pátek 27. listopadu 2020

Sranda skončila

Zbytečný ministr školství, stále ještě vzteklý PES a jediný okršlek Země.

Dámy a pánové, zatímco jsem se v minulých článcích zmiňoval o koroně v humorném až satirickém duchu, musím dnes přejít k sarkasmu - protože sranda skončila.

Pamatuje si ještě někdo to naše zděšení, když se na přelomu března a dubna přehoupla křivka denně nakažených přes tři sta? 27. března bylo evidováno nepříjemných 377 nakažených. A teď jich máme čtyři tisíce - a radujeme se z nastávajícího adventu, který někteří nás chtějí prožít v bujarém opojení. Hodný PEjSek o něco ubral ze zuřivosti své tlamy, a my ho chceme znovu rozzuřit. 

Prvním jeho poňouknutím bylo otevření škol. Omezené otevření? Nu, pět tříd prvního ročníku plus 9. ročník dávají 6/9 počtu dětí. Ze zbylých tří tříd nastoupí v pondělí polovina. To je 3/9 x 1/2. Kolik je to celkem? Dámy učitelky a páni učitelé by tuhle otázku mohli zadat jako cvičení ve zlomcích, já však už drahnou dobu převádím zlomky na procenta. Nebudu vás trápit přepočtem, je to 83 % (a za desetinnou čárkou ještě tři periodické). 17 % žáků (skoro) zůstane na dálkovém studiu. Po tejdnu se přehodí a do domácí izolace se uzavře ta druhá sedmnáctiprocentní kohorta. Přičemž se obě skupiny mohou družit u okénka školní jídelny.

Pominu debilitu onoho způsobu učení, kdy se po učitelích vyžaduje, aby prakticky zároveň učili prezenčně i on-line, a poukážu na debilitu hygienickou: Říká se, že (malé) děti tak nepřenášejí nákazu, jako dospělci. No jo, a budou mít ty roušky. Které (ne)budou alespoň dvakrát denně měnit, načež je (ne)hygienicky odhodí. A bude se větrat  - v mrazech a za stavu, kdy se dělalo vše pro to, aby se větrání novými okny v rekonstruovaných učebnách co nejvíce omezilo až znemožnilo. Jenže bez ohledu na výšeuvedená procenta žáků se bude hrozba nakažení týkat 100 %, tedy všech pedagogů.

Všech. Jen ne těch, kteří si vezmou dovolenou, náhradní volno, neplacené volno nebo "se hodí marod", aby nezavlekli nákazu domů ke svým stařičkým rodičům. Stařičtí rodiče jsou totiž v současnosti první na řadě, když se Smrtka rozmachuje svou kosou. Ostatně - i mnozí pedagogové jsou docela stařičtí.

V této souvislosti se mi do klávesnice dere podezření: Co když zdánlivá neschopnost různých ministerstev domluvit se, není neschopností, ale naopak schopností? Co když přehazování odpovědnosti za zabezpečení zdravotnických pomůcek pro pedagogy z ministerstva školství na ministerstvo zdravotnictví, z ministerstva zdravotnictví na ministerstvo průmyslu a odtud zase zpátky na školství a nakonec na zřizovatele škol, kteří to zajistit nedokážou - co když to není hloupým alibismem, ale vychytralým způsobem, jak promořit pedagogy a zbavit se mandatorních výdajů - tedy důchodců?

Vono to tak vypadá, i když to tak třeba nebylo míněno. Což ale nakonec vyjde nastejno...

Naštěstí náš lid již přežil od příchodu našich praotců na Říp mnohé Bílé Hory a Mnichovy či Moskvy, a tak je připraven vypomoci si s hygienickými pomůckami sám. Spolu to zvládnem - i bez vás, pane zbytečný ministře školství Plago, který se odmítáte bavit se svými pedagogy.

Index vzteklosti PSA se snižuje, ale ne tak rychle, jak jsme doufali. A ne ve všech krajích stejně. Právě teď je na tom třeba Praha dobře (třetí stupeň), ale třeba jiné nejmenované kraje hůře. Hlavní hygienička Jarmila Rážová jich zná "šest až sedm", kde situace zůstává na stupni 5. Různé Semafory pro různé kraje a okresy se neosvědčily, protože nakonec Česká republika je v nákaze obyvatelstva jediným okresem. Těžko zabrániti lidu venkovnímu, aby se v adventním nákupním běsnění nevrhl do bohaté náruče příležitostí, kterou otevírá svým dětem Matička Stověžatá. POKUD bude vyhlášen stupeň číslo tři. Těžko tomu zabránit jinak, než že se bude držet takový PSÍ stupeň, jaký panuje v nejhůře zasaženém kraji. 

Ukazuje se, že ministr zdravotnictví Blatný neztrácí rozum a chce ze PSÍCH statistik z tohoto důvodu vyřadit kraj Prahu, která kazí rozběsněnost PSA, protože se jeho pohled na průměrná čísla nereálně zlepšuje. Takového PSA možná předloží v neděli vládě, která zase bude rozhodovat, co bude "směroplatné" už v pondělí. To jsem žádostiv, jak se popere falešný optimismus se smutnou realitou. Já bych hlasoval pro zachování stupně nambr fór. Alespoň pro příští týden. Do 4° bych avšak přesunul nedělní prodej a otevření malých krámů - za zabezpečení plnění hygienických příkazů. A různé servisy - včetně cyklistických. Hospody a bary, zatím promiňte.

Index vzteklosti PSA se sice snižuje, ale je možné, že se zastaví na dejme tomu "přijatelné" tisícovce nových nakažených denně - načež se rozjede další, třetí, vlna, která bude uprostřed ledna vrcholit na desetitisících nakažených. A když ne ve vlně třetí, pak v nějaké další. Může dojít až k rozlomení stability zdravotnictví a následně celého civilizačního systému. To hrozí stále - dokud nepřijde účinné očkování, kterého by se dobrovolně měla účastnit alespoň polovina lidstva. 

ČR už asi není nejhorší v počtu úmrtí na počet obyvatel, ale částečně je tomu tak proto, že se v jiných evropských zemích nákaza opět rozjíždí. A při domluvě EU na volnějším pohybu neinfikovaných - včetně "neidentifikovaně infikovaných" - osob se může nákaza převalovat nejen mezi Vysočinou a Prahou, ale i mezi Ostravou a Barcelonou...

Nákaza a ztráty lidských životů rostou i v zemích neevropských. Neb planeta Země je jedním - a pořád ještě našim jediným - okršlekem...

Takže teď vážně a bez sarkasmu: Až to bude možné, nechte se očkovat proti Covidu-19. Zatím se můžete nechat očkovat alespoň proti chřipce, mí milí čtenáři a spanilomyslné čtenářky.

Děkuji,

Váš Šaman

Psáno v Praze na Lužinách v pátek 27. listopadu 2020

(Autor deklaruje možnou zaujatost, neb jest poživatelem starobního důchodu a léků proti cukrovce a dalším chronickým chorobám - a rovněž cyklistou.)