pátek 25. listopadu 2016

MOBY DICK: Rekreační sezóna

Týden raketových vojsk, priorita periferie, premiérovy fousy, nedostatečná solidarita, ruské hranice, EET a průzračná pozice

Sobota 19. listopadu 2016


Rusko si připomíná Den raketových vojsk a dělostřelectva. Dělostřelecké jednotky se radují z modernizovaných 152milimetrových samohybných houfnic Msta-SM a raketometů Tornado-G.
V Kaliningradské oblasti jsou instalovány protiletadlové raketové systémy, kontrolující vzdušný prostor nad pobaltskými státy a Polskem. (Raketa 40N6 z komplexu S-400 má dolet až 400 km.)
Na okupovaném Krymu proběhl v Kerči nalejvací program pro Ruskou armádu pod názvem "Služba na smlouvu - tvůj výběr". Zájemcům  byl předveden hlavně protiletadlový raketový systém S-400. Agitační akce se zúčastnily také letecko-kosmické síly Ruska.

"No moment, já myslel, že zbraně jsou v kosmickénm prostoru zakázány? Výjimkou jsou protižraločí nože amerických kosmonautů." (Moby Dick)
"A medvědobijky ruských kosmonautů pro přistání v tajze." (Mrtvá Kočka)
"Uvnitř státních hranic jsou dovoleny jakékoli zbraně." (Zdroj z ruského ministerstva obrany, nejmenovaný, pro agenturu Muška na Zdi)

Neděle 20. listopadu 2016

"Zadal jsem na dozorčí radě dopravního podniku za úkol připravit variantu metra D, která bude mít pouze stanice na Pankráci a v Depu Písnice." (Náměstek pro pražskou dopravu Petr Dolínek, ČSSD)
Návrh vypadá rozumě, protože by se tak obešly problémy s výkupem pozemků pro dalších 6 stanic metra a propadajícími stavebními povoleními.
"Obyvatelé Libuše, Nových Dvorů a tetička v Krči si to nemyslí." (Žena Moby Dicka)
"Chceme zprovoznit metro co nejrychleji. Prioritou je spojit periferii a centrum města" (Primátorka Adriana Krnáčová, ANO)
"Što éto takóje »periferie«? (Žena Moby Dicka)
"Dolní Břežany a Zlatníky-Hodkovice" (Moby Dick)
"Postavte metro vůbec bez stanic!" (Mrtvá Kočka)

A proč ten spěch?
"Chci už něco dělat, ne jen věčně čekat." (Petr Dolínek) Oba politici dle Seznamu.cz "slibují, že začnou s ražbou tubusu ještě před volbami v roce 2018".
"Aha." (Menažerie)
*

Za dva týdny se koná sjezd německé vládní CDU. Předsedkyně Anděla Merkel bude znovu kandidovat na místo předsedkyně. A poté na místo kancléřky. Německé parlamentní volby nás čekají v září příštího roku.

"Je dobře, že je nyní jasno. Víme teď, s jakými tématy strany půjdeme do společné předvolební kampaně a kde přetrvávají rozdíly. Nicméně nyní nemůže být o společné kandidátce na kancléře žádných pochyb." (Horst Seehofer, předseda sesterské bavorské CSU)
"Kancléřské křeslo je zase v prdeli." (Horst Seehofer podle agentury MnZ)
*

Sedm osob zadrženo při protiteroristickém zásahu ve Štrasburku a Marseille. Zadržení byli podle vyšetřovatelů řízeni ze Sýrie a napojeni na Islámský stát.

Pondělí 21. listopadu 2016

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokračuje v "bilančních schůzkách" s ministry. Dnešní bilancování s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) bude jistě poklidné, oba hlavní hříšníci byli již odhaleni a k poslednímu listopadu budou odstřeleni.
"Hříšníci z řad ČSSD, na koaliční ministry nemá premiér fousy." (Žena Moby Dicka)
"Ale premiér nemá fousy!" (Moby Dick)
"On by je neměl, ani kdyby je měl." (Mrtvá Kočka)

"Tato změna dá vládě větší dynamiku." (Holobrádek Sobotka)
"Što éto takóje »dynamika«?" (Žena Moby Dicka)
"Ministr Motola bude i nadále řídit Motol a ministr pro lidská práva bude vydávat ještě silnější prohlášeni." (Mrtvá Kočka)
"Ten s tím už začal." (Muška na Zdi)

"Škodaže jsem chyběla při bilančním hovoru s ministrem financí. Ale asi vím, kdo u koho stál na koberečku!" (Muška na Zdi)
*

"Důvěryhodné informace naznačují, že Islámský stát, Al-Káida a jejich další buňky pokračují v plánování teroristických útoků v Evropě, zaměřují se na nadcházející sváteční období* a s ním spojené události. Buďte obezřetní při návštěvě tržišť, turistických atrakcí nebo při cestování hromadnou dopravou. Vyhýbejte se davům." (US ministerstvo zahraničí varuje americké občany, aby si dali bacha při pobytu v Evropě a naznačuje, že Vánoce a Chanuku by měli strávit na jiném kontinentu)
"Naplňuje mě nepochopitelným tichým štěstím, když na ruském státním propagačním webu Sputnik.cz je anglický výraz *»the holiday season« převeden do výrazu »rekreační sezona«. " (Žena Moby Dicka)
"Je vidět, že Rusákům do češtiny překládají zprávy zase jen Rusáci." (Moby Dick)
"Anebo blbí Češi." (Mrtvá Kočka)

Úterý 22. listopadu  2016

Rusko rozmístilo na Kurilách protilodní raketové komplexy Bal a Bastion. Na Kurilách, které by chtěli Japonci po prohrané válce zpět.
"Toto rozmístění raketových komplexů má plánovitý ráz a je zaměřeno na upevnění obranyschopnosti země. Tyto akce jsou odůvodněné a neměly by ovlivnit vztahy s Japonskem." (Putinův mluvicí vovčáček Dmitrij Peskov)
"Vztahy s poraženou zemí." (Dmitrij Peskov podle agentury Muška na Zdi)

Stejné komplexy rozmístilo Rusko před rokem na okupovaném Krymu.
"Tedy v poražené zemi." (Moby Dick)
Stejné komplexy rozmístilo Rusko před měsícem v Sýrii.
"Ve spojenecké zemi na obranu před Islámským státem." (Dmitrij Peskov pro MnZ)
"No moment, IS má námořní loďstvo?"
"Ne, ale Američani a Turci ho mají. (Dmitrij Peskov)
*

První vlna evidence elektronických služeb (EET) se přivalí už za deset dní. Registrace na ouřadě je prý jednoduchá a dá se zfouknout jen za čtvrthodinku.
"Za čtyřicet tisíc čtvrthodinek." (Žena Moby Dicka)
Registrovalo se zatím jen 12 tisíc ze 40 tisíc identifikovaných subjektů. Proč ti ostatní váhají?
"Vědí proč." Mrtvá Kočka

Středa 23. listopadu  2016

"Situace v Sýrii nás každý den skličuje, když člověk vidí, co se děje v Aleppu. A musím upřímně říci, že existuje příliš mnoho indicií pro to, že jsou cíleně bombardovány nemocnice a zdravotnická zařízení. To je mezinárodně zakázané. To se musí trestně stíhat a to musí Asadův režim také vědět." (Anděla Merkel, německá kancléřka, v projevu v Bundestagu)
"Neměl by to také vědět Putinův režim?" (Žena Moby Dicka)
"Kancléřka vyjádřila politování nad tím, že Rusko Asadovu vládu podporuje." (Moby Dick)
"Kancléřka nevyjádřila politování, že Rusko bombarduje nemocnice." (Mrtvá Kočka)

Anděla se také nečekaně nepřívětivě vyjádřila o dění v Turecku:
"Německo důsledně bojuje proti terorismu. To ale neospravedlňuje k omezení svobody tisku a k zatýkání tisíců a tisíců lidí. Takový postup je třeba jasně kritizovat. Zároveň je nutné pokračovat v našem dialogu s Tureckem."
*

Kvůli Turecku se v Bruseli dohadovali i euposlanci. Kritizovali "neadekvátní postup Turecka" po červencovém požáru tureckého Reichstagu, který prý podpálili fanoušci duchovního Fetullaha Gülena, který jest uchýlen v USA.
"Što éto takóje »neadvekátní postup«?" (Žena Moby Dicka)
Turecká normalizace podle časopisu Time:
Od puče bylo propuštěno nebo "postaveno mimo službu" či přeřazeno na nižší pozici 125.000 lidí z 375 organizací a firem.
V tom je započteno 15.000 státních zaměstnanců: vojáci, policajti, daňoví úředníci, učitelé, soudci a prokurátoři.
Zadrženo bylo přes 36.000 lidí. Mnozí z nich dosud nebyli z ničeho obviněni!

"Nedostatečně uctívali pana prezidenta a málo mávali rudou vlajkou s hvězdou a půlměsícem!" (Mrtvá Kočka)

Bylo zrušeno 131 novin, časopisů, rozhlasových a televizních stanic.
"Nedostatečně uctívali pana prezidenta a málo mávali rudou vlajkou s hvězdou a půlměsícem!" (Recep Tayyip Erdoğan podle MnZ)
*

Euposlanci také schválili rezoluci pod názvem "Strategické komunikace EU jako vzdorování propagandě třetích stran". V dokumentu se uvádí, že Rusko poskytuje finanční podporu demagogickým politickým stranám a organizacím v členských zemích EU s cílem rozeštvat členy společenství.
Nic nového, tohle uvádí ve své výroční zprávě pro českou vládu i BIS." (Moby Dick)
"Posledních dvacet let." (Mrtvá Kočka)

Jako zdroje propagandy a dezinformace jsou označovány ruské státní sdělovací prostředky, konkrétně agentura Sputnik, televizní stanice RT, fond Ruský svět a federální agentura Rossotrudničestvo, kterou financuje a řídí ruské ministerstvo zahraničních věcí.

Sputnik to označil – za cenzuru: "Rezoluce EU je přímým porušením svobody hromadných sdělovacích prostředků a lidských práv. V této souvislosti jsme se obrátili na řadu evropských a amerických organizací, takových jako je OSN, UNESCO, OSCE, Reportéři bez hranic, a na mnoho mediálních skupin a odborových svazů s výzvou, aby projevily solidaritu a vystoupily proti této neslýchané diskriminaci a cenzuře. Vyzýváme mezinárodní mediální společenství, jehož právoplatným členem je Sputnik, aby se k nám připojilo, abychom společně vyjádřili svůj názor na tuto otázku a uhájili hodnoty svobody a demokracie."

"Poté, co Putin zlikvidoval téměř všechna nezávislá a opoziční média, včetně minimálně iniciace vražd nepohodlných novinářů, jde o novou definici chucpe." (Moby Dick)

Ruska se zastal i jeho znovuobjevený přítel Turecko: "Evropská unie, která se snaží zakázat ruský tisk, ukazuje tak jen bídu své demokracie." (Turecký premiér Binali Yıldırım)
"Ale pánové, nikdo nezakazuje ruský a turecký tisk, dokonce ani vaši propagandu. Jen musíme čelit vašim lžím, demagogii a cílenému rozvracení." (Moby Dick)
"Pozvracení." (Mrtvá Kočka)

Premiér Binální Bezteček pak ještě pravil: "O kom mi teď evropská média řeknou, že je diktátor, tak to je můj přítel."
No – a to Turecko zjevně je!

"Druhý nejsilnější člen NATO." (Podotek Mrtvé Kočky)
*

Sešla se koaliční rada. Ministr financí ANO pan Andrej "Bureš" Babiš chtěl změnit zákon o střetu zájmů, který je ve střetu s jeho zájmem ždímat ze státu dotace pro své firmy. Jenže nakonec se událostí dne stalo něco jiného:

"Na samém konci jednání koaliční rady ministr financí rozdal jeden list papíru, jednu A4, popsanou z jedné strany, ve které navrhl další změny v sytému EET. A to i takové změny, které budou vyžadovat změnu zákona, které už se mohou dotýkat lidí, kteří od 1. prosince se do systému EET mají ze zákona povinnost přihlásit. Já myslím, že to je velmi problematický krok, protože to do značné míry kompromituje ministerstvo financí" (Chudák premiér Bohuslav Sobotka pro www.blesk.cz)

Atmosféru setkání koaličních nepřátel natvítovali přítomní účastníci takto:

"Strašná metoda práce min. financí Babiše. 7dní před startem EET přinese na koaliční radu další změny. Opravdu mají poplatníci tohle zapotřebí?" (Bohuslav Sobotka)
"Premiér neudržel nervy na uzdě, Babiš se sebral a odešel. Nervnější koaliční radu ještě nezažil“. (Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola)

"Pan premiér se z razu rozčílil a řekl, že nemusíme pokračovat. Tak jsem se sbalil a odešel," (Andrej Babiš pro ČT)

No, tak on to zjevně neměl být konec. Ale byl, protože dlouhodobě frustrovaný Sobotka pod tlakem vypěnil a Bureš odkráčel.
"Ještěže se nepoprali!" (Žena Moby Dicka)
"Škodaže se nepoprali!" (Mrtvá Kočka)
"Příště, pane Mihola, prosím i video, jestli se nepoprali. (Moby Dick)

Čtvrtek 24. listopadu  2016

Evropský parlament ve Štrasburku schválil (opět nezávaznou!) rezoluci o zmrazení přístupových jednání s Tureckem. Měla by však být ponechána možnost obnovení vstupních rozhovorů po ukončení výjimečného stavu v zemi. Turci se mohou vzteky zbláznit. Prý tak Evropa ukazuje "nedostatečnou solidaritu" s Tureckem v boji s terorismem.
"A nedostatečnou solidaritu s máváním tureckými vlajkami." (Moby Dick)
"V evropských městech. (Mrtvá Kočka)
"Evropský parlament stojí za teroristickými organizacemi už jen tím, jak nám vyhrožuje." (Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan)
"To se pak nedivte, když vám ve Štrasburku vybouchne na stánku nějaký ten kebab!" (Turecký zloprezident Recept Tovílíp Erdů Jan dle MnZ)
*

Islámský stát provedl cisternový atentát u pumpy v iráckém městě Hilla. Zavražděním stovky šíítských poutníků, vracejících se z Karbaly, oslavili agenturami nedefinovaný náboženský svátek.
"Zítřejší pátek?" (Moby Dick)
"Arba'een přece." (Syrská Želva)
"Anebo jiný rekreační den." (Mrtvá Kočka)
*

Neidentifikovaný útočník, ozbrojený nožem a brokovnicí s krátkou hlavní, vtrhl do domova řeholnických důchodců (75-90+) v Montferrier-sur-Lez na jihu Francie. Zabil ženu z ostrahy. Četníkům se podařilo 59 stařečků a stařenek evakuovat.
"V této fázi nic nenasvědčuje tomu, že by to byl teroristický akt." (Zdroj agentury Reuters, nejmenovaný)
"Prozatím se ví o jedné oběti, nemáme ani informaci o motivu činu. Podle současného stavu vyšetřování neexistuje žádná souvislost s islámistickým terorismem." (Montpellierský prokurátor Christophe Barret)
"Tak proč se o tom zmiňujete, Christophe?" (Žena Moby Dicka)
"Žeby volal ten oblíbený slogan o Alláhovi?" (Moby Dick)
"Nebo žeby to byl muslim?" (Syrská Želva)

*

Devítiletý Miroslav Oskirko se stal hvězdou ruského internetu, protože zná hlavní města všech zemí na světě. (A co jako?) Tedy jejich názvy. Dostal za to jednu z medajlí Ruské geografické společnosti a to přímo z laskavých rukou báťušky prezidenta Putina. Vladimir Vladimirovič se při této příležitosti optal Mirka: "A kde končí hranice Ruska?"

"Hranice Ruska končí za Beringovým průlivem, kde se nachází USA." (Mirek)
"Hranice Ruska nikde nekončí." (Carprezident V.V. Putin)
"Ale to je vtip." (V.V. Putin)
"Když se musí vysvětlovat, že je to vtip, pak to není vtip." (Žena Moby Dicka)
*

"Pan ministr Herman nemá na ministerstvu kultury úplně oslnivé výsledky. To je věc, na které se pravděpodobně velmi objektivně shodneme." (Slávek Sobotků v předminulých Otázkách Václava Moravce)
"Pan premiér má samozřejmě plné právo hodnotit práci členů své vlády. Jsem s ním v pravidelném kontaktu a při plánované schůzce 24. 11. budeme o těchto věcech jistě hovořit." (Neoslňující klidná síla Daniel Herman)
A jinde: "Ta práce mě stále baví, výzvy k mému odchodu považuji za vítaný projev svobodné soutěže politických idejí." (Daniel Herman)
Jsme rádi, že ta práce baví i někoho jiného než uhlobarony!

A jak dopadla dnešní bilance?
"Víc se toho povedlo, než nepovedlo." (Bohuslav Sobotka, bezmocný premiér)
*

Slávek má dnes žízeň na jiné padouchy. Stále ještě včerejšek nevydejchal: "Pořád mi (Babiš) říkal, že je všechno připravený! (EET) A teď to peče s Kalouskem! Tohle je jeho pomsta za zákon o střetu zájmů. Takhle mně komplikovat život!!!" (Volně dle MnZ)
"VÁM, pane premiére???" (Žena Moby Dicka)

I v českých médiích vře řev kvůli EET. Ale vyjmout z evidenční povinnosti drobné živnostníky s příjmy do 250 tisíc korun (třeba babičky, které dvakrát ročně prodávají velikonoční pomlázky a adventní věnce, čili tak činí "pravidelně" a jsou tak zařazeny mezi živnostnice) , kteří platí daně paušálem a e-shopy, které mají své tržby již beztak elektronicky evidovány, je správný krok.
"Škodaže to finanční dráby nenapadlo dříve!" (Žena Moby Dicka)

Aspoň, že napadlo. Tato změna se neprojeví v první vlně. Takže od 1. prosince se nic nemění. Chápeme finančního ministra, že to přinesl teď, protože teď (příští týden) má Sněmovna projednávat novelu zákona ve druhém čtení, a tam by se tahle změna mohla uplatnit. Samozřejmě, že se tento návrh projedná v pondělí na vládě. Obmyslní lidovci jsou pro.

Závěrečná otázka moderátorky ČT na ouředníka z ministerstva financí "a bude to poslední změna do spuštění EET?" zůstala bez jasné odpovědi.

Pátek 25. listopadu 2016

Už na tu otázku odpověď známe!

"Posouzením příslušného paragrafu zákona o EET jsme zjistili, že povinnosti vyplývající ze zákona o ochraně spotřebitele nejsou totožné s účtenkou dle EET. Pro uplatnění reklamace, po půl roce, po roce nemusí spotřebiteli stačit účtenka z EET, aby dokázal, jaký druh zboží koupil." (Mojmír Bezecný, přednosta ČOI)

Na účtence z EET má být dle zákona částka, datum a ten, kdo tržbu zaevidoval, avšak zákon o ochraně spotřebitele vyžaduje další doplňující údaje. Podnikatel, který by vydal jen jeden doklad, tak porušuje zákon o ochraně spotřebitele. A při kontrole může dostat pokutu v řádu desítek tisíc kaček. Ale prej se dají nastavit všechny potřebné informace už do registračních pokladen.

"ČOI chce podnikatele na případné problémy raději upozornit dopředu." (Bezectný šéf ČOI)

Dopředu??? Nebylo by lepší na to upozornit dozadu? Alespoň před několika měsíci???
"Ano. Podnikatelé vědí proč se neregistrují." Mrtvá Kočka

Sága o EET ještě nebude mít konec.

*

"Dejte si dobrý pozor, abyste nás nenaštvali, jinak vám do té Evropy uprchlíky pustíme! (Turecký zloprezident Recept Erdů Jan v překladu MnZ)

Ve středu přibyla na pracovní a přátelskou návštěvu Krymu delegace 22 Turků, počítaje v to i zástupce tureckého prezidenta Ibrahima Erilliho a náměstka primátora Ankary Ahmeta Tunce. Vedli řadu jednání s představiteli obchodního společenství. Rovněž navštívili staveniště katedrální mešity v Simferopolu.  Dnes se milí hosté setkali s vedením krymského parlamentu, a poté se dali vyfotografovat na pozadí státního znaku a vlajky republiky Krym. Delegaci vede "vedoucí turecké asociace euroasijských vlád a zmocněnec náměstka ředitele generálního ředitelství pro bezpečnost Turecka Hasan Cengiz" (podle Sputniku). Agresivní Ukrajina neváhá s dalším podlým útokem:

"Samozřejmě riskujeme. Ukrajina už zahájila trestní stíhání. Pro dosažení míru však musí člověk mít odvahu, poctivost a průzračnou pozici." (Hasan Cengiz)
No, čeští komunisté mají dobré spojence! Průzračné...
*

Před námi je první adventní víkend. Ve 14 hodin začal vánoční veletrh ve francouzském Štrasburku, který každoročně navštíví asi dva miliony lidí. Mír lidem dobré vůle!
"A válku lidem vůle zlé!" (Mrtvá Kočka
*************************

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz . Maily k minulému souhrnu přišly. Mobyho potěšilo, že si obecenstvo všimlo a děkuje všem za vyjádření radosti, podpory, ba i vole.

Všem dík!
>>:)) Moby Dick