středa 30. listopadu 2016

MOBY DICK: Věčný soudruh Castro


Blbouni celého světa, spojte se!

Sobota 26. listopadu 2016

V Havaně umřel Fidel Castro. Exprvní tajemník Komunistické strany Kuby, expremiér, exprezident, exvůdce, Comandante, exdiktátor, extyran. Všechno už nekrology popsaly, připomenu, co nepopsaly:
Tento vystudovaný právník, syn movitého farmáře, se zúčastnil útoku na havanská kasárna Moncada 26. července 1953. Režim tehdejšího tyrana Batisty ho za to zavřel na pár měsíců. Za ozbrojený útok!
"Za pouhou kritiku Fidelova režimu jdou jeho odpůrci do vězení na mnoho let." (Žena Moby Dicka)

Kubánským chudým se dostalo zdarmého zdravotnictví a školství.
"Stejného, jako jsme měli za bolševika my." (Moby Dick)

"Kubánským chudým ale zůstala chudoba." (Mrtvá Kočka)
"Ale my jsme šťastní! Vlastně teď nešťastní." (Kubánští chudí)

Připomeňme karibskou krizi, při které nechtěl Fidel ustoupit a byl odhodlán k tomu, aby z Kuby odstartovaly na americká města sovětské jaderné rakety.  Byl pak na Sověty dost nakrklý, když mu Chruščov nedovolil vyvolat světovou jadernou válku.
"Že Fidel nedostal Nobelovu cenu míru?" (Mrtvá Kočka)

Připomeňme Angolu, kam Fidel posílal sovětskými letadly své vojáky. V roce 1976 jich tam už bylo 36.000. Rusové totiž měli ideu, že mrtvý kubánský černoch se ztratí mezi mrtvými africkými černochy, a zakryje se tak komunistická mezinárodní intervence.
"Kubánský černoch, dobrý černoch!" (Leonid Iljič Brežněv)
"Kubánský černoch, mrtvý černoch!" (Mrtvá Kočka)
Do roku 1991 jich bylo v Angole zabito 10.000. Kolik sami zabili angolských černochů, se neuvádí. V občanské válce zahynulo na půl milionu lidí.

"Kuba nikdy nikoho neohrožovala, jen chtěla žít vlastním životem. Mnozí ji za tuto odvahu nenáviděli." (Robert Fico, slovenský premiér v předsednictví EU na toto pololetí.)
"Bože, to je vůl!" (Moby Dick)
"Možná je jen neinformovaný". (Žena Moby Dicka)
"Neinformovaný vůl." (Mrtvá Kočka)

"No jo, socialista." (Moby Dick)
"Socialisté jsou voli?" (Dotaz Mušky na Zdi)
"Fico je vůl, ale to neznamená, že všichni socialisté jsou voli." (Žena Moby Dicka po vzoru maminky z filmu Obecná škola)

Venezuelský bolíprezident Mikuláš Maduro, který se snaží zkrotit vloni zvolený "opoziční" parlament, vyjádřil soustrast po svém:
"Vyzývám všechny světové revolucionáře, aby pokračovali v odkazu otce kubánské revoluce." (Mikuláš Maduro)
Indický premiér Naréndra Módí a prezident Pranab Mukherdží také smutní. Jako další si smočil francouzský prezident François Hollande:

"Castro zosobňoval kubánskou revoluci ve všech nadějích, které vyvolala, i ve všech zklamáních, která přinesla. Za studené války dokázal pro Kubánce ztělesňovat hrdost nad odmítnutím cizí nadvlády. Americké embargo proti Kubě by mělo být definitivně zrušeno". (Françouz Hollande)
"Znárodněné americké majetky by měly být nejdříve zaplaceny! (Žena Moby Dicka)

Ještě jsme si vzpomněli: Za Castrovy vlády, když byl jeho brácha (a současný kubánský vůdce) generál Raúl Castro ministrem obrany, létala z Jižní Ameriky na Floridu pašerácká letadla s drogami. S mezipřistáním a natankováním na kubánských vojenských letištích! (Tehdy existovala sovětská doktrína, která  doporučovala zásobovat nepřítele a jeho děti drogami.) Když to prasklo, byli jako obětní beránci popraveni velitelé kubánského letectva. Prý jednali bez vědomí ministra obrany Raúla a vůdce Fidela.
"V totalitním režimu? Takové pohádky si vyprávějte…" (Moby Dick)
"…evropským politikům. Ti jim věří." (Žena Moby Dicka)
"Ti na ně raději zapomněli." (Mrtvá Kočka)

"V našich myšlenkách a modlitbách jsme s kubánským lidem. Až budou Kubánci vzpomínat na minulost a hledět do budoucnosti, musí vědět, že mají ve Spojených státech přítele a partnera." (Barák Obava, dochcípavající americký prezident.)
"No jo, měli jsme jim to tam tenkrát fouknout, Fidele. Ale když Rusové nechtěli..." (Raúl Castro, první tajemník KSK)
"Tak příště snad budou chtít. Od nás." (Mikuláš Maduro, nesesaditelný bolíprezident Venezuely)

"Fidel Castro byl brutální diktátor, který utlačoval svůj lid. Naše administrativa udělá vše, co bude moci, aby zajistila, že kubánský lid bude konečně moci nastoupit svou cestu směrem k prosperitě a ke svobodě… Castro zanechává odkaz popravčích čet, krádeží, nepředstavitelného utrpení, chudoby a popírání základních lidských práv." (Donald Trump, presumptivní US prezident)
"Konečně odpovídající reakce!!!" (Mrtvá Kočka)

"Jméno Fidela Castra se stalo symbolem celé epochy v moderních světových dějinách…Castro vykonal velké dílo v podobě svobodné a nezávislé Kuby, která se stala vlivným členem mezinárodního společenství i inspirujícím příkladem pro mnoho zemí a národů. (Vladimir Vlaimirovič Putin, carský prezident vší, Rusi a přilehlého vesmíru)
"Inspirující příklad pro další proruské diktátory, agenty ruského imperialismu." (Z nekrologu agentury Muška na Zdi)

V Moskvě a další městech Ruské federace mají být postaveny pomníky masovému vrahovi Castrovi.
"Stále tam ještě stojí pomníky jiných milovaných masových vrahů – Lenina a Stalina." (Mrtvá Kočka)

"Byl to muž plný odhodlání a historická osobnost." (Fidelovým příbuzným a lidu Kuby kondolovala i místopředsedkyně EK a "šéfka evropské diplomacie" (vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku) Federica Mogherini)
"Ta kráva?" (Moby Dick)
"Italská komunistka na postu europské pseudoministryně zahraničních věcí." (Žena Moby Dicka)
"Ano, ta kráva." (Mrtvá Kočka)

Upřímnou soustrast rodině a kubánskému lidu vyjádřil také generální tajemník OSN Pan Ki-mun.
"Ten taky nepřekvapil." (Moby Dick)

"Soudruh Castro bude žít věčně!" (Si Ťin-pching, generální tajemník ÚV KSČ, předseda Ústřední vojenské komise, člen stálého výboru politbyra ÚV KSČ a pro západní žurnalisty a politiky taky prezident Čínské lidové republiky)
"Bude žít věčně – stejně jako Vladimír Iljič Lenin, Mao Ce-tung a Kim Ir-sen." (Mrtvá Kočka)
"Čínský lid v něm ztratil dobrého soudruha." (Generální tajemník Si posteskl)
"Čínští komunisté v něm ztratili dobrého spoluvraha." (Mrtvá Kočka)

"Fidel Castro byl bojovník za svobodu kubánského lidu." (Vojtěch "Falmer" Filip, předseda KSČM)
"Čeští komunisté v něm ztratili dobrého spoluvraha." (Mrtvá Kočka)

Naštěstí mají i čeští socialisté realistickou představu, realističtější než europští byrokratičtí soft diktátoři.
"Fidel Castro nejdřív jako revolucionář ztělesňoval v lidech velké naděje, postupně se z něj ale stal diktátor." (Premiér ČR Bohuslav Sobotka (ČSSD))
"Možná někdy Fidel Castro bojoval za svobodu. Ale já jsem nikdy nemohl zapomenout, že když jsme my v roce 1968 také bojovali za kus svobody, tak Fidel Castro podpořil Sovětský svaz a invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa." (Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek (ČSSD))
"Ne všichni socialisté jsou voli." (Žena Moby Dicka)

Papež Franta Jednička se bude modlit za Castrovo klidné spočinutí. Fidel byl sice ateista, ale jako správný syn latifundisty byl pokřtěný a vychovaný v jezuitských školách.
"To mnohé vysvětluje." (Mrtvá Kočka)
"Kdo se bude modlit za jeho oběti?" (Moby Dick)
"Já." (Pokřtěná žena Moby Dicka)

Fidel Castro se dožil požehnaného věku 90 let, posledních deset let už jen jako diktátor ve výslužbě.
Jaké by byly reakce světových politiků, kdyby se devadesátky dožil Adolf Hitler???

Moby je unaven z lidské blbosti už teď a chce se mu z ní zvracet. Proto pro tentokráte končí hned první den. Nashle za týden!
*************************

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz . Dojdou.
Všem dík!
>>:)) Moby Dick