úterý 28. dubna 2020

Vesele, jen vesele

Čo je to také absurdné, Kefalín? Dnešní divadlo ve Sněmovně. Vláda hodlá prodloužit válečný stav (Babiš: "Jsme ve válce") do 25. května, a má pro to své důvody. Komunisté to podporují. Tedy, ještě dnes dopoledne to podporovali. Po obědě přišla principiální změna: podporují jen prodloužení o sedmnáct dnů. Jiné partaje navrhují prodloužení pouze do 10. či jen do 7. května. Tejden prej stačí, míní Tokio Okamura, šak se, kdyby to nestačilo, můžeme sejít a během pár minut další prodloužení stavu nouze odkejvneme. Těch "pár minut" nyní trvá už skoro celý den.



Jiní říkají, že nákupy bez výběrového řízení, operativní nasazování vojáků, policie, hasičů a mediků a.t.d. se dají řešit novelou patřičných zákonů, a není k tomu třeba vyhlašovati stavu nouze. Jasňačka, přijmeme pět nových záýkonů a stav nouze bude zbytným. Jakože za tejden, Tomio? A těch pět či kolik zákonů se zvládne v legislativním procesu prohnat včas přes Sněmovnu, Senát, Sněmovnu, prezidenta a Sbírku zákonů? To už abyste začali!!! Přičemž jsou před námi dva prodloužené víkendy, kdy parlament nezasedá. Přičemž vláda nemůže pracovat ani ve všední den, protože musí sedět ve Sněmovně... A za tejden či dva tam bude sedět znova.

Tohoto všeho jsme se mohli vyvarovat, kdybychom poslechli Hamáčka - a Šamana, který už 3. dubna podpořil Hamáčkův návrh prodloužit nouzový stav rovnou o 30 dnů, tedy do 11. května. Tehdy panoval předpoklad, že bude nutno býti v nuzném stavu ještě dva měsíce. No a dnes by se pak jednalo jen o dva další týdny. Pokud se už nepamatujete, tak premiér Babiš tenkrát tento návrh hodlal do Sněmovny předložit, ale stáhl kalhoty předem, když se proti ozvali komunisti a Okamurovci. Kteří jsou tedy pro tuto vládu zjevně důležitější než socdem koaličníci...

Sranda, vážení, všude kolem je náramná sranda. Ve čtvrtek vláda vyhlásila, že od pondělka mohou být otevřeny posilovny. Upřesnění: Bez zázemí, tedy bez sprch a šaten. Načež se v jedné posilovně přesunuly šatní skříňky do chodby. Šak nejsou v šatně, ne?

Upřesnění: Na hajzlík se může. Druhé upřesnění: Na hajzlík se nemůže. Nejspíš se tedy bude - v rámci zvýšené hygieny - chcát do křovíčka...

Další zlepšení: Od 11. května už mohou začít restaurace vydávat jídlo a pití z výdejních okének. Nevidím změnu, neb je tak už možno činiti a vesele se činí! Jo aha, změna je, že si budete moci sednout do zahrádky. Přesněji: přesednout z "předzahrádky".

"Předzahrádka" U Drsnejch na Lukách

Ale největší změna, daná nejspíše reakcí na rozhodnutí soudu: Od pondělka jsou otevřeny hranice, Prymulo! Už se může volně cestovati do zahraničí.

Upřesnění: Veřejné dopravy se to netýká, protože mezinárodní autobusové a vlakové linky pro převoz cestujících jsou i nadále v době koronamoru zakázány. Pravil mluvka ministerstva dopravy František Jemelka.

Když budete mít při návratu lékařské potvrzení se štemplem o bezifekčnosti mladší čtyř dnů, pustí vás zpátky bez problémů, jinak hajdy na dvoutýdenní karanténu.

Dotaz na vládní tiskovce z novinářského publika (Josef Mádle, TV Prima): "Pochopili jsme, že je možné si udělat test na koronavirus v České republice. Poté vycestujeme do zahraničí. Tři dny třeba cestujeme po Evropě, vrátíme se a stačí, abychom se prokázali tím testem, který jsme si udělali v České republice?"

Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí, odvětil: "Ohledně cestování platí, že za účelem obchodního jednání nebo jiné ekonomické činnosti, tak se naši občané mohou vrátit do 72 hodin bez toho, aniž by se museli prokázat testem z dané země nebo museli jít do karantény." (Kde je tato třídenní výjimka uvedena???) "V případě delších pobytů je již potom ta možnost buď test, nebo karanténa. Což také odpovídá tomu, že požadujeme testy ne starší než čtyři dny. V případech čtyři dny a dále, takže od těch 72 hodin dále, takže vlastně je toto varianta, jak se mohu vrátit."

Rozumíte tomu? Mádle chtěl znovu jasnou odpověď na svou otázku. Ministr zahraničí nakonec dvakrát potvrdil: "Ano. Při návratu můžete použít test z České republiky."

Načež jiný ministr (promiňte, ale je jich na mě a koronavirus nějak moc) později upřesnil: "Ne. Budete muset mít potvrzení ze země, odkud se vracíte." (Což je tuze pěkné, protože v Rakousku na papír s výsledkem testu čekáte třeba tejden...)

Načež jiný ministr upřesnil, že když nebudete mít test, tak si zajedete do sušické nemocnice, kde vám ho udělají.

Načež jiný ministr řekl, že takhle ne.

Načež se nezachycená redaktorka zeptala, jestli si člověk, který přijede z ciziny bez lejstra a zahučí do čtrnáctidenní karantény, jestli si ten test může udělat z karantény? Nezachycený ministr odpověděl takovým způsobem, který by nepochopil žádný šaman. Možná jen jiný ministr...

Toto je absurdné, soudruhu majore Terazky! Že jsme totiž v této kritické době země bez jednotného vedení.

Nicméně od pondělka už jsme aspoň zemí, která má otevřené hranice. Druhou evropskou. My a Bělorusko. Což je jedno, protože všechny okolní země jsou pro "bezdůvodnou" osobní dopravu uzavřeny. Ale možná bychom si mohli brát z Běloruska příklad. Tam zjistili, že proti koronaviru skvěle působí stakan vodky (no jasně, když místo deseti vypiješ jen jeden), jízda na traktoru (nejspíš kvůli víření vzduchu), no a hra v lední hokej (asi kvůli chladu). Tolik prezident Lukašenko.

To prezident Trump trumfuje koronavir teplem. A dezinfekcí. Podávanou nitrožilně. Prej to bylo míněno "sarkasticky", ale nikdo se na tehdejší tiskovce nesmál, ani pan prezident. Dokonce američtí lékaři pocítili nutnost varovat obecnou veřejnost před takovým tím domácím vpichováním dezinfekce...

Nojo, no. Jsme v situaci, kdy jak vést válku ví teoreticky nejlépe kadet Biegler. A prakticky dobrý voják Švejk. Protože z generálního štábu přicházejí nesmyslné rozkazy. Takže Bělorusové dodržují tajnou karanténu, Amíci volají na pohotovost - a Češi švejkujou.

Víte, že  třeba v kostele může být dohromady jen patnáct lidí? Zaslechl jsem povzdech jednoho duchovního:

"Kdyby jich tam bylo vždycky aspoň patnáct!"

Psáno v Praze na Lužinách v úterý 28. dubna 2020 v 17:15, zatímco Sněmovna stále jedná. 

Viz i minulá koronavíření:

8.4. 2020: Proti moření
4.4. 2020: Táhnout za jeden provaz
1.4. 2020: Země bez vedení
21.3. 2020: Odvážné šíření pravdy
18.3. 2020: Nevíš dne

Pro zájemce o odborný pohled na ochranu obličeje viz zaslaný dopis z Technické univerzity v Liberci: Roušky komplexně