pátek 9. června 2023

Mír v Sýrii zachráněn

A tvář na ksichtu Baráka Obavy udržena.

Při pročítání zápisků Moby Dicka o Putinově Rusku v roce 2013 jsem už dříve narazil na ruskou kampaň na záchranu syrského masového vraha prezidenta Bašára Asáda. Dnes se zaměřím na mezinárodní dění po dalším Asádově „překročení červené linie“. Nejen Rusko s Čínou, ale i další světové mocnosti se rozhodly, že chemický incident v Dúma nechají vyhnít. Vizte:

Středa 21. srpna 2013

Damašské předměstí Dúma napadeno nervovým plynem, nejspíš sarinem. Jak ukazují amatérská videa z mobilů. Nemocnice potvrdila 213 mrtvých, syrští opozičníci uvádějí 650 zabitých. Celkové počty obětí dnešních střetů mají být až 1.300. Vláda z chemického útoku viní opozici. Mezinárodní experti z OSN jsou ubytovaní jen pár bloků vedle.

"Bylo by to opravdu podivné, kdyby toto vláda udělala zrovna ve chvíli, kdy do země přijedou mezinárodní inspektoři." (Rolf Ekeus, švédský exdiplomat, vedoucí týmu OSN v Iráku.)
Žena Moby Dicka: "To neznáte diktátory!"

A co budou teď dělat odborníci? Doběhnou na místo a zajistí čerstvé stopy?

"Nejprve potřebujeme formální žádost od některého členského státu OSN." (Ake Sellström, vědec, Švédsko, vedoucí týmu OSN v Sýrii.)
Mrtvá Kočka: "Je vidět, že diktátor zná vás."
Menažerie se diví, jakýžeto mandát/nemandát dala OSN svým výzkumníkům/nevýzkumníkům.

Ať už se vyšťourá/nevyšťourá cokoli, USA nezasáhne, i kdyby se prezidentem USA vytyčené červené lajny překračovaly denně. Syrští opozičníci by totiž v případě uchopení moci "nepodporovali americké národní zájmy". (Dle generála Martina Dempseye, náčelníka sboru náčelníků štábů US armády.)
Menažerie pana generála zdvořile upozorňuje, že v Sýrii jsou různé skupiny opozičníků, a záleží jen na USA, které podpoří, a které nepodpoří.
Žena Moby Dicka: "Jenže ať si vyberou, koho si vyberou…"
Mrtvá Kočka: "…tak to bude zase špatně. Už od Vietnamu."

[2023: Až po Afghánistán.]

Ještě nás bude zajímat, jak se chce prezident Obama přetvařovat v úsilí přesvědčit obecenstvo, že neztratil tvář.

Pátek 23. srpna 2013

Agentura Reuters (s odvoláním na nejmenované americké a evropské bezpečnostní zdroje): Zpravodajské agentury USA a spojenců „údajně“ dospěly k „předběžnému závěru“, že syrská armáda použila při středečním útoku chemické zbraně, a to se souhlasem vlády prezidenta Asada. Načež Barack Obama (prezident, USA) vystoupil (72 hodin po události) se zásadním prohlášením:

"Informace o možném chemickém útoku by byla velkou událostí a zdrojem silného znepokojení. Pokud se zprávy potvrdí, dotkne se to hlubokých národních zájmů USA". Pokud byly nasazeny smrtí plyny, znamenalo by to překročení "červené čáry", pravil. Ale co hodlá podniknout, to nepravil.

"Nasazení smrtících plynů v Sýrii by znamenalo překročení »červené čáry«". (Barack Obama, US prezident, 30.4.2013.)

Dnes jedná Barák Obava se svými poradci. US NAVY "přeskupuje" své síly ve Středomoří. Armáda chce být připravena na „jakýkoli rozkaz“ pana prezidenta.

Lékaři bez hranic potvrdili 355 obětí středečního útoku a to, že šlo jednoznačně o chemický útok, Baráku. Celkem bylo s příznaky otravy přijato 3.600 lidí.

Angela Kane, vysoká představitelka OSN pro odzbrojení, přicestovala do Damašku, kde se jí podařilo ukecat syrskou vládu, aby do zasažené oblasti "povolila přístup" inspektorům OSN, kteří pár bloků dále sedí trpělivě na zadnici. Syrská vláda inspektory na místo pustí až v pondělí, jen co se tam trošku uklidí.

Při té příležitosti si Asádovci konečně vzpomněli: Ano, chemické zbraně byly rozhodopádně použity! A použili je rebelové! Syrská armáda právě našla jejich sklady.

Chemické zbraně použili rebelové. Tvrdí to Rusko. "Žádáme USA, aby se vyvarovaly minulých chyb a neprováděly akce v rozporu s mezinárodním právem." (Ministerstvo zahraničí Ruské federace.)

Chemické zbraně použili Asádovci. Tvrdí to Francie, Británie a USA. Což bude mít pro Asádův režim blíže nespecifikované "závažné následky".

Žena Moby Dicka: "Embargo na dovoz Coca Coly a pornočasopisů?"

Podle Obavy není zatím jasné jakým způsobem byly ty chemické zbraně "použity".

Mrtvá Kočka: "Aby zabíjely."

Neděle 25. srpna 2013

Chemické zbraně v Sýrii použili rebelové. Tvrdí to Írán. Pokud Amíci zaútočí na Sýrii, bude to pro ně mít "tvrdé následky".

Obava dal příkaz svým generálům, aby se „připravili“, ale neřekl jim, jak by měl (případný) útok vypadat, ani, jaké by měly být jeho cíle. Cíle mu dodala syrská opozice.

Žena Moby Dicka: "Obava však mínil »politické cíle«!"

"Hrozí nám, že budeme zataženi do velmi drahé, obtížné, nákladné intervence, která se ve výsledku obrátí proti nám." (Nářek US prezidenta Obavy, nositele Nobelovy ceny míru, pro CNN.)

Mrtvá Kočka: "Proboha, Kongrese, zakaž mi to. Prosím, moc prosím!"

Pondělí 26. srpna 2013

Mezinárodní inspektoři dostali milostivé svolení, aby se po čtyřech dnech jeli podívat do Dúmy, města poblíž Damašku, kde byly použity chemické zbraně. Konvoj jejich šesti aut se stal v území nikoho několikrát "cílem střelby" neznámých teroristických ostřelovačů, ale nikdo nebyl zraněn. Pouze jedno auto bylo znepojízdněno. Experti nicméně dojeli na místo a odebrali postiženým vzorky krve.

Žena Moby Dicka: "Nešikovní ostřelovači!"

Mrtvá Kočka: "Naopak. Velice, velice šikovní!"

"Pokud podnikneme nějakou akci, bude to ve spolupráci s mezinárodním společenstvím.“ (Chuck Hagel, ministr obrany.) Kladně se na to tváří Velká Británie, podle které by mohl Západ reagovat – pokud se potvrdí, že syrský režim použil chemické zbraně – i bez požehnání Rady bezpečnosti.

Turecko je celé dychtivé osvobodit další jižní tureckou provincii. [Pozn. 2023: A to se také dychtivému Turecku nakonec prakticky podařilo.] Mohlo by tak likvidovat islámistický sultanát, který zde vzniká. Přidat by se mohly státy Ligy arabských států [LAS].

"Ty zbraně byly použity. Všechny národy se musí zodpovědně postavit k chemickým zbraním a zajistit, aby už nikdy použity nebyly." (John Kerry, US ministr zahraničí) promluvil o "neomluvitelném a nepopíratelném vraždění civilistů" v Sýrii, odsoudil používání chemických zbraní, které označil za "morální obscénnost – avšak nic více "nenaznačil".

Podle Kerryho syrská vláda nechala zasažené místo, kam nejdřív nechtěla inspektory pustit, vybombardovat, aby zahladila důkazy. (Oblast je v moci povstalců, takže se tam nedalo jinak "uklízet".)

Podle průzkumu je 60 % Američanů proti zásahu, jen 9 % jasně pro.

"Použití síly bez svolení Rady bezpečnosti OSN je hrubým porušením mezinárodního práva.“ (Sergej Lavrov, ministr zahraničí země, která bez svolení RB OSN vtrhla na mezinárodně uznávané území Gruzie, které i nadále okupuje, a chystá se ho přivtělit do své říše.) "Copak je pro syrský režim výhodné v době vrcholící inspekce útočit chemickými zbraněmi? Jako provokace by to sloužilo spíš zájmům opozice. Na rozdíl od jiných ale nechci nic takového tvrdit.“

Mrtvá Kočka: "Netvrdí, jen říká."

[2023: Doplňuji to, co bylo před deseti lety jasné všem, pouze Larvovovi ne: A proč by povstalci útočili chemickými zbraněmi – na sebe?]

Izraelská pošta distribuuje mezi občany plynové masky. Izrael si nemůže dovolit luxus "pochybovat" o použití chemických zbraní.

Čtvrtek 29. srpna 2013

Britský parlament neschválil Cameronovi vojenský zásah proti Sýrii.

Francouzský prezident François Hollande uvedl, že britské "ne" neovlivní postoj Paříže potrestat Asada:

"Chemický masakr u Damašku nemůže a nesmí zůstat nepotrestán."

Anděla Merkel (kancléřka, SRN) v telefonním rozhovoru s car-prezidentem Putinem (RF) pravila, že RB OSN zareaguje na krizi v Sýrii "rychle a jednomyslně", a že konflikt bude vyřešen "politicky" Totéž upřednostňuje i carPutin.

Žena Moby Dicka: "Proto blokuje RB."

Mrtvá Kočka: "A proto taky Sýrii dodává zbraně."

Kuba, Ekvádor, Bolívie, Venezuela a Brazílie prohlašují, že útok na Sýrii by byl "porušením principů OSN a mezinárodního práva".

Žena Moby Dicka: "Asi stejné, jako když Vietnam vtrhl do Kambodže a zarazil tam řádění Rudých Khmérů, anebo když Indie vnikla do západní části Pákistánu a zastavila tam pobíjení Bengálců…"

Mrtvá Kočka: "Akorátže tady sami Amíci nic nezarazej!"

To není vina USA!

"Světové síly, které jsou proti vojenské intervenci, by se měly spojit a zabránit tomuto západnímu útoku v Sýrii. Je nutné, aby Rusko a Írán počítaly s přímou vojenskou pomocí (syrskému režimu)." (Oficiální čínský list Global Times.)

[2023: Což se nakonec stalo a stále to pokračuje. Ale dnes druhým směrem…]

Úterý 27. srpna 2013</b>

„Česko se otáčí vlevo a k Rusku“ (Titulek včerejšího telefonního rozhovoru Jana Mládka, stínícího ministra financí ČSSD pro Hlas Ruska.)

Mládek tvrdí, že nastupující levicové vlády zlepší vztahy [Česka] k Rusku a Číně. Což dříve kazil zejména Schwarzenberg [ve funkci ministra zahraničí]. Ten pokračoval v politice vysoké rakouské šlechty, která se radovala z rozpadu Jugoslávie, Československa i Sovětského svazu. Nechtěla totiž fungující "slovanské federace".

"Pana Mládka jsem si vážil jako rozumného ekonoma, a teď vidím, že začíná blbnout. Že byl Sovětský svaz ‚slovanskou federací‘? Asi by se měl nejprve seznámit s fakty a až poté mluvit." (Karel Schwarzenberg.)

Žena Moby Dicka: „Že by Litevci, Lotyši, Estonci, Gruzínci, Ázerbájdžánci, Kyrgyzové, Evenkové, Osetinci, Arméni, Uzbekové, Tataři, Tádžikové, Moldavané… byli Slované???

Mrtvá Kočka: "Ne, ale psali azbukou, protože museli."

Soud Moby Dicka: Náš budoucí ministr financí chce pravděpodobně psát azbukou. Už píše. I když nemusí!

"Sýrie je příliš velké sousto. Máme materiál k tomu bránit se. Překvapíme ostatní." (Valíd Mualim, ministr zahraničí, Sýrie.) Překvapením má být – raketové a dělostřelecké ostřelování Izraele.

Připomeňme Valídovi, že také Izrael má rakety, a jeho děla dostřelí z Golan až do Damašku.

[2023: On mu to určitě vysvětlil i Asad.]

Inspektoři OSN byli kvůli nespecifikovaným potížím donuceni na den přerušit práci.

Vojenští analytici předpokládají, že Amíci zaútočí na Sýrii střelami s plochou dráhou letu, případně strategickými bombardéry. Zásah by měl trvat den až dva, a neměl by za cíl svrhnout Asada.

Žena Moby Dicka: "Jen udržet tvář na ksichtu Baráka Obavy."

USA požádaly Řecko o přelety jeho území a využití svých základen na Peloponésu a Krétě. Řecko souhlasí, vymiňuje si však, že zůstane "neutrální".

Velká Británie začala shromažďovat svoje lodě na své základně Akrotiri na Kypru.

LAS žádá "přísné potrestání" viníka chemického útoku, jímž je dle organizace Bašár Asad.

Francouzský prezident François Hollande pravil, že Asada je nutno "potrestat".

Rusko varuje před útokem: "Jeho následky by mohly být katastrofální pro celý Blízký východ a severní Afriku." Ale do války prý kvůli Sýrii nepůjde. Média zmiňují evakuaci ruských občanů, která však probíhá už od února, aniž by evakuační letadla byla přeplněná. V zemi je jich (dle různých zpráv) 8 až 30 tisíc, přičemž presumptivně evakuovatelných má být až 100.000 rodinných příslušníků.

Žena Moby Dicka: "V Sýrii je jim asi stále lépe než by mohlo být v Rusku."

[2023: Což zjevně platí i nadále.]

Ruská civilní letadla přivezla zároveň 20 tun humanitární pomoci.

Mrtvá Kočka: "Ráže sedm dvaašedesát."

Připomeňme, že Rusko dlouhodobě zásobuje zbraněmi Bašára Asada. Nějaká embarga jsou mu fuk, zejména, když je vyhlásila EU.

Žena Moby Dicka: "Zbraně dávají Rusové na půjčku. A teď se bojí, že nedostanou zaplaceno."

Írán varuje před útokem: "Jeho následky by uvrhly do konfliktu celý region." Chemii prý použili povstalci.

Připomeňme, že íránské Revoluční gardy bojují v Sýrii na straně Bašára Asada a mají na svědomí nejhorší masakry na obyvatelstvu.

Čína varuje před útokem: "Operace by byla nebezpečná a neodpovědná".  

Žena Moby Dicka: "Rusko dováží do Sýrie zbraně, Írán vojáky. Co do Sýrie dováží Čína?"

Mrtvá Kočka: "Budoucnost."

A z regionu vyváží strategicky důležitou ropu.

Novinářka Tereza Spencerová varuje v ČT před útokem na Sýrii. Nevěří, že by použití chemických zbraní měla na svědomí syrská armáda. Zabiti byli civilisté. Ne ozbrojenci. Proč by Asad útočil na civily a ne na válečníky?

Mrtvá Kočka: "To se taky ptáme, Terezo. Už dva a půl roku!!!"

Žena Moby Dicka: "Co dováží do Sýrie Spencerová?"

Mrtvá Kočka: „Evropskou levičáckou antisemitskou a environmentalistickou ideologii.“

K tomu "porušování suverenity" Sýrie a nepřípustnosti "zahraničního vměšování" (ausgerechnet od Ruska to sedne!) připomeňme, že už v roce 1925 byl přijat Ženevský protokol o zákazu válečného použití smrtících plynů.

Středa 28. srpna 2013

Britský parlament končí prázdniny, chystá se jednat o případném zásahu v Sýrii. David Cameron (premiér, GB) také ukončil svou dovolenou a svolává bezpečnostní radu státu. Britové vypracovali návrh rezoluce pro RB OSN, která by odsoudila chemický útok na civilní obyvatele a přikryla vojenský zásah v Sýrii.

Večer však předseda opozičních labouristů Ed Miliband prohlásil, že se o zásahu musí hlasovat až po obdržení zprávy inspektorů OSN, pokud ta bude obsahovat "pádné důkazy" o vině Asádova režimu. Drobná potíž je – že zpráva bude obsahovat jen konstatování o použití/nepoužití plynů, ne o tom, kdo je použil. To totiž inspektoři OSN nezkoumají!

Žena Moby Dicka: "Proboha, tak proč tam vlastně jsou!?"

Mrtvá Kočka: "Aby se OSN nažrala a Asad zůstal celej."

Francouzský prezident François Hollande pravil, že je nutno "zarazit násilí". Nejdříve je však potřeba ověřit důkazy toho, co se "skutečně událo".

US prezidenta Obavu hodlá grilovat Kongres, který se zajímá, co se stane, až USA sednou na skluzavku. Totiž, jaký bude další postup, zejména pokud se do věci vloží Írán.

Žena Moby Dicka: "Anebo až bude napaden Izrael."

Mrtvá Kočka: "To by bylo jednoduchý, ale nechtěj to vědět."

Izraelské tajné služby odposlechly komunikaci mezi syrskými jednotkami, podle které to vypadá, že rozkaz k použití zbraní hromadného ničení vydal nějaký subalterní generál. Také americké výzvědné služby mají tyto odposlechy. Za masovou vraždu by tak nebyl odpovědný přímo Asad, ale jeho "režim".

Mrtvá Kočka: "V totalitním státě je přímo odpovědný sám vůdce."

[2023: To se týká i Putinovy odpovědnosti za zničení přehrady Kachovka.]

Izrael a Irák mobilizují zálohy. Sýrie ukrývá zbraně a štáby do podzemí.

Pátek 30. srpna 2013

"Při útoku zemřelo 1.429 Syřanů včetně 426 dětí." (US prezident John Kerry. Ech, překlep, ministr zahraničních věcí.) Spojené státy zveřejnily zprávu tajných služeb o chemickém útoku v Sýrii, podle které je viníkem syrský režim. "Otázka už není, co víme. Ale co jako svět uděláme."

Prezident Obava poté "upřesnil" – že se ještě nerozhodl, jak na útok zareaguje.

Mrtvá Kočka: „Takže zase hovno.“

Sobota 31. srpna

Šest z osmi neohrožených slovenských paraglidistů, které držel Írán kvůli špionáži tři měsíce v báni, bylo propuštěno. Domů je okamžitě přepravil vládní speciál. Všichni byli v podezření, že za letu fotili jaderná zařízení.

Žena Moby Dicka: "Fotíš poušť – a ono je pod ní jaderné zařízení!"

Mrtvá Kočka: "Tomu se v Íránu těžko vyhneš."

Neděle 1. září 2013

"Způsob, jakým ruská vláda zareagovala na mé malby, považuji za velmi nemilý, a popravdě dost sprostý." (Konstantin Altunin, ruský malíř.) Altunin požádal v Paříži o politický azyl. Jeho politickým zločinem bylo, že namaloval sérii "Vládci", kde zobrazuje druhy V.V Putina a Dmitrije Medveděva v, nu, prý v "negližé". Způsob reakce pak byl, že policie v doprovodu dvou kágébáků z FSB a poslance Vitalije Milonova (to je ten, co vymyslel a prosadil zákon proti "propagaci homosexuality") minulé úterý ony nepěkné obrazy zabavila a zavřela celé petrohradské "Muzeum moci".

Žena Moby Dicka: "Nevěděla jsem, že Voloďa a Dmitrij si jsou tak důvěrní…"

Mrtvá Kočka: "Ne, zatím vyjebávají jenom s Rusy."

Úterý 3. září 2013

Syrští džihádisté ze všech nejméně jedenácti [protiasadovských] islámistických skupin nevěří ruskému píár o americkém zásahu [proti Asadovi] – a hledají úkryty.

"Proti útočícím Američanům nestřílejte. Byla by to sebevražda." (Abdulláh Šákir, jeden z jejich vůdců. BTW: Asi nebude sebevražedný bojovník.)

"Víme, že skutečným cílem zásahu jsme my. Američané dávají Asadovi šanci na útěk, zásah schválně zdržují o dva týdny." (Bojovník ze skupiny Livá al-Islám, nejmenovaný.)

Mrtvá Kočka: "Putin je Američan?"

Středa 4. září 2013

"Nepodniknout nic by byla katastrofa." (Henry Kissinger, US exministr zahraničí, k situaci v Sýrii.)

Zahraniční výbor US Senátu schválil v poměru 10:7 prezidentu Obamovi omezený zásah. Nesmí trvat více než 60 dní s tím, že je ho možno se souhlasem Kongresu prodloužit o dalších 30 dnů. Na území Sýrie nesmí vstoupit noha amerického vojáka.

Mrtvá Kočka: "Pokud nebude sestřelen."

"Sergej Lavrov zdůraznil nepřípustnost použití síly proti suverénnímu státu za zády RB OSN, což by bylo hrubým porušením mezinárodního práva“. (Zpráva MZV RF o telefonickém rozhovoru, který vedl pan ministr se zvláštním vyslancem OSN pro Sýrii Lachdarem Brahímím.)

Světová média jásají, že ale prý ruský car-prezident V.V. Putin "změnil stanovisko": Pokud budou Radě bezpečnosti předloženy "jasné a nezvratitelné důkazy" o tom, že byly použity chemické zbraně a o tom, že je použily "pravidelné jednotky syrské armády", je Rusko "připraveno k rozhodné a vážné akci". Rusko sice plní své závazky a dodává Sýrii komplexy S-300, avšak "dodávka nebyla ukončena a zatím jsme ji přerušili.“ Tolik báťuška pro Pěrvyj Kanal. Kde tedy ještě upřesnil, že vojenský zásah bez souhlasu RB OSN (tedy fakticky Ruska) by považoval za "agresi". Jak by pak ale Rusko reagovalo, to neřekl. Zato mluvil někdo jiný:

"Dosud jsou nám dodávány ruské zbraně, abychom se mohli ubránit.“ (Fejsál Mikdád, náměstek syrského ministra zahraničních věcí, kterému stačí ty dodané komponenty, a polní sprchu nepotřebuje.) Fejsál vyjádřil naději, že Rusko a soudružský Írán budou stát na správné, tedy Asadově straně i nadále. Nezapomeňme, že pro Rusko jsou důkazy amerických, francouzských, britských a izraelských tajných služeb "nevěrohodné".

"Použitý náboj byl vyroben amatérským způsobem a typově a parametry odpovídá reaktivním neřízeným střelám, které na severu Sýrie vyrábí tzv. brigáda Bashair al-Nasr.“ (Dnešní komentář ruského ministerstva zahraničí k situaci kolem vyšetřování použití chemických zbraní v Sýrii, o dřívějším chemickém útoku v Aleppu.) Oznámení se opírá o závěry ruských specialistů vyšetřujících incident s použitím chemických zbraní v předměstí Aleppa 19. března. Dnes byl vhodný okamžik k jeho zveřejnění. Zvláštní také je, že tento incident vyšetřovali právě Rusáci poté, co sekretariát OSN (podle Rusáků) "fakticky mařil vyšetřování informací o možném použití chemických zbraní" v Aleppu. Tehdy bylo zabito 28 lidí, 86 bylo převezeno do nemocnic.

Opoziční Národní rada Sýrie taky zrovna dneska zveřejnila, že náčelník soudně lékařské služby města Aleppa uprchl do zahraničí. A ten má zase důkazy toho, že chemii v Aleppu – použil režim Bašára Asada. Ozbrojení opozičníci rovněž pravili, že vědí o dalším připravovaném útoku Asadovců. K plánovanému místu se prý stahují tři k tomu určené a vybavené útvary.

"Samozřejmě, že Vladimír Putin za to" (situaci v Sýrii) "nese odpovědnost, protože všichni chápou, že jak Rusko, tak Čína zůstávaly stranou od rozhodnutí, které bylo třeba přijmout už dávno“ (v RB OSN). (John Fredrik Reinfeldt, švédský premiér, ve Stockholmu na společné tiskovce s US prezidentem Barackem Obamou.) Ve Stockholmu proběhlo několik demošek proti americkému imperialismu.

Žena Moby Dicka: "Vzpomínám na západní organizace bojovníků za mír, za Brežněva organizované a placené KGB."

Moby Dick: „To už se nemůže opakovat. Dnes už jsou samostatně blbí.“

Mrtvá Kočka: "A FSB platí jen jednotlivce."

"Mezi zeměmi EU, které jednoznačně podpoří vojenskou operaci proti Sýrii bez mandátu RB OSN, jsou Dánsko, Chorvatsko, Rumunsko, Řecko, Litva a Kypr.“ (Zdroj, evropský, diplomatický, nejmenovaný.)

Turecko je připraveno účastnit se "jakékoli koalice".

Po západu slunce nastal židovský Nový rok 5774.

Do čela Íránu se prý dostávají umírnění politici. Ministr zahraničních věcí Mohamed Džavád Zaríf dokonce vyrobil tvít, kterým oslovil íránské Židy: "Írán nikdy (holokaust) nepopíral. Muž, který ho popíral, je pryč. Šťastný Nový rok." A prý holokaust i "odsoudil"!

Mrtvá Kočka: "To se divím. Žeby se Írán skutečně měnil?"

Žena Moby Dicka: "Napsal: »Odsuzujeme vyhlazování židů páchané nacisty. Odsuzujeme i vraždy Palestinců páchané sionisty«.“

Mrtvá Kočka: "Aha. Takže neodsoudil, ale přirovnal."

Čtvrtek 5. září 2013

"Svět nesmí ustat v hledání míru." (František, papež, Vatikán, napsal přímo car-Putinovi dopis, ve kterém ho nepřímo vyzývá, aby v RB zarazil vojenský zásah proti Sýrii.)

Mrtvá Kočka: "Kolik set mrtvých má ještě trvat to »hledání«?"

Žena Moby Dicka: "Skutečně zaráží, že takový křesťan, jako František, se nezastane syrských křesťanů."

Mrtvá Kočka: "Už jsem ti říkala. To nejsou ti správní křesťani."

Pátek 6. září 2013

Gé dvacítka se baví o "problematice ekonomického růstu, investic a opatření v boji s nezaměstnaností". Také se prý "odsouhlasilo odmítnutí protekcionismu v obchodu do roku 2016". Ne že by se přestalo mluvit o Sýrii.

"Nepromyšlená vojenská akce může mít vážné a tragické následky. Musíme najít způsob, jak se vyhnout další militarizaci konfliktu a znovu začít hledat politické řešení.“ (Pan Ki-mun, generální tajemník OSN.)

Žena Moby Dicka: "Jaký je způsob vyhnout se další militarizaci, když se střílí?"

Mrtvá Kočka: "Střílet víc než protivník."

Očekávané setkání Obama/Putin na okraji summýše se nakonec přece jen uskutečnilo. Obě strany se dohodly na "pokračování kontaktů mezi ministerstvy zahraničí v řadě otázek, spojených se Sýrií". Schůzka trvala asi 20 minut. Stačilo to na fotografie podaných rukou a zubů, vyceněných v úsměvech.

"Rozpory přetrvávají." (Jurij Ušakov, asistent V.V. Putina.)

„Říkalo se, že Obama nechce bojovat v Sýrii. Tento mýtus ale zničil sám Obama. Definitivně se z něj stal »prezident války«.“ (Tvít Alexej Puškova, předsedy zahraničního výboru ruské Státní dumy.)

Žena Moby Dicka: "Rusko stupňuje protiamerickou propagandu."

"Spojené státy, nelezte do Sýrie!“ (Vzkaz zpěvačky Madonny, USA, na aplikaci pro sdílení fotek Instagram. Napsáno ručně na fotografii na pěvčině stránce.)

Valid Muallem, místopředseda syrské vlády a ministr zahraničních věcí, zavítá 9. září do Moskvy, kdež srdečně pohovoří s kolegou Sergejem Lavrovem. Jednání se soustředí na "projednání všech hledisek současné situace v Sýrii a kolem ní".

"Moskva je i nadále přesvědčena, že je třeba co nejdřív skoncovat s násilím a utrpením civilního obyvatelstva v Sýrii a vydat se po cestě politického urovnání, bez pokusů o silový zásah zvenčí bez sankce Rady bezpečnosti OSN.“ (Ze zprávy ruského MZV.)

"Je třeba co nejdřív skoncovat s civilním obyvatelstvem v Sýrii." (Nejmenovaný hodnostář Asádova režimu dle agentury Muška na Zdi.)

Rusko je "znepokojeno možnými americkými údery na chemické objekty v Sýrii". Mohly by způsobit únik vysoce toxických látek a k vážné následky pro životní prostředí. Chemické zbraně by pak mohly padnout do rukou teroristům.

Žena Moby Dicka: "Tam už nepochybně jsou."

Mrtvá Kočka: "A unikají do čtvrtí syrských měst."

Hlavní štáb ruského námořnictva hlásí: Velké výsadkové lodě Novočerkassk a Minsk, společně s výzvědným plavidlem Priazovje, překonaly Dardanelský průliv, vpluly do Středozemního moře a směřují do východní části Středozemního moře. Připojí se k dalším třem výsadkovým plavidlům a hlídkové lodi, které již v oblasti jsou. Ze Sevastopolu je dohání opožděná výsadková loď Nikolaj Filčenkov. U syrských břehů je očekává torpédoborec Admiral Pantělejev, který bude sloužit jako vlajková loď operativního uskupení ruského námořnictva ve Středozemním moři.

Mrtvá Kočka: "Na kterou stranu budou střílet?"

[2023: To už dnes víme.]

Deníčku Moby Dicka vybíráno v Poraze na Lužinách v pátek 9. června 2023

Mobyho rešerše o Putinově Rusku v letech 2007-2013 viz pod článkem Moskevská Snowdeniáda