čtvrtek 11. května 2023

Pohodlný život na území Ruska

Pan Putin a soudruh Depardieu
(Jestliže si jako místo svého pobytu zvolíte Čečensko.)

Minule jsem vybíral z poznámek kolegy Moby Dicka Putinův rok 2012, kdy byl znovuzvolen prezidentem. (Dnes víme, že doživotním – což nemusí být pro prezidenta vždy výhra.) Do ročního výčtu se mi už nevešly zápisky ze dvou dní. Přičemž Putinova mnohahodinová tiskovka byla výživná, jako vždy. Ale nepřijdete o tyto skvosty, zařadil jsem je na začátek ročníku ’13. Pro dnešek jen doplním, že lakomý Depardieu kvůli nižším daním v sovětském Mordvinsku dokonce 4. září 2020 konvertoval na ruské pravoslaví.

------------------------------------------

Úterý 18. prosince 2012, první výročí úmrtí prezidenta Václava Havla

Ruská KGB (nebo co to tam dnes mají) umučila před časem ve vazbě právníka Sergeje Magnitského, protože upozornil na obří státní korupční případ. Američané v odvetu (Magnitský pracoval pro americkou firmu) zakázali zvláštním ("Magnitského") zákonem vstup do země osobám, které se na této vraždě podílely. Patřičná ruská odpověď zakázala vstup do Ruska osobám, které se podílely na odsouzení ruského obchodníka se smrtí Viktora Buta nebo pašeráka drog Jarošenka.

Žena Moby Dicka: "Lidská práva versus nelegální prodej zbraní a drogová mafie, takový je asi rozdíl mezi USA a putinovským Ruskem."

Nyní se k trestům pro Američany má přidat i zákaz adopce ruských dětí zlými Amerikány. Nejzlejší Amerikán totiž nechal adoptované dvouleté dítě v autě na parkovišti před supermarketem, kde na přehřátí zemřelo. Vlastenečtí Rusové vloni adoptovali 7.416 dětí, chtiví cizáci pak 3.400, z toho Amerikánci 956. Za posledních 20 let ubylo z ruských převýchovných táborů pro nezletilé a kojence směrem do otrokářských USA  60.000 Rusáčků. Za tu dobu zavinili zlí Američané smrt 19 z nich, kdežto vlastenečtí Rusové 1.500.

Podlost Američanů vysvítá i z toho, že si berou i malé osiřelé invalidy, kteří by jinak v Rusku chcípli. Jednou z nich byla Jessica Longová, která pro USA (jaká zvrhlost!) na londýnské paralympiádě zíkala 5 zlatých medailí.

Středa 19. prosince 2012

Ropný baron Michail Chodorkovskij by měl z ťurmy vylézt už roku 2014. Moskevský městský soud mu, stejně jako kolegovi baronovi Platonu Lebeděvovi, snížil trest za daňové úniky a privatizační podvody.

Mrtvá Kočka: "Ale vždyť to tak v Rusku dělaly stovky magnátů, baronů, guvernérů a státních mafiánů!"

Žena Moby Dicka: "Jenže Chodorkovskij v tom byl konkurentem Putina."

Finančních podvodů, praní špinavých peněz a organizování proticarských demošek se dopustili bratři Alexej a Oleg Navalní. Alespoň z toho je obviňuje carská ochranka (tzv. "ruská policie").

Mrtvá Kočka: "Obviňují je z těch prvních dvou věcí, za tu třetí je zavřou."

Ve snaze "získat důkazy" (zastrašit novináře) vnikla státní ochranka 7. prosince do bytu režiséra Pavla Kostomarova, který natáčí filmovou kroniku o ruské opozici, a provedli mu tam "prohlídku bytu" (letecký den).

"Podle mého názoru má vyšetřování dost prostředků, aby si prostě vyžádali ty či jiné materiály běžným postupem. Bez ranní prohlídky se mohli obejít." (Sám premiér Dmitrij Medvěděv tak vyjádřil v přímém televizním rozhovoru pochybnosti o vhodnosti takového konání.)

Mrtvá Kočka: "Je za lidového, a přitom prohlídka proběhla zcela ve stalinistickém duchu."

Žena Moby Dicka: "Nejspíš ve čtyři ráno."

Nejvyšší představitel ruského samoděržaví prezident Vladimir Vladimirovič Putin vystoupil na tiskové konferenci s 1226 novináři.

Žena Moby Dicka: "Tomu u nás neříkáme tiskovka, ale přednáška."

Úvodní část byla stručná (podle Fidela Castra). VVP pohovořil o výsledcích roční práce, o růstu průměrných mezd, o snížení úrovně nezaměstnanosti, růstu porodnosti a snížení úmrtnosti. Poté se dostalo na 80 nečekaných otázek. Mj. jsme se dověděli, jaké jsou o ekonomické styky s Evropou, co s problémem úniku kapitálu do offshore. ("Peníze mají pracovat v zemi, investoři však potřebují patřičné podmínky. Stanovené úkoly jsou uskutečnitelné.")

Žena Moby Dicka: "Hlavně nesmíte investorům zabíjet právníky, Putin."

Kromě toho se hovořilo o vztazích Moskvy a Tbilisi, o návratu gruzínského vína do ruských prodejen, o rozvoji Dálného východu, o teroristických hrozbách, o vstupu Ruska do WTO, o nedostatcích ruského soudního systému, o korupci i o konci světa. Beseda s novináři trvala čtyři a půl hodiny, Fidele. Pan prezident jaře podotkl, že "hodně pracovat je pro prezidenta normou. S chlapeckým úsměvem se přiznal, že jeho pracovní den trvá v průměru od 10 ráno až do 10 večer. Novináři se hned ptali, jestli mu to zdraví dovoluje.

"Zdraví mi to dovoluje." (Odpověď pana prezidenta.)

V čem je rozdíl mezi Putinem 2000 a Putinem 2012? "Otázka je složitá. Toto období nebylo zdaleka nejhorší v dějinách země."

Mrtvá Kočka: "Na to si ještě budete muset, holoubci, počkat."

A teď něco veselejšího, ke kauze Depardieu: "Pokud Gérard chce povolení k pobytu či ruský pas, tak je to vyřízená věc, a to kladně." (Vladimir Vladimirovič nabízí francouzskému herci možnost přestěhování ze socialismu do feudalismu.)

A na závěr: V.V. Putin si myslí, že reakce Dumy na tzv. "Magnitského zákon" (zákaz adopce ruských dětí Američany) je "zcela na místě" (i když se v převážné většině chovali k dětem hezky). Zde vadí i to, že se ruský stát nemůže účastnit soudů nad americkými zvrhlíky, vraždícími ruské děti.

Mrtvá Kočka: "To už jsou američtí občané, Vláďo."

Jednou Rus, vždycky Rus!

Žena Moby Dicka: "V tom případě by mělo Rusko chránit před Araby zejména 2 miliony Rusů, kteří nyní žijí v Izraeli."

Mrtvá Kočka: "Ale to přece nejsou Rusové, a nikdy nebyli!"

Žena Moby Dicka: "A kdo teda???"

Mrtvá Kočka: "Židi."

Čtvrtek 3. ledna 2013

Prezident Vladimir Vladimirovič Putin (Ruská federace) podepsal výnos, kterým bylo uděleno ruské občanství francouzskému herci Gérardu Depardieu. A chtěl Gérard? Chtěl:

"Mám rád Rusko, Rusy, kteří jsou mi blízcí svým duchem a povahově, neumím sice rusky, jsem ale připraven naučit se minimum, aby mi lidé rozuměli, a obracím se proto na Vás se žádostí o ruský pas, pas velkého národa. Pro mne to bude velká čest, mám rád tvou zem a chci být jejím občanem." (Gérard Vláďovi dle webu státní rozhlasové stanice Hlas Ruska.)

"Náš daňový systém, který u nás teď existuje, je docela normální a může mu vyhovovat. Kromě toho je tenhle herec nesmírně populární v naší zemi, hrál v mnoha koprodukčních filmech. Myslím si, že o práci v Rusku nouzi mít nebude. A bude mít i dobré výdělky a podnikat se mu tu taky bude dobře“. (Gadžimet Safaralijev, předseda výboru Státní dumy pro záležitosti národností.)

"Jsme ochotni vytvořit pro velkého herce veškeré nezbytné podmínky pro pohodlný život na území Ruska, jestliže si jako místo svého pobytu zvolí Čečensko." (Prezident Ramzan Kadyrov, Čečenská republika. Ano, to je taky Rusko.)

Gerard by se mohl právě na Kavkaze, který byl vždy proslaven svými víny a tvrdým alkoholem, věnovat svému oblíbenému vinařství.

Neděle 6. ledna 2013, V Česku přišla obleva a prší. V Africe se střílí.        

Včera večer spolu v Soči povečeřeli prezident V.V. Putin (Rusko) a herec a podnikatel Gérard Depardieu (Belgie), jenž do své nové vlasti přiletěl charterovým letem. Oba velikáni (ten obří i ten trpasličí) si podali ruce, a poté Gérard vyděšeného Putina objal.

Mrtvá Kočka: "Gérard se odposledně docela vyžral."

Žena Moby Dicka: >"Vypadalo to, jako by už spolknul Medveděva, a Putin byl další na řadě."

Pan Putin při této příležitosti předal panu Depardieu ruský pas. Kdyby se nový ruský občan chtěl přestěhovat z Belgie do Ruska, platil by už jen 13 % daní, ne jako v Belgii 50 %, a ani ne socialistických 75 %, jako v rodné Francii, což se mu – pochopitelně – nelíbí. (Majetek $120 mil.) Gérard se vyznal k lásce ke své nové zemi a jejímu lidu. [Podotek 2023: A místním daním.] Poté se pochlubil, že jeho dědeček byl "taky komunista", načež začal nejmocnějšímu muži planety tykat.

Mrtvá Kočka: "Nevšiml si, že Voloďa už není komunista, ale ochránce pravoslaví."

"Přibyl další opilec. Nesnáším poklonkování cizincům. Je to skandál!" (Stanislav Govoruchin, režisér a šéf minulého Putinova volebního štábu.)

GD si teď může Putina přišpendlit do své sbírky světových papalášů, se kterými se tak rád objímá: Fidel Castro (kubánský diktátor), Ramzan Kadyrov (prezident čečenských klanů), Islam Karimov (krutovládce Uzbekistánu), Vladimír Mečiar (prostě Vlado ze Slovenska – ale tady to bylo za honorář)…

Gérard Depardieu poté odletěl do Saranska. Zde ho na letišti přivítal mordvinský lid písněmi a palačinkami. Až potom ho pustili obejmout Vladimíra Volkova (prezidenta Mordvinské republiky), který mu nabídl flek ministra kultury, což bylo bez díků odmítnuto. GD, jenž se pro tuto příležitost nadil do ruského kroje, poté ukázal do kamer svůj nový ruský pas. Načež obdržel pravoslavnou ikonu, čestný občanský průkaz Mordvana a dvě koťata. Na cibulce z nich budou vkusné jednohubky (dle agentury Muška na stěně). Do Evropské unie se se vrátil dnes večer.

Žena Moby Dicka: "Kde se prokázal svým starým francouzským pasem. Ono se s ním po Evropě cestuje občanu Schengenského prostoru lépe…"

Po GD se chce stát ruskou občankou i BB.

Mrtvá Kočka: "Ale tu možná nevezmou: Zas až tak moc nechlastá."

Čtvrtek 31. ledna 2013

Včera odpoledne a v noci vstoupily postupně tři skupiny letadel Izraelských vzdušných sil do libanonského vzdušného prostoru. Mise skončila v 7:55 ráno. Dle diplomatických zdrojů letouny napadaly cíle nedaleko dokonale propustných syrsko-libanonských hranic. Izraelské obranné síly záležitost odmítly komentovat. Syrská armáda prostřednictvím ruských médií tuto akci "vyvrací".

Agentura Muška na zdi uvádí, že při izraelském zásahu byla zničena automobilová kolona, která vezla libanonskému arabonacistickému spolku Hizballáh ze syrských vojenských skladů rakety SA-17 Grizzly s doletem 50 km.

Žena Moby Dicka: "Proč to Rusové popírají?"

Mrtvá Kočka: "Protože to jsou čerstvé ruské rakety, které Moskva posílá via Sýrie přímo Hizballáhu."

Žena Moby Dicka: "A já myslela, že Putin je přítelem Izraele. Vždyť tam pustil všechny ruské Židy!?"

Mrtvá Kočka: "Aby se do nich mohl lépe strefovat."

Pondělí 11. února 2013

Sergej Lavrov (ministr zahraničí, Ruská federace) přibyl do Alžíru na krátkou a přátelskou návštěvu. Pohovořil o záležitostech společného zájmu jak s Abdelazizem Bouteflikou (prezident, Alžírsko), tak i se svým místním kolegou Mouradem Medelcim. V těchto záležitostech mají obě země "v plánu zaměřit se na vzájemnou spolupráci". Alžírsko i Rusko "upřednostňují nevměšovat se do vnitřních záležitostí Sýrie a ponechání na samotných místních orgánech, jakým způsobem se s konfliktem vypořádají".

Mrtvá Kočka: "Tanky a děly. Fakt skvělý."

Žena Moby Dicka: "Do vnitrosyrského konfliktu nemá dle Rusů strkat nikdo svůj rypák – jen Rusáci a Íránci."

Ve stejné době Sergej Naryškin (předseda státní Dumy, dřívější ředitel prezidentské kanceláře, Putinův oblíbenec a spolužák ze školy KGB) v Paříži deklaroval "ruskou podporu mezinárodního kontingentu v Mali".

Mrtvá Kočka: "Jaký je rozdíl mezi Mali a Sýrií?"

Žena Moby Dicka: "V Mali to už vyřídily čtyři tisícovky francouzských maníků a pár letadel."

Středa 27. února 2013

Prezident Vladimir V. Putin (Ruská federace) byl milým hostem na zasedání kolegia ministerstva obrany. Soudruhy generály vyzval k "zásadně nové úrovni bojeschopnosti", které by se mělo dosáhnout během jediné pětiletky. Rusko se musí připravit na "jakékoli hrozby".

Mrtvá Kočka: "Třeba na pád asteroidu."

Na planetě se šíří a množí pásma nestability. "Současně se podnikají soustavné pokusy o zviklání strategické parity, byla zahájena druhá etapa výstavby globálního systému americké protiraketové obrany,  zkoumají se možnosti dalšího rozšíření NATO na východ, řada zemí provádí politiku militarizace Arktidy.“

Žena Moby Dicka: "Přičemž Arktida  vždy byla, je, a také bude, výhradně ruským teritoriem. Alespoň její dno určitě. Že?"

Hlavní velitel připomněl, že k prioritám Ruska patří "rozvoj těsné integrace v Eurasii, posílení společného ekonomického prostoru a vytvoření Eurasijského ekonomického svazu".

Mrtvá Kočka: "Sovětského svazu."

#

Na pozvání prezidenta Vladimira V. Putina přibyl na dvoudenní oficiální návštěvu země prezident Francouzské republiky François Hollande. V rámci této návštěvy se Hollande večer na francouzském velvyslanectví setkal s francouzskými občany žijícími v Rusku.

Žena Moby Dicka: "Gerard tam nebyl."

Mrtvá Kočka: "To není Francouz, ale Rus, přece!"

Ve svém vystoupení zdůraznil pan francouzský prezident důležitost vzájemné kulturní výměny a význam šíření ruského jazyka a kultury ve Francii a francouzského jazyka a kultury v Rusku. Načež mu zástupce francouzského webu Hlasu Ruska Thierry Gellée jménem předsedy rozhlasové společnosti Andreje Bystrického předal diplom o udělení čestného titulu "Přítel Hlasu Ruska".

Žena Moby Dicka: "Snad se přitom neosahávali?"

Mrtvá Kočka: "Jenom líbali."

Čtvrtek 28. února 2013

Ruský prezident Vladimir V. Putin a "Přítel Hlasu Ruska" François Hollande se na jednáních v Moskvě vyslovili pro rozšíření investic do ekonomiky obou zemí a pro rozvoj spolupráce v různých sférách. Hollande  poděkoval ruskému prezidentovi za podporu vojenské operace Francie v Mali.

Francie pro Rusko i nadále zůstane důležitým strategickým partnerem, prohlásil prezident Putin na tiskové konferenci po skončení jednání s francouzským prezidentem, na němž byl podepsán balík více než desítky dokumentů. Rusko a Francie už realizují řadu velkých projektů v oblasti kosmonautiky, leteckého průmyslu a energetiky, včetně jaderné. Francie se např. aktivně účastní vývoje moderních ruských letadel MS-21 a Suchoj Superjet 100. Putin obzvláště zdůraznil široké zapojení francouzského byznysu do plynovodů Southstream a Nordstream, přípravy k ZOH v Soči, MS světa ve fotbalu v roce 2018 a dopravní infrastruktury. Během jednání obě strany konstatovaly, že zrušení vízového režimu s EU by pomohlo obchodu obou zemí, a také by napomohlo dalšímu rozvoji turistiky a výměnných pobytů mládeže.

Mrtvá Kočka: „A agentů tajných služeb.“

Jednalo se i o situaci v Mali a v Sýrii. Prezident Hollande zformuloval svůj návrh ohledně syrské otázky a prezident Putin ho navrhl projednat s dalšími zeměmi. V.V. Putin se na tiskovce šibalsky přiznal, že s prezidentem Hollandem diskutoval o urovnání syrského konfliktu "velmi aktivně" a také s ním "vstoupil několikrát do sporu". Rusko a Francie provádějí v otázce urovnání syrského konfliktu "paralelní činnost“, jejíž spojení je krajně obtížné. Takový názor na tiskové konferenci vyjádřil prezident Hollande.

"Cíl máme stejný – boj s terorismem a nedopustit rozpad země. Oba se však díváme rozdílně na to, jak dosáhnout politického dialogu.“ (François Hollande.)

Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »paralelní činnost«?"

Mrtvá Kočka: "Francouzi podporují syrskou opozici. Rusové syrského legálně vraždícího prezidenta."

 Pan prezident Putin rovněž odpověděl všetečnému novináři na otázku o situaci s dodržováním lidských práv v Rusku. V Rusku v roce 2012 nebyly významnější problémy s dodržováním lidských práv zaznamenány. Avšak v souvislosti s volbami bylo pozorováno "určité vyostření politického boje". V roce 2012 se v Rusku konaly prezidentské volby, kterým předcházely volby parlamentní.

„V každé zemi dochází během velkých volebních kampaní k vyostření politického boje, objevují se vzájemná nařčení a vždy se mluví o porušování pravidel. Je to celosvětová praxe.“ (prezident RF) Rusko pro sebe udělalo principiální volbu ve prospěch rozvoje demokratických institutů, a to už na počátku 90. let. "A Rusko nemá v úmyslu z této cesty sejít.“

Mrtvá Kočka: "A komu se to nelíbí, ten půjde do výchovného pracovního tábora, pokud přežije vazbu, že?"

V.V. Putin: "Je to celosvětová praxe."

 Pátek 1. března 2013

Státní rádio "Hlas Ruska" zorganizovalo pro návštěvníky svého portálu hitparádu pěveckých výkonů světových politiků.

Silvio Berlusconi (který vydává vlastní alba) se umístil pátý (12,6 %).

"Zpívej, Silvio!" (Neapolská prokuratura.)

Čtvrtý je jinak neviditelný Traján Basescu (prezident, Rumunsko, 12,8 %), třetí Hugo Chávez (neinaugurovaný prezident z přátelské Venezuely, 15,54 %.)

Mrtvá Kočka: "A co teprv, kdyby neměl trubičku v hrtanu!"

Na druhém místě se umístil Barack Obama (17,6%). A vítězem je – překvapivě – Vladimír Putin (23,10%)!

Mrtvá Kočka: "Hele, tohle zní skoro jako zpráva rádia Jerevan, a ne Hlasu Ruska!"

Sobota 2. března 2013, v Česku nastalo klasické předjaří. Ještě nás čeká březnová zima.

"Je třeba urychlit změnu politického režimu v Sýrii a co nejdříve zastavit tamní násilí." (V.V. Putin a B.H. Obama, prezidenti Ruska a USA, se v telefonickém rozhovoru shodli na řešení syrské krize.)

Obě země se nemohou shodnout jen na několika maličkostech. Dle USA "Bašár Asad musí odstoupit", dle RF "odchod Bašára Asada z prezidentského úřadu nesmí být podmínkou diplomatického řešení krize v Sýrii".

Načež Bašár Asad – se nechal slyšet, že bude kandidovat v prezidentských volbách v Sýrii v r. 2014.

Úterý 5. března 2013

60 let od smrti Josifa Visserionoviče Džugašviliho (umělecké jméno Stalin). Začínal jako bankovní lupič. 13. června 1907 zorganizoval přepadení transportu peněz do Tbiliské banky, při kterém bylo postříleno 50 chodců na ulici. Byla to jeho první masová vražda. Vypracoval se až na miliony.

Ruské agentury pro tvorbu veřejného mínění uvádějí, že "Stalinovu osobnost" vidí se znaménkem plus asi třetina Rusů. Asi desetina občanů Ruské federace přitom hodnotí JVS "s nadšením".

Žena Moby Dicka: "V té třetině bude i V.V. Putin."

Mrtvá Kočka: "Ten ale více obdivuje cary."

Sobota 9. března 2013

Jang Ťie-čch' (ministr zahraničí, Čína) oznámil, že nový čínský prezident pojede na první zahraniční cestu do Ruska, kamž ho pozval jeho kolega Vladimir V. Putin. Další pozvánky zaslali kolegové a soudruzi prezidenti Jakay Kikwet, Jacob Zuma a Denis Sassou-Nguesso. Takže po Rusku pojede do Tanzánie, Jihoafrické republiky a Konga. Nový prezident Číny uskuteční tyto návštěvy "ihned po nástupu do funkce".

Mrtvá Kočka: „A kdo to bude, a kdy bude zvolen?"

Žena Moby Dicka: "Kdo to bude se ví od listopadu a zvolen bude někdy v březnu."

Mrtvá Kočka: "Nic mimořádného. Ruský prezident byl znám vlastně pět let dopředu."

Sobota 23. března 2013

Menažerii už sníh a mráz nebaví a navrhuje svolat nějaké mezinárodní fórum proti globálnímu ochlazování.

Bývalý ruský miliardář Boris Berezovskij (67), osobní nepřítel V.V. Putina, nalezen mrtev ve svém domě poblíž Ascotu (Velká Británie). Boris trpěl po ztrátách vlasti, manželky a majetku depresemi, a tak se nejspíš sám uškrtil hedvábným šátkem, který pak pečlivě složil vedle svého těla. (Podle MnS.)

Podle Borisova právníka žil jeho klient "téměř v chudobě". Musel dokonce prodat zámeček za 5 mil. £ a nějaké obrazy.

Středa 27. března 2013

Si Ťin-pching (prezident, ČLR), Jacob Zuma (prezident, JAR), Dilma Rousseff (prezidentka, Brazil. Fed. Rep.) a Vlatimír V. Putin (prezident, RF) posnídali v Durbanu [na okraji 5. summitu BRICS; z tohoto hospodářského uskupení chyběla v akronymu jen Indie] společně s "obchodními kruhy". Kruhy navrhly, aby státy BRICS upevnily spolupráci v oblastech budování infrastruktury, důlního průmyslu, zemědělství, financí a energie. Tím zvyší konkurenceschopnost svých zemí a společně podpoří liberalizaci investic a obchodu, napomohou vytvoření spravedlivého a racionálního obchodního prostředí, svobodnému rozvoji a zajistí oboustranný prospěch.

Mrtvá Kočka: "Pětistranný prospěch."

Na snídani oznámil Jacob Zuma zřízení Obchodní rady BRICS a Společného rezervního fondu, který má omezit vliv MMF v regionech BRICS. Rovněž se znovu mluvilo o společné rozvojové bance, kde již zbývá doladit jen „detaily“:

"Jak bude banka financována, kde bude sídlit a kdo ji bude řídit." (Anton Siluanov, ministr financí, Rusko.)

Úterý 9. dubna 2013

Ruské agentury zveřejňují fotografie tatíčka V.V. Putina, jak venčí své psíky v jednom moskevském parku.

Mrtvá Kočka: "A sbírá po nich hovínka?"

Žena Moby Dicka: „To nejsou žádní voříšci, ale vzrostlá plemena "akita inu" a "bulharský pastevecký".“

Mrtvá Kočka: "Tak hovna?"

----------------------------------

Asižene. Pro dnešek už končím, nějak se nám ty záznamy Putinových stop rozkošatily. Ale pokračovat v této archivní práci budu, i když snad pomaleji. A to jak pro poučení, tak i pro zábavu. Vždyť jak srandovně zní deset let starý Putinův požadavek na „zásadně novou úroveň bojeschopnosti" ruské armády…

Smutek však zůstává nad trvajícím utrpením Syřanů. Stále zde má na něm podíl jedna z „klikových hřídelí zla“ – imperialistické Rusko, komunistická Čína a teokratický Írán. A neměli bychom zapomenout ani na dobré spojence s druhou nejsilnější armádu NATO, totiž Turecko...

Předcházející Putinovy roky v zrcadle Deníčku Moby Dicka:

2007: Ďéduška Maróz existuje! 

2008: Z historie politické kultury Rusáků