úterý 27. prosince 2016

Vánoce, ach Vánoce

Šamanovo doupě - toto je příloha Jana Kovanice, stálého spolupracovníka Neviditelného psa. Šamana není radno dráždit, vidí do budoucnosti a pamatuje i na minulost! 
 
21.12.1999
ŠAMANOVO DOUPĚ
Vánoce, ach Vánoce

(Jan Kovanic)
Letos jsou trochu jiné Vánoce, než vloni. Vypadá, že budou na sněhu. Poprvé po osmi letech prožívám advent v teplíčku bytu, neprodávám u svého stánku s barevnejma knihama na tržišti Luka. Už předloni byl prodej slabý, vloni ho už úplně zabilo otevření hypermarketů v blízkém Zličíně. Výhodou je, že nemrznu. Nevýhodou, že si po prodejním dnu nezalézám do vany plné horoucí vody. Ani si moc neuvědomuju, že se blíží Vánoce. Neslyším koledy z levných přehrávačů, necítím zápašek škvířících se františků, nevidím věnce z chvojí. Nepovídám si s paní Ponožkou ani s panem Popkornem či Baterkou, aniž se zákazníky. Nesleduji závistivě fronty u pana Chlasta s paní Čokoládou. Nekloužu po zamrzlé vodě, která utíká z kádě, kde na svůj Štědrý den čekají kapříci.


Vánoce, ach Vánoce, dobře rybám v potoce. Plují pod sněhem a ledem, to my, lidi , nedovedem.
Letos je to opravdu nějaké jiné. Loni poprvé nepřijel na předvánoční návštěvu táta, svůj obvyklý dárek poslal jen složenkou. Letos už ani nemůžeme zajet za ním do Liberce. Na Velikonoce umřel.
Před týdnem jsme se ženou Ivanou jeli na pohřeb strejdovi Vláďovi do Koberov. Strejda, vlastně bratranec mý mámy, byl pro mne vzorem hospodáře. Táta mu umřel, když byl na vojně, jako jediný syn se musel starat o hospodářství jenom se svou matkou, babičkou Annou. Chytrý byl, ale do škol nemohl. Vypracoval se alespoň z traktoristy na agronoma JZD, které nakonec i v podkrkonošském chudém kraji taky založili. Oženil se, s tetou Květou vychovali dvě dcery. Pracovali od nevidím do nevidím, ráno od čtyř u krav, v létě na poli, v zimě v přidružené výrobě. Starali se o dvě babičky. Práce bylo dost i na záhumenku, s bramborami, jahodami, ryvízem. A s bejčky ve chlívě - jen co se holky vyvdaj, aby bylo na věno. A ještě jednu sezónu, podíváme se k moři. A další a další sezóny...
Pak už to nešlo. Umělý kyčelní kloub nejdřív u tety a pak u strejdy znamenal i konec králíků. Ještě vloni jsem na to nevěřícně zíral: V sadu pod jabloněmi, hned u chalupy, odložil strejda Vláďa francouzské hole a místo o ně se opíral o kosu, se kterou, srostlý v dynamické rovnováze, sekal trávu. Teta taky odložila francouskou hůl, a místo o ni, opírala se o hrábě, se kterou hrabala krmení králíkům. Pomáhal jsem nakládat krmení na minitraktůrek a vrtěl hlavou. Králíci byli nakonec vybiti, šlo se na operace. Nic lehkého. Strejda měl nakonec potíže i s druhou nohou, která byla najednou více namáhána. Kdysi dávno, někdy ve dvaceti, když skákal z fůry, zlomil si patu. Kdo by s takovou prkotinou chodil za doktorem. O žních. Teď, v sedmašedesáti, mu patu sdrátovali, měsíce léčení se protahovaly. Konečně mu sundali sádru, už mohl řídit auto. Zajel do Jablonce, vyřídit si nový pas, v létě pojedou někam ven! Zašel si k doktorovi, aby mu vypsal ještě lázně. Seklo to s ním tam, přímo v ordinaci. Už nebylo pomoci. Odvezli ho rovnou do Semil.
Semily, město nemilý. S krásným malým krematoriem, které se před týdnem naplnilo příbuznými a přáteli strejdy Vaňátka.
Vloni jsme tam do té chalupy pod pískovcovým skalnatým hřebenem, který se táhne od Suchých skal až pod vrch Hamštejn, jeli Trabantem. Rodinný wagen jsme naplnili krabicemi s nasbíranými jablky. Letos žádná jablka nebyla, elegantní Felícii jsme natrhanými švestkami příliš nezatížili. Když jsme jeli na podzim. Minulé úterý jsme jeli jen nalehko, se smuteční kyticí. Za Prahou se rozpršelo, vyjeté koleje na liberecké dálnici se naplnily vodou, která při devadesátce vyráběla akvaplaning. Lepší bylo jet v levém pruhu. Za Mladou Boleslaví začalo sněžit. Odhozené závějky namrzlého sněhu v levém pruhu za Příšovicemi nás svedly zpátky napravo. Raději než přes Malou Skalu jsme to vzali Turnovem a silnicí pod Kozákovem. Krávy z pastvin už dávno zmizely do chlívů. Holé větve jabloní černě podškrtávaly bílou linku sněhu. Z jedné té pusté větve viselo osamocené žlutavé jablíčko.
V Koberovech jsem odbočil směrem na Besedice, tu stovku metrů neprotaženou silnicí do jsem do kopce vyjel na jedničku. Ještě že jsme jeli opravdu nalehko. Krom kytice jsme vezli i jednu malou černou knížkou, kterou jsem koberovákům chtěl přivézt až po Vánocích. Moje první knížka Blackout popisuje život bez elektřiny, to si tam na vesnici ještě dobře pamatují. Myslel jsem na tetu a strejdu, když jsem popisoval život rodiny Váňovy. Strejda Vláďa si už tu knížku nepřečte. Ani táta.
Blíží se Štědrý den, kádě jsou plné kaprů. Každou chvíli v nich obratně zaloví rybář podběrákem.
Psáno v Praze na Lužinách dne 20.prosince 1999