úterý 25. června 2019

Hrst, hrstka, hrstička…

"Jsou mezi námi lidé, kteří jsou pro peníze vyplacené kýmkoli ochotni poškozovat svou vlast. Psát traktáty a hnát nezkušené mladé lidi do pomyslného dobrodružství, jen aby sklidili potlesk někoho v zahraničí. A potlesk, to jsou zase peníze. Tisíce tuzexových bonů, dolarů, marek, liber."

No moment, tuzexové bony? Marky? Jo aha, takhle psal nechvalně známý novinář Jaroslav Kojzar v Rudém právu ve středu 18. ledna 1989 o tehdejší Palachiádě. Na druhé stránce takhle vpravo dole. Rudé právo také psalo o "provokaci neodpovědných protistátních živlů", o "skupině socialismu nepřátelských osob na objednávky některých západních sdělovacích prostředků", o "provokačních akcích za významné podpory nežádoucích diverzních centrál"… A o tom, jak je potřeba zachovat klid a pořádek, aby mohly být uskutečněny závažné úkoly, vyplývající z přestavby společnosti, arciže.


Proč je Jaroslav Kojzar nechvalně známý novinář? Nejméně od té doby, kdy zplodil pamflet "Ztroskotanci a samozvanci", ve kterém odsoudil Chartu 77 jakožto "štvanici proti myšlenkám komunismu". Tato pomlouvačná kampaň byla "sluhy a agenty imperialismu, zaprodanci a sionisty" organizována jako pomlouvačná kampaň proti našemu socialistickému režimu.

Mimochodem, podle premiéra Babiše, prezidentů Zemana a Klause a neznámého fakenewsmana pravdavitezi2019@seznam.cz stojí za současnými demonstracemi zpropadený multimiliardář George Soros, který účastníkům akce vyplácí tu tisíc už tedy nikoli tuzexových korun (dle prezidenta Klause), tu pět tisíc Kč (dle obyčejného muže ze čtvrté cenové).

Sakra, kde jsem se flákal, že jsem ten tajný bankomat nevyužil?

Připomínám zde, že finanční spekulant a dobrodinec Soros je původem – maďarský Žid. Jak nechtěné(?) splynutí duší!

"Do boje byly nasazeny ty nejtvrdší kalibry. Pomluvy, dehonestace, tajně natáčené a pak upravené rozhovory, vyhrabávání osobních tajemství, kterým se jen dodá patřičný nátěr a promítnou se v televizi, anebo třeba pečlivě připravené demonstrace… Všechno je údajně v zájmu demokracie, ale ve skutečnosti v zájmu těch, kteří se ještě s demokracií nedokázali sžít a smířit se s porážkou. A v první linii jsou opět ti, co si říkají novináři."

Řekl premiér Andrej Babiš? Ne, ne takhle přesně, jen v tomto smyslu. Takto přesně to napsal 21. listopadu 2018 pro změnu do Haló novin ausgerechnet ten samej Jaroslav Kojzar! Tentokrát jako obránce demokracie!!! (První věta se týká kauzy Andreje Babiše juniora, který byl zaměstnancem svého papínka uklizen/unesen na Rusy okupovaný Krym, aby nemohl svědčit v kauze Čapí hnízdo  – tak to alespoň prohlásil v telefonátu českým policajtům, kteří toto oznámení nechali ležet. Druhá věta se týká zase "štvanice" na ubohou nevinnou mlátičku z Palachova týdne, ideového agitátora čety, soudruha poslance KSČ und M Zdeňka Ondráčka. Více už napsali i jiní a jinde.)

Před třiceti lety byla prý na Václaváku jenom "hrstka" popletených a pomýlených mladých lidí, kteří rušili klid na poctivou práci a spravedlivý odpočinek. Psala tehdejší Večerní Praha o třech stech demonstrantech v prvních třech dnech Palachiády. Ve středu 18. ledna bylo pod Václavem zezačátku nejméně pět set lidí a z chodníků k tomu přihlíželi čumilové, kteří ten den později pokojně vcházeli i do vozovky. (Předcházející den podepsala ve Vídni i delegace československých komunistů závazek, že bude dodržovat lidská práva, a bít lidi na demošce hned druhý den se asi nehodilo.) Nakonec šlo o shromáždění tak dvou až tří tisíc lidí. Demonstranti volali výsměšně "Je nás tu jen hrstka!"

Nu vot, byla to jen hrstka, zpočátku. Posléze se hrstka rozrostla na hrst a skončilo to symbolicky v plné náruči Alexandra Dubčeka (který z Melantrichu shlížel na to, oč se vůbec nezasloužil). Nu a na Letné byla tuhle neděli pouze "hrstička zneuznaných lidí", kteří jsou "nespokojení, frustrovaní, že nevyhráli volby". Jak prohlásil prezident Klaus, který by se nestal prezidentem, ani premiérem, ba ani ministrem financí, kdyby v lednu a později v roce 1989 nekazila celkovou spokojenost "hrstka" placených agentů Západu.

Když je "hrst" 300 kusů, kolik je "hrstička"? Když začal spolek Milion chvilek pro demokracii organizovat protesty, šlo o stovky lidí. Říkali třeba v České televizi. Později přestala média počet lidí uvádět. Pozoruhodné bylo, že čísla odmítala uvádět i Česká policie. Tak se například na prvním Václaváku shromáždilo "několik tisíc" nespokojených občanů, podle fotografií spočítali na vebu iROZHLAS 8,3 tisíce lidí. Mobilní operátoři nakonec spočetli celkový počet procházejících demonstrantů na 12 tisíc. Při další demošce držela policie ČR hubu a média znovu mlnila o tisícovkách, a mobilní operátoři viděli 27 tisíc lidí. Poslední Václavák byl tak pln, že lidé stáli i v přilehlých ulicích, podle porovnání s čísly roku 1989 by jich mělo být až 120.000.

No, ono ale až tak moc nezáleží na těchto číslech. Protože: "Demonstranti se sešli nedaleko stadionu fotbalové Sparty Praha." Jde o klub, který jedná ukvapeně, "aniž by domyslel dosah svých činů". Odvolává trenéry, aniž by měl vyhlédnuté řešení problému, personální náhradu či celkovou sportovní koncepci. "A to přesně ve mně evokovaly davy shromážděné v neděli na Letenské pláni. Lépe řečeno, spíše ti, kteří stojí v pozadí ovlivnitelného stáda ovcí (nic ve zlém, ovečky!). Ti, kteří utrácejí peníze štědře dotujících neziskovek. Ti, kteří si honí politické ego. Ti, kteří platí mnohé účastníky a kupují transparenty ve velkém. A ti, kteří neváhají zneužít pro svůj cíl ani děti a mladistvé… …Politickou reprezentaci volí celý národ. A ten národ již nějak rozhodl – a byla to milionová čísla, ať už šlo o prezidentské či parlamentní volby. Mysleme na to, až budeme tak trochu účelově chtít zdůrazňovat, kolik hlav se sešlo v neděli na Letné…"

Kdopak to psal? Prezident Zeman? Prezident Klaus? Premiér Babiš ve "svých" médiích? Ale ne, vyšlo to v Haló novinách a autorem není nikdo jiný než Kojzar. Tentokrát Petr, junior, který má šanci zlopověstnost svého tatíčka ještě překonat.

Ta aktuální letenská hrstička už páčila 200 tisíc účastníků, jak tvrdí policie, čtvrt milionu, jak odhadují organizátoři, či dokonce 283 tisíc, jak uvádí T-Mobile. No, i kdyby to bylo 400 tisíc, jak se zdá dle aplikace Mapchecking, co to znamená proti 1,5 milionu, které získal Babiš (=ANO) v parlamentních volbách? Nebo kolik proti tomu, kolik lidí podpořilo ANO (=Babiše) v nedávných volbách do Europarlamentu? Kolik? Inu – 502.343 ks…

Jenže ono nejde ani tak o čísla, jako o ten tón. O ten kojzarovský tón, starče na trůnu a starče bez trůnu!

V Praze na Lužinách sepsal Šaman (stařec s klávesnicí) v úterý 25. června 2019.