úterý 9. května 2023

Lyžník bez Alp

Lyžník v Alpách
Před dvěma měsíci jsem zde zveřejnil libě napsaný článek Lyžník v Alpách, kde jsem vychválil  skvělé lyžování v Aprice, lyžařském to středisku uprostřed severoitalské Lombardie. Protože se článek netýkal politiky a byl až barvotiskově propagační, vyvolal než čtyři komentáře. V jednom se mne ptala čtenářka Eva Malá, s jakým spolkem může lyžař senior jako singl jet lyžovat do Alp.

Inu, existuje spousta cestovek, které pro singly nabízejí dovolené různého druhu. Když už jsem odmítl být až do smrti dvojnásobným vdovcem a přijal jsem pohodlnou identitu pohodového singla, začal jsem se také zajímat o možnosti samostatného vyjíždění za hranice všedního života. Zvláštní ovšem bylo, že jsem na některých nabídkách narazil dokonce na limitní věk, což mne uráželo. Ano, jsem sice ročník 1951, ale při covidu jsem se naučil pravidelně vyjíždět na cyklovýlety, na kánoi umím single pádlovat líp než filmový Old Shatterhand, vyrostl jsem na sjezdovkách a běžkách v Jizerských horách, fyzička není s ohledem na "seňiórský" věk nehorší - tak proč bych měl být vyčleněn? Ale většinou se už ani sportovně naladěné cestovky neodváží otevřeně hlásat takový age-ismus, jenom v nabídce upozorní, že se jedná o "fyzicky náročnou akci, vhodnou pro alespoň rekreační sportovce".  Faktem je, že některé singlecestovky slouží jako seznamky pro nezadanou mládež. Správná cestovka to neslibuje, i když ani nevylučuje. No a já, vážená paní Evo, když už se ptáte, náhodně sáhl po společnosti SingleTour.

Nejprve jsem si ji vyzkoušel na nejlevnějším jednodenním pěším zájezdu na Kokořínsko. Parta dobrá, výlet nádherný. Pak jsme spolu několik dní obcházeli Maloskalsko. Dva dny jsme pluli po Sázavě, absolvoval jsem cykloprogram na kopcovitém Žďársku, nu a letos poprvé investoval i do zahraničního zájezdu. Který jsem byl libě popsal posledně.

Jenže! Paní majitelka cestovky prý "neumí" lyžařské zájezdy, a tak je pro svoji už stabilní partu nadšených single výletníků překupuje od specialistů. A specialista, se kterým jsem byl se singly v Alpách, byla vyhlášená CK Český kompas. A s jejich delegátem (který na místě pracuje i pro další české cestovky) jsem měl ke konci zájezdu nepěkný výstup. Který nejlépe opíšu uveřejněním mailu, který jsem dotyčné cestovní kanceláři (konkrétně jejímu marketingovému řediteli - protože o něm jsem si myslel, že ho to bude nejvíce zajímat) poslal jako "Stížnost na delegáta VH":  

>>27. 3. 2023 14:59

Vážený pane řediteli,

přihlásil jsem se na lyžařský zájezd se společností SingleTour, kterou tato cestovka přeprodávala od Vás, protože není specialistou na zimní lyžařské zájezdy. Konkrétně šlo o zájezd do severoitalské obce Aprica, kde jsme byli ve dnech 28.2 až 4.3. 2023 ubytováni v hotelu Arisch. Byl jsem na alpských sjezdovkách poprvé a byl jsem nadšen. Solidní ubytování kousek od lanovky, strava skvělá, byl jsem spokojen.

Nadšení ze zájezdu však poněkud tlumilo chování Vašeho delegáta pana VH. Pominu drobné nedostatky v informování. Na začátku nám rozdal skipasy a vyzvedl si za ně zálohu 5 €. Nesdělil už ale, že nám onu zálohu nebude vracet sám, ale máme si ji vyzvednout na konci zájezdu u spodní stanice lanovky, kde skipas máme vrátit. Stejně tak veřejně neoznámil plánovanou dobu odjezdu autobusu, věděli jsme dopředu jen, že „v sobotu odpoledne“. Přesný čas jsem se dozvěděl až od účastníků předváděcí akce, zaměřené na italské sýry a vína, kterou pan delegát organizoval pro zájemce v jednom v místním obchodě. (Kteréžto akce jsem se sám neúčastnil.)

Právě v době podobné akce, kterou vedl pan delegát pro jiný zájezd, došlo na sjezdovce k pádu se zraněním  jednoho Vašeho klienta. Ten si roztrhl hůlkou kůži pod okem a potřeboval ošetření. Naštěstí lyžoval ve skupině. Byla kontaktována příslušná zdravotní pojišťovna a jedna z klientek se pokusila kontaktovat i delegáta H. Ten nejdříve hovor nepřijal a poté si telefon znepřístupnil. (Jiný kolega ho v té době viděl právě na oné předváděčce, na které měl nepochybně Váš delegát svůj vlastní obchodní záměr.) Zraněný klient byl sanitkou dopraven do nemocnice, kde mu byla rána sešita a taxíkem se vrátil do hotelu, takže se už mohl účastnit večeře.

K té večeři se letmo dostavil i Váš delegát H., který se svým sympatickým hlasem optal jako vždy „Všechno v pořádku?“ a chystal se odejít. Zarazil jsem ho a pravil, že vše v pořádku tedy není. Vytkl jsem mu jeho (ne)chování během onoho zranění. Ani jsem to původně neměl v úmysl, byl jsem rád, že celá záležitost dospěla (díky kolegům zraněného lyžaře) ke šťastnému závěru. Avšak pobouřilo mne, že Váš delegát u večeře, kde seděl jeho klient, vůbec neprojevil zájem o jeho stav.

Došlo pak k bouřlivé výměně názorů, při které mě delegát H. (poté, co vstoupil do mého osobního prostoru – sklonil se ke stolu, kde jsem seděl, až se mi tváří téměř dotkl té mé) mj. nařkl z pozůstatků komunismu(?). Že prý tu není od toho, „aby nám utíral zadky“. Závěrem naší hádky sebejistě pravil, že se „postará o to“, abych už nikdy s Vaší cestovní kanceláří nikam nejel. Což mi velice připomíná právě komunistické praktiky, kvůli kterým jsme nemohli v době „reálného socialismu“ nikam za hranice reálně cestovat…

Různá vulgární slova z obou stran přitom padla, ale tím „komunismem“ jsem osobně uražen. Nejde jen o to dohadování, kdo komu bude utírat zadky, ale o naprosto neprofesionální chování Vašeho delegáta VH. A to jednak, když upřednostnil svá procenta z prodeje italských produktů před pomocí svému zraněnému klientovi (bývá zvykem, že delegát klienta doprovází do nemocnice, aby mj. zajistil aspoň překlad a zpáteční taxík) a jednak, když se po mé výtce zachoval velice hulvátsky.

Nepochybuji o tom, že jmenovaný pán je mezi svými oblíbenci velmi oblíben. Zdá se, že je mezi různými cestovkami o něj kvůli jeho kontaktům náramná rvačka. Nicméně Vám sděluji, že pokud by se na dalším mém případném zájezdu s Českým kormidlem měl podílet pan VH, ani já nepojedu nikam s Vámi.    

S díky za pozornost,

Jan Kovanic<<

Zajímavá byla reakce účastníků zájezdu během popisovaného incidentu. Mlčeli, čučeli do talířů, jeden mne dokonce okřikl, abych jim "nekazil chuť k jídlu". Nepříjemnou pachuť mi později spravily díky toho zraněného chudáka s budoucí jizvou pod okem. Poděkoval mi, "že jsem se ho zastal". A reakce pana marketingového ředitele? Po osmi týdnech nula bodov. Možná si čte děkovné dopisy. Třeba si vyhodnotil možné riziko a teď ho řídí. Pravděpodobně mají v Aprice jediného delegáta, který umí italsky a má telefony na každého. A o nějakého potížistu nestojí. Na svoji "letní" cestovku jsem nezanevřel, ale příště se raději podívám, s kým jedu na lyže. Nebo nejedu.

Pokud mne teď vůbec nějaká cestovka bude chtít obsloužit!

Psáno v Praze na Lužinách v pondělí 27. března a úterý 9. května 2023

Alpy bez lyžníka


Žádné komentáře: