čtvrtek 24. března 2011

Zpráva z planety Smíchov



Šéfredaktorka
Ve smíchovské pobočce Městské knihovny Praha často probíhají pod patronací Míly Lince malé cony pro příznivce literatury sci-fi a fantasy. Koník, který proběhl v pátek 18. března 2011 odpoledne byl věnován webovému časopisu Fantasy planet a jeho redaktorům.



Vojtěch Rabyniuk, Štěpán Kopřiva, Boris Hokr
Rozdíl mezi komiksem a zfilmovaným komiksem, proč to někdy vyjde a jindy je výsledek hrozný, ozřejmovali v první přednášce pánové Vojtěch Rabyniuk, Štěpán Kopřiva a Boris Hokr. Komiks a film mají různý rytmus, pokud se převádí obrázky do filmu ve stejném timingu, může výsledek působit někdy pžíliš ukecaně, jindy staticky. Pokud to někdo umí, lze natočit i komiksový film bez existujícího reálného komiksu. Zapsal jsem si jedno moudro, které platí i u nekomixových filmů, ale v komiksech se dá vhodně uplatnit. Moudro vymoudřil bájný režisér Quentin Tarantino a zní: "Neexistuje žádná špatná věc, kterou nemůžete udělat náckovi."

Šimon Šedivák
Míla zavedl takovýto timing přednášek: Na jednu musí stačit jedna klasická vyučovací hodina, tedy 45 minut. A po jejich uplynutí nemilosrdně přednášející vyhnal. Další nastoupili po pětiminutové přestávce. Jako ve škole  - ostatně jsme se pohybovali v mezipodlaží, vyhrazeném fantastickým knihám pro mládež.

Šimon Šedivák nám ve druhé přednášce vyprávěl o svém příběhu Et in Arcadia Ego, který vychází na pokračování ve Fantasy Planet. Mysteriózní seriál, který začal být publikován před rokem, je umístěn do Egypta v roce 2012. Není to procházka bezpečným sadem, dokonce se bombarduje i okolí pyramid - coiž zase není tak špatný odhad. Autor sci-fi pro blízkou budoucnost odhadl to, co političtí analytici neviděli. Zájemci se mohou mrknout na předvedení projektu a  trailer .
Lžíča, Lonwenien, Hokrísek

O tom, jak psát a jak nepsat recenze jsme se měli dovědět od šéfredaktorky Pavly Lžičařové, Borise Hokra a Leoše Kyši. Bájný Leoš nedorazil pro nával práce, načež ho zastoupila redaktorka našeho milého sci-fi deníku Sarden Veronika D., vystupující pod svým pravým jménem Lonwenien. Probírali jsme soutěž recenzentů, do níž po roce k zatím jedinému sponzorovi akce ("sponzor" = nakladatel, který dává k dispozici recenzní výtisky zdarma:) Laserbooku přistoupila i nakladatelská dvojice Argo/Triton. Do soutěže mají přístup i zatím neautorizovaní autoři recenzí, jedním z jejích cílů je právě přitáhnout nové talenty.
Laeg Mortemir

Poté vystoupil talent hudební, který se rozhodl propagovat larpy a elfí život, bard Laeg Mortemir. Kytara zněla dobře i harmonika, písničky měly přesah i mimo svět elfů. Jako má každá správná trampská písnička  - snad se bard neurazí. Viz i přiložené video na konci. Tam bude i video z následující kulturní vložky, jíž nám šéfredaktorka Lžíca přiblížila břišní tance bratrského arabského lidu a jeho sesterských žen.
Františka Vrbenská a Veronika Salášová

Veronika Salášková nám představila Františku Vrbenskou. Tato hvězda se právě stává další autorkou série o Johnu Francisovi Kovářovi. Poněkud se však střetla bohatost autorčina vyprávění s realitou předem daného počtu stran, takže se muselo krutě krátit. Pokud jsem pochopil, děj knihy se odehrává v období první světové a ruské revoluce 1917.  Františka si posteskla, že při hledání reálií vždy získáte velkou spoustu zajímavých informací. A trhá vám srdce, že je nemůžete dát dál. Střelec předvedl model skutečného "Car-tanku" vynálezce Lebeděnka, a na představu k tomu modelu dodal i modýlky obrněných aut ve stejném měřítku. Car-tank měl místo pásů obrovská kola a místo děl byl vybaven střeleckými věžemi s kulomety. No, bude to asi zajímavá četba.
Leoš Kyša a Boris Hokr

Nakonec dorazil přece jen od práce odtrhnutý Leoš Kyša, aby společně s  s Borisem Hokrem vyhlásili soutěže Gandalfův brk a Saurono péro. Brk dostane nejlepší recenzent, nu a péro bude předáno autorovi recenze vyhodnocené jako nejhorší, aby si ho nejspíš mohl vetknout za klobouk. Ještě větší péro obdrží pak šéfredaktor periodika, který dopustil, aby taková sauronská zvěrstva mohla proniknout na veřejnost. Péro je podle mne podle slovesa "pérovati", a text jedné takové zpérované osoby nám bylo vyslechnouti v Leošově přednesu. Nevím, jestli to bylo způsobeno kvalitou tohoto přednesu, anebo děsivostí samotného textu, ale mně se snad poprvé při vyslechnutí literárního dílka udělalo fyzicky tak špatně, že mi až Střelec raději poskytl igelitový pytlík. (Naštěstí jsem ho nemusel použít, ale málem!) Pardon, ale taková síla to byla!
Lidi

V sedm hodin večer knihovna zavírá. I nás vypudila ven, a některé z účastníků i na afterparty do nedaleké (jen tři zastávky tramvaje) kavárenské hospůdky na Podolském nábřeží. Neplánovanou afterakcí se pak stalo, že mi kdosi omylem strčil svůj mobil do mé opuštěné tašky. Což jsem zjistil až následující středu, kdy jsem hledal zápisky pro toto písání. Mobilek byl beznadějně vybit, naštěstí zafungoval Facebook, takže se už ví, komu přístroj patří.

Ono nás zase není tak moc, šílenců, kteří chodí do knihoven na literární přednášky...

Psáno pro Sarden v Praze dne 24. března 2011
Viz i galerii z akce, Picasa umí už i videa! (Pokud zabloudíte až na tento odkaz, všimněte si, že jde vlastně o přehlídku velice zajímavých triček:)

PS: Všem případným příznivcům mého písání, pokud se chystají tenhle víkend na Starcon do nuselské Obchodní akademie ve Svatoslavově 333/6 (nástupce S-conu), se oznamuje: V sobotu 26.3. 2011 zde ve 12:00 čtu v rámci literární linie krátké povídky ze své připravované sbírky "Člověk a jiné katastrofy". Knížka by měla vyjít v listopadu v edici Pevnost a bude obsahovat asi třicet dalších mých povídek.

(Pokud se vám neotevřou videa, mrkněte laskavě se na tu galerii, kde jsou uložena až vespod.)

3 komentáře:

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Tem Smíchov mám vyloženě pod nosem, někdy bych si tam rád zašel, mají nějaký webík, kde se něco o těch akcích dá zjistit předem?

Šaman řekl(a)...

Draku, mrkej sem:
http://www.mlp.cz/cz/kontakty/pobocky/smichov/akce/
Hledej zejména pátky.
Jinak echo na scifácká setkání i jinde lze nalézt třeba na Sardenu:
http://www.sarden.cz/sf-akce
\ :-)

drak řekl(a)...

Díky Ti, mám to v záložkách, časem se mi snad povede dostat se někam, kde z toho budu mít radost :-)