sobota 27. března 2010

Spějme dál!

Pekař Stanislav Pecka se s několika dalšími občany obrátil na ombudsmana se žádostí o zrušení letního času.  Otakar Motejl zvažuje, zda se s tímto podnětem obrátí na Ústavní soud. Učiňte tak, prosím, pane veřejný  ochránce práv, zastaňte se jednoho z nejzákladnějších lidských práv - práva na klidný spánek!

Letní čas byl zaveden vždy v době energetické nouze, za války, těsně po ní, či naposledy po krizi v  československé elektrizační soustavě v lednu 1979. Nejde o to, že se ušetřilo jenom 0,4 procenta celkové  spotřeby elektrické práce, šlo hlavně o snižování špiček okamžitého výkonu, a tady už mohlo jít o několik  procent. Velmi důležitých procent, jejichž překročení by znamenalo rozpad jednotné elektrické sítě s  fatálními následky. Takže v podstatě nešlo ani tolik o "šetření", jako o zabránění škodám - a ty se vždy  špatně vykazují, dokud k nim nedojde.

Svou úlohu zavedení letního času ve své době jistě mělo. V jeho období došlo například ke zrušení pásma  odpolední energetické špičky. Ale nyní je už úplně jiná doba. Rozjíždí se první blok Temelína, v celé Evropě  je nadbytek elektrické energie. Větší energetické úspory, než samotný letní čas, přináší rozšiřování klouzavé  pracovní doby. Také jsou jiné podmínky - elektřina už není "strategickou krví průmyslu", ale nakupovanou  komoditou. Kdo chce šetřit, ať šetří. Ať více využívá levnějších nočních tarifů a denní spotřebu přesouvá  mimo ranní špičku. Oproti dřívějšku je k dispozici také široký sortiment úsporných elektrických  spotřebičů. Rostoucí cena elektřiny velí šetřit více, než jakékoli ekologické proklamace. Konečně se začínají  vyplácet investice do úspor.

Soudím, že dnes je povinné zavádění letního času jako nástroje k snižování spotřeby elektrické energie už  zbytečné!

Pokud zavedení letního času přinášelo nějaký prospěch, daly se omluvit nepříjemnosti s tím spojené. Jde  zejména o problémy s denním rytmem u malých dětí i jejich rodičů. Ale za všechno opravdu nemůže letní  čas - co nutí školy, aby začínaly vyučování už v 8 hodin? Co nutí firmy, aby od sedmi zaměstnávaly rodiče?  Zvyk ze starého mocnářství? Je třeba měnit zvyky, které jsou jen zlo-zvyky. Už výše zmiňovaná klouzavá  pracovní doba je jedním z vítězství nad starou dobou temna.

A tak volám: Zrušme letní čas! Podporujme školy, které začínají až s druhou vyučovací hodinou! Více  klouzavých pracovních dob! Více šetrných spotřebičů i spotřebitelů! Chraňme noční tmu pro hvězdáře i  spáče! Spějme dál - totiž spěme déle! (Už to trošku vypadá jako předvolební kampaň koalice "Vše pro klidný  spánek", se kterou jsem zvítězil ve svobodných volbách pokoje č. 314 na poděbradské koleji ČVUT před  třiceti lety:)

A ještě na závěr dám jedno Šamanovo doporučení Poslanecké sněmovně: Zvolte sobětušského pekaře Pecku  do Rady ČT. Možná se potom začínou vysílat nejskvělejší televizní pořady ještě před půlnocí...

Psáno v Praze dne 26. března 2001, druhý den platnosti letního času, mezi dopoledním a  odpoledním vyrovnávacím spánkem, poprvé vyšlo na NP den nato

23 komentářů:

gogo řekl(a)...

Já mám letní čas rád....zrušte zimní čas

Han řekl(a)...

Ano, mě je jedno jaký čas máme, ale proč s ním musíme idiotsky každých půl roku posunovat nechápu. K tomu se ještě přidala ta pokrytecká komedie s hodinovým vypínáním proudu na podporu jeho šetření.

Anonymní řekl(a)...

Kde je zaveden letní čas.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Time_zones_of_Europe.svg

STK řekl(a)...

Souhlasím zcela s "Han". Čas jenom údaj určený k synchronizaci lidských činností. Když se bude požívat GMT, jen se změní čísýlka na jízdních řádech, otevíracích dobách obchodů, TV programech atd. Natrvalo. Jinak nic.
Dokonce jsem tak příšerně pokrokový, že bych klidně zrušil i časová pásma. Ona by si místní populace zvykla, že Slunce vychází třeba ve 22:00 GMT a zapadá v 10:00 GMT. Hlavně by se to nemuselo měnit, dohadovat se o časové hranici, šoupat časem na hodinkách (u digitálek to může vést u netechnicky zaměřených lidí až k obsedantní neuróze - mám místní čas nebo ten předchozí? ;-).
Astronomové (a nejspíš i jiné celosvětově propojené profese) to tak mají a nevšiml jsem si, že by jim to nějak vadilo.
Ostatně: Značnou část života jsem prožil bez půlročního pošupování hodinkama a nijak to nevadilo.

Takže ST Kocour (naprosto pochopitelně, považte jen tu subordinaci nicků!) souhlasí se svým Šamanem.

Jen mám pocit, že pekař Pecka už, uondán svým marným bojem za rozumné, loni zesnul.
Musím si to někde ověřit...

STK řekl(a)...

http://tn.nova.cz/zpravy/regionalni/zemrel-bojovnik-proti-letnimu-casu-pekar-pecka.html

informace řekl(a)...

Vidíte, STK
Rusku už redukují počet časových pásem o dvě nebo o tři. Přišli na to, že ta rozdrobenost působí obtíže. A byli tak na ten počet hrdí!
Při přechodu na letní čas se zasahuje do biorytmu organizmu a tak lékaři doporučují zvykat si pomalu, každý den jít spát o čtvt hodiny dřív, než jak byli lidi zvyklí v zimě a totéž dělat i s obědem a hlavně večeří.
Ale kocourům by ta změna času neměla vadit, ne?
Měla jsem před léty kočku, dožila se vysokého věku 19 let, a ta spala pořád bez ohledu na nějaký čas nebo hodiny. V létě na zahradě, v zimě u topení.

STK řekl(a)...

Inu, do mého biorymu to zasahuje brutálně jen ráno. Jsem zvyklý vylézat z pelechu v 07:25. A ať už musím vstávat nebo ne, hodinky v hlavě mě budí. Dneska to bylo v 08:26.
Spát chodívám až je všechna práce hotova, nebo když už nemůžu udržet otevřené oči. Hodiny mě moc nezajímají. ;-)

Kocouři to mají se spaním jednoduché: když není v okolí nic zajímavého, spí. A naopak. Jenom tu snídani teď budou požadovat o hodinu dřív. (A že jsou vlezlí... Chudák moje žena!)

žibřid řekl(a)...

Říkal jsem si: kdo, až Pecka bude v hlíně hnít, kdo vezme jeho štít? A on Šaman.
Mám ale obavu, že i kdyby se pod petici za nesmýkání časem podepsalo půl národa, nic by to nezměnilo.

A moje moderní dvouletá dcerka dnes sama vstala o půl hodiny dřív a zítra jsme tudíž přeorientovaní na letní čas:-)

informace řekl(a)...

Jak je vidět na obrázku jednoho příspěvku tady nahoře, letní čas je zaveden v celé Evropě, až na Anglii (nevím, jestli ho udržují z pocitu národní samostatnosti anebo z technických důvodů a pak ve Finsku a Portugalsku. U Finů to chápu, u Portugalců méně.
Takže na změně by se musela dohodnout celá Unie.

žibřid řekl(a)...

To jsou ale časová pásma, nikoli země, kde je zaveden letní čas?

informace řekl(a)...

Budete mít pravdu. Podle Wikipedie nemají letní čas jen Island, Gronsko, Norské ostrovy a Špicberky
http://cs.wikipedia.org/wiki/Letn%C3%AD_čas

Ale jinde jsem viděla seznam zemí s letním časem (teď to nemůžu zas najít) a Velká Británie tam nebyla.

Anonymní řekl(a)...

Když jsem byl v létě r. 1968 v UK, tak tam platil BST (British summer time) shodný se SEČ. Později už jsem se časem nezabýval.

Anonymní řekl(a)...

Pro upřesnění - raději UTC, GMT se už nepoužívá. Ale jinak naprostý souhlas.

Anonymní řekl(a)...

Volám taky :Zruště letní čas.nic se neušetří

a vadí mi přeřizování hodin.Je to proti přírodě.

STK řekl(a)...

UTC (TUC, CUT) je korigovaný GMT. Může se lišit max. +/- o 0,9" - podle momentálního zpoždění zemské rotace. Odchylka cca 1" je stejně podstatná tak leda pro astronomy, rádioastronomy nebo kosmonautiku. ;-D

informace řekl(a)...

Kocoure, že byste byl astronom?
No, kocouři jsou v noci obvykle vzhůru, ale do kosmu se moc nedívají.
Čím se zabýváte, mohu-li být tak smělá?

STK řekl(a)...

Milá Informace, jak bych to jenom popsal...

Zabývám se ledasčím. V podstatě se už víc než 40 roků pokouším ovlivňovat emoce posluchačů a diváků pomocí zvuků, hudby, slov a hýbacích obrázků. Výrobce a prodavač emocí.
Dělám to, pro co jsem se v 15-ti rozhodl - a to je skvělá věc. Mám totiž rád svou práci a považuji ji za své povolání. Takže nežehrám ani na příšernou pracovní dobu, ani na plat, který stačí jen na klidný život bez finančních výstřelků. Vadí mi jenom hlupáci a egoisté. Těch je kolem dookola bohužel docela dost.

Ale SF, kosmologie a kosmonautika jsou mým koníčkem - byť zase spíše přes ty pocity. Ostatně SF mě přivedlo do téhleté hospůdky, kde je mi u kachlových kamen, kde mi Šaman vyhradil místo, docela dobře. Ale přicházívám pozdě, až po práci...

Už víte, co dělám?

informace řekl(a)...

STK,
budete, nevím, jaký je pro to technický název, tím, co dělá montáž filmu nebo televizních záběrů nebo televizních her.
Pochopila jsem to dobře?
Kromě toho jste osoba rozvážná, která sem vždycky vnese trochu klidu, když se tu lidi hádají.

STK řekl(a)...

Mastro (regista) del suono in teatro. E Lei?

informace řekl(a)...

Docente alla facoltà di lettere e filosofia. Né bohemista, né slavista. Tohoto času v penzi.
Víc Vám neřeknu, tady někdo pořád pátrá po mé identitě. A blog byl založen pro neregistrované přispěvatele, proto jsem se tu zastavila.

Likeke řekl(a)...

Mně letní čas vyhovuje, protože v pátek jedu na chatu o hodinu slunečního dne dříve. Což mi přinese o hodinu víc rozkoše (ovšem i práce).

STK řekl(a)...

2 Informace:
Penze... Mám na ni sice od letoška nárok, ale jaksi "není kdy" odejít. Moc práce... (Chválabohu!)

A navíc vím, že nebudu mít v penzi víc času. Mám v plánu tolik cest, knih, fotek, muziky... Avšak nevím, kolik mi toho času doopravdy zbývá.

informace řekl(a)...

STK,
nebuďte pesimista, pokud jde o čas, co Vám zbývá.
A nebuďte optimista, že toho pak v penzi tolik uděláte, jak byste chtěl. Čas volna letí jako splašený kůň a nestačíte udělat ani polovinu toho, co byste chtěl.