pátek 22. května 2015

MOBY DICK: Energetická impotence


Ruská slušnost, Andělina schizofrenie, čeština KSČ, Zemanovo vepřové, Babišův soulad, venezuelský pervitin a děvčí platby

Sobota 16. května 2015


Po naší včerejší poznámce, že se náramně zvýšila čtenost tohoto blogu v Rusku, které se v měsíčním přehledu dostalo aktuálně na druhé místo (za domovskou ČR), se dramaticky snížil počet přístupů z území RF.
"Čtou si tě už ze Stodůlek." (Mrtvá Kočka)

Neděle 17. května 2015

"Jsem Alexandr Anatoljevič Alexandrov, četař z třetí brigády speciálních sil z města Togliatti. Velitelem brigády je plukovník Ščepin, rotě velí rotný Kudimov." (Jeden ze dvou ruských vojáků, zraněných a zajatých v bojích na Ukrajině). Na ukrajinském území jeho brigáda válčí už od 5. března 2015. Při akci, do níž bylo nasazeno 14 vojáků, mu velel důstojník Jevgenij Jerofejev, jenž je druhým zajatým. V Luhansku operuje "dalších šest až osm" podobných skupin ruských speciálních sil.
"Nejednou jsme říkali, my i ministerstvo obrany, že žádní ruští vojáci v Donbasu nejsou. Komentovat (ukrajinské) materiály nemohu, myslím, že lépe to v tomto případě udělají odborníci našeho ministerstva obrany, pokud tyto materiály vypadají pravděpodobně." (Dmitrij Peskov, Putinův vovčáček)
"Nejednou jsme říkali, my i ministerstvo obrany, že žádní ruští vojáci na Krymu nejsou." (Dmitrij Peskov, Putinův vovčáček, v jednom ze svých dřívějších prohlášení)

"V okamžiku zadržení 17. května 2015 oba muži nebyli ve stavu ruské armády. Ano, sloužili v jedné z jednotek ozbrojených sil ruské federace – ale dříve." (Nejmenovaný případný odborník ministerstva obrany RF pro agenturu Muška na Zdi)
*
Ze sportu: Skončilo mistrovství světa v hokeji. Ve finále vyhráli neprohravští Kanaďani nad Rusy 6 :1.

"Kanada zničila Rusko a dosáhla na zlato. Možná kdyby Rusové zařadili do sestavy Vladimira Putina, který v sobotu v Soči nastřílel osm gólů…" (Terry Jones, kanadský novinář, pro Edmonton Sun)
Putin se díval v Soči. A co říkal?
"Druhé místo na mistrovství světa je taky čestné. Je to druhý nejsilnější tým na světě." (Dmitrij Peskov, Putinův vovčáček)

Ruští fanoušci (asi třetina arény) byli moc smutní.
"To jich tolik přijelo z Ruska?" (Žena Moby Dicka)
"Ze Stodůlek" (Mrtvá Kočka)

Pondělí 18. května 2015

Co nebylo příliš čestné: Ruské mužstvo (poprvé v dějinách hokejových MS) odbruslilo okamžitě po obdržení stříbrných medailí, aniž by vyčkalo kanadské hymny, jež byla hrána na počest vítězů.

"Sportovní předpisy předpokládají, že v průběhu ceremoniálu po zápase musí zaznít hymna země, která v zápase vyhrála, a že hokejisté musejí sundat helmy. Hokejisté obou týmů a rozhodčí si také musí podat ruce. Není přitom jasně stanoveno, zda musí tým, který prohrál, poslouchat hymnu. Požadavky ohledně sundaných helem a podání si rukou byly hráči ruské reprezentace po zápase s Kanaďany splněny." (Zpráva ruského státního propagandistického Sputniku ukazuje, jak si Rusáci vysvětlují pojmy "slušnost" a "čest", nejen ve sportu )
"Myslím, že vzali šampionát až příliš přemotivovaně. Přivezli s sebou do Prahy relativně hodně problémů, které tu vůbec nebyly. Osm týmů tu žilo velmi přátelsky, ale jakmile přijeli (Rusové), zablokovali chodbu v hale, zvolili si jiný hotel, což pro nás bylo velmi vysoké bezpečnostní riziko. Těch věcí tam tedy bylo víc a vyvrcholilo to velikou ostudou jejich vlastní a nerespektem vůči soupeřům a celému mistrovství světa." (Petr Bříza, bývalý reprezentační brankář, pro Rádio Impuls)

"Další výraz ruské velmocenské arogance" (Moby Dick)
"Arogance velmoci, která ostudně prohrála 1:6. (Žena Moby Dicka)
"Arogance velmoci, která má jaderné zbraně 5.000 : 5.000" (Mrtvá Kočka)

Úterý 19. května 2015

"Svět by se měl vzdát technologií, produkujících CO2. Musíme v tomto století prosadit dekarbonizaci, tedy úplnou transformaci k ekonomice nevydávající uhlíkové emise" (Anděla Merkel, německá kancléřka, na berlínské konferenci o klimatu v rámci "petersberského dialogu")
"To je ta paní, co zrušila jadernou energii v Německu a znovuzavedla spalování hnědého uhlí?" (Moby Dick)
"To je ta..." (Mrtvá Kočka)
"…schizofrenická dáma. Neměli bychom se vysmívat nemocným lidem." (Žena Moby Dicka)
"Jenže ta kráva je mocná." (Mrtvá Kočka)

"My průmyslové země jsme mnoho let velmi výrazně přispívaly k oteplování klimatu. Nyní máme povinnost ukázat těm, kdo mají ještě rozvoj před sebou, jaké účinnější technologie mohou využívat. Je to tak spravedlivé." (Anděla Merkel, která to chce zaplatit z evropských peněz)
"Nejspíš prodá Arabům odstavené německé jaderné elektrárny." (Žena Moby Dicka)
"Měla by přestat prudit." (Moby Dick)
"Měla by přestat prdět." (Mrtvá Kočka)
*
Si Ťin-pching, generální tajemník ÚV KSČ a prezident ČLR navštívil v Pekingu zasedání celostátních bezpečnostních orgánů. Potřásl si rukou a vyfotografoval se s účastníky zasedání. Poté přednesl důležitý projev. Citujeme doslovně z webu čínského státního rozhlasu (z kolonky "Česky"):
"Si Ťin-pching řekl, že bezpečnostní orgány v rámci celé země by měly považovat za dobrý příklad vynikající orgány a osobnosti, opatrně se poučit v duchu 18. zasedání KS Číny a třetího a čtvrtého plenárního zasedání při 18. zasedání KS Číny, naplnit státní pojetí bezpečnosti, upevňovat ideály, být loajální k činnosti KS Číny, vytvořit nový stav práce státní bezpečnosti, usilovat o realizaci dvou stoletých cílů a přispět k realizaci čínského snu o vzestupu čínského národa."
"»Česky«?" (Moby Dick)
"Komunisticky." (Mrtvá Kočka)

"Hm, oni mají už stoletky?" (Žena Moby Dicka)
"Jako Anděla." (Mrtvá Kočka)
*
Hradní vovčáček držel další zoufalou tiskovku. Oznámil na ní, že jeho pán přijme na Hradě ministra školství Marcela Chládka na jeho vlastní žádost, a to 28. května 2015. Ministr bude doprovázen rektory vysokých škol, na nichž působí Jiří Fajt, Ivan Ošťádal (za UK přijde rektor Tomáš Zima) a Jan Eichler (za VŠE dorazí rektorka Hana Machková), kteroužto trojici nedávno Mlhoš odmítl jmenovat profesory.

"Pan prezident své důvody sdělil zcela jasně. S těmito důvody seznámí účastníky schůzky." (Hradní vovčáček) Mlhoš své rozhodnutí ale nezmění. Má pro "dobré důvody". A sdělil je – tak pozdě, že se napadení občané neměli možnost bránit. Ano, splnili všechna kritéria pro profesuru, ale Nejvyššímu občanu vadí "jejich minulost".

Jan Eichler působí (krom VŠE) na Ústavu mezinárodních vztahů v Praze. Škraloup: Je absolventem Vojenské akademie v Bratislavě (1975). Za bolševika byl jako vojenský přidělenec přidělen na čs. velvyslanectví ve Francii. V žádném případě nešlo "o působení v propagandistických útvarech Československé lidové armády před rokem 1989" (jak byl pravil hradní vovčáček, ani o funkci "hlavního ideologa hlavní politické správy Československé lidové armády", jak se zase nechal slyšet vovčáčkův pán.) No, víme, že naše velvyslanectví byla prošpikována špiony, nicméně Eichler prošel postupně třemi různými druhy lustrací. Úspěšně.
"Tak čtvrtým neprošel!" (Hradní vovčáček)

Docent Jiří Fajt "dle informací Hradu" požadoval od Komerční banky, takto sponzora Národní galerie (kde Fajt řediteluje – navzdory pletichám zemanovské prezidentské vlády, která vládla zemi bez důvěry), aby část sponzorského daru sloužila jako příspěvek k jeho ředitelskému platu. (Mlhoš si to nepřečetl ve zprávě BIS, ale v Babisconiho Mladé Frontě Dnes.) Fajt "zvažuje žalobu": Zaprvé – nebylo by to protizákonné a bylo by to ve smyslu sponzoringu. Zadruhé – taková smlouva nebyla podepsána!. Žaloba by snad mohla mít úspěch, avšak – prezident je z titulu své funkce nezodpovědný.
"V čele státu by ale neměl stát svéhlavý člověk." (Žena Moby Dicka)
Dle Mlhoše šlo o "milionový úplatek".
"A peníze z Lukoilu na Mlhošovu prezidentskou kampaň byly co?" (Moby Dick)
"Podpora ze strany ruských tajných služeb." (Mrtvá Kočka)

Docent Ivan Ošťádal měl zase, dle stádního prezidenta,  "kontakty s StB". I když se na profesory lustrační zákon nevztahuje, spolupráce s StB je tuze nelichotivá věc. A – podle vovčáčka: Ivan Ošťádal "byl veden jako agent v evidenci StB. Příslušný svazek včetně vázacího aktu se zachoval." Krom toho: spolupracovnicí estébáků byla i kandidátova manželka.

Zvláštní v této souvislosti je, že pana docenta byste marně hledali jak v neoficiálních, ale dosti přesných Cibulkových seznamech,, tak ani v evidenčních záznamech ministerstva vnitra. Aniž jakoukoli osobu jménem "Ošťádalová".

"Pravděpodobně spolupracovali se známým českým nacistou Ferdinandem Peroutkou. (Moby Dick)
"Měl Ivan raději spolupracovat s KGB. Jako někdo." (Mrtvá Kočka)
"A jaké má krycí jméno ten někdo v archivu KGB?" (Žena Moby Dicka)
"»Prognostik.«" (MnZ)
"Já myslel »Prasečí Hlava«. (Moby Dick)
"To má až v análech FSB." (MnZ)

Středa 20. května 2015

Vládní koalice prohlasovala pokračování podpory biopaliv. Poslanci hnutí ANO byli pro – navzdory svým dřívějším prohlášením. Byl tedy schválen jeden drobný pozměňovací návrh: Aby podporu získal toliko metylester, získaný z řepky.
"Je společensky neetické a neúnosné, aby daňový poplatník věnoval 5 miliard na podporu odbytu výrobku prvního místopředsedy vlády. To není 5 miliard podle Kalouska, to je 5 miliard podle ministerstva financí. Jestliže ministerstvo financí vyčísluje podporu odbytu čistých biopaliv na 9 miliard a 60 % tohoto trhu má 1. místopředseda vlády a ministr financí, kladu jednoduchou otázku, jakkoli vím, že často propadáme z matematiky: Kolik je 60 % z devíti miliard?" (Miroslav Kalousek, exministr financí, TOP 09)
"5,4 miliard." (Přesná žena Moby Dicka)

Načež proběhla společná tiskovka ODS + TOP 09 + zbytků Úsvitu, na níž bylo uznámeno, že tyto opoziční strany hodlají požádat o mimořádné zasedání Sněmovny, kde vysloví současné vládě nedůvěru. A to kvůli "kolosálnímu podvodu" (Miroslav Kalousek) či "nehorázné věci" (Petr Fiala, předseda ODS), aneb nastávající "nedovolené daňové podpoře" (nezachycený politik).
"Je to rakovina, která prorůstá stát." (Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09) 
(Podle vlastních nedostatečných poznámek z tiskovky)

Marně jsme o této tiskovce hledali informace v Babisconiho médiích, ani spolumagnáti se do informací příliš nehrnuli. Nevíme, jestli tak neumíme hledat na internetu, anebo jestli už znovu náhodou nedochází k určité cenzuře. Fakt je, že média osvědčila svou objektivnost, a tak, když už nevíme, co všechno řekla opozice (pokud v přímém přenosu nesledujeme televizi), můžeme alespoň přinést reakce pozice:

"Nepochybuji o tom, že pan Kalousek i pan Fiala umí počítat do 101 a ví, že na vyjádření nedůvěry vládě v žádném případě hlasy nemají. Bude to tedy jen plané gesto. Na debatu ve Sněmovně se ale těším. Pokud jde o biopaliva, opozice pokrytecky kritizuje pravidla, která sama zaváděla a podporovala. Naopak, naše návrhy omezují i v této oblasti prostor pro podvody a daňové úniky." (Bohuslav Sobotka, předseda vlády, ČSSD)
"Doufám, že opozice umí počítat do 101. Je to jen další příležitost, aby nás Kalousek urážel." (Andrej Babiš, majitel Agrofertu, české řepky a ANO)

A, ano, teď máme reakce na reakci i od opozice:
"Do 101 umím počítat, takže mohu pana premiéra uklidnit. Co dělá tato vláda, považujeme za tak vážné, že tomu nemůžeme jen tak přihlížet," (Profesor Petr Fiala, předseda ODS)

"Fiala je profesor?" (Moby Dick)
"Prognostik ho nestihl včas nejmenovat." (Mrtvá Kočka)

"Tady už neexistuje střet, tady je perfektní soulad." (Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09)
"Umíme počítat, ale nemůžeme jen tak nečinně přihlížet." (Marek Černoch, předseda torza poslanců Úsvitu)
                                                                       *
"Vojensko-námořní síly ČLR osmkrát varovaly posádku amerického vojenského letadla Boeing P-8 Poseidon, aby opustila vzdušný prostor v blízkosti Spratlyových ostrovů. Tentokrát se podařilo zabránit nedorozumění." Ruští experti na státním propagandistickém ruském Sputniku (umělecký dojem poněkud lepší než na RozHlasu ČLR) varují, že "příště to nemusí skončit takto mírově":
"Nejen že Američané se chovali na pokraji faulu, když přelétali akvatorium, které pokládá Čína za své nesporné výsostní vody. Poprvé při letu nad tímto sporným pásmem byli na palubě amerického letadla novináři. Počítali s PR akcí, a pro Čínu to byla dost drzá výzva."
"Web mají hezčí, ale slovník taky příšernej."
(Mrtvá Kočka)

Připomeňme, že na Spratlyovy ostrovy (čínsky Ostrovy jižních písků, vietnamsky Quần đảo Trường Sa/ Ostrovy dlouhých písků, filipínsky Kalayaan/ Svoboda a malajsky Kepulauan Spratly) si dělají stejný nárok jako ČLR i Tchaj-wan, Filipíny, Malajsie, Brunej a Vietnam. A Čína je od tohoto "akvatoria" nejdále ze všech jmenovaných zemí. Je to tedy poněkud drzá výzva všem ostatním zúčastněným, když na těchto roposnosných písčinách vartují čínská vojska, hlídající suverenitu čínských ropných plošin.
Tento výlev ruských propagandistů dobře ilustruje další Putinovu doktrínu: Evropa patří Rusku, Tichomoří je čínské. V tomto by se měly obě země podporovat. A obě na to také mocně zbrojí.

Čtvrtek 21. května 2015

Venezuela a kokain. Další aféra v seriálu na toto téma. Píšou o ní Američani, píšou o ní Britové, píšou o ní Španělé, píšou o ní Němci, píšou o ní Slováci...
V Česku máme jiné starosti.
"A dost vlastního pervitinu." (Mrtvá Kočka)

Do kokainové mafie patří vysocí státní úředníci: guvernér státu Aragua Tarek El Aissu, velitel Národní gardy Nestor Reverol, velitel Národní gardy ve střední Venezuele Luis Mottu Dominguez, bývalý ředitel vojenské rozvědky  Hugo Carvajalo. Podezřel jest i José David Cabello, jenž má důležitou funkci bratra předsedy parlamentu, a k tomu si přibral ministrování průmyslu. V čele kartelu stojí druhý nejmocnější muž Venezuely, předseda parlamentu Diosdado Cabello. Bolívarský prezident Venezuely Mikuláš Maduro je z obliga

"Stejnou práci pro Fidela dělal Raúl Castro. Když byl ještě kubánským ministrem obrany." (Žena Moby Dicka)
"A když se to proláklo, popravili Kubánci – velitele letectva." (Mrtvá Kočka)

To ovšem směřovaly jihoamerické drogy přes Kubu do USA. Teď míří z Venezuely nejen tam, ale i do Španělska, kudy se dostávají na trh EU. Bezcelně. Každý rok je to asi 275 tun.

"Naše svědomí je čisté." pravil Diosdado. Minulý týden pro sichr požádal o vydání zákazu cestování pro 22 novinářských hyen.
"Češi mezi nimi pochopitelně nebyli. Ti se bojí psát i o Babišovi. A za to by jim nikdo hlavu neuřízl." (Žena Moby Dicka)
"To mě původně ani nenapadlo! (Babiš dle MnZ)

Pátek 22. května 2015

Stádní prezident Mlhoš Zeman podepsal rozsáhlou novelu energetického zákona, tak jak ji 31.10. 2014 představil Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu (ČSSD).
"Cena elektřiny se tím nezvýší." (Jan Mládek v diskusi ve Sněmovně)
"Jenom poplatky za jistič." (Mrtvá Kočka)

Přesněji poplatky za "podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů (OZE)". Energetický regulační úřad varoval, že ministerstvo průmyslu nevyčíslilo finanční dopady.
"My jsme je vyčíslili." (Moby Dick)
"Půjde o zvýšení až 20 %." (Žena Moby Dicka)

V tomto bodě je nový zákon skutečně hovadný. Platit se nebude za odběr, ale za "rezervaci výkonu". (Jako by si výkon famfrníků a slunečníků šlo rezervovat!!!)
Mládek je však v tom nevinně. Systém našeho výběru poplatku na principu spotřeby je totiž dle Evropské komise "potenciálně diskriminační". Kde je však ta potence:

1. Spotřebované množství elektřiny, je možné považovat za diskriminační ve vztahu k importované elektřině. Systém výběru poplatku na základě spotřeby, představuje podle EK umělé zatížení dovážené elektřiny další platbou, a takový postup není v souladu s obecnými principy volného obchodu se zbožím a službami v rámci EU.
"Přičemž ČR elektřinu vyváží." (Žena Moby Dicka)

2. EK podmínila schválení schématu podpory obnovitelných zdrojů závazkem České republiky, provést nápravu tohoto stavu. Tento závazek je také obsažen v notifikačním rozhodnutí, kterým EK schvaluje podporu pro OZE v ČR.
"No a? Tak bychom nepodporovali OZE, no!" (Mrtvá Kočka)

Menažerie si dovoluje připomenout, že pojem "podporované zdroje" se nekryje s pojmem "obnovitelné zdroje", ba ani "ekologické zdroje".

Menažerie prohlašuje, že jsme (v souvislosti se snahou prohlásit molekuly kysličníku uhličitého za zločineckou organizaci) svědky evropské energetické impotence.

Menažerie upozorňuje, že se rozšířuje faktická daň z hlavy: Platíme tak už dálniční známku fixně, bez ohledu, kolik kilometrů dálnic svým autem opotřebujeme. Stejně tak platíme povinné ručení. Za to, že máme auto. Tak teď budeme platit za jistič. Jako už platíme za rádio či televizi do kapsy veřejnoprávních českých médií.
"Ačkoli se třeba na ČT ani nedíváme." (Moby Dick)
"Třebaže se nám jako investorovi nelíbí věci, co ČT točí." (Žena Moby Dicka)
"Přestože třeba ani televizi nemáme." (Mrtvá Kočka)
No, mírni se, Kočko. Zatím jen občan musí dokázat, že nemá žádnou televizi, ani nefunkční. S nápadem platit poplatek za domácnost paušálně přišel teprve přednedávnem nejmenovaný generální ředitel ČT. Důvod?

"Protože ten poplatek představuje solidární cenu za službu, kterou člověk může využívat." (Petr Dvořák)

"No moment, tak já mám prístroj, který bych mohl použít třeba v bordelu, a přece tam nechodím a těm kurvám neplatím." (Moby Dick)
"Ale platíš." (Žena Moby Dicka)
"Komu?" (Moby Dick)
"Těm skutečným kurvám." (Mrtvá Kočka)

************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick