pátek 1. května 2015

MOBY DICK: Čekání na signál

Rozvojová vražda, sionistická intervence, hnisavá pomoc, pomalé tempo na tepně a ostatní vybrané zprávy z Nepálu



Sobota 25. dubna 2015

Nepál zasáhlo ničivé zemětřesení, které zabilo tisíce lidí. Spadlo 90 % budov, postavených z rozvojové pomoci.
"Z pomoci na rozvoj betonářské mafie." (Moby Dick)
"Rozvojová vražda." (Mrtvá Kočka)

Zatím je hlášeno pět tisíc raněných, mnoho z nich je ještě uvězněno pod troskami. Pro jejich záchranu jsou rozhodující prvních 72 hodin, kdy je největší naděje na jejich záchranu. Celý svět se hrne s pomocí.
"Všichni ne." (Mrtvá Kočka)
"Kteří ne?" (Moby Dick)
"Nejspíš ti, kteří nemůžou." (Žena Moby Dicka)

Mohou například i Češi: Český Červený kříž posílá 13 milionů korun na účet nepálské pobočky Červeného kříže a Červeného Půlměsíce. Diakonie Českobratrské církve evangelické a Česká Charita  poskytnou potravinovou i nepotravinovou pomoc včetně léků prostřednictvím partnerských organizací v zahraničí. Společnosti ADRA a Člověk v tísni přesunují na místo své specialisty, které v oblasti mají.

O pomoci Nepálu rozhodl izraelský bezpečnostní kabinet (předseda vlády, ministr obrany a ministr zahraničí).
"V Izraeli? Vždyť mají šabat, ne?"(Moby Dick)
"A neuzdravoval snad židovský rabbi Jošua malomocné i v sobotu?" (Žena Moby Dicka)
Jistě. Izraelská armáda, nemocnice, bezpečnost, hasiči... prostě všechny izraelské organizace, chránící zdraví a život, stejně jako všichni rozumní lidé takovýmto způsobem vykládají Mojžíšův zákon: Chval Boha, to je nejdůležitější přikázání. Abys mohl chválit, musíš být živý. A proto musíš zachránit i všechny své bližní.
"Židi jsou v tomto křesťanštější než mnozí křesťané." (Žena Moby Dicka)
"Přesvědčili se o tom všichni, kteří napadli židovský stát o svátcích a šabatech." (Moby Dick)
"I zemětřesení." (Mrtvá Kočka)

Na pomoc spěchají dvě místní velmoci, Čína a Indie. Prý protentokrát nebudou po sobě v Himalajích výjimečně střílet.

Neděle 26. dubna 2015

V Nepálu pokračuje zoufalé pátrání po těch, kteří ještě přežili tuto největší přírodní katastrofu v zemi za posledních 80 let.
Do Káthmándú odletěl první izraelský vojenský speciál. Izrael v něm posílá polní nemocnici se 100 tunami humanitárního a lékařského materiálu a 260 lékaři a záchranáři z Červené Hvězdy Davidovy. Speciál musel vyčkat hodinu na tel-avivském letišti Ben Guriona, protože cílové letiště bylo zasaženo dalšími otřesy. Tým IDF se kvůli otřesům v Káthmándú o hodinu zpozdil s odletem z izraelského letiště Bena Guriona. V Káthmandú přistál 22:00.
Izrael posílá do Nepálu další dvě letadla s humanitární pomocí

Pro srovnání: Spojené arabské emiráty poskytly 88 kusů, Singapur 75, Britové 68, Čína 62, Jižní Korea 40, Tajwan 20, Itálie 15, Francie 11 a Švýcarsko 6. Zdaleka ne všichni jsou už na místě.

Americká agentura pro mezinárodní pomoc v neštěstích posílá vojenské dopravní letadlo C-17 se skupinu složenou z 54 pátracích a záchranných expertů a šesti psů. Cesta by ale měla trvat asi 24 hodin, což zkracuje vzácný čas, kdy je ještě šance najít někoho živého.

"Pomoc určitě poskytneme. Budeme ji poskytovat koordinovaně v rámci Evropské unie. Jsme připraveni podílet se na pomoci. Bude záležet na potřebách, které v regionu budou a možnostech jednotlivých členských zemí Evropské unie a České republiky" (Bohuslav Sobotka, premiér ČR)

Právě před týdnem říkala mrtvá Kočka: "Zachraňovat ano, ale hlavně poněkud dříve."

Pondělí 27. dubna 2015

"Jako první zareagovaly země, jako je Indie, Čína, Pákistán a Spojené státy." (Z českého tisku)

Z Nepálu se vojenským speciálem vrátili první evakuovaní izraelští občané.

Evropská komise uvolní 3 miliony €. Technickou pomoc přislíbila  Belgie, Finsko, Řecko, Německo, Polsko a Švédsko, finanční MMF. Google či Facebook otevřely aplikace, sbírající peníze pro Nepál.

Zasedala česká vláda, která ukončila svůj prodloužený šabat. "Odsouhlasila" pomoc obětem zemětřesení v Nepálu. Jedná se o 20 milionů Kč pro český záchranářský tým, jenž tvoří 36 lékařů, sester a hasičů. Do Nepálu by mohl odletět už v noci. Peníze vystačí na dva týdny. Pak se uvidí.
"Jsme v pohotovosti a čekáme jen na signál, kdy máme odjet." (Petr Nestrojil, vedoucí lékař týmu a primář brněnské úrazové chirurgie)
Až po obdržení signálu se přesunuli na Václava Havla Letiště, kamž z Brna dorazili už ve 23:00.
"Takže odletí už zítra." (Mrtvá Kočka)

Armádní CASA v tomto případě zůstane v hangáru. Lékaři poletí s Boeingem 737 společnosti Travel Service (podle Novinek.cz). Tým s vybavením by se do vojenského speciálu nevešel.
"Što éto takóje »armádní speciál«?" (Žena Moby Dicka)
"Vybírali ho »armádní specialisté«." (Moby Dick)
"Na českém Ministerstvu »národní obrany«." (Mrtvá Kočka)

PS: Kdyby vypukla v sobotu válka, tak by ve Strakovce…
"…zasedala lidová dělnicko-rolnická vláda, uznaná Ruskou federací." (Mrtvá Kočka)

Úterý 28. dubna 2015

V Káthmandú přistává první z letadel Červeného kříže (a Červeného půlměsíce) s týmy specialistů, kteří podpoří záchranné aktivity Nepálského ČK – půjde o traumatým, zdravotnické týmy, tým pro vybudování polní nemocnice, logistické týmy i týmy zaměřené na komunikaci. Na financování pomoci se bude podílet i Český ČK.

Čeští záchranáři stepují na pražském letišti. Jejich odlet byl večer odložen o 24 hodin. Parkovací dráhy malinkého mezinárodního letišťátko v Káthmandú  jsou mimo provoz a letiště je přetíženo.
"Americkými imperialistickými a izraelskými rasistickými vojenskými letadly." (Mrtvá Kočka)

"Jestliže jsou záchranné týmy již ve vzduchu nebo právě přistály, mohou dorazit a pomoci. Pokud ještě čekají na ranveji ve svých zemích, tak jim sdělujeme, aby nepřijížděli." (Jamie McGoldrick, Rozvojový program OSN, který mezinárodní pomoc koordinuje na místě).
Místní armáda a další bezpečnostní složky situaci zvládnou. Pátrací a záchranné práce budou pokračovat pomocí vlastních sil – a těch sil, co tam už jsou. Český záchranný tým přiletí, aby rozvinul polní nemocnici, kde bude pomáhat lidem se středně těžkými a lehkými poraněními.
"Proč tedy »záchranný tým«?" (Moby Dick)
"Jestli se řízli, už jim to mohlo zhnisat." (Mrtvá Kočka)

Francouzští záchranáři vytáhli z trosek v Káthmándú živého muže, který strávil zaživa pohřbený téměř 80 hodin zavalený v místnosti spolu s třemi mrtvými.
"Společně se třemi, kteří to nepřežili." (Mrtvá Kočka)
Osmadvacetiletý mládenec se zlomenou nohou neměl ani vodu ani jídlo, a přežil nejspíš jen "silou vůle", jak pravil ošetřující lékař.
"A díky tomu, že dokázal volat o pomoc." (Žena Moby Dicka)

Středa 29. dubna 2015

Český záchranný tým odrazil půl hodiny po půlnoci od mola Václava Havla Letiště. Nepálci s ním počítají, nebudou ho vracet.
"A je to »traumatým«, upřesněme. (Moby Dick)
"Protože z těch zdržovaček už mají trauma." (Mrtvá Kočka)

Na hlavním autobusovém nádraží v Káthmándú se před svítáním shromáždily tisíce lidí poté, co vláda slíbila, že zdarma zajistí mimořádné spoje z města.  Žádné autobusy avšak přistaveny nebyly, takže se rozhořčený dav pustil do pračky s příslušníky pořádkové policie. Kteří dorazili na místo, aby ochránili platící cestující běžných linek, do jejichž přeplněných autobusů se hodlali uprchlíci vniknout.
"Řekli nám, že přijede 250 autobusů, ale žádný jsme neviděli. Chceme se rychle dostat domů, abychom zjistili, zda jsou naše rodiny v pořádku. Myslím si, že vláda situaci nezvládá." (Kišor Kavre. 25, student)
Busy možná nedorazily proto, že jiný rozhořčený dav zablokoval místní dopravní tepnu kvůli pomalému tempu dodávek humanitární pomoci.

Mezinárodní pomoc se proboxovala i do odlehlých horských vesnic. Nákladní vozy s rýží, olejem a cukrem dojedou co nejdále, pak se přepravy ujmou vrtulníky.  Chystají se dodávky vysokoenergetických potravin, jako jsou sušenky, a to tam, kde není k dispozici voda či otop na vaření.
"Chce to ještě čas, aby se pomoc dostala do všech postižených míst, která byla od pomoci odtržena sesuvy půdy." (Geoff Pinnock, důstojník pro Světový potravinový program při mimořádných událostech)

Letadlo s českým traumatýmem bylo v poledne odkloněn do indického Dillí. Podle Týdne.cz to je Airbus A320.

K menažerii se prolákla zpráva, že Izraelci naplno zprovoznili v postižené oblasti svou největší armádní polní nemocnici. Stojí vedle nepálské vojenské nemocnice a IDF účinkuje v ní 230 lidí, z nichž 130 jsou zdravotničtí profíci. Nemocnice obsahuje chirurgické a porodní oddělení, laboratoř pro vzorky krve, oční specialisty a další. Její kapacita je 60 lůžek a 200 ošetřených pacientů denně.

"Jak to, že nejsou fanatičtí sionisté stejně jako pro pomoc v Nepálu zapáleni pro pomoc bližší Gaze a pobouřeni její blokádou, která brání její rekonstrukci? Možná se jeli Izraelci do Nepálu přiučit od zemětřesení, jak lépe zabíjet? Poskytování pomoci Izraelem v Nepálu je jak kdyby Marlboro Man nabízel bonbóny na onkologii." (Z muslimsko fašistických, ekologisticky komunistických a levičácky antisemitských suterénů sociálních sítí.)
Troubové –  Izrael pomáhá Palestincům z Gazy nepřetržitě, léčí jejich děti ve svých nemocnicích, a to dokonce i děti fýrerů z teroristického Hamásu, kteří ho chtějí zakousnosut.

V minulosti pomáhala takto izraelská armáda např. v Japonsku, na Filipínách či na Haiti. Na Haiti byla mimochodem jako první, a zcela sprostě se o její pomoci evropský tisk ani nezmínil!!!
"Díky těm hovadům tupým na  sítích to teď alespoň víme o Nepálu. (Mrtvá Kočka)

Nepálci se nechtějí vracet pod střechy, ale zpod některých střech se utéci nedá. Třeba ne zpod Střechy světa. Záchranářské vrtulníky s léky a potravinami jsou v horských oblastech obleženy lidmi, kteří žadoní o odvezení.

"Zatím nebyl žádný vrtulník unesen." (Žena Moby Dicka)
A to ani vrtulníky televizních společností.
"Ty totiž přešly na drony." (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 30. dubna 2015

Nepálská vláda přece jen poskytla lidem v Káthmándú bezplatnou dopravu, k humanitárním účelům slouží i školní autobusy. Na volných prostranstvích jsou zřizovány provizorní stanové tábory. Panuje obava z následných otřesů a dozřícení poškozených budou. Většina obyvatel města prožila pátou noc pod širým nebem. Lid se frustruje a hněvá: Úřady nejsou "ani zdaleka schopny na situaci odpovídajícím způsobem reagovat". (Dle světového tisku)
Dodejme, že postiženo bylo 8 milionů lidí, více než třetina populace.

Do oblasti Gorkha západně od Káthmándú dotazily čínské náklaďáky. Na letiště v Káthmandů byl v noci vpuštěn i český speciál. Během dvou hodin musel vyložit svůj náklad. Do Prahy se vrátil s 45 Čechy a občany dalších zemí EU. V Nepálu zůstala v horské oblasti Lho česká turistka. Pojišťovna Generali se snaží zajistit odvoz helikoptérou.

Stádní prezident Mlhoš Zeman si odpustil protentokrát svou obvyklou břitkou ironii, a nekritizoval české turisty, že jezdí do takové nebezpečné země jako Nepál. (Což si neodpustil, když se z Turecka vracela vojenským letadlem dvě děvčata, unesená v Pákistánu.)
"Svou tupou ironii." (Mrtvá Kočka)

Pět dní po zemětřesení zachránili izraelští záchranáři z trosek živého člověka.

************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick