pátek 30. listopadu 2012

MOBY DICK: Trvale udržitelný dluh

Kompletní čínská práva, ruská neutralita, lidožravé standardy internetu, politruk na školství a zamrazené miliony 
**************************************************************
Neděle 25. listopadu 2012
V pátek, po sdělení ministerstva vnitra k vyloučení 3 kandidátů z prezidentských voleb, se ozvaly se hlasy, že jde o pokus (kohosi) obnovit volbu prezidenta Parlamentem. Ale to by musel někdo navrhnout.
"Jsem zvědav, kdo se ujme téhle role směšného kašpara." (Komentátor HN Jindřich Šídlo v páteční ČT24.)
Na to pravila žena Moby Dicka: "Kašparů máme dost."
Tak už se našel: Poslanec Boris Šťastný (ODS).
Na pražském Václaváku proběhla demonstrace na podporu Izraele.

"Myslím, že zelení prožívají restart, a doufám, že to bude i comeback. Cítím, že ta strana je podstatně silnější, jednotnější a sebevědomější než v předchozích letech. To je nejlepší východisko pro to, abychom v nejbližších volbách uspěli." (Ondřej Liška, na sjezdu znovuzvolený předseda Zelených v rozhovoru pro ČT.) Zelený Liška se nechce kamarádit z KDU-ČSL ani ČSSD, v parlamentu by šel do opozice.
Mrtvá Kočka: "To nehrozí."
První místopředsedkyní byla zvolena Pavla Brady. Pavla je česká fotografka, překladatelka, tlumočnice, soudní znalkyně, první náměstkyně primátora Opavy a předsedkyně představenstva fotbalového klubu SFC Opava. Proč nekandidovala na předsedkyni?
Druhým místopředsedou se stal Martin Bursík, Liškův kritik. Ten na předsedu kandidoval, ale neúspěšně. Nepřesvědčil delegáty svou tezí, že je třeba stavět na obhajobě úspěchů, kterých zelení dosáhli v Topolánkově vládě.
Mrtvá Kočka: "Úspěchy???"
Třetím místopředsedou byl zvolen Matěj Stropnický, místostarosta Prahy 3, kritik těchto "úspěchů", Bursíka, Lišky a radaru v Brdech.
Mrtvá Kočka: "To je nejlepší východisko pro rozpad Zelenkavých."
Žena Moby Dicka: "Proč Zelenkavých?"
Mrtvá Kočka: "Vidíš tu barvu? Vidíš ji? Tak Zelená určitě není!"

Podle mluvčé čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing není posilování národní obrany Číny namířeno proti žádné zemi. Současnou napjatou situaci mezi Čínou a Japonskem způsobilo japonské znárodnění ostrovů Diaoyu (Tiao-jü, čti Senkaku). Čína vždy hájí obrannou politiku. Posílení výstavby národní obrany a modernizace ozbrojených sil má zajistit národní bezpečnost, svrchovanost a územní celistvost, včetně všech ostrovů a písčin, a není namířena proti žádné zemi.

Na "první čínské letadlové lodi"  Liao-ning přistálo první letadlo. Jde o typ J-15, což je multifunkční stíhačka navržená "Čínou" s "kompletními vlastnickými právy", se skvělými letovými vlastnostmi a přesným naváděním zbraní, schopností bojovat ve dne i v noci.
"Čína" se jmenuje inženýr Luo Jüan, který se stal národním hrdinou po tom, když při shlédnutí úspěšného testu skonal pohnutím na infarkt.
"První čínská letadlová loď" je vysloužilá sovětská letadlová loď Varjag, kterou koupila ČLR od Ukrajiny v roce 1998. Prej kvůli "přestavbě na kasino".
"Kompletní vlastnická práva" značí, že se jedná o "bezlicenční kopii" ruského letounu Su-33. Prototyp súčka si ČLR koupila v roce 2001 shodou okolností taky na Ukrajině.
Žena Moby Dicka: "Prodávejte Číňanům moderní technologie, stavte v Číně moderní závody, ale pak se nedivte. Třeba až vás budou žalovat za ukradení vlastnických práv."
Mrtvá Kočka: "Nebo porušení svrchovanosti a územní celistvosti."

"Při jednání čínská strana vyjádřila podporu příměří v pásmu Gazy. Současně podporuje usmíření Palestinců a Izraelců, podporuje naše požadavky v OSN. Čínská strana prohlásila, že poskytne Palestině mimořádnou humanitární pomoc v hodnotě 1 milionu amerických dolarů. Čínský a palestinský lid mají mezi sebou zvláštní přátelství. Vysoce jsme ocenili čínské stanovisko." (Z prohlášení, jež na tiskové konferenci na závěr třídenní cesty do ČLR učinil generální tajemník Palestinské lidové strany Bassam Al-Salhi, zvláštní posel palestinského prezidenta.)

Čínská firma Huawei v Česku staví a udržuje síť pro T-Mobile, dodává technologii sítě 3. generace pro Vodafon, prodává smartfouny a bere se za stavbu nových sítí. Své kapacity chce všem domácím operátorům nabízet i čínská firma ZTE, která se hodlá na českém trhu etablovat dodávkou sítí 4. generace pro PPF. ZTE je 4. největším světovým výrobcem mobilů a 5. světovým dodavatelem telekomáckých zařízení. Obě čínské firmy označil minulý měsíc americký Kongres za možnou bezpečnostní hrozbu.

Pondělí 26. listopadu 2012
Ministr vnitra Jan Kubice odmítl napravit vykmitnutí tří prezidentských kandidátů, založené na tupém výkladu zákona a zmršené jednoduché matematické operaci – pokud o tom nerozhodne Nejvyšší správní soud.

Po výměně v dozorčí radě VZP byl vyměněn i její ředitel. Za bývalého skvělého manažera Pavla Horáka nastupuje ještě skvělejší ředitel Zdeněk Kabátek. Neznáte? Úředník ministerstva zdraví (a ne moci) za ODS.
Rebelující tlustokožci z ODS opouštějí vedení této krachující (nebýt státní) zdravotní pojišťovny a míří do řídících orgánů jiných pseudostátních firem: Petr Tluchoř do ČEZ, Marek Šnajdr do Českých drah a Ivan Fuksa do Českého aeroholdingu.
Mrtvá Kočka: "Zlobili, tak je Nečas rozsadil."
Žena Moby Dicka: "Z těch tří firem krachují jen dvě!"
Mrtvá Kočka: "ČEZ to zjevně taky čeká."

"Když vláda říká, že chce náklady přesunout na železnici, tak se podmínky musí změnit. Naši zákazníci říkají, že mají železnici rádi, ale nemůžeme být dražší" (než kamiony. Petr Žaluda, ředitel ČD, jenž dočasně řídí i Cargo, na Žofínském fóru.) Pokud ministerstvo dopravy nesníží poplatky za využití dopravní cesty, hodlá ČD Cargo skončit s nákladní dopravou v některých regionech.

ECB a MMF požadují, aby se věřitelé vzdali půlky toho, co zůstalo z řeckých dluhů. Když už Řekové splnili všechny domácí úkoly. Kancléřka Merkel je pro – ale až po německých volbách. Finanční ministři €zóny hledají dohodu, aby mohli Řecku ještě letos poslat 44,5 mld. € – které jdou přes Athény rovnou na účet evropských (německých) bank. Přes všechnu mezinárodní pomoc a domácí snahu řecký dluh stále a setrvale roste. Objevily se návrhy, aby se termín, dokdy má Řecko dosáhnout "trvale udržitelné" výšky dluhu 120 % HDP posunul z roku 2020 o dva roky. Přičemž příští rok vystoupá řecké zadlužení na 190 % HDP.
Žena Moby Dicka: "Které ekonomické hovado nazvalo to, že si každý rok půjčuju o pětinu víc než vydělám za "trvale udržitelný dluh???"
Mrtvá Kočka: "Mezinárodní měnový fond."

Řešení dluhové krize Řecka podle Moby Dicka: Odpusťte mu všechny dluhy. A už mu nepůjčujte.

Ve včerejších katalánských volbách zvítězili separatisté z Konvergence a jednoty před separatisty z Republikánské levice Katalánska. Příznivci konvergenčních pravičáků i republikánských levičáků mávají na katalánských náměstích dvěma vlajkami: Katalánskou a europskou.

Další zprávy z Europy regionů: Samostatné Skotsko hodlá být do roku 2020 zcela samostatné i ve výrobě elekřiny, která má být produkovaná výhradně z obnovitelných zdrojů typu voda a vítr.

"Žádný justiční orgán nemá právo rozpustit parlament." (Z jednoho z neomylných a nezrušitelných degretů egyptského prezidenta Mohameda Mursího.) Opozice práci na nové ústavě vzdala, stejně ji dle svého pytlíkují Muslimští bratři. Z pytle čouhá toto šídlo:
"Hlavním zdrojem ústavy je právo šaría a názory náboženských učenců".

Izraelský ministr obrany Ehud Barak roznámil, že končí svoji politickou kariéru. V lednových volbách už nebude kandidovat, aby "mohl trávit více času s rodinou a studovat, psát, žít a mít se dobře.“ Ti politici, jimž se v Izraeli říká "pravicoví", se radují. Možná předčasně. Barak politiku již jednou navždy opustil v roce 2001, kdy jako premiér Strany práce projel parlamentní volby.

Ocelárny ILVA, které produkují třetinu oceli v Itálii, jsou řízeny "ve speciálním režimu". Poté, co policie zatkla sedmičku jejich top managerů. Už v létě byla část výroby zastavena soudem pro podezření, že jedovaté emise, vypouštěné do okolí, silně zvýšily úmrtnost v sousedství továrny. Ukazuje se, že emise byly výrazně překračovány, a šéfíci upláceli politiky a úředníky, aby nad touto masovou vraždou mhouřili oči.
Mrtvá Kočka: "Otrava Ostravaků probíhá zcela v souladu se zákonem."
Jak jsme napsali minulý čtvrtek: Smog u nás zabije asi 6.400 lidí ročně.

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv tvrdě zkritizoval Francii za její podporu syrské Opoziční Formace. Podle Medvědího řevu je to "naprosto nepřijatelné". Francouzi by si měli vzít příklad z Rusů: Ti jsou v otázce Sýrie "neutrální" a "nepodporují ani opozici, ani vládní složky prezidenta Asada".
Mrtvá Kočka: "Jenom Bašárovi dodávají zbraně."
OF hlásí,  že vládní MiG (z Ruska) svrhl na dětské hřiště ve vesnici Dajr al-Asáfír východně od Damašku kazetovou bombu (dodanou neutrálním Ruskem), která zabila nejméně 10 dětí mladších 15 let.

Během 18. sjezdu KS Číny byl zvolen generálním tajemníkem ÚV KS Číny Si Ťin-pching. Nově zvoleným představitelům ÚV KS Číny zaslali svá blahopřání vedoucí představitelé některých zemí nebo jejich politických stran, nevládní organizace či Číňané žijící v zahraničí. Generální úřad ÚV KSČ a Oddělení při ÚV KSČ pro styky se zahraničím byly pověřeny Ústředním výborem KSČ a generálním tajemníkem Si Ťin-pchingem, aby vyjádřily srdečné poděkování.

KSČM oceňuje sjezdem deklarovanou věrnost politice mírového soužití, dobrých sousedských vztahů a důsledného respektování mezinárodního práva a principů Charty OSN. KSČM je přesvědčena, že všestranný rozvoj česko-čínských vztahů by byl ku prospěchu obou zemí a je připravena k tomuto rozvoji aktivně přispívat.

Úterý 27. listopadu 2012
Televize Pětka a TV Metropol hledají někoho, kdo by jim zaplatil provoz, poté, co jejich  dosavadní investor bývalý uhlobaron Luboš Měkota jim přestal posílat peníze.

Ústavní soud dal pokutu komunistům, protože se nedostavili na jednání, které si vyžádali.
Ústavní soud nevyhověl ČSSD v tom, aby byl zrušen balík 14 zákonů, který koalice vloni ve Sněmovně proboxovala. Tehdejší sjednocení rozpravy bylo sice podle jednacímu řádu, ale ne proti Ústavě.
Ústavní soud zrušil některé paragrafy napadených zákonů. Zejména "veřejnou službu" pro nezaměstnané s poukazem na to, že nucené práce jsou v rozporu s Listinou základních práv a svobod. ÚS tak přijal za své i argumentaci ombudsmana Pavla Varvařovského.
Novoučká ministryně socialistických pracovních přestávek Ludmila Müllerová se po "podrobném seznámení s rozhodnutím soudu" "následně rozhodne", "zda se pokusí" "koncept veřejné služby" "nově nastavit" tak, aby "odpovídal podmínkám", na které ÚS "odkazuje". Stručně: Chce to zavést znovu.
Nevolnictví je nevolnictví. Nucené práce zůstanou nucenými pracemi, i kdybyste tomu říkali "zvláštní zacházení", "konečné řešení" nebo "pracovní služba".
Ústavní soud svým rozhodnutím vyslal velmi vstřícný vzkaz "lehkoživkům, kvůli nimž byla mimo jiné právě zrušená právní úprava přijata, aby nadále nemohli jako pijavice vysávat veřejné finanční zdroje." (Z rozporného stanoviska ústavního soudce Stanislava Balíka ml.)

"Pijavic" bylo letos už 47.366, a mnohé by jistě raději pracovaly, než aby vysávaly napapaného pana ústavního soudce. Jen 3254 z uvedeného počtu flákačů pak našlo zaměstnání na trhu práce, pane dochtor. V tomto státě je často jediným důvodem k tomu, aby se člověk stal "lehkoživkou" věk nad 50 let, balíku.

Pro VZP neplatí povinnosti, jaké mají normální výrobní a obchodní firmy, může si tedy dovolit proplácet nasmlouvané služby až na konci následujícího roku. Tedy: Letos (konec listopadu), ještě nezaplatila za loňský rok. Což je "normální". Některé nemocnice nemají ještě zaplaceno za rok 2010! Proti čemuž se "nelze bránit". Ministr nemocného zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se v rozhovoru pro Hospodské noviny zlobí, že za postiženými ani nikdo nepřijde a neřekne jim "nezlobte se a tady máte za naši chybu určité penále".
Žena Moby Dicka: "V normálních zemích penále řeší smlouvy a neplacení exekutor."

5 mld. Kč ztratí ČEZ, když uteče z Albánie. Další 4 mld. tím ušetří. A 60 mil. € ještě může dostat zpátky od Světové banky, jako vyplacenou záruku. ČEZ doplatil na to, že jako soukromá firma nemůže uplatnit kvůli místním zákonům tržní ceny, a že jí státní podniky neplatí vůbec.
Mrtvá Kočka: "Socialistické zákony a komunistické podniky."

Litovelská firma Papcel postaví v Bělorusku linku na výrobu dekoračních papírů. Koncern Gazetnoj Bumagi za ni zaplatí 2 miliardy Kč.
Mrtvá Kočka: "Anebo česká státní agentura EGAP."

Vojenský velitel M23 Sultani Makenga sjednal včera v Ugandě s ugandským ministrem obrany Arondem Nyakayirimem, že dnes odpoledne M23 vyklidí konžská města Goma a Sake. Opozičníci z M23 jsou etničtí Tutsiové, kteří pokračují v bojích proti Hutům. Obyvatelé Gomy budou nejspíš z odchodu ozbrojenců velice smutní:
"Za jejich vlády tu byl pořádek a čistota. Dokonce podpořili vysazování stromů a keřů."
Těch půl milionu uprchlíků (ze 70 mil. obyvatel) kteří opustili kvůli válce své domovy v Demokratické republice Kongo, si to nemyslí.
Mrtvá Kočka: "S usekanýma rukama se stromy blbě vysazují."

Koalice Ruska, Číny a evropských telekominických operátorů hodlají prosadit, aby se na internetu platil nejen přenos dat, ale i to, že jste připojeni – jako při mezinárodních telefonních hovorech ve 20. století. Dohled nad internetem chce pro sebe usurpovat Mezinárodní telekomunikační unie OSN. Z "elektronické komunikace" by se zase stal telefon, a telefoníci by si mohli účtovat propojovací poplatky třeba za Skype. Europský parlament se staví proti "narušením volného trhu a síťové neutrality". Pokud se však Rusům a Číňanům podaří spojit se na nadcházející konferenci v Dubaji s drbanskými státy "3. světa", pak by mohli svoje návrhy prosadit. Včetně regulace svobody slova. Za takový "nápad" je "vděčný" i sám vládce Rusi V.V.Putin.
"Ano, je to hlavně o svobodě slova." (Vint Cerf, viceprezident Googlu.) "Je znepokojující vidět, jak se některé vlády snaží schovávat podobné návrhy pod pláštík bezpečnosti na internetu."
Google organizuje on-line protipetici.
Žena Moby Dicka: "Ať drží Google hubu! Vždyť na tyto podmínky přistoupil v Číně!"
Mrtvá Kočka: "A nyní komunistická Čína, samoděržavé Rusko a další lidožroutské státy budou svoje standardy diktovat světu."

Tádžikistán vyzval jistého Marka Zuckerberga, aby se dostavil do Dušanbe, kde by se měl před příslušnými úřady zodpovídat z toho, že se na Fejsu objevily pomluvy nejvyšších tádžických představitelů, včetně jasného slunka doživotního prezidenta, nesmrtelného Emómalí-ji Rahmóna, jenž v referendech lidu (toho, který přežil občanskou válku) pravidelně získává 107 % hlasů. Tádžikistán letos už dvakrát uzavřel přístup na FB.
Žena Moby Dicka: "Je jasné, jak bude Todžikiston v Dubaji hlasovat."

Středa 28. listopadu 2012
Vyměknutí mediálního barona Měkoty vysvětleno: Společně s pěti dalšími soubarony z MUS má zmrazený svůj český majetek. Jde celkem o 800 milionů Kč na účtech, v cenných papírech a nemovitostech v ČR. Toto opatření bylo zavedeno v souvislosti se stíháním pro podezření, že šestka bývalých managorů Mostecké uhelné ty tři miliardy Kč, které vydojila z firmy, aby si ji mohla koupit, získala v rozporu se zákonem.
Šestka tvrdí, že si ty peníze osvojila v souladu s tehdejším zákonem a podala stížnost kvůli obstavení majetku. Samotné trestní stíhání označuje za "nezákonné".
Dalších 14 miliard Kč má Šestka zmrazené na účtech ve Švýcarsku (kde nejspíš i vinou lemplovství(?) českých úřadů zůstanou). Pokud vím, tak si baroni u švýcarské prokuratury na nezákonnost postupu místních orgánů nestěžovali…

3,9 milionu korun zmrazeno na účtech VV. Pocházejí z daru Daniela Musila, který veverkám věnoval z panamských kont celkem 12 milionů korun. A na 14 dalších melounech se nějak podílel. Celkem bylo včetně D.M. zadrženo 15 lidí, kteří jsou obvinění z daňových úniků ve výši 230 mil. Kč. a z praní špinavých peněz.

Mrtvá Kočka: "Tak se na ně musí. Mrazit a zabavovat nakradené."

Tři kandidáti, které odsunuli z prezidentských voleb patlalové na Ministerstvu vnitra, a pět dalších exotů, kteří se neobtěžovali sehnáním 50.000 podpisů, podali stížnost k soudu. Jiří Kesner z Kolína dvě. Jiřího Kesnera nominoval na prezidenta Jiří Kesner a pro svou kandidaturu sehnal 54 podpisů. 54. Ne 54 tisíc.

"Není pravda, že by se o přechod státních hranic pokoušeli obyčejní lidé. Jaký důvod by měl obyčejný člověk k tomu, aby nelegálním způsobem přecházel státní hranici mimo vymezený prostor, když mohl z republiky vycestovat jako turista?" (Podpukovník v.v. JUDr. Václav Sloup, v letech 1968-92 politruk u pohraniční stráže na Chebsku, takto v roce 2008 obhajuje zásluhy Pohraniční stráže v deníku Haló noviny.)
Žena Moby Dicka: "Politruk po roce 1968? Tedy kolaborant s okupační Sovětskou armádou!"
Soudruh politruk se čerstvě stal radním pro školství v Karlovarském kraji. Nevidí v tom problém: "Nezažil jsem jediný krvavý incident. Já měl na starosti výchovu vojáků základní služby: staral jsem se o jejich problémy, jestli mají dost jídla, jestli se dostatečně vyspali. Byl jsem zkrátka taková duše jednotky."
Šestice příslušníků 5. brigády PS, kteří pod JUDr. Sloupa spadali, střelbou těžce ranili německého občana. Stalo se to v září 1986 na území Spolkové republiky Německo. Umírajícího unesli na československé území.
Mrtvá Kočka: "Už ho přinesli vykrveného, takže žádný krvavý incident nebyl."
Soudruh politruk se dnes úspěšně  pokouší zlehčovat zločiny komunistického režimu, což je v České republice trestný čin.
"Poslední poznámka v žákovské knížce karlovarského záškoláka: Zastřelen při pokusu o nedovolené opuštění školy." (Jan. A. Novák, spisovatel a publicista na Fejsu.)
Žena Moby Dicka: "Další do sbírky. Když mohl být poslancem komunistický vězeňský dozorce Josef Filipes Vondruška…"
Mrtvá Kočka: "Když mohl agent předseda KSČM JUDr. Vojtěch Falmer Filip ve své advokátní kanceláři zaměstnávat dva své bývalé řídící důstojníky z rozvědky…"
Když je volové volí…

Ministr financí Miroslav Kalousek předkládá poslancům staronovou verzi státního rozpočtu. Na začátek vysvětluje účetní metodiku ESA 95, kterou zavedlo EU, a pro kterou jsou "dobré důvody": Účetně se peníze nevykazují v době, kdy se vyplatí, ale v době, kdy vznikl závazek je zaplatit. Takže 59 miliard Kč, které stát vyplatí církvím příštích 30 let se v rozpočtu objeví letos. Místo 3,5 % tak budeme mít letos schodek 5 %. Ale nic se neděje, EU to chápe, s ratingovými agenturami je to předjednané.
Teď aby se v účtech evropských států prase vyznalo!!!
Žena Moby Dicka: "Myslíš si, že jsi chytřejší než Kalousek?"
Ne, ale chytřejší než EU.
Mrtvá Kočka: "To není žádné umění."

K 7. prosinci odchází další ministr této vlády, už nevíme kolikátý, protože nemáme tolik prstů na rukou a nohou dohromady. Tentokrát je to ministr obrany Alexandr "Saša" Vondra, jehož první demise leží premiérovi Nečasovi v šuplíku už od 11. dubna 2011. Odstupuje prý proto, že nebyl znovuzvolen za senátora.
Žena Moby Dicka: "Ministr by neměl být senátorem ani poslancem! Něco z toho by musel odfláknout."
Mrvá Kočka: "Něco odfláknul."
Za Sašovým nezvolením stojí kauza Promopro, za níž byl politicky zodpovědný. A pomsta kolegy Kalouska.

Okresní soud v Ostravě rozhodl: ArcelorMittal Ostrava nesmí překračovat hygienické normy hluku ani v noci. Přičemž hodnota 40 debicelů je překračována i tři kilometry daleko. Huť se chce odvolat: Má výjimku od Krajské hygienické stanice. Do roku 2018 normy splní.

"Samozřejmě, že jsem lobbista." (Ernst Strasser, europoslanec a bývalý rakouský ministr vnitra se kasá před falešnými lobbisty, jimiž byli ve skutečnosti dva zakuklení novináři ze Sunday Times.) V roce 2010 se vytahoval, že má ještě dalších 5 klientů, pro něž dokáže za úplatu leccos v europarlamentu zařídit. Konkrétně za 100 tisíc €/rok. Ernst se hájí tím, že korupci pouze "předstíral": Novináře považoval za agenty US tajné služby a chtěl je nachytat.
"Je to výmluvný důkaz arogance, slavomamu, cynismu a nedostatku zábran." (Die Presse.)
Soudce se Ernsta ptal, proč se neobrátil na policii.
"Když jsem byl ministrem vnitra, naučil jsem se nikomu nevěřit." (E.S.)
Mrtvá Kočka: "Hele, Radek John má bráchu!"
Brácha může jít do vězení na 10 let. Teda ten rakouskej brácha.

Evropský sumýš ministrů financí ezóny a MMF se v noci dohodl na této pomoci Řecku: Dluhy se "seškrtají" tak, aby v roce 2022 byly jen 110 % HDP. Peníze, co Řecko získalo teď, použije na vykoupení dluhopisů od soukromých věřitelů. A na platbu firmám, které tuto práci provedou: Morgan Stanley a Deutsche Bank.

Další tři mladí sebevražední teroristé se upálili v Tibetu. Letos je to už 85 lidí, jen v listopadu 22. (Za teroristy je označuje lidová Čína a její přátelé.)

Egyptský nejvyšší soud popřel, že by se pokoušel svrhnout vládu, jak o něm prohlásil pan prezident Mohamed Mursí. USA jakožto sponzor Egypta požadují "klidný a demokratický dialog". V jeho rámci už byli zabiti dva demonstranti.

V Damašku je po dvojitém automobilovém atentátu hlášeno 50 mrtvých a 80 raněných. 23 raněných je ve vážném stavu. Obětmi jsou drúzové a křesťané ze čtvrti Džaramána, za vrahy označila státní média Al Kejdu.
Ozbrojená opozice sestřelila v provincii Halab raketou armádní letadlo. Oba piloti se katapultovali, jeden je zajat.

Palestinské ostřelování území Izraele íránskými raketami má odezvu i v EU: Komise blízkovýchodních expertů Evropské unie doporučila členským zemím vydat zákaz vstupu – "agresivním izraelským osadníkům". Ke z právě z iDnes viz i komentář Václava Vlka st. na Neviditelném psu.
Mrtvá Kočka: "Komu budete zakazovat vstup, až začnou íránské rakety dopadat na Brusel, vy volové?"
BTW: "Osadníky" jsou podle palestinských Arabů a jejich evropských kolaborantů i obyvatelé Židovské čtvrti starého Jeruzaléma.

Čtvrtek 29. listopadu 2012
Na 6 let byl nepravomocně odsouzen Vladimír Kotrouš, bývalý pražský šerif, za přijetí úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Připomenu: reklamní akce Akce Praha, vznášedlo, které se vznáší v garáži, tři Hummery, které zvládaly těžko přístupný terén Václaváku, 2200 švýcarských nožů… Nakonec mu vaz zlomil automechanik, který nehodlal dát vyžadovaný úplatek. Vladimír se hned na začátku líčení k činu doznal s tím, že potřeboval vylepšit zoufalou finanční situaci své rodiny, která přežívala na bídném platu ředitele městské policie. Ale nikoli není úplatkář, pouze podvodník, slibovaný benefit nemohl zajistit (rozdíl mezi podvodem a korupcí je značný, ve výši trestu). Soud mu uvěřil jen napůl: Jeho přiznání převzetí peněz.
"Poslední rok bylo peklo, hrozně mě to mrzí." (Vladimír Kotrouš.)
Žena Moby Dicka: "Korupčníky to vždycky hrozně mrzí."
Mrtvá Kočka: "Když je chytnou."

Prezident Václav Klaus přijal demisi ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM), který skončí ve funkci k 3. prosinci.
Žena Moby Dicka: "A já myslela, že to položil už dávno?"
Mrtvá Kočka: "Je náročné se v těch demisích orientovat."

Prezident Václav Klaus přijal odcházejícího ministra obrany Sašu a pochválil ho, že byl ve své funkci "výrazný".

20 cenťáků sněhu napadlo v Krušných horách, jako by to ani nebyly krušné hory a pozejtří nezačínal prosinec.

Dánsko a Kanada se dohodli na hranici mezi Grónskem a Kanadou. Na její západní části. Severní hranice roponosného grónského šelfu bude určena tak, aby to vyhovovalo nejen Kanadě, ale i USA, Norsku a Rusku.

Ruský soud zakázal zveřejňovat na internetu videoklip provokatérek Pussy Riot. Až u vás ve čtyři ráno někdo zazvoní, tak abyste věděli, kdo si pro vás přišel.

Sýrie je od 10:26 UTC odpojena od internetu. Všechny 84 bloky syrských IP adres jsou nepřístupné. Asi se na nich rozšiřovalo video s Pussy Riot.

Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) nestačila ostuda, kterou utržil, když minulý týden propustil chorvatské generály. Dnes zbavil všech obvinění bývalého velitele Kosovské osvobozenecké armády ( UÇK) a expremiéra Kosova Ramuše Haradinaje – pro nedostatek důkazů. Podle srbského žalobce Vladimira Vukčeviče nedokázal ICTY ochránit svědky, kterých bylo během procesu postupně zabito 19. Kosovská mafie slaví.
ICTY rozhodl o nevinnosti Haradinaje už jednou, 3. dubna 2008. Přeživší svědci odmítli svědčit. Důkazy nebyly získány nejspíš i pro přátelství (tehdy ještě) pana premiéra s dánským protektorem OSN nad Kosovem Sorenem Jessen-Petersenenem.

Albánie včera slavila 100 let nezávislosti na Osmanské říši. Od "autonomního, suverénního a dědičného" knížesctví přes stalinistický režim vlevo od Číny v letech 1945-90 až po současného člena NATO prošla složitým vývojem. A složitý ji ještě čeká. Oslav ve Skopji se účastnili například premiér Kosova Hashim Thaci, nebo vicepremiér Makedonie. Premiér Albánie Sali Berisha by chtěl být premiérem všech Albánců, ať už vzývají  Mohameda či Ježíše. Makedonský a řecký prezident účast na oslavách odmítli.

Izraelský prezident Šimon Perez přijal manžele Matzpunovy a jejich čtyři děti. Pan prezident ocenil duchapřítomnost  a odvahu paní Matzpun. Ta nenechala sebe a své děti zabít palestinským teroristou v době, kdy její muž sloužil v armádě.
Žena Moby Dicka: "Klasická agresivní osadnice. Ta si to tedy ale u "expertů" EU podělala!"
Mrtvá Kočka: "Hlavně, že není mrtvá."
"Blízkovýchodní experti" EU: "Mrtvý Žid, dobrý Žid."

Palestinské ostřelování území Izraele íránskými raketami má odezvu i v OSN, která vydala v reakci na tuto mírovou iniciativu "rodný list palestinskému státu". Tedy povýšila status Palestiny z "pozorovatelské entity" na "nečlenský pozorovatelský stát", tedy stejný, jako má Vatikán.  Pro hlasovalo 138 zemí (včetně komplet jižního křídla EU, Irska, Belgie, Rakouska a skandinávských zemí). 41 srabů se zdrželo, z Evropy Německo, Polsko, Slovensko, pobaltské státy a balkánské země. 9 bylo proti: Izrael, USA, Kanada, Mikronésie, Marshallovy ostrovy, Panama, Palau, Nauru a Česká republika.

Izraelský premiér Netanjahu palestinský postup označil za porušení dohod z Osla a přislíbil "přiměřenou reakci“. Palestinská autonomní správa dluží Izraeli přibližně miliardu šekelů (5 Giga v Kč) za odebrané energie. Ale Izrael nebude tak agresivní jako ČEZ, který v Albánii vypnul vodárny. Jenom začne za nezaplacené faktury konfiskovat výběr z daní a poplatků za dovoz zahraničního zboží na Západní břeh. Ale jen na měsíc.

Pátek 30. listopadu 2012
Sněží hlavně na západě Čech. Padající stromy strhávají elektrické vedení a padají na železniční tratě. Večer byla vydána výstraha na náledí pro severní oblasti Česka. Nemělo by se jezdit auty po západu slunce, nebo co to nad mlhou je. Zato se bude moci už jezdit na běžkách: V Jizerských horách vyjely rolby na úpravu běžeckých tratí.

Kandidáti na prezidenta Miloš Zeman (Zemanovci) a Jiří Dienstbier (ČSSD) dorazili (jeden po druhém) na zasedání výkonného výboru KSČM, aby získali podporu této strany. Nějak jsme si nevšimli, že by oblézali jiné partaje. Prostě strana estébáků, surových bachařů a kolaborantských politruků je jejich srdci nejbližší.
Žena Moby Dicka: "Hlavně, že je levicová."
Mrtvá Kočka: "Soudruzi, že?"
Když někdo dolejzá, tak je ještě větší vůl než ten, kdo je volí.

Školy požadují na rodičích, aby platili pracovní sešity.
Školy tak činí nezákonně.
Školy na sešity nemají peníze.
Řešení? Snad si na protizákonný postup škol nebude žádný rodič stěžovat. Očekává se, že se neodváží. Mohlo by to ublížit jejich dětem.
Žena Moby Dicka: " A proč by si měli stěžovat rodiče? Když o tom ví ministerstvo školství?"
Mrtvá Kočka: "A proč vůbec máme nějaké zákony???"

Ministryně zbytečných věcí a práce Ludmila Müllerová  právě před týdnem po jednání s vedením Národní rady osob se zdravotním postižením vyřvávala, že sKarta je a musí zůstat povinná. Na věčné časy. A kdo si ji nepřevezme, nedostane od státu ani floka. Invalidé na ni zírali s údivem, premiér jim slíbil něco jiného! Uvidí se prý do týdne, to už bude vypracovaná "analýza". A co tedy analýza řekla?

To jsme se zatím nedověděli. Václav Krása, předseda NRZP ČR zatím zasílá členům sdružení oznámení, jež mají, nechtějí-li sKartu užívat, poslat na svůj Úřad práce (který teď soc. dávky vyplácí, když nedovedl pracovat jako agentura pro zaměstnávání nezaměstnaných): "Vážení, sděluji Vám, že v souladu s § 5, odst. 4 a odst. 8 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů vyslovuji svůj nesouhlas s tím, aby moje osobní údaje byly z databáze Úřadu práce ČR poskytnuty dalšímu komerčnímu subjektu, například České spořitelně a.s. k dalšímu zpracování."

Noví ministři budou možná v čele ministerstev zemědělství a zdravotnictví. Některé ministerstvo může zaniknout, někteří místopředsedové vlády se mohou stát ministry, někteří ministři náměstky na jiných ministerstvech. Ale to se dovíme od premiéra Petra Nečase až 10. prosince.
Mrtvá Kočka: "A koho to zajímá?"

V českých městech se rozsvěcují vánoční stromy i slavnostní světýlka.

Ukrajinský premiér Mykola Azarov svou přítomností posvětil podepsání smlouvy se španělskou firmou Enosa na výstavbu plynového terminálu za miliardu dolarů. Ukázalo se ale, že neznámý podepisovatel tu firmu vůbec nezastupuje. Teď se zkoumá, jestli náhodou nemá Enosa stejně o investici zájem.
Žena Moby Dicka: "Už jste mu něco zaplatili?"
Mrtvá Kočka: "Anebo mu stačilo, že se dostal na raut?"

Bundestag schválil v poměru 473:100 (11 se zdrželo) "soubor opatření na snížení celkového zadlužení" Řecka. Osmiletka do roku 2020 ho má srazit na 124 % HDP.
Žena Moby Dicka: "Kdo z členů Bundestagu bude v té době ještě poslancem?"

Městský soud v Praze zrušil uprchlému gangsterovi Romanu Krejčířovi všechny tresty, které mu daly soudy v Karviné, Ostravě a Praze. Dal mu místo toho jeden trest souhrnný ve výši 11 let. A je to za daňové podvody, nedovolené ozbrojovaní a podílnictví. Další členové petrolejového gangu Jaroslav Kovář a Milan Vítek dostali sedm let. Rozsudek není zatím pravomocný, takže by se všichni tři klidně mohli stát poslanci Sněmovny ČR. Krejčířovi nic sebrat nemohou, jest v Česku bezdomovcem. Všechny nemovitosti patří příbuzným, včetně jeho ženy.
Žena Moby Dicka: "A ta mu platí do JAR alimenty."

Uznávaný ekonom Dominique Pštros-Kán zaplatí 6 milionů dolarů, aby ho už neobtěžovala žádná pokojská. Právníci francouzského podnikatele a politika dohodu popírají. Polovinu si Pštros půjčí od banky, a polovinu od vlastní ženy, která od něj utekla. Kde vezme na alimenty se zatím neřeší.

Sobota 1. prosince 2012
*******************************************
Žena Moby Dicka: "Na to mu právě půjčuje ta jeho žena!"
Mrtvá Kočka: "Není to nějaký blbý?"
Žena Moby Dicka: "A co Řecko?!"

----------------------------
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

24 komentářů:

STK řekl(a)...

Zpoplatnit internet! Všechno zpoplatnit!
Dohlížet! Na všechno!
A cenzurovat! Ve dne v noci!
===
Ať žije svoboda a demokracie!
To bylo keců o svobodě!
To je pořád keců o demokracii!
===
Jsem pro plnou genderovou rovnoprávnost!
Na dolech v rubání musí být zaměstnáno nejméně 40% žen!
Nábor valcířek a taviček nějak vázne, soudruzi z EU!
Je třeba přidat na ideologické frontě!

Moby Dick řekl(a)...

Europarlament je proti, STK.
>>:))

Pedro řekl(a)...

To SHK: A povinně zapojit nejméně 40% mužů do aktivního kojení nemluvňat. A až se to zavede, je nutno jít ještě dál - step by step - vždyť těhotenství a rození dětí - to je jasná diskriminace žen! S tím se musí něco udělat! Ať žije genderová rovnoprávnost!

Moby Dick řekl(a)...

Pedro, s tím těhotenstvím to už ve vyčpělých demokraciích je v gender rovnováze – ženský přestaly rodit.
>>://

informace řekl(a)...

Ocelárny ILVA? Zpráva o zatčení sedmi jejich top managerů je z července tohoto roku. Od té doby se událo mnoho jiných věcí. Poslední, tragická. je z předvčerejška. Stávkující dělník, který manifestoval na jeřábu firmy, byl smeten větrnou smrští, která postihla Taranto, spolu s jeřábem do moře, kde se utopil.
Nebudu psát víc v obavě, že můj příspěvek místní cenzura zase nepropustí, jako mnoho mých jiných, poslední z dnešního rána.
Ať žije svobodná informace! Pryč s cenzurou!

informace řekl(a)...

Ať žije svobodná informace! Pryč s cenzurou!
Milánský soud odsoudil šéfredaktora listu il Giornale Alessandra Sallustiho ke čtrnácti měsícům vězení, protože odmítl vydat jméno autora článku, který kritizoval jednoho soudce pro příliš snadné autorizace potratů pro nezletilé. Odvolací soud zmírnil rozsudek na domácí vězení. Sallusti odmítá domácí vězení a chce jít na protest proti cenzuře soudců do opravdového kriminálu.
Ať žije svobodná informace! Pryč s cenzurami a cenzory všemi!

informace řekl(a)...

K případu ILVA. Nejposlednější zpráva! Střet dvou státních mocí, soudní a výkonné. Prokuratura v Trarantu, která soudním nařízením zastavila výrobu v ocelárnách a tím připravila o práci a o mzdu 5.000 dělníků, se odvolá k ústavními soudu proti vládnímu dekretu, který ocelárnu znova otevírá. Zákrok prokuratury v Tarantu připravil o místo i dělníky ocelárny ILVA v Janově, která dodává do Taranta polozpracovaný materiál. Dělníci v Janově se pokusili okupovat místní státní prefekturu. Při pokusech vyvrátit bránu metrákovým železným beranem zakročila policie.
Je lepší umřít hlady nebo na na rakovinu?
Ať žije svobodná informace! Pryč s cenzurou!

Moby Dick řekl(a)...

Doplněn týden až do soboty. Za pozornost dík.
>>:))

informace řekl(a)...

Vážený Moby Dicku,
mohla bych se zeptat, proč jste nechal ve spamu mou poslední zpránu o vývinu situace v železárnách ILVA? Vysílala ji dnes večer italská televize.
Kromě toho se ILVou zabýval i německý der Spiegel. A případ byl předložen soudu v Hágu.
V případě, že někde uvázla, dávám ji ještě jednou.

K případu ILVA. Nejposlednější zpráva! Střet dvou státních mocí, soudní a výkonné. Prokuratura v Trarantu, která soudním nařízením zastavila výrobu v ocelárnách a tím připravila o práci a o mzdu 5.000 dělníků, se odvolá k ústavními soudu proti vládnímu dekretu, který ocelárnu znova otevírá. Zákrok prokuratury v Tarantu připravil o místo i dělníky ocelárny ILVA v Janově, která dodává do Taranta polozpracovaný materiál. Dělníci v Janově se pokusili okupovat místní státní prefekturu. Při pokusech vyvrátit bránu metrákovým železným beranem zakročila policie.
Je lepší umřít hlady nebo na na rakovinu?
Ať žije svobodná informace! Pryč s cenzurou!

Anonymní řekl(a)...

Záznam typu "stalo se zítra" je jen pro sobotu nebo pro všechny dny? U některých poznámek to skoro není poznat...

informace řekl(a)...

Díky!
Stačilo ji dát jen jednou. Ale když myslíte ...

Moby Dick řekl(a)...

To Ano.: Samože sobotní záznam je jen nějaká glosa. Sobotní věci se svezou příští tejden s příští nedělí, ano. Jinak jde o deníček. Za zájem dík.
>>:))

Moby Dick řekl(a)...

Pro Info: Jde jen o náhodné záznamy z celého světa, takže se neobjeví vše. I tak je to dlouhý.

Všichni večeřeli a koukali na telku, a langusty halt musely počkat. Dobrou!
>>:))

informace řekl(a)...

Vážený Moby Dicku,
já nejsem langusta ale barracuda (mořská štika)a ty se do pleteného košíku nechytají.

informace řekl(a)...

Tato senzační zpráva bude jistě zajímat milé langusty, vážené tuňáky a další návštěvníky zdejšího akvária.
V Paříži dnes zahajuje činnost mešita pro muslimy - homosexuály, transexuály a ženy bez závoje. Zakládá ji pětatřicetiletý francouzsko-alžírský homosexuál Ludovic-Mohamed Zahed, doktor antropologie a psychologie a předseda Svazu francouzských muslimských homosexuálů.
Homosexualita sice není zakázána ani koránem ani sunnou, ale v praxi homosexuálové jsou napadáni věřícími muslimy a v mešitách se raději neobjevují.
Zahed chce reformovat islám, otevřít dveře novým tendencím, tvrdí, že "kritické myšlení je podstatné pro duchovní rozvoj.
Místo, kde se nachází mešita, a to někde v blízkosti Vincenneského parku, je drženo v tajnosti v obavách z reakcí obhájců "tradičního" islámu. Zprávu o jejím otevření museli okamžitě stáhnout z facebooku kvůli nadávkám, který ho zaplavily. (Sole24Ore)
Ať žije svobodná informace, pryč s cenzurou - jak náboženskou tak ateistickou!

Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...

Není na pracovní sešity? Tak ať žáci píší tužkou, a učitelé to budou o prázdninách gumovat. Aspoň je nebude nutné v rámci úspor na prázdniny propouštět.

StK řekl(a)...

V étom slúčaji by bylo velmi vhodné si zařídit výhradní zastoupení pro dovoz a distribuci mazací pryže.
Zlatý důl! Na úplatcích pro patřičné úředníky bych nešetřil.

A.S. Pergill řekl(a)...

A proč neobnovit břidlicové tabulky místo sešitů?

Šaman řekl(a)...

Tohle asi nikoho neudiví. Tak abyste věděli, co budete dělat, až budete volit ČSSD (nejen Paroubek je kamarádem arabských socialistů z BAAS a Íránu…) I Jiřík Dienstsbier hezky lavíroval s Palestinci…

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/205701-cssd-kritizuje-ceske-ne-palestine-je-pry-nelogicke/

Odmítavý postoj české vlády k Palestině během valného shromáždění OSN je podle sociálních demokratů dokladem její nesrozumitelné politiky. Česko jako jediná evropská země nesouhlasila s povýšením statusu Palestiny jako nečlenského státu OSN. Stejný postoj vyjádřilo dalších 8 světových zemí. Podle stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka se česká vláda vzhledem ke svým dosavadním postojům zachovala nelogicky.

Jakub S. řekl(a)...

Klid a počítat do desíti. A teď: on má přece docela pravdu. S jejími dosavadními stanovisky, resp. postoji to není moc konzistentní.
A toto už píšu zbytečně, leč přesto pro jistotu: rozdíl je v h o d n o c e n í této nekonzistence. Jestli + nebo -. Elementary, dear Watson...

StK řekl(a)...

To jsou ti čeští furianti!
Nejen, že jsou nelogicky logičtí a hlasují proti naprosto formálnímu uznání Palestiny (kdosi tu napsal, že by Izrael měl vypálení první rakety ze suverénního státu Palestina považovat za své napadení, vyhlášení války jiným státem a jako odpověď masivním protiútokem Palestinu srovnat se zemí, pokud bezpodmínečně nepřijme podmínk Izraele), jednak se nikdo z vrcholných představitelů (president ani předseda vlády) nezúčastní šaškárny zvané "Předání Nobelovy ceny za mír Evropské unii".
===
Co si vůbec ti Češi o sobě myslí! Že si mohou dělat, co chtějí? To se snad domnívají, že jsou suverénní stát? V EU? Suverénní?!
Takže jsme se sami a dobrovolně zařadili mezi renegáty jako jsou Francie, Německo, Itálie, Polsko a Španělsko. (např. u Francie to moc nechápu - ale asi taky ví, proč to dělají.)
ČSSD a KSČM se z naší neúčasti "na aktu" mohou přímo "poonďat" což je jasným důkazem, že to je správné rozhodnutí.
Už druhý moment v posledních dnech, kdy se za státní příslušnost k ČR ani trochu nestydím.
===
A příští týden nám premiér Netanjahu přijede osobně poděkovat - za podporu rozumného stanoviska. Ani to nebývá příliš častým jevem.

StK řekl(a)...

Pergille, břidlicové tabulky asi nedovolí Zelení. Mohl by se z nich přece uvolnit břidlicový plyn! A ten ničí přírodu!

Jenom by mě zajímalo, proč jsou ty pracovní sešity (jednorázová záležitost) tak příšerně drahé? Byla na jejich tisk vyhlášena nějaká soutěž? Nebo jako obvykle zakázku dostala "spřátelená tiskárna" nějakého vysokého úředníka ministerstva? A smlouva se nedá vypovědět, protože...)

Jakub S. řekl(a)...

No mezinárodně se tahle vláda nechová špatně, co?
A pozor, teď přijde dobrá zpráva: dnes odpoledne jistá okřídlená řecká bytost konečně doletěla po dvou měsících ulejvání po špitálech a sanatoriích domů do svého doupěte v pěkném městečku na horním Dunaji a je sice slabá jak mucha, nicméně je se svou nejlepší přítelkyní (dlouhosrstou) a přátelé jí všecko udržovali a zásluhou jistého zvěda z Bohemie (viz Skandál v Čechách, milý Watsone) už může čtrnáct dní aji volat přátelům do staré vlasti a oni jí a to už je konec věty ufff. Gott sei Dank. Könnte wesentlich schlimmer gewesen sein. Tak až se tu na chvilku objeví, buďte na ni chvilku hodní. Ona snáď bude chvílu aj na vás. No možná...

Jakub S. řekl(a)...

Tak nic. No, zas jednou jsem od společenství očekával - podle sebe? - příliš mnoho. Asi jsem tu energii, čas, vynalézavost v pátrání, prostředky investoval v podstatě nadbytečně. Nikoliv: musel jsem to udělat - cokoliv můžeme udělat pro druhého v mezní situaci, děláme vlastně pro sebe - abychom uspokojil jeho i sebe. Takže nic se neděje. Holt jsem měl jako tak často velké iluze. Že jsem se nepoučil na tzv. zvířetníku...