úterý 13. října 2020

Čisté svědomí pana premiéra

Babička, která měla mrtvici, umřela "s covidem"...

Z otázky redaktorky ČT Izabely Niepřejové ve 22:21 na pondělní noční tiskové konferenci vlády po vyhlášení nouzového stavu. Obrací se na premiéra vlády Andreje Babiše: "Dnes přesáhl počet mrtvých tisícovku. Druhá vlna koronaviru nás zastihla v podstatě nepřipravené. Vy jste na jaře řekl, že přijímáte plnou politickou odpovědnost za krizová opatření, později, že rozhoduje ministerstvo zdravotnictví, pak byly ty peripetie z rouškami... Zajímá mne váš aktuální názor, jestli jste to nepodcenil, protože lidé ztrácejí důvěru ve vámi vyhlašovaná opatření."

Z odpovědi pana premiéra: "Já si myslím, že děláme pro to maximum. Já jsem postupoval podle nejlepšího svědomí a vědomí, a samozřejmě podle doporučení expertů a epidemiologů... Takže já mám čisté svědomí, a ano, můžeme říkat, že máme tisíc mrtvých. Tisíc mrtvých je průměr tří dnů v České republice. V České republice zemře 110.000 lidí za rok, dvacet sedm tisíc na rakovinu, v průměru tři sta padesát denně - a já to nechci podceňovat; každý život je cenný a my děláme všechno pro to, abychom to zvládli. Pokud to dneska vypadá pro Českou republiku špatně, no tak uvidíme ve finále, jak to celkově dopadne. Musíme hodnotit všechny ty aspekty, nejenom, ano, teď ten počet.

A to jsou lidi, kteří umírají s covidem. My máme tady i na sekretariátě babičku naší kolegyně, která měla mrtvici a ležela v nemocnici v Náchodě a bohužel tam ležel někdo vedle ní s covidem. No a potom zemřela s covidem. Takže jsme se o tom bavili se statistiky, jak se to vykazuje na Slovensku a dále. Evropa na to nemá (jednotné hodnocení)... Takže my děláme všechno pro to, abychom se nedostali tam, kde některé jiné země, které měly desítky tisíc mrtvých, takže já rozumím tomu dotazu, ale můžu jenom ubezpečit, že jsme vždycky postupovali v zájmu našich občanů."

Některé země, třeba ty desetkrát větší, měly desítky tisíc mrtvých. To je vskutku důvod k pokračujícímu vychloubání! Já vím, statisticky je to nejedoznačné. Podíl zemřelých na covid by se mohl pohybovat v rozmezí jednotlivých procent až do desítky procent, podle toho, co vezmeme za základ. Různé státy používají různé testovací strategie a jinak pracují s daty. Hodně lidí je  bezpříznakových. Epidemiolog Roman Prymula uváděl v červenci, když byl ještě prostým vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví v rozhovoru pro web Seznam Zprávy jako "nejpřesnější údaj o smrtnosti covid-19" numero 0,6 procent. (Smrtnost je úmrtnost v zasažené části populace.) Dnes máme 121 tisíc nakažených. Evidovaná smrtnost je tedy vyšší, něco přes 0,8. Špatná zpráva, která z toho vyplývá, je, že nejsou všichni nakažení identifikováni. A podle všech odhadů může být počet nemocných násobný. 

Vyprávění pana Babiše o babičce kolegyně na sekretariátě, která zemřela "s covidem" a nikoli "na covid", protože měla mrtvici, je hloupé. Protože možná by nezemřela na mrtvici, kdyby neměla covid! A kdyby neměla mrtvici, nenakazila se covidem. To navádí lidi, aby nešli s mrtvicí do nemocnice... Což je hloupé a zločinné.

V naší populaci je evidováno více než 900.000 nemocných s diabetem, s těmi, co jsou neevidováni, je jich asi milion. Desetina populace. Ročně zemře v ČR 22 tisíc diabetiků. Nikoli však "na cukrovku" - ale "v souvislosti s cukrovkou". Teď třeba nebudou lidi chodit na vyšetření cukrovky, takže "v souvislosti s ní" s větší statistickou pravděpodobností zemřou. Bude to vpodstatě na cukrovku - ale v souvislosti s covidem! Další umřou prakticky na covid - "v souvislosti" s rakovinou nebo zápalem plic. A další proto, že je nebude mít kdo ošetřovat s čímkoli.

Podle všech dat jsme dnes docela v potížích*. A to proto, že premiér nepostupoval "v zájmu našich občanů", ale aby vypadal pěkně v jejich očích. Což stále vypadá.

Ale ne v mých. 

Psáno v Praze na Lužinách v úterý 13. října 2020

*Zaměň za sprosté slovo podle vlastního výběru.

Žádné komentáře: