úterý 6. října 2020

Můj senátor

Napsal mi můj senátor. Před prvním kolem voleb do Senátu Parlamentu České republiky jsem v kastlíku našel jeho dopis letákovitého charakteru, ačkoli na dvířkách kastlíku jest čitelně a jasně deklarováno, že letáků nechci vhazovati. Nicméně tuto politickou reklamu jsem bedlivě prostudoval. Když už v letošních krajských volbách městokraj Praha svou vládu nevolí, dostalo se Jihozápadnímu Městu (nově Praze 13, staře Stodůlkám) po šesti letech té cti, že můžeme přistoupit k tomuto svátku demokracie – společně s Prahou 5.


Beru Senát za závažnou brzdu možných krátkodobě politických úletů a podporoval jsem jeho vznik už dříve. Takže k volbám do Senátu jsem vždy připraven, alespoň tedy jednou za těch šest let. Sešlo se tentokrát ve volebním obvodu č. 21 toliko sedm kandidátů. Oceňuji, že relevantní politické strany měly tolik rozumu, že proti sobě v jednotlivých obvodech nestavěly kandidáty s podobným programem. A tak byl kandidát ČSSD přihlášen pod hlavičkou vládní koalice ČSSD & ANO 2011. Odložil jsem jeho lístek stranou, neoblibuji z různých důvodů tuto vládu. Celkem oblibuji kandidáta, u kterého si myslím, že by bylo škoda, kdyby o něj motolská nemocnice přišla kvůli jeho odchodu do Senátu. A kdyby nepřišla, pak by to zase byla zbytečná zátěž Senátu.

Podnikatel, který si vyrobil hnutí jménem „Cesta odpovědné společnosti“ byl odložen vzápětí. „Vizí hnutí CESTA je odpovědná společnost sounáležitosti, tedy vytvořit co nejlepší podmínky pro svobodný, odpovědný, tvořivý a šťastný život jednotlivců, rodin a komunit“ – kteréžto plky mne dostatečně znechutily. Zejména když dalším kandidátem na senátora za Cestu byl věhlasný astrolog Antonín Baudyš.

Specialista v oboru umělé inteligence šel do boje pod vlajkou strany Svoboda a přímá demokracie. Přímá demokracie vždy vede k systému, který praxí zprofanoval jistý plukovník Muammar Kaddáfí pod názvem Libyjská arabská lidová socialistická džamáhíríje. Nebrat!

Trikolóra hnutí občanů má sice v programu některé zajímavé pasáže o EU, ale tato partaj by udělala dobře, kdyby svůj koaliční potenciál spojila s SPD. Takže jejího trojbarevného kandidáta jsem taky nevzal na milost.

Redaktor Haló novin, takto stranického tisku KSČ(M), to zkusil na stranické kandidátce. Podle něj je ideálním uspořádání společnosti „novodobý socialismus". Jenže od toho tady máme přece ČSSD a ANO 2011! Ani novodobý, ani starodobý. Nebrat!

Do druhého kola mého výběru tak postoupil současný laskavý senátor, tedy ten, jenž se mi vnutil do kastlíku. Za šest let jeho senátorství bezplatně právně poradil šesti stům voličům. Zakázal kožešinové farmy. Odsoudil Rusko za útoky vůči Ukrajině a Turecko za agresi vůči Kurdům. Ale hlavně – brání nesmyslným developerským projektům.

Bolševikovi se nepodařilo zmrvit projekty Jihozápadního Města obludným zahušťováním, ke kterému přistoupil v sedmdesátkách na jiných sídlištích. Jenom tedy máme baráky o dvě patra vyšší než navrhovali architekti a projekční kanceláře. S tím se dá žít. Ale menševik teď kurví naše bydlisko projekty mrakodrapů a snaží se urvat tu kus z Centrálního parku, tu kus z míst, původně vyčleněných pro školství a kulturu. Jenže tomu se s různým úspěchem brání místní zastupitelstvo, jemuž to přísluší. Pan senátor je zde se svými iniciativami poněkud mimo.   

A poněkud si to zkazil svými podporovateli. Česká pirátská strana plus KDU-ČSL plus Strana zelených, to je vlastně radniční opozice vůči místní vládě ODS – ale navíc Bursíkova Liberálně ekologická strana? Zelení Khmérové? Ne, k těm mne Láska nepojí.

Do volebního boje šel ještě Žanťák za kovboje z ODS, TOP 09 a STAN. Už si v tomto obvodu před nějakým časem senátorství taky užil. Teď se odvolává na Havla, jehož nejdůležitější zahraničně-politickou vizí byl „náš návrat do jádra euroatlantické civilizace a integrace do NATO a EU“. A: „Nesmíme dopustit, abychom vinou současného prezidenta o tyto strategické úspěchy přišli“.

Původně jsem se rozhodoval mezi těmito dvěma kandidáty, a nakonec tak budu činit i v druhém kole. Jen abych nezapomněl, když do druhého kola nechodí lístky!

Psáno v Praze v úterý 6. října 2020

Pokud by toto bylo bráno podle § 16 ods. 6 volebního zákona č. 247/1995 Sb., jako „Propagace nebo volební agitace šířené prostřednictvím komunikačních médií“, pak zde jsou informace o jejich zadavateli a zpracovateli:
Zadavatel: Jan Kovanic
Zpracovatel: Jan Kovanic

Žádné komentáře: