úterý 6. června 2023

Kdo zničil přehradu Kachovka

Kdo ji zničil? Rusové tvrdí, že Ukrajinci raketou. Když se podívám na rozsah škod, včetně několika míst protržení přehradní hráze, docházím k přesvědčení, že opět lžou. 

Niva a delta Dnipra

Myslitelé vymysleli termín "Occamova břitva", který v podstatě říká, že nejjednodušší řešení je také nejpravděpodobnější. Já tomu říkám "efekt pošťáka": Když vám někdo dvakrát zazvoní u dveří - může to být mimozemšťan? No, může, mohl by být. Ale spíš to bude pošťák. (To platilo v minulém století. V tomto desetiletí to vypadá na stejnou pravděpodobnost, že zvoní ÍTý. To už spíš si manžel/ka zapomněl/a klíče od bytu...)

Rusové už před časem zničili výbušninami most na koruně hráze v místech, kde překlenoval přepad vody, aby ztížili postup ukrajinských vojsk. Rusové podminovali hráz zevnitř, hráz vybouchla zevnitř - takže ji zničili Ukrajinci raketou, samozřejmě. (Dnes raketou, zítra teroristickým výsadkem.) Tvrdí Rusové a jejich evropská pátá kolona.

No ale spíš to byli Rusové. Ale proč by to dělali? Když jsem tu zprávu v úterý ráno vyslechl, hned mě napadlo - aby znemožnili použití těžké techniky v již fakticky ohlášené ukrajinské ofenzívě. Vojenští odborníci tvrdí, že po několika týdnech země vyschne, jenže ode Dne D se každý další den počítá v hodinách! Znamenalo by to zastavení ofenzivy ještě před jejím plným rozvinutím - pokud by její hlavní směr byl veden tudy. A tudy už byly vedeny přepady. Ukrajinci si zde na levém břehu řeky Dnipro (Dněpr) vytvořili díky použití rychlých člunů několik předmostí. Jenže! To se právě přes řeku dostali po hladině Kachovské přehrady. Místo níž tu teď bude až 25 km široká a 230 km dlouhá kamenitá a rozbahněná průrva. Nic pro rychlou ofenzivu s těžkou technikou!

Proti ruskému zavinění se ale staví hned několik argumentů: Proč by si Rusové ničili zdroj vody pro Krym? A: Pravý, Ukrajinci ovládaný břeh je o několik metrů vyšší, takže záplava zasáhne více druhou stranu, ovládanou Rusy. Kde prý jsou i jejich obranná postavení. No já nevím, ale když se podívám na Mapy.cz, tak vidím, že pod přehradní hrází teče Dnipro v asi dva a půl kilometrů široké nivě, která prostě "nevyschne" nikdy, a proto v ní ani nejsou žádné stavby. Kdyby tam snad někdo chtěl kopat zákopy, tak budou okamžitě zaplaveny spodní vodou. Široké údolí se pak proměňuje v deltu Dnipra, a žádnou deltu by nechtěl přecházet nikdo (pokud by ovšem neměl velkokapacitní vznášedla). Povodeň se ale vydá i proti proudu řeky Bug až do ukrajinského Mykolajiva, nějakým způsobem se podepíše i na dalších ukrajinských řekách a samém pobřeží Černého moře.

Dalším silným argumentem ruské bezúhonnosti je, že by prý Rusové nedopustili tak závažné ekologické škody a utrpení vlastního obyvatelstva (v tomto pořadí). Otázka ekologických škod v zemi, která se zbavuje vysloužilých jaderných ledoborců, vojenských lodí a ponorek tím, že je cíleně utopí na dně Bílého moře, mi připadá nepřípadná. Mezi nynější "ekologické" škody musíme počítat i vyplavení rozsáhlých ruských minových polí. Miny zde budou v různých hloubkách bahna strašit ještě desítky let - možná navždy.

No a od kdy se ruští velitelé starali o utrpení vlastního obyvatelstva??? Řekněte mi nějakou periodu, kdy se tak stalo v zemi, kde stavba Petrohradu uprostřed bažin stála život až jednoho sta tisíc nádeníků? Kde si ještě v 19. století mohl venkovský statkář v rybníčku na návsi vlastnoručně utopit nevolníka? V zemi, kde NKVD během let 1937 a 1938 zatkla přes jeden a půl milionů lidí a z toho jich dokumentovaně zastřelila 681.692 - a nedokumentovaně odhadem zavraždila milion? V zemi, jejíž vojenské ztráty v době "Velké vlastenecké války" byly nejméně z poloviny zaviněny buď přímo nebo nepřímo právě způsobem válčení typu "nas mnógo"? Kde od Kutuzova po Stalina a Brežněva neměl ruský voják cenu ani pušky, kterou dostal k boji? V zemi, jejímž vládcům vždy byl u prdele osud prostého lidu? V zemi, kde zejména ukrajinské (nevlastní) obyvatelstvo likvidoval Stalin řízeným hladomorem?

Pravda, tady se historici přou: Chtěl Stalin vyhubit ukrajinské rolnictvo? Nebo byli ruští komunisté tak blbí, že nečekali, že když zabaví rolníkům osivo - že ti příští rok neosejí? Zejména pokud byly kulomety postříleny celé vesnice za to, že nechtěly osivo dobrovolně vydat? Načež tak nějak záhadně sama od sebe nastaly neúroda a hladomor...

Stejně tak se ptám dnes: Věděli ruští pyrotechnici v Chersonské oblasti, že likvidací přehrady zlikvidují i vodovod pro Krym? (Pokud věděli, pak stejně hráz zaminovali!) Je snad ruským velitelům úplně jedno, že utopí i část "svého" (většinově ruskojazyčného ukrajinského) obyvatelstva na okupovaném území - anebo jsou tak blbí, že nepochopili, že větší část hydrologické katastrofy odserou "jejich" lidé? 

Klonil bych se k tomu, že jim to je jedno. Kdyby jim to nebylo jedno, tak by nemohli hnát špatně vyzbrojené, hladové a nevycvičené kluky do ukrajinského mlýnku na maso.

Když se na tuto novou válečnou situaci podíváme lupou detektivního žánru a zeptáme se "Komu to slouží?" tak vidíme, že ani ukrajinskému, ani ruskojazyčnému obyvatelstvu ne, ba ani ukrajinské armádě. To ruská armáda získala 300 km fronty, kde bylo nebezpečí ukrajinské ofenzívy výrazně potlačeno.



Taky je ale pořád možné, že výbuch těch min - když už tam byly - proběhl spontánně. Vzpomínám na případ sovětského vojáka, který po druhé světové nosil na Vysočině nevybuchlé dělostřelecké granáty z polí a házel je v místní kapličce na zem. Dokud nevybuchly. Ten vojín má teď v Modlíkově památníček. (Iňuškin, Fedor Michajlovič, padl 13.5.1945...) Anebo si chtěl jen nějaký Rusáček natočit příspěvek do Instagramu?!

Protože je z nějakého důvodu okamžik samotného výbuchu natočen z ruské strany na mobil - a to se jen tak nestane, když točíte náhodou přehradu, u které trčíte už od začátku invaze v únoru 2022, a kde se dlouhodobá nuda zpestří občas nějakým vražedným útokem ukrajinského komanda.

No tak já stopro nevím, Fedore Michajloviči, kdo ten výbuch nakonec způsobil. Mimozemšťané asi ne.

V každém případě je stát zvaný Ruská federace za tento incident zodpovědný. 

Ostatně soudím, že na olympijské hry v Paříži 2014 by měl být  sportovcům s občanstvím RF znemožněn přístup.  

Analyzováno v Praze na Lužinách v úterý 6. června, dopsáno 15:36 SELČ.