pátek 3. dubna 2020

Táhnout za jeden provaz

Státní hmotné rezervy neslouží státu. Jen jednomu jeho „segmentu“.

Minule jsem napsal, že čínské rychlotesty jsou z 80 % vadné (na Severní Moravě). Dostal jsem pak kartáč, že jen byly špatně aplikované, totiž v době, kdy si organismus nedokázal vyrobit protilátky. Nu, to ale zcela potvrzuje mou tezi, že tohle řízení státu je chaotické, a to proto, že se nejedná o řízení. Protože tuhle informaci nedal patrně nikdo zdravotníkům na severní Moravě k dispozici.


A teď něco veselého: Exšéf Ústřední krizové komise (ÚKŠ), současný šéf Centrálního řídícího týmu, říká, že nebyl pochopen, když sdělil národu, že hranice budou možná zavřené rok až dva roky: „Neříkal jsem, že se hranice zavřou třeba na dva roky, ale že si myslím, že se může stát, že se  po takovou dobu nebude smět vycestovat. Pokud jde o letošní sezonu, myslím si, že vycestovat nebude možné vůbec." (Zvýraznění Šaman.)

Nu, takže hranice nebudou zavřené, jenom nebudeme moci ven… Tohle vyjádření aspiruje na Hlod roku. Možná tomu nerozumím správně, ale správně tohle vyjádření našeho prvního epidemiologa pochopili dobře v sousedním Německu. Němci totiž v reakci na tento hlod houfně stornují pobyty v lipenských kempech, které měly předplacené na červenec a srpen. Díky (nejen) od Lipna patří na hlavu pana profesora RP.

Další humorné prohlášení vydal ve čtvrtek sám premiér Andrej Babiš, a to v hodinovém rozhovoru pro pořad serveru Blesk.cz Epicentrum. Školy by se podle něj mohly otevřít v červnu, avšak žáci budou muset zpočátku sedět metr od sebe. Tak děti  se čtvrt roku neviděly, ale teď budou vzorně sedět ve škamnách s rukama za zády, a pokud se jen nakloní ku spolužákovi, tu ihned zaúřaduje rákoska přísného pana užitele, vysloužilce c&k armády. To jako vole fakt, jo? Ministr školství Robert Plaga (za ANO) obratem pravil, že ne-e, metrové rozestupy nejsou školy schopné zajistit.

Ani když jim to přikáže premiér?

Ve stejném rozhovoru Babiš přímo hýřil humorem. Po školách by se mohly začít otevírat restaurace a kantýny, bary a hospody, stát v nich ale omezí alkohol… ???

No, a já se ptám, jako se ptával můj táta: „Kdo nám to může poručit?"

Premiér? Ministr zdravotnictví? Ministr školství? Ministr vnitra? Šéf Centrálního řídícího týmu? Šéf ÚKŠ – ať už jím v té době bude kdokoli? Tahle země je opravdu bez koordinovaného vedení. Bláboly může perlit maximálně Šaman, jehož články čte pár tisíc lidí, nikoli špičkoví politici v přímých přenosech k národu!

Ve stejném rozhovoru Babiš vysvětloval i to, proč by měl Parlament posvětit prodloužení nouzového (čti výjimečného) stavu o 30 dnů. Jde o zdraví národa. Opozice cítí příležitost debatovat ve Sněmovně o prodloužení o pouhé dva týdny. V tomto podporuji vládu! Šaman podporuje Babišovu vládu, napište to černou křídou do komína.

Akorátže vládu nepodporuje Babiš! Hned večer po tomto rozhovoru se nechal slyšet, že „čtrnáct dní je fajn“. Proč ten obrat? No protože proti prodloužení o 30 dnů se ozvali i komunisti a Okamurovci!

Takže oprava: Šaman podporuje šéfa ÚKŠ Jana Hamáčka, který prohlašuje: „Ještě chvíli vydržte. Vím, že je to nepříjemné, ale mějte trpělivost. Je to zásah do života, do mezilidských vztahů. Ale funguje to, tak si to teď nenechme zkazit.“ Koronavirus je totiž velmi zákeřný a umí překvapit. A hlavně: V době nouzového stavu se mohou přiklepnout nutné dodávky bez zdlouhavého výběrového řízení. Nadto se i v této době mohou rušit některá omezení. A kdoví, jestli se po dalších dvou týdnech budou parlamentní komory vůbec schopny sejít…

A jak s tím chlastem? „Národ je už tak dost zkoušený. A ještě abychom mu k tomu zakázali alkohol? To ne.“

Jo, Šaman podporuje Ústřední krizový štáb. Škodaže ho nepodporuje ministerstvo zdravotnictví. Viz víkendové twitření mezi Hamáčkem a Adamem Vojtěchem o tom, „čí“ roušky se měly v Číně naložit do letadla. Na vině je zřejmě rozhodnutí vlády z 19. března, které bylo na následné tiskovce zveřejněno takto: „(Ministerstvo) zdravotnictví bude dodávat hlavně páteřním nemocnicím, záchrankám a krajským hygienickým stanicím a ministerstvo vnitra bude realizovat distribuci ochranných prostředků státním i nestátním subjektům zejména prostřednictvím krajských samospráv”.

Na základě toho se v zahraničí kupují extra pomůcky pro vnitro a extra pro zdravotnictví. Ale – vnitro má přece pouze „realizovat distribuci“, nebylo nikde řečeno, že má hromadit extra zdravotnický materiál, vy, vy…, vy Vojtěchu!

Policajti a hasiči by tedy měli zásoby pouze rozvážet. Třeba ty ze Státních hmotných rezerv (SHR). MfD přinesla ve čtvrtek rozhovor se šéfem jejich správy Pavlem Švagrem. Tady mne vždy potěší titulek internetové verze článku, který v tomto případě zní: „Varovali jsme, ale roky nás nikdo neslyšel, říká šéf státních rezerv“, zatímco stejný článek je v tištěných novinách uveden přizdisráčským titulkem  „Zásoby mohly být větší“.

Varovali, varovali? Ale kdo způsobil, že náčelníka nedokázal přesvědčit, ha?

Švagr vpodstatě říká, že skladuje jenom to, co mu přivezou. Dnes jsou sklady SHR průtočné. Nemá přehled o tom, jak velká je „běžná nebo mimořádná spotřeba“ pomůcek. Za krizový plán je zodpovědné ministerstvo zdravotnictví. „My jim do toho nemůžeme mluvit. Maximálně doporučovat.“ A možná i naznačovat…

Redaktorka Eva Pospíšilová zmínila kritiku z některých nemocnic, že zásoby nestačí. Ocituji celou odpověď Pavla Švagra, jak byla na stránce č. 4 MfD z 2.4. 2020 zveřejněna:

„Ani toto není otázka pro nás. My distribuujeme podle seznamu předaného nám ministerstvem zdravotnictví. Posíláme věci do segmentu, za který je zodpovědné ministerstvo zdravotnictví. K situaci v ostatních nemocnicích nebo zařízeních, které zásobuje vnitro, se neumím vyjádřit.“ (Zdůraznění Š.)

Do háje*, co je to za ptákovinu*? Kruciš*, ty hmotné rezervy jsou snad státní, ne? Patří České republice a měly by sloužit všem jejím občanům v době krize! Nepatří jednomu „segmentu“ které řídí nesvéprávný* ministr zdravotnictví! Neměly by patřit. A pokud si je ministr zdravotnictví usurpoval, tak by mu je měl předseda Ústředního(???) krizového štábu urychleně znárodnit!

Když už tahle vláda neumí táhnout za jeden provaz…


Sbíráno a psáno na Lužinách ve dnech  do 3. dubna 2020.

*Doplňte nelaskavě původní sprostá slova, co kdo snese. Nebyla až tak sprostá, jako je sprosté fungování SHR!
***

PS: Chtěl jsem brigádně dopomoci lesům České republiky, ale Středočeský kraj je již vyprodán. Nejbližší Toužim mám hodinu a půl autem. Takže nejedu. Nicméně pro vás, kteří jste poblíž, se nachází možnost brigády v oblasti působení těchto lesních správ:

Krajské ředitelství Brno: LS Třebíč, LS Znojmo
Krajské ředitelství Frýdek Místek: LS Bruntál
Krajské ředitelství Choceň: LS Svitavy
Krajské ředitelství Jihlava: LS Telč
Krajské ředitelství Karlovy Vary: LS Přimda, LS Toužim
Krajské ředitelství Šumperk: LS Hanušovice, LS Janovice, LS Loučná, LS Ruda nad Moravou, LS Město Albrechtice
Lze volit pouze 1 lesní správu.
Pokud budete muset dojíždět, pak cesta z práce a do práce je soukromá a je tudíž plně ve vaší režii. Ubytování nelze zajistit.
Pracuje se asi 8 hodin denně, víkendy jen výjimečně, vše dle domluvy.
Platí se 120 Kč/hod (100 + výkonnostní odměna 20 Kč/hod)
Kontakt: brigada@lesycr.cz