pondělí 26. srpna 2024

Opravný slovník několika blízkovýchodních výrazů a tureckých domněnek

Hranice s Libanonem, 2006
"Vypálení a vyvraždění Lidic bylo odpovědí na vraždu generála policie Reinharda Heydricha." Něco vám v téhle větě vadí? Vadí, že. Heydrich se poté, co vytvořil "konečné řešení židovské otázky" pustil i do "konečného řešení české otázky". A když se stal faktickým vládcem protektorátu, tak už s tím začal. Hned po svém příjezdu do Protektorátu "eliminoval" české vlastence, kteří jako první zvedli protinacistický odboj, a to včetně premiéra české vlády Aloise Eliáše. A.t.d.

"Raketový útok na sever Izraele byl odpovědí na zavraždění elitního velitele libanonského hnutí Hizballáh Fuáda Šukra." Něco vám na téhle větě nevadí? Nevadí, že. Možná proto, jak se v zápaďáckých médiích dost nepřesně označují určité fenomény. Hizballáh není jen tak nějaké "libanonské hnutí", alébrž teroristická organizace. Jako takovou ji klasifikují Spojené státy, Kanada, Austrálie, Velká Británie, Egypt a samozřejmě i Izrael. Rovněž celá Evropská unie a v ní ještě zvlášť Nizozemsko a Německo. Jako takovou ji zjevně neklasifikují zápaďácká média, včetně těch českých. Šaman ji kvůli jejím zjevným znakům (pozdrav hajlováním a vypjatý antisemitismus) klasifikuje navíc jako "arabonacistickou organizaci". Ve svém oficiální prohlášení z roku 1992 definuje Hizballáh svůj cíl takto:

"Je to otevřená válka až do eliminace Izraele a do smrti posledního Žida na Zemi."


Tato teroristická organizace fakticky ovládá celý jih Libanonu, je silnější než celá libanonská armáda. Navíc má ještě v současné třicetičlenné libanonské koaliční vládě dva své ministry - průmyslu a sportu a mládeže. Tedy, její "politická složka" je má, aby mohla průmyslově vyrábět zbraně a libanonskou mládež trénovat ve sportu "zabij si svého Žida"...

Fuád Šukr nebyl pouze "elitním velitelem" teroristů, ale i "pravou rukou" jejich vůdce Hasana Nasralláha. Od 8. října loňského roku přímo řídil útoky Hizballáhu z Libanonu na Izrael. A jako takový byl oprávněným cílem vojenského útoku. Stejně jako Heydrich. "Eliminace" Heydricha nebyla vraždou nebo jen atentátem, šlo o výsledek cíleného vojenského útoku za spolupráce československé zahraniční armády a domácího odboje.
 
Jednou z nejznámějších teroristických akcí, na které se Fuád Šukr podílel, byl dvojitý sebevražedný bombový útok na velitelství námořní pěchoty USA na bejrútském letišti a kasárna francouzských výsadkářů v západním Bejrútu, ke kterému došlo 23. října 1983. Bylo při něm zabito 241 amerických vojáků a 58 Francouzů. Ti v odvetu provedli několik leteckých útoků, samotné USA neprovedly nic. CIA měla prý prsty v následném atentátu na dům předního šíitského klerika šejka Muhammada Husseina Fadlallaha. Američané Fuáda Šukra v roce 2019 označili za "Speciálně designovaného globálního teroristu" a vypsaly za jeho dopadení (za informace vedoucí k jeho dopadení nebo odsouzení, reálně čteno "alive or dead") odměnu 5 milionů dolarů. Tak by je měly vyplatit izraelským obranným silám, ne? Nu, snad postačí, že do oblasti vyslaly USA dvě letadlové lodě a jadernou ponorku s příslušným doprovodem...

Příslušný doprovod se postaral i o sledování telekomunikačního cvrkotu v Libanonu. Jenž byl náležitě předán izraelským spojencům - včetně obrazů z radarů americké flotily při raketovém (a dronovém) úderu Hizballáhu na Izrael. Stovka izraelských letadel startovala necelou hodinu před útokem prakticky v rozmezí minut a zničila asi tisíc odpalovacích ramp nepřítele. 

"Byl napaden severní Izrael."

Severní izrael je hned trojí. Prvním Severním Izraelem je Chulské údolí, rozkládající se na asi 10 až 15 km široké rovině mezi libanonskými horami a Golanskými výšinami. Když jsem tu stál nad městem Kirjat Šmona v roce 2006 u vojenského hřbitova, zapsal jsem si do budoucí knihy Mír v Izraeli

"Když se z plošiny památníku, majíce za zády Libanon, podíváte přes údolí na protější stěnu Golan, tam, kde Sýrii patřily jejich svahy až k samému toku říčky Jordán, pochopíte hrdinství, se kterým Izraelci za tenhle kousíček půdy po dlouhé desítky let bojovali. Pochopíte hrdinství i jeho smysl. Toto území si koupili jako bažiny, pak je zúrodnili a stalo se jim vlastí. Tu pak uchránili proti Turkům, proti beduínům, proti všem arabským vpádům. Městečko Osmi (Kirjat Šmona) se stalo místem pro přistěhovalce ze všech koutů světa..."

Tady je Izrael tak velký, že dělostřelci z Libanonu a Sýrie museli dávat pozor, aby ho nepřestřelili až na území spojence! Kuriózně tak mohou Golany dnes sloužit jako území pro izraelskou odvetnou palbu na raketová odpaliště Hizballáhu - je odtud lepší výhled na libanonské území.

Z tohoto severního Izraele, známého taky jako "Galilejský prst" bylo v loňském říjnu evakuováno na 60 tisíc Izraelců, to však nemůže být trvalé!

Druhým severním Izraelem je jeho severní pobřeží až k metropoli Haifě, v jejíž oblasti žije na 300 tisíc obyvatel. Město bylo už v roce 2006 pod raketovým útokem Hizballáhu. Tehdy na něj dopadlo 100 raket, které zabily jedenáct lidí. To bylo ještě před instalací raketového deštníku Iron Dome.

V roce 1991 neměl ještě Izrael k dispozici rakety systému Arrow, které by zemi ochránily před iráckými Scudy - střely Patriot na ně nestačily. Tehdy na Izrael dopadlo 39 raket. Byli zabiti dva lidé, přes 300 jich bylo raněno.  Střely nedopadaly jen na Haifu, ale i na další izraelská města.

To je ten třetí "Severní Izrael" - totiž celá země! Od libanonských hranic až přes Negevskou poušť po nejvzdálenější hranici s Egyptem v jihoizraelském Ejlatu je to jenom 400 km, přičemž v doletu 200 km žije většina obyvatel Izraele.

Uznávaný odborník na Blízký Východ pan Břetislav Tureček, novinář, analytik a vysokoškolský učitel na Metropolitní univerzitě Praha, bývalý zpravodaj Českého rozhlasu, pravil v nedělní ráno ve svém rozhovoru pro slovenskou televizi TA3, že podle Hamásu a Hizbaláhu "Izrael je cizorodý prvek, který vznikl na okupovaném území za cenu vyhnání stovek tisíc Palestinců"... A podle Turečka? "Dodneška víme že dvě třetiny obyvatel v Gaze jsou uprchlíci vyhnaní z Izraele a jejich potomci". Ani slovo o rezoluci OSN z podzimu roku 1947, která tehdejší britskou mandátní Palestinu rozdělila na židovský a arabský stát, což Arabové nikdy nepřijali a nikdy ani svůj stát nevyhlásili. Takže vlastně - ani nebylo co okupovat... Okupován byl dnešní fiktivní stát Palestina celých 19 let na východě Jordánskem ("Západní břeh") a na jihu Egyptem (Pásmo Gaza) - aniž by to světovému společenství jakkoli vadilo.

Izrael čelí útokům na dvou frontách. Na té jižní, krvavé, "kde už Izrael pozabíjel desítky tisíc lidí v Gaze"... (hm, a proč asi?) (Izrael se snaží co nejvíce chránit palestinské civilisty, ale podle "mezinárodního práva" musí nejdříve chránit své civilisty) (z toho byla většina teroristů, a ti, které ještě Izrael nepozabíjel stále ještě na něj vysílají své rakety) a na severní frontě vede Hizballáh opotřebovávací válku. Tureček připouští, že zde "desítky tisíc Izraelců muselo odejít ze svých domovů" avšak(!) "avšak zároveň nesmíme zapomínat, že Izrael už také pozabíjel stovky lidí včetně stovek civilistů v Libanonu, takže i desítky tisíc Libanonců už v uplynulých měsících musely opustit své domovy".

Ach, jak je ten Tureček spravedlivý - deset minut pro Židy a deset minut pro Hitlera. Hitler ale jen osvobozuje okupované území, kdežto Židé "pozabíjeli" spoustu zřejmě nevinných lidí, protože se od Turečka nedovíme, proč je ten Žid tak zlej!

Jo, aha, přece jen kvůli tomu hamásnickému děsivému teroristickému útoku, kdy celý svět stál za Izraelem toho loňského 7. října. Avšak "jak potom Izrael pojal tu odvetu, tu odplatu, to znamená zabíjení, mrzačení tisíců civilistů v Gaze, vyhánění lidí z jednoho koutu Gazy do druhého, tím si Izrael hodně prohospodařil ty světové sympatie..."

Ehm - ti civilisté jsou "vyháněni" z pásma budoucích bojů právě proto, aby se nestali "vedlejšími oběťmi". A jenom proto, že tam má v civilních objektech základny a rakety Hamás. Žádná armáda tohle ve válce nedělá - proto budiž odsouzena ta izraelská!

Z dalšího Turečkova více než čtvrthodinového rozboru vybírám vyprávění o snaze "pacifikovat" Írán. Po zlém to nešlo. "Já třeba říkám, je zjevné, že Íránu nejde o to zničit Izrael, zničit Jemen", Íránu, "jakkoli je zavrženíhodný" jde o to, aby u Západu získal legitimitu. A kdyby třeba nová US prezidentka Harrisová přišla s novou nabídkou, tak by Írán dal ruce pryč od Hizballáhu. ??? Od toho Hizballáhu, který podporuje už přes čtyřicet let, aby si sám nešpinil ruce při pravidelných útocích na Izrael???

Když byl Tureček v Izraeli jako novinář, tak mu izraelští politici po vypnutí mikrofonů říkali: "My víme, že nás Írán nechce zničit...", ale musíme na tu jejich rétoriku odpovídat. Nu, pravda je taková, že "jedním z náboženských proroctví zakladatele Íránské islámské republiky ajatolláha Rúholláha Chomejního a jeho nástupce, současného duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího, je proroctví, že Izrael bude nakonec vymazán z povrchu země. Jelikož se íránský teokratický establishment domnívá, že duchovní vůdce je zástupce Alláha na zemi, jsou jakákoli slova či přání, které duchovní vůdce vysloví, považována za Alláhova přání, která musí být Alláhovými věrnými věřícími uvedena v život". (Viz článek v Gatestone institute.) V mnoha svých výrocích rovněž íránští vůdci vyhrožují vyhlazením té "sionistické entity" (samo slovo "Izrael" nepoužijí ani jednou.)

Pokud by měl stát, který financuje, cvičí a vyzbrojuje teroristy, kteří už desítky let napadají moji zemi a vraždí mé občany za svůj politický cíl "vymazat z mapy" moji vlast, tak bych byl to tedy bral za poněkud "zjevné"... Ale Írán to nemusí dělat násilně, má plán na demokratickou vraždu Izraele: Nejdříve se vrátí všichni "vyhnaní" Palestinci (včetně jejich potomků do páté či šesté generace). A pak proběhne demokratické referendum, jak to v té Palestině "od řeky moři" bude vypadat dál. Připomeňme zde, že i Hamás svou moc v pásmu Gazy získal "demokratickou cestou" (poté co svrhl - ze střech - své palestinské politické odpůrce...).  

Nebudu předkládat politická řešení. Smlouvy uzavíral Izrael vždy až potom - co vojensky porazil ty, kdo chtěli zahnat Židy do moře.

Psáno v Praze na Lužinách v pondělí 26. srpna 2024

Žádné komentáře: