pondělí 10. ledna 2011

Jaká bude příští vláda?

(Foto: drak)
Vláda se většinou tvoří dohodou koaličních stran po volbách. V Itálii a Česku však i mezi volbami poté, co se rozpadne vládní koalice. A tato (česká) se již rozpadá.

Rozpadávala se ještě dříve, než vůbec vznikla. Hlavním destabilizujícím prvkem jsou zjevně Věci veřejné. "Požadujeme pro Radka ministerstvo vnitra, jinak nejdeme do vlády," bylo slyšet ještě před prvním koaličním jednáním. Současné slovní přestřelky mezi ODS a VV, které přerůstají do souboje trestních oznámení, neukončila ani předvánoční dohoda, kterou garantoval prezident republiky profesor Václav Klaus.


Pardon, nešlo o dohodu, ale o domluvu, a pan prezident jí nezaručil žádné garance, ale jenom proběhla pod jeho garancí. (Nemohli by se politici konečně naučit vyjadřovat se srozumitelně?)

Nezapomínejme ani na dnes časem zasunuté pnutí (hádky) mezi ODS a TOP 09, přičemž rovněž historie vztahů mezi TOP 09 a Véčkaři není bez mráčků. Nyní se však nezabývám analýzou toho, proč se "pohodlná většina" ve Sněmovně povážlivě vlní, avšak tím, co bude, až tuto vládu potopí.

Proč by měla vláda padnout? Když s přehledem ustála první pokus opozice o vyslovení nedůvěry? Ano, první pokus přestála i Topolánkova vláda. Nicméně současný dočasný šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vystupuje jako softverze Jiřího Paroubka: Říká totéž, jako předešlý předseda, jenom není tak razantní a neumí tak řvát. Hlavně však přejal Paroubkovu politku nulové tolerance.

Protože "pohodlná většina" koalice se skládá s "nepohodlných menšin", může trvalé otloukání kotníků ze strany opozice způsobit její pád - zejména když nahoře před kamerami si jdou kolační politici po krku a samou láskou se chtějí sežrat - k snídani nebo obědu. Místo aby konečně začali s nezbytnými reformami!

Možné scénáře dalšího vývoje již byly popsány:

Koalice vydrží v současné sestavě. (Ještě tři roky? Věříte tomu? Zejména při snad už ani ne "slušnosti" jako spíš neschopnosti Petra Nečase? Lídr totiž má být vpředu proto, že vede, ne že ho "naháňajú".)
Málo diskutovaná podvarianta: Vydrží koalice stran, přičemž VV a ODS obmění své lídry.
Další podvarianta: Véčkaři ze všech mezikoaličních střetů obviní figuru Radka Johna a tato figura odejde na smetiště dějin. To se však nezdá být řešením na delší dobu: Napoleon Vít Bárta z vedení nepůjde a tím pádem bude i "jeho strana" pokračovat v destrukci koalice.
Podvarianta: VV se rozpadnou a část poslanců zůstane věrná koaličním dohodám. Ať už jako volní poslanci anebo přísedící v klubech ODS a TOP 09, či noví členové těchto stran podpoří vládu, které tak zůstane, tak jako většinou v poslední době, "nepohodlná většina".

Nebo vláda padne a prezident pověří sestavením nové vlády vítěze voleb, šéfa ČSSD. Socialisté by pak teoreticky mohli nabídnout koalici Véčkařům a tato nová levičácká vláda by mohla řídit stát s tichou podporu komunistů. Toto řešení však může ztroskotat na "nedisciplinovanosti" poslanců VV. Situaci variuje ještě klauzule o zaplacení pokuty ze strany zbouřivších se poslanců - ale platit by nemuseli, protože soud by je tohoto neetického závazku jistě zbavil. Tedy normální soud. Takže náš soud asi nezbavil - ale buďto by pokutu zaplatili, anebo by se našel sponzor, jenž by ji zapravil za ně...
Podvarianta: Socialisti získají jako dalšího spojence TOP 09. Faktická hlava strany Miroslav Kalousek už jednou v "zájmu budoucnosti" podobnou možnost připravoval ještě jako hlava KDU-ČSL. Avšak právě z tohoto důvodu již svou chybu nebude opakovat. Už totiž ví, že dopadl jak dopadl, a dopadnout podruhé stejně jistě nechce, chytrý Kalousek...

Stále však ještě existuje nediskutovaná možnost "nejpřirozenějšího řešení": Velká koalice. Došlo by k ní přirozeným způsobem, přímo samospádem, kdyby se tuto vládu podařilo svrhnout ještě Bohuslavovi Sobotkovi. Který ani se svým softparoubkovstvím nevede partaj tím směrem, jak by chtěli ti sociální demokraté, kteří svrhli Paroubka. Sobotku navíc tíží balvan finančního ministrování za Grossova absolutismu. Nu, a nový presumptivní předseda ČSSD Michal Hašek pak dokáže koalici s ODS jistě domluvit. Zejména, když byl čerstvě nominován na předsedu zrovna pražskou organizací ČSSD, která se s ODS uždomluvit  dokázala...

Tak předsedu některé z těchto vlád pohostí pan prezident na příští Nový rok v Lánech. Podle mne to bude nejspíš Michal Hašek. Pokud se budou hlavouni současné koalice hádat, místo aby konali. Čas letí a vypadá to, jako by se vláda flákala!

Jakou variantu vlády upřednostňuji já? Snad už jakoukoli vládu, která by konečně po dvaceti letech provedla důchodovou reformu, reformu zdravotnictví, začala efektivně postupovat proti korupci - a jejíž ministři, zástupci, šíbři, kočkové, psi a šibalové by přestali vyžadovat úplatky!

Psáno v Praze dne 10. ledna 2011

PS:  Proč vlastně Parlament už dávno neprojednává technickou změnu Ústavy, která by definovala normální  způsob rozpuštění Sněmovny???

8 komentářů:

informace řekl(a)...

Šamane,
politická situace v Itálii je jiná. Je tu jiný volební zákon, jiné rozpoložení sil a jediné východisko z možné vládní krize by byly jen nové volby. Alternativní koalice, která by měla většinu v obou komorách, neexistuje. Podle průzkumu ménění by ve volbách šla dolů levice, hlavně Pd, a pak FLI Finiho, který tuto krizovou situaci vyvolal. Zřejmě udělal, jak se říká, delší krok než má nohu.
Víc o tom psát nebudu, potřebovalo by to dlouhé vysvětlování a asi by to moc nikoho nezajímalo.

STK. řekl(a)...

Já se Šamanevnitrostátní "politikou" téměř nezabývám. Postě vezmu zprávy na vědomí a dost.

Když to totiž člověk chvíli sleduje a zjišťuje (nebo spíš odhaduje) pohnutky, které vedou jednotlivé politiky k často tak absurdním prohlášením a akcím, začne politiku chápat jen jako výtah k moci a moc pouze jako prostředek k relativně bezpracnému zisku a začne mu být z lidstva šoufl. Po několika večerech, kdy na sebe nechám působit TV a tisk mám vždy chuť se odstěhovat buď do hor a pást tam ovce nebo cokoliv jiného nebo se ve výprodeji koupit malý ostrůvek v Tichomoří a odjet umřít tam, na pobřeží, v písku mezi palmami, kraby a baculatými tanečnicemi hula-hop. Nebo se opít.

Musím si pak rychle přečíst nějakou milou pohádku nebo jinou knihu, abych neměl pocit, že patřím k rase tvorů, kteří mají nejvyšší životní cíl podfouknout a okrást ostatní tvory svého druhu.

Politika - to je pro mě prostě "depka". Taky dějiny Textáren od Moby Dicka raději nečtu - příhody tam uvedené se v mnoha nevelikých obměnách odehrávají stále dokola kolem nás. Tehdy, včera i dnes. A zítra to určitě nebude lepší.

Proto tak dobře chápu Vlastence Vlastimila Většího. Ten jeho strnulý veselý škleb, maska, je, myslím, jeho jedinou obranou před debilitou a sobeckostí okolního světa. Málokdy z role vypadne. Protože vypadnout z role je totéž, jako upadnout v davu lidí, kteří se kamsi ženou. Utíkají za něčím nebo před něčím, to se nedá přesně poznat - ale je jisté, že kdo upadne, má smůlu.
Bude rozdupán.

drak řekl(a)...

Sdílím Šamanovy obavy o naši politickou scénu. Sdílím je z několika důvodů. Naše politiky je snadné si "koupit". Podíváme-li se kupříkladu na třeštění kolem alternativních zdrojů energií a solární tunel, zejména pak mechanismy, které vedly k jeho prolobbování, tak snadno a rychle, je jasné, že pro padouchy ovládající umění lobbingu je nebývale snadné prosadit si jejich zájmy v našem parlamentu. Díky snadné zkorumpovatelnosti našich politiků je náš rozpočet vydán na pospas rozličným padouchům a dravcům. Navíc k tomu, úplatky za to jsou trapně nízké, naši politici se chovají tržně, takže konkurují levnou cenou. Někteří pak podobné kraviny prosazují z přesvědčení, jejich znalost přírodních věd je tak mizivá, že je snadné je zblbnout a přesvědčit, že dělají něco dobrého.

U nás nedokážeme podobně, jako třeba Poláci držet pospolu a nejdříve, bez ohledu na stranický kabát, prosazovat zájmy české vůči okolí a pak, uvnitř se pokoušet o ovlivnění vnitřní politiky v rámci svých možností. U nás si s pomocí vnějších faktorů vyřizujeme účty uvnitř. To je chování velice rizikové a neodpovědné. Vnější vliv na naši politiku stoupá, zejména pak ten ruský a naše ukotvení ve strukturách evropských a obranných (NATO) pak není dostatečně silné a naše důvěryhodnost jakožto člena těchto struktur klesá.

Hanbou všech našich politiků skoro bez výjimky a rozdílu spektra je, že nejsou našimi představiteli a obhájci našich zájmů, zejména ekonomických, vůči zájmům cizím, ale že jsou spíše nositeli a představiteli zájmů cizích, těch ekonomických zejména, zde u nás. U levice se k tomu ještě přidává snaha o destabilisaci našich ekonomických a politických poměrů za ruské peníze, viz protiradarové a další rádoby "bohulibé" aktivity.

Jak se ta situace na scéně vyvine, je skutečně otázkou. Neznaje dopodrobna zákulisí scény, odhaduje se to špatně. U BIS by na tom měli být lépe, pakliže ne, měli by se stydět, na rozdíl od nás jsou za něco takového placeni.

VV jsou jakožto koaliční partner nesnesitelní, ale mnohé z těch "recyklovaných" politických tváří ve zbylých koaličních stranách si takového partnera zasluhují, ostatních je mi líto.

drak řekl(a)...

STK:

Rezignovat na vše není řešením. Je dobré zachovat si od toho určitý odstup, asi jak doktor od pacienta a nenechat se tím psychicky ničit, ale je dobré mít určitý přehled, rozhled, nadhled a vlastní názor na věci a postoj k nim. V rámci svých omezených možností je dobré pokoušet se věci ovlivňovat tím žádoucím směrem, tedy chodit k volbám, občas podepsat nějakou petici či protest a občas dát i nějaké peníze nějaké nevládní organisaci, která prosazuje cosi, co je Vám sympatické a je aspoň trochu důvěryhodná.

Vaší touze odejít do hor či k moři rozumím, sám něco takového poměrně často pociťuji, ale není to bohužel reálné, ani u toho moře ani v těch horách nejde být nezávislým a pakliže ano, upadnete u toho kamsi mezi technologickou a kulturní úroveň středověku a doby kamenné, což je pitomost, protože pak si tu nezávislost dlouho neuhájíte.

Schumacher antisemita řekl(a)...

STK a Drak : rozumím vám, nalézám se mezi vámi a snažím se nezbláznit. Zatím se mi to daří. Snad.

STK řekl(a)...

To Drak, Schumacher i Šaman:
Asi jsme na tom stejně. A Šaman jakbysmet. K volbám chodíme, občas zvolíme někoho, který nám potom "udělá ostudu" (ještěže jsou ty volby tajné ;-), tu a tam i petici podepíšu, tu a tam vyprovokuji. Ale že by se mi to celé nějak líbilo, tak to zas ne.
Pánové, nemáte taky občas chuť se postavit na náměstí, zařvat z plna hrdla nějaké hodně sprosté slovo, aby si vás "národ" všimnul a začít svůj poněkud nesouvislý, zato o to plamennější projev, po jehož skončení nebo i dříve vás buď odvedou "k podání vysvětlení" nebo, v případě pražáků, vám ukážou bohnickou léčebnu zevnitř. U nás se tyhle přčípady vozí "do Opavy", opaváky vozí na "do Kateřinek" a občany Kateřinek zase "na Olomouckou".

Nejsme sami. Zde článek, který musí některým "multikultihyperkorektorům politickým a genderovým" notně hýbat žlučí. Mě potěšil - nejsme tedy ve vesmíru sami. (Myslím tím politický vesmír...)

Click!

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

Pěkný článek, vážený pane STK.

drak řekl(a)...

STK:

Mám občas chuť říci těm panákům cosi hodně od srdce, ale myšlenka na pobyt v léčebně mi od toho spolehlivě odrazuje. Někdy, když se chovají hodně arogantně vůči voličům, a naopak pragmaticky vůči sobě samým, dobrým příkladem je třeba současný stav na pražské radnici, tak zrovna tohle už není případ zralý na vřelé slovo od duše, to už je spíš zralé na další defenestraci.

Rozhovor s panem Nárožným je takovým pohlazením po duši, zejména po nějakém delším poslechu hyperkorektních mimozemšťanů. Prostě myslí nám to na stejné, nebo přinejmenším hodně podobné vlně.

Když si ale vzpomenu, jak jsem před pár lety pozoroval pana Nárožného, jak mu dělá dobře popovídat si s jakousi mladou dámou po představení u baru, tak jsem přesvědčen, že se z jeho přítomnosti zde na tomto světě budeme těšit ještě poměrně dlouho. A to je moc dobře :-)