čtvrtek 5. listopadu 2015

MOBY DICK 2005: Završení etapy úspěšné hospodářské politiky


V zemi je hluboký sociální smír, klid na práci jako nikde jinde
Moby si už přestal vymýšlet. Nestíhá opisovat hlody ze současných novin.



Pondělí 31. října 2005

Tento týden jsem já i brigádnice Kruto Hlavová podrobeni intenzivnímu kurzu tvůrčího psaní. Přednáší superexpert Českých Textáren Hola Mátoha. Nejdřív přišel diktát:

"Tímto krokem završujeme etapu naší úspěšné hospodářské politiky ve snižování a úpravách daňových sazeb, aby systém daní plně motivoval k maximálnímu výkonu ekonomiky a plnému využití výrobních faktorů."

Nejde o faktický stav, jen hypotetický příklad k rozboru. Protože současné vládní snížení daní je předvolebním ukradením programu opozice, nikoli nějakým soustavným snažením. A o nějakém "úspěšném upravování sazeb" nemůže být ani řeči. Protože s daní z přidané hodnoty dělala letos vláda taková harakiri, že je mohla přikrýt jenom ostuda s povinnými bločky za nákup časopisu nebo cigaret, které byly zrušeny už za měsíc...

Úterý 1. listopadu 2005

Rozbor včera předneseného textu provedla Kruto:

"Krokem »završujeme«, politika musí být vždy »úspěšná«. Pokud použijeme podstatné jméno »výkon«, pak k němu patří přívlastek »maximální«, faktory jsou »výrobní« - no a využití »plné«. Taky by mohlo být »optimální«".

Středa 2. listopadu 2005

Dnešní Mátohův skvost:

"Upřímný dík patří všem, kdo se poctivou prací zasloužili o naše úspěchy. Je však důležité neusnout na sladkých vavřínech."

Ach, nejspíš si Hola spletl poznámky a v naší Virtuální Univerzitě Morálky a Lidství cituje ze starého VUMLu! Ještě si to pamatuju:
Dík musí být »upřímný« a práce »poctivá«. A po poctivé práci přijde orosená odměna... Jenom úspěchy ještě měly být »ohromující«, no a bobkový list prostě sladký není. Ale jinak OK.

Čtvrtek 3. listopadu 2005

Mátoha nějak ztrácí soudnost a vrací se až do 50. let (minulého století). Dnes hřímal:

"Výsledky letitého odříkání a snahy národa nemohou být určeny jen úzké vrstvě privilegovaných! Výsledky patří všem!!! Poctivá  práce se musí vyplatit. Všichni jsou spokojeni. V zemi je hluboký sociální smír, klid na práci jako nikde jinde."

To snad ani nejde glosovat..

Pátek 4. listopadu 2005

Na záchodě jsem našel včerejší deník Metro a přečetl si ho (ovíván vzduchem o objemu 50 m krychlových za hodinu). A tak teď už vím, že Hola Mátoha píše texty našemu nejoblíbenějšímu žijícímu politikovi. Ty fráze, co jsme probírali tenhle týden na VUMLu a které pasují do úst komunistům jako prdel na hrnec, jsou doslova citovány ve včerejším sloupku Jiřího Paroubka!

PS 2015: Pamatujete na Jiřího Paroubka? Ano, takového jsme měli premiéra! Normalizačního vedoucího normalizačních restaurací a jídelen.
"Kdežto dnes sype sviní perly pan prezident." (Mrtvá Kočka)
***************

Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách - verze z dubna 2003

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .

Předem dík!
>>:)) Moby Dick

Žádné komentáře: