pátek 4. března 2011

MOBY DICK: Z cizích krev neteče

Neschopná Evropa, schopné Slovensko, pohlavní diskriminace smrti a magistrátní rozehnání chmur.
*********************************************************
Neděle 27. února 2011,
Ve vládní koalici probíhá debata o výjimkách z 20% sazby DPH. Véčkaři by do 10% sazby rádi strčili ještě teplo. V tom případě by Topka odebrala již předjednané výjimky některým potravinám.

To, že by se lid začal živit pouze potravinami pro cukrovkáře nehrozí: Většina je jich tak hnusně sladká, že se žrát nedají.

Ukazuje se, že noví poslanci dělají to, co jejich předchůdci: optimalizují zisky. To znamená, že státní peníze za náhrady utrácejí v partajních objektech, kde platí nejvyšší možné nájemné. Inu - z cizího krev neteče!
Z bezpečnostních důvodů byly vyjmuty palivové tyče z reaktoru íránské jaderné elektrárny v Búšeru. Nějak jim to nefunguje, jak by mělo.

Severokorejští komunisté slíbili, že začnou střílet na jihokorejské imperialisty kvůli rozesílání balónkových letáků. Jejich obsahem jsou krom papírových letáků také - flashky a dívídíčka, aby si mohl zubožený severokorejský lid počíst na svých počítačích, jaká je skutečná pravda o jeho útlaku... Letákové balíčky jsou nicméně oblíbené zejména proto, že obsahují i dolary.

Evropa i Amerika již z Libye evakuovaly převážnou část svých občanů, včetně diplomatického personálu, načež začaly kritizovat Kadáfího. A vyzývat ho, aby odstoupil.

Kadáfího zběhlý exministr spravedlnosti Mustafá Abdaldžalíl sestavil prozatímní povstaleckou vládu. Varuje, že hitleroidní Muammar je schopen proti opozici použít chemické zbraně. Také prásknul na svého předešlého šéfa, že on osobně nařídil atentát na americké dopravní letadlo, které se po výbuchu zřítilo na skotské Lockerby.

Pondělí 28. února 2011, 100. narozeniny Otakara Vávryů před 25 lety byl zavražděn švédský premiér Olof Palme

Vývoz ropy z Libye se zastavil. A to kvůli špatnému počasí a nízko letícím mrakům a letadlům. Výpadek libyjského plynu pro Itálii nahradil ochotný Gazprom.

EU nepustí na své území soudruha Kaddáfího a jeho rodinku. 60 miliard US $ v zahraničí. V Británii mu už zablokovali už vytištěné libyjské bankovky v hodnotě 1,5 miliard dolarů - úředníci tak dlouho protahovali jejich vydání, až vláda stihla vyhlásit sankce...

Muammar mezitím rozhlašuje v interview zápaďáckým médiím, jak ho lid miluje. Vidět je to zejména ve státní televizi, kde milující tripoliský lid dostává za účast na provládních demonstracích pět set lybijských peněz.

Nemilující libyjský lid sestřelil letadlo, útočící na rozhlasovou stanici povstalecké Misuráty.

V Jemenu protestují desetitisíce lidí proti milovanému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi.

Brněnský soud potrestal šestiletým vězením rodičovské bestie, které několik let v rodinném koncentráku mučily svého dnes osmiletého syna. Týrání trvalo několik let za absolutního nezájmu soudružek Zubatých ze sociálky. Ty se spíše starají o to, jak sebrat děti pečlivým matkám, které se proviní třeba jen tím, že je jim 15 let anebo snad nechtějí vypláznout úplatky.

Problém nezaměstnanosti vůdce lékařského odporu Martina Engela se rýsuje: Mohl by se stát placeným předsedou lékařských odborů.

Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo první část cenové mapy činží. Zatím se týká pouze 64 spíše menších měst. Ačkoli měla být mapa hotova k 1.1.2011. Potíž je v tom, že ministerstvo šetří, takže cenovou mapu vyrábí jediný znalec!!! A to pro celou republiku. Eskymák tak určuje, jak mají žít lidé v tropech...

Jeden znalec za 800 tisíc tak státu ušetří desetimiliony za platy externistům. Očanům naopak desetimiliony odtečou. A taky nervy.

Znalci totiž nejsou, a nebudou. Před případným soudem ohledně určení výše nájemného tak dnes mohou excelovat hned tři soudní znalci: Ten vlastníka domu, pak další nájemcův, a nakonec soudní znalec samotného soudu. Naštěstí vlna žalob se zatím nekoné - lidi jsou, zdá se, rozumnější, než státní úředníci...

Rozběh jednotné státní pokladny, která by měla ušetřit stamiliony ročně, přijde na pět miliard, její roční provoz asi na čtvrtmiliardu. To víte, licence. SAP se platit musí, i když se nepoužívá.

Státní pokladna má jet na bázi SAP?

Mrtvá Kočka: "A kurva!"

Státní pokladna na Slovensku ušetří v přepočtu 4,5 milionů korun ročně. Uvidíme, jak to bude u nás. Djó, Slovensko!

ODS se postavilo za svého Sašu a kritizuje Kalouska: "Postup pana ministra financí vzbuzuje mnoho otazníků, v některých aspektech až vykřičníků." (Petr Nečas, předseda ODS a premiér české vlády.)

29. února 1996

Před 15 lety bylo oficiálně ukončeno téměř čtyřleté obléhání Sarajeva. Běhen něho bylo zabito asi 11.000 lidí, z toho 1601 dětí, dalších 50 000 lidí bylo raněno. Na město střílely z okolních hor děla 200 tanků a 150 minometů Jugoslávské lidové armády. Během let došlo k formálnímu přejmenování jejich obsluhy na "Vojska republiky srbské", vraždění zejména civilistů však trvalo dále.

Jednotky OSN držely koridor na letiště, ze kterého proudila humanitární pomoc. Ta by nebyla nutná, kdyby existovala mezinárodní síla, schopná zabránit tomuto válečnému zločinu. Evropská unie to nebyla ani náhodou.

Ostřelování skončilo až po podepsání příměří v říjnu 1995, asi měsíc po té, co do konfliktu nastoupily síly NATO. Čti USA, protože evropské síly NATO stloukly horko těžko pár tisíc vojáčků, kteří hlavně "pozorovali". Až americké bombardovací letouny B52 daly Srbsku v drobném pocítit to, co ono dělalo tři roky Sarajevu.

Vstup Ameriky do konfliktu, který teprve osvobodil Sarajevo, dodnes odsuzují čeští bolševici (třeba mladý Grebeníček), plakající nad hroby nevinných obětí amerického imperialismu.

Vedlejším efektem pak je, že neschopní evropští politici tak natáhli do Evropy bojovníky islámského džihádu, načež podpořili vznik evropského protektorátu v Kosovu, tomto sudetském Srbsku...

Úterý 1. března 2011
V Ženevě odstartoval největší evropský autosalon. Nese se v linii úspor. Takže Rolls Royce představil svůj elektomobil. 400 koňských sil ve dvou elektromotorech nedokáže tento ekologičeskij tank rozpohybovat na více než na 100 mil za hodinu. Ale když pojedete podle dopravních pravidel, můžete ujet i 200 km. Načež budete osm (rychlošpatná varianta, nevhodná pro údržbu baterií) či 20 hodin dobíjet elektřinou. Pouze stále dostupnou a na ropě nezávislou elektřinuu ze solárních a větrných elektráren! Řešení?

Mrtvá Kočka: "Kupte si dva Rolls Royce!"

Žena Moby Dicka: "Ale neříkejte tomu šetření."

Milující libyjský lid obléhá tripoliské banky. Co včera dostal nebyla pětistovka - avšak poukážka na proplacení pětistovky.

Muammar by měl vypadnout ze země, pravil mluvčí americké vlády. Neupřesnil, jestli mu azyl na svém území poskytnou USA.

Mrtvá Kočka: "Doporučuju Guantanámo."

Schodek českého státního rozpočtu klesá, místo aby rostl. 23 miliard Kč za první dva měsíce roku je dvakrát více než vloni za stejné období.

Ministerstvo financí vydá do půlky roku emise státních dluhopisů za 50 mld. Kč plus "pokladniční poukázky" za 91 mld. Investoři už se na ně třesou - zejména důchodové fondy, které nic jiného prakticky kupovat nemohou.

Véčkaři hodlají ve zdravotní reformě "zohlednit zdražení léků tak, aby bylo sociálně citlivé". VV rovněž úplně a zcela jednoznačně podporují důchodovou reformu. I nadále budou vyjednávat, aby tato reforma byla přijata - jako "ústavní zákon". Čili s podporou opozice, která dala jasně najevo, že reformu nepodpoří...

Věci veřejné rovněž řeší - únik neveřejných informací z poslaneckého klubu. Nežeby měly ve svých řadách insidera, avšak jejich poslanci na sebe tak řvou, že jsou slyšet i přes zavřené dveře. Budou méně řvát? Nebo začnou své problémy projednávat na veřejnosti?

Ne, stáhnou se na utajené místo...

Žena Moby Dicka: "Věci veřejné se snaží zůstat ve vládě jako koaliční partner i pro budoucí předpokládanou vládu socialistů. Která může nastat ještě dříve, než dojde k volbám."

Mrtvá Kočka: "Zlatí lidovci, zlaté prciny!"

VV a TOP 09 se dohadují o výjimkách z DPH, ODS navrhuje zavedení jednotné daně bez výjimek.

Ostravští protikorupční policajti obvinili devět lidí z daňových podvodů. Při machinacích s netopnou naftou prý připravili stát na daních během let 2008-2010 asi o půl miliardy.

Nebýt blbého zákona, nebylo by daňových manipulací.

Pražští policajti zadrželi 18 lidí kvůli výrobě a distribuci drog (jsou podezření z). Jedním z obviněných vařičů pervitinu je i zastupitel na Praze 9 Petr Müller (ČSSD).

Nové blbé zákony vznikají: Evropský soud rozhodl, že musí zmizet "diskriminace dle pohlaví" při sjednávání životních pojistek. Což povede k jejich zdražení. Rovněž se sníží doživotní renta pro muže, kterou jim platí penzijní fondy. Přičemž renta pro ženy se nejspíš moc nezvýší. (Další důvod proč brát penzijní připojištění jenom jako formu spoření a všechny prachy si vybrat hned, jak to je možné.)Soudruzi soudci bohužel zatím nezakázali pohlavní diskriminaci v tom, že chlapi umírají dříve (74) než ženy (80).

Mrtvá Kočka: "Doživotní renta? Na tom bych prodělala."

Středa 2. března 2011
Barel Brentu = 114$, zlato historicky nejlepší - 1440,10$/troyskou unci. Teď bychom si měli drbat hlavy, že jsme v roce 1998 nechali tehdejšího šikovného guvernéra ČNB doc. Ing. Josefa Tošovského, tentýž rok shodou okolností na několik měsíců i vysoce ceněného úřednického premiéra, prodat veškeré státní zlato z bývalého státního zlatého pokladu a nakoupili za ně výhodné evropské dluhopisy zejména z německého teritoria...

Evropská unie se shodla, že se shodne na reakci vůči vývoji v severní Africe už na mimořádném sčuchu, který svolala už na 11. března. To je rychlost, to je rychlost... Mezitím padly dvě vlády, v celém pásu od Maroka po Írán to vře, uteklo statisíce lidí a pan Muammar dále bombarduje... A slibuje "krvavou válku": "Budeme bojovat do posledního muže a ženy".

A EU se sejde, aby - uvidíme, nechme se překvapit, co vyplodí. Doufejme, že vraždícího šaška Kaddáfího pochválí za vyváženou gender politiku!!!

Elitní "polosoukromé jednotky" (ze státních peněz placená osobní diktátorova garda) i její žoldnéřské posily řídí přímo nejmladší fýrerův synáček Chamís, přezdívaný "agent strachu".

Soudruh diktátor Mugabe už poslal charterovým letem svému příteli několik set "aktivních i vysloužilých" vojáků - včetně bojových pilotů.

USA také řekly své rozhodné slovo: bezletová zóna, kterou požadují vyhlásit povstalci, je podle ministra války Roberta Gatese "příliš komplikované řešení". Prezident Obama zná řešení: "Kaddáfí musí odejít."

Libyjská liga pro lidská práva uvedla, že bylo zabito už 6000 lidí.

Česká vláda se dohodla, že se už o DPH nebude více dohadovat a schválila všechny své dohodnuté dohody. Reforma začne na podzim zrušením snížené sazby daně - krom výjimek, na které si vzpomněli ochránci soicálního smíru z VV. Knihy v tom nebudou, proti čemuž protestuje svaz knihkupců a nakladatelů.. Ani Šamanovi se to moc nelíbí. V EU se tak přiřadíme po bok Dánska a Bulharska.

Divadelníci pláčou. Někteří. Jiní plánují více hambatých scén. A další zase hanobení uměleckých stánků plytkými hudebními telenovelami.

Výrobci tepla upozorňují na možné zvýšení cen na až trojnásobek. A to kvůli nastaveným těžebním limitům. V tom se zvýšené DPH ztratí.

Developeři se obávají vlivu zvýšení DPH na výstavbu nových bytů.

Moby Dick si stejně jako ODS myslí, že když už, tak už - jedno dépéháčko někde kolem 17, 18 %, bez mrkvových a uměleckých výjimek. Hlavně, aby se daně neměnily každý rok!

Vyjednavači vládní kolaice a ČSSD se shodli na dvoukolovém modelu přímé volby prezidenta republiky. K čemuž bude potřeba změna ústavy. Tento marginální problém, který bylo lze vyřešit několika větami v ústavě, kdy by se zavedla dvokolová (a nikoli nekonečněkolová jako dnes) nepřímá volba prezidenta naše milé poslance a senátory zajímá velmi. Způsob, jak lidským způsobem rozpustit nefunkční Sněmovnu avšak nikoli!

Mrtvá Kočka: "Kdyby byli v rybníku kapři, nemuseli by v něm být poslanci."

Tzv. důchodová reforma krátkodobě sníží příjmy domácnosti o 600 až 300 Kč měsíčně, dlouhodobě o 568 až 139. Ale nakonec jde o "důchodovou reformu" - totiž důchodcovské domácnosti si jako jediné polepší - o 27 Kč měsíčně. Tedy - v průměru. Kdo to má!

Arcibiskup Dominik Duka dnes zahájil oslavy "roku svaté Anežky České", patronky českého plynárenství. Dnes se slavilo výročí její smrti v roku 1282. 800. narozeniny, které připadly na asi leden roku asi 1211 se kvůli těm asům neslavilo.

Čtvrtek 3. března 2011,
Těžká rána Kaddáfímu: Jsou zablokovány jeho zahraniční účty. Bude si muset vystačit pouze s rezervami státní banky, jež činí 110 mld. $. Což jistě nebude v evropských dluhopisech...

Kaddáfího armáda zajala tři nizozemské výsadkáře. Dnes proklákla tato informace o nedělním nepodařeném pokusu evakuovat pomocí vrtulníku ze země dva lidi z libyjského Sirtu. Libyjci ony nejmenované zaměstnance propustili, vojáky si ponechali v zajetí.

Britský výsadek u ropných věží v poušti byl úspěšnější. Dva Herculesy odvezly 150 Britů, jen v jednom letadle se nalezly stopy po střelbě. Při bojích o jeden ropných terminálu pravděpodobně zahynul i první Brit - Khaled Attari z Manchesteru.

Rozhněvaný libyjský lid bere do svých rukou spravedlnost: Do táborů černých uprchlíků vnikají gangy, kradou loupí a ničí. Mohli by to být žoldáci!

Mrtvá Kočka:"Ti by stříleli."

Byly zveřejněny výsledky průzkumu společnosti pro tvorbu veřejného mínění Factum Invenio: ČSSD by opět zvítězila a měla by 61 poslanců (+5), druhá ODS klesá na 46 (-6), TOP 09 taky klesá na 36 (-5), trochu si polepšili komouši na 28 (+2). Nejvíce propadli Veřejníci - jejich 11 poslanců znamená oslabení vládní kolaice o dalších 13 křesel. Křesťanští demokratičtí lidovci si v ústraní vylízali rány a dnes by získali za 8,8 % hlasů 17 poslanců! Případná pravicová koalice - bez levičáckých VV, ale s obnovenou KDU/ČSL by měla právě 100 hlasů.

Mrtvá Kočka: "A jsme tam, kde jsme byli..."

Koalici se zalíbilo v jednoduchém čísle 20: Na tuto hodnotu se vrátí daň z příjmu firem. I daň z příjmu fyzických osob. Rovněž příliš nízké jsou daně z nemovitostí, ty by měly vzrůst čtyřikrát. O daňové reformě "nic neví" přednosta Nečasových poradců Martin Říman, Hospodským novinám se pouze ukecl ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák.

Podle odhadu UnicreditBank stoupne složená daňová kvóta v Česku ze současných 34,7 % v roce 2014 na asi 37 % .

Poslanci zbavili mlčenlivosti bývalého ředitele vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. A on promluvil. Zejména - a skoro výhradně - o svém nestandardním odchodu. O armádních zakázkách nepadla žádná nová slova. Branný a bezpečnostní vejbor poté svou levicovou většinou vyzval bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou k "odstoupení z politických funkcí".

ČSTV se nečekaně začala chovat rozumně - posoudí všechny tři nabídky na záchranu Sazky, nejen tu, na níž se podílí mazaný Aleš Hušák. Mimořádná valná hromada Sazky se sejde 15. března.

Rostou světové ceny potravin. V únoru bylo dosaženo jejich rekordního maxima. Další zdražení potravin je předvídáno kvůli stoupající ceně ropy.

Pátek 4. března 2011,
Prezident Obama opakuje: "Kaddáfí musí odejít." Muammar oponuje: "Nemám žádnou funkci, ze které bych mohl odstoupit. Lid mne prostě miluje." (Zejména ten placený.)

Korespondenti, kteří se vylodili na povstaleckém východě země s překvapením zjišťují, že místní život funguje normálně i bez diktátora.

Ministr školství Dobeš hodlá prosadit triviální požadavek, aby se matematika stala povinným maturitním předmětem. A proč vlastně není? Vždyť toto byla "triviální škola": Měla naučit žáky číst, psát - a počítat!

12. pětiletka bude mít za úkol snížení rozdílu mezi bohatými a chudými. Je třeba zvýšit náklady na sociální péči. K tomu jsou nezbytné určité politické reformy. Severní Afrika či Blízký Východ nás varují. Tak rozhodla KSČ - komunistická strana Číny. Lépe řečeno - Všečínské shromáždění lidových zástupců. Chmury ve tvářích soudruhů se neobjevily, mraky nad Pekingem rozehnaly technické služby místního magistrátu.

MUDr. primátor Prahy Bohuslav Svoboda nanesl úplně zbytečný problém: Rozhodl, že by bylo "vhodné představit Pražanům původní Plodinovou burzu". Dříve čs. Parlament, pak Svobodnou Evropu a dnes Národní muzeum. Chytrý Bohuslav přišel s nápadem zbourat přístavbu, která se mu nelíbí. Je zde přitom několik problémů: S těmito prostorami počítá už Národní muzeum, které zde pořádá první výstavu. Dále jaksi drobně panu MUDr. uniklo, že stavba je zapsána jako kulturní památka. Tak vocogo?

Mrtvá Kočka: "Go vo to, abychom se přestali bavit o předražené Openkartě, zkurvené Blance, debilním sračkovodu z městské čistírny či novém mrakodrapu nad stanicí metra Národní třída."

Až ČSSD zvítězí, pak zvýšené DPH ponechá. Jak na jídlo, tak na pití, byty, i na ty naše knihy. Současný sloužící předseda Bohuslav Sobotka před 14 dny tvrdil, že vítězná levice pod jeho vedením pravičácké výmysly zvrátí. Dnes praví: "Nelze si představit, že by se vrátily všechny ceny, které zdražila Nečasova vláda! Pokud vláda jednou provede tento krok, pak už to vrátit nelze." Leda tak možná u tepla.

Ale to stejně zdraží. A brzo se nebudeme ptát, jak drahé bude, ale jestli bude!

"Připravovaná penzijní reforma je nedomyšlená a uspěchaná." Pravil prezident Václav Klaus. Poprvé po 15 letech se k tomu vyjádřil, zlobí se Kalousek. A dodává: "Kdyby nebylo toto, nebylo by nic!"

Věci veřejné byly několik hodin v insolvenci. A to od 11:16, kdy firma Medea pana Soukupa uplatnila nárok na dluh 12 milionů korun "za reklamní služby". V 16:50 VV dluh "uznávají " a v 17:30 je "stáhnut" návrh. Tedy je na podatelnu už zavřeného soudu podán patřičný papír. VV prý zaplatí v pondělí. A možná i ze svého.

Petr Zavadil, zpravodaj ČT v Libyi, hlásí: Směrem z Tobruku k Benghází je na silnicích stále více "checkpointů se stále ozbrojenějšími lidmi".

30 lidí bylo zabito při náletech na západolibyjské město Závija. Podle zpráv je bombardováno i předměstí Benghází, kde se už objevuje zejména nedostatek léků.

Natural 95 je kolem slibovaných 35 Kč. Někde 34, někde 36. Řidičům se to nelíbí. Není vyloučeno, že příští týden ceny dále porostou.

Tak co bude s tou bezletovou zónou, líná Evropo a Ameriko? Z cizích krev neteče?

Sobota 5. března 2011,
Žena Moby Dicka: "Z nás zatím tečou jen peníze. Krev bude následovat."
************************************************
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku mailto:moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick

15 komentářů:

"Ravishing" Rick Rude řekl(a)...

“Let’s just call a spade a spade,” Mr. Gates told Congress. “A no-fly zone begins with an attack on Libya to destroy the air defenses. That’s the way you do a no-fly zone. And then you can fly planes around the country and not worry about our guys being shot down. But that’s the way it starts.”

Větší vlastenec řekl(a)...

Ano, RRR. Přiznání je vždy polehčující okolností; i v případě zločinů neprominutelných a nepromlčitelných, jako je agresivní válka kvůli ropě.
Ano, pan Gates se veřejně přiznal ke svým spádům - chce zaútočit na prostředky PVOS Velké Libyjské arabské socialistické džamahírije. Ano, tím to vždy začíná. Brutální přesila zákeřných a zbabělých agresorů pobije hrdinné obránce vlasti, obsadí bezbrannou zemi, předloží ji na stříbrném podnose soukromokapitalistickým žralokům a křesťanským misionářským upírům.
Jak tuto agresivní válku pojmenují triumfující imperialisté ? Třetí barbarská ? Dost možná; těmi dvěma předchozími se dodnes chlubí : „From the Halls of Montezuma, to the shores of Tripoli„, zplna býčích hrdel řvou jejich elitní zabijáci. Jistě; jak jinak. Jejich vpádu do Mexika se hrdinně postavili i mladí mexičtí kadeti, téměř děti. Patnáctiletý Juan Escutia raději skočil z hradeb, zahalen ve vlajku své vlasti, než by se vzdal agresorům, než by upadl do jejich krvavých pracek.
Kolik takových dětí zahynulo v důsledku amerického vpádu do Tripolisu ? Během evropského ostřelování civilních čtvrtí Tripolisu a Alžíru ? To už nikdo nespočítá; ubozí Muslimové mají jiné starosti, a Euroameričany, pachatele, oběti jejich lačnosti a rozpínavosti nezajímají. Z cizích krev neteče.

Dnes je naštěstí jiná situace; dnes imperialističtí žoldáci tvrdě narazí. Díky dlouholeté spolupráci se Sovětským svazem, ČSSR a ostatními zeměmi míru a pokroku je Velká Libyjská arabská socialistická džamahírije dobře vyzbrojena a připravena. Nejdříve budou zneškodněni placení agenti imperialismu a sionismu, kteří rozpoutali současné nepokoje, pak přijdou na řadu euroameričtí žoldáci.
Takto skončí agresoři : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a2/Burning_of_the_uss_philadelphia.jpg . (Námořníci ve člunu v popředí nejsou hrdinní Muslimové, ale zbabělí a zákeřní Američani *), kteří prchají po vlastnoručním zapálení brigy USS Philadelphia, předtím ukořistěné hrdinnými Muslimy.)
Arabský lid zvítězí !

Světu mír !***Volte ČSSD a KSČM !

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*) http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Decatur

Harpyje řekl(a)...

Vážený Vlastenče, kdyby byla Libye, jak píšete, dobře vyzbrojena díky "dlouholeté spolupráci se Sovětským svazem, ČSSR a ostatními zeměmi míru a pokroku", tak by se v jejím arsenálu nacházely samé staré střepy.
Po zrušení embarga ale Ghaddafi pilně nakupoval po celém světě, a to nejenom u Rusů (http://de.rian.ru/security_and_military/20110228/258452956.html), ale i u Evropanů http://www.letemps.ch/Page/Uuid/a5df82de-40bf-11e0-8732-9789c3dce95e/Comment_lEurope_a_armé_Kadhafi

Harpyje řekl(a)...

Už mi to zase spolklo jeden příspěvek.

Anonymní řekl(a)...

Jste si, pane autore, úplně jistý, že zlatý poklad se rozfofroval až za Tůmy tj. po roce 2000 a nikoli už za jiného guvernéra ČNB na "T", který tam byl před ním?

Šaman řekl(a)...

Harpyin příspěvek vrácen.

Harpyje řekl(a)...

Díky, Šamane. Je to opravdu hrozné, jak všichni toho šílence zásobovali zbraněmi.

Moby Dick řekl(a)...

Anonymnímu: Nejsem si jistej, ale tak nějak to mám v hlavě. Nebo žeby už inženýr Tošovský? Uveďte více, prosím.
Za případné upřesnění předem dík,
>>:)) Moby Dick

Moby Dick řekl(a)...

Nojo, doc. Ing. Josef Tošovský byl guvernérem 22. 7. 1998 – 31. 11. 2000
A ještě v lednu 1998 jsme měli 69,5 tuny. zlata. Během roku ale Česká národní banka (ČNB) prodala 56 tun žlutého kovu, zbylo ho tedy jen 13,5 tuny! A v roce 2007 už československý zlatý po?klad vážil jen 13 373 kilogramů!
http://smisene.webzdarma.cz/view.php?cisloclanku=2010090001

Tak já jdu přepisovat jméno gubernátora ČNB, jauvej...

Moby Dick řekl(a)...

Těm kdo to četli dřívější přehled, týkající se středy: Panu Tůmovi se co nejpokorněji omlouvám, změna je provedena zde v textu i na NP.
Snad mně žena dá večeři... Sorry a za upozornění dík,
>>:// Moby Dick

STK. řekl(a)...

Velryba píše:
...Divadelníci pláčou. Někteří. Jiní plánují více hambatých scén. A další zase hanobení uměleckých stánků plytkými hudebními telenovelami, nezapomínajíce přitom na svůj čistě osobní finanční zisk a budoucí kariéru. Když už je třeba opustit loď, je to nejlépe provést s lodní pokladnou naloženou na palubě svého záchranného člunu...

Tučný text doplnil Starý Tlustý Kocour poté, co se včera v Praze dozvěděl (od některých bývalých aktérů kauzy) o co vlastně jde při slučování ND a SOP.
Máme tu na východě kotlinky sice taky pěkný bord... ...binec, ale kam se hrabem na Pražáky, na Pražáky jsme prostě "synci kratci"...

[;-)

Moby Dick řekl(a)...

Z listárny Moby Dicka:

Jen malá připomínka: To zlato prodal Havlův oblíbenec pan Tošovský, předseda Havlovy prozatímní vlády a předtím a potom guvernér ČNB. Kromě toho prodal i veškeré devizové (např. dolarové) rezervy, a směnil je za zbruselenové euro. To během prvního půl roku spadlo asi o 30% (pak se začalo hrabat po destinkách zpět).
Za odměnu bydlí ve Švýcarsku v domě s neprůhlednými skly a do "práce" dojíždí neprůstřelným automobilem (zdoj MFD před pár lety). Před veřejností a novináři se ukrývá lépe než Kožený.

Zaslal čtenář DP

drak řekl(a)...

ČNB jako je celkem zajímavá a užitečná instituce. Ohlédnu-li se za její činností a guvernéry, tak většinou se tato instituce chovala celkem rozumně a moudře, aspoň podle mého názoru. Velmi jsem s ní nesouhlasil v momentě, kdy se to zlato prodávalo a pořizovaly se za něj cenné papíry. Těžko by se dalo říci, že to jednání tenkrát bylo prováděno s nějakým úmyslem stát poškodit, to rozhodně ne, ale určitě se dá tvrdit, že bylo poněkud vzpupné, krátkozraké a nedomyšlené. Nejspíš se u toho více konalo, nežli myslelo.

Jinak z guvernérů, kteří se zatím v ČNB vystřídali, je mi nejvíce sympatický Miroslav Singer, vypadá to, že ze všech kteří v ČNB kdy byli, je to taková moje krevní skupina. Doufám, že se mu nepodaří provést něco, co by nás všechny zklamalo.

Anonymní řekl(a)...

Draku. Hádej kdo to zlato nakoupil, to neuhodneš.Prostředník byla UBS, investor BOE a několik menších bank v USA. Čest.

STK řekl(a)...

Nejen ti nejbohatší, ale i...