čtvrtek 18. května 2023

Co se může Evropa naučit od Ruska

Tentokrát jsem z historických zápisků Moby Dicka o Putinově Rusku vybral z jeho Deníčku další část ročníku 2013. V tomto období, dva roky od začátku občanské války v Sýrii, se dále rozvíjela ruská kampaň na záchranu syrského masového vraha prezidenta Bašára Asáda. Je to už deset let – a syrský chemický diktátor stále dlí na svém trůně. I jeho soudruh válečný zločinec Putin.

Nuže – osvěžme si paměť, jak to v těch ne tak dávných letech probíhalo:

 Pátek 26. dubna 2013

V noci vyhořelo psychiatrické zařízení 80 km na sever od Moskvy. Požár vypukl v noci, když pacienti ve věku 20-76 let spali, někteří z nich přivázaní a pod sedativy. Kdo se vzbudil, tak se ven přes mříže v oknech nedostal. Většina z 38 obětí zemřela v důsledku otravy kysličníkem uhelnatým a dalšími zplodinami. Ale! Tatíček Putin zařídil, a bude provedeno: Každá rodina zemřelých obdrží kompenzaci 500.000 rublů (316.000 Kč), tři zachránění chudáci se musí spokojit se 150.000 rubly.

Kdyby za ty prachy raději zlidštili svoje blázince!

Pondělí 29. dubna 2013

Ruský prezident-car Putin a Šinzó Abe (premiér, Japonsko) jednali v Moskvě o otázkách ekonomické spolupráce, o situaci v Asijsko-Pacifickém regionu a také o aktuálních ožehavých mezinárodních otázkách.

Obě strany konstatovaly, že absence mírové smlouvy mezi Ruskem a Japonskem je nenormální jev a vyjádřily odhodlání obnovit vyjednávací proces v této oblasti na základě vzájemně přijatelných podmínek.

"Sdílíme stejné ideály a já k němu cítím sympatie." (Šinzó Abe o svém důvěrném příteli V.V.P.)

Sympatie byly stvrzeny podepsáním memoranda o přátelské spolupráci při výměně informací finanční výzvědné služby v otázkách praní špinavých peněz a finančního terorismu mezi Federální službou pro finanční monitoring RF a Centrem pro finanční rozvědku Japonska při Národní komisi veřejné bezpečnosti.

Úterý 7. května 2013

"Úkoly zformulované v prezidentských výnosech z května 2012 mají být splněny nehledě na složitou situaci ve světové ekonomice. Byly vytýčeny ambiciózní cíle, které mají být dosaženy v nesnadných podmínkách. Nicméně jsem přesvědčen, že úkoly obsažené v těchto výnosech jsou uskutečnitelné bez odvolání se na složité okolnosti." (Vladimir Vladimirovič Putin, carský prezident, na poradě se členy ruské vlády.)

Mrtvá Kočka: "Prezident řídí vládu? K čemu je pak premiér?"

Vloni 7. května byly v prezidentských dekretech vytýčeny strategické směrnice do roku 2018 a plán jejich plnění. Hlavním cílem je zajištění vysoké životní úrovně obyvatel RF.

Žena Moby Dicka: "Prezident vydává dekrety? K čemu je pak vláda?"

K tomu je vláda: CarPutin podepsal zákon, který členům vlády zakazuje mít zahraniční účty a také mít v zahraničních bankách uschované cenné věci. Premiér, jeho náměstci a ministři, také nemají právo vlastnit státní cenné papíry jiných zemí. Tyto zákazy se také týkají manželů a nezletilých dětí členů vlády.

A pak je také vhodné mít někoho, kdo je za nesplnění vyhlášených degretů zodpověden. Zeptejme se otevřeně: Byla zajištěna vysoká životní úroveň obyvatel RF? Nikoli zcela. Viník se přihlásil sám a okamžitě abdikoval: Vladislav Surkov, vicepremiér, dřívější "šedá eminence" Kremlu, stratég znovuvybudování carského systému, autor Putinovy doktriny, podle které "Rusko si vybírá demokracii jakou chce, a nikdo ho nemá co kvůli tomu kritizovat". No a Rusko si vybralo "suverénní demokracii". Také se jí někdy říká "řízená demokracie".

Žena Moby Dicka: "Jaký je rozdíl mezi »demokracií« a »suverénní demokracií«?"

Mrtvá Kočka: "Jako mezi »kazajkou« a »svěrací kazajkou«."

Říkávalo se to o "lidové demokracii". Tehdy byl prý suverénem lid. A dnes je v Rusku suverénem – car.

Čtvrtek 9. května 2013, Den Evropy

"Učiníme všechno pro posílení bezpečnosti na planetě.“ (V.V. Putin, samoděržavý prezident Ruska v projevu na slavnostní přehlídce Vítězství na Rudém náměstí.) Rusko prý učiní všechno, aby "nikdo a nikdy" nedokázal rozpoutat válku.

Mrtvá Kočka: "Bacha, abyste při tom Zpěvu míru nenarazili na Číňany!"

[2023: Nebo Rusy.]

V Moskvě se rovněž nachází ucestovaný John Kerry (létající ministr zahraničí, USA), kde dojednal uspořádání mezinárodní konference o Sýrii. "Naše vztahy mají velkou budoucnost. Přes rozdílné názory nás spojují strategické zájmy. Dokázala to spolupráce v oblasti smlouvy START a v Afghánistánu. Rusko nám i nadále poskytuje obrovskou pomoc i v otázkách s Íránem, KLDR a WTO. Chtěl bych poděkovat Sergeji Lavrovovi za jeho konstruktivní přístup. Vím, že prezident Obama je vděčný prezidentu Putinovi za součinnost."

Žena Moby Dicka: "Sláva! Nikdo a nikdy nedokáže rozpoutat válku!"

Mrtvá Kočka: "Vypadá to, že USA, RF a ČLR si překolíkovávají planetu."

Moby Dick: "Je čas na oprášení atomových krytů."

Pátek 10. května 2013

David Cameron (premiér, Velká Británie) společně s V.V. Putinem (carský prezident, Rusko) obhlíželi z vrtulníku, jak jsou daleko přípravy na zimní olympijské hry v Soči. Obletěli jak olympijské objekty na černomořském pobřeží, tak i venkovní sportoviště na úbočí Kavkazu.

Mrtvá Kočka: "Někdo poznává cizí země z rychlíku, někdo z vrtulníku."

Při této příležitosti se oba hodnostáři dohodli na obnovení spolupráce tajných služeb, jež byla přerušena z britské strany po politováníhodné nehodě, při které byl otráven poloniem osobní Putinův nepřítel a bývalý agent KGB a FSB, v té době již britský občan Alexandr Litviněnko. Hlavním podezřelým je přitom jiný bývalý ruský agent a současný poslanec ruského parlamentu Andrej Lugovoj. Který se k výslechu odmítá dostavit, a kterého Rusové odmítají do Londýna dodat. Snad proto mají být kontakty tajných služeb "omezené" pouze na olympijské hry.

Mrtvá Kočka: "Společné pití čaje o páté se výslovně nedoporučuje."

Cameron jel do Soči hlavně proto, aby Rusy přesvědčil k většímu nátlaku na Bašára Asáda, totiž aby nechal té války proti svým občanům a dalším teroristům. Už 1. června vyprší evropské embargo na dodávky zbraní do Sýrie (tedy pro povstalecké disidenty) a Cameron tlačí k přímému vojenskému zásahu, alespoň tedy k vyhlášení bezletové zóny nad Sýrií. Oba státníci se dle agentury ITAR-TASS "zaměřili na diskusi o praktických krocích k urovnání syrské krize a možných variantách pozitivního vývoje situace".

"Máme společný zájem na co nejrychlejším ukončení násilí a na mírovém urovnání." (V.V Putin.)

Žena Moby Dicka: "Pak by byl vhodný společný vojenský zásah. Rusko už má v oblasti nějakou dobu flotilu výsadkových lodí."

Obě země prý mají zájem na zachování Sýrie "jako územně celistvého, svrchovaného státu".

Mrtvá Kočka: "Ovšem na svrchovaném panovníkovi nepanuje shoda."

Sobota 18. května

Včera přibyl do Ruska na třídenní pracovní návštěvu Pan Ki-mun (OSN, generální tajemník). V hlavním městě světového sportu Soči byl přivítán Vladimirem V. Putinem (Car-prezident, RF), který na místě kontroluje průběh stavby sportovních zařízení. Rovněž se setkal se Sergejem Lavrovem (ministr zahraničí, RF). V této době, kdy Valné shromáždění OSN většinou hlasů přijalo "dost spornou rezoluci" (dle Hlasu Ruska), která označuje Národní koalici syrských revolučních a opozičních sil za "legitimní zástupkyni“ syrského národa a "neopodstatněně kritizuje"* režim Bašára Asada, je třeba pracovat na svolání nové mezinárodní konference, kde by se na jednáních sešly všechny zúčastněné strany. Což je, dle generálního tajemníka OSN, "unikátní možností, která nesmí být promarněna".

*Neoprávněná kritika: Za dva roky "vnitrostátního řešení sporů" 70.000 mrtvých, 2 miliony vnitřních uprchlíků a milion uprchlíků v zahraničí.

Pondělí 27. května 2013, Henry Kissinger slaví 90. narozeniny [2023: A teď bude slavit setiny:]

"Rusko je hlavním a klíčovým partnerem pro Českou republiku, přičemž nejen v politice a ekonomice, ale také v investicích, obchodě a bezpečnosti… Dalším směrem spolupráce v plynařské sféře je vytvoření podzemních nádrží na plyn na českém území." (Petr Nečas, premiér, ČR, po dopoledním jednání s ruským kolegou Dmitrijem Medveděvem v Moskvě.) Klíčovou sférou spolupráce je energetika. ČR je čerstvě připojena na plynovod Nord Stream. Na jednáních rovněž padla zmínka o účasti RF v dostavbě dvou energobloků jaderné elektrárny Temelín. Tedy, Temelína se týkalo toliko pouhých 5 minut z hodiny a tři čtvrtě. Ale bude z toho 6 miliard Kč pro české firmy! Pravil premiér Ruska.

A bylo by to vše velice chutné, kdyby soulad nenarušila otázka z ruských médií ke kauze Pussy Riot. Petr Nečas musel novináře usměrnit, aby "nevytvářeli falešné modly".

"Na co jsem chtěl upozornit je, abychom se neupínali na falešné symboly. Zhanobit pravoslavný chrám nepovažuji za symbol boje za svobodu a lidská práva. Považuji to naopak za výraz nekulturnosti a hulvátství, který uráží náboženské cítění mnoha občanů Ruska. V tomto spatřovat symbol boje za lidská práva já prostě odmítám." (Z dovysvětlujícího přepisu tiskového odboru Úřadu vlády.) Málokterá média zmínila dodatek: "Na druhé straně velmi otevřeně říkám, že z našeho pohledu trest za tento krok byl nepřiměřený a zbytečně tvrdý."

Žena Moby Dicka: "Možná to měl říci jako první."

Tisková zpráva Úřadu vlády zdůrazňuje, že "premiér uvedl, že Česká republika i on osobně podporují ochranu lidských práv a základních demokratických hodnot". Zprávy z Ruska tuhle "osobní podporu ochrany" vůbec nezmiňují. Zato si všímají Nečasova "českého pragmatismu" a toho, že se "choval nanejvýš chladně během schůzky se zástupci neziskových organizací a obránci práv".

Petr Nečas plus podnikatelstvo pak v narvaném vládním letadle dorazili do subtropické Soči, kde Vladimir Vladimirovič Putin dohlíží svým orlím zrakem na proinvestování zimních olympijských miliard. Zde oba politici při pracovní večeři vkusně podiskutovali.

"Vysoce si cením aktivního politického dialogu, ke kterému dochází mezi Českou republikou a Ruskou federací." (Petr Nečas, premiér ČR.)

"Českou republiku považujeme za našeho tradičního partnera a přikládáme tomu velmi velký význam.“ (V.V. Putin, samoděržavý prezident, RF.) Tato jedna jediná carova větička způsobila poprask a víření v ruských médiích, a dokázala vzbudit skutečný zájem Rusů. Žádná jiná se nevyskytla!!! Ale stačila.

"Při troše optimismu lze doufat, že skončila éra, místy až paranoidní, rusofobie, které se v minulosti nevyhnul ani nynější český premiér, a začíná období vzájemně výhodné pragmatické a ideologicky nezatížené spolupráce." (Hlas Ruska.)

Nic více o kaviáru nebylo řečeno. Všichni však vyjadřují údiv a obdiv nad tím, že veliký car přijal premiéra maličkého evropského státu.

"Nejsme malí, v EU jsme střední." (Petr Nečas, premiér, ČR.)

Žena Moby Dicka: "A budeme stavět novou velkou jadernou elektrárnu."

Mrtvá Kočka: "A – proč vlastně?"

Žena Moby Dicka: "Protože nás k tomu vyzývá budoucnost."

Mrtvá Kočka: "Počkala bych s tou budoucností alespoň ještě rok. Až jak dopadne Válka světů v Sýrii."

Sotva motory vládního stroje vychladly, a už vládní a podnikatelská delegace letěla zpět na drsný sever, a to do Petrohradu.

Ruské ministerstvo obrany mezitím vyhlásilo poplach za účelem odražení vzdušného a kosmického útoku. Armáda byla uvedena do stavu pohotovosti.

Mrtvá Kočka: "Pozor, jde o cvičení! Opakuji: Jde o cvičení!"

Prověrka připravenosti ruských vojsk proti invazi z Marsu potrvá tři dny. Zúčastní se jí hlavně vojska letecké kosmické obrany a také dálkové a vojenské dopravní letectvo. Zacvičí si 8.700 lidí, 185 bitevních letounů a 240 obrněných vozů.

Pátek 31. května 2013

Prezident RF Vladimir Vladimirovič Putin předal deseti ruským rodinám s více dětmi řády Rodičovské slávy. Řád dostala i rodina Koročencovových z Rostovské oblasti, která má 12 dětí. V projevu na ceremonii Putin slíbil, že "bude usilovat o to, aby takových rodin bylo v Rusku stále více".

Mrtvá Kočka: "Nadsamec Putin."

Ruský car-prezident Vladimir Vladimirovič Putin se setkal na pracovní schůzce se Sergejem Šojguem (ministr obrany, RF), při níž mu vyjádřil svou spokojenost s prvními výsledky neohlášené prověrky bojové pohotovosti ozbrojených sil. Zároveň připomněl, že nelze usínat na vavřínech, neb rezervy existují: nejzranitelnější zůstává řídicí systém a spoje.

[2023: Žejo?!]

Úterý 4. června 2013

"Nebudu skrývat, že nás to rozčarovalo.“ (V.V.Putin, prezident RF na tiskovce v Jekatěrinburgu, která proběhla na závěr summýše EU-Rusko, kde Rusové lobbovali, aby se Expo 2020 konalo právě zde.) "TO" = "Zrušení" (neprodloužení) embarga EU na dodávky zbraní syrským povstalcům. "Z naší strany je znovu zdůrazněno, že jakékoliv pokusy ovlivnit situaci silou, přímou vojenskou intervencí, jsou od počátku odsouzeny k neúspěchu a nevyhnutelně by znamenaly těžké humanitární následky.“

Zatímco přes vypršení embarga Evropa zbraně do Sýrie ještě nedodává, Rusko je tam vesele dodává nepřetržitě. Dodávky ruských zbraní totiž žádné mezinárodní závazky neporušují.

Mrtvá Kočka: "Protože Sovětský svaz se k ničemu nezavázal, že jo?"

Nicméně dodávka protivzdušného systém S-300 do Sýrie se zatím neuskutečnila – "s ohledem na křehkou situaci v regionu".

Žena Moby Dicka: "S ohledem na to, že by ho Izraelci zbombardovali dříve, než by ho Asad stihl rozvinout."

Mrtvá Kočka: "A zaplatit."

Pan Putin se při této příležitosti rovněž vyjádřil ke zbabělému útěku rektora moskevské ekonomické školy REŠ Sergeje Gurijeva, dosavadní kádrové rezervy Kremlu, z vlasti. Sergej se bojí zavření ke zčernání. Zatím je jen svědkem v kauze "podplácení expertů a praní špinavých peněz". Experti řekli, že rozsudek nad nepřáteli státu Michalem Chodorkovským a Platonem Lebeděvem byl "zmanipulovaný a nespravedlivý". Načež začali být stíháni taky. Jeden z expertů byl i Sergej. Jeho první výslech jako svědka trval tři hodiny. Podruhé byl výslech doprovázen zabavením některých dokumentů REŠ. Při třetím byl předložen příkaz ke zkopírování elektronické korespondence. Na čtvrtý výslech už Sergej nečekal, a zmizel ve Francii: "Nic jsem neudělal a nechci trávit život domovnímo prohlídkami a výslechy. Nechci přemýšlet, co můžu a nemůžu říci."

V.V.Putin, car: "Pokud se Sergej Gurijev ničeho nedopustil, může se bez obav vrátit."

Sergej Gurijev, sprostý podezřelý svědek: "Domnívám se, že bude lepší, když budeme já a vyšetřovatelé žít v různých zemích."

97 % ruských občanů, kteří se dostanou před soud, je odsouzeno. Existuje mnoho soudců, kteří neosvobodili jediného sprostého obžalovaného. To prý dokazuje, jak carská policie postupuje uvážlivě, a k soudu dodává už jen skutečné zločince.

Ještě o summýši  EU-Rusko v Jekatěrinburgu. Jeho výsledkem je překvapivě velká nula ("velké množství objektivních a subjektivních okolností vzdalují obě strany").

Žena Moby Dicka: "Počkej, vždyť přece předseda Rady Evropy Herman van Rompuy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso si s panem Putinem vyměnili ujištění o ochotě ke spolupráci. A ten uznal, že obě strany vyjádřily pochopení nutnosti ukončit proces vytvoření nové základní Dohody o strategickém partnerství v co nejkratším termínu. Strategické cíle jsou jasné všem. Jen mezi Ruskem a Evropou je stále ještě velké množství otázek, které brání vzájemnému porozumění. Tak jaká nula?"

Mrtvá Kočka: "Velká."

Neshodli se kvůli Sýrii, jak zmíněno výše. EU nechce Rusům zrušit vízový režim. Trvá na "tak zvaných evropských hodnotách založených na superliberálních mravních a etických normách. Ty pokládá Evropa za nealternativní a pro všechny závazné, s čímž Rusko samozřejmě nesouhlasí. Evropa označuje ruskou pozici za archaickou. Tak tomu snad opravdu je. Ruská společnost vyznává tradiční hodnoty. Avšak v samotné Evropě chybí v této otázce jednota." Hlas Ruska dále cituje  politologa Leonida Savina:

"Nemusíme samozřejmě bezpodmínečně přijímat evropské hodnoty. Víc než to: v některých aspektech si může Evropa od Ruska něčemu naučit. Třeba toleranci. Naše pravoslavná tradice žila po staletí v míru s islámem, judaismem a buddhismem. V otázkách soužití si musí právě Evropa mnohému naučit od Ruska."

Žena Moby Dicka: "Carskému nevolnictví, stalinským genocidám, Chruščovově imperialismu, Brežněvově doktríně, jurodivosti ožralých popů a Putinově samoděržavě řízené demokracii."

Čtvrtek 6. června 2013

Z kultury: Moskevský Kreml hostil baletní představení. V jeho rámci oznámili Ludmila Putina a Vladimir Putin, že se rozvádějí. V rozhovoru pro televizi Rossija 24 upřesnili: Už se rozvedli.

"Bylo to naše společné rozhodnutí, náš sňatek skončil. Prakticky se nevidíme. Každý z nás má svůj život." (Prezident Putin, exmanžel.)

"Nemám ráda publicitu a přelety jsou pro mne obtížné. Moc milujeme své děti a jsme na ně velmi hrdí, vidíme se neustále.“ (Ludmila Alexandrovna Putina, exmanželka.)

Mrtvá Kočka: "Tak »prakticky se nevidíme« nebo »se vidíme neustále«?"

Žena Moby Dicka: "Záleží na tom, jestli se dívají, když jsou spolu."

Exžena V.V. Putina: "Navždy zůstaneme velmi blízkými lidmi. Jsem Vladimíru Vladimiroviči vděčná za to, že mě podporuje.“

Mrtvá Kočka: "Taky vás mohl zastřelit, že jo."

Ze sportu: Garri Kasparov, exmistr světa v šachu a známý antiputinovec oznámil, že raději zůstane v jiné zemi než v Rusku: "Mám vážné pochyby, zda bych mohl znovu vycestovat, kdybych se teď vrátil do Moskvy. Prozatím se zdržím návratu."

Rada Mrtvé Kočky jak pro Garriho, tak pro Sergeje: "Prší. Pozor na otrávené deštníky!"

Pátek 7. června 2013

Bulvární noviny už vědí, proč se V.V.Putin rozvedl: Je za tím prý jistá Alina Kabajeva (30)exmoderní gymnastka, olympijská vítězka, mnohonásobná mistryně světa a Evropy, posléze poslankyně Dumy, jež mocnáři již povila dvé dítek: synáčka Dmitrije (3,5) a nejmenovanou půlroční dcerku.

Ministerstvo obrany Peru hodlá nakoupit 140 nových nebo drobně obnošených tanků. Nyní peruánská armáda vlastní 373 tanků AMX-13 francouzské výroby a 280 T-55 sovětské výroby. Hlavně ty pětapadesátky jsou už poněkud vyšlé z módy. Rusko za ně nabízí vkusné stroje typu T-90S. V půlce května proběhla v Limě výstava, kde si je mohli tankůchtiví Peruánci prohlédnout.

"Tank můžeme ozbrojeným složkám Peru zanechat k testování i po skončení výstavy.“ (Alexej Maslov, ruský brigádní exgenerál, současný dealer tankomobilky Uralvagonzavod.)

Místní armáda by ještě přibrala 700 nákladních vozů Kamaz a několik vrtulníků Mi-8/17.

V Peru byli všichni výrobci zbraní, i Česko. Avšak málokdo má u místňáků takový úspěch jako Rusko. To za posledních 12 roků inkasovalo za zbraně pro Jižní Ameriku $14,5 miliardy. V příštích desetiletce zde plánují ruští zbrojaři prodat zboží za $50 miliard. A to i pro organizaci "Bolívarovský svaz pro lid naší Ameriky" (ALBA), kterou vede Venezuela, a kam patří ještě Nikaragua, Bolívie, Kuba a Ekvádor.

Žena Moby Dicka: "Inu, vyváženost a rovnováha musí být."

Mrtvá Kočka: "Aby byl zachován mír."                                                     

Středa 12. června 2013

Republikánská strana Ruska, hnutí Solidarita, Levicová fronta, moskevské organizace komunistické mládeže a anarchistů procházejí centrem Moskvy pod hesly "Za naši a vaši svobodu". Opozičníci vidí na demošce 30.000 lidí, moskevská správa vnitra oznámila 3.500 účastníků. Pochod se koná "za propuštění politických vězňů a proti autoritářskému režimu".

"Velmi bych si přál, aby měl lid možnost požádat jak od hlavy státu, tak i od starosty té nejmenší osady, aby plnili své závazky. Právo lidu je žádat a usilovat o lepší možnosti pro život, tvorbu, podnikání, o svobodu pro seberealizaci, protože úspěch naší vlasti se skládá z úspěchů každého z nás." (Nikoli prezident ČR Mlhoš Zeman, ale car Ruska V.V. Putin). Dnešním dnem se "Všeruská lidová fronta" změnila na všeruské společenské hnutí "Lidová fronta Za Rusko“.

Mrtvá Kočka: "Chybí jim dovětek – Putinovci."

Zatímco vlci kráčí dál, karavany vyjí: Putin! Putin! 1.500 Putinových fanoušků si vybralo do čela Lidové fronty nejlidovějšího politika. Jednomyslně! Režíroval to režisér Stanislav Govoruchin, který delegáty upozornil, že teď položí "tu nejhloupější otázku": "Koho zvolíme vůdcem našeho hnutí?“

Šlo odpovědět jinak než "Putin, Putin!"?

"Budeme hlasovat? Nejsou jiní kandidáti? Vladimire, gratuluji." (Govoruchin.)

Žena Moby Dicka: "Takže se ani nevolilo!"

Mrtvá Kočka: "Vůdce hnutí našel svého doktora Goebbelse."

Organizace si prý nebude konkurovat s Putinovou partají, tedy "hlavní politickou stranou" Jednotné Rusko. (Tu vede Putinův partner premiér exprezident Dmitrij Medveděv.) Vůdce Lidové fronty vytýčil úkoly, které teď před organizací leží: "Sjednocená Lidová fronta se má stát širokým společenským hnutím, aby měli všichni občané země možnost vytyčovat své, lidové úkoly, usilovat o jejich splnění, pohnout z místa otázky, které se někdy utápějí v byrokratickém bahně. Přímo předkládat své návrhy, které se pak stanou zákony a státními rozhodnutími. Je třeba poskytnout lidem možnost ovlivňovat společenské procesy, vytyčovat nové lidi a účastnit se voleb. To hlavní ale je, aby byla tato práce živá a přímo spojena se zájmy lidí."

Všerusové už dříve několik lidových úkolů "vytýčili": Omezení "luxusu" pro úředníky, vytvoření jednotné učebnice toho správného dějepisu a návrat titulu Hrdina (socialistické) práce. Zarusové mají globálnější úkol – "navázat přímý dialog společnosti s mocí na všech úrovních".

Mrtvá Kočka: "Mao Ce-Tung tomu říkal »kulturní revoluce«."

Na schůzce "G7+1" se Západ a Rusko "dohodly" na postoji vůči Sýrii: V.V. Putin slíbil, že Rusko bude i nadále dodržovat svoje smlouvy a dodávat zbraně Asadovi a vyzvalo k témuž Západ. Západ je zděšen humanitátní krizí, a přemýšlí, komu v Sýrii zbraně dodávat. Aby se pak z těch zbraní nestřílelo proti nám.

Mrtvá Kočka: "Ale proti Rusům."

To je "shoda"?

Mrtvá Kočka: "Prý se "sblížila stanoviska".

Žena Moby Dicka: "Shoda panuje v tom, že mezinárodní konference o Sýrii v červenci už nebude. Spíš v srpnu. Anebo na podzim…"

Mrtvá Kočka: "Kterého roku?"

Úterý 18. června 2013, v Česku vypukly tropy. Krnovem se prohnalo tornádo.

"Výsledek jednání o Sýrii je mnohem lepší, než jsme čekali." (Stephen Harper, premiér, Kanada.) "Výsledkem" je společné komuniké, které vyzývá k ukončení bojů a násilí v Sýrii. Po jehož podepsání pan Putin pravil, že Rusko bude i nadále (dodávkami zbraní) podporovat "vládu práva a legálně zvoleného prezidenta".

Žena Moby Dicka: "Ale zase tam nic neukradl."

Mrtvá Kočka: "Ani na nikoho nestřílel."

[2023: Zatím.]

Středa 19. června 2013

Barack Obama (prezident, USA) se projevil před Braniborskou branou v Berlíně. Na dálku vzkázal svému ruskému kolegovi, co mu v Severním Irsku už kvůli lapálii se Sýrií nestihl navrhnout: Pojďme ruku v ruce snížit počet bojových jaderných zbraní z 1.500 ks na pouhou tisícovku – každý! Carská replika byla poměrně nevraživá:

"Nemůžeme si dovolit, aby byl narušen systém strategického odstrašení nebo aby se snížila účinnost našich jaderných sil." (V.V. Putin, car-prezident RF a přilehlých oblastí v dosahu raket středního doletu.)

Když totiž "každý"  – tak i Čína! A protože se s Čínou nejedná, nebude na to slyšet ani Rusko.

Předcházející Putinovy roky v zrcadle Deníčku Mony Dicka:

2007: Ďéduška Maróz existuje! 

2008: Z historie politické kultury Rusáků