pátek 25. října 2019

Naši fůlmejkři

Zdravý prezident, zimní nečas, český fašismus, vypjatý komunismus, antarktická demokracie a zděšení Syrské Želvy

Neděle 20. října 2019

"Prezident Miloš Zeman (druhý zprava) opustil 20. října 2019 po čtyřech dnech Ústřední vojenskou nemocnici v pražských Střešovicích." (Popisek pod fotografií ČTK na Lidovky.cz)


"Ještěže tam dali to upřesnění, jinak bych si ho po té léčbě, vlastně rekondici, spletla s první dcerou." (Mrtvá Kočka)
"Provokace nebo hloupost?" (Žena Moby Dicka)
"Dokonalá funkce rozpoznávání obličejů a její výstup do tiskové zprávy." (Umělá inteligence ČTK)

Tak alespoň někdo mezi novináři je inteligentní, viď Mlhošu!

Tuhle noticku pod fotkou na konci týdne už nenaleznete. Zato bude napsána spousta komentářů a vysílány dvě spousty debat, kde se bude propírat, zda má - obecně - nemocný prezident (konkrétně Zeman) právo dál seděti na českém trůnu. Tuto mediální štvanici považujeme za hnusnou.

Menažerie Moby Dicka přeje zcela vážně panu Zemanovi, no zdraví už asi ne, ale zastavení přibývání nemocí! Ony ty nemoce přicházejí s věkem a dočkáme se jich každý a každý jinak.

"Pokud se jich dožijete." (Mrtvá Kočka)
"To neřešíš. Jseš mrtvá." (Mrtvá kočka spisovatele Karla Michala)

Opravdu, nešahejte nám na našeho Mlhoše! Člověka, který porazil cukrovku zákusky! Co bychom ve svém deníčku psali? No, má cukrářskou polyneuropatii, to je vskutku nepěkné, ale jsou nepěknější věci. Třeba když slíbil, že se budeme v Čínské lidové republice učit, kterak správně vládnout. Ano, je to sebestředný a malicherně mstivý člověk, ale aspoň je s ním sranda!

"Ještě budete prstíčkem hrabat!" (Prognostik Mlhoš Zeman pro agenturu Muška na Zdi)

Pondělí 21. října 2019

Britská vláda přišla do Dolní Sněmovny s novou dohodou o brexitu, stejnou, jako chtěla schválit v sobotu. Přednosta Sněmovny John Bercow schvalování na program nedal s tím, že vláda navrhuje stejné usnesení jako v sobotu, kdy jí to neprošlo.

"Byla by porušena procedurální pravidla." (John Bercow)
"Průhledná záminka!" (Česká média)

Více o brexitu jiní jinde. Zde jen poznámka: To slovo teď už čeští moderátoři vyslovují ve správném (srbském) znění - "Bregzit". 
"A Angláni 'Breksit'." (Mrtvá Kočka)

Podotek Ženy Moby Dicka k dění v (zatím) Spojeném království: "Zlatý Slováci!"

Úterý 22. října 2019

Po roce se zase rozbíhá debata o změnách času. Bylo spočteno, že u nás za rok přinesou úsporu v elektřině za 5 milionů korun a zabijí odhadem 50 lidí navíc. Nikdo zatím nespočítal, kolik nákladů to přináší firmám a jednotlivcům. Panuje všeobecná shoda, že změna času je kravininum.

Shoda nespočívá na tom, jestli zavést čas letní, nebo standardní. Odborníci na člověka horují pro standardní Středoevropský čas (SEČ), protože ten odpovídá přirozenému biorytmu člověka. Trvalý letní čas by poškozoval jeho imunitu. Výzkumy veřejného mínění horují pro letní čas.

"Jak které." (Moby Dick)
"Što éto takóje 'standardní čas'?" (Žena Moby Dicka)
"Odborníci na tvorbu veřejného mínění tomu říkají 'zimní čas'." (Mrtvá Kočka)
"Protože všichni přece vědí, že v zimě je nečas, a ten si nikdo nepřeje." (Mrtvá Kočka)


(Připomeňme, že pro podvodné obchody existuje pojem "obchodníci s deštěm". No, většinou nějaký déšť nakonec přece jen přijde. Ale současní eupodvodníci obchodují se "zimním časem" –  který ve skutečnosti neexistuje.)

Středa 23. října 2019

Odborníci na tvorbu veřejného mínění zjistili, že polovička českého národa žádá, aby v čele státu stála "autoritativní osoba". Beseda na vlnách ČRo Plus ukázala, že existuje rozdíl mezi autoritou osoby a autoritářským vládnutím. Autoritu měl přece Masaryk, dnešním leadrům chybí leadership.

"Što éto takóje?" (Žena Moby Dicka)
"Vůdcům chybí schopnost vést." (Moby Dick)
"Tak proč si říkají vůdci?" (Žena Moby Dicka)
"Protože mají schopnost oblbovat voliče." (Moby Dick)
"Jak se anglicky říká 'oblbovač'?" (Žena Moby Dicka)
"Fool-maker." (Patent Mrtvé Kočky)

Až napotřetí se přítomná odbornice na marketing domohla odpovědi tvůrce ankety, podle níž touhy české společnosti po Hitlerovi či Havlovi nedovedou v odpovědích rozlišit.

"Tak proč dávají tak blbou otázku?" (Žena Moby Dicka)
"Aby dokázali, že jsme obyčejní fašisti." (Moby Dick)
"Co chceš od fool-makerů." (Mrtvá Kočka)

K těm výzkumům ještě: Ukazuje se, že na telefonické průzkumy nemají už lidé náladu, vyloženě je otravují a posílají dotazující do..., prostě típnou příchozí hovor. Takže nejde o průzkumy veřejného mínění, ale o průzkumy mínění lidí, kteří radostně přijmou reklamní ankety.

"A z toho se pak vyvozují sociologické závěry." (Žena Moby Dicka)

Čtvrtek 24. října 2019

Sněmovna schválila novelu, podle které se 21. srpen má stát památným dnem ČR. Co se vlastně stalo 21. srpna? Že by to bylo kvůli roku 1968, kdy nás pod vedením Sovětské armády okupovala vojska dalších čtyř vazalských zemí Varšavské smlouvy? A přitom zabila jen do konce roku 137 Čechů a Slováků a další stovky zranila?

"…základní premisa z našeho pohledu je, že se nejednalo o okupaci. Byl to tragický moment, nebyl správný… A oběti? To byly vesměs oběti dopravních nehod. Myslím, že si zaslouží vyjádřit úctu, ale nebyly to oběti žádných aktivních ozbrojených bojů, to je třeba říci…" (Z i jinak výživného rozhovoru místopředsedy KSČ(M) Stanislava Grospiče pro ČRo Plus)

"No jo, když ti projede tank barákem, tak to je vlastně dopravní nehoda." (Moby Dick)
"Anebo když tě střelej zezadu do hlavy, protože jsi fotografoval, žejo, ty, ty Gros Piči!" (Slušná žena Moby Dicka)

A co ty údaje historiků?

"Žáček trpí hlubokým, úzkým a vypjatým antikomunismem, který rozděluje naši společnost…" (Gros Pič pro ČRo Plus)
"Zato naši stalinisté trpí vypjatým komunismem." (Žena Moby Dicka)

Nojo, všelijací historici rozdělují naši společnost! I sněmovnu. 130 poslanců bylo pro a 7 komunistů proti. Teda, tak daleko nešli. Zdrželi se nebo nebyli přihlášeni. Akorát mladistvý disident Jiří Dolejš byl pro.

"Jsou detaily, kdy se můžeme lišit." (Jiří Dolejš pro iRozhlas)
"Jiříku! Druhý vážný varování!" (Bezpečnostní odborník na potírání teroru soudruh JUDr. PhDr. Zdeněk Ondráček, Ph.D., vulgo Mlátička podle agentury Muška na zdi)
*

Menažerie Moby Dicka se z rádia dověděla, že Velká Británie je "druhou nejstarší demokracií v Evropě". První parlament měli na Islandu, to víme.

"Ale proč v Evropě? Byla před Islandem a Velkou Británií demokracie na jiném kontinentu?" (Žena Moby Dicka)
"Není dnes korektní se takhle ptát. Tím bys něco naznačovala." (Moby Dick)
"Byla. V Antarktidě." (Mrtvá Kočka)
"Tam by ji mohli mít leda tučňáci." (Moby Dick)
"Mají. Ti císařští!" (Mrtvá Kočka)

Pátek 25. října 2019

Jsme pátí na světě! Top five vypadá takhle:
1. Filipíny (203 %)
2. Egypt (196 %)
3. Madagaskar (193 %)
4. Černá Hora (129 %).
5. Česko (128 %)

Jak je vidět, čtvrté místo nám uniklo jen těsně. A v čemže jsme tak dobří? Podle  organizace UNAIDS, jež koordinuje celosvětový program boje proti HIV/AIDS, jsme tohoto úspěchu dosáhli v nárůstu nových HIV pozitivních osob v období 2010 - 2018. Nadšení je nutno zchladit, protože tato organizace při OSN má údaje jen ze 23 zemí, které je dodaly. Rusko a Čína tak neučinily, ani některé státy EU.

Odborníci na epidemiologii varují, že zejména v Rusku hrozí podle odhadované křivky nárůstu exponenciální epidemie.
"Růst HIV pozitivních v Rusku byl způsoben - hlavně anexí Krymu." (Statistici)

Ale jaktože jsme se tak zlepšili/zhoršili, když ještě vloni se Státní zdravotní ústav kasal, že nárůst byl nejnižší za posledních sedm let a meziročně klesl téměř o pětinu?

"Letos přišli ti lonští." (Mrtvá Kočka)

Nezachycený profesor na ČT24 pravil, že hlavní nárust infekce je u mužů. Konkrétně u homosexuálů. No a pak ještě dodal, že valnou většinu nových případů tvoří u nás cizinci, hlavně tedy z Ukrajiny, Ruska a Slovenska.

"Co s tím hodláte dělat? S tím fašistickým doktorem?" (Korekt Stvůra)

No, vylíhla se nám tu pod okny další, tentokrát nevítaná, bytosť.
*

K podivuhodnému dění na severu Sýrie, kde se procházejí spojené turko-ruské hlídky, aby hlídaly, jak kurdští bojovníci vyklízejí území (kremelský vovčáček Dmitrij Peskov Kurdům vzkázal, že budou-li proti Turecku bojovat, turecká mašinérie je rozdrtí - tak nějak mi splývá kdo je Turek a kdo Rus...), tvrdě vybojovaném na Islámském státu (nikdo jiný to nedokázal, proč tam nevpadlo Turecko tehdy?), které je nyní určeno pro návrat milionu (až dvou) syrských připrchlíků do Sýrie, "nebo vám je pošlu do Evropy", slibuje Erdogan, takže Evropa se na Erdogana nahlas mračí (a potichu mu tleská) a US prezident Trump ruší sankce, které vyhlásil po tom, co Turecko splnilo své sliby a provedlo internacionální pomoc sousední zemi (Turci se stáhli? Ne, jen (po)zastavili svůj postup. To by měl Západ taky přestat se sankcemi proti RF, protože Rusové Krym jen obsadili a dál nešli. No, jen na Ukrajinu, ale tam se taky zastavili. Zatím. A předtím se zastavili v Gruzii a přes jihoosetinské hranice pronikají jen občas...), ale Turci se stáhnou, jen až přinavrátí připrchlíky a nechají je Asadovi, tomuto mezinárodně uznávanému vládci Sýrie, který své občany otravuje bojovými látkami, což je v oblasti tak už nějak zvykem, tolerovaným Západem... tak k tomu všemu jen stručné zděšení naší Syrské Želvy:

"Jak, vrátit? Vždyť my tam nikdy nebydleli!
Jak, vrátit? Vždyť my utekli před Asadem!
Jak, vrátit? To nás tam poženete násilím, když se nám nechce?
Jak, vrátit? Když tam je povětšinou pustina?
To nás jako zavřete do koncentráků?"

"Ale budou vás tam hlídat Němci" (Chlácholivá Korekt Stvůra)

THE END