pátek 22. ledna 2016

MOBY DICK: Tyran Putin

Přirození Anděly M., komunističtí kolaboranti, bezúhonnost tenisu, bezpečné alternativy, služby vlasti a ruské ideje


Sobota 16. ledna 2016



Polsko souhlasí se zavedením mezinárodní jednotné unijní pohraniční stráže, jež bude moci samovolně zasahovat i ve státech EU, které s tím neprojeví souhlas.
"Ale ne u nás." (Polští politici)

Plán na vznik vytvoření této jednotky je starý už několik let, ale "zadrhával se" na potřebě dobrovolnosti. Evropská komis v prosinci tuto "myšlenku" oprášila, jenom vypustila onu překážející dobrovolnost. První konkrétní jednání o charakteru nové ozbrojené síly, jež by měla vtrhávat na suverénní území samostatných států proběhne – v červnu 2016!!!
"Až nás tu bude další milion." (Syrská Želva)

"Proč porád ti politici jednají a jednají?" (Moby Dick)
"Oni nejednají, oni nekonají. Oni rokují."" (Žena Moby Dicka)
"Kvůli dietám, přece. (Mrtvá Kočka)

Evropou burácí nadšený souhlas s deportací "ekonomických migrantů".
"Což jsou právě ti, kteří tu chtějí pracovat!!!" (Mrtvá Kočka)

Neděle 17. ledna 2016

"Prezidentu Putinovi je potřeba se postavit. Protože jinak si, jako všichni tyrani, bude brát, kolik může – dokud ho někdo nezastaví." (Hillary Clinton v předvolební debatě)
"Zmužilá to žena!" (Moby Dick)
"Zmužilost vydržela americkým demokratům většinou jen do voleb." (Žena Moby Dicka)
*

Ze základny Vandenberg byla úspěšně vypuštěna raketa Falcon 9 firmy SpačeX, jež uvedla družici NASA Jason 3 na oběžnou dráhu. První stupeň rakety se vrátil k Zemi. Motory ho snesly na plující námořní plošinu o rozměrech 90×50 metrů, umístěnou v neklidných vodách asi 200 mil západně od San Diega. Raketa se trefila, ale ani napočtvrté přistání na plošině nepřežila.

"Vypadá to na tvrdé přistání." (ŠpačeX)
"Rychlost přistání byla OK, ale jedna z přistávacích podpěr se náležitě nezafixovala, takže se zlomila a raketa neudržela stabilní polohu." (Elon Musk, zakladatel a majitel společnosti ŠpačeX)
"Ale šlo o úspěch, ne?" (Žena Moby Dicka)
"Ano, je jen otázka, kolik dalších takových úspěchů ŠpačeX přežije." (Mrtvá Kočka)
"Firma přežije. Jen jestli přežije koncept motorického přistání..." (Moby Dick)

Pondělí 18. ledna 2016

Americký Kongres požádal ředitele zpravodajských služeb Jamese Clappera, aby vyšetřil financování politických stran ve střední Evropě Ruskem. Tyto peníze mají za úkol destabilizovat NATO, narušit politické struktury v Evropě a – zmařit hledání alternativních zdrojů energie.

"No, v tom třetím bychom měli Rusáky spíš podpořit, ne?" (Moby Dick)
"Jestli spíš nešlo o odstavení německých jaderných elektráren." (Žena Moby Dicka)
"Ne, na to je Anděla blbá sama od přirození." (Mrtvá Kočka) 
"Jenže i v podpoře připrchlické invaze se chová jako ruský agent." (Žena Moby Dicka)

RF si prý platí politiky ve Francii, Nizozemí, Maďarsku nebo Rakousku. Česká republika jest pak "branou ruských agentů do Schengenu".

"Počet diplomatů v Praze na ruské ambasádě je nezvykle vysoký a představuje určitě problém." (Ondřej Benešík, předseda Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny, KDU-ČSL) Jde o 140 diplomatických kusů.
"Ale tohle vám říkáme od roku 1990! I když většinou nejde o špiony, ale o ruské obchodní mafiány..." (Moby Dick)
"Rusko dlouhodobě buduje v Česku vlivové a propagandistické struktury, jejichž cílem je prosazovat a chránit ruské ekonomické a politické zájmy na úkor zájmů Česka a potažmo NATO a EU." (Výroční zpráva Bezpečnostní informační služby za rok 2014)
"A za předcházejících dvacet let!!!" (Standa 9., první ředitel BIS)

"Je to vliv, který odpovídá postavení státu tak, jako se uplatňuje velmocenská politika kterékoli velmoci." (RSDr. Alexander Černý, místopředseda Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny, KSČM)
"Jenže Rusko je nepřátelská velmoc, soudruhu politruku." (Žena Moby Dicka)
"A sovětské tajné služby pilně a úspěšně pracovaly i na rozbití Československa." (Agentura Muška na Zdi)

Soudruh A. Černý v roce 1979 absolvoval Vysokou školu politickou v Bratislavě. Tam získal i doktorát ze "sociálně-politických věd", a to v roce 1982. Až do roku 1990 byl furťákem v Československé lidové armádě, pevné to opoře Varšavské smlouvy.
"A tohle vede v našem parlamentu Výbor pro obranu???" (Moby Dick)
"Výbor pro obranu před západními imperialisty." (Mrtvá Kočka)
*

Evropský parlament vyzval Evropskou komisi, aby předložila návrh právního předpisu zakazujícího financování politických stran v EU politickými nebo hospodářskými subjekty mimo EU. EP chce také důrazněji bojovat s ruskou propagandou.Výzva je součástí zprávy o situaci ve vztazích s Ruskem, kterou europoslanci schválili se skóre  494 : 135.

"Rusko je agresor a narušitel demokratických pořádků, který vede proti Ukrajině ozbrojený konflikt, jehož se přímo a nepřímo účastní jeho vojenské a bezpečnostní síly, a který úmyslně destabilizuje tuto suverénní a nezávislou zemi ve svém sousedství." Tato výzva EP byla schválena a Komisi zaslána 10. června 2015.

"A?" (Moby Dick)
"A nic." (Žena Moby Dicka)
"Tak slez." (Mrtvá Kočka)
*

Ze sportu: V Melbourne začal tenisový turnaj Australian Open. BBC přišla s obviněním, že mužská tenisová asociace ATP věděla, že někteří hráčí fixlují, aby ovlivnili výsledky zápasů, a že proti tomu nepodnikla žádné kroky. Vedení ATP to "odmítá". Avšak "nevyvrací", že se v minulosti vyšetřování týkalo i 16 tenistů z první padesátky světového žebříčku. A to i některých vítězů grandslamových turnajů. není tedy řečeno, kterých.
"Dočkejme času." (Moby Dick)

Osm z těchto podezřelých hráčů účastní současného Australian Open. (Podle BuzzFeed)

"Naše Tennis integrity unit (Jednotka pro bezúhonnost tenisu) vždy přistupuje ke korupci velmi seriózně. TIU i tenisové autority absolutně odmítají, že by nějaké utkání bylo ovlivněno a že by ta věc nebyla důkladně vyšetřena. Na rozdíl od podezření či doslechu musí přijít komise s důkazy. BBC a BuzzFeed odkazují na události před deseti lety a my vyšetříme každou novou informaci." (Předseda ATP Chris Kermode)
"BBC a BuzzFeed odkazují na události před deseti lety. O kterých se doteď mlčelo." (Moby Dick)
"Teď se vyšetří všechna nová podezření." (Žena Moby Dicka)
"A zase bude ATP mlčet." (Mrtvá Kočka)
"Dokud nenastoupíme my." (FBI)

Úterý 19. ledna 2016

"Nejenže Evropská unie a evropské vlády selhaly v řešení krize, ale také aktivně zhoršily podmínky tisíců zranitelných mužů, žen a dětí. Tím, že se soustředily na politiku odstrašování a že jejich reakce na humanitární potřeby prchajících lidí byla chaotická."  (Brice de le Vingne, ředitel operací Lékařů bez hranic – MSF)
MSF právě zveřejnila kritickou zprávu nazvanou "Překážky na cestě do Evropy".

"Víme, že lidé budou dál riskovat své životy a žádná restriktivní politika je neodradí od snahy hledat lepší budoucnost pro sebe i své rodiny. Nadále voláme po bezpečné cestě a naléháme na Evropu, aby si přestala zahrávat se životy lidí a s jejich důstojností." (Aurelie Ponthieu, humanitární poradkyně MSF, která se věnuje problematice vysídlení)
Evropské státy prý neposkytují žádné "alternativy k nebezpečnému překonávání moře", stavějí ploty s ostnatým drátem a stále mění administrativní a registrační procedury.

"Što éto takóje »bezpečné alternativy«?" (Žena Moby Dicka)
"Přímé letecké linky z Bagdádu, Damašku, Tripolisu a Chartúmu." (Mrtvá Kočka)

Středa 20. ledna 2016

V Německu proběhly razie proti severoafrickým gangům pouličních zlodějů.
"Tak vida, o co těm vošmatávačům šlo!" (Žena Moby Dicka)

Německo vloni deportovalo 37 tisíc připrchlíků.
"Z těch asi 1.100 tisíců." (Mrtvá Kočka)

Zatímco Anděla má obavy, aby kvótami nepřekročila ústavu, Bavorsko se rozhodlo připrchlíky na německé území nevpouštět. Načež Rakousko omezilo letošní kvótu připrchlíků na 37,5 tisíc. Česko se nechystá stavět žádné lágry, evropskou hranici bude bránit na Balkáně...

Čtvrtek 21. ledna 2016

Konečně byla zveřejněna zpráva britského vyšetřovacího soudce Roberta Owena k vraždě britského občana, bývalého Rusa a rovněž bývalého agenta KGB Alexandra Litviněnka. Owen vloni vyslechl v rámci veřejných soudních jednáních desítky svědků. K dispozici dostal rovněž tajné informace britských zpravodajských služeb, jež mu byly poskytnuty až poté, co Rusko přestalo být přítelem EU... Zpráva má 326 stran a sděluje:

Dva bývalí agenti ruské KGB Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj byli vykonavateli. Litviněnka otrávili v roce 2006 radioaktivním poloniem 210, přidaným do čaje. To bylo kriminalistickými metodami prokázáno. (Radioaktivita se sleduje ještě lépe než střelný prach.)
Byl tu i důvod: Litviněnko "opakovaně cílil na prezidenta Putina se silně osobní veřejnou kritikou".
"Organizátoři a jednotlivci v ruském státě měli silné pohnutky k provedení akce proti Litviněnkovi, včetně jeho zabití." (Owenova zpráva)

Organizátorem byla "vysoce pravděpodobně" pokračovatelka KGB, tedy FSB. Takovou operaci však musel nařídit její ředitel, tedy Nikolaj Patrušev, jenž nyní předsedá ruské Bezpečnostní radě. Vraždy zrádcovských emigrantů však vždy konečně schvaluje Nejvyšší velitel. Tak jako Stalin nařídil vraždu Trockého, tak nejspíš...
"Operace FSB byla pravděpodobně schválena Patruševem a také prezidentem Putinem. Otevřená svědectví nám poskytují pádný důvod k tvrzení, že ruský stát byl zodpovědný za smrt Litviněnka." (Owenova zpráva)

Spojené království bere výsledky vyšetřování velmi vážně a považuje je za zneklidňující. Také Ruská federace považuje výsledky vyšetřující za zneklidňující. Své agenty nevydá. Pan Andrej Konstantinovič Lugovoj, bývalý velitel "Kremelského pluku" je váženým poslancem Dumy, jemuž Vladimir Vladimirovič vloni v březnu osobně na hruď připjal medaili "za služby vlasti".

To Trockého vrah, španělský komunista Ramón Mercader, agent NKVD, dostal dokonce z rukou soudruha Nikity Sergejeviče Chruščova hvězdu "Hrdiny SSSR"!

"Inu, státy se udržují těmi ideami, na nichž byly založeny" (TGM a Mrtvá Kočka)

Agentura TASS cituje dřívější vyjádření mluvicího vovčáčka carprezidenta VVP Dmitrije Peskova, jenž byl pravil, že britská zpráva týkající se smrti Alexandra Litviněnka "není zajímavá a v Rusku není na programu". Avšak prý se s ní seznámí.
*

V českém parlamentu se bojuje o EET.
*

Ze Sluneční soustavy: Astronomical Journal zveřejnil článek astronomů Mikea Browna a Konstantina Batygina z Caltech (Pasadena, CA) o práci na průzkumu těles Kupierova pásu. Shluky drah těchto trpasličích planet a planetek by mohly být vysvětleny působením nového tělesa ráže Neptuna s pracovním názvem Planeta Devět. Dráha této planety by byla velice výstředná, doba oběhu kolem Slunce se pak očekává v rozmezí 10-15 tisíc let. Teorie je tu, přibližná lajna orbity vytýčena, astronomové - pozorovatelé mohou začít závodit, kdo bude první

Pátek 22. ledna 2016

Ruský Sputnik právě teď prozradil, že agentura Reuters oznámila, že televizní kanál CNBC zveřejnil prohlášení ministra zahraničních věcí Ashtona Cartera, že "v rámci strategie boje s IS bude v Iráku a v Sýrii pozemní operace".

Tak my jsme to hledali, a skutečně to Ash prohlásil. A to už loňského 27. října.

Není jasné, proč se tato zpráva na http://cz.sputniknews.com objevila právě dnes, když právě dnes se na české verzi tohoto ruského propagandistického webu neobjevila jiná zpráva vojenského charakteru, týkající se pro změnu RF:

"V roce 2016 budou vytvořeny tři divize ve směru na západ a jedna v centrální části. Vytvoření nových divizí je jedním z opatření přijatých v reakci na zvýšení intenzity manévrů členských zemí NATO, kterou v poslední době pozorujeme." (Vrchní velitel pozemních vojsk RF generálplukovník Oleg Saljukov.)

"Takže je to jasné, proč Rusáci informují o plánované americké invazi." (Žena Moby Dicka)
"A opravdu jde o reakci na ty manévry NATO, co jsou reakcí na ruskou okupaci Krymu a východní Ukrajiny?" (Moby Dick)
"Ale ne. To nejspíš Dmitrij seznámil Vladimira Vladimiroviče se zprávou soudce Owena..." (Mrtvá Kočka)
*************************

Přátelům písání Moby Dicka doporučujeme i právě deset let starý zápis z jeho deníčku Hledám job

Další perly můžete s desetiletým odstupem shlédnout v Hospůdce u hřbitova pod štítkem Moby Dick. (Tedy společně s čerstvými zápisky.)
A zde něco pro internetové archeology: Vůbec první Mobbyho zápisky z apríle 2000.

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick