čtvrtek 3. září 2015

MOBY DICK 2005: Jak psát a co nepsat


Deset let po hurikánu Katrina. Ani on nedokázal proniknout do poklidu našich českých textáren.

Pondělí 29. srpna 2005

Děti se vrátily od babiček, prázdniny končí i nám. Už zítra nám začíná další běh Univerzity morálky a lidství: Tentokrát bude  přednášet náš superexpert Hola Mátoha o některých textárenských fíglech. Na přednášky budou chodit všichni tři zbývající produkční zaměstnanci firmy: já, moje kolegyně brigádnice Krutohlavová a její muž a můj šéf Duto Hlav.



Úterý 30. srpna 2005

Rozebírali jsme článek "Film Ostré oko vydělal během víkendu sto milionů dolarů". Z článku vyplynulo, že se jednalo o tržbu. Ta se dělí na půl mezi majitele kin a studio. Takže studio dostalo nazpátek zatím jen padesát milionů. Produkce filmu stála sto třicet milionů. Ještě budou muset získat 80 milionů, aby začali vydělávat, to znamená další tržby ve výši 160 milionů.

To by se prý do nadpisu nevešlo, ten musí být stručný a úderný. Tak proč místo slovesa "vydělal" nenapíšou "utržil"? No prý prostě takhle se to píše.

I když to není přesné.

Středa 31. srpna 2005

Četli jsme článek "Češi pijí méně". Kdo četl pozorněji, zjistil, že se nejedná o pití alkoholu, ale o jeho prodej. Kdo se podíval na srovnávací graf a uviděl, že náhle "Poláci pijí více", pochopil, že jen prostě Poláci přestali nakupovat ve velkém chlast v Česku. Nebyl ani proveden odhad spotřeby turistů – bavorských pivařů a britských násosků, kteří naše skóre nadále vylepšují.  

Proč tedy nebyl použit přesnější nadpis: "Prodá se méně alkoholu"? Prostě, takhle se to píše.

I když to není pravda.

Čtvrtek 1. září 2005

"Úkryty českých zločinců," tak zněl nadpis dnešního probíraného článku. Psalo se tam, kolik lidí od nás je už na Bahamách. Asi deset. Ale - co to? Jen jeden byl odsouzený. Ti ostatní nebyli většinou ani obvinění.
Proč... Prostě takhle se to píše.

I když je to lež.

Pátek 2. září 2005

Dnes jsme tvořili vlastní texty. Napsal jsem dva: jeden se jmenoval "Cítíme s vámi" a byl o soustrastných dopisech, které zaslali do USA prezident Klaus, premiér Paroubek a ministr zahraničí Svoboda. Druhý jsem nazval "Jak pomoci Americe" a byla tam uvedena čísla kont, kam se mohou posílat peníze na pomoc obětem hurikánu Katrina. Byl jsem ohodnocen velice špatně!

Tohle se totiž vůbec nepíše. A skutečně, žádné české noviny ani televize tyto informace neuveřejnily.

Proč, když je to pravda?
*********************************

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách - verze z dubna 2003

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .

Předem dík!
>>:)) Moby Dick