici." (Mrtvá Kočka)

Výsledek ukrajinských voleb bude Vladimir Vladimirovič respektovat a vítězi poblahopřeje. Možná. Hnedle, jak se doví, kdo to vlastně je. Pravil Jurij Ušakov, carprezidentův spomocník.
Po sečtení 98,66% hlasů má Porošenko 54,69 %.

Presumtivní prezident Ukrajiny Petro Porošenko oznámil, že "východ země je ve válečném stavu". Ano, raketomety a bombardování, to už je za hranicí potlačení sudetského puče v září 1938.
"Byli bychom se s nimi už vypořádali dávno, kdyby nedostávali pomoc z Ruské federace." (Volně dle PP)
Petro požádal o pomoc Spojené státy, zatímco ruská vojska se stahují od hranic, což má skončit do 8. června.

"Stahování má své zvláštnosti. Elektronická rozvědka zůstává na místě, týlová infrastruktura také. To dává Rusku možnost v kterémkoli okamžiku přesunout vojska zpět k hranicím. O nějakém skutečném stahování proto nelze hovořit." (Mykola Lytvyn, velitel ukrajinských pohraničních vojsk.)

Díky prodloužení volebních dní dorazilo navzdory egyptoskeptikům k volbám 44 % voličů. Generál v záloze Sísí získal (dle předběžných výsledků) 93,3%. Ačkoliv budou ofiš výsledeky oznámeny až příští týden, již v noci zaplavily davy sísíovců náměstí měst a návsi vsí. Mudruje se, jestli nebyla poměrně nízká účast (na porevoluční Egypt) způsobena výzvou k bojkotu voleb ze strany zakázaného Muslimského bratrstva.
"Možná bychom měli uvažovat o volební povinnosti." (Volně dle prezidentů Mlhoše a Sísího.)


Čtvrtek 29. května

Ukrajina, sečteno a podtrženo: 54,7% ukrajinských voličů dalo hlas prezidentskému kandidátu Petro Porošenkovi.

11 pozorovatelů OBSE bylo zadrženo teroristickými živly, posléze pohoštěno a vyhoštěno. Čtyři obsáci, zadržení v pondělí, jsou hoštěni na zatím neznámém místě.
"Pokud je už někdo nesežral." (Mrtvá Kočka)

"V posledních měsících došlo k výrazné proměně bezpečnostního prostředí v Evropě. Rozsáhlý konvenční konflikt v Evropě je ve světle tohoto vývoje možný. Varovací doba klesá (...) Na vnější ohrožení se musíme připravovat jako na reálnou možnost." (Martin Stropnický, ANO, ministr obrany ČR na Žofínském fóru)

Martine, k "výrazné proměně" nedošlo, velmocenské Rusko na východě nás straší minimálně od 19. století. Za celou tu dobu vůbec nezměnilo svou zahraniční politiku. Dnes krom Krymu už okupuje gruzínské území. Současný kágébácký soudruh car vedl druhou válku proti Čečensku – barbarskou válku nejen proti teroristům/bojovníkům za svobodu, ale i proti vlastnímu civilnímu obyvatelstvu. To jen tupá Evropa a tupá Amerika odmítala vidět!!!

Donbasští povstalci/teroristé se obrátili se žádostí o pomoc na "světové společenství"…
"Už pochopili, že je VVP tentokrát nechá vykrvácet." (Mrtvá Kočka)
"Aby je pak posléze mohl vyhlásit za hrdiny, případně, až se to hodí, i pomstít." (Moby Dick)
…které by jim mělo pomoci v boji s "šířením hnědého moru"…
"…vedeného nejspíš světovým sionismem." (Žena Moby Dicka)

Nevládní ukrajinské síly díky ruské střele mužik/vrtulník sestřelily armádní stroj s armádním generálem a dalšími 14 vojáky.

Městská část Praha 1 (starosta Oldřich Lomecký, TOP 09) začala v dubnu odtahovat z modré zóny i zaparkovaná auta poslanců a senátorů (zejména ČSSD a KDU-ČSL:), kterým jest tak "fakticky znemožněno dostavit se na důležitá jednání" parlamentu. Zákonodárci by chtěli zavést nový zákon, podle kterého by se měla imunita rozšířit i na jejich vozy.
"Růžové parkovací karty v modré zóně? To je provokace!" (Žena Moby Dicka)
"Že jim nestačí podzemní garáže?" (Moby Dick)
"Nechtějí do ilegality. A čekat na výtah z ní." (Žena Moby Dicka)

"Choďte včas, volové." (Mrtvá Kočka)


Pátek 30. května

Naváz Šaríf (premiér, Pákistán), se vložil. Nařídil prošetřit "tragédii", která se stala v Láhauru. Tam byla zavražděna těhotná Farzana Parvín. Vražda se udála "kamenováním" cihlami. Zabijácký dav příbuzných vedl sám otec oběti. Který tak ztrestal neposlušnou dcerunku, jež si vzala Muhammada Iqbala. Tak ano, tentokrát muslimka muslima, ale nikoli toho muslima, kterého jí vybrala rodina. Což prý je "na zaostalém venkově troufalý čin". K tomu několik poznámek:

Zabíjení se událo před soudní budovou v Láhauru.
"Což je zřejmě zaostalé druhé největší pákistánské město." (Žena Moby Dicka)

Ten soud projednával žalobu, kterou zaostalá rodina podala na Iqbala kvůli "únosu" (svatbě).
"A ten darebácký soud onu žalobu vůbec přijal!" (Žena Moby Dicka)

Podobných "vražd ze cti" bylo prý vloni v Pákistánu spácháno (čti "nahlášeno") 869, takže byste řekli, že pákistánští policajti s tím mají docela honičku. Tentokrát by se nemuseli honit. Kdyby se nerozhodli, že budou vraždě těhotné ženy, řádně vdané dle muslimského práva, přihlížet.
"A to celou půlhodinu!!!" (Žena Moby Dicka)

"A stačí jedny zmrvené volby, kdy kvůli demokradoucím politikům zvítězí muslimští fundamentalisté, aby podobní ne-tvorové měli prst na spoušti jaderných zbraní." (Mrtvá Kočka)

"Model technokratické a úřednické Unie je přežitý." (Marine le Pen, presumptivní francouzská prezidentka od roku 2017.)
"Tenhle model se nám taky nelíbí. " (Žena Moby Dicka)
"Ale furt lepší než národněfrontovní, ekokomunistické, ruské, východoukrajinské, severokorejské, egyptské, thajské, palestinské, súdánské nebo pákistánské modely!!!" (Mrtvá Kočka)

**********************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick