pátek 26. června 2015

MOBY DICK: Dobrý základ pro pokrok

Prošvihlé termíny, třetí poločas, vyvážený přístup, zvláštní požadavky věřitelů a krvavý ramadán

Sobota 20. června 2015

Před deseti lety uprchl během policejního zásahu ze své černošické vily žralok Radovan Krejčíř.
"No, uprchl. Obul se, vzal si klíče a odešel k přistavenému autu s řidičem." (Mrtvá Kočka) "V době, kdy policisté z proti-korupční policie přepočítávali nalezených pět miliard korun..." (Žena Moby Dicka)

Ve vile kromě policajtů a miliard zůstal rovněž žralok. O dalším osudu žraloka a miliard neexistují důvěryhodné záznamy.

"Český gangster" Radovan Krejčíř, který je toho času zavazben v Jihoafrické republice kvůli pokusu o vraždu a únos, požádal o azyl v ČR. Tady totiž po něm nikdo nestřílí. Inu – jsme právní stát.
*

Ze sportu: V hlavním městě Ázerbajdžánu Baku se konají ve dnech 12. – 28. 6. 2015 historicky první Evropské hry.
"Ty druhé proběhnou v severní Koreji."" (Mrtvá Kočka)

Neděle 21. června 2015

Do konce června mají být dojednány "podrobnosti" mezinárodní dohody o íránském jaderném programu. Tedy fakticky samotná dohoda, která se díky umnému perskému manévrování a vinou nebetyčné hlouposti US prezidenta Baraka Obavy bezvýsledně táhne kvartál od kvartálu už několik let. Dnes přijal íránský parlament jasnou většinou (199:14) "rámec zákona", který ony "podrobnosti" upřesňuje:

a) Mezinárodním inspektorům nebude umožněna kontrola vojenských objektů,
b) ani "bezpečnostních objektů",
c) ani kontakt s vědci, kteří pracují v íránském jaderném výzkumu.

Za to Západ okamžitě zruší hospodářské embargo vůči Íránu. A a další vtip nakonec: Agentury hlásí, že "je možné, že termín pro dohodu nebude dodržen".
"A termín pro bombardování byl prošvihnut." (Mrtvá Kočka)
*

Do konce června má Řecko zaplatit odložené splátky svého dluhu. Peníze na to mu půjčí "Trojka" ECB + MMF + EK – pokud nová řecká vláda zavede reformy.

"Opticky by stačilo, kdyby alespoň zrušili zrušení předcházejících reforem." ( Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise pro agenturu Muška na Zdi.)
"Juncker, Lagardeová a Evropská centrální banka obdrželi nový řecký návrh. Dobrý základ pro pokrok při zítřejším eurosummitu." (Tvít Martina Selmayra, ředitele kabinetu J-CJ, předsedy EK) I když to bude "eine Zangengeburt" (porod s kleštěmi)... Detaily porodu Martin nerozvedl, ale Muška na Zdi je zjistila:

a) Řecké důchody jsou nedotknutelné,
b) rovněž počet státních zaměstnanců a jejich platů,
c) včetně obnovené státní televize.
*

"Ukrajina je pouze jednou částí našich větších obav z dnešního Ruska. V odezvě na to zachováme silný, ale vyvážený strategický přístup, přístup, který se snaží zajistit, aby Rusko nemohlo nikoho obrátit směrem k minulosti, ale budeme povzbuzovat Rusko, aby se dívalo do budoucnosti. Proto se nebudeme spoléhat na scénáře studené války." (Ashton Carter, US ministr obrany, při své cestě do Evropy, kde navštíví Německo a Pobaltí)
Rusko se mezitím vrátilo ke stalinismu a samoděržaví, horečnému zbrojení a nacikomunistické propagandě. A – podle Cartera – "řinčí jadernými zbraněmi".

"Balistické rakety řinčí asi dost blbě." (Moby Dick)
"Řinčí, když se střetnou s antiraketami." (Mrtvá Kočka)

Pondělí 22. června 2015

"Je to dobrý základ pro nové nastartování diskuse." (Jeroen Dijsselbloem, předseda Euroskupiny, aneb grémia ministrů financí €zóny, jež se v Lucemburku sešlo mimořádně před večerním evrosummýšem) Není jasno, který z několika řeckých návrhů, jež během noci došly, má Jeroen, jinak též prezident Rady guvernérů Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) na mysli, ale je to povzbudivý signál.

Řecké banky otevřely, rovněž bankomaty fungují. Krom těch, kde dočasně došla hotovost.

"Nevím, jestli víte, že Řecko za posledních dvě stě let zbankrotovalo čtyřikrát, a já si myslím, že už konečně by mělo zbankrotovat popáté, aby se vyčistil prostor… Jsem přesvědčen, že současné dluhy nemůže Řecko nikdy splatit a politici před tímto problémem jen utíkají." (Andrej Babiš, ministr financí ANO, na výroční pražské konferenci ekonomických diplomatů)

"Krach Řecka by nepřímo poškodil i českou ekonomiku. Pokud se potvrdí dnešní ranní signály, že řecká vláda je ochotna přijmout potřebné reformy, musíme udělat maximum pro to, abychom eurozónu posílili. Řekové musí provést nutné reformy…Země EU by si měly pomáhat, ne se tlačit do kouta siláckými prohlášeními." (Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČSSD + ANO, včetně lidovců)

"Agrofert v Řecku neinvestoval." (Babiš dle MnZ)

Mimořádný summýš prezidentů a premiérů €zóny skončil bez "hmatatelného výsledku". Je to již druhý "konečný krach" jednání s Řeckem během týdne. Nebo žeby ne?

"Jsem přesvědčen, že k závěrečnému řešení dojdeme v tomto týdnu. Z toho prostého důvodu, že k němu tento týden dojít musíme. Nemůžeme hrát – jak se říká na fotbalovém hřišti – nemůžeme hrát v prodloužení." (Jean-Claude Juncker)
"Hrajete už třetí poločas." (Žena Moby Dicka)

"Jde o dobrý výchozí bod pro intenzivní rozhovory. Nyní musí začít nad návrhy intenzivní práce, na kterou není příliš mnoho času." (Anděla Merkel pro světové agentury)
"Jde o dobrý výchozí bod pro intenzivní rozhovory. Ale ještě si to nikdo nestihl pročíst." (Anděla Merkel pro MnZ)

Řecká vláda chce požadovaných úspor docílit razantním navýšením daní. Věřitelé tlačí na snížení výdajů za obranu.

"A řecké pobřeží by mohly hlídat flotily NATO." (Žena Moby Dicka)
"Nebo ruská eskadra na Kypru." (Mrtvá Kočka)

"Všichni si přejeme, aby Řecko zůstalo v eurozóně." (Anděla Merkel prozrazuje svou taktiku)
"To je slovo chlapa!"
(Výkřik Alexise TsiPrase, řeckého premiéra, zachycený MnZ)

Pětistá padesátá druhá rozhodující schůzka €skupiny ohledně Řecka proběhne ve středu večer, den před pravidelným summýšem EU v Bruseli. To prý "vzbuzuje velké naděje". Rada ministrů financí zemí €zóny ukončila mimořádné zasedání věnované problému řeckého dluhu, "Definitivní rozhodnutí" ale nebylo přijato.
V Bruseli se "šíří optimismus".
*

U Krajského soudu v Táboře byl obnoven soud s bývalým soudcem Jiřím Berkou a jeho konkurzní mafií. Za rozchvácení 264 milionů z jedenácti zničených firem již byl v roce 2010 pravomocně odsouzen na devět let natvrdo, ale z vězení ho vytáhla amnestie odcházejícího prezidenta Václava Klause. Přesněji řečeno: Špatný výklad rozsahu amnestie.

"Zlovolný výklad rozsahu amnestie."
(Mrtvá Kočka)

V roce 2013 rozhodl Vrchní soud v Olomouci, že na Berku a některé další mafiány se amnestie nevztahuje "v plné míře".

"No, snad to pokryje aspoň tu vazbu."
(Žena Moby Dicka)
"A co s tou čtvrtmiliardou?
(Moby Dick)
"Nic. Je to chudý berka."
(Mrtvá Kočka)

Úterý 23. června 2015

MnZ získala nástin nového řeckého plánu: Řecko škrty nepřijme, ale Anděla přesvědčí Trojku, aby byla pomoc prodloužena do konce roku. Potom Řecko opět odmítne škrty.
"Nemají Řekové náhodou perského poradce?" (Žena Moby Dicka)

Dnešek má být "klíčovým dnem" pro řecké banky. Řekové vybrali od neděle další 2 mld. €.
"Peníze odtékají z řeckých bank rychleji než kdy dřív." (Činitel EU, nejmenovaný)

Středa 24. června 2015

Pětistá padesátá druhá rozhodující schůzka €skupiny ohledně Řecka skončila, aniž by přijala "definitivní rozhodnutí". Na podrobné prozkoumání návrhů Řecka a jeho věřitelů bylo totiž – málo času...

"Řekové si nejspíš už osvojili evropskou dovednost, udělat z jedné Á čtyřky pětisetstránkový dokument s deseti tisícistránkovými přílohami." (Žena Moby Dicka)

No, setkání trvalo jen jednu hodinu. To ani neprobrali sportovní novinky z Baku!
"A proč se teda scházeli???" (Moby Dick)
"Aby se sešli." (Mrtvá Kočka)

Věřitelům se nelíbí pouhé zvyšování daní. To by prý v Řecku vedlo k recesi, a ke snížení výběru daní.

*

Protikorupční policie navštívila Krajskou nemocnici v Liberci, aby si odtud odnesla několik složek s dokumenty a několik počítačů. Poté obvinila dva lidi, muže a ženu, aniž by je zatkla. Muž prý přijímal úplatky a žena tyto výnosy legalizovala. Mužem je ředitel nemocnice Luděk Nečesaný, žena je, dle MnZ, jeho manželka.

"Velice ráda legalizuji tvoje výnosy, Moby. V butiku jsem viděla…" (Žena Moby Dicka)
"Ne." (Moby Dick)

Shodou či neshodou okolností probíhalo zrovna řádné zasedání představenstva nemocnice, které svému šéfovi vyhlásilo důvěru a ponechalo ho v čele nemocnice.

Shodou či neshodou okolností je, že pan ředitel je otcem před měsícem propuštěného hocha, který se stal obětí justičního omylu.

"Neschopná policie nenašla žádné důkazy." (Žena Moby Dicka)
Avšak schopný soud ho poslal do vězení za vraždu, kterou nespáchal. Držel ho tam dva roky. A chlapec se dostal ven jen díky tomu, že měl jeho tatínek miliony na schopné obhájce. Kolik lidí, kteří nemají peníze na schopné obhájce, je u nás obětí justičních omylů? Či spíše justičních zločinů???

"Berka a Krejčíř." (Mrtvá Kočka)

Jediným důkazem toho, že se mladík pokusil zabít kadeřnici je zřejmě v tom, že odešel z oficíny – nečesaný...

Menažerie považuje za možné, že policie se nyní mstí tatínkovi. Daná kauza byla totiž vyvolána před třemi lety anonymním dopisem. Údajně podezřelé nákupy zdravotnických potřeb pro libereckou nemocnici od té doby prošly dvěma audity, které neshledaly žádný rozpor.

Čtvrtek 25. června 2015

Evrosummýš se sešel. K dohodě o řeckém dluhu nedošlo. Další schůzka bude v sobotu.
"Tam se dohodnou na nedělní schůzce." (Moby Dick)

"Požadavek věřitelů vrátit na stůl devastační opatření ukazuje, že vydírání Řecka dosahuje vrcholu."  (Nikos Filis, parlamentní mluvčí Syrizy v televizním vysílání pro své Řeky)
"Dohoda nemůže být bez zásadní zmínky a konkrétních kroků v otázce dluhu" (Panos Skurletis, ministr řecké práce a nezaměstnaných v jiném televizním vysílání pro své Řeky)

"Što éto takóje »konkrétní kroky v otázce dluhu«? (Žena Moby Dicka)
"Snížení dluhů." (Mrtvá Kočka)
"Konkrétně o 90 %." (Muška n.Z)

"Dohody mezi Řeckem a věřiteli bude dosaženo během následujících dní a Řecko neopustí eurozónu. Musíme počkat den, dva. Ale řešení se najde." (Martin Schulz, předseda Evropského parlamentu)

"Řecko začne nejspíš vyvíjet jaderné zbraně. (Mrtvá Kočka)
"A skončí s tím výměnou za odpuštění dluhu." (Žena Moby Dicka)
"A za poskytnutí dalších půjček." (Moby Dick)
"Bezúročných půjček." (Žena Moby Dicka)
"Nevratných půjček." (Mrtvá Kočka)

Změnu podmínek půjčky musí třeba zrovna v Německu nejdříve schválit Bundestag. A ten už nemá do konce června plánované žádné zasedání. Poslanci se již rozjíždějí na prázdniny.
"Do Řecka." (Moby Dick)
"Vybrat si nějaké ostrovy." (Mrtvá Kočka)

Pokud se řecký průšvih nevyřeší, může dojít k rozpadu €zóny.
*

Evrosummýš se sešel, aby hlavně vyřešil otázku běženců, kteří doplavali do EU. Má dojít k určení qót, kolikže tedy ta která země nuceně přijme. Zejména středoevropské země se postavily proti. Minutu před půlnocí jim italský premiér vynadal:

"Pokud nesouhlasíte s rozmístěním 40 tisíc uprchlíků, nezasloužíte si nazývat se Evropany." (Matteo Renzi) Pokud někdo nechce přijmout uprchlíky z cizí země (kde dlí podle dosavadních pravidel EU), neprojevuje dostatečnou solidaritu – a pak je "idea Unie zbytečná". A, ano, EU se může rozpadnout.

V Itálii je aktuálně 120.000 nelegálních imigrantů z Afriky a středněblízkého Východu. Jejich příliv exponencielně roste.

Pátek 26. června 2015

04.05: Země EU přijmou uprchlíky, ale dobrovolně a bez qót. Byl přijat dvouletý plán, podle něhož se přesune 40 tisíc běženců z Itálie a Řecka. Kromě nich, jak uvedla Anděla Merkel, přijme EU ještě 20 tisíc dalších imigrantů, kteří dosud na území Unie nedlí. Budou to osoby "s nárokem na mezinárodní ochranu". Vyhlášená dvouletka zřejmě nepočítá s tím, že by se během ní kdokoli do Evropy ještě propasíroval.

"Migranti, kteří nemají právo na pobyt v EU, musí být vraceni." (Donald Tusk, předseda EK)
"V Sýrii a Libyi není, s kým bychom o tom jednali." (Faktická poznámka ženy Moby Dicka)

Maďarsko staví plot na hranici se Srbskem. Stejně jako před ním Řecko plot na hranici s Tureckem. Činitelé EU jim za to nadávají.
"Učíme se od našich amerických přátel. Ale nebude tak masivní, jako plot na hranicích s Mexikem." (Orbán Viktor, premiér, Maďarsko)

Česko se chystá přijmout 2.000 utečenců. Jak ale vyřešit matematický problém, aby součet šestadvaceti neznámých dal ausgerechnet 60.000?

"Pro přebývající postaví Anděla v Německu koncentráky." (Mrtvá Kočka)
"A co uděláme, až jich přijde 600 tisíc? A co, až jich přijdou milióny, všichni proti větru???" (Moby Dick)
"Postaví koncentráky pro nás." (Mrtvá Kočka)
*

Anděla Merkel, kancléřka bohatých Němců a François Hollande, prezident velkorysých Francouzů se v Bruseli sešli na třičtvrtě hodinu s Alexisem TsiPrasem, anarchokomunistickým premiérem Řeků.  Pohovořili o prodloužení řeckého záchranného programu a poskytnutí finančních prostředků. Jen co se dořeší nějaké drobnosti.
"Třeba souhlas chudých Němců a malorysých Francouzů?" (Žena Moby Dicka)

"Já furt nechápu, proč nám chcete vnutit tak tvrdé podmínky?" (Alexis TsiPras dle MnZ)
"Děláme všechno pro to, abychom vyhověli zvláštním požadavkům věřitelů. Nepřijmeme ale žádné řešení, které bychom považovali za nefunkční." (Janis VaruFuckis, ministr řeckých financí pro Reuters)
"Nebudeme platit dluhy, pokud nám na to nepůjčíte." (Janis VaruFuckis, ministr řeckých financí pro MnZ)
*

I dozorčí rada liberecké nemocnice podržela svého neučesaného ředitele ve funkci.
*

Továrna americké společnosti Air Product na průmyslové (i výbušné) plyny u francouzského města v Saint-Quentin-Fallavier poblíž Lyonu se stala terčem teroristického útoku. Do továrny vjelo auto, které posléze vybuchlo. V souvislosti s tím byla na plotě nalezena hlava sťatého muže a vlajka Islámského státu. Jeden muž byl zatčen.

"Používají Francouzi ještě gilotinu?" (Moby Dick.)
"Ne. Teroristu pustí po za dobré chování a přímluvu imáma po deseti letech." (Žena Moby Dicka)
"A pak mu dají politický azyl." (Mrtvá Kočka)

Na šíitskou mešitu v Kuvajtu zaútočili příslušníci saúdskoarabské odnože Islámského státu. Je hlášeno 13 mrtvých a 25 raněných.

Pláž v tuniském letovisku Suse byla napadena teroristy. 27 mrtvých, jeden útočník zadržen, další na útěku.

"Co se to děje?" (Žena Moby Dicka)
"Je pátek. A před týdnem začal ramadán…" (Mrtvá Kočka)
************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick