úterý 30. března 2010

Topol nepadá

Jenom ODS chcípá

Kdo to tu volal „Topol padl“? Mnozí, téměř všichni. Miloš Čermák cituje českého klasika: "Tak nám zastřelili Topolánka." Moby Dick píše, že ODS spáchala rukama zástupců regionů ve Výkoné radě na Topolánkovi "asistovanou sebevraždu". Krom vyřazení předsedy strany z kandidátky doporučila VR předsedovi strany "aby zvážil své setrvání ve funkci předsedy strany". Bohumil Doležal komentuje Topolánkovo zdráhání s tím, že "jeho šance jsou minimální" a jako předseda je "fakticky zlikvidovaný".

Myslím, že část příznivců a voličů ODS si ve čtvrtek večer po tom, co se dělo celý předcházející týden poněkud oddychla. Ano, aféra s výroky o uhýbajících ministrech a židovském premiérovi byla vůči velice schopnému, pracovitému, skvělému - avšak trochu prostořekému - Topolánkovi poněkud nespravedlivá. Avšak smrtící pro budoucí volební výsledky ODS. Nějaké představování es volebního programu najednou nikoho nezajímalo. Ani Pilní a Slušní občané - jenom ten Držkatý... Topolánek odstoupil, aby mohla ODS vyhrát sněmovní volby. Za sebe doporučil Petra Nečase. "Petr bude mít mou plnou podporu." Podle Petra je Topolánkův odchod i z čela partaje na spadnutí, jen co se "vyřídí administrativní formality".

Na poslední chvíli, ještě před začátkem primetime volebního boje, osvědčila strana své samočisticí schopnosti a do čela voleb postavila slušného a zásadového Petra Nečase. Říkali jsme si. A nevědomky opakovali slova nejmenovaného poradce ODS: "Máme všechny trumfy v kapse. Ještě se ukáže, kdo se bude smát naposledy!"

Avšak Topolánek skutečně zvažuje a zvažuje. Zvažovat může do aleluja, odvolat ho nikdo nemůže. Sobotnímu Právu se svěřil, že "zásadně nebudu spěchat". "Nelze jenom tak předat ódéesku kmotrům. Je třeba, aby nezávisle na volbách - protože to je jen epizoda v dějinách jakékoli strany - ODS měla jakýsi pud sebezáchovy. Přežít, posílit se na tom, vygenerovat nové vedení, do kterého já samozřejmě už nebudu vstupovat." A právě proto by až do voleb chtěl zůstat předsedou ODS.

Řeči o kmotrech jsou podle Davida Vodrážky, dosud neviditelného prvního místopředsedy ODS "nesmysl - to bych musel být já kmotrem, nebo Petr Nečas, a to mohu vyloučit." Jak pravil v Otázkách Václava Moravce. A neviditelný nebyl. Nebyl jenom vidět, protože pracoval uvnitř ODS. Celý rok a půl ve své funkci Topolánkovi chránil záda. Ale v tuto chvíli si řekl dost. Nesouhlasí s Přemyslem Sobotkou, který šel se svou výzvou k odstoupení Topolánka do médií. Své výtky pravil Topolovi až na onom grémiu - které se sešlo po Sobotkově vyjádření...

Ano, předsedovy věty, uveřejněné v tisku byly vytržené z kontextu. Avšak jednalo se o jakousi eskalaci různých věcí, výroků. Je to o dojmech, o mediálním světě. Bylo potřeba učinit nějaký krok a ten byl učiněn.

A co David Vodrážka? Chtěl by pokračovat jako první místopředseda. Bude to záležet na výsledku voleb v Praze i v rámci celé ČR. V případě špatného výsledku by "celé vedení ODS mělo dát svá místa k dispozici". (Kde já jsem tuhle větu naposledy slyšel?) A co je dobrý výsledek?

"Aby ČSSD a KSČM nedaly dohromady Stojedničku."

Ale to nemusí být vůbec zásluha ODS, avšak třeba TOP 09 a případného úspěchu dnes dosud ještě menších stran.

Topolánek zvažuje, ale zdá se, že už zvážil. V tomto ho podporuje i Vodrážka: “Kdybych byl Mirkem Topolánkem, odešel bych až po volbách“. Před volbami totiž musí být hlavně dodržena tahleta "stabilita fungování a kontinuita, což Výkonná rada respektuje..."

Přitom pro Vodrážku a celou pražskou partu jsou volební lídr partaje Petr Nečas a jeho současná šedá eminence Ivan Langer přijatelní maximálně do voleb. Jsou dobří na to vyhrát volby - a potom předat otěže těm správným. Sledujeme s úděsem, že místo aby ODS táhla za jeden provaz, už nyní se v ní rozebíhá zákulisní boj o budoucí mocenské pozice! Bez ohledu na to, jak to může stranu poškodit ve volbách.

Ale vždyť ty volby až nejsou tak důležité. Jsou "pouhou epizodou v dějinách jakékoli strany". Nu, jen epizodou. Epizodou v životě jedince může být i mozková příhoda. A státní příspěvek za odevzdané hlasy v epizodních volbách mohou mít za výsledek – po současné pokračující demenci mozku ODS – i finanční infarkt!

To jsou jen takové epizody, po nichž se občas umírá...

Psáno v Praze dne 30. března 2010

5 komentářů:

Michal řekl(a)...

Šamane, jak píšeš není to první Topolův přešlap a mezi námi od začátku mu "čouhala sláma z bot". Teď ještě z ODS vyšoupnout Ičko Langra a duo Jančík a Bém (včetně jejich poskoků). Po této očistě by byla strana magnetem pro mnoho pravicových voličů.
Všimli jste si jak "velký RáJský Jiří" ztratil munici, když už není Topolánek včele! Bez Langra by ti jeho "Randáci" měli těžší sběr špíny.

N.N.Nemo řekl(a)...

A to má Topolánek odstoupit a ponechat vedení ODS tomu blbovi z Horní Dolní?

žibřid řekl(a)...

Když ona ODS je tak prožraná korupcí a napojením na mafii... spíš mám dojem, že ta horší (mnohem horší!) klika sestřelila neotesaného Topolánka. Takže teď už vůbec není důvod ODS volit.
Otázka je, nakolik to dochází samotné ODS?

Yarda řekl(a)...

Pan Topolánek měl IMHO převzít zodpovědnost za debakl v krajských a senátních volbách a odstoupit už tehdy.

STK řekl(a)...

ODS možná měla jít do opozice už tehdy, kdy po volbách vznikla plichta a nechat se v tom vymáchat kmotra z RaJe. Myslím, že celospolečenská nálady by dneska byla zcela jiná.
"Většina" 101 i s přeběhlíky je totiž nanic - ale oficiálně ODS odpovídá za minulé roky. Teď to dostane od voličů spočítáno.
Rád bych věřil, že to ODS v následujících volbách 2014 pomůže. Ale nevěřím, na to je příliš promořená kariéristy.