úterý 1. prosince 2020

Ruští agenti na oběžné dráze

Minulý čtvrtek přivítala Moskva pana Martina Nejedlého, takto poradce českého prezidenta ing. Miloše Zemana. V ruské stolici se pan Nejedlý z pověření pana prezidenta setkal se "zástupci administrativy ruského prezidenta".  Jedním z těch zástupců byl i poradce Vladimira Vladimiroviče Putina i Nejedlého osobní přítel Jurij Ušakov. Nejedlý do Ruska k Putinovi vyrazil bez vědomí vlády a ministerstva zahraničí. 

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) podle agentury Muška na zdi našel nehledaná slova, která avšak pouze veřval v tu zeď. (Chudák Muška!) Na Hradě se pak už zeptal slušně. A "byl ubezpečen, že Martin Nejedlý v Rusku nebude řešit otázky spadající do působnosti vlády, včetně mezivládních konzultací". Pro ČTK pak Nejedlý vyřkl slib, že se v Rusku neplánuje bavit o tendru na stavbu jaderného bloku v Dukovanech. Jak byl tajně jednal už před třemi lety s generálem ruské státní společnosti Rosatom Alexejem Lichačovem.

Tak vo čom tam jednal? Titulek článku ruského vládního dezinformačního portálu Sputnik v české verzi mi to řekl: Přijede Putin do Prahy? Nejedlý v Moskvě předal ruskému prezidentovi Zemanovo pozvání

No, neřekl bych, že pozvání osoby, sedící nyní na ruském trůnu, jež je nyní kvůli okupaci části Gruzie a Krymu, kvůli podílu na válce ve východní Ukrajině a v Sýrii a kvůli fémovým vraždám politických odpůrců chemickými zbraněmi v Evropské unii persona non grata, že pozvání takové osoby je věc, která tak zcela "nespadá" do působnosti vlády. Nota bene když jeho návštěvu zajišťovala místopředsedkyně vlády Ruské federace pro sociální politiku, práci, zdravotnictví a důchodové zabezpečení Taťjana Golikovová, tedy jako vicepremiérka členka ruské vlády. No, bylo by slušné se o tom vládě aspoň zmínit, anebo to prozradit předem aspoň zamini, kamže to jede Nejedlý - sice bez prověrky, ale zato s diplomatickým pasem. 

Slušné by to bylo, ale když už si pan státní prezident Zeman vytírá prdel Senátem a rektory vysokých škol, proč by si ji nevytíral ministrem zahraničních věcí - potažmo  vládou? Kterou si nakonec může najmenovat podle sebe - až konference ČSSD, posunutá zatím na leden zavelí odchod z vlády současné.

Ale pozval skutečně Martin Nejedlý, takto bývalý jednatel LUKOIL Aviation Czech (v likvidaci - poté, co společnost se Správou státních hmotných rezerv prohrála soud o smluvní pokutu ve výši 27 milionů Kč za nevrácený letecký petrolej), pozval skutečně v zastoupení Zemana Putina do Prahy? Tedy jako náhradu za zmařenou květnovou schůzku obou papalášů v Praze? Jaké informace o tom má Sputnik?

Žádné. Vyrobil titulek -  a cituje investigativní materiál českého RespektuPodle něj nikdo nepořídil oficiální zápis, poněvadž u jednání nebyl žádný český diplomat z naší moskevské ambasády. Respekt však (společně s Aktuálně.cz) má od neznámého dobrodince z Hradu (nebo ze zamini nebo z BIS) trojstránkový zápis neoficiální. Pořídil ho až v neděli ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák, který ho sepsal podle prohlášení Martina Nejedlého. Jindrák to prý pak poslal ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD). 

Cituji z Nejedlého prohlášení, 

jak ho zapsal Jindrák, 

ve znění otištěném v uvedeném článku Respektu: 

"„MN a JU se následně shodli na tom, že jsme se bohužel dostali do situace, kdy prezidentská úroveň je posledním funkčním oficiálním komunikačním kanálem mezi oběma zeměmi,“ uvádí záznam. Nejedlý podle zápisu v ruštině přijel také tlumočit opakované Zemanovo pozvání pro Putina do Prahy."

Podle zápisu v ruštině??? To jako diktoval prezidentův poradce šéfovi zahraničního odboru prezidentské kanceláře ono prohlášení v ruštině? To jsme se tedy na Hradě už dopracovali daleko v naší cestě do Asie!

Anebo Respekt dostal zápis z Moskvy? Nebo ho už přivezl Nejedlý? Jako se dříve z Moskvy vozily prohlášení československé vlády? 

Podle Respektu však k žádné dohodě nedošlo. A podle Petříčka bylo skutečně hlavním tématem jednání příprava setkání obou prezidentů. A sjednával ho místo diplomatů poradce prezidenta republiky. Poradce bez prověrky, poradce externí, a poradce, který ani na tu práci pro Zemana nemá písemnou smlouvu. Hrad to finančně prý nezatěžuje, ani sama cesta nebyla placena ze státních peněz. Pan Nejedlý to všechno dělá zadarmo pro dobro své vlasti. Otázka, hodná Mrtvé Kočky však zní:

"Které vlasti?"

Možná té vlasti, jejíž firma za něj zatáhla desetimilionové dluhy.

A tohle má v Česku diplomatický pas!

No a do toho přišel Zeman se svým nehorázným požadavkem, aby mu BISka práskla, co ví o ruských agentech v Česku. Protože přece podle hradního vovčáčka "prezident "striktně dodržuje zákony", podle kterých může přece úkolovat tajné služby. No, ale to znamená, že jim může dát úkol, něco, co mají prověřit, a ne aby ho informovaly o živých případech. Už jste o tom asi četli různé články, ale fakenews z ruského vládního dezinformačního portálu Sputnik (v české verzi) asi ne. Na oběžnou informační dráhu byl vyslán s titulkem Potrefená husa se vždycky ozve? Požadavek Zemana odhalit „ruské špiony“ vyděsil opozici. Už mluví o ústavní žalobě

Po vzoru bulvárních médií se v titulku říká vše, co se chce, aby si čtenář odnesl, aniž by v textu samotném bylo vysvětleno, čím byla husitská opozice "potrefena". Jako že ona sama špiónuje pro ruskou vládu a teď kejhá? Samotný článek totiž jen shrnuje vynesené výroky různých "opozičních" činitelů, přičemž je arci čtenář při jejich četbě ovlivněn už samotným titulkem. Nejzajímavější je v tomto článku uvedeno pouze neúmyslně: Mezi opozici dle ruské vlády nepatří KSČM a SPD. 

Zatímco opozice kejhá, pozice zůstává klidna. Požadavek lidovců, aby se Nejedlého návštěva ruského kamaráda v Moskvě projednávala ve Sněmovně, dnes neprošel. 

Co se tejče ruských agentů, přesně to napsal Aston na konci svého pondělního úvodníku: 

"Prezident si vyžádal od vedení BIS seznam agentů Moskvy a jejich českých spolupracovníků. Nabízím se jako dobrovolný spolupracovník BIS a ušetřím jí práci aspoň v dodáním jednoho agenta. Vím dokonce, i kde bydlí. Tak tedy: Ing. Miloš Zeman, zámek Lány."

Zkazil mi tím pointu. Ale o panu prezidentovi inženýrovi Milošovi Zemanovi, úředním bydliskem na Lužinách, to přece už víme dávno, že je ruským vlivovým agentem. Rovněž  tušíme, že je i čínským krtkem, možná jen Krtečkem. A koho, v rámci naší pokračující cesty do Asie, koho pošle do bratrské Číny?

A bude pak Jindrák zapisovat jeho vyprávění čínskými znaky?

Psáno v Praze na Lužinách v úterý 1. prosince 2020