úterý 31. března 2020

Země bez vedení


Ten, kdo bude mít stovky starých lidí na svědomí, jste vy, a vy si to zodpovíte!

Všimli jste si taky, jak jsou politici při nynějším koronavíření nadšení? Přiletí Ruslan s tunami zdravotnického materiálu z Číny. Premiér a ministr vnitra ho musí přivítat, aby národu předvedli, jak makají 25 hodin denně. V rozhovoru pro TV Nova strpí dlouhé minuty reklamní přestávky, aby mohli odpovídat na dotěrné otázky. Místo aby seděli na židli* v úřadu a vedli zemi. Rozplývají se díky za dar (draho zaplacený) od bratrské Číny, vyzdvihují nadstandardní vztahy pana prezidenta. Teprve dodatečně se dovíme, že největší dopravní letoun světa byl zorganizován přes patrně nebratrské NATO.


A teprve až se onen materiál rozveze, se dovíme, že rychlotesty jsou z 80 % vadné (na Severní Moravě), a respirátory často nefunkční (v Jižních Čechách). Miliarda čínských respirátorů, dovezených do Francie, je stahována pro nekvalitu! Nevím, jak je s touto informací u nás nakládáno, protože země je bez vedení.

Když už se zmiňuju o respirátorech: Minule týdnem jsem uvedl informaci, kterou se mi podařilo získat až od zjevně dobrovolné operátorky na chatu Anežka na webu ministerstva zdravotnictví. Že totiž  "Respirátor je super v tom, že ochrání nejen nositele, ale i ostatní." Napsal jsem, že „není pravda, že můžete respirátorem nakazit lidi kolem sebe“. TAK JE TO PRAVDA, nakazit můžete, a info z ministerstva zdravotnictví bylo falešné. Upozornil mne na to i čtenář  K. Řežábek s tím, že „na některé věci je lépe se "odborníků" neptat“. Ochráníte ostatní jen tím, když si před výchech z respirátoru – dáte roušku…

Distribuce zdravotních prostředků probíhá minimálně po třech mimoběžných liniích. Ministerstvo vnitra zásobuje skrzevá hasiče obce a nestátní zdravotnická zařízení. Ministerstvo zdravotnictví zásobuje státní nemocnice. Ministerstvo sociálních věcí zásobuje starobince. Pardon  – nezásobuje! Pouze rozdává dotazníky… Tyto ústavy požádaly ministra obrany, aby jim pomohla armáda. Pardon, slyšely, armáda nemá kapacity, má povinnosti na hranicích. Uvidíme, jak to bude dále, protože starobince a eldéenky se obrátily na samotného premiéra…

Tohle řízení státu je chaotické, a to proto, že se nejedná o řízení. Tahle země je bez vedení.

Ministerstvo zdravotnictví rozdalo v pátek pokyny domovům pro seniory,  jak se mají chovat, aniž by zabezpečilo, aby se tak mohly chovat. Aniž by dodalo relevantní informace a ochranné prostředky. To prej je, podle pana ministra zdravotnictví, věcí paní ministryně práce a sociálních věcí! Větší důkaz o tom, že tahle země je bez koordinovaného vedení snad nelze podat.

Situace v domovech pro seniory je tak děsivá, že ředitelka domova U Biřičky v Hradci Králové paní Daniela Lusková poslala oběma ministrům rozhořčený otevřený dopis:

„Na konci března, kdy je pandemie v plném útoku a dopadá na kolektivní zařízení, nám doporučíte, abychom zakázali návštěvy, zavedli hygienu rukou a měřili zaměstnancům a klientům teplotu. No dovolte! Děláte z nás nekompetentní blbečky. Nechali jste nás v tom, odkázali na oddanost, houževnatost. My se nevzdáme! Ten, kdo bude mít stovky starých lidí na svědomí, jste vy, a vy si to zodpovíte!“

Chudáci ministři. Zastal se jich v neděli ministr vnitra s poukazem na to, že „jediným zdrojem ochranných pomůcek je Čína“. Ale kdeže!* Velkým zdrojem je naše drahá republika, konkrétní lidé. Třeba ti (spíše ty), kteří (které) šijí roušky a zdarma rozdávají!

Různé vědecké ústavy míchají dezinfekční roztoky. Pustila se do toho i chemička v Kralupech. Nejdříve čekali, že je někdo z vedení státu osloví. Nakonec se do toho dali sami. A to ve vlastní režii, bez finanční podpory státu. Vlastně za finančního útlaku ze strany státu. Líh je totiž zatížen spotřební daní. Doufají, že po skončení krize, by jim mohl alespoň výrobní náklady stát dorovnat. Jeden z těchto zachránců národního zdraví si jenom povzdychl:

„Horší, než líh vyrobit, je dostat ho přes celníky“

Kruciš*, tahle země je fakt bez vedení!

ČVUT v Praze se do toho obula na všech frontách. Sama. (Ačkoliv „nepřišla ani žádná výzva k zapojení“. ) Míchá desinfekce, na 3D tiskárnách tiskne ochranné štíty a hlavně ochranné respirační masky. Ty vyjdou pětkrát levněji, než je obvyklé v mírových časech. Místní machři ji vyvinuli za týden! Dodali je do  nemocnic v Motole a na Vinohradech. Dokonce se následně „podařilo navázat kontakt s ministerstvem zdravotnictví“. To je teda úspěch… ČVUT taky čekalo, že je někdo osloví, ale samozřejmě výrobu rozjelo samostatně – a za vlastní prachy. Taky jen doufá, že jim jejich úsilí, tedy přesněji materiál, stát zpětně proplatí. Ale neví, jestli k tomu dojde, když je tahle země bez vedení! Vyjádřil se k tomu i jeden nezachycený univerzitní činovník:

„Nabídku finanční pomoci ze strany státu jsem nezaznamenal.“ Peníze posílají dárci přes internet.

Už před měsícem jsem četl, jak liberecká Technická univerzita (nebo firma s ní spojená) spolupracuje s Izraelem na výrobě respirátorů, ve kterých jsou filtry z nanovláken obohaceny atomy mědi. Tyto respirátory nejen nepropustí viry z 99,9999 %, ale dokonce je i zabíjejí! Proč TU spolupracovala s Izraelem a ne s Českem? *?

Protože tahle země je bez vedení! Že není? No jo, firmám, které se měsíc marně obracely na ministerstvo zdravotnictví a na vládu nakonec někdo řekl, že je to věcí – ministerstva průmyslu a obchodu.

Dnes už Liberečáci tisknou textilie z nanovláken snad po kilometrech. Poslední hit: Nanofiltry do kapsiček v rouškách. Tím se ušetří velká spousta materiálu. Ale pozor – dodávají nejdříve pro místní nemocnici a pak pro kraj. Až je předzásobí, budou postupovat dále.

Zatímco je tahle země bez centrálního vedení, začaly fungovat aspoň kraje. Ten ústecký zabavil čínské zboží pro Itálii, ale pak to ministr zahraničí vyžehlil pomocí Itálii… Ale jinak v tomhle * státě kraje fungují dobře. Alespoň tenhle segment státní správy! Jinak mi to spíše připomíná zoufalou obranu řadových sovětských vojáků při nacistickém blitzkriegu v červnu 1941, kdy je hrdý generalissimus nechal absolutně ve štychu.* A pak je ještě potrestal, když se nechali zajmout.

Stejně jako za všech revolucí fungují i doktoři a sestry, energetici a rozvoďáci, pošťáci a řadoví úředníci, prodavačky a řidiči, policajti a hasiči, herci, zpěváci a výtvarníci… Do války s koronavirem se zapojily stovky různých firem a statisíce dobrovolníků. Obnovila se občanská společnost a pomáháme jeden druhému.

 A to je štěstí, protože tahle země je jinak bez vedení!!!

Ale ne, tak tomu není, volá ministryně financí. „Během nouzového stavu jsme přijali 117 usnesení vlády.“

„Spíš než další opatření je třeba informovat o těch existujících,“ míní prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Chybí konkretizace postupů! „Není jasné, jak to má probíhat.“ Trvá týden, než příslušní úředníci zpracují vydané usnesení do jasných pokynů. Zatímco se rozbíhají půjčky COVID 1, byly vyhlášeny půjčky COVID 3, aniž by se vědělo, jako to bude s půjčkami COVID 2…

„Komunikace státu vůči podnikatelům trpí slabinami.“ Dlouhý doporučuje vládě tři body, kterými by se to zlepšilo:

1. KOMUNIKUJTE JASNĚ
2. SDĚLUJTE CÍLENĚ
3. INFORMUJTE VČAS

Podporuju nošení roušek, oproti slabomyslné* WHO, která je zamítá. Podporuji vládní záměry pomoci ekonomice a našim zemědělcům, i když v českém případě bychom si měli dát pozor, aby to nebyla jenom velká malá domů pro pana premiéra v aktuálním střetu zájmů. Zbytečně nelozím ven. Atd.

Pan premiér se za chyby omluvil, omluvil se opakovaně, ale to nestačí. V této situaci selhal. Jo, ano, jsme ve válce, ale to není omluva, pane premiére! Ve válce se zrádce střílí. Zradou bylo sebevědomé chvástání před začátkem války, ačkoliv z mnoha stran přicházely informace a reálné nabídky pomoci. Zradou ale hlavně bylo to, že nebyl včas ustanoven Ústřední krizový štáb vlády České republiky (ÚKŠ). Což se mělo stát už 2. března, když o to požádal ministr vnitra. Náš bohorovný* pan premiér však nejspíš kvůli tomu, aby se na výsluní kamer nedostal koaliční konkurent, tak neučinil. Prohlásil, že „krizovým štábem je vláda“. Až v noci z 15. na 16. března byl do funkce jmenován – náměstek ministra zdravotnictví. Ale nejdříve musel být změněn statut ÚKŠ, aby se tak mohlo stát.

No a jak se Roman Prymula osvědčil ve své funkci? Tedy, to možné osvědčování má své hranice.  ÚKŠ je totiž pouze „pracovní orgán vlády k řešení krizových situací a je zařazen do systému orgánů Bezpečnostní rady státu“. Neslyšel jsem, že by byla svolána Bezpečnostní rada. Naposledy snad 25. února, aby probrala opatření na letištích, vyhlásila, že koronavirus v Česku není a vyslechla ujištění pana ministra zdravotnictví, že „nemocnice jsou na jeho případný výskyt připraveny“.

No a když není svolána BRS, tak nemůže přece fungovat ani ÚKŠ, takhle chytře* je to u nás vymyšlené. Aby byla země bez efektivního vedení. Ale jen tehdy, když to potřebuje!

Proč něco svolávat, když máme vládu a pana premiéra? A když Bezpečnostní radu řídí stejně premiér. Na toho prostý náměstek skutečně nemá fousy.

Prymula se nejvíce proslavil minulou neděli svým prohlášením v ČT, že hranice mohou být klidně zavřené i dva roky. No, nevím, šíření poplašné zprávy se v nouzovém stavu tresce až osmi lety natvrdo! Prymula byl poté napomenut*, že subalterní odborník na hygienu nemůže vydávat politická prohlášení, a na jeho místě ho konečně nahradil ministr vnitra. Sám Prymula se stal šéfem ad hoc ustanoveného – „centrálního řídícího týmu“. Tento nový poradní orgán vlády bude mít na starosti projekt chytré karantény. Snad se osvědčí. Zejména pak její následné zrušení a vymazání osobních údajů!

Zatímco v krajích, ústavech a firmách převzaly krizové řízení krizové štáby, stát tak neučinil. ÚKŠ žádnou koordinaci neposkytoval, každé ministerstvo jedná samostatně za sebe. Takže tato země nemá jednotnou vládu. Mimochodem – když se o nezpochybnitelném odborníkovi na hygienu panu Prymulovi mluvilo, tak byl většinou představován jako zdravotní náměstek, a nikoli jako šéf ÚKŠ.

Další mimochodem: Ani na stránkách vlády, ani na stránkách ministerstva zdravotnictví, ba ani na stránkách ministerstva vnitra neexistuje žádný kontakt na krizový štáb! Jen na jednotlivá ministerstva a Úřad vlády. Jak chcete řídit, když nemáte centralizovanou zpětnou vazbu, volové*?

Inu – tahle země je opradu bez efektivní vlády!

Sbíráno a psáno na Lužinách ve dnech  před 31. březnem 2020.

*Nahrazena původní sprostá slova. Doplňte si sami, každý podle libosti a nátury. Včetně jmen, která jsem neuváděl, abych je zbytečně neproklínal.