pátek 16. června 2023

Dobrý soused Rusko

A jeho dobré úmysly. Jak se v zrcadle Deníčku Moby Dicka projevovaly na podzim roku 2013 nejen ve vztahu k jaderným ambicím Íránu:

Čtvrtek 12. září 2013

USA vyzvaly Sýrii, aby "urychleně" předložila seznam svých chemických zbraní.

Sýrie odešle nikoli do USA, avšak do OSN dokumenty o souhlasu s předáním chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu. Pravil Bašár Asad v sestřihu rozhovoru pro televizi Rossija 24.

Žena Moby Dicka: "Kdo to stříhal?"

Mrtvá Kočka: "Ten se smál, hejbal nosem, hádej, kdo jsem?" 

Podle ruských státních médií odmítají předat chemické zbraně opozičníci. Což by dle postřehu MnZ [agentura Muška na Zdi] mohlo umožnit Rusku proti nim zasáhnout. A třeba i s mandátem OSN…

Dokonce i sám car-prezident Putin se prostřednictvím New York Times obrátil přímo na prosté Američany (69 % proti ozbrojenému zásahu): "Máme všechny důvody k domněnkám, že chemické zbraně v Sýrii nepoužila armáda, ale síly opozice. Jejich cílem bylo vyprovokovat zásah jejich mohutných ochránců ze zahraničí“.

Vladimir Vladimirovič má pravděpodobně zprávy přímo od íránských Revolučních gard, které tohle tvrdí už dávno. (A jsou přítomny na místě konfliktu.) Anebo od těch ruských odborníků, které Asad vpustil v březnu do Allepa, poté, co odtamtud vymetl experty OSN, kteří svými "přemrštěnými požadavky" (chtěli se dostat na místo a vyslechnout svědky a sesbírat materiál) "fakticky mařili vyšetřování informací o možném použití chemických zbraní". Ruští odborníci právě minulý týden zveřejnili objev, že chemii mezi aleppský lid vypustili opozičníci. Opozičníci ve stejný den představili čerstvě uprchnuvšího náčelníka "soudně lékařské služby" města Aleppa, který zase předložil důkazy, že chemii v Aleppu – použil režim Bašára Asada.

Komu věřit?

Mrtvá Kočka: "Důkazům. Ne domněnkám se všemi důvody, ať přicházejí odkudkoli."

Menažerie míní, že nikoli kouřící hlaveň v ruce diktátora, ale alespoň vedlejší důkazy proti Asádovi předložil Západ. Což nevylučuje íránsko-ruská nařčení.

Už minulý týden, tedy v době G20, kdy se Obama s Putinem v Petrohradě domlouvali o možném řešení syrské krize, přikvačil prezident Všeruského fondu vzdělání Sergej Komkov s myšlénkou udělit Nobelovu cenu míru ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Nakonec – Obama už ji má!

Žena Moby Dicka: "A Nelson Mandela a Jásir Arafat taky."

Moby Dick: "Nezapomeňte na Gruzii!"

Mrtvá Kočka: "Ono se to mezi těmi teroristy už nějak vsákne."

Pátek 13. září 2013

V kyrgyzském Biškeku počal summýš ŠOS [Šanghajská organizace pro spolupráci (angl. SCO, rus. ШОС), organizace založená roku 2001 Čínou, Ruskem, Kazachstánem, Kyrgyzstánem, Tádžikistánem a Uzbekistánem.] Na jeho okraji proběhlo dvoustranné setkání Vladimir V. Putin (car-prezident, Rusko) - Hasan Rouhání (pokrokový prezident, Írán).

VVP ještě před setkáním perlil: "Vycházíme z toho, že Írán má stejně jako každý jiný stát právo na mírové využití jaderné energie včetně obohacování. Zároveň musí být podobná činnost dána pod všeobsáhlou kontrolu MAAE."

A po setkání: "Rusko považuje Írán za svého dobrého partnera a je připraveno upevňovat bilaterální vztahy, stejně tak jako i řešit společným úsilím složité regionální problémy. Jsme si vědomi, jak hodně se dnes v mezinárodních vztazích hovoří o íránském jaderném programu, ale my v Rusku víme, že Írán je náš dobrý soused."

Žena Moby Dicka:  "Putin vychází z toho, že dobrý soused vždy může jinému sousedu poskytnout internacionální pomoc buďto armádou, anebo revolučními gardami."

[2023: Anebo drony na bombardování nedobrého souseda.]

Čtvrtek 19. září 2013

John Kerry (US ministr zahraničí) vyzval Radu bezpečnosti, aby schválila závaznou smlouvu s cílem zajistit zničení chemických zbraní v Sýrii.

Vladimír Putin (RF car-prezident) kontroval, že nejprve ale by mělo být "zjištěno", která strana konfliktu použila chemické zbraně, a teprve potom by měla RB stanovit povinnosti této strany. V.V. Putin dále pravil, že že Rusko "nemůže zaručit, že Sýrie splní svou odpovědnost" úplně podle smlouvy o zničení chemických zbraní. Rusko však v této otázce zastává "optimistické stanovisko". Pokud by některá země jednostranně provedla vojenský úder vůči další zemi, tak by mezinárodní pořádek, OSN a Rada bezpečnosti OSN ztratity smysl existence.

Žena Moby Dicka: "Tradičním zneužitím práva veta zejména ze strany SSSR a Ruska Rada bezpečnosti už smysl ztratila."

Mrtvá Kočka: "A nával darebáckých států ve Valném shromáždění činí z OSN trapnou figurinu."

Úterý 24. září 2013

OSN obdržela žádost od Venezuely, aby byl její magorský prezident Mikuláš Maduro během svého hostování na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku "respektovanou osobou".  Venezuela požaduje "záruky", že bude Madurovi během jeho pobytu v New Yorku "projevována náležitá úcta".

"Celá venezuelská delegace potřebuje záruky, že bude v USA respektována." (Elías Jaua, ministr zahraničí, Venezuela.)

Žena Moby Dicka: "Magoři se nerespektují, ani neuctívají, Jauao."

Mrtvá Kočka: "Pokud nemají jaderné zbraně jako Putin. Jau, jau!"

[2023: Magor Putin, vyhrožující jaderným arzenálem, není dnes ve světě uctíván, a není ani tak respektován – jako obáván…]

Středa 2. října 2013

"Je to v rozporu s mezinárodními závazky Ruska a nepřispívá k mírovému řešení konfliktu. Má to negativní dopad na situaci v zemi a ovlivňuje životy těch občanů Gruzie, kteří žijí na obou stranách administrativní hranice. Vyzývám k odstranění těchto bariér." (Anders Fogh Rasmussen, NATO, generální tajemník, k budování plotu mezi Jižní Osetií a zbytkem mezinárodně uznávaného území Gruzie.) Na stavbě této Putinovy bariéry se podílejí i ruská okupační vojska v Jižní Osetii.

Žena Moby Dicka: "Jak vidno, nic nového v uplatňování ruského imperialismu."

Mrtvá Kočka: "Ochránci sovětského území, včera i dnes."

Pátek 4. října 2013

Na 25 stanicích v ČR byly dnes ráno naměřeny nejnižší teploty za 50 let.

"Chápeme, že klíčovou prioritou pro rozvoj Arktidy musí být ochrana přírody. Obzvlášť je to důležité, pokud se jedná o Arktidu s jejími křehkými a zranitelnými ekosystémy, s jejím citlivým klimatem, který v mnohém určuje ekologický stav naší planety." (Vladimir V. Putin, ruský car-prezident na 3. Arktickém fóru "Arktida - teritorium dialogu" v ruském Salechardu, ležícím za polárním kruhem. [2023: Přesněji – přímo na polárním kruhu.]

Na citlivost ekologie se nedávno snažili upozornit svým svojským způsobem členové Greenpeace u arktické těžební plošiny Prirazlomnaja, když u ní přirazili se svými rychlými nafukovacími čluny. Dva se začali šplhat nahoru, načež všech 30 lidí z dvanácti států bylo zatčeno za pirátství. Za to jim hrozí až 15 let vězení.

Plošina se nachází v mezinárodních vodách, ale v ruském hospodářském území. A – jak víme z dřívějších Putinových prohlášení – celá Arktida, až k severnímu pólu, patří právoplatně jedině Rusku.

Žena Moby Dicka: "Imperialisté za cara, imperialisté za Stalina, imperialisté za  Brežněva, imperialisté za Putina, imperialisté…"

Mrtvá Kočka: "Furt to jsou Rusáci."

"Formálně vzato se snažili obsadit plošinu a naši pohraničníci nevěděli, kdo se snaží proniknout na Prirazlomnaju pod maskováním aktivistů Greenpeace. Vždyť to probíhalo souběžně s krvavými událostmi v [rovníkové:] Keni." (V.V. carPutin)

Ano, mohli je i zastřelit, a bylo by vymalováno. Jako Amíci teroristku u Bílého domu. Ale když Rusáci zjistili, že jde o grínpísáky?

Dali je na dva měsíce vazby.

Žena Moby Dicka: "Alespoň se něco dovíme o podmínkách v murmaňské vazební věznici, že, pane Rathe?"

Mrtvá Kočka: "Pokud ale vyfasují flastr natvrdo na Sibiři, tak to nepřežijou."

Moby Dick: "No, ale třeba se tam oteplí…"

Oteplování skutečně existuje. Pociťují ho zejména sportovci: Už příští rok proběhnou Zimní olympijské hry v subtropické Soči. A za devět let mistrovství světa ve fotbale – v pouštním Kataru.

Pondělí 7. října 2013

Na indonéském Bali začíná každoroční summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Letošní téma dvoudenního summýše: "Dynamika v asijsko-tichomořské oblasti je motorem světové ekonomiky". Přítomno je tisíc papalášů, avšak US prezident Barak Obava lituje.

Žena Moby Dicka: "Senát mu nezaplatí letecký benzin do No 1. Air Force."

RF carPutin lituje, očekáváné setkání s US Obavou se tedy nekoná.

Mrtvá Kočka: "Mohl kolegu založit, ne?"

Žena Moby Dicka: "Anebo mohli benzin Barakovi půjčit zemanovci od Lukoilu, ne?"

"Nejostřejší fázi krize máme za sebou. Avšak počítat s rychlým ozdravením globální ekonomiky nemůžeme. Problémy současného ekonomického modelu mají strukturální, vleklý ráz.“ (RF carPutin na summýši APEC.) "Svět potřebuje nový dlouhodobý model ekonomického rozvoje, který musí být zaměřen na růst zbrojení, na vytváření kvalitních pracovních táborů a na strukturální reformy vězeňství."

(Dodatek z ruštiny volně přeložil Moby Dick.)

Středa 9. října 2013

Kumi Naidoo, výkonný ředitel grínpísáků, požádal ruského car-prezidenta V.V. Putina o schůzku k záchraně 30 Evropanů, kteří minulý týden podle zaútočili na ruskou těžební plošinu v Severním moři, a nyní úpí.

Žena Moby Dicka: "Jak by to mohlo pomoci, když jsou ruské soudy nezávislé?"

Ruské orgány mezitím našly na pirátské lodi aktivistů omamné látky.

Žena Moby Dicka: "Tenké cigarety?"

Mrtvá Kočka: "A podvratný tisk ne?"

Ne. I Rusko ctí svobodu slova. Ale část zabavené techniky "měla dvojí účel a mohla být využita nejen pro ochranu přírody".

Žena Moby Dicka: "Takže špioni."

Mrtvá Kočka: "Jako v Íránu slovenští rogalisti…"

Moby Dick: "No on ten Írán není od Ruska zas až tak daleko!"

Podle Nizozemců, pod jejichž vlajkou se plavil ledoborec, z něhož vyrazili aktivisté na nafukovacích člunech, a který byl také po vypálení 11 výstražných výstřelů zabaven, se naopak pirátství v mezinárodních vodách dopustili Rusáci.

Výkonný Kumi ředitel se nabídl jako "záruka" toho že aktivisté se po propuštění na kauci budou "chovat správně".

Žena Moby Dicka: "Výměna rukojmích!?"

"Miliony lidí po celém světě, včetně mnoha Rusů, touží po tom, aby skončilo věznění 30 odvážných a mírumilovných mužů a žen, kteří jsou zadržováni v Murmansku. Vy víte, že obvinění z pirátství, vznesená proti našim aktivistům, se týkají zločinu, který se nikdy nestal." (Kumi Naidoo carPutinovi.)

Mrtvá Kočka: "Co ho čeká po takové drzosti vůči nejvyššímu?"

Pozor. Puťka sám řekl, že o pirátství nešlo, jen že ekologové porušili mezinárodní právo.

Menažerie míní, že nešlo ani o pirátství, ani o rušení mezinárodního práva, ale o neoprávněné vniknutí na cizí majetek. Jehož umístění a činnost v mezinárodních vodách je z hlediska ochrany přírody nevhodná.

Žena Moby Dicka: "Ani Rusáci si samozřejmě nemyslí, že by šlo o piráty."

Mrtvá Kočka: "To by je rovnou svázali, položili na palubu, a pak ten jejich ledoborec zapálili a potopili palbou z děl."

[2023: Jak v té době činili dle svého námořního zvyku s piráty somálskými.]

Pondělí 9. prosince 2013

"Ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos o vytvoření Mezinárodní zpravodajské agentury Rusko Dnes. Její součástí se stane rozhlasová společnost Hlas Ruska a ruská agentura mezinárodních informací RIA Novosti."

Tak praví oficiální zpráva šokovaného sloupkaře Hlasu Ruska, který tím zároveň oznamuje faktické rozpuštění 72 let staré sovětské propagandistické agentury Ria Novosti. V ohromení zapomněl dodat, že Rusko Dnes bude zahrnovat i televizi Russia Today, která se zejména ve Velké Británii a USA těší sledovanosti ze strany tamnější pseudointelektuálské levičácké pakáže. Hloupé pakáže, která netuší, že ve svých zemích vytváří pátou kolonu ruského imperialismu.

Výrok roku: "Cílem nové struktury je obnovení spravedlivého vztahu k Rusku coby důležité zemi, která má dobré úmysly." (Dmitrij Kiseljov, ředitel nového propagandistického holdingu.)

Dobrý člověk Dmitrij Kiseljov je zatím znám jakožto bojovník proti evropskému gayismu, který se proslavil zejména svými znalostmi švédských reálií: "Ve Švédsku děti běžně začínají se sexem v devíti letech. Je tu ale problém, ve dvanácti jsou už impotentní. Tak vypadají evropské hodnoty v plné své kráse."

Kdežto ruské hodnoty v plné obludnosti: Chlastat se začíná ještě ve školce, ve třiceti jsou muži kvůli tomu impotentní a v padesáti umírají.

Rusko Dnes se tímto prezidentským dekretem zcela nenápadně stává strategickým podnikem, který "přímo spravuje stát".

"Što éto takóje »přímo spravuje stát«?" (Žena Moby Dicka)

"Ředitele organizace přímo jmenuje prezident." (Mrtvá Kočka)

"Aha, tak tomuhle se říká »řízená demokracie«?" (Žena Moby Dicka)

"Ano. Před sto lety se tomu říkalo »samoděržaví«." (Mrtvá Kočka)

----------------------------------------------------------------------------------------

Hlavní zdroj provozu: Hlas Ruska - v roce 2023 nepřístupný, a to včetně archivu. Škoda, už jsme se dostali do situace jako za německé okupace, kdy některé říšské noviny nesměly být distribuovány v protektorátu…

Mobyho rešerše o Putinově Rusku v letech 2007-2013 viz na blogu Šamanovo doupě – Hospůdka u hřbitova pod štítkem Moby Dick

Současné povzdechnutí: Po rozpoutání války proti vlastnímu obyvatelstvu v době „Arabského jara“ v roce 2011 a po půli milionu mrtvých je Asad zpět – alespoň co se Ligy arabských států týče.