neděle 15. srpna 2010

MOBY DICK 2000: Dovolená v Bludné noře - týden druhý


Pondělí 14. srpna 2000

Do rekr. a škol. stř. v Bludné Noře dorazili na svou dovolenou vedoucí ing. Duto Hlav se sekretářkou Vykulenou a koordinátor koo. mgr. Tluč Huba se svou upovídanou ženou. Už je mi jasné, proč jsme si nemohli sednout k prázdným a nejlepším místům u okna ve vedlejší jídelně. Byla rezervována manažerům. Ještě že jsme si tam nesedli.


Úterý 15. srpna 2000

Problém s nedostatkem mléka a koláčků ke snídani je s příjezdem vedoucích pracovníků vyřešen. Přicházíme do jídelny pět minut před osmou a z jejich konvice si odlejeme mléka, z jejich košíčku si nabereme koláčky.


Středa 16. srpna 2000

Houby rostou jako divé. V letošním počasí dokonce už teď václavky! Paní Hubová i její Tluč jich nasbírali plný košík. Jenom škoda, že to byly třepenitky svazčité. Prý si je dají do octa. Nekazil jsem jim radost - až ochutnají, poznají svůj hořký omyl. A třepenitky jsou jedovaté jen mírně.


Čtvrtek 17. srpna 2000

Krásný den s návštěvou bludnodorských nor. Šli jsme všichni, jenom Duto Hlav ne. Pohodu mi ráno pokazilo to, že ze společné ledničky nám někdo ukradl jogurt a sýr. Jogurt byl už na vyhození, ale sýra mi přišlo líto. Psáno večer: D. Hlav nemohl na výlet, protože má strašný průjem. Byl to přece jen pěkný den!


Pátek 18. srpna 2000

Večer byla na rozlúčku slavnostní večeře. Pekingská kachna s rýží. Všichni jsme si přidávali, jenom žena nedojedla ani první porci. Kachna je kachna, i když ty kousíčky nějak divně chutnají - inu pekingská. Až na pokoji mi žena sdělila své podezření: Šlo o odřezky z prasečí hlavy.


Sobota 19. srpna 2000

Konec dovolené. Za 14 dnů v našem pokoji nevyluxovali ani nevynesli koš. Ráno jsme vraceli klíče (musí se mezi 9.45 až 10.00, jinak se platí další den). Než recepční v 10.15 dorazila, přečetl jsem si celý Ubytovací řád. Konečně jsem pochopil - mysleli jsme, že jsme hosté a my zatím byli rekreanti!


*************************************
Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách - verze z dubna 2003
Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:))

40 komentářů:

informace řekl(a)...

Promiňte, Moby Dicku, zahájím diskuzi příspěvkem o Rusku, ale mám za to, že to sem tematicky dobře zapadá.
Požáry v Rusku ještě nebyly ani zdaleka uhašeny, ale včera gubernátor Sverdlovské oblasti slavnostně předal klíče od nedávno postaveného bytu vyhořelému Ivanu Fominovi z vesnice Vižaj. Byt má také zařízení, jak oznamují ruská media: gauč, kuchyńský stůl, taburetky a televizor. Připravují se další tři byty k předání. Tato snaha ruského načalstva ukázat svou výkonnost, rychlost, která se může zdát tak trochu groteskní, je vynucena potřebou hájit své politické mocenské pozice proti kritice, která se začíná ozývat v některých vrstvách společnosti. Podle mínění některých zahraničních komentátorů, tato pozice začíná být vratká - Simon Shuster píše v článku z 11. srpna Will the Wildfires Stoke Political Change in Russia?, že nespokojenost s ústředním vedením se pociťuje hlavně na periferijní úrovni - funkcionáři trhají legitimace Putinovy strany Edinaja Rossija, otevřeně kritizují nedávno přijatá vládní opatření, která prakticky zrušila tu
jakousi protipožární obranu, která snad nebyla velice účinná, ale alespoň existovala. Shuster se ptá, zda to povede ke změnám v ruském politickém životě.
http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2009795,00.html
Mám za to, že ne. Jednoduše proto, že v Rusku neexistuje politická alternativa k mocenským pozicím Edinoj Rossii. Organizovaná opozice je početně slabá a rozdrobená. A zespodu, spontánně, nic vyrůst nemůže, policije hlídá bděle každý náznak manifestace (příkladem může být předvčerejší pokus, kdy na asi 10 manifestantů bylo přítomno 90 omonů). Procento oblíbenosti dvou nejvyšších činitelů Medvedeva a Putina prý klesá "рейтинг Дмитрия Медведева
составил 57%, Владимира Путина – 64%", píše Nezavisimaja gazeta, ale politologové vysvětlují, že nejde o stálou sestupnou tendenci, ale o málo významné kolísání. (Rusové mají asi hroší kůži, neumím si představit ten randál, co by se rozpoutal v podobné situaci v Itálii nebo jiné evropské zemi!)
Hlasy nespokojenosti se ozývají z prostředí, kde jsou prováděny čistky na uklidnění veřejného mínění, v obvodní státní správě a v armádě. Někteří velitelé, kteří nechtějí, aby byla uvedena jejich jména, obviňují přímo ústřední moc, že svými neprozřetelnými zákroky, jako nedávným zákonem o reorganizaci správy lesů a jejich protipožární ochrany, kdy ponechala na svých místech jen inspektory, (z 83 tisíc zaměstnanců zůstalo jen 680), takže nikdo nemonitoruje a nemá kompetenci zasáhnout, prakticky zavinila dnešní katastrofu. Podobného mínění je i ruský Green Peace. Požáry ohrozily ruská vojenská zařízení a základny, kde se provádějí zkoušky s novými raketami, a jaderná výzkumná zařízení a sklady, tam byly vrženy všechny hlavní síly, zatímco venkov byl ponechán bez prostředků - prakticky hasili lopatami a kýbly vody.
Vznikla tragická situace na venkově v Povolží, kde zůstane bez obživy několik milionů zemědělců.
Putinova Edinaja Rossija začala sbírat fondy pro postižené - sebrala jich během několika dnů 80 milionů, z toho 30 milionů pochází od businessmanů strany (no, když ti nedají, tak kdo jiný má přispět - pensisti, co živoří pod životním minimem? Ale ti snad nejsou členy strany.) Ostatní strany se zatím na moc nezmohly, ruští komunisti prý poslali jen šest náklaďáků s potravinami.
Zase platí to socialistické "každý podle svých možností" ale zapomněli na "každému podle jeho potřeb". Ale tak to fungovalo i ve starém SSSR, ne?

I.K. řekl(a)...

Milá Informace, to máte těžký. Vy pořád voheň, voheň a tady zatím všude voda, voda...

informace řekl(a)...

I.K.
Právě že vy máte kolem sebe vodu, tak na voheň nemyslíte. Psát vo vodě nemá smysl, vidíte ji sami. A tak píšu vo vohni, abyste viděli, co se v Rusku děje. Úplná katastrofa. A myslíte, že z toho ruský voliči udělaj nějaký rozumný závěry? To by nesměli bejt Rusové. Divný lidi, alespoň ty, co jsem poznala jak tady tak v Rusku.
Úžasný nacionalisti, nejdřív sovětský a teď ruský. Jim stačí,když je Rusko "velikaja děržava" a pak nemusej ani žrát. Teda jako ta většina, to stádo.
Nepochopitelný.

informace řekl(a)...

Jestli Vás to zajímá, pěkný souborný pohled na vznik a vývoj ruského nacionalismu najdete na anglické Wikipedii.
Problému ruského nacionalizmu věnoval před časem italský časopis pro geopolitiku Limes celé mimořádné číslo. V tom byl také článek ruského historika a politologa Andreje Borisoviče Zubova: "Moskva proti Berlínu, příští souboj". Je sice ze čtyřiadevadesátého roku, ale moc se na celkové situaci nezměnilo a tak ten rozbor a prognoza jsou stále aktuální.
http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_nationalism
http://www.archiviostorico.info/component/content/article/42-russia/1439-mosca-contro-berlino-il-duello-prossimo-venturo

informace řekl(a)...

A když už tak mluvíme o Rusku a o požárech, napíšu tu pár poznámek o chování ruských nových zbohatlíků na sardinském Smaragdovém pobřeží, kde má také vilu Berlusconi.
Vyprávěl mi známý, co má za přítele majitele jedné menší letecké společnosti, že si Rusové nechávají dovážet zvláštními lety ústřice a šampaňské z Paříže a speciální vína ze Španělska. Na pobřeží si nakoupili vily a teď tam udávají ton. Jeden nabab si přivezl z Ruska svého architekta a ten nejdřív přemístil všechny vnitřní stěny, aby vytvořil vhodný "prostor" a na jedné z nich měla být umístěna obrovská mozaika. Když už ji mozaikáři specialisti skoro složili, architekt mávl rukou, že ji mají strhnout, že netvoří příslušnou atmosféru a tak všechno sundali, kaménky vyhodili a začali znova, podle nového nákresu. Co to stálo, to se jen lidi dohadují.
O ruských nababech se na Sardini vyprávějí ságy, jak chlastají, žerou a vyhazují peníze, jako by byly smetí.Ono je to jejich chování pro zdejší lidi až urážlivé. A jak k těm penězům přišli? Zřejmě velice snadno a pravděpodobně i nepoctivě, když pro ně nemají cenu. No, kšeftovat se Rusové naučili velice rychle a dobře, jak jsem se přesvědčila při čtení jednooho článku o rozvětvení Gazpromu v evropském tržním a bankovním systému. Jsou prakticky napasovaní všude.
A tihle bohatci dali dohromady jen 30 milionů rublů na pomoc postiženým požáry? Čeho se asi museli, chudáci, zřeknout, od jakého vrtochu asi museli upustit?
Jenže, jak píší ruská media, Putin dostal nový nápad. Když stát nemá peníze na výstavbu domů postiženým požáry, budou tam přispívat privátní majetné osoby a instituce. Že by to byl pokus o nějaké znárodnění přebytečného majetku?

I.K. řekl(a)...

Informace, všimla jsem si už při studiu ruské literatury na střední škole, že ti Rusové jsou celá staletí, kam až naše dějiny ruské literatury tenkrát sahaly, stále stejní. Nic s nimi nenaděláme. Proto my se musíme starat v první řadě o vodu tady u nás, aby Rusáky třeba nenapadlo přijít nás před tou vodou ochránit. Dobře je známe. Samozřejmě je třeba nespouštět je z očí a dění u nich sledovat. Proto vítám vaše informace. Ostatně váš pohled na události i skutečnosti je pro mne vždy zajímavý a důležitý i proto, že je jiný.

informace řekl(a)...

Jen jsem otevřela internet a hned na prvním místě nacházím reportáž z Ruska. "Vesnice Mochovoe 130 km od Moskvy už neexistuje." je titul reportáže v il Sole 24 ore. Je tam popsána jedna z mnohých katastrof a utrpení ruského venkovského obyvatelstva, které muselo samo bez prostředků bojovat s ohněm, který se blížil neúprosně k vesnici, a když na jejich zoufalé volání o pomoc nikdo neodpověděl. Naopak, hasiči z vedlejší vesnice, když ta shořela, odtáhli pryč s tím, že to není v jejich kompetenci. Zůstal jen zčernalý spálený les, z domů nezbylo vůbec nic. Po vesnici bloudí lidi a hledají, co tam zbylo. Jeden našel dvě zčernalé ještě horké konzervy s naloženými okurkami a tak je sebral. Prý se budou k něčemu hodit. Dvanáct lidí při požáru zemřelo, prý staříci, kteří neměli sílu utéct před ohněm.
Mochovoje je na opačné straně Oky od Kolomny a po kilometry a kilometry neexistuje žádný most, který by vesnice spojil s hlavní silnicí, co vede do Moskvy. Nemohly se tam dostat ani sanitky. Je tam jen starý zadýchaný polorozpadlý převoz. To je taky moderní Rusko, co létá do vesmíru.
Medvěděv svolal do Soči, kde se zřejmě zotavuje z námahy, představitele ruského businessu a vyzval je, aby přispěli osobně k výstavbě domů a k likvidaci následků požárů. Tak oligarch Děripaska, který je, jestli se nemýlím, přítel Putina a spříbuzněný s rodinou Jelcyna, slíbil, že vystaví 200 domů. Co z téhle iniciativy vyjde, je tedy záhadou. Kolik těch businessmanů je, a i když každý vystaví dvě stě domů, myslím, že to bude jak plivnutí do moře.
Píšu o požárech, protože jsou pořád v novinách na první stránce mezinárodních událostí.

informace řekl(a)...

Tak tedy zase jinou zprávu, abyste si nenaříkali, že píšu jen o Rusku.
Jistě jste četli o úmyslu musulmánské komunity v New Yorku postavit na území Ground Zero největší mešitu na světě. To vzbudilo velkou polemiku ve světě i mezi samými musulmány. Podle CNN sedmdesát procent Američanů považuje stavbu mešity za provokaci. Starosta města se k tomu vyjádřil negativně, Obama naopak řekl, že je to jejich právem v rámci demokracie.
Dnes čtu v italských novinách, které přetišťují článek z izraelského Haeretz, že prý vedoucí činitelé komunity jsou ochotni od stavby upustit pro dosažení ‘appeasement’ s rodinami pozůstalých.

informace řekl(a)...

V moři kritiky za odpovědnost za katastrofické požáry v Ruské federaci jsem našla tuto zajímavou zprávu Advokátů pro lidská práva (Associazione degli avvocati per i dirritti umani): Polovina ruského GDP jde na korupci.
Za všechno se platí úplatky a to podle tarifáře, tvrdí Asociace na základě oficiálních statistik a na základě 6.589 udání během posledního roku. To vyplynulo již z průzkumů v r. 2005 a od té doby se nic nezměnilo přes prohlašování státních institucí o opatřeních na omezení tohoto jevu. Rusko se prý nachází na 146. místě v klasifikaci Organizace Transparency International, která vzala v úvahu 180 zemí v hlediska transparentnosti veřejné administrace.
Tak na příklad místo asistenta obvodního prokurátora stojí 8.000 euro, místo v dopravní policii 40.000 euro. Příznivý výnos soudu stojí 26.000 euro v případě trestního řízení, v civilních kauzách jen 800 euro.
Vedoucí policie dostávají za ochranu kriminálního businessu 15.000 euro měsíčně, dopravní policista 4.000.
Čím víc místo vynáší příplatků "extra", tím je dražší.
Střední výška t.zv. "vzjatky" od počátku roku dosáhla 1.500 euro.
http://www.blitzquotidiano.it/politica-mondiale/russia-pil-tangenti-507662/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%
3A+blitzquotidiano+%28Blitzquotidiano%29

Můžeme se ještě něčemu divit?

informace řekl(a)...

O korupci v Rusku si můžete přečít podrobněji na ruské Wikipedii.
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%B2_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8

STK řekl(a)...

To mě, milá Inormace docela zaujalo:
"Příznivý výnos soudu stojí 26.000 euro v případě trestního řízení, v civilních kauzách jen 800 euro."
A co se stane, když podplácí obě strany sporu? Platí, že větší bere? Informuje poodplácený soudce protistranu o tom, že by měla přidat, aby vyhrála spor?
V případě, že protistrana zaplatí více, bude poražené straně úplatek vrácen nebo naopak propadá soudu?
To jsou zajímavé otázky, že? Ví o tom něco "mezinárodní průhlednost"?

informace řekl(a)...

Vy, STK, jste moc hloubavý.
Jak prochází taková licitace mezi stranami žalující a žalovanou, to jsem nenašla. Ale našla jsem článek Clifforda J. Levyho v New York Times o případu policisty Dymovského z Novorossijsku, který se obrátil svými videi na YouTube k Putinovi, aby ukázal, jak je policie úplatná.
http://www.nytimes.com/2010/07/28/world/europe/28russia.html?_r=2&ref=global-home
Policista byl samozřejmě nejdřív vyslýchán svými nadřízenými, provedli mu prohlídku v bytě, při níž se mu snažili někam podstrčit drogy a pak byl propuštěn. Policista musí brát úplatky, říká Dymovskij, protože na konci turnusu na něm chtějí nadřízení podíl, jinak prý je potrestán.
To video najdete v ruštině na http://www.youtube.com/watch?v=R4vB2a15dOU&feature=player_embedded
Článek Levyho byl otištěn i v italských novinách.
Nyní je na webu návrh nového zákona o reformě policie, která se teď nebude jmenovat milicija, jako za sovětska, ale policija jako za demokraticka. http://spb.rbc.ru/topnews/18/08/2010/452331.shtml
МВД: Россияне согласились переименовать милицию в полицию.
Zákon můžete komentovat, jestli máte připomínky.
http://zakonoproekt2010.ru/

informace řekl(a)...

K článku pana Fištejna na Psu: USA: Mešita naučí Američany snášenlivosti? bych chtěla dodat, že podle il Foglio Obama svůj výrok upřesnil. Prý se vyjádřil o právu muslimů postavit mešitu, ale neřekl, že stavbu schvaluje. Zřejmě z předvolebních důvodů.

žibřid řekl(a)...

Postavit tam mešitu je dost chucpe, ale co čekat od Arabů jiného...

STK řekl(a)...

I když jsem už slyšel názor, že udělat něco "chucpe" může jenom skutečný Žid. ;-)

informace řekl(a)...

Požáry ještě v Rusku neskončily. Naopak před hodinou přišla zpráva o velkém požáru, vzniklém na periferii Moskvy, kde začala hořet patnáctihektarová skládka odpadků, odkud jde silný kouř a je slyšet výbuchu. Prchají odtud "šiky" švábů. (Majak.ru)
Dělají se bilance škod, způsobených suchem a požáry. A bilance převyšují všechna očekávání, vychází, že oblastní a federální příspěvky na kompenzaci ztrát jsou zcela nedostačující. Tak v dnešních zprávách IA Regnum.ru uvádí, že škody v orenburgské oblasti dosahují 7 - 7,6 miliard rublů. Oblastní vedení přispěje na úhradu škod 300 miliony rublů, což je zdaleka nedostačující. I kdyby federální vláda přispěla další miliardou rublů, říká poslanec shromáždění orenburgské oblasti Vladimir Frolov, pokrylo by to jen 15% celkových ztrát. Příspěvky budou rozděleny mezi velké producenty a na malé a střední toho zbyde málo, takže ti pravděpodobně přestanou pracovat nebo dokonce existovat.
Mezi tím federální antimonopolní služba provádí prověrky cen obilí v různých oblastech.
A pokračují čistky v státních orgánech: tak generální prokuratura vyšetřuje případ vedoucích pracovníků ministerstva pro mimořádné události ve Sverdlovsku, kteří při požárech odjeli na dovolenou

informace řekl(a)...

Ruské Vedomosti píší, že podle anonymního zdroje z ministerstva zemědělství, Rusko bude muset dovézt v příštím roce 5 milionů tun obilí.
Problém je v tom, že malí a střední rolníci nemají čím zasít pole a nemají si ani za co zrní k zasetí koupit.Spousta lidí asi opustí venkov a kam půjde? Bez prostředků?

informace řekl(a)...

Ve vesnici Mochovoje, o které jsem psala sedmnáctého, pravoslavná církev postaví na paměť uhořelých kapli a státní úřady tam dají obelisk.
Chtělo vy se mi napsat: to je vytrhnou, ale raději nebudu komentovat.

informace řekl(a)...

A ještě,
když se podíváte na interaktivní mapu, uvidíte, že na jihovýchodě od Moskvy jsou pořád požáry.
http://rian.ru/hs_mm/20100803/261421515.html
Ten ve skládce už prý uhasili, ale jde z něj nesnesitelný smrad na Moskvu.

informace řekl(a)...

A když už mluvíme o chudých, zbídačelých venkovanech, podívejte se na megajachtu plurimiliardáře Abramoviče, Eclipse, největší a nejluxusnější na světě (stála 800 milionů euro), se kterou připlul k italským ostrovů Tremiti a pak zas rychle odplul, když tam zatřáslo zemí zemětřesení.
http://www.youtube.com/watch?v=7pCdfij0bxQ

informace řekl(a)...

Končím tu svůj monolog o situaci v Rusku. Jen by mě zajímalo, proč ty věci Čechy nezajímají. Takový výmluvný průřez ruské poskomunisticko divoce kapitalistické společnosti!
A můj názor není "jiný", jak mi tu občas někdo napíše. Jiný v porovnání s jakým nebo čím? Snad vaše názory budou "jiné"?

žibřid řekl(a)...

Informace, ono k tomu Rusku především není co dodat.
Nicméně mě vlastně opravdu nezajímá. Kladný vztah k němu nemám a co se záporného týče, žiji v (klamné) naději, že je od nás teď daleko.

Anonymní řekl(a)...

Situace v Rusku je tristní, leč má své logické příčiny. Poměrně srozumitelně je vysvětluje kolektiv 41 autorů, pod redakčním vedením zde zmíněného prof. A.B.Zubova v knize Dějiny Ruska - XX. století. (Dva díly, 1900 stran) Presentace této knihy proběhla 16.3.2010 ve Slovanské knihovně v Praze za účasti A.B.Zubova Pokud si česká veřejnost myslí, že se jí vývoj v současném Rusku netýká, hluboce se mýlí. Podobně jako se tragicky mýlila ve volbách roku 1946. A pak se nestačila divit v roce 1948, v padesátých letech, a v roce 1968. Se značnou měrou zjednodušení lze konstatovat, že povědomí hermeticky izolovaných národů Ruska bylo určeno důslednou genocidou (stratocidou) elity těchto národů po dobu tří čtvrtin 20. století. A za demokracii, která přišla ze západu, byly vydávány lumpárny, které se děly za přispění "poradců z demokratických zemí" a to za vlády Jelcina. Doslova hladovění většiny lidí, strašné zbídačení nepočetné střední vrstvy a v kontrastu bezostyšné mlaskání "oligarchů". Nomenklatura se se zloději propojila a nastoupila do vedoucích pozic na všech úrovních. Výsledkem je rozkradená země a totální zkorumpovanost. Pokud se nepodaří tohle vyléčit, stane se Rusko jen surovinovým přívěskem Číny a Evropu bude čekat nouze o suroviny i energie. Učte se čínsky!

informace řekl(a)...

Včerejší la Repubblica uvádí znepokojující zprávy o situaci v ruském zemědělství. Celková bilance škod, způsobených požáry, ještě nebyla udělána. Chybí údaje ze Sibiře a z okrajových oblastí. Ale již nyní se hovoří na ministerstvu zemědělství o ztrátě vícě jak 54% úrody. Bude zapotřebí dovážet. Prvních pět milionů tun prodá Kazachstan. Pak pravděpodobně Ukrajina. Kolik bude muset Rusko dovézt, zatím není jasné. To samozřejmě ovlivní světové ceny a tudíž můžeme čekat zvýěení cen mouky a moučných výrobků i v Evropě.
Kromě toho požáry zničily i krmivo pro skot a domácí zvířectvo. Kde zvířata neuhynula v požárech, budou nyní pravděpodobně dána na porážku, protože není co jim dát žrát. To zase zvýší ceny mléka, mléčných výrobků a masa. Rusko bude nuceno dovážet a tak to povede k celkovému zvýšení těchto cen i v Evropě.
Myslím, že to stojí zato se nad ruskou situací trochu pozastavit, ne?

Pedro řekl(a)...

Ono proti časům CCCP se v tom Rusku asi zase až tolik nezměnilo. Státní rozpočet stojící na rabování nerostného bohatství, "reformy" zaváděné shora - jako třeba ta spojená s "reorganizací" správy lesního hospodářství. Nedávno vyšel dotisk knihy Všecko jsem skoro zapomněl (autor Leonid Šinkarjov). Dlouholetý přítel Hanzelky a Zikmunda rozebírá politiku sovětské věrchušky před i po bratrské pomoci poskytnuté nám 21. srpna 1968. Zajímavé čtení ...

STK řekl(a)...

Nicméně nelze nesouhlasit, Informace a Pdro, s tímto výrokem Mrtvé Kočky:

“Světu jsou dávné sovětské a dnešní ruské zločiny u prdele...“

Je to sice špatně, ale svět už je takový. Jakou dobu byl jistý Adolf H. považován za šaška? A co z toho nakonec vzniklo!

Šaman řekl(a)...

Sovětští zemedělci jezdili učit naše "jézeďáky" pěstovat pšenici - z pěti metráků obilí zasetého sklidili osm. V roce 1945 to u nás bylo 20 q z ha, později to narostlo na asi 40. A oni nás jezdili učit..........

drak řekl(a)...

Díky našemu předlistopadovému vývoji jsem strávil v kontaktu s obyvateli tehdejšího SSSR a poté pak některých jeho následovníků, tedy konkrétně Ruska a Ukrajiny poměrně dosti času. Vozili jsme sem od nich suroviny a k nim zase naše výrobky. Pokusím-li se tu nabytou zkušenost nějak lakonicky vyjádřit, tak bych řekl, že Rusko se zdravým selským rozumem nedá pochopit. Ve styku s nimi musí jít zdravý rozum stranou, prostě byste o něj přišli, nicméně po nějaké době se naučíte poměrně přesně vycítit předem jak se asi zachovají v té či oné situaci. Jejich chování bývá zpravidla velmi iracionální a velmi se liší od toho, nač jsem zvyklí my tady, o Evropě dále na západ od nás už ani nemluvě.

Příčinami toho, jak to vypadá na území bývalého SSSR se světlými výjimkami Litvy, Lotyšska a Estonska může být na jedné straně fakt, že historicky bývalo Rusko ohroženo z východu a jihu Mongoly a Turky, ze západu Poláky a ze severu zase Švédy. To vedlo k tomu, že se uzavřelo do sebe a uvnitř se vyvinulo cosi, co bychom nazvali policejní stát, protože se jeho panovníci domnívali, že jim to pomůže přežít. Je možné, že po několik staletí to mohl být správný předpoklad. Kdysi, ještě za cara mělo Rusko kupříkladu ty nejlepší vztahy s Německem za Bismarcka a Rakouskem za Metternicha, což o čemsi vypovídá. Následky toho vidíme dodnes a jsou děsivé. Geograficky se nachází poměrně daleko od ostatních normálně se vyvíjejících a fungujících evropských států, takže díky této relativní izolovanosti měli jeho obyvatelé poměrně málo poznatků o tom jak to funguje v jiných zemích, takže byli spokojeni i s tou ruskou realitou, která kteréhokoliv našince šokuje jen ji zahlédne.

Z hlediska budoucího vývoje Ruska můžeme jen doufat, že se sami Rusové pokusí změnit svůj stát v cosi aspoň o něco bližšího normální standardní demokracii, jak jí známe ze západní Evropy. Jisté tlaky k tomu tam existují, mnozí novináři v Rusku se tomuto tématu věnují a nejednoho to stálo i život. Jejich odvaha je mimořádná. Můžeme jen doufat, že se jim jednoho dne podaří přesvědčit dostatečně velký počet obyvatel Ruska k tomu, aby se pokusili změnit svou společnost k lepšímu, ale hned tak to nebude. Sice to tam dnes už není jako za Stalina, ale k něčemu byť i snesitelnému bude třeba ještě ujít pořádný kus cesty. Jim i nám přeji, aby to přišlo co nejdříve.

žibřid řekl(a)...

Mimochodem podivuhodná je míra ruského sebevědomí a bohorovnosti.

drak řekl(a)...

žibřidovi, 22. SRPNA 2010 19:24:

U mnohých z těch, kteří přijíždějí sem k nám, nebo se roztahují v Karlových Varech, tak ano, souhlasím, těm je obrazně řečeno moře po kolena. Díky prohnilosti a neschopnosti našich orgánů jim toho bohužel i hodně projde. Když ale vidíte obyčejné lidi u nich v Rusku jednat s nějakým jejich nadřízeným, či státním orgánem, tak to je ztělesněná totální kapitulace až odevzdání. Mrazí z toho v zádech a jsem rád, že už dlouho s nimi nemám nic společného, protože kdykoliv jsem já přišel do styku s nějakým jejich úředníkem, tak jsem po chvíli silně toužil vraždit. Vždy jsem se nakonec zdržel a nakonec jsem tomu rád, protože ruské kriminály, to je prostě ztělesnění pekla na zemi. Rusku a Rusům se vyhýbám jak jen to jde, protože ti co jezdí sem, mi většinou lezou na nervy a těm relativně normálním co sedím doma a nikam nejezdí, těm zase nemám jak bych pomohl. Já za ně v Rusku normální stát nevytvořím, to musejí oni sami.

informace řekl(a)...

Noviny píší o potravinové krizi, která ohrožuje nejen Rusko ale celý svět. Tvrdí to FAO, Rusko samo produkuje ročně 15 procent světové produkce obilí, k tomu je zapotřebí přidat ještě další přírodní karastrofy ve světě. Očekává se, že příštím rokem poroste celková inflace, zajímavý článek Paula Josepha Watsona Wheat Crisis threatens Inflationary Timebomb najdete na http://www.prisonplanet.com/wheat-crisis-threatens-inflationary-timebomb-food-riots.html (přetiskla ho řada novin).
Italský il Sole 24 Ore podává zajímavý přehled o pravidelném výskytu období sucha v ruských dějinách, již od dob cara. Nejhorší situace byla v období 1921, 1923, 1932-33, 1946, 1964. Také v r. 1963 Rusko vytlouklo dobytek, protože neměli čím krmit. Ale tak se prý zachránili od hladu.Místo chleba jedli maso.
http://www.ilsole24ore.com/art/notizie/2010-08-06/dagli-putin-secolo-carestie-084729.shtml?uuid=AYx8GUEC
Již nyní ceny chleba a mouky v Rusku stoupají, přes snahy vlády brzdit spekulaci. Problém je, jak píší noviny, v jejich absurdní dezorganizaci. Kontrolou jsou pověřeny tři instituce: ministerstvo zemědělství, ministerstvo potravinového průmyslu a ministerstvo obchodu, ale nejsou přesně určeny jejich kompetence a také mezi nimi není výměna informací. Kromě toho suchem byla zasažena i Ukrajina, takže pravděpodobně nebude moci Rusku obilí prodat.
Příspěvek Draka je zajímavý. Jen bych chtěla dodat, že Rusko nebylo ohrožováno ze tří světových stran současně, ale postupně v čase. Je zajímavé, že přes tatarské jho se moskevskému původně malému knížectví podařilo získat nadvládu nad ostatními státečky a stát se hegemonem postupným výbojem a pokořováním ostatních. Ruské dějiny jsou charakterizovány neustálým zvětšováním svého území a vlivu. Největšího rozsahu vlivu a nadvlády dosáhlo právě po druhé světové válce, za dob Stalina. Je to stát přímo načasovaný na výboj, i když pak najdeme v jejich dějepisných knížkách lamentace, že se museli jen bránit. I když je to částečně pravda, vzpomeňme na Napoleonovo tažení a na II. světovou válku. V osmnáctím století si ale zabrali v dohodě s Pruskem a Rakouskem velkou část Polska, které prakticky zmizelo z mapy Evropy. A po druhé světové disponovali půlkou Evropy.

informace řekl(a)...

jen bych chtěla vědět,kolik lidí v Česku ví, jaká je v Rusku situace, jaké tam jsou poměry?
Jak si může jedna politická strana pozvat do Lidového domu ruského generála, aby jim něco pověděl o amerických raketách a o evropské bezpečnosti atd?
Cožpak si už nikdo nepamatuje na období před r. 1989? na r. 1968?
Jakou politiku to dělají? Naa tím mi zůstává rozum stát, doopravdy.

s řekl(a)...

Pro Draka:

Naštěstí já mám zkušenosti o něco lepší. Ti Rusové a Ukrajinci, kteří u nás v Üstavu pracují a snaží se tu zapustit kořeny, začínají být od našince špatně rozeznatelní. Dokonce bych řekl, že od úctyhodného našince, ne od něčeho, co právě vylezlo z pod kamene. Ne všichni, tak asi 90% z nich.
Rozdíly od běžného obyvatele české kotlinky jsou v tom, že:

- ruský kumštýř na sobě pracuje. Tvrdě. Jen někteří se snaží dostat se nahoru přes známosti. Ale dělají to na naše poměry dost nešikovně. V Rusku se asi podlézá jinak.

- Rus je větší fatalista než našinec. Když se mu něco v životě "poonďá", trpělivě sklízí střepy nebo vytírá rozlité mléko a říká "...asi to muselo být...". Na rozdííl od našince nežehrá, nepropadá definitivní trudnomyuslnosti a "jede dál".

- ruské ženy umí se svými, ale i zdejšími muži daleko lépe "zacházet". Jsou mistryně světa v tom, jak s úsměvem a pokorně přesvědčit svého muže že:
1. sám "to" tak chtěl a ony tedy, jako slabší a hloupější rády ustoupí
2. musí "to" udělat, jinak by ztratil tvář před sousedy, kolegy, rodinou. Přece by nechtěl, aby na jeho děti padla hamba...
3. ony jsou jen taková ubožátka, na svém Skvělém Muži zcela závislé, ách ouvej...

Funguje to jak na Rusy, tak na Čechy, Moraváky i Slezany. V Rusku je to myslím otázka přírodního výběru. Neznáš tyhle způsoby ovládání - muž se ti vzpříčí, chytne se vodky a jsi v koncích. Ty upřímnější Rusky přiznávají, že je těmto psychickým dovednostem naučila jejich matka nebo teta. Ty ostatní takové učení popírají - leč stejně praktikují.

Češky jsou těmito "vědami" zcela nezasažené a tudíž často opouštěné nebo vykořisťované.

Inu - kdo umí, umí, kdo neumí...

STK řekl(a)...

Poznámka:

"To" je cokoliv, co chtějí Rusky v rodině nebo v zaměstnání prosadit.
Celé to divadlo se odehrává tak, že hlavní protagonistka je elegantně oblečená, učesaná, voní drahým parfémem a má ten, jak se říká, "sex-apeal". Pořád se pokorně usmívá...
Kdo viděl prastarou ruskou filmovou pohádku "Mrazík", tak předobrazem chytré Rusky je Nastěnka.

Je to "Nastěnkovský syndrom".

drak řekl(a)...

Informaci, 22. SRPNA 2010 21:32, 22. SRPNA 2010 21:58

Co se cen potravin týče, tak bych řekl, že možná je dobře, že stoupnou, aspoň si jich obecně budou lidé více vážit a přestanou je primitivně chápat jenom jako komodity na burze. Je na čase naučit se zase vědět, co je opravdu podstatné a co ne.

To, že hrozí, že může nastat nedostatek potravin se ví již několik let, zhruba v době, kdy se začalo třeštit kolem globálního oteplování a EU nařídila povinně vyrábět a přimíchávat biopaliva k těm ropným. Už tenkrát se vědělo, že moment, kdy bude potravin nedostatek nevyhnutelně přijde, ale nikoho to nijak extrémně nezajímalo. Ono se totiž plánuje +/- na jedno volební období a tohle bylo až za jeho horizontem. Teď je to tedy zde, pravda, díky přírodním katastrofám o něco dříve nežli se čekalo. Jsem velice zvědav, co se bude dít dál. S koncem studené války totiž přišel i konec úvah o tom, že by se mohlo něco stát a tedy se i z větší části přestalo strategicky plánovat, přemýšlet a vytvářet nějaké rezervy a zásoby, ačkoliv jak ukazuje vývoj událostí, nikdy nevíte, co se může stát, takže uvidíme a nechme se překvapit co z toho vzejde.

EU díky svému nesmyslně konservativnímu postoji vůči geneticky modifikovaným potravinám a také poněkud nesmyslném lpění na výrobě biopaliv přispěla svou částí k tomu, že tento nedostatek vznikl. Jako by toho nebylo dost, tak kvůli špatně nastaveným výším dotací do zemědělství, které se mohou změnit až po roce 2013, jsou navíc ohroženi krachem mnozí čeští zemědělci. Když se kupříkladu u nás vyplatí koupit včetně dopravy vepřové z Holandska, tak to neznamená, že ten holandský zemědělec je konkurenčně lepší proto, že umí vyrobit levněji, on mu jen jeho politik vymohl lepší dotace. Tady cosi smrdí a není to v pořádku. možná, že to ten nedostatek potravin včas zvrátí, vše zlé bývá i k něčemu dobré.

Co se Ruska týče tak si myslím, že lidé, kterým bylo v roce 1989 aspoň 25 let a více, že ti o něm žádnými iluzemi netrpí, a situaci tam si umí dobře a živě představit. U těch mladších bych řekl, že se to může různit, protože kdo chce, najde si informací poměrně dost, je otázkou jak jsou kvalitní a přesvědčivé. Jeden čas bylo módní se tam podívat jako turista, mnozí tam i byli, ale jako turisté se zpravidla dostali vetšinou jenom do Moskvy, jejího bezprostředního okolí a Petrohradu, což poskytuje obraz značně idylicky zkreslený, ono to che vyrazit si tak 100 a více km od těch velkých měst a uvidět venkov.

Přítomnost ruského generála v Lidovém domě se možná se podstatně podílela na volebním neúspěchu ČSSD v letošních volbách. Možná je dobře, že pan generál přijel. Jinak ale je jasné, že v osobě pana Zaorálka a mnohých dalších tady máme ruskou pátou kolonu a že by bylo žádoucí dát si na ně pozor. Od Ruska v jeho současné podobě lze jen těžko čekat něco dobrého.

drak řekl(a)...

STK, 22. SRPNA 2010 22:21, 22. SRPNA 2010 22:35

V dobách před listopadem 1989 bych většinu ruských dam která jsem znával označil spíše za semetriky a pakliže jejich mužové nadměrně popíjeli, moc jsem se tomu nedivil, nebylo s nimi k vydržení. Nebyly ani hezké, ani chytré a ani hodné, jejich jedinou předností tehdy zpravidla bylo, že byly samostatné a pracovité. Pravda, v dobách polistopadových jsem zaznamenal jev, který nazýváte nastěnkovským syndromem, ono to upřímně řečeno těm dámám mnohem víc sluší, nežli ty generálské manýry, které jsem u nich vídal dříve. Když jsem jel poprvé do Ruska vlakem, tak jsem na trati zahlédl dámy, které vážily tak minimálně metrák a opravovaly kolejnice nástroji, které bych já měl problém aspoň přenést z místa na místo, zkrátka byl to nezapomenutelný zážitek, nikdy před tím jsem nic takového neviděl.

Míra alkoholismu a závislosti na drogách v Rusku ale překračuje v současné době jakoukoliv rozumnou míru a skutečně to už ohrožuje celou jejich společnost. Vede to i k takovým jevům, že mnoho žen si pořídí dítě jako svobodné matky a o soužití s mužem, či sňatek nejeví zájem, nebo z něho dokonce mají strach.

Co se týče vlny přistěhovalectví z Ruska, Ukrajiny, případně dalších zemí bývalého SSSR, tak na jedné straně jsem rád, že to jsou oni, kdo se sem přistěhovává, protože přeci jen jsou s námi kulturně kompatibilnější, nežli Turci odkudsi z anatolských hor. Na druhé straně se ale obávám, že to obrovské množství, které jich sem přišlo v tak krátkém čase reálně hrozí tím, že nám nevratně poruští kulturu naší a že to tu za chvíli bude jak v Rusku. My i bez nich máme dost problémů s korupcí a tam je to běžná praxe až nutnost. Takže doufejme, že z nich nakonec budou Češi, že nám z toho tady neudělají Rusko a že až jednou dostanou občanství, že nebudou volit Paroubka se Zaorálkem, případně jiné exoty.

STK řekl(a)...

Pro Draka, 22. srpna 2010 23:32:

Ono taky záleží, z jakých vrstev tadu ta náplava proudí. Moje zkušenost je omezena na hudebníky, zpěváky a tanečníky. A tam bych problém s asimilací z 90-ti% neviděl.

Jedna tanečnice, primabalerína, se před časem nastěhovala do našeho domu. Kromě toho, že slavili dvoje Vánoce ("pán domu" si trval na svém "Novom Gode", potomek by zase záviděl svým českým vrstevníkům dárky na Štědrý den 24/12) se nijak nelišili od běžné středostavovské rodiny - pokud se vůbec dá něco takového napsat. Prima sousedi. Paní umí česky líp, než já rusky. Učí tanec na konzervatoři. Synáček už mluví rusky dost špatně. Je to ale jedno. Jsou už to čeští občané.
Jenom ta jejich "bábuška" bydlí daleko na východě. Ale každé léto ji pozvou na dva měsíce na návštěvu. Ne vždy ale má možnost přijet.

Pozn.: "Pán domu" dělal člena jakési ochranky v hypermarketu a domů donesl tak 25% z toho, co donesla jeho paní. Měl z toho mindrák a byl protivný. Paní proto svůj příjem tajila a spořila, aby mohla koupit dům, protože "pán domu" po něm toužil.
Sice se téměř do smrti zadlužila, ale dům koupila. "Pán domu" je teď šťasten, kutí pořád něco na zahradě, celé léto tam griluje maso a zve známé na "párty". Pořád dělá v nějaké ochrance - česky mluví se silným přízvukem, což jej dělá pro roli "ochrankáře" velmi žádoucím - a velmi miluje svou ženu.

Bodejď by nemiloval!

drak řekl(a)...

STK, 23. SRPNA 2010 0:42

Já také některé z nich znám, jeden kluk se třeba dnes živí jako fotograf, což je mé hobby, byl jsem mu na svatbě a je to celkem fajn člověk, viz:

http://www.listy.cz/archiv.php?cislo=042&clanek=020429

Pak znám zase rodinu, která se snaží pořád ještě vozit z Čech zboží do Ruska a prodávat ho tam, což je poněkud dobrodružné, ale kupodivu se tím pořád ještě uživí. Ti jsou také fajn.

No ale pak řekněme že kolem Smíchova a Václavského náměstí pozoruji dost takových, které bych fofrem popadl za pozadí a vyexpedoval nazpátek domů a hlavně bych jim sem doživotně zakázal vstup, prostě "dárečci".

Těm Vašim a vůbec všem těm slušným lidičkám držím samozřejmě palce.

informace řekl(a)...

Ještě něco k Rusku.
Po více než dvou měsících od vzniku prvních požárů Rusko pořád hoří. Podle včerejších zpráv je neuhašeno stále 158 požárů na 5.265 hektarech. Od poloviny června se v Ruské federaci vyskytlo 29.217 požárů. O ploše zničené ohněm a o ekonomickém dopadu zatím kolují dost nepřesné zprávy. Dozvídáme se ale, že konečně ruským hasičům došlo, že je efektivnější postavit provizorní potrubí, kterým pumpují vodu z řek až k místu ohně. Místo aby pro ni jezdili cisternami. Také pokrok. Noviny již o této katastrofě téměř nepíší. Jak a nakolik budou místní správy a federální vláda schopny čelit ekonomickým následkům katastrofy, se také nepíše. Ale minulý týden se v tisku objevila zpráva, že vláda schválila vysokou částku na výzkum nové rakety pro let na Mars. Глобальный статус страны повышается в меру ее успехов (Globální status země se zvyšuje podle míry jejích úspěchů), píše Nezavisimaja gazeta. Zřejmě za úspěch jsou považovány výsledky v meziplanetárních letech, zatímco ekonomický stav občanů, jejich zdraví, jejich bezpečnost nejsou pro status země tak důležité. Jak si to máme jinak vysvětlit? Předežene Rusko Ameriku? jak to vyhlašoval svého času Chruščev?
Zároveň ruský tisk píše o řadě setkání ruského prezidenta s představiteli zemí Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB; rus. Организация Договора о коллективной безопасности — ОДКБ) pro oblast obrany a bezpečnosti, která zahrnuje 7 zemí bývalého SSSR — Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Rusko, Tádžikistán a (od r. 2006) Uzbekistán. Výsledky pohovorů prý byly pozitivní: Arménie prodloužila trvání smlouvy na dalších padesát let, prý se podařilo trochu urovnat i vztahy s běloruským Lukašenkem.
Rusko tedy aktivně pracuje nad odstraněním anebo alespoň zmírněním následků "největší geopolitické katastrofy minulého století", jak nazval Putin rozpad Sovětského svazu. OSKB musí vytvořit své vojsko pod jednotným velením. I když jaksi vzniká otázka, jestli bude možné toho vojska použít proti některé zemi smlouvy v případě, že se začne "cukat", jako třeba Bělorusko?
Jak vidíte, vážení, jsou to více méně staronové problémy. Které zákonitě vyplývají z nároků Moskvy na hegemonní pozici ve světě.
Politici ČSSD si někdy přečtou ruské noviny? než třeba začnou zvát ruské generály do Prahy?
Dodatek, nejsem rusofob, ale ráda se na věci podívám z různých stran.

informace řekl(a)...

Západní Sibiř pořád hoří. Tentokrát "jen" 23 hektary.
http://www.tdgnews.it/portal/wp-content/uploads/2010/08/russia-incendi.jpg
Na ruském netu najdete seznam vesnic, které docela zničil požár.